Cuprins
- 1 De ce să alegi cel mai bun pat rabatabil?
- 2 Cum alegi cel mai bun pat rabatabil
- 3 Cel mai bun pat rabatabil: recomandări
- 3.1 1. Pat rabatabil pe perete Vertical Space
- 3.2 2. Pat rabatabil cu lada de depozitare, tapitat „Optima”
- 3.3 3. Pat Melody Alb Rabatabil, Piele Ecologica, PAL Melaminat
- 3.4 4. Pat tapitat Terano, material textil, somiera rabatabila inclusa
- 3.5 5. Pat tapitat Serena, material textil, somiera rabatabila inclusa
Cum alegi cel mai bun pat rabatabil pentru acasă? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă patul rabatabil potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Paturile joacă un rol foarte important în viața noastră deoarece ne petrecem foarte mult timp în ele. Există foarte multe tipuri de paturi pe piața zilelor noastre. De obicei, cele care au cea mai mare cerere sunt și cele care oferă cel mai înalt nivel de confort.
În ultimii câțiva ani, paturile rabatabile au ajuns să între în categoria paturilor cu o cerere din ce în ce mai mare. Acest lucru se datorează faptului că îți oferă posibilitatea să folosești cât mai bine spațiul pe care îl ai în cameră, iar acesta este doar unul din beneficii.
Citește acest articol pentru a afla de unde poți găsi un astfel de pat la un preț foarte bun, precum și cum poți alege cel mai bun pat rabatabil pentru locuința ta.
De ce să alegi cel mai bun pat rabatabil?
Paturile rabatabile se află la granița ideală dintre confort și practic. Cu un pat rabatabil nu mai trebuie să îți faci griji pentru optimizarea spațiului dintr-o încăpere, deoarece acestea au fix acest scop, pe lângă acela evident de a-ți oferi un somn odihnitor.
Fie că îți dorești un pat cu somieră rabatabilă care să îți ofere acces la spațiul de sub pat, sau că vrei un pat rabatabil care să dispară complet în perete pe timpul zilei, ai azi foarte multe opțiuni pe piață.
Cel mai bun pat rabatabil poate fi alegerea ideală pentru o garsonieră unde spațiul este limitat, pentru un pat pentru oaspeți mascat în sufragerie, sau chiar pentru dormitorul tău sau al copiilor care este folosit pe post de birou sau cameră de zi pe timpul zilei.
Alegerea trebuie însă făcută cu multă responsabilitate, deoarece nu vrei orice pat rabatabil, ci acela care îți va oferi un somn odihnitor o treime din viața ta cât timp de presupune că petreci în el. Vrei un pat practic și funcțional dar și unul rezistent.
Mai mult decât atât, trebuie să știi exact la ce te poți aștepta de la un astfel de pat pentru suma pe care dorești să o investești în el, precum și la ce slăbiciuni ar trebui să fii atent.
Cum alegi cel mai bun pat rabatabil
Care este tipul de pat rabatabil cel mai potrivit pentru tine, precum și care este cea mai rezistentă tehnologie? Cum alegi un pat durabil?
Dar dimensiunea ideală pentru tine și încăperea în care îl vei instala? Răspunsul la toate aceste întrebări te va ajuta să alegi un pat rabatabil care să îți dea ore de somn odihnitoare nu bătăi de cap.
Cu o ofertă foarte bogată pe piață, nu ne mirăm că îți este destul de greu să faci o alegere rapidă. În mod normal ar trebui să accesezi foarte multe surse de informare, să navighezi pe multe site-uri din domeniu, să intri pe forumuri sau chiar să vorbești direct cu producători. Din fericire pentru tine, am făcut noi treaba grea.
Tot ce trebuie să faci pentru a face cea mai bună achiziție este să citești cu atenție acest ghid de cumpărături. Vei afla în detaliu ce criterii trebuie să puncteze cel mai bun pat rabatabil, dar îți vom prezenta și cele mai bune oferte la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Așadar, pentru a cumpăra cel mai bun pat rabatabil citește cu atenție următoarele informații importante.
