Cuprins
Cum alegi cel mai bun pat supraetajat pentru acasă? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă patul supraetajat potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Când ai doi copii care împart aceiași cameră, sau chiar tu ești obligat să împarți spațiul din cameră cu o altă persoană, somnul poate fi o provocare. Aproape orice cameră va fi destul de tare umplută de două paturi normale, fie ele și pentru copii.
Atunci când ai nevoie de spațiu în încăpere, dar problema patului îți dă bătăi de cap, există o soluție destul de simplă: patul supraetajat. Aceste paturi se folosesc de foarte muți ani, în special pentru copii de vârstă apropiată care folosesc aceiași cameră.
Deoarece este exploatat spațiul vertical, camera va fi mai spațioasă, copii se vor putea juca în voie, iar dacă patul este pentru tine, fi sigur că îți va permite să folosești restul spațiului oricum îți dorești.
Dacă te-ai hotărât și vrei să afli cum poți alege cel mai bun pat supraetajat, te invităm să citești acest articol.
De ce să alegi cel mai bun pat supraetajat?
Paturile supraetajate pot fi văzute cel mai adesea în camerele copiilor cu o vârstă apropiată și nu numai, sau în camerele de cămin, ori în alte cadre distincte.
Datorită faptului că se folosește spațiul vertical, patul supraetajat este o soluție ideală de a păstra funcționalitatea spațiului la nivelul optim, în timp ce toată lumea se poate bucura de un somn odihnitor. Cel mai bun pat supraetajat trebuie ales cu mare grijă deoarece acesta trebuie să poată să le ofere copiilor un somn odihnitor pentru multă vreme.
Mai mult, cel mai bun pat supraetajat trebuie să respecte normele de siguranță pentru a nu pune în pericol viața cel mici sau a altcuiva.
Iată doar câteva motive pentru care nu poți alege un pat supraetajat la întâmplare. Este nevoie să fii foarte bine informat, mai ales că un astfel de pat este o investiție în sănătatea copilului tău, având în vedere că îl va folosi ani de zile și îi va găzdui majoritatea orelor de somn, atât de importante pentru buna lui dezvoltare.
De asemenea, un pat etajat poate costa destul de mult, deci este necesar să știi cum să investești în ceva de calitate.
Cum alegi cel mai bun pat supraetajat
Care sunt normele de siguranță pe care trebuie să le ai în vedere? Ce tip de pat supraetajat și potrivește copiilor cel mai bine? Care este dimensiunea optimă? Din ce materiale este fabricat cel mai bun pat supraetajat?
Răspunsul la toate aceste întrebări te va ghida către achiziționarea patului supraetajat ideal. Deoarece știm că oferta de pe piață poate fi copleșitoare, dar și o bună informare necesită mult timp învestit în cercetare, am ales să facem treaba grea pentru tine, și am adunat în acest ghid de cumpărături, toate informațiile de care ai nevoie pentru a face cea mai bună alegere.
Așadar, pentru a afla cum poți alege cel mai bun pat supraetajat la cea mai bună ofertă ca raport calitate/preț de pe piață, citește cu atenție următoarele informații importante:
Cât de sigur este patul supraetajat?
Înainte să verifici orice altceva, este necesar să te asiguri că patul pe care îl cumperi este absolut sigur pentru a fi folosit de către copilul tău.
Nu contează ce preț are, în ce culoare vine sau din ce material este construit, dacă nu respectă standardele de siguranță atunci nu este patul pe care dorești să îl folosească copii tăi sau oricine altcineva.
Iată care sunt normele de siguranță pe care cel mai bun pat supraetajat trebuie să le respecte:
- Asigură-te că cumperi salteaua potrivită pentru patul superior, în cazul în care salteaua nu se livrează deja cu patul. Ar trebui să găsești pe ramele patului sau în descrierea produsului, un indiciu cu privire la înălțimea maximă pe care o poate avea salteaua pentru patul de sus. Acest lucru este pentru a te asigura că protecția oferită de marginile patului se păstrează pentru a nu permite căderea din pat a copilului de la o înălțime periculoasă.
- Vârsta de la care un copil poate să folosească un pat supraetajat variază mult în funcție de ce grad de maturitate are și cât s-a dezvoltat fizic. În general însă, utilizarea patului superior nu este recomandată copiilor cu vârsta de sub 9 ani.
