Cuprins
- 1 Top 3 piane digitale recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun pian digital?
- 3 Cum alegi cel mai bun pian digital
- 4 Cel mai bun pian digital: recomandări
Cum alegi cel mai bun pian digital? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă pianul digital potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Unul din cele mai apreciate instrumente muzicale, pianul, a cucerit inimile a generații întregi, fiind în continuare un instrument ale cărui sunete mișcă emoții în oameni.
Totuși, nu toți dintre cei care își doresc să învețe să cânte la pian își permit varianta clasică sau au posibilitatea de a o depozita și întreține corespunzător. Dacă ești în aceiași situație, atunci soluția este un pian digital. Aceasta variantă tehnologizată a pianului acustic se poate dovedi foarte practică pentru majoritatea utilizatorilor.
Dacă ești interesat de un astfel de instrument și vrei să afli cum poți să îl alegi pe cel mai bun, te invităm să citești cu atenție acest articol.
Top 3 piane digitale recomandate
- Pian Digital Korg Havian 30 Pack
- HAVIAN 30 va pune la dispozitie sunete de pian classic grand, upright, electric piano si o colectie bogata de sunete ale nenumarate instrumente muzicale, totul intr-un pian digital compact si elegant.
- Vezi detalii si pret
- Pian electric SCHUBERT SUBI88P2
- Pianina electrica Schubert Subi88P2 oferă muzicienilor cu experiență o platformă serioasă pentru a compune, improviza și interpreta. Pianina MIDI electronica cu 7¼ octave și 88 taste sensibile la viteza.
- Vezi detalii si pret
- Pian digital Casio PX-760 BK Privia
- Pian digital claviatura cu 88 clape grele, tehnologie Tri-sensor Scaled Hammer Action II, 3 trepte reglabile de raspuns la apasare, clape din material care imita abanosul si fildesul. Functie Concert Play.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun pian digital?
Există și va continua să există o dezbatere care pune în relație de competiție pianele digitale cu cele acustice. În timp ce ambele instrumente se pot dovedi foarte bune, conservatorii vor tinde mereu spre a alege un pian acustic.
Avantajul pianelor digitale însă, este în primul rând, faptul ca sunt mult mai ieftine decât cele acustice. Așadar, dacă tocmai începi în domeniu și ai un buget restrâns, aceasta ar putea fi o variantă bună pentru tine.
De asemenea, cel mai bun pian digital poate imita enorm de bine un pian acustic, mai ales modelele moderne. Acestea sunt dotate cu o claviatură grea, ceea ce îți conferă aceeași senzație pe care o ai atunci când cânți la clapele unui pian clasic. Î
n plus, ai mai mult control asupra sunetului, a volumului acestuia, și ai posibilitatea de a exersa chiar și noaptea, fără ați deranja vecinii. Pianul digital nu trebuie însă confundat cu orga electronică.
În timp ce o orga poate reda sunete care aparțin altor instrumente, pianul digital este folosit în principal pentru a reda sunete de pian.
Cum alegi cel mai bun pian digital
Cea mai bună alegere o vei face doar atunci când ești bine informat, și cu un instrument atât de complet nu poți să îți permiți să faci o alegere la întâmplare.
Întrucât vorbim de prețuri diferite, tipuri diferite de pian digital și caracteristici care pot să influențeze mult sunetul și performanța pianului, este important să știi exact ceea ce cauți atunci când te decizi să cumperi un pian digital.
Te îndemnăm să citești acest ghid de cumpărături care conține informațiile pe care trebuie să le notezi înainte de a decide ce pian digital să cumperi. Pentru a-ți face treaba mai ușoară am pregătit și o listă cu modele pe care le poți găsi acum la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Așadar, pentru a face o achiziție de succes, fii atent la următoarele criterii:
Nivelul tău
Ești un utilizator avansat sau doar acum vrei să te apuci de învățat. Ori poate ești un părinte care vrea un astfel de instrument pentru copil. Va trebui să alegi un pian digital și ținând cont de aceste criterii.
Dacă ești începător, recomandarea specialiștilor este să alegi un model de mijloc, poate pentru copii chiar unul de performanță mică. De ce este mai bine așa? Având în vedere că ești în faza de experimentare, un pian achiziționat la un preț accesibil este o idee bună.
