Cum alegi cel mai bun pick-up în 2024? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă pick-up-ul potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Nostalgic sau din contră, entuziast al noilor tehnologii, dacă ești în căutarea unui pick-up ești de acord că sunetul scos de acest aparat de redare audio, este unul aparate, poate chiar superior unor tehnologii digitale de redare sonore.
Faptul de a te bucura de un sunet de calitate sub atmosfera aparate pe care o emană un pick-up, poate să îți ofere momente prețioase de relaxare, sau chiar să învăluiască unele din cele mai frumoase amintiri.
Tot acest răsfăț acustic vine însă la un preț. Așadar, dacă ești interesat de achiziționarea unui astfel de aparat, citește în continuare pentru a afla de unde poți găsi un pick-up la cel mai bun preț și cum alegi cel mai bun pick-up.
Top 3 pick-up-uri recomandate
- Pickup Audio Technica AT-LP120X Argintiu
- Pick-up stereo profesional, cu iesire USB ce permite conectarea directa la computer. Viteze – 33-1/3 RPM, 45 RPM, 78 RPM.
- Vezi detalii si pret
- Pick-up Sony
PS-LX310BT - Va bucurati de sunet natural si clar, indiferent ca reascultati discurile preferate sau impartasiti o inregistrare uimitoare cu familia.
- Vezi detalii si pret
- Pick-up automat Denon DP-29F, Argintiu
- Dispune de un sistem automat care începe să redea muzica la apăsarea unui buton, iar când muzica se oprește, brațul de ton se întoarce la poziția sa inițială.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun pick-up?
Un sunet aparte nu este redat de orice astfel de aparat. Indiferent că vrei să îți cumperi o variantă autentică vintage, sau unul din modele scoase pe piață recent de către companiile producătoare de dispozitive acustice, este necesar să știi ce să verifici pentru a te asigura că investiția ta nu este în zadar.
Într-adevăr, în cazul unei piese vechi, simplul aspect foarte plăcut estetic poate să îi justifice deja prețul, dar suntem siguri că te-ai bucura mult să ai o piesă mai degrabă funcțională. Pentru aceia dintre voi care caută un produs ce poate fi conectat la tehnologii moderne de redare sonoră, suntem pregătiți să îți oferim îndrumarea necesară pentru a alege doar ce este mai bun.
Oferta de pe piață este, contrar așteptărilor, foarte generoasă și diversificată. Găsești modele cu un design foarte modern, dar și modele care au un aspect antichizat, foarte apreciat de către simpatizanții perioadelor apuse.
Indiferent de gusturile tale, ne dorim să îți investești resursele doar în ceva de cea mai bună calitate.
Cum alegi cel mai bun pick-up
Pentru a alege cel mai bun pick-up, te sfătuim să acorzi atenție informațiilor ce vor fi prezentate în acest ghid de cumpărături. Acesta conține toate informațiile legate de modul de funcționare și componentele unui pick-up, aspecte de care trebuie să ții cont pentru a face o alegere pe care să nu o regreți.
De asemenea, la sfârșitul acestui articol, îți garantăm că vei fi capabil să identifici cel mai bun raport calitate/preț de pe piață, adaptat posibilităților tale financiare și nevoilor tale reale.
Așadar, pentru a alege cel mai bun pick-up, ține cont de următoarele aspecte importante.
Componente
Înainte de a căuta un pick-up este important să cunoști foarte bine ce cumperi, adică modul acestuia de a funcționa precum și componentele sale. Astfel vei putea să te orientezi mai bine spre un produs care ți se potrivește, dar vei avea deja și câteva noțiuni de mentenanță foarte utile pentru a putea prelungi cât mai mult durata de viață a unui astfel de aparat.
Așadar, componentele unui pick-up sunt:
Doza
Doza este componenta responsabilă cu măsurarea presiunii cu care apasă brațul și acul de citire pe disc. Din această cauză este considerată una dintre cele mai importante componente. Aceasta poate influența mult atât durata de viață a celorlalte componente, precum și calitatea sonoră.
De exemplu, dacă presiunea controlată de doză pe braț este prea mică, acul va sări mult mai des de pe disc. Aceasta va cauză o deteriorare mult mai rapidă, atât a acului, cât și a discului. În celălalt caz, când presiunea exercitată de braț este prea mare, calitatea sunetului va fi mult prea slabă.
Există două tipuri de doze: MM (moving magnet) și MC (moving coil). Înainte să alegi una din aceste opțiuni este important să știi că principală diferența dintre ele ține de accesibilitatea cu care vei putea să înlocuiești piesele.
În cazul dozei MM, ai posibilitatea de a înlocui fiecare piesă în parte, inclusiv acul și brațul, ceea ce se poate dovedi o variantă mai economică, în cazul în care este posibil să găsești rapid piesele necesare.
Dacă alegi un pick-up echipat cu o doză MC, în momentul în care aceasta se defectează este necesară înlocuirea acesteia în întregime. De asemenea, ține minte că după 700 de ore de audiție, piesele de acest tip trebuie înlocuite în mod obligatoriu.
