Cuprins
Cum alegi cel mai bun panou radiant pentru încălzire? Ce functii și caracteristici trebuie să aibă panoul radiant potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Progresul în tehnologie își face simțită influența și în cazul sistemelor de încălzire pe care le descoperim în prezent pe piață. Există din ce în ce mai multe soluții de încălzire care nu necesită încorporare, și printre cele mai performante opțiuni se numără și panourile radiante.
Cel mai bun panou radiant pentru încălzire este o alternativă bună în cazul în care nu ai acces la o rețea de gaz, sau nu ai posibilitatea de a instala o centrală termică în locuință.
Indiferent de motivul pentru care te gândești să achiziționezi un astfel de aparat, noi suntem gata să te ajutăm să îl alegi pe cel ideal pentru tine. Află în acest articol cum alegi cel mai bun panou radiant pentru încălzire.
Top 3 panouri radiante recomandate
- Panou Radialight Dual Therm KLIMA 15 (1500W)
- Tehnologie electronica integrata, cu un ecran LCD si functii inovative care te ajuta sa reduci consumul si sa mentii cat mai scazute facturile de energie.
- Vezi detalii si pret
- Panou radiant Klarstein Wonderwall Air Infinite
- Tehnologia CarbonCrystal Infrared permite transformarea a 98% din energie în căldură. Căldură rapidă: încălzire cu infraroșu cu IR ComfortHeat la 720 W.
- Vezi detalii si pret
- Panou cu infrarosu Trotec TIH 500 S
- Incalzire eficienta, cu radiatii ecologice IR-C.
Transportul caldurii prin unde luminoase – incalzire directa a obiectului, fara pierderi convective. - Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun panou radiant pentru încălzire?
În momentul în care în locuința ta nu poți încorpora un sistem de încălzire, cea mai simplă soluție este un aparat de încălzire care să funcționeze cu electricitate.
Deși există mai multe soluții, cum ar fi aerotermele sau convectoarele electrice, panourile radiante sunt o soluție modernă și foarte eficientă de încălzire.
Fiind capabile să încălzească încăperi mari și înalte, panourile radiante au un sistem de acțiune diferit de restul aparatelor. Un panou radiant nu va încălzi aerul ci obiectele din cameră. Căldura degajată de obiecte apoi va încălzi aerul. Astfel căldura se distribuie uniform în încăpere.
Printre cele mai mari dezavantaje ale unui astfel de sistem de încălzire însă se numără consumul ridicat de electricitate și faptul că efectul termic nu se va păstra prea mult timp după ce aparatul este scos din funcțiune.
Dacă ești dispus să treci peste aceste dezavantaje, și să te bucuri de eficiența sporită al unui astfel de aparat, atunci este bine să fii bine informat.
Cum alegi cel mai bun panou radiant pentru încălzire
Un panou radiant este o soluție mai costisitoare decât alte sisteme de încălzire electrice. Cu toate acestea este foarte eficient. Însă, tocmai pentru că vei face o investiție serioasă, este bine să privești cu mare seriozitate alegerea ta și să fii foarte bine informat.
Care sunt criteriile la care trebuie să fii atent când alegi un panou radiant și de unde îl poți cumpăra pe cel mai bun? Poți găsi toate informațiile de care ai nevoie în acest ghid de cumpărături pregătit cu mare grijă pentru ca tu să înțelegi cu ușurință cum poți face o achiziție înțeleaptă.
Până la finalul acestui articol vei fi capabil să identifici cel mai bun raport calitate/preț de pe piață, și vei butea să te bucuri de confort în locuința ta pe tot parcursul sezonului rece, pentru mulți ani de acum încolo.
Așadar, înainte de a face o alegere, ține cont de informațiile ce vor fi dezvoltate în continuare.
Tipul de încălzire
Aparatele din gama panourilor pentru încălzire pot funcționa prin doua tipuri de încălzire, ce se pot întrepătrunde într-o anumită măsură. Este vorba despre încălzirea prin radiații sau prin convecție.
