Cel mai bun mouse wireless

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (42 voturi, media: 4,90 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun mouse wireless? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă mouse-ul fără fir potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun mouse wirelessToată lumea știe că este mult mai rapid să lucrezi cu un mouse wireless decât să folosești touchpad-ul laptopului. Datorită progresului tehnologic, nu mai trebuie să asociem mouse-ul cu acel dispozitiv inconfortabil cu bilă.

Modelele moderne sunt ergonomice și din ce în ce mai eficiente, cu rolul de a satisface cât mai bine nevoile și exigențele erei rapidității.

Fie că este prima dată când cumperi un mouse wireless, fie că îl înlocuiești pe cel vechi, suntem siguri că îl cauți pe cel ideal pentru tine, și da, ar trebui să ții cont de tine și de faptul că ai o mână unică atunci când alegi mouseul potrivit.

Așadar, dacă vrei să afli unde au găsit cumpărători fericiți mouseuri la prețuri foarte bune, dar și cum poți alege cel mai bun mouse wireless, citește în continuare acest articol.

De ce să alegi cel mai bun mouse wireless?

Mai ales dacă lucrezi de pe un laptop și nu un desktop, ideea unui mouse cu fir nu te atrage deloc. De fapt, gradul de incomoditate și de lipsă de estetică pe care poate să îl stârnească firul, poate fi suficient de enervant pentru a te determina să nu mai alegi un astfel de dispozitiv.

În schimb, mouse-ul wireless este portabil, ușor, are o sensibilitate mare și face pereche foarte bună cu un laptop. Dacă vrei să îți optimizezi timpul de lucru la computer, sau performanța în jocurile video, ai cu siguranță nevoie de cel mai bun mouse wireless.

Trebuie să fii însă atent pentru că nu toate mouse-urile de acest gen sunt bune. Printre cele mai frecvente probleme se numără sensibilitatea slabă a butoanelor și semnalul care sacadează deci nu îți permite să miști cursorul în mod fluid.

Cum alegi cel mai bun mouse wireless

De asemenea, oferta de pe piață este foarte bogată și variază foarte mult la capitolul preț. Ai putea să devii foarte rapid confuz, deoarece două mouse-uri care nu par să aibă diferențe majore pot avea prețuri total diferite, aparent absurd de diferite.

Ce face diferența dintre un mouse wireless ieftin și unul scump, și care este cel mai potrivit pentru tine? Cum poți alege cel mai bun mouse în funcție de buget și de nevoile tale? Care este tehnologia de funcționare cea mai bună? Cum alegi un mouse pe care să nu îți obosească mâna și ce poți face pentru ca acesta să funcționeze mult și bine?

Pentru a afla răspunsul la toate aceste întrebări, te sfătuim să consulți cu atenție acest ghid de cumpărături. Te vom ghida prin toate criteriile de selecție pentru a putea depista ușor și rapid mouse-ul perfect pentru tine. La final, îți oferim și câteva sugestii cu cele mai bune oferte ca raport calitate/preț de pe piață.

Așadar, pentru a alege cel mai bun mouse wireless citește cu atenție următoarele informații importante.

Tehnologia wireless

Pe piață vei găsi mouseuri care diferă în funcție de tehnologia pe care o folosesc pentru a stabili conexiunea wireless. Astfel există mouse wireless cu radio frecvență sau cu Bluetooth.

  • Mouse cu radio frecvență (RF)

Tehnologie mouse wirelessMouse-urile wireless care funcționează RF sunt probabil cele pe care le-ai întâlnit cel mai adesea. Funcționează în pereche cu un dispozitiv USB care trebuie introdus în unul din porturile USB ale laptopului sau a dispozitivului electronic pe care îl folosești.

Pe fundul mouse-ului există un buton ON/OFF care îți permite să economisești bateria atunci când nu ai nevoie să îl folosești. Deși pare evident, ținem să amintim că nu va exista nicio conexiune cu computerul dacă dispozitivul USB nu este deja introdus și recunoscut de computer.

Dezavantajul este că dacă perechea mouse-ului se pierde sau se strică, practic devine total inutil deoarece nu poți găsi un înlocuitor pentru dispozitivul pereche.

  • Mouse cu Bluetooth

Mouse-ul wireless cu tehnologie Bluetooth diferă doar în mică măsură în ceea ce privește stabilirea conexiunii la computer. Nu vei avea probleme cu conexiune dacă ai mai stabilit una de tip Bluetooth până acum și ești familiarizat cu tot procesul.