Avantajele unui pat rabatabil
- Spațiu – în cazul paturilor rabatabile simple, acestea pot să îți ofere mai mult spațiu de depozitare, în general potrivit pentru lenjeria de pat, plapumă, pilote, pături etc. Patul rabatabil de perete este cel care poate să îți ofere mai mult spațiu în cameră. De fapt este capabil să schimbe total funcționalitate unei camere. Dacă ziua este o sufragerie, de îndată ce ai rabatat patul din perete, acea cameră se transformă în dormitor.
- Timp și ordine – patul rabatabil de perete este deosebit de practic, mai ales dacă nu îți place să petreci mult timp făcând patul. Acest sistem este capabil să îți asigure mereu o cameră ordonată, deoarece trebuie doar să rabatezi patul în perete și treaba este gata.
- Ușurință în folosire – poate te întrebi cât de greu este să cobori și să ridici un astfel de pat. Sistemele inovatoare din prezent fac această operațiune foarte ușoară. De asemenea, pot fi folosite în siguranță, fără risc de accidentare, atâta timp cât sunt instalate corect.
- Confort – un pat rabatabil este la fel de confortabil ca un pat convențional. Totul depinde în realitate de calitatea saltelei pe care o alegi. În cele mai multe cazuri însă, oaspeții tăi se vor bucura de un somn foarte bun, dacă vor folosi un astfel de pat, și nu se compară cu dormitul pe o canapea extensibilă.
- Versatilitate – Pe piață există foarte multe modele de paturi rabatabile, deci îl poți alege cu siguranță pe acela care are stilul, culoare, materialul, dimensiunea și funcțiile care îți plac. Poți alge și de ce anume să fie mascat patul. O bibliotecă, un dulap sau o ușă glisantă sunt opțiuni foarte populare pe piață.
- Valoare – când decizi să îi vinzi casa sau apartamentul care este dotată cu acest tip de pat, te poți aștepta să contribuie mult la creșterea valorii proprietății. Dacă nu vrei vrea să îl vinzi, atunci acesta se poate dezinstala și reinstala relativ ușor.
Tipul de pat rabatabil
Pe piață există mai multe tipologii de pat rabatabil. Pe majoritatea dintre opțiunile pe care le vei găsi le vom analiza mai jos:
Pat rabatabil pe perete
Cea mai simplă variantă de pat rabatabil pe care o vei găsi pe piață este patul rabatabil în perete. Simplitatea vine din faptul că nu este implicată nicio piesă de mobilier. Patul se rabatează pe perete, la exterior rămânând o cutie din lemn care pare a fi un dulap. În această cutie este „găzduit” patul atunci când nu este folosit.
Este deci cea mai bună variantă pentru camerele cu spații mici unde pe timp de zi spațiul trebuie fructificat la maxim. Poate fi plasat într-o cameră de birou, de sport sau cu alt scop, pentru a se transforma în cameră de oaspeți odată cu rabatarea patului de exemplu.
Pat rabatabil în mobilă
Patul rabatabil încorporat în mobilă este o soluție în primul rând foarte estetică. De asemenea, dacă spațiul tău este foarte mic și trebuie împărțit și cu alte corpuri de mobilier, atunci un astfel de pat este cel mai bun pentru tine.
Sufrageriile de bloc și garsonierele pot beneficia mult de un astfel de pat. De obicei este mascat de o ușă normală sau culisantă.
Pat rabatabil cu canapea
Patul rabatabil în canapea sau canapeaua extensibilă este o soluție ideală pentru garsoniere sau pentru situațiile în care va fi necesar să îți transformi sufrageria în cameră de oaspeți. Practic, în câteva mișcări simple, această canapea se va putea transforma în pat.
Sufrageria va deveni un dormitor comod pe timp de noapte, în timp ce ziua, vei putea amplasa tabureți, scaune sau o măsuță de cafea în spațiul pe care patul acum nu îl mai ocupă. Dacă locuiești într-o garsonieră asta este o soluție ideală, deoarece nu ai avea spațiul necesar pentru a dedica altă cameră doar dormitorului.
