Cuprins
Cum alegi cel mai bun pulsoximetru? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă pulsoximetrul potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Din moment ce sănătatea noastră și a celor din jur este din ce în ce mai fragilă și mai afectată, este normal să ne dorim sisteme ușor de folosit care ne pot oferi o analiză de bază a stării noastre de sănătate. Astfel putem depista din timp semnalele ce pot fi îngrijorătoare.
Pulsoximetrul este un astfel de aparat. Acesta este un dispozitiv electronic mic care are rolul de a măsura nivelul de oxigen din organism precum și pulsul.
Datele oferite de acesta pot ajuta la depistarea a numeroase probleme de sănătate astfel încât să poți acționa cât mai rapid. Iată cum poți alege cel mai bun pulsoximetru.
Top 3 pulsoximetre recomandate
- Pulsoximetru Inteligent tip Ceas
- BM2000A este utilizat pentru a aduna datele SpO2 si Pulse Rate in timp ce oamenii dorm.
- Vezi detalii si pret
- Pulsoximetru pentru deget Beurer PO30
- Functii: Display grafic al pulsului – Ajustarea luminozitatii – Afisaj color foarte usor de citit.
- Vezi detalii si pret
- Pulsoximetru medical pentru deget iMDK C101H1
- Masoara nivelurile de saturatie a oxigenului din sange (SpO2) si rata pulsului la adulti.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun pulsoximetru?
Există numeroase probleme de sănătate care trebuie să fie monitorizate folosind un pulsoximetru. Printre acestea se numără: cancerul la plămâni, boli cardiovasculare, astm, anemie, pneumonie, precum și alte afecțiuni respiratorii.
Dacă ai sau cunoști pe cineva care suferă de aceste condiții, un pulsoximetru este un ajutor potrivit pentru a monitoriza nivelul de oxigen din sânge.
Cum alegi cel mai bun pulsoximetru
Pentru a te putea baza pe un astfel de aparat însă, este necesar să îl cumperi pe cel mai bun. La urma urmei, sănătatea ta este în joc. Un aparat care nu oferă informații precise poate fi fatal.
De aceea, alegerea ta trebuie să fie făcută informat. Oferta de pe piață este destul de bogată, și poate fi copleșitor să alegi un model bun, mai ales dacă nu ești familiarizat cu modul de funcționare al acestuia.
Tocmai de aceea am ales să îți venim în ajutor. Am conceput acest ghid de cumpărături care conține toate informațiile de care ai nevoie pentru a selecta cel mai bun pulsoximetru ca un expert. Vei învăța despre modul lui de funcționare, dar și care sunt criteriile care te ajută să faci cea mai bună alegere din prima.
La final, nu doar că vei fi complet pregătit, dar vei găsi și câteva sugestii de produse la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață, astfel încât să faci alegerea cât mai rapid.
Iată așadar care sunt aspectele pe care trebuie să le cunoști.
Cum funcționează cel mai bun pulsoximetru?
Pulsoximetrul este un aparat obișnuit în toate cabinetele medicale, fiind un instrument foarte apreciat de medici deoarece îi ajută să monitorizeze nivelul de oxigen din sângele pacientului. Astfel pot acționa cu promptitudine și să depisteze diferite probleme de sănătate.
Totuși, acest dispozitiv poate fi folosit cu ușurință și acasă. De fapt, dacă te confrunți cu probleme de sănătate de ordin cardiac sau respirator, este chiar indicat să îți monitorizezi starea de sănătate cu un astfel de aparat.
Majoritatea au dimensiuni foarte mici și sunt pentru deget. Dar există și modele moderne, mai complexe care se pot conecta la o aplicație pe un smartphone. Poți accesa apoi datele direct de pe dispozitivul mobil ceea ce îți va permite o analiză mai complexă atât a stării curente cât și a tendinței.