Astfel, în cazul în care nu se prinde treaba de tine sau de copilul tău, nu îți va părea rău pentru investiția făcută. Un model bun ar fi un pian digital cu o polifonie de 32-64 de sunete. Caută ofertele care vin la pachet cu lecții, sau cu funcții pentru începători, de exemplu clape luminate care îți indică următoarea notă.
Dacă ești un utilizator profesionist, accentul îl vei pune pe calitate, componente tehnice, finețea sunetului precum și rezistența instrumentului. Nivelul de polifonie va fi de cel puțin 128 sunete, și poate vei fi interesat în posibilitatea de a emite sunete specifice altor tipuri de instrumente.
Cum îl vei utiliza?
Ai nevoie de un pian pentru casă, studio, sau alt scop. Locul și modul în care îl vei utiliza sunt considerente care vor conta mult în alegerea ta.
Dacă îți dorești un pian digital pentru acasă, trebuie să știi că îl găsești în multe variante, dar cel mai indicat este să algei unul care se potrivește cu spațiul în care îl vei instala. Deoarece te interesează mai puțin portabilitatea, e în regulă să alegi un model mai voluminos, poate chiar unul tip consolă.
Pianele digitale care sunt destinate uzului la domiciliu pot avea caracteristici avansate, dar spre deosebire de cele de studio, acestea vor avea mereu difuzoare încorporate.
Un pian digital pentru scenă sau studio este conceput pentru a fi mai mobil și mai versatil. Acestea se dresează muzicienilor care călătoresc mult. Acestea au de obicei doar niște suporturi din picioare care nu sunt deosebite, având doar rol practic.
De obicei, au mai multe efecte sonore și mai multe opțiuni de conectivitate decât pianele digitale pentru casă. De asemenea, motorul de sunet este de calitate superioară ridicându-se la așteptările unui cântăreț profesionist.
Tipul claviaturii
Una din principalele diferențe dintre un pian acustic și o placă cu clape este modul în care clapele se simt la atingere. Clapele de pian opun rezistență datorită componentelor mecanice cum ar fi corzile și ciocănelele de lemn. Claviatura va fi foarte importantă, mai ales dacă faci tranziția de la un pian clasic la unul digital.
Pianele digitale cu clape grele și semi-grele oferă aceiași senzație pe care ai avea-o atunci când cânți la un pian acustic. Unele modele sunt chiar dotate cu acele ciocănele pentru a imita această senzație chiar mai mult.
Un ciocan mic incorporat în clapă, va oferi o senzație subtilă atunci când clapa este apăsată, așadar te vei simții ca atunci când cânți la un pian adevărat.
Alte caracteristici ale clapelor
Cel mai bun pian digital este dotat cu senzori care pot recunoaște și influența sunetul emis, în funcție de profunzimea și viteza cu care lovești clapele.
În mod normal, atunci când cânți la un pian tradițional, dacă apeși mai violent o clapă, nota se va auzi mai tare, mai apăsat, în timp ce sunetul produs de o clapă apăsată mai ușor, va fi mai fluid, mai delicat.
Pianele digitale mai ieftine au nivele de volum ce pot fi controlate prin mișcarea unei rotițe. Acesta este un semn că nu sunt dotate cu un senzor de velocitate. În cazul pianelor digitale mai scumpe, volumul este determinat de tăria cu care apeși clapele.
Numărul de clape
Cele mai bune piane digitale de azi, au clape grele care pot să imite perfect senzația pe care ți-o oferă un pian acustic. Dar asta nu este singurul lucru care te interesează la clape. Numărul lor este, de asemenea, foarte important.
Un pian acustic are 88 de clape, și ideal este ca și pianul digital pe care îl vei alege să aibă tot același număr de clape. Asta mai ales dacă vrei să poți reda toate sunetele pe care un pian normal le-ar putea emite.
Totuși, dacă portabilitatea contează pentru tine mai mult decât complexitatea compozițională, poți alege un pian digital cu un număr mai mic de clape. Specialiștii spun că pe 76 de clape poți cânta majoritatea compozițiilor muzicale disponibile.