Pat rabatabil pentru copii
Dacă ai unul sau doi copii care trebuie să împartă spațiul de joacă limitat din camera lor, atunci un pat pliabil este cea mai bună variantă. Găsești atât dimensiuni potrivite pentru un singur copil, cât și pentru doi. De asemenea, patul rabatabil poate avea și alte funcționalități, de exemplu poate fi dotat cu un birou.
Există chiar și variante supraetajate care îți oferă chiar și mai mult spațiu în cameră. Dacă ești îngrijorat în privința siguranței celor mici, atâta timp cât sunt montate corect, paturile rabatabile sau mecanisme de închidere solide. De asemenea, modelele supraetajate pot fi dotate chiar și cu scară.
Pat rabatabil electric
Aceasta este special dedicat persoanelor care suferă de boli ce le limitează mișcarea sau forța. Astfel un pat rabatabil electric este controlat cu ajutorul unor butoane de comandă sau printr-o telecomandă.
Mecanisme electrice fac ceea ce în mod obișnuit un om ar face prin forță proprie cu propriile mâini. Aceste paturi ce pot fi numite medicale, sunt ideale pentru persoanele înaintate în vârstă.
Pat rabatabil cu somieră
Acestea sunt de dimensiunea unui pat normal, cu diferența că rabatarea somierei îți oferă acces la spațiul de sub pat, pe care acum îl poți folosi ca spațiu de depozitare. Salteaua se ridică odată cu somiera din cadrul patului care poate fi din lemn sau tapițat.
Somiera nu se ridică paralele cu podeaua decât în cazul patului boxspring. Patul rabatabil are o somiera care se ridică dinspre zona picioarelor înspre căpătâi, fiind astfel mult mai ușor de manevrat.
Sistemul de rabatare
Ne vom referi la direcția de rabatare, mecanismul sistemului, dar și la calitatea acestuia. În primul rând, ar trebui să ții minte că dacă un pat rabatabil este suspect de ieftin, este posibil ca sistemul de rabatare să fie de proastă calitate.
Nu îți dorești ca acesta să se defecteze rapid, întrucât patul își va pierde funcționalitatea pentru care l-ai cumpărat de fapt. Așadar, fi pregătit să investești în calitate.
Direcția de rabatare poate fi următoarea:
- Rabatabil pe verticală – acestea sunt modelele pe care le vei găsi cel mai adesea. Ocupă mai puțin spațiu din perete, deoarece ocupă mai mult din spațiul vertical, în schimb vor umple mai mult spațiu din cameră când patul este coborât.
- Rabatabil pe orizontală – Acestea sunt paturile potrivite pentru încăperile cu perete jos, cum ar fi mansardele. Motivul este acela că vor ocupa mai puțin spațiu pe perete în înălțime și nici coborâte nu vor umple camera la fel de tare.
Trebuie să acorzi atenție și mecanismului de rabatare care poate fi unul din următoarele:
Rabatare cu arcuri
Paturile care se rabatează în perete sunt de obicei dotate cu acest mecanism. Este primul mecanism de rabatare care a apărut odată cu patul de perete. Este rezistent și durabil, dar nu este nimic special legat de el. Poate fi mai greu de manevrat de o persoană care nu are multă forță. Practic există pe piață mecanisme mai dezvoltate care fac mai ușoară folosirea patului. Inclusiv întreținerea este mai dificilă la acest tip de rabatare, arcurile necesitând să fie reglate la intervale de timp pentru ca patul să se încadreze bine în cadru.
Rabatare cu pistoane
Poate fi întâlni în cazul paturilor rabatabile normale, cu somieră sau cu ladă. Acest mecanism este ușor de folosit de oricine, deoarece pistoanele fac ușoară ridicarea patului, indiferent de greutatea somierei sau a saltelei. Același mecanism mai este folosit la uși sau dulapuri pentru a amortiza șocul la închidere. Poți recunoaște mecanismul deoarece la închidere acestea este însoțit de un pufăit discret.
Rabatare cu plăcuțe
Este un sistem mai nou de rabatare aplicat paturilor rabatate în perete. Asta deoarece greutatea saltelei și a ocupanților este distribuită uniform pe pat, deci se elimină riscul ca patul să se rabateze spontan sub greutatea unei persoane, așa cum vedem adesea în scenele comice din diverse filme. Poate vei găsi interesant faptul că acest mecanism a fost inventat de un român.
