Cuprins
Cum alegi cel mai bun monociclu electric? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă monociclul electric potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Tot mai multe persoane care locuiesc în orașele mari sunt interesate în alternative la mijlocele de transport convenționale. Deja suntem obișnuiți cu scuterul, bicicleta sau trotineta electrică. Ei bine, acestora li se alătură și monociclul electric.
Denumit și roata urbană, acestea este un mijloc de transport cu o singură roată, care te poate ajuta să parcurgi distanța până la muncă și înapoi, într-un timp scurt, în timp ce nu mai trebuie să eviți traficul aglomerat și poți păstra și chiar încuraja o bună condiție fizică.
Află din acest articol unde au găsit alte persoane un monociclu electric ieftin, precum și cum poți alege cel mai bun monociclu electric.
Top 3 monocicluri electrice recomandate
- Monociclu electric cu o roata Inmotion V10F
- Cu o viteza de maxim 40km/ora puteti parcurge distante de 90-100 km si este un mod simplu si placut de a te deplasa dintr-un loc in altul.
- Vezi detalii si pret
- Monociclu electric SF, autonomie 25 km, 800W
- Frana electrica asigura o franare de la 15 km/h la 0 km/h in maxim 2 metri. Distanta maxima de deplasare 25 km la o viteza maxima de 15 km/h.
- Vezi detalii si pret
- Monociclu electric Ninebot ONE E+ Gen. 2
- Ofera stabilitate si manevrabilitate la viteza mare, dar si capacitatea de a rula pe suprafete cu denivelari precum pietris, pamant si chiar iarba.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun monociclu electric?
Probabil că ideea de monociclu nu îți este atât de străină, mai ales dacă îți plăceau spectacolele de circ, unde monociclul era adesea utilizat pentru scamatorii. În prezent monociclul electric este o alternativă foarte bună la bicicletă sau trotinetă.
Deși pare intimidant, acesta are senzori de mișcare intuitivi, astfel încât te poți obișnui repede cu circularea pe acesta. Practic, senzorii îți citesc poziția corpului și reglează viteza de deplasare în funcție de aceasta.
Dacă te apleci în față, viteza se va mării, dacă te apleci în spate aceasta va încetinii, iar virajele se fac în funcție de presiunea pe care o vei exercita pe pedale.
Principalele avantaje sunt legate de portabilitate. În comparație cu o bicicletă sau o trotinetă electrică un monociclul electric este mult mai ușor, mai compact, deci mai ușor de urcat pe scări și de depozitat fără să te deranjeze.
De asemenea, în locuri aglomerate, îți va fi mai ușor să îți faci loc cu un monociclu. Acestea sunt mai avantajoase și decât hoverboard-urile deoarece au o capacitate a bateriei mai mare și datorită diametrului mai mare al roții, trece mai bine peste denivelări.
Cum alegi cel mai bun monociclu electric
Pentru a te putea bucura de toate avantajele pe care ți le poate oferi un monociclu electric, este necesar să îl alegi pe cel mai bun.
Cu o ofertă de pe piață care este din ce în ce mai variată, acest lucru nu este ușor, dar poți lua o decizie bună atunci când ești foarte bine informat. Dorim să te ajutăm așa că am conceput acest ghid de cumpărături cu toate informațiile de care ai nevoie.
La final te așteaptă și o listă cu produse pe care le-am selectat cu grijă, disponibile acum pe piață la cel mai bun raport calitate/preț.
Așadar, ține cont de informațiile de mai jos dacă vrei să fii sigur că nu dai banii degeaba.
Tipul de monociclu
Monociclul electric poate fi de două feluri: cu sau fără scaun.
Monociclu electric cu scaun
Acestea sunt mai familiare deoarece seamănă forate mult cu monociclul clasic. Aceasta este variantă mai nouă, preferată de mulți pentru parcurgerea distanțelor mai lungi, deoarece este mai confortabilă.
Și modalitatea de control este ușor diferită de celălalt model.
Monociclu electric fără scaun
Acesta seamănă foarte mult cu un hoverboard, cu excepția că are doar o roată la mijloc. Pe laterale vei găsi două suporturi pentru picioare, și cam atât.