Modul de funcționare este foarte ingenios. Poate nu știai asta dar lumina este absorbită de sângele nostru. Se pare că sângele cu un nivel de oxigen mai mare absoarbe mai multă lumină infraroșie.
Dispozitivul emite dintr-o parte lumină roșie și infraroșie. La celălalt capăt există un receptor. Acesta „prinde” lumina care a trecut prin deget, analizează cantitatea de lumină care a ajuns la el și determină astfel nivelul de oxigen din sânge. Dacă nivelul de oxigen ar fi scăzut, atunci receptorul ar detecta o cantitate mai mare de lumină roșie.
Acuratețea acestui dispozitiv este amenințată de lumina ambientală. De aceea este important să te asiguri că este foarte bine calibrat. În caz contrar, informațiile furnizate de acesta nu sunt de încredere și nu îți vor fi de folos.
De asemenea, rezultatele ar trebui să fie afișate în doar câteva secunde.
Tipul de pulsoximetru
Deși este cel mai familiar cu cel care se folosește pe deget, există și alte modele pe piață care se folosesc diferit, care ar putea fi mai potrivite pentru tine. Iată ce ar trebui să știi despre fiecare:
Pulsoximetru pentru deget
Acesta este cel mai popular model de pe piață și cel mai des ales de către doritori. Asta pentru că sistemul de funcționare și de utilizare este ușor de înțeles și chiar și o persoană în vârstă s-ar descurca să îl folosească fără probleme. De asemenea, este compact și foarte portabil, ceea ce înseamnă că medicii și asistenții sociali îl pot folosi fără probleme atunci când vizitează bolnavi.
Pulsoximetru pentru încheietură
Spre deosebire de modelul de mai sus, acesta este compus din două părți. Prima este un dispozitiv care se prinde pe deget, la fel ca în cazul celor comune, iar al doilea este o brățară cu display care se prinde pe încheietură.
În funcție de cât de nou este aparatul, brățara și degetarul pot fi conectate printr-un cablu, sau prin conexiune fără fir.
Cele fără fir sunt mai confortabile dar stau prost la capitolul acuratețe, lucru foarte important având în vedere că este un model recomandat pentru monitorizarea constantă, în cazurile episoadelor acute de pneumonie sau alte afecțiuni violente.
Pulsoximetru de mână
De data aceasta vorbim de un aparat format din trei componente, mai complex decât celelalte. Și acesta este destinat analizei constante a nivelului de oxigen din sânge.
Pe lângă dispozitivul care se atașează pe deget, mai există un cablu de conectare la un aparat de citire care are dimensiuni mai mari. Afișează mai mulți parametrii. De obicei este prea complex pentru utilizatorii convenționali, fiind regăsit mai degrabă în cabinetele medicilor.
Pulsoximetru pediatric
Copiii și nou-născuții s-ar putea să aibă și ei nevoie de o astfel de monitorizare. Totuși degetele lor sunt foarte mici și sensibile, de aceea aparatul trebuie să fie special conceput pentru această situație specială.
Medicii recomandă folosirea acestuia pe degetul mare de la mână sau chiar de la picior.
Pulsoximetru medical
Este un aparat profesional. Poate fi achiziționat de spitale. Informațiile pe care le afișează acest aparat voluminos sunt mult mai complexe și pot fi interpretate corect doar de către medici. De aceea, nu ar trebui să te intereseze un astfel de produs.
Precizie
Acuratețea citirii poate fi influențată atât de factori care țin de aparat cât și de factori externi. Ce te va interesa pe tine atunci când vei face alegerea este precizia aparatului. Este un lucru acceptat că acesta poate da erori și că nu are o precizie de 100%.
Totuși, este important să citești cu atenție specificațiile oferite de producător. De regulă marja de eroare nu trebuie să fie mai mare 2% în minus sau plus, indiferent că ne referim la puls sau saturația oxigenului în sânge.