Indiferent de mecanism, cel mai probabil va fi necesar să îl înlocuiești odată la câtva timp.
Materialul patului rabatabil
Având în vedere faptul că patul este un obiect de mobilier pe care intenționezi să îl folosești ani de zile, și nu îl schimbi odată cu sezonul, trebuie să te siguri că cumperi ceva de calitate. În cazul unui pat rabatabil calitatea este dată de cele mai multe ori de materiale.
Acestea trebuie să fie rezistente la uzură și la trecerea anilor. Iată la ce aspecte trebuie să fii atent:
- Cadrul și picioarele – Mișcarea, presiunea dar și umiditatea sunt factorii care exclud PAL-ul din ecuație. Cel mai bun material pentru această parte a patului este lemnul masiv, dar poți opta pentru lemn masiv în combinație cu MDF, o opțiune ușor mai accesibilă financiar. Dacă alegi lemn masiv câteva tipuri de lemn recomandate sunt: cireș, mahon, anin, stejar, cedru.
- Somiera – Somiera este foarte importantă deoarece de ea va depinde în mare măsură durata de viață a saltelei, precum și cât de corectă va fi poziția spatelui tău în timpul somnului, deci măsura în care te vei putea bucura de un somn odihnitor sau nu. Atunci când vine vorba de materiale, trebuie să verifici ca lemnul somierei să fie unul de calitate și îmbinările cadrului somierei să fie trainice.
- Tapițeria – Dacă alegi un pat tapițat, materialul din care este realizată tapițeria trebuie să fie rezistent la frecare și de înaltă calitate. Patul rabatabil va fi mișcat mult, pielea sau stofa de proastă calitate va crăpa, se va scămoșa sau chiar sfâșia în destul de scurt timp.
- Tăblia – Este un element atât practic cât și decorativ. Dacă alegi un pat rabatabil cu tăblie, asigură-te că aceasta este capitonată cu spumă poliuretanică. În acest fel o vei putea folosi pe post de pernă de sprijin atunci când te vei uita la filme din pat sau vei citi cărți.
Dimensiunile patului rabatabil
Chiar dacă este un pat rabatabil este necesar să alegi dimensiunile care se potrivesc cu dimensiunea camerei, dimensiunea peretelui (dacă este cazul), precum și stilul tău de dormit sau numărul de persoane care folosesc același pat simultan.
În alegerea dimensiunilor te vei ghida după dimensiunea saltelei care constituie suprafața de dormit. Astfel, toate celelalte elemente, cadrul patului, picioarele, tăblia sau ornamentele, vor adăuga semnificativ la dimensiunea totală a patului.
Vei găsi pe piață următoarele dimensiuni standard pentru paturile rabatabile:
- Pat single – pentru un pat de o singură persoană, dimensiunile de 90×200 de cm sunt suficiente. Există și pat rabatabil care este mai lung, potrivit pentru persoanele foarte înalte. Acesta are lungimea de 210 cm și lățimea de 90 cm. Dacă preferi să ai mai mult spațiu pentru dormit, poți alege un pat cu dimensiunile 120×200 cm.
- Pat dublu – Vei găsi dimensiuni adaptate pentru ca patul să poată fi folosit de două persoane. În funcție de cât de robuști sunteți amândoi, de confortul pe care îl doriți în timpul somnului, dar și de spațiul de care dispuneți puteți alege un pat Dublu (140 x 200 cm), un pat rabatabil King (160 x 200 cm) sau un Super King (180 x 200 cm).
- Pat pentru copii – Îți va fi mai greu să găsești un pat rabatabil pentru copii, dar nu imposibil, motiv pentru care îți spunem și dimensiunile peste care vei da de cele mai multe ori: 60 x 120 cm sau 70 x 140 cm. Dacă ai un copil la începutul adolescenței, undeva între 12-14 ani, poți fără probleme să investești într-un pat de o persoană cu dimensiunile de 90 x 200 cm.
Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cel mai bun pat rabatabil?