Dimensiunea roții
Roțile standard au 14, 16 sau 18 inch, și fiecare vine cu avantaje și dezavantaje. În general, cu cât sunt mai mari roțile, cu atât circularea va fi mai confortabilă și vei avea mai multă stabilitate. Pe de altă parte, roțile mai mici sunt mai agile.
Pe o roată de 14 inch vei putea să te strecori pe lângă pietoni care merg prea încet cu ușurință, îți va fi mai ușor să intri și să ieși din clădiri, precum și să găsești spațiu potrivit pentru depozitare.
De asemenea, este cea mai bună dimensiune pentru trucuri. Totuși, nu sunt recomandate pentru utilizatori începători.
O roată mai mare conferă mai multă greutate, ceea ce înseamnă mai multă stabilitate pe drum, și mai mult confort. Asta le face grozave pentru trotuare care sunt accidentate, drum pavat sau mici gropi în cale. Totuși, greutatea și dimensiunea lor le face mai greu de transportat și de depozitat.
Cel mai ușor îți va fi să înveți să te dai pe un monociclu electric cu un diametru al roții mai mare. Acestea vor fi plasate mai sus între picioarele tale, ceea ce va reduce semnificativ tremuratul pe care îl vei avea în picioare la început.
Cel mai rapid monociclu electric este unul care are o roată cu un diametru mare, dar este și mai periculos de folosit la viteză maximă, mai ales atunci când ești începător.
Așadar, verifică modelul pe care îl dorești, ca acesta să îți ofere posibilitatea de a reduce viteza maximă.
Autonomia monociclului
Autonomia pe care ți-o va indica producătorul în descrierea produsului, va fi mereu mult mai mare decât cea pe care o vei avea în realitate.
Asta deoarece valorile obținute de aceștia sunt în condiții optime de laborator, condiții cu care nu te vei întâlnii cel mai probabil niciodată. Majoritatea modelelor au o autonomie reală de 20–30km.
Autonomie poate fi afectată de greutatea ta, de modul în care circuli, de condițiile de drum (denivelări), chiar și de condițiile de vreme (temperaturi scăzute).
Dacă te apropii de limita de greutate suportată de monociclul electric ales, atunci autonomia în cazul tău, va fi mult mai scăzută decât cea indicată de către producător.
De asemenea, deși este logic să alegi un model cu o autonomie cât mai mare, trebuie să păstrezi în minte faptul că această autonomie este dată de capacitatea bateriei. O baterie cu o capacitate mare, înseamnă o baterie mai grea, care va face și monociclul să fie mai greu și mai puțin portabil.
Dacă traseul tău este scurt și ai posibilitatea de a încărca bateria cu regularitate, atunci poți să salvezi mulți bani în investiția inițială, alegând un model cu o autonomie mai mică.
Portabilitate
Pentru mulți portabilitatea este un parametru esențial atunci când caută cel mai bun monociclu electric. Asta deoarece probabil că vor să îl poată căra în mijloace de transport în comun.
Din motive evidente, un monociclu cu un diametru al roții mai mic este de dorit atunci când portabilitatea este importantă și pentru tine. De asemenea, alege un model care vine cu pedale pliabile spre interior. Astfel îți va fi mai ușor să îl transporți și să îl depozitezi.
Unele monocicluri electrice au un mâner în partea de sus. Deși pare a fi de mare ajutor, ține minte că oricum, chiar și cele mai ușoare modele de pe piață, cântăresc undeva la 10kg.
Un mâner este util atunci când ai de cărat monociclul pe distanțe scurte, dar este prea greu pentru a fi ținut într-o mână pentru mult timp.
Mai util este un mâner extensibil, așa cum ai în cazul geamantanului. Acesta îți va permite să cari monociclul electric exact așa cum ți-ai căra bagajul de vacanță. Unii producători îți vor oferi și un rucsac special pentru acest obiect, dar și pentru alte obiecte pe care ai vrea să le depozitezi astfel.
Bateria
Bateria este de departe cea mai scumpă componentă de pe un monociclu electric. Costul crește cu atât mai mult, cu cât puterea acesteia este mai mare. Majoritatea modelelor folosesc acumulatori pe bază de litiu polimer, și puține folosesc baterii cu litiu-ion.