Un astfel de mouse ar fi avantajos dacă ai un număr limitat de porturi USB. În mod asemănător, mouse-ul RF este salvator atunci când computerul nu suportă tehnologia Bluetooth, sau când driverele Bluetooth dau erori. Tot tehnologia Bluetooth îți permite să folosești același mouse pentru computere diferite.

Dacă îți este greu să îți dai seama care ar fi cea mai bună variantă pentru tine, iată în continuare o analiză pro și contra pentru ambele opțiuni:

  • Viteza răspunsului – La pornire, unui mouse wireless cu Bluetooth îi va lua puțin mai mult să funcționeze optim, decât în cazul unuia RF. Același lucru se va întâmpla când computerul va ieși din modul „Sleep”. Părerea generală este aceea că mouse-ul cu tehnologie RF are o responsivitate mai bună decât cel Bluetooth. Unii utilizatori au raportat probleme de conexiune în cazul tehnologiei Bluetooth, acesta deconectându-se brusc din când în când. Totuși, în egală măsură, alți utilizatori nu au experimentat deloc probleme de acest gen.
  • Portul USB – Mouseul RF are nevoie de un port USB dedicat pentru dispozitivul receptor și transmițător. Dacă ai puține porturi USB, aceasta ar putea fi o problemă. Dacă te afli în această situație cel mai bun mouse wireless pentru tine este cel Bluetooth.
  • Baterie – Mouse-urile wireless folosesc baterii AA și AAA. Deși este o pacoste să trebuiască să cumperi mereu baterii nereîncărcabile, ai această opțiune. Durata bateriei depinde de modul în care folosești dispozitivul, funcțiile speciale și butoanele în plus pe care acesta le poate avea. Din moment de mouseul Bluetooth are nevoie de o conexiune care funcționează în ambele sensuri, unii cred că acesta are nevoie să stea ON mai mult timp deoarece îi ia secunde bune să își refacă conexiunea, ceea ce duce la epuizarea mai rapidă a bateriei. Noile modele de mouse-uri cu tehnologie Bluetooth însă sunt optimizate pentru a asigura o eficiență energetică mai mare.
  • Preț – De regulă prețul unui mouse cu Bluetooth este mai mare decât unul RF, cu toate acestea se observă o tendință de aducere a prețurilor la același nivel.
  • Operativitate – Unul din minusurile mouse-ului RF este acela că se poate conecta doar la câte un dispozitiv pe rând. De asemenea, îl poți folosi doar la dispozitivele dotate cu un port USB. Dispozitivele cu Bluetooth însă sunt mult mai operaționale, putându-se conecta la mai multe dispozitive în același timp, și se pot folosi și pe dispozitive precum tablete sau telefoane smart.

Forma mouse-ului

Mouse wireless ergonomicForma mouse-ului nu ar trebui să fie aleasă pe criterii estetice. Chiar dacă nu îți dai seama la prima vedere, designul mouse-ului este esențial pentru confortul tău.

Singurul motiv pentru care ai putea să pui criteriul estetic mai presus de cel ergonomic ar fi dacă nu ai folosi atât de mult mouse-ul.

Altfel, mai ales dacă lucrezi ore întregi la calculator zilnic, ai nevoie de un mouse care să îți permită o prindere confortabilă. Cele trei standarde de formă pe care le vei întâlni sunt:

  • Palm grip – în care mouse-ul poate fi prins cu întreaga palma, degetele acționând butoanele dintr-o poziție relaxată.
  • Claw grip – permite strângerea dispozitivului doar cu degetele.
  • Finger grip – permite strângerea mouse-ului doar cu vârful degetelor.

Este lesne de înțeles că forma Palm grip este cea mai ergonomică și mai confortabilă deoarece mâna se află mereu în poziție relaxată. În schimb ambele opțiuni alternative, deși au dimensiuni mai mici de cele mai multe ori, încurajează o poziție incomodă a mâinii, creând zone de tensiune ceea ce poate duce la oboseală și durere mult mai rapid.

Totuși, forma claw grip permite mai multă precizie, de aceea este recomandă în general gamerilor.

Sensibilitatea mouse-ului

Va fi notată de către producător cu o cifră mai mică sau mai mare, unde cea mai mare valoare va indica un nivel foarte ridicat de sensibilitate. Jucătorii de jocuri video și cei care lucrează în proiectare au nevoie de cel mai bun mouse wireless, deci de unul cu o sensibilitate foarte mare.

În schimb, utilizatorii convenționali sau cei începători pot trece peste acest criteriu de diferențiere, deoarece o sensibilitate poate face mouseul inconfortabil de folosit.