- La montare, asigură-te că protecțiile laterale există pe toate cele 4 părți ale patului inferior și superior. Majoritatea vor avea o zonă de deschidere pentru a facilita urcarea în pat. Asigură-te că această zonă are o dimensiune potrivită.
- Verifică cu regularitate îmbinările și asigură-te că sunt bine strânse și că patul nu se va prăbuși. Cel mai bun pat supraetajat ar trebui să poată susține atât un copil cât și un adult.
- Spațiile dintre barele de protecție nu ar trebui să fie mai strâmte de 95mm și mai largi de 230mm. Copiii și-ar putea bloca mâinile sau capul între aceste bare în caz contrar.
- Barele laterale ar trebui să fie mai înalte cu 16 cm decât salteaua.
- Peretele nu acționează ca o bară de protecție pentru copii. Aceștia se pot bloca între perete și pat, deci și partea cu perete are nevoie de bară laterală de protecție.
- Nu instala patul supraetajat într-o cameră care are ventilator de tavan, perdea sau jaluzele în apropiere sau mobilă pe care copiii s-ar putea cățăra de pe pat, sau care ar putea fi folosită pentru a urca copii în pat. Folosește mereu o scară.
- Colțurile ar trebui să fie rotunjite.
- Scara ar trebui să fie bine prinsă și să nu poată fi mișcată cu ușurință de copii.
- Asigură-te că vor exista cel puțin 1 metru între patul superior și tavan.
- Distanța dintre paturi trebuie să fie suficient de mare astfel încât copilul care doarme jos să poată sta confortabil în poziția de șezut.
Tipuri de paturi supraetajate
Care tip de pat supraetajat este cel mai potrivit pentru copiii tăi? Chiar dacă tipul de pat cu etaj clasic este destul de cunoscut, sunt multe opțiuni diferite de configurare a patului ce pot include, dimensiuni mai mari, spațiu de depozitare, pat tip sertar, sau modele multifuncționale.
Toate tipurile de paturi suprapuse prezintă propriile avantaje, dar ce vei alege va influența mult modul în care va fi folosită camera ulterior.
Pat supraetajat clasic
Patul supraetajat clasic este format dintr-un pat deasupra celuilalt, și este dotat cu o scară ce permite accesul la patul superior. Aceste paturi sunt disponibile într-o mare gamă de dimensiuni, de la mărimea unui pat de o persoană la pat dublu sau chiar combinații între acestea.
O opțiune clasică poate fi de cele mai multe ori separată cu ușurință în 2 paturi distincte, astfel unul poate fi folosit pentru o cameră de oaspeți la nevoie.
Pat supraetajat cu scară
Există două tipuri de scară ce se utilizează pentru paturile supraetajate: drepte sau înclinate. De obicei, paturile cu scară dreaptă sunt mai accesibile ca preț, și ocupă mai puțin spațiu din podea, comparativ cu o scară înclinată.
Totuși, scara înclinată este mai sigură decât una dreaptă, și ar trebui dotată cu spații pentru a permite copiilor să se prindă foarte bine cu mâinile. Dacă spațiul de podea este prea mic pentru trepte, dar ai vrea o opțiune mai sigură decât o scară dreaptă, atunci ar trebui să alegi o scară înclinată.
Pat supraetajat cu trepte
Treptele sunt cea mai sigură opțiune deoarece sunt mai largi și îi permit copilului să pășească mai sigur pentru a urca în patul de sus. De asemenea, pot oferi mai mult spațiu de depozitare, întrucât majoritatea sunt dotate cu sertare construite în trepte.
De asemenea, adulților le va fi mai ușor să urce pe scări pentru a face patul celui mic. Sunt potrivite pentru copii mai mici care sunt intimidați de ideea de a urca, din moment ce a urca pe trepte este mai ușor și mai confortabil.
Pat supraetajat jos
Un astfel de pat are patul inferior foarte aproape de podele, astfel înălțimea totală a patului este redusă. Acest model este perfect pentru copiii sub 9 ani, din moment ce patul de sus este la mai puțin de 1 metru de la podea. Pentru încăperile care nu au un tavan foarte înalt, acest tip de pat este ideal.
Pat etajat
Patul etajat este o variantă aparte a patului supraetajat. De obicei este doar un pat ridicat, funcționând ca patul superior dintr-un sistem supraetajat. Sunt o soluție stilată, economică cu spațiul.