Platanul
Suportul efectiv pentru disc, platanul poate veni în două forme, acoperit sau neacoperit. Modelele mai vechi includ un accesoriu numit mat, care va acoperi platanul. Având rolul de a proteja discul, acest mat poate fi fabricat din cauciuc, pâslă sau plută.
În cazul în care te interesează un dispozitiv modern, află că majoritatea nu mai includ un astfel de dispozitiv de protecție. Cu toate acestea, dacă ți neapărat să protejezi discurile în acest fel, poți comanda online un mat potrivit cu ușurință.
Referitor la platan, trebuie să verifici ca densitatea acestuia să fie una satisfăcătoare. Ar trebui să fie fabricat dintr-un material trainic. De regulă cele mai noi modele sunt și cele cu îmbunătățiri în ceea ce privește calitatea materialelor, iar pentru platan cea mai recentă și mai recomandată variantă este acryl-ul.
- Braț și ac de citire
Atunci când va trebui să înlocuiești aceste două componente, îți recomandăm cu strictețe să alegi doar piesele originale, identice cu cele cu care era echipat aparatul din fabrică. În acest sens, înainte de a cumpăra un pick-up asigură-te că acestea se găsesc cu ușurință.
De asemenea, gândește-te dacă vei alege un pick-up cu braț manual sau automat. În cazul celui manual fa trebui să înveți cum să poziționezi corect acul pe disc. Dacă vei considera că nu vei avea răbdarea necesară să înveți, îți recomandăm să alegi un model automat.
Tipul de pick-up și buget
Întâi de toate trebuie să hotărăști ce tip de pick-up dorești că cumperi. Dacă îți dorești o variantă clasică, vintage, îți recomandăm să cauți online în anticariate, grupuri sau forumuri cu antichități, sau chiar pe platformele de vânzare amatori.
În cazul în care îți dorești un pick-up care să îți ofere o experiență acustică deosebită, îți recomandăm să cauți una din variantele moderne scoase pe piață. Înainte de a cumpăra ceva însă, ia în considerare următoarele detalii legate de buget.
Poți găsi un pick-up la un preț de 100 de euro pe piață. Deși pare un preț bun, nu te poți aștepta la performanțe sonore notabile. În cazul unui pick-up performanța de redare și calitatea sonoră, chiar dictează prețul.
Un pick-up care îți promite performanțe timide, dar care poate fi îmbunătățit prin achiziționarea de componente noi mai performante, începe undeva de la 300 de euro. Abia după depășirea bugetului de 400 de euro poți găsi un pick-up cu performanțe care se ridică la nivelul așteptărilor tale.
Aceste modele au sistem de amplificare integrat, iar interfața lor îți permite să le conectezi la orice dispozitiv analog sau digital.
Citire manuală sau automată
Sistemul de citire al discului poate fi manual sau automat. Adică poți alege un aparat care te va obliga pe tine să plasezi brațul și acul de citire pe disc, sau unul care va face acest lucru pentru tine.
Specialiștii sunt de părere că cel mai bun pick-up, cel care îți va oferi sunetul la care visezi, are o configurație manuală. Astfel, înainte de a-l folosi va fi necesar să înveți cum să plasezi corect brațul și acul pe disc.
În cazul celorlalte modele, tot ce va trebui să faci este să apeși un buton și brațul se va așeza automat.
Viteza de rotație
Calculata în rotații pe minut (RPM), aceasta trebuie să fie asigurată în două variante de fiecare pick-up. Asta deoarece există două tipuri de discuri ce necesită o viteză de rotație diferită.
Discurile configurate în dimensiune mai mare, necesită o citire la 33 RPM, în timp ce cele mai mici au nevoie de o viteză mai mare de 45 RPM. Orice aparat trebuie să îți permită să alegi viteza de redare potrivită.
Dacă ești colecționar sau deții discuri din anii ’50 sau chiar mai vechi, acestea au o configurație specială ce necesită 78 RPM. Bineînțeles, doar un model funcțional vechi poate să permită redarea acestora.
Propulsie
Sistemul de propulsie este dictat de modul de activare a platanului. Acesta poate fi activat direct de către motor, sau de către motor printr-o curea. În cazul dispozitivelor cu propulsie directă, sunetul nu este atât de calitativ, dar viteza de redare mai stabilă și rezistența mai mare la uzură, compensează din plin pentru acest aspect.
De asemenea, pick-up-ul cu propulsie directă permite obținerea mai ușoară a diferitelor efecte sonore interesante. Astfel dacă ești un DJ, vei găsi foarte practic un astfel de aparat.
Cel mai bun pick-up pentru redarea unui sunet de cea mai bună calitate este cel cu propulsie prin curea. Deoarece cureaua va absorbii cu succes o mare parte din șocuri și vibrații, zgomotul produs în mod natural de pick-up va fi redus substanțial. Astfel sunetul redat va fi mai clar, făcând din acest tip de propulsie cea mai bună variantă pentru cei preocupați în mod deosebit de sunet.
Amplificare sonoră
Vorbim despre două situații: cea în care există un preamplificator cu care este dotat pick-up-ul, și cea în care pick-up-ul este pasiv căruia îi lipsește acest element.