Calitatea sunetului
Sunetul redat de un pian acustic depinde calitatea componentelor sale, în timp ce în cazul unui pian digital, acesta depinde de sunetele înregistrate care sunt folosite pentru a crea muzica.
Tehnologia digitală folosită pentru a captura și reproduce sunetul produs de variate modele de pian, precum și de alte instrumente, joacă un rol important în ceea ce privește capacitatea pianului digital de a emite sunete de calitate.
În general, pianele digitale mai scumpe, au o memorie internă mai mare, ceea ce le permite să reproducă sunete la o rezoluție mare, mai clare, mai aproape de realitatea sunetului emis de instrumentul acustic.
Calitatea amplificatorului și a difuzoarelor, joacă de asemenea, un rol important în calitatea sunetului emis de un astfel de pian.
Polifonie
Polifonia se referă la numărul de note și tonuri individuale pe care pianul digital le poate reproduce în același timp. Valoarea minimă pe care ar trebui să o cauți atunci când cumperi primul pian digital este de 32 de sunete, în timp ce o polifonie de 64 este mai potrivită atunci când vrei să creezi sunete mai complexe. Cele mai bune piane digitale, au o polifonie fie de 128 de sunete, fie de 264.
Numărul de sunete sau tonuri
Un pian digital poate îngloba și sunete care aparțin altor instrumente muzicale. Recomandarea specialiștilor este să nu lași acest număr să îți influențeze neapărat alegerea.
Motivul este acela că deși ți s-ar putea părea o caracteristică foarte cool la început, să poți folosi clapele pentru a reda sunete de chitară, flaut, orgă, acordeon etc, în cele din urmă vei observa că cel mai adesea vei vrea să cânți doar la pian și atât.
Faptul de a avea sute de tonuri și efecte dintre care să alegi, poate deveni o distragere. Lăsând asta la o parte, unele efecte pot duce la îmbunătățirea sunetului, iar unele funcții, precum abilitatea de a cânta la instrument în timp ce acesta redă un sunet de fundal, poate fi foarte practică.
Versatilitatea
Unele din principalele avantaje pe care le oferă un pian digital, și pe care ar trebui să te asiguri că le bifezi, sunt analizate mai jos:
Portabilitate
În timp ce pianele acustice sunt grele și voluminoase, pianul digital este disponibil în multe dimensiuni și forme. Poți găsi modele ce pot fi cărate într-o mână, sau altele care sunt atât de înguste, încât pot încăpea pe un hol.
Mai mult, dacă locuiești într-un bloc, un pian digital poate fi transportat cu ușurință pe scări sau cu un lift.
Căști
Cel mai bun pian digital îți va permite să cânți la el folosind căștile. Pentru mulți acesta este principalul avantaj, deoarece poți exersa cât vrei tu de mult, fără să îi deranjezi pe cei din jur.
Astfel poți exersa chiar și noaptea, fără să îți trezești familia sau vecinii.
Mai multe instrumente
Cel mai bun pian digital ar trebui să poată reda sunete care aparțin cel puțin unui încă un instrument pe lângă pian. Astfel poți crea compoziții complexe.
Înregistrare și conectivitate
Majoritatea pianelor digitale de pe piață îți permit să înregistrezi interpretarea la pian, astfel încât să te poți asculta, să te evaluezi sau să îți remixezi compoziția.
Toate pianele digitale trebuie să fie dotate cu porturi USB sau/și MIDI pentru a conecta instrumentul la computer sau la un amplificator. De asemenea, cele mai bune modele sunt dotate și cu Bluetooth.
Pianul ar trebui să se poate conecta și la dispozitive electronice portabile, cum ar fi tableta sau telefonul mobil.
Instrumente de învățare
Cel mai bun pian digital pentru începători va veni la pachet cu diferite instrumente de învățare. Acestea te pot ghida spre a deveni un cântăreț mai bun, chiar fără să plătești un profesor de pian.
Printre aceste instrumente se pot număra ecrane, stative ce afișează notele muzicale, precum și sisteme de iluminare care să te ghideze. Un metronom poate fi util pentru a-ți îmbunătății ritmul.