Deși producătorul va indica sensibilitatea mouse-ului în descriere, cel mai indicat este să îi testezi sensibilitatea. Poți face asta cu ajutorul unui procedeu simplu, ridicând mouse-ul și mutând-ul în aer cu 2-3 cm mai departe. Dacă cursorul se mișcă înseamnă că valoarea sensibilității nu este mare, și în funcție de nevoile tale, este posibil să trebuiască să alegi un alt model de mouse.

Butoanele mouse-ului

Există două mari categorii: varianta standard și varianta pentru gameri. Variantele standard sunt cele mai ușor de găsit și cele mai accesibile la preț. Practic vorbim despre trei butoane: două de selecție și rotița de derulare.

În funcție de dispozitivul cu care îl folosești aceste butoane pot îndeplinii și alte roluri. De exemplu, rotița Scroll poate fi apăsată pentru a închide tab-uri, și funcția de dublu click este obligatorie. Rotița Scroll trebuie să fie din cauciuc și să aibă striații, de asemenea, este un plus dacă această funcționează în trepte.

Mouse wireless gaming butoane multipleCel mai bun mouse wireless pentru gameri are butoane laterale pe lângă cele principale. Acestea pot varia de la 2 la 19 butoane dispuse în partea stângă a mouseului.

Acesta poate fi orizontal, așa cum este un mouse convențional, sau poate avea orientare verticală, ceea ce îl face mult mai ergonomic pentru sesiunile de joc, și seamănă mai mult cu un joystick. Îl vei alege pe cel cu care te-ai obișnuit cel mai bine deoarece îți vei spori performanța în joc astfel.

Dacă obișnuiești să joci multe jocuri RPG sau de strategie, cel mai bine este să alegi un mouse cu butoane programabile. De fapt, un astfel de mouse este practic și dacă lucrezi mult într-un program anume.

Poți programa butoane să îndeplinească diferite funcții au să acționeze ca niște scurtături. De exemplu, poți programa un buton pentru funcția „back” în browser sau altele de genul în diferite programe.

Rezoluția

Este un criteriu pe care trebuie să îl verifici doar dacă ești gamer profesionist, lucrezi cu programe de grafică, arhitectură sau modelare 3D de complexitate mare. Dacă ești un utilizator convențional însă, poți ignora acest detaliu.

Rezoluția este exprimată în Dots Per Inch (DPI) și se referă la distanța exprimat în pixeli care este parcursă pe ecran, atunci când cursorul este mutat un inch. Cu cât este rezoluția mai mare, cu atât este precizia mai mare. Valorile se încadrează undeva între 800 DPI și 3200 DPI.

Baza mouse-ului

Deoarece este un dispozitiv foarte portabil, este puțin probabil să ai un pad pentru mouse, de aceea ai nevoie de un suport sau a bază a mouse-ului care să alunece eficient pe orice suprafață.

Există astfel mouse cu piciorușe din plastic sau din teflon. Dacă decizi totuși să folosești un mouse wireless cu un pad, îți recomandăm unul textil, și este în regulă dacă dispozitivul tău are suport din plastic.

Dacă acesta nu este cazul și nu intenționezi să folosești un pad, piciorușele trebuie să fie din teflon. Acestea asigură o alunecare bună pe foarte multe tipuri de suprafețe, sunt ușor de curățat și au o durabilitate ridicată.

Dimensiunea mouse-ului

Mouse cu incarcare wirelessNu în ultimul rând, ar trebui să verifici dimensiunea mouse-ului și să o alegi în funcție de necesități. Dacă ești în căutarea unui mouse travel size, atunci ar trebui să știi că vei putea lucra la calculator maxim 20 de minute după care mâna va începe să te doară, asta deoarece dimensiunea influențează poziția mâinii și prinderea.

Cel mai bun mouse wireless pentru persoanele care petrec ore întregi la computer este unul de dimensiune mare. Asta deoarece permit o prindere completă cu palma, într-o poziție relaxată.

Dimensiunea însă ar trebui să fie aleasă și în funcție de mărimea mâinii tale. Dacă ai mâini mici o să adori mouse-ul wireless în variantă travel size. Dacă mâna ta este normală sau chiar mai mare, atunci cu siguranță ai nevoie de un mouse Palm grip full size.

Cea mai bună metodă de a-ți da seama ce este mai potrivit pentru mâna ta este aceea de a încerca să ți în mână ambele variante și să vezi pe care dintre acestea le poți acoperii mai bine cu palma. Dacă poți prinde mouse-ul doar cu degetele și abia mai este loc și pentru palma ta, atunci ai nevoie cu siguranță de un mouse full size.

Producători

Dacă vrei un mouse wireless de calitate care să nu dea lag și să nu îți dea bătăi de cap sau dureri de mână ar trebui să alegi unul de la un producător de renume.