- Benzi elastice – cu rolul de a susține salteaua pentru ca aceasta să nu se deplaseze atunci când patul este ridicat sau coborât.
- Butoni adezivi – prinși de cadrul sau picioarele patului. Au rolul de a proteja parchetul de frecare, astfel nu vor apărea zgârieturi în lemn.
- Colțare metalice – sunt specifice patului rabatabil în perete și ajută la prinderea patului atunci când este ridicat.
- Dublă închidere – un sistem special care sporește siguranța, astfel încât să nu fie posibil ca patul să se rabateze accidental.
Producători
Nu alege un pat rabatabil de oriunde. Cea mai bună garanție a calității o ai atunci când cumperi de la un producător care are respect pentru marfa și pentru clientela sa. Astfel, nu vei avea doar garanția calității, dar și pe cea a siguranței tale și a familie sau a oaspeților tăi. Este mai probabil să găsești astfel de producători în magazine online care au o reputație bună.
Îți recomandăm să cumperi cel mai bun pat rabatabil online. Astfel vei găsi mult mai rapid un model care să ți se potrivească și vei putea să compari mai rapid prețurile produselor asemănătoare pentru a găsi unul potrivit pentru tine.
De asemenea, online vei găsi mai des oferte și promoții care într-un magazin obișnuit ar fi mai greu de găsit. Înainte de a face orice achiziție, asigură-te că consulți părerea altor cumpărători. Astfel vei putea să îți dai seama dacă produsul este într-adevăr așa cum îl descrie producătorul, sau dacă ți se potrivește cu adevărat.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații ești gata să alegi cel mai bun pat rabatabil pentru sufrageria ta sau pentru camera copilului tău.
Cel mai bun pat rabatabil: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de paturi rabatabile pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Pat rabatabil pe perete Vertical Space
Potrivit pentru apartamente sau garsoniere unde puteţi crea un pat de dormitor, în cateva secunde, dintr-un corp de mobilier cu o adancime de doar 42 cm!
Construit pe cadru de lemn cu placi din pal melaminat si sistem metalic de rabatare, foarte rezistent şi durabil.
Patul conţine suport de saltea cu lamele de lemn.
Materiale: pal laminat, placaj si MD.
Suportul saltelei este facut din placaj de 16 mm si PAL laminat 15 mm.
Inaltimea maxima a saltelei este de 21 cm.
2. Pat rabatabil cu lada de depozitare, tapitat „Optima”
Cadrul patului este realizat din lemn de pin.
Patul este construit cu somiera rabatabila si lada pentru depozitare.
Lada de depozitare este realizata din pal laminat.
Somiera este din lemn.
Somiera are sistem de rabatare standard.
3. Pat Melody Alb Rabatabil, Piele Ecologica, PAL Melaminat
Ti-am pregatit mobilierul perfect pentru cel mai dulce somn: patul Melody. Dormitorul tau va fi complet acum, cu o mobila moderna si eleganta, iar visele placute se vor instala cat ai clipi datorita confortului oferit de sezutul comod al patului Melody.
Piesa de mobilier prevazuta cu un generos spatiu de depozitare.
Pat disponibil in varianta rabatabila sau fixa tapitat cu piele ecologica.
4. Pat tapitat Terano, material textil, somiera rabatabila inclusa
Pentru mai mult spatiu de depozitare in dormitor, alege patul cu somiera rabatabila.
Pe langa rolul de sustinere al saltei, ajuta foarte mult la aerisirea ei.
Ideala pentru depozitarea pernelor, plapumilor, pilotelor sau a lenjeriei, lada ocupa intreaga suprafata de sub saltea si este extrem de incapatoare.
Sistemul de rabatare are doua pistoane. Printr-o singura ridicare ai acces simplu si rapid la lada de depozitare.
5. Pat tapitat Serena, material textil, somiera rabatabila inclusa
Sistemul de rabatare are doua pistoane. Printr-o singura ridicare ai acces simplu si rapid la lada de depozitare.
Materialele folosite la realizarea patului sunt importate din Italia.
Somiera este din lemn de fag stratificat.
Pistoanele hidraulice cu ulei, sunt importate de la fabrica, ce produce pistoane pentru masinile Fiat.