Daca îți dorești totuși să înveți cu un profesor, unele modele îți permit să împarți clapele, astfel încât atât tu cât și profesorul să puteți cânta aceleași octave simultan.
Concluzii
Îți recomandăm să cumperi cel mai bun pian digital online. În magazinele online de specialitate vei găsi modele care sunt atât aspectuoase cât și performante.
De asemenea, ai posibilitatea de a face cumpărături comod, de la tine acasă, și de multe ori e un avantaj faptul că nu ești tu cel care trebuie să se îngrijoreze în privința transportului. Nu uita nici că online prețurile sunt mai mici, deci ai putea să faci o achiziție foarte avantajoasă.
Înainte de a cumpăra orice produs online, asigură-te că verifici secțiunea de review, pentru a vedea dacă și ceilalți cumpărători au avut sau nu o experiență bună cu pianul, dacă prețul este justificat, sau dacă ar fi o idee mai bună începi să cauți un alt model mai potrivit pentru tine.
Acum că ai parcurs toate aceste informați importante, suntem siguri că ești gata să alegi cel mai bun pian digital.
Cel mai bun pian digital: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de piane digitale care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Pian Digital Korg Havian 30 Pack
HAVIAN 30 va pune la dispozitie sunete de pian classic grand, upright, electric piano si o colectie bogata de sunete ale nenumarate instrumente muzicale, totul intr-un pian digital compact si elegant.
Toate elementele acestui pian digital cu aranjor sunt proiectate sa va ofere o experienta cat mai autentica a unui pian acustic.
Claviatura grea de inalta calitate simuleaza foarte bine claviatura unui pian acustic.
Numar clape: 88 – Polifonie maxima (note): 128.
2. Pian electric SCHUBERT SUBI88P2
Pianina electrica Schubert Subi88P2 oferă muzicienilor cu experiență o platformă serioasă pentru a compune, improviza și interpreta.
Pianina MIDI electronica cu 7¼ octave și 88 taste sensibile la viteza.
138 Instrumente, 118 ritmuri presetate, 31 de melodii demo.
Display mare multi-linie LCD și funcție de înregistrare peste memoria internă – 2 piese.
2 pedale – Pianissimo si Forte – 3 moduri de învățare.
Auto Acompaniament – singur, cu degetul și coardă totală.
3. Pian digital Casio PX-760 BK Privia
Pian digital claviatura cu 88 clape grele, tehnologie Tri-sensor Scaled Hammer Action II, 3 trepte reglabile de raspuns la apasare, clape din material care imita abanosul si fildesul.
Sistem Multi-dimensional Morphing AiR, optiune de deschidere a capacului pe diferite trepte pentru simularea sunetului unui pian acustic.
Polifonie: 128, 18 tonuri noi, functie Concert Play.
Efecte digitale: Reverb (4 trepte), chorus (4 trepte), brilliance(-3 ~ 0 ~ 3), DSP.
60 de melodii demo, functie de invatat, metronom incorporat, recorder, port USB.
4. Pian digital SCHUBERT Carnegie 61
Pian MIDI electronic cu 7¼ octave și 61 taste sensibile.
150 instrumente, 100 ritmuri preprogramate 51 melodii demo.
Display mare multi-linie LCD și funcție de înregistrare peste memoria internă – 3 piese.
Include stativ de muzică și de acoperire tastatură.
Velocity în 3 sensibilitățile reglabile – 2 ritmica tranziții intro / outro funcție.
4 presetări pentru acces rapid la instrumentele preferate și ritmuri
Auto Acompaniament – un singur deget și coardă
5. Pian digital Medeli SP3000
Pian digital portabil cu claviatura de 88 clape dinamice (spring-action).
Dinamica reglabila: Fixa/Soft/Medium/Hard.
Display cu LED-uri 3-digital.
20 de sunete – 50 Stiluri cu acompaniament de pian – 60 cantece preset.
Polifonie 64 – Dual voice – Duet terta automata.
Harmony function – Transpose/Tune acordaj fin – Split.
Duo (Twinova) – Pitch Bend – Metronom.
Posibilitatea conectarii Unit Pedal, cu trei pedale Sustain, Sostenuto, Soft.