Este bine să fii conștient și de aspecte externe care pot influența acuratețea aparatului, astfel nu vei fi pus în situația în care vei vrea sa faci retur unui produs care este de fapt bun.
Așadar ține minte că dacă porți ojă, rezultatele citirii ar putea fi afectate. Stările emoționale intense, mișcările bruște poziția corpului și greutatea, precum și tratamentul medicamentos poate afecta acuratețea aparatului.
Ecranul
Display-ul este de cele mai mult LED, deși modelele mai performante au chiar un ecran mai performant cu tehnologia OLED.
Ecranul este important deoarece pe acesta vor fi afișate valorile citite pentru a putea fi interpretate. Chiar dacă majoritatea afișează simboluri și date simple, este important să fii atent la câteva aspecte.
Spre exemplu, ecranul trebuie să fie foarte bine iluminat. Indiferent că acolo unde ești este noapte sau o lumină foarte puternică, trebuie să poți citit informațiile de pe acesta fără prea mult efort.
Contrastul dintre datele afișate și fundal trebuie să fie, de asemenea, cât mai mare.
Caracterele și simbolurile trebuie să fie destul de mari și clar organizate astfel încât oricine să le poată vedea bine, chiar și cei mai în vârstă.
Există și modele care oferă ceva în plus. De exemplu unele permit afișarea automată și oscilantă pe verticala sau pe orizontala ecranului. Astfel vei putea citi cu ușurință și confortabil indiferent de orientarea mâinii tale. Altele îți oferă posibilitatea de a ajusta nivelul de luminozitate în funcție de nevoie sau pot afișa mesaje de eroare.
Portabilitate
Deși majoritatea modelelor sunt destul de mici pentru a fi transportate cu ușurință, unele oferă ceva în plus. De asemenea, pot să difere destul de mult în ceea ce privește greutatea.
Un model portabil trebuie să fie cât mai mic, dar să permită un afișaj destul de mare pentru a fi considerat confortabil de către utilizator. De asemenea, alege modele mai ușoare dacă te interesează acest aspect.
Deoarece vei fi mai mereu pe drumuri, în mișcare la sală sau alte activități fizice, șansele să scapi acest dispozitiv sunt mai mari, iar cele mai grele se deteriorează mai rapid atunci când sunt expuse la șocuri.
Oprește-te la produsele pentru care producătorul mai oferă o husă specială, un șnur sau cablu pentru agățare astfel încât transportarea aparatului să poată fi făcută în siguranță iar șansele să îl pierzi să fie cât mai reduse.
Ce funcții trebuie să aibă cel mai bun pulsoximetru?
Ține minte că un pulsoximetru cu multe funcții speciale va fi mai scump decât unul mai simplu. La fel ca orice alt produs, confortul și complexitatea costă.
Așadar trebuie să cântărești bine dacă ai cu adevărat nevoie de toate funcțiile speciale, sau dacă este suficient un aparat mai simplu pentru nevoile tale.
- Alarmă sonoră – un semnal sonor suficient de puternic se va activa pentru a oferi o atenționare atunci când pulsul este neregulat sau când nivelul de oxigen din sânge este prea scăzut.
- Semnal baterie scăzută – poate fi realizată pe cale sonoră sau vizuală, ori ambele. Este o funcție necesară atunci când aparatul este folosit pentru monitorizarea constantă.
- Mecanism de fixare – necesar în cazul pulsoximetrelor pentru bebeluși.
- Pornire automată – nu va fi necesar să acționezi un buton pentru ca aparatul să înceapă să citească saturația oxigenului din sânge și pulsul. Acesta va fi dotat cu senzori care vor activa aparatul atunci când vei introduce degetul în acesta. Este o funcție necesară pentru cei foarte bolnavi.
- Închidere automată – o funcție foarte practică. La o perioadă după ce aparatul se află în repaus, acesta se va stinge automat economisind astfel bateria.