Din moment ce patul de jos este eliminat, spațiul disponibil poate fi folosit pentru o masă, dulapuri de depozitare sau spațiu pentru joacă în plus.
Totuși astfel de paturi pot costa mai mult datorită tehnologiei de construire, depozitare și îmbinare. Este ideal pentru dormitare mici în care spațiul de perete poate fi folosit astfel.
Pat supraetajat în formă de L
Un astfel de model are cele două paturi dispuse perpendicular și nu paralel. O astfel de poziționare poate deschide spațiul, ceea ce este ideal pentru un copil care se simte limitat de un pat clasic, sau se simte inconfortabil să doarmă direct sub fratele său.
Unele din aceste modele vin cu spațiu de depozitare încorporat, iar modelele moderne îți permit să muți patul de jos în ce direcție vrei, inclusiv înapoi în poziția standard.
Dacă încăperea este mai mică, va trebui să verifici foarte bine dimensiunea patului pentru că acestea pot ocupa destul de mult spațiu de podea, în comparație cu alte modele.
Este ideal pentru familiile în creștere, caz în care este posibil ca poziționarea patului să se schimbe.
Pat supraetajat cu masă
Există câteva modele stilate și practice care includ un spațiu de lucru pentru copii. Acestea se aseamănă cu patul etajat, patul de jos fiind înlocuit cu o masă și soluții de depozitare.
Din moment ce este livrat într-o singură bucată, această soluție este mai ieftină decât dacă ai cumpăra un pat etajat și o masă separat.
Este ideal pentru copii care sunt la școală și au nevoie de spațiu corespunzător pentru a-și face temele.
Pat supraetajat tip sertar
Un pat tip sertar poate fi păstrat sub patul inferior pentru a fi folosit în momentul în care mai este nevoie de un pat pentru un oaspete. Este ușor de ascuns și de scos la vedere la nevoie. Bineînțeles, sub pat nu mai poate exista spațiu de depozitare, dar aceasta nu este o problemă pentru multe încăperi.
Sunt două mari tipuri de design pentru paturile cu sertar: pe roți sau pe șine. Patul pe roți este de obicei din metal și poate fi ajustat pentru a avea aceiași înălțime cu patul inferior normal. Astfel poate fi folosit separat pentru un oaspete, sau poate fi unit cu patul inferior rezultând un pat de mărime dublă.
Este ideal pentru copii care au deseori prieteni ce rămân peste noapte.
Pat supraetajat triplu
Unele astfel de paturi constau în trei paturi supraetajate. Este o soluție bună atunci când încăperea este împărțită de mai mult de doi copii. O soluție bună este și patul de colț, cu un pat supraetajat clasic pe o parte și unul etajat pe cealaltă.
Dimensiunea patului supraetajat
În alegerea dimensiunii patului supraetajat va trebui să ții cont de vârsta, înălțimea și greutatea copilului, precum și de dimensiunile camerei. Nu uita de spațiul dintre patul superior și tavan. Acesta nu trebuie să fie înghesuit.
De asemenea, gândește în perspectivă. Copiii cresc și vor avea nevoie de tot mai mult loc pentru un somn de calitate. Pe piață poți găsi variante de diferite dimensiuni în funcție de saltea.
Nu trebuie să te limitezi la variante de aceiași dimensiune pentru ambele paturi. Patul de jos poate fi deseori mai mare pentru a se potrivi nevoilor tale.
Materialul patului
Majoritatea paturilor supraetajate sunt fabricate din lemn, metal sau o combinație între acestea două. Indiferent de materialul din care este fabricată, acesta trebuie să fie unul solid, trainic și care să nu se deterioreze în timp.
Pat supraetajat metalic
Metalul este un material ales adesea pentru paturile suprapuse. Este un material potrivit deoarece este foarte rezistent și durabil, și este puțin probabil să ai accidente folosind un astfel de pat.
De asemenea, este o soluție stilată pentru camerele moderne, putând să le găsești pe piață într-o gamă foarte variată de culori și modele.
Metalul chiar îți oferă posibilitatea de a-l personaliza în timp, în funcție de noile preferințe ale celor mici.
Pat supraetajat din lemn
Un astfel de pat din lemn este deosebit de potrivit în camerele cu tematică naturală și decor clasic. Lemnul natural poate avea numeroase nuanțe care se potrivesc cu orice încăpere, ca să nu mai menționăm faptul că poate fi vopsit cu ușurință în culoarea preferată a celui mic.
