Cuprins
Cum alegi cel mai bun polizor unghiular (flex) în 2024? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă polizorul unghiular potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Dacă ești un om „bun la toate”, cu siguranță că îți dorești să ai la dispoziție scule de cea mai bună calitate atunci când ai de reperat ceva în casă. Cu atât mai mult dacă ești pasionat de bricolaje sau chiar lucrezi în domeniul reparațiilor sau construcțiilor ca profesionist.
Una dintre uneltele pe care le poți considera necesare în munca sau pasiunea ta, este polizorul unghiular, sau așa cum este cunoscut de către cei mai mulți, flexul. Un astfel de aparat se dovedește una din cele mai practice unelte de mână întrucât poate tăia aproape orice material și poate fi folosit și pentru a șlefui metal sau alte suprafețe.
Dacă ești în căutarea unui astfel de scule, află din acest articol cum poți alege cel mai bun polizor unghiular.
Top 3 polizoare unghiulare recomandate
- Polizor unghiular (flex) Bosch Professional GWS 750
- Performant si sub suprasarcina datorita motorului de 750 Wati.
- Vezi detalii si pret
- Polizor unghiular (flex) Makita 9558HNRG
- Corp suplu, subtire, pentru un control optim in timpul lucrului.
- Vezi detalii si pret
- Polizor unghiular (flex) Bosch PWS 750
- Constructie compacta pentru o manevrare intotdeauna controlata si sigura.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun polizor unghiular (flex)?
O astfel de unealtă și-a dovedit utilitatea în ultimii ani în mod deosebit. Împreună cu alte unelte mecanizate, precum bormașina, polizorul unghiular este considerat un aparat ce ar trebui să se găsească aproape în fiecare garaj al unui bărbat.
Fiind o unealtă foarte versatilă, se poate folosi pentru a îndeplinii diverse sarcini. Este ideală pentru tăierea bucăților de metal, pentru netezirea suprafețelor dure și poate fi folosit chiar în scop artistic pentru sculptură.
Nu îți va fi greu să găsești un polizor unghiular, având în vedere că piață abundă în astfel de oferte. Dar s-ar putea să ai dificultăți în alegerea celui mai bun.
Cum alegi cel mai bun polizor unghiular (flex)
Achiziționarea unei astfel de unelte este mereu o investiție, deoarece se presupune că vei putea să o folosești o perioadă cât mai lungă de timp în cadrul proiectelor tale sau la locul tău de muncă.
Pentru a alege cel mai bun flex pentru tine, nu este suficient să alegi cel mai ieftin aparat sau primul pe care îl găsești. Este recomandat să îți cunoști foarte bine nevoile și să cunoști criteriile de selecție pentru un aparat bun. Astfel te vei putea bucura cu adevărat de avantajele unei astfel de unelte mecanizate.
Pentru a te ajuta să te decizi cât mai rapid, am pregătit un ghid de cumpărături cu toate detaliile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vrei să alegi cel mai bun polizor unghiular sau flex. Urmând aceste sugestii, vei putea identifica cu ușurință cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Astfel, fie că e prima dată când cumperi un astfel de polizor, fie că ai deja unul, dar vrei un aparat mai bun, iată cum poți alege cel mai bun polizor unghiular.
Tipul de alimentare
În alegerea ta va conta mult frecvența cu care preconizezi că vei folosi flexul. Pe piață există atât variante cu acumulatori, cât și variante care se conectează prin cablu la o sursă de electricitate.
În cazul în care nu vei folosi polizorul unghiular în fiecare zi, ci doar ocazional atunci când va fi cazul, cea mai bună variantă pentru tine este flexul cu acumulator. Acesta este de obicei și mai ușor și mai portabil, ceea ce îl face să fie o variantă perfectă pentru un începător sau un amator.
Este important să alegi un flex echipat cu baterie Li-Ion, deoarece aceasta va putea fi încărcată în orice stadiu, fără să fie necesar să aștepți descărcarea completă a acesteia. Este bine și să ai în vedere faptul că un polizor unghiular cu acumulator are o putere mai mică decât unul cu fir.
Îți recomandăm să achiziționezi un flex care se conectează direct la o sursă de electricitate, doar în cazul în care știi că ai nevoie să folosești frecvent, poate chiar zilnic, acest aparat. Un polizor unghiular cu fir, are o putere mai mare, și se comportă mai bine atunci când vine vorba de sarcini mai complexe.
În comparație cu unul ce funcționează cu acumulator, acesta este mai potrivit pentru tăierea metalului, șlefuirea suprafețelor foarte dure, ascuțirea sau eliminarea ruginii de pe suprafețe mai mari.
Puterea motorului
Este importat să alegi un polizor unghiular cu o putere a motorului care se potrivește nevoilor tale, deoarece cu cât este mai mare puterea motorului, cu atât va crește și prețul produsului.