Sub nicio formă nu este recomandat să cumperi o variantă de la un producător no-name doar pentru că este mai ieftin. Vei fi nevoit în scurt timp să refaci investiția și nu ai câștigat nimic.

Firmele de prestigiu se străduiesc să îți păstreze clienții mulțumiți deoarece reputația și succesul lor depinde de asta. Așadar, cele mai apreciate branduri disponibile pe piața din România sunt: Logitech, Microsoft, Razer, HP, A+.

Îți recomandăm să cumperi cel mai bun mouse wireless online. Astfel vei putea să găsești modelul care ți se potrivește cel mai bine la cele mai bune prețuri deoarece online sunt cele mai frecvente promoții și reduceri.

De asemenea, este mult mai ușor și mai rapid să comanzi ceva online decât să pierzi vremea căutând prin mai multe magazine fizice. Mereu înainte de alege un model, verifică review-urile legate de acesta, deoarece astfel vei putea să îți dai seama înainte de a-l testa personal dacă are probleme de funcționare sau dacă este potrivit pentru nevoile tale.

Acum că ai la dispoziție toate aceste informații ești gata să alegi cel mai bun mouse wireless de pe piață.

Cel mai bun mouse wireless: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de mouse wireless care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Mouse gaming wireless Logitech G903 LightSpeed

 Mouse gaming wireless Logitech G903 LightSpeedDispunand de o rata de raportare de 1 milisecunda si de conexiune wireless extrem de optimizata de 2,4 GHz, G903 ofera o reactie incredibila pentru directionarea de tip twitch la nivel inalt.
G903 vine echipat cu senzorul optic PMW3366 – considerat pe scara larga ca fiind cel mai bun senzor de mouse de pe piata.
Aspect personalizabil ambidextru – Compatibil cu incarcarea fara fir POWERPLAY.
Performanta rapida, precisa si fiabila a clicurilor.
11 butoane programabile – Iluminare RGB prin Logitech Gaming Software.

Vezi detalii si pret

2. Mouse Wireless Logitech MX Master 2S

Mouse Wireless Logitech MX Master 2SLogitech MX Master 2S are o functie de urmarire imbunatatita, pe nume Darkfield High Precision, care mareste precizia si viteza cursorului mouse-ului, crescand rezolutia la 4.000 DPI, astfel incat utilizatorii sa detina cel mai adaptabil mouse, indiferent de ce ecran folositi.
Are un buton de derulare adaptabil la viteza, care se schimba automat de la click-to-click la parcurgerea super rapida.
Sprijina mana si incheietura mainii intr-o pozitie confortabila si naturala.

Vezi detalii si pret

3. Mouse wireless Microsoft Mobile 3600 Bluetooth

Mouse wireless Microsoft Mobile 3600 BluetoothMouse-ul Bluetooth® Mobile Mouse 3600 se potriveste mainii tale si stilului de viata mobil.
Conecteaza mouse-ul wireless la laptopul sau la tableta ta, utilizand cea mai recenta tehnologie Bluetooth Smart.
Ajustat in mod ideal, pentru utilizarea atat cu mana dreapta, cat si cu mana stanga.
Tehnologia BlueTrack® combina puterea optica cu precizia laserului.
Rotita de navigare in 4 directii ati permite navigarea in sus, in jos, la stanga si la dreapta.

Vezi detalii si pret

4. Mouse gaming wireless Razer Atheris

Mouse gaming wireless Razer AtherisOptimizat atat pentru munca, cat si pentru jocuri, Razer Atheris este dotat cu caracteristici precum stabilitatea semnalului, conectivitate duala si peste 300 de ore de utilizare continua, toate intr-un mouse ergonomic de “buzunar”.
Cu un senzor optic de 7200 DPI, Razer Atheris are unul dintre cele mai inalte frecvente DPI pentru un mouse mobil. Va ofera o precizie extrema si un control incredibil.
Rezolutia suplimentara functioneaza perfect pentru mai multe monitoare si chiar ecrane 4K.

Vezi detalii si pret

5. Mouse Microsoft Mobile 3500 Wireless

Mouse Microsoft Mobile 3500 Wireless Profitati de BlueTrack Technology, care combina puterea optica cu precizia laser pentru o pozitionare remarcabila practic pe orice suprafata.
Lasati nanodispozitivul de emisie-receptie conectat cand calatoriti sau stocati-l in interiorul mouse-ului.
Utilizati mouse-ul pentru o perioada de pana la opt luni fara a fi necesar sa schimbati bateriile. Indicatorul de stare a bateriei va informeaza cand bateria este epuizata.
Rezolutie (dpi): 1000 – Butoane/rotite: 3/1 – Senzor: Optic.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată