Cum alegi cel mai bun nebulizator? Care este aparatul de aerosoli potrivit nevoilor tale și ce funcții și caracteristici trebuie să aibă acesta? Citește ghidul nostru și alege informat.
Când vine vorba despre sănătate este normal să îți dorești mereu cel mai bun tratament posibil. Adică un tratament în cea mai eficientă formă, cu o metodă ușoară de administrare, care îți face rapid și sigur efectul, și care are cel mai mic risc de efecte adverse.
Un dispozitiv medical care îți oferă toate aceste avantaje este nebulizatorul sau aparatul de aerosoli, de aceea îți recomandăm să alegi cel mai bun nebulizator.
Numit generic nebulizator, aparatul de aerosoli este unul din cele mai apreciate și mai eficiente dispozitive medicale. Recomandat în tratarea afecțiunilor respiratorii, precum și a celor care intră în sfera ORL, nebulizatorul este un aparat capabil să transforme medicamentația lichidă în particule fine care pot fi inhalate cu ușurință.
Suntem conștienți că atunci când cauți un astfel de aparat ai o nevoie stringentă, dar nu te sfătuim să faci o alegere pripită. Sănătatea ta sau a familiei tale este în joc, așadar ia în considerare toate detaliile de mai jos pentru a alege cel mai bun nebulizator. În primul rând, trebuie să înțelegi cum funcționează un astfel de aparat.
Cum funcționează cel mai bun nebulizator?
Așa cum am amintit, aparatul cu aerosoli convertește medicamentul lichid în particule fine, având acum o consistență aproape gazoasă, ce sunt foarte ușor de inhalat.
Este dovedit medical faptul că substanțele active administrate sub formă de vapori sunt mult mai eficiente și mai sigure, decât dacă ar fi administrate sub altă formă, injectabil sau pe cale orală.
Printre avantajele aerosolilor se numără și eficiența sporită justificată de acțiunea locală a substanței active. În mod obișnuit, un medicament administrat pe care orală, trece mai întâi prin sistemul digestiv, apoi în sânge, apoi ajunge la zona pe care trebuie să o trateze.
Medicamentația injectabilă intramusculară sau intravenoasă, are încă destul de mult de traversat, în plus este mult mai inconfortabilă. Aerosolii însă au proprietatea de a acționa imediat asupra zonei bolnave, ajungând direct în gât și în plămâni prin inhalare.
Tot datorită acțiunii locale, riscul apariției reacțiilor adverse sistemice este nul. În plus, medicamentul nu își pierde din proprietăți pe drum, ci acționează imediat asupra zonei ce trebuie tratate.
Pacienții care suferă de afecțiuni respiratorii, precum astmul, dar și cei mici care suferă de răceli sezoniere, sunt conștienți de necesitatea unei acțiuni rapide și eficiente a medicamentelor, de aceea investiția într-un nebulizator este mereu benefică.
Cum alegi cel mai bun nebulizator?
Companiile producătoare de astfel de aparte de aerosoli au scos pe piață mai multe modele care variază mult ca preț și calitate. Deși este un dispozitiv medical eficient, nu toate nebulizatoarele sunt foarte bune.
Fără un set de informații minime despre calitățile și specificațiile principale ale unui astfel de produs, nu vei reuși să faci cea mai bună alegere, și îți va lua și mai mult timp să iei o hotărâre.
Venind în întâmpinarea nevoilor tale, am pregătit un ghid de cumpărături care conține toate aspectele importante pe care trebuie să le verifici înainte de a cumpăra un nebulizator, mai ales dacă vei vrea să cumperi unul online.
În alegerea ta, ține cont de următoare aspecte importante:
Tipul de nebulizator
Nebulizatoarele au rolul de a produce aerosoli artificiali. Vei observa că există nebulizatoare ce folosesc principii de funcționare diferite. Așadar, iată mai jos principalele tipuri.
Nebulizator mecanic
Nebulizatorul mecanic nu este un din cele mai recomandate opțiuni. Principiul de funcționare al acestui tip de nebulizator constă într-un sistem de propulsare manuală, ce va provoca o presiune internă suficient de mare pentru convertirea lichidelor în vapori.
Motivul pentru care nu este un model recomandat este eficiența scăzută a substanței active, ce ajunge în organism doar în proporție de 10%, restul pierzându-se în aparat. Nu este o variantă economică, deoarece medicamentele costă iar tu îți dorești să beneficiezi la maxim de efectul lor.
Nebulizator cu compresie
Numit generic și atomizor, nebulizatorul cu compresor face parte din categoria aparatelor de aerosoli electrice. Sistemul de compresie funcționează datorită unui piston ce comprimă conținutul rezervorului pentru lichide și medicament la o viteză foarte mare.
În urma acestui proces, produsul medicamentos, sau oxigenul, ies printr-un tub sub formă de vapori gata să fie inhalați. Este o variantă avantajoasă ca preț și destul de eficientă.
Cu toate acestea, volumul și greutatea unui astfel de aparat sunt destul de incomode, iar zgomotul produs ce poate ajunge până la 60 de dB, îi poate deranja pe majoritatea bolnavilor.
De asemenea, verificați ca acest model de nebulizator să fie dotat cu valve speciale fabricate din oțel, pentru a asigura o durată de funcționare cât mai îndelungată.
Nebulizator cu ultrasunete
Folosește un principiu de funcționare ceva mai modern. Un cristal piezoelectric este vibrează provocând ultra sunete, destul de puternice pentru a converti substanța lichidă în particule fine, ce pot fi inhalate fără probleme.
Principalul avantaj al unui astfel de aparat este portabilitatea. Are dimensiuni reduse și este ușor, deoarece nu încorporează și un sistem de compresie. În plus, este mult mai silențios decât un aparat de aerosoli cu compresie.
Există totuși riscul de supra-încălzire a medicamentelor, iar substanța activă nu este eliberată în totalitate, o bună parte rămânând în aparat. De aceea va trebui să acorzi mai multă atenție curățării și întreținerii aparatului.
Nebulizator cu vibrații
Folosește o membrană cu perforații ce vibrează, provocând formarea unor vapori extrem de fini. Este cea mai performantă tehnologie la ora actuală și cea mai avantajoasă din perspectiva performanței și a durabilității.
Folosește medicamentul la capacitate maximă fără a se pierde printre componentele aparatului, iar dimensiunile nebulizatorului sunt mici, prefecte pentru a putea fi manevrat și transportat cu ușurință. De asemenea, este foarte silențios. Toate aceste avantaje vin însă cu un preț, această variantă fiind cea mai costisitoare de pe piață.
Volumul rezervorului pentru lichide
Orice nebulizator are un rezervor pentru lichide, rezervor care va stoca medicamentul în formă lichidă ce va fi transformat mai târziu în vapori. Acesta trebuie să fie destul de mare.
Contează bineînțeles și dozajul medicamentos prescris de medic, dar în general este bine ca volumul rezervorului să fie cât mai mare, de regulă cuprins între 5 și 10 ml. Această valoare indică și cantitatea de substanță ce poate fi vaporizată la o singură utilizare, și vei găsi deseori modele ce folosesc fiole speciale pentru dozarea medicamentului.
Un lat volum de care trebuie să ții cont, este cantitatea de produs rezidual. Este foarte probabil ca o parte din produs să nu ajungă niciodată inhalat, indiferent de modelul de nebulizator, medicamentul pierzându-se în interiorul aparatului.
Cei mai mulți producători indică acest volum în descrierea produsului, astfel ai posibilitatea de a alege cel mai bun nebulizator, care are un volum rezidual sub 0,7 ml.
Debitul de nebulizare
Se referă la valoarea debitului de aer presurizat determinând și viteza de vaporizare. Cel mai bun nebulizator are un debit de nebulizare cât mai mare. Majoritatea au o valoare a debitului de 6l/minut/1.0 bar, valoare destul de mare pentru majoritatea substanțelor.
Dacă însă va fi nevoie să vaporizezi substanțe cu o viscozitate ceva mai ridicată, vei avea nevoie de o valoare a debitului de 9l/minut/1.0 bar presiune. Rata sau viteza de nebulizare trebuie să fie de cel puțin 0,35 ml/min.
De asemenea, optați pentru un nebulizator care va produce particule cât mai ușoare de substanță activă, care nu trebuie să depășească câțiva microni, pentru ca inhalarea să nu fie incomodă și să aibă o profunzime cât mai ridicată.
Modalitatea de alimentare
Există modele care pot fi alimentate prin cablu de alimentare, sau pot funcționa cu baterii. Ambele metode sunt la fel de eficiente. Un model cu alimentare prin cablu este dependent de conectarea la o sursă de curent, deci nu îl vei putea folosi decât acasă, în anumite locuri.
Modele care funcționează prin baterii sunt mai portabile. Un model cu baterie reîncărcabilă îți permite să îl folosești oriunde, însă verificați mereu ca bateria să fie încărcată, deoarece nu vreți să întrerupeți o ședință de administrare a medicamentului, sau să nu îl puteți administra deloc atunci când e nevoie urgentă.
În cazul bateriilor clasice, asigurați-vă că aveți mereu un set de baterii la îndemână.
Întreținere
Fiind un dispozitiv medical destul de complex, are nevoie de o întreținere corespunzătoare. Alege un model care să fie cât mai ușor de curățat. Regulile de igienă sunt foarte importante, iar rezervorul, piesele pentru nas, gură și masca trebuie spălate cu o soluție specială după fiecare utilizare, după care se vor lăsa la uscat.
În cazul nebulizatorului cu compresor există unele piese care trebuie înlocuite periodic precum, cuva pentru medicamente care se uzează și trebuie schimbată la 6 luni.
De asemenea, în cazul majorității dispozitivelor, filtrul intern trebuie schimbat odată la 3 luni. Există totuși și modele mai costisitoare care vă oferă filtre lavabile ce nu necesită înlocuire.
Certificare
Din nefericire, există pe piață multe așa-zise firme care pun pe piață nebulizatoare contrafăcute. Aceste aparate cu aerosoli, pe lângă faptul că vor fi ineficiente, pot fi și periculoase.
Tocmai de asta trebuie să verificați ca nebulizatorul pe care intenționați să îl cumpărați este certificat potrivit Directivei 93/42/CEE ca fiind un dispozitiv medical. Dacă ai vreo îndoială, oferta sau magazinul ți se par dubioase, nu cumpăra acel nebulizator.
Ce accesorii trebuie să conțină cel mai bun nebulizator?
- Masca pentru copil – adaptată dimensiunilor și proporțiilor feței unui copil, această mască specială permite o administrare facilă a medicamentului, chiar și atunci când copilul doarme.
- Masca pentru adult – un accesoriu ce se atașează prin elastic, cuprinzând gura și nasul, pentru a face inhalarea mai sigură și mai facilă.
- Dispozitiv pentru gură – unele medicamente trebuie inhalate pe gură, de aceea este necesar un dispozitiv special pentru inhalarea orală.
- Dispozitiv pentru nas – în cazul medicamentelor care necesită un efect în profunzime pentru plămâni, acest dispozitiv pentru nas va asigura o inhalare corectă.
- Tubul – este accesoriul ce face legătura între aparatul propriu zis și masca de față, sa celelalte dispozitive.
Producători
De-a lungul anilor, mai multe brand-uri și-au creat o reputație bună printre consumatori, producând cel mai bun nebulizator de pe piață. Câteva nume importante sunt: Omron, Laica, Beurer, Healthy Line, Respironics sau Aerogen.
Majoritatea medicilor din Romania recomandă aparatele Laica, dar atâta timp cât respectă toate specificațiile de mai sus, orice brand este o alegere bună. Rămâne la latitudinea ta, cât ești dispus să investești.
Cel mai bun nebulizator (aparat de aerosoli): recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta disponibilă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de aparate de aerosoli care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Nebulizator OMRON C28 Plus cu compresor
Aparatul Omron C28 Plus este conceput pentru administrarea eficienta a medicatiei atit la copii cit si la adulti, pentru reducerea perioadei de imbolnavire si revenirea rapida la o viata activa.
Virtual Valve Tehnology (V.V.T) inseamna mai putine parti ce pot fi pierdute, mai putine componente pentru curatare si ca urmare o igiena eficienta si o intretinere usoara a aparatului de aerosoli.
Timp redus de nebulizare – Volum rezidual de medicament mic
Mod facil de operare – un singur buton.
2. Aparat aerosoli cu ultrasunete Laica MD6026
Aparatul de aerosoli cu ultrasunete Laica MD6026 dispune de cel mai nou design si cea mai performanta tehnologie, fiind caracterizat de o silentiozitate exceptionala.
Principiul de functionare: aparat de aerosoli cu ultrasunete.
Marimea medie a particulelor: 3,4 microni.
Volum maxim de produs de inhalare: 8 ml.
Capacitate de vaporizare: circa 0,4 ml/min.
Capacitatea capsulei de medicament: maxim 15 cc.
3. Aparat aerosoli Laica NE2003 cu piston
Aparatul de aerosoli Laica NE2003 este unul din cele mai eficiente aparate de aerosoli pentru tratarea cailor respiratorii.
Indicator luminos pentru butonul on/off.
Alimentarea aparatului de aerosoli se face la priza.
Principiul de functionare: compresor cu piston.
Dimensiunea medie a particulei de aerosol: 2,61 μm.
Nivelul de zgomot: 58 dB – Rata de nebulizare: 0,35 ml/min.
Capacitatea tancului de medicament: maxim 12 ml.
4. Nebulizator cu piston Emed A440
Nebulizatorul cu piston Emed A440 pentru tratament cu aerosoli la copii si la adulti datorita mastilor speciale incluse in pachet.
Datorita celor 2 accesorii speciale, cel de nas si cel pentru gura, aerosolii se pot face cu usurinta copiilor foarte mici, sugarilor, adultilor, fara a necesita masca de protectie speciala din silicon.
Functionare cu piston fara a fi nevoita ungerea acestuia.
Recipient medicamente Easyneb cu picurare treptata pentru eficientizarea si maximizarea tratamentului.
5. Aparat de aerosoli Scian NB-212 cu compresor
Cu un design nou si compact, aparatul de aerosoli Scian NB-212 este echipat cu un compresor de calitate superioara ce poate rezista cu succes la foarte multe utilizari.
Aparatul de aerosoli Scian NB 212 este compus dintr-un compresor rotativ cu piston si protectie la supraincalzire, fara ungere.
Producatorul Scian a gandit kit-ul de nebulizare astfel incat dimensiunea particulelor sa fie de 2.44 µm, fiind optima pentru tratarea oricarei boli a sistemului respirator.
Eu folosesc duobaby de la Omron. Are si aspirator nazal incorporat. Cred ca este cel mai bun produs de pe piata.