Cele mai ieftine modele sunt cele pasive. În acest caz, pentru a te putea bucura de un sunet destul de satisfăcător, este necesar să investești într-un preamplificator separat. Așteaptă-te să trebuiască să investești undeva la peste 50 de euro într-unul bun.
Componenta care convertește semnalul „phono” în semnal analogic, preamplificatorul, poate fi identificat cu ușurință, chiar dacă existența lui nu este specificată clar în descrierea produsului. Dacă pick-up-ul include un port USB sau o intrare PHONO.
Prin intermediul acestora ai posibilitatea să trimiți sunetul unor boxe sau să îl înregistrezi în semnal digital. Suntem siguri că vei găsi această posibilitate foarte practică, mai ales dacă ești preocupat de tot ce ține de DJ-ing.
În cazul produselor mai scumpe, nu te panica dacă acestea nu au un preamplificator integrat. Acesta vor include un sistem de amplificare extern, care este mult mai performant. Poți recunoaște un pick-up cu amplificare internă de bază, dacă acesta este livrat cu boxe. În această situație, atașarea unui preamplificator separat nu mai este necesară.
Raport zgomot/semnal
Unii producători aleg să specifice această valoarea exprimată în decibeli. Astfel vei putea să apreciezi care va fi zgomotul de fond emis, și în ce măsură te va deranja sau nu. Dacă ești un amator, o valoarea a raportului mai mare de 50dB este destul de bună și mulțumitoare. În cazul în care ești un pasionat al tehnicii sonore sau un meloman, îți recomandăm un model cu un raport de 60-65dB.
Îți recomandăm să cumperi online. Astfel vei găsi mai ușor oferte satisfăcătoare precum și mai multe modele din care să poți alege cât mai precis ceva potrivit pentru tine. Ferește-te de produsele no-name, pentru a nu avea surprize neplăcute. Alege să cumperi un produs de la un brand consacrat, pentru a avea garanția unui produs de calitate.
Printre cele mai populare branduri disponibile pe piața din România se numără: Edwards Audio, Sony, Pioneer, Audio-Technica sau Hyundai. De asemenea, îți recomandăm să faci o achiziție doar după ce ai consultat cu atenție părerea altor cumpărători. Online este ușor să găsești astfel de review-uri sincere, are te ajută să îți faci o imagine de ansamblu completă asupra calității unui produs.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, suntem siguri că ești pregătit să faci o achiziție de care să fii mulțumit mulți ani de acum încolo.
Cel mai bun pick-up: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă pe piață, vă recomandăm în continuare câteva modele de pick-up-uri care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Pickup Audio Technica AT-LP120X Argintiu
Audio Technica AT-LP120X este un pick-up stereo profesional, cu iesire USB ce permite conectarea directa la computer.
Tip – complet manual – Motor – DC servo-controlled.
Viteze – 33-1/3 RPM, 45 RPM, 78 RPM – Variatie Pitch – +/-8% sau +/-16%.
Disc platan – aluminiu turnat sub presiune.
Sistem de franare – oprire electronica.
2. Pick-up Sony PS-LX310BT
Redescoperiti experienta clasica a discurilor de vinil cu comenzile simple si conectivitatea stabila prin BLUETOOTH®.
Cu gramofonul PS-LX310BT, va bucurati de sunet natural si clar, indiferent ca reascultati discurile preferate sau impartasiti o inregistrare uimitoare cu familia.
Platanul este proiectat intr-un stil minimalist pentru control facil, cu redare automata intr-un singur pas.
Tehnologie conectivitate – Bluetooth: SBC, aptX.
3. Pick-up automat Denon DP-29F, Argintiu
DP-29F a fost conceput din dragoste pentru muzică.
Acesta dispune de un sistem automat care începe să redea muzica la apăsarea unui buton, iar când muzica se oprește, brațul de ton se întoarce la poziția sa inițială.
De asemenea, include un egalizator fono și un cartuș MM, astfel încât să te poți bucura de colecția ta de albume așa cum au intenționat artiștii.
Platan din aluminiu turnat – Actionare prin curea – Dimensiune compacta.
Phonostage incorporat, comutabil, permite conectarea la intrare AUX.
4. Pick-up AKAI ATT-11BT
Acul ceramic de inalta calitate, produce sunet detaliat.
Inregistrare disc vinil pe card SD sau stick USB.
Carcasa anti praf.
Bluetooth 2.1 +EDR.
Putere acustica: 2 x 0.8W.
Consum maxim de putere: 5W.
Port card memorie: 32GB.
5. Pick-up Lenco Classic Phono TT-10BN
Classic Phono TT-10 este un pick-up magnific si elegant, cu un aspect cu adevarat retro.
Classic Phono TT-10 dispune de un cartus stereo ceramic cu stylus integrat.
Puteti reda discurile la 3 viteze diferite: 33 RPM, 45 RPM si 78 RPM.
Este echipat cu un sistem de actionare prin curea, doua difuzoare incorporate, o intrare AUX, o mufa RCA, o iesire pentru casti si o iesire de linie pentru difuzoare externe sau alte echipamente.