Deși este un material durabil, trebuie întreținut corespunzător pentru a împiedica deteriorarea. Nu uita că diferite tipuri de lemn au termene de valabilitate diferite, și rezistența unui cadru din metal depinde de calitatea îmbinărilor, așadar alege mereu materiale calitative și paturi executate corect.
Salteaua
Salteaua este foarte importantă pentru ca cel mic să aibă un somn de calitate. Aceasta trebuie să aibă dimensiunea și fermitatea potrivită, pentru a nu limita mișcările copilului în timpul somnului, dar în același timp reușind să susțină o poziție potrivită a corpului în timpul somnului. Totuși, în cazul unui pat supraetajat, trebuie să ții cont și de alte aspecte importante:
Folosește o variantă standard și nu încerca niciodată să înghesui o saltea mai mare într-un astfel de pat. Ține cont că grosimea saltelei nu trebuie să fie foarte mare, mai ales cea pentru patul superior.
Asigură-te că se potrivește perfect. Nu ar trebui să fie spații goale între saltea și cadrul patului. Dacă nu ești sigur dacă limita de greutate a patului include și greutatea saltelei, cere lămuriri înainte de a lua o decizie.
Producători și preț
Înainte de a face o alegre asigură-te că cunoști foarte bine sursa din care provine patul, producătorii și reputația magazinului care îl vine. Alege mereu produse vândute de magazine care au o reputație bună.
Îți recomandăm să cumperi cel mai bun pat supraetajat online. Aici vei găsi mai ușor un model potrivit, promoțiile și reducerile sunt ai dese și ai posibilitatea de a verifica mult mai ușor părerea altor cumpărători. Încearcă să verifici mereu părerea altor cumpărători pentru astfel poți să îți dai seama dacă investiția merită sau dacă produsul ți se potrivește.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații ești gata să alegi cel mai bun pat supraetajat.
Cel mai bun pat supraetajat: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de paturi supraetajate pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Pat etaj supraetajat 200×80, Maxi, saltele incluse
Realizat din MDF premium, de calitate, cu margini rotunjite.
Toate componentele sunt vopsite sau lacuite in 3 straturi, cu vopseluri speciale, fara miros, pe baza de apa, 100% sigure pentru copii.
Patul se monteaza simplu, aveti incluse instructiuni clare, cu indicatii si desene.
Patul include saltele AirPlus din spuma + huse cu fermoar (burete de calitate superioara).
Include somiere – suport sub saltele.
2. Pat etajat pentru copii Pino Natur III
Construit din lemn de pin.
Elemente de imbinare si feronerie de cea mai bună calitate.
Construit cu o atentie deosebita, desăvârșit în fiecare detaliu.
Patul supraetajat nu poate fi descompus in doua spatii de dormit individuale.
Conţine suport pentru saltea.
Scara poate fi montată atât pe stânga cât și pe dreapta.
3. Paturi suprapuse Expotech D43, MDF alb mat
Cele 2 paturi suprapuse sunt imbinate la jumatatea fiecarui stalp prin sistem gaura/cep,ceea ce permite transormarea cu usurinta a acestei structuri in 2 paturi individuale.
Scara se poate monta pe oricare parte a patului,in functie de necesitati.
Dimensiuni: Lxlxh – 208x109x152 cm.
Greutate: 80 kg.
Dimensiuni saltea: 200×90 cm – Se livreaza fara saltea.
4. Pat din lemn de pin pentru copii Sam Pine
Simplu dar versatil, patul Sam se integreaza perfect in dormitorul copilului dumneavoastra oferindu-i o nota de eleganta.
Produsul este realizat din lemn de pin lacuit.
Patul contine doua saltele si sunt incluse in pret.
Compozitia saltelei este din spuma + policoton, iar husa de suprafata este din 50% poliester + 50% bumbac.
Patul supraetajat nu poate fi descompus in doua spatii de dormit individuale.
5. Pat etajat SANDRA Nuc, 80/120 x 200 cm
Construit din lemn de pin masiv, acest pat suprapus este robust si deosebit de elegant.
Dispune de balustrade de lungime totala si o scara integrata care poate fi atasata la fiecare capat.
O solutie excelenta pentru nevoile de economisire a spatiului.
Include somiera si poate acomoda orice tip de saltea cu dimensiunile 80 x 200 cm, respectiv 120 x 200 cm.