Bateriile cu polimer sunt mai ieftine, pot exploda sau chiar se pot aprinde atunci când monociclul este utilizat. Este înțelept așadar, să investești mai mult într-o baterie de calitate, decât să te expui unui astfel de pericol.
Ia în considerare dimensiunea bateriei. Alege o baterie de capacitate mare, doar dacă intenționezi să folosești cu regularitate monociclul pentru distanțe mari. În caz contrar, greutatea și dimensiunea extra te va încurca mai mult decât să te ajute.
Iată cum poți să îți dai seama cât te va ține o baterie în funcție de capacitatea ei:
- Baterie de 132Wh – 8 kilometrii
- Baterie de 200Wh – maxim 10 km.
- Baterie de 460Wh – 20 km cu un utilizator de maxim 90 kg.
- Baterie de 680Wh – maxim 32 km dacă utilizatorul are o greutate de 90 de kg.
- Baterie de 850Wh – maxim 80 km în condiții optime.
Ține în minte și faptul că ar fi util să ai un indicator al nivelului bateriei. De regulă nu ar trebui să o lași să scadă sub 20%. Altfel vei scădea dramatic durata de viață a bateriei. Pune acumulatorul la încărcat chiar dacă este încă la 50% să zicem, și vei avea o baterie care te va ține mai mult.
Este o idee bună să cauți un monociclu electric care îți permite să schimbi ușor o baterie descărcată, cu una de rezervă.
De asemenea, cel mai bun monociclu electric va fi dotat cu un sistem de frânare regenerativă, care va reîncărca bateria de fiecare dată când vei alege să frânezi, transformând motorul într-un generator.
Pedalele
Nu subestima importanța pedalelor, a dimensiunii acestora și a calității lor în general. Majoritatea producătorilor se concentrează pe baterie și pe motor, și uită de pedale care pot fi inconfortabile adesea.
Pedalele sunt prea mici dacă vor acoperi mai puțin de 70% din talpa ta. Acestea sunt inconfortabile pe rute mai lungi, și pot reprezenta un pericol pe distanțe mai mari.
Pedalele ar trebui să fie suficient de mari pentru a susține total piciorul, atât în lungime, cât și în lățime. În cel mai rău caz, acestea ar trebui să acopere cel puțin 70% din suprafața piciorului.
Dacă ai de gând să folosești des monociclul electric, pedalele sunt foarte importante. Dacă sunt inconfortabile, îți pot răni picioarele.
Și înălțimea pedalei contează destul de mult. Pedalele mai joase par mai sigure deoarece sunt mai aproape de sol, dar pot fi mai riscante decât cele mai înalte, întrucât este mai posibil să te împiedici în sol atunci când faci viraje.
Utilizatorii experimentați spun că ar trebui să alegi mereu variante care se află mai sus de 13 cm de la sol.
Gradul de înclinare al pedalelor contează de asemenea. Unele sunt drepte, în timp ce altele sunt ușor înclinate. Acestea din urmă sunt mai stabile.
Viteza maximă
Este între 10 și 15 km/h pentru un model pentru începători. Dacă alegi un model mai puternic, vei putea atinge și 25 km/h. Există și modele pentru utilizatori experimentați, care pot depăși 45 km/h.
Totuși, această viteză poate fi foarte periculoasă, chiar dacă folosești echipament de protecție.
Totuși, dacă vei vrea să folosești monociclul electric în oraș, viteza de top nu ar trebui să conteze foarte mult, deoarece oricum nu vei reuși să depășești 15 km/oră, viteza medie a unui biciclist convențional.
Puterea motorului
Motorul va influența viteza monociclului electric. De asemenea, trebuie să ai grijă la legislație. Orice motor mai mare de 250W, va transforma monociclul tău în monoped, și va trebui să ai permis pentru a putea să îl conduci.
Desigur, există modele care vin cu un motor de 2000 W ce poate atinge chiar și la 45 km/h, dar acesta este mai mult o durere de cap având în vedere legislația din România. Majoritatea modelelor se vor încadra deci în limita de 250 W.