Puterea este exprimată în watti (W), și în funcție de frecvența cu care dorești să îl folosești vei alege o valoare care pornește de la 500W și care poate ajunge chiar la 3000W.
În cazul în care ești o persoană care nu lucrează în domeniu ci pur și simplu are nevoie de un flex în caz de nevoie, un model cu acumulator care are o putere cuprinsă între 500-800W este alegerea perfectă.
Pentru cei care vor să întrețină un hobby sau au nevoie de un flex pentru a tăia materiale nu foarte dure, faianță, țevi subțiri, gresie sau lemn, un model semi-profesional este cel mai potrivit. Un astfel de polizor unghiular are o putere cuprinsă între 1000W și 1500W.
Dacă ești profesionist deja trebuie să te orientezi spre modele mult mai puternice care să îți permită să lucrezi cu materiale mult mai groase și mai dure. Lucrând în domeniul construcțiilor sau al amenajărilor interiore este foarte probabil să fie nevoie să folosești aproape zilnic un astfel de aparat, iar unul care pornește de la 2000W este cel mai bun pentru tine.
Dimensiunea discului
Alt aspect de care trebuie să ții cont este diametrul discului de polizor. Acesta se poate găsi în cel puțin patru dimensiuni standard: 115mm, 125mm, 180mm și 230mm. Vei alege un aparat care să permită atașarea unui disc mai mare sau mai mic, în funcție de operațiunile pe care vrei să le execuți cu flexul.
Un disc de dimensiune mică, adică de 115mm, este potrivit pentru a tăia obiecte subțiri, cum ar fi gresie și faianță, dar și țevi cu un diametru maxim de 30-35mm. Un astfel de disc este mai degrabă potrivit pentru șlefuit însă, deoarece deși se comportă bine și la tăiat, îți va lua mai mult timp să îl folosești astfel.
Pe următorul prag se află discul cu diametrul de 125mm care poate fi folosit cu succes pentru același tip de operațiuni. Suprafața de lucru trebuie să fie ceva mai mare însă. Asta pentru că te-ai putea afla în situația în care vrei să tai o țeavă, iar în aproprierea ei se află altă țeavă ce va intra accidental în câmpul de acțiune al discului, din cauza diametrului mai bogat.
Atunci când ai nevoie de un polizor din gama profesională, vei observa că cel mai probabil ai nevoie de un disc cu dimensiuni mari, fie de 180mm, fie de 230mm. Acesta îți va permite să faci toate operațiunile menționate mai sus, dar mult mai mult. Practic acestea îți vor permite să tai în orice, da la metal dur, la dale, piatră, lemn masiv. Din cauza dimensiunilor însă, nu sunt recomandate pentru ascuțirea obiectelor.
Turația
Rotațiile pe minut (RPM) pot varia de la 5000 la 12000. Vei observa că atât mărimea discului, cât și performanța polizorului unghiular influențează turația. De exemplu, în cazul polizorului cu disc de mărime mică și medie, turația ideală este de 5000RPM, deși poți găsi un produse cu valori ușor mai ridicate.
În cazul unui flex cu un diametru al discului de 230mm, viteza de rotire nu trebuie să depășească niciodată mai mult de 10 000RPM. Acestea sunt și valorile în cazul în care ești în căutarea unei unelte pe care să o folosești doar pe lângă casă.
Dacă ești profesionist, s-ar putea să îți surâdă ideea unui aparat cu o turație mai mare. Astfel poți găsi modele ce oferă 11 000RPM sau chiar 12 000RPM. Mai mult decât atât, cel mai bun polizor unghiular este dotata cu un sistem care îți permite ajustarea vitezei de rotație.
Este bineînțeles și cel mai scump model, dar tu vei decide dacă ai nevoie sau nu de acest atribut. În orice caz, ultimul lucru pe care ar trebui să îl faci este acela de a improviza, deoarece te expui unui risc de accidentare foarte mare.
Măsuri de siguranță
Deși un produs foarte eficient, flexul se dovedește a fi și cel mai periculos din sfera uneltelor de bricolaj, cauzând cele mai grave tipuri de accidente. De aceea, cel mai bun polizor unghiular, include cât mai multe măsuri de siguranță. Acestea sunt:
- Mâner ergonomic – prinderea trebuie să fie ușoară pentru mână astfel încât să fie ușor să îl ți când este în funcțiune. Suprafața mânerului trebuie să fie foarte aderentă, astfel încât să nu scapi aparatul când este pornit.
- Mâner secundar – de va ajuta să controlezi mult mai precis aparatul.
- Apărători – este obligatoriu să fie dotată cu o apărătoare de protecție a discului. Cele mai bune modele vin însoțite de apărători speciale pentru fiecare tip de material: metal, lemn, beton etc.