În general panourile radiante un infraroșu, vor avea o tehnologie combinată cu convecția, în sensul că un procent din căldura emisă va rezulta din convecția termică. În cazurile ideale, procentul de căldură emisă prin cele două procedee va fi indicat în descrierea produsului.
Cea mai bună proporție este de 90% căldură emisă prin iradiații, și 10% căldură emisă prin convecție termică. În cazul panourilor termice care funcționează doar prin convecție, rata convecției trebuie să fie cât mai ridicată, în general de 90%.
Panourile radiante cu infraroșu sunt o soluție introdusă pe piața din România relativ recent, și puțină lume înțelege pe deplin modul lor de funcționare. În primul rând, oamenii tind să fie reținuți atunci când aud de radiații. Cu toate acestea radiațiile infraroșii nu sunt periculoase pentru organism.
De fapt, pe lângă efectul de încălzire al panourilor radiante, acestea au și numeroase efecte benefice asupra sănătății. Mai mult decât atât, deoarece razele infraroșii acționează asupra obiectelor care vor iradia mai apoi căldură în aer, în cameră nu se va crea praf și nu vor circula curenți periculoși.
De asemenea, umiditatea aerului din cameră nu va fi afectată în nici un fel, acesta păstrându-și valorile normale. Cele mai comune efecte benefice asupra sănătății în cazul expunerii regulate sunt: îmbunătățirea funcționării sistemului circulator sau reglarea echilibrului termic.
Capacitatea de încălzire
Înainte de a achiziționa un panou radiant este necesar să cunoști foarte bine spațiul pe care dorești să îl încălzești. Asta pentru că panourile radiante de găsesc în diferite dimensiuni, și nu toate sunt la fel de puternice.
Astfel vei observa că unele au o capacitatea de încălzire mică sau restrânsă, în timp ce altele au o capacitate moderată sau chiar industrială. Indiferent de tipul de locuință în care trăiești, va trebui să cumperi câte un panou radiant pentru fiecare încăpere pe care dorești să o încălzești.
Atunci când locuiești într-o garsonieră nu va fi nevoie să faci investiții mari, deoarece va fi suficient să cumperi câteva panouri de capacitate restrânsă. Fii însă atent la dimensiunea panourilor. Cu cât este mai mare, cu atât puterea de încălzire va fi mai mare, și modul de distribuire va fi mai eficient.
Dacă toate panourile radiante din locuința ta vor avea o capacitate de încălzire de 30 de metri cubi cumulat, atunci ai pachetul potrivit pentru o locuință cu o cameră mai mare și încă unele încăperi mai mici.
Eficiența încălzirii va depinde și de locul în care montezi panoul de aceea acordă o atenție deosebită acestui aspect și montează panourile în cele mai recomandate locuri: pe tavan și pe pereți. O astfel de așezare strategică îți va permite să te bucuri de cel mai bun randament.
Ține cont de acest lucru mai ales dacă alegi să încălzești un apartament cu astfel de panouri. Ține cont de dimensiunea fiecărei camere și alege un panou potrivit din prisma capacității de încălzire. Atunci când îți dorești să încălzești suprafețe mai extinse, o încăpere foarte mare, recepția unui hotel sau sala de mese al unui restaurant, alege un panou cu o capacitate de încălzire industrială.
Acestea au o capacitatea de încălzire bună pentru 40-50 de metrii cubi, și nu exclude posibilitatea montării mai multor panouri radiante cu infraroșu în același spațiu atunci când este nevoie.
Randament
Randamentul este dictat de doi factori deosebit de importanți: puterea panoului și dimensiunea acestuia. Acești doi indici trebuie echilibrați cât mai bine pentru a oferi un randament cât mai bun.
În cele mai multe cazuri este important să compensezi o putere electrică mai slabă, printr-o dimensiune a panoului cât mai mare. În cazul în care ai nevoie să încălzești o încăpere mai mică de 50 metrii pătrați, îți recomandăm să optezi pentru panouri cu o putere moderată sau mică, dar cu o dimensiune cât mai extinsă.
Astfel eficiența încălzirii nu îți va pierde din valori, doar pentru că puterea electrică nu este mare, și te vei putea bucura de eficiență la un consum minim, deci un randament foarte bun.
Printre cele mai bune combinații dimensiune-putere se numără aceea de 1000W pentru un panou care are o latură de 100 de cm, și cealaltă latură cel puțin o treime din prima. Această soluție este ideală atunci când panourile se pot plasa la o distanță de 1,5 metrii unul de altul, și de podea.
Panourile care au o putere mai mare, între 1500-2000W, sunt potrivite pentru spațiile comerciale sau încăperile extinse. Laturile acestor panouri trebuie să atingă cel puțin 100×40 cm pentru a oferi un randament bun.
Materialul rezistenței
Prețul unui panou radiant cu infraroșu variază mult și în funcție de materialul din care este confecționată rezistența. Aceasta poate fi din aluminiu, ceramică sau argint.
Cel mai ieftin panou radiant pentru încălzire are o rezistență din aluminiu, și este o variantă destul de bună dacă ai un buget limitat.
Pe lângă prețul rezonabil, aceste panouri au și avantajul de a fi destul de durabile, iar măsurile de mentenanță vor fi aproape inexistente.
Varianta cu rezistență din ceramică este ceva mai scumpă, dar este o soluție durabilă care îți va asigura între 5-10 ani de utilizare fără probleme. Durabilitatea rezistenței din ceramică este asigurată de învelișul din cristale minerale.
Cele mai costisitoare variante de panouri radiante cu infraroșu sunt cele care imită aspectul unui televizor cu plasma.
Sunt de asemenea și cele mai aspectuoase și pot fi incluse cu ușurință în orice decor. De cele mai multe ori acestea au o rezistență din ceramică sau argint.
Standarde de fiabilitate
Cel mai important standard de fiabilitate pe care trebuie să îl urmărești este standardul IP. Acesta se referă la protecția panoului împotriva infiltrării obiectelor străine sau a lichidelor în structura acestuia.
Pentru a face diferență între cele două tipuri de corpuri, solide sau lichide, după prescurtarea IP se adaugă X pentru corpurile solide sau Y pentru corpurile lichide.
Din moment ce nu vei fi nevoit să folosești panoul radiant în condiții de umiditate, nu ne vom referi prea mult în acest articol la standardul IPY. Îți vom spune doar că pentru a nota gradul de protecție, după denumirea IPY de adaugă un număr de la 0 la 8, unde 8 indică cel mai înalt grad de protecție.
Indicele la care va trebui să fii atent este cel pentru corpuri solide, IPX. Acesta poate avea valori cuprinse între IPX0 și IPX6. În general, nu este recomandat să alegi un panou cu valori sub IPX3, acestea permițând doar corpurilor mai mici de 2,5 mm să pătrundă în interior, modelul convențional de panou radiant și cel mai recomandat, are un IPX4 care permite doar obiectelor mai mici de 1 mm să intre în panou.
Cel mai bun panou radiant pentru încălzire nu va permite nici particulelor de praf să pătrundă în structură, și au IPX6. Acordând atenție acestui aspect te vei putea bucura de un panou care va funcționa optim pentru cât mai mulți ani.
Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cel mai bun panou radiant pentru încălzire?
- Trepte de reglaj – treptele de reglaj ale căldurii sunt necesare pentru că îți oferă mai mult control asupra consumului. Modele mai ieftine îți permit doar două trepte de reglaj, care nu te ajută prea mult și nici nu îți oferă prea multe alternative. Cu toate acestea, dacă vei opta pentru un model cu 3 sau 4 astfel de trepte, află că acesta de va costa invariabil mai mult, și va avea o putere de peste 1500W.
- Termostat – termostatul este un element de funcționalitate obligatoriu în componența oricărui aparat de încălzire modern, iar panoul radiant nu face excepție. Acesta va determina oprirea sau pornirea aparatului în funcție de temperatura ambientală, sau de eventualele defecțiuni ce ar putea apărea. Astfel ai un panou mai sigur și mai fiabil.
- Telecomandă – telecomanda este un accesoriu care îți va permite să accesezi confortabil opțiunile legate de panou. Bineînțeles, telecomanda este un moft, și este normal ca panourile care vin cu telecomandă să coste mai mult.
Producători
Îți recomandăm să nu cumperi niciodată un aparat atât de important de la o companie no-name. Este mereu mai sigur din punct de vedere financiar să te orientezi spre branduri renumite, cu o reputație excelentă și multe recomandări din partea altor cumpărători, în special dacă este prima data când faci o astfel de achiziție.
Chiar dacă va trebui să achiți un preț mai mare, alege să cumperi de la unul din următoarele branduri prezente pe piața din România: Ecosun, Trotec sau Vortice. Dacă totuși ești atras de o firmă care nu este foarte prezentă pe piață, asigură-te că aceasta îți poate oferi o garanție de minim 2 ani.
Concluzie
Nu ezita să consulți ofertele din magazinele online. Vei găsi oferte avantajoase și produse de calitate care vor fi livrate în siguranță la tine acasă. Mai mult decât atât vei putea compara prețuri, consulta cu atenție descrierea produsului, precum și părerile altor utilizatori, toate din confortul casei tale.
Fiind atent și la părerea celorlalți utilizatori îți vei face o imagine reală și cât mai completă asupra produsului, și vei fi capabil să îți dai seama în doar câteva secunde dacă este sau nu bun pentru locuința ta.
Cel mai bun panou radiant: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de panouri radiante care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Panou Radialight Dual Therm KLIMA 15 (1500W)
Tehnologia unica de incalzire Radialight Dual Therm, cu consum redus de energie: 2 elemente incalzitoare in acelasi aparat, un element radiant si unul convectiv, care functioneaza impreuna.
Tehnologie electronica integrata, cu un ecran LCD si functii inovative.
Control inteligent prin WI-FI si aplicatie dedicata Android si iOS.
Programare orara cu repetitie saptamanala 24 ore/7 zile.
OPTICONTROL senzor de prezenta.
2. Panou radiant Klarstein Wonderwall Air Infinite
Element de încălzire cu nano-carbon: transformă 98% din energie în căldură.
Frumusețe fără limite: design unic fără ramă.
Ca lumina soarelui IR ComfortHeat încălzește cu raze infraroșii sănătoase.
Putere 720 W: panou de încălzire super rapid cu suprafață de design.
Clasa de protecție IP54: rezistent la stropire, ideal pentru baie.
Confort pur: cu termostat, temporizator săptămânal, afișaj LCD și telecomandă.
3. Panou radiant infrarosu Trio model Garden Kyoto
Incalzeste fara sa usuce aerul (temperatura la suprafata nu depaseste 65ºС).
Emana caldura aproape instant din momentul pornirii.
Utilizeaza de 4-5 ori mai putina energie decat incalzitoarele conventionale (consum: 400 W).
Tehnologie inovativa de incalzire, eficienta maxima datorita Filtrului de Carbon.
Ocupa putin spatiu si se pliaza usor – Greutate redusa: 0.97 kg;
Dimensiuni: 100 x 57 cm (inaltime / latime) – Potrivit pentru orice camera de 7-10 m2.
4. Panou radiant incalzire SUNWELL SW8 800W 12-14 MP + termostat programabil
Sistemul de incalzire cu radiatie infrarosie la distanta, este un sistem inovator de inalta calitate recunoscut pe plan mondial ca fiind liderul in materie de eficienta a incalzirii.
Randament 99% – Termostat pentru reglajul temperaturii in camera – inclus.
Putere: 800 W – Tensiune alimentare: 220 V.
Suprafata incalzita: 14 m² – Functii: Incalzire radianta.
Continut pachet: 1 x Termostat, 1 x Panou radiant.
5. Panou cu infrarosu Trotec TIH 500 S
Incalzire eficienta, cu radiatii ecologice IR-C.
Transportul caldurii prin unde luminoase – incalzire directa a obiectului, fara pierderi convective.
Efect maxim: 100 % din energia electrica utilizata va fi transformata in caldura.
Caldura curata – fara zgomot, fara miros, fara condens, fara consum de oxigen, fara sa puna in miscare praful.
Putere de încalzire: 580 Watt – Protectie la supraincalzire