Rezistență la apă și praf
Este important să ai un monociclu rezistent la apă și praf, mai ales dacă vrei să îl conduci indiferent de vreme. Poți verifica acest aspect asigurându-te că modelul pe care îl vei cumpăra are certificat IP 68 sau IP 54.
Lumini de semnalizare
Dacă vrei să folosești monociclul noaptea, trebuie să te faci văzut. Ai nevoie de un model care să aibă benzi reflectorizante, stopuri, precum și becuri. În plus, ai nevoie de o lanternă pentru a putea vedea bine pe unde mergi.
Concluzii
Îți recomandăm să cumperi cel mai bun monociclu electric online. Astfel vei reuși să găsești mai multe modele dintre care unul se va potrivi sigur nevoilor tale.
În plus, online sunt mai multe oferte și reduceri și poți prinde modelul favorit la un preț foarte bun. Înainte de a face orice fel de achiziție online, consultă și părerea altor utilizatori, pentru a evita un produs cu multe defecte.
Acum că ai la dispoziție aceste informații poți cumpăra cel mai bun monociclu electric.
Cel mai bun monociclu electric: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de monocicluri electrice care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Monociclu electric cu o roata Inmotion V10F
Cu o viteza de maxim 40km/ora puteti parcurge distante de 90-100 km si este un mod simplu si placut de a te deplasa dintr-un loc in altul.
Dotat cu buton pe maner care o data apasat roata se opreste din functionat pentru a nu intra in eroare dar si pentru mai multa siguranta a utilizatorului.
Functia de pliere a pedalelor face transportarea aparatului mult mai usoara.
Dotat cu benzi reflectorizante si bec – Timpul de incarcare a bateriei este de 8 ore.
Buton ON/OFF Touch Screen – Roata pneumatica de 16″.
2. Monociclu electric SF, autonomie 25 km, 800W
Doua moduri de accelerare: acceleratie la mana si din pozitia corpului.
Senzorul gravitational restrictioneaza greutatea conducatorului la 100 kg.
Un unghi de curba de 90 de grade poate fi facut in maxim 1 metru, adica de cateva ori mai putin decat o bicicleta clasica.
Frana electrica asigura o franare de la 15 km/h la 0 km/h in maxim 2 metri.
Distanta maxima de deplasare 25 km la o viteza maxima de 15 km/h.
Monociclul este dotat cu display OLED cu informatii despre starea bateriei si despre viteza.
3. Monociclu electric Ninebot ONE E+ Gen. 2
Datorita rotii cu cel mai mare diametru din modelele Ninebot, acesta ofera stabilitate si manevrabilitate la viteza mare, dar si capacitatea de a rula pe suprafete cu denivelari precum pietris, pamant si chiar iarba.
Motorul de 500W si bateria de 320 Wh ii ofera puterea necesara de a face fata oricarui obstacol.
Cu autonomie de pana la 30km si viteza maxima de 22 km/h, nu are competitor care sa-i egaleze performantele.
Constructia robusta ii ofera rezistenta la socuri, ploaie si praf, stabilitate la viteza.
4. Monociclu electric cu o roata Inmotion V5F Black
Cu o viteza de 25km/ora puteti parcurge distante de 35-40 km si este un mod simplu si placut de a te deplasa dintr-un loc in altul.
Functia de pliere a pedalelor face transportarea aparatului mult mai usoara.
Dotat cu benzi reflectorizante si bec.
Timpul de incarcare a bateriei este de 3.30 – 4 ore
Buton ON/OFF Touch Screen
Functie de pliere pentru a facilita transportul – Roata pneumatica de 14″.
5. Monociclu electric cu doua roti Airwheel Q3
Airwheel Q3 este varful de lance al tuturor modelelor Airwheel si poate merge 55km complet incarcat.
Ecologic, cu o baterie Litiu – Algoritm fuzzy si control aeronautic.
Monociclu inteligent ce isi auto-regleaza echilibrul.
Echipat cu cel mai avansat procesor din lume capabil sa realizeze 1024 de operatii pe secunda si sa monitorizeze datele in timp real.
Greutatea maxima a pasagerului: 120kg.