- Accesorii pentru protecție – dacă flexul vine însoțit de ochelari de protecție și mânuși, acesta este mereu un plus.
Ce accesorii trebuie să aibă cel mai bun polizor unghiular (flex)?
- Pânze interschimbabile – acestea trebuie să fie diferite în funcție de materialul sau operațiune pentru care vrei să folosești flexul. Atunci când acestea sunt livrate împreuna cu produsul, este mai ușor pentru tine, deoarece nu va trebui să cauți tu pânze care să se potrivească cu diametrul discului.
Acestea pot fi: pentru tăiere (disc abraziv subțire), îndepărtarea ruginii (glaspapir), polizare (disc abraziv gros), șlefuire (perie de metal), tăiere gresie, faianță, beton (disc diamant), lemn (pânză de metal).
Poți utiliza flexul pentru lemn, dar doar la turații mici, pentru ca acesta să nu se ardă. - Cheie de flex – ideală pentru schimbare în siguranță și facilă a pânzelor.
Producători
Pentru garanție în plus a calității, este recomandat să cumperi doar de la un brand care are o reputație bună în producerea uneltelor de bricolaj.
Printre cele mai cunoscute firme care au produse disponibile pe piața din România se numără: Bosch, DeWalt, Stayer, Makita, Black&Decker.
Există și modele care sunt disponibile la un preț moderat, potrivite pentru uz casnic, de la producători precum: Einhell, Stern, Skill, Raider.
Îți recomandăm să cumperi online, deoarece vei putea să găsești mult mai repede o ofertă pe gustul tău la un preț foarte bun.
De asemenea, înainte de a face orice achiziție este bine să consulți părerea altor cumpărători, mai ales dacă intenționezi să cumperi un model profesional și costisitor. Astfel îți vei face o imagine cât mai completă cu privire la calitatea reală a produsului.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, suntem siguri că vei putea alege foarte rapid cel mai bun polizor unghiular pentru tine.
Cel mai bun polizor unghiular (flex): recomandări
Folosind criteriile de mai sus am studiat oferta pieței și părerile cumpărătorilor pentru a va putea recomanda câteva modele de polizoare unghiulare (flexuri) care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Polizor unghiular (flex) Bosch Professional GWS 750
Performant si sub suprasarcina datorita motorului de 750 Wati.
Protectia anti-repornire – impiedica repornirea automata a sculei electrice dupa intreruperea curentului.
Durata lunga de serviciu si aparatoare anti-praf prin fante de ventilare dezvoltate special.
Buton mare de blocare a axului pentru schimbarea simpla si rapida a accesoriului
Diametru discuri: 125 mm.
2. Polizor unghiular (flex) Makita 9558HNRG
Functie anti¬-restart pentru protectie impotriva accidentelor.
Corp suplu, subtire, pentru un control optim in timpul lucrului.
Protectie impotriva prafului prin constructia tip labirint.
Model imbunatatit cu carcasa angrenajului ranforsata in interior pentru durabilitate crescuta.
Diametru disc/gaura : 125 / 22.23 mm.
Sistem prindere: M14.
3. Polizor unghiular (flex) Bosch PWS 750
Constructie compacta pentru o manevrare intotdeauna controlata si sigura.
Utilizare flexibila si diversificata datorita motorului puternic – la taierea, debitarea, slefuirea si perierea metalului, placilor ceramice si a blocurilor de beton.
Manevrare usoara datorita reglarii fara scule si codificarii aparatoarei de protectie pentru a evita montarea gresita.
Putere optima si durata de viata superioara datorita sistemului Dust Protection patentat de Bosch.
4. Polizor unghiular Skil 9021 AA
Polizorul unghiular SKIL 9020 are un motor puternic de 600 W, care asigura performante suficiente pentru o gama larga de lucrari de taiere si polizare.
Puteti utiliza aceasta scula electrica intr-o multitudine de situatii de lucru, multumita dimensiunilor sale compacte si greutatii reduse.
Are un design ergonomic, cu zone de priza moi pentru un control optim in timpul lucrului.
In functie de sarcina de executat, puteti ajusta cu usurinta manerul lateral in trei pozitii comode diferite.
5. Polizor unghiular Steinhaus PRO-AG900V
Polizor unghiular Steinhaus PRO-AG900V este ideal pentru o gama larga de operatii, precum polarizare usoara si lustruire, avand un randament excelent si o calitate foarte buna a suprafetei dupa prelucrare.
Acest polizor are un motor de 900W, 6 trepte de turatie variabila cuprinse intre 3.000-12.000 rotatii pe minut si foloseste discuri cu dimensiunea de maxim 125mm.
Dispune de blocare simpla a axului prin apasarea butonului de blocare pentru a impiedica rotirea acestuia cand montati sau demontati accesorii.