- Conexiune Bluetooth – Astfel datele din aparat pot fi transmise pe un dispozitiv mobil, precum telefonul unde pot fi afișate mai multe date, precum și salvate, având astfel acces la rapoarte detaliate.
- EKG – Un EKG mobil poate fi oferit de către producător în coletul de livrare. Este utilizat pentru a înregistra ritmul cardiac și este recomandat celor care au probleme cu tensiunea sau factori care ar putea duce la fluctuații nedorite precum colesterolul ridicat, antecedente de AVC, obezitate, vicii sau diabet.
- Ajustabilitate – Îți permite fie să fixezi mai bine aparatul în funcție de dimensiunea degetelor utilizatorului, fie să ajustezi luminozitatea ecranului astfel încât acesta să fie mai ușor de citit sau să nu consume foarte multă baterie.
Preț și producători
Așa cum am mai amintit funcțiile speciale vor influența prețul produsului. De asemenea, modelele profesionale vor avea un preț mult mai ridicat. În plus, cele care sunt create special pentru a fi portabile, care au un ecran special, vor valora mai mult.
Pentru a te asigura că dai banii pe un produs de calitate, este o idee bună să verifici producătorul.
Dacă acesta este unul cunoscut, ai mai mari șanse să fii mulțumit de produs. Firmele cunoscute au grijă la reputația lor și își doresc să scoată pe piață doar produse care să le consolideze imaginea.
De aceea, de cele mai multe ori, vei fi mulțumit atunci când vei alege să cumperi de la un astfel de producător. Printre cei mai apreciați de pe piață se numără: RedLine, Contec, Geratherm, Beurer, Medisana.
Concluzii
Poți cumpăra cel mai bun pulsoximetru online. Aici vei găsi mai multe modele inclusiv cele pentru clase speciale de utilizatori, cum sunt cele pentru nou-născuți.
Nu uita să verifici și părerea altor utilizatori. Aceștia pot semnala eventuale defecte ale produsului sau te pot asigura că este o alegere bună. Astfel vei putea alege din prima cel mai bun pulsoximetru și să ai astfel o grijă mai mare pentru sănătatea ta și a celor dragi.
Cel mai bun pulsoximetru: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de pulsoximetre care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Pulsoximetru Inteligent tip Ceas
BM2000A este utilizat pentru a aduna datele SpO2 si Pulse Rate in timp ce oamenii dorm.
Ceasul poate stoca datele singure peste 20 de ore; iar datele sunt transmise catre Aplicatia software prin Bluetooth, apoi APP va face analiza calitatii somnului in functie la datele SpO2 si Pulse Rate si sa ofere un port de monitorizare cu privire la OSAHS, AHI etc.
SpO2-Domeniul de detectare: 35% -100% – Precizie: ± 2% 80% -100%-± 3% 70% -79%.
Pulsul-Range: 25-250BPM – Precizie: ± 2bpm – Rezolutie: 1bpm.
2. Pulsoximetru Beurer PO30
PO 30 masoara staturiatia oxigenului arterial (SpO2) si frecventa cardiaca.
Este simplu de utilizat si ofera rezultate exacte fara durere.
Potrivit pentru sportul la altitudinile mari cum ar fi alpinismul, schiatul, si aviatia.
Afectiuni in cadrul in carora poate fi folosit: Insuficienta cardiaca – Astm bronsic – Boli pulmonare obstructive cronice – Apnee in somn.
Functii: Display grafic al pulsului – Ajustarea luminozitatii – Afisaj color foarte usor de citit.
3. Puls-oximetru LED CONTEC CMS-50DL
Aparat de masura a pulsului si a oxigenului din sange, ecran LED, utilizare foarte usoara.
Alimentare de la baterii alcaline tip AAA (2buc), autonomie de cca 30-40 ore.
Se inchide automat in caz de neutilizare mai mult de 8sec, indica vizual daca bateriile sunt consumate.
Autoreglare pentru diferite grosimi ale degetelor, de la copii (7+) la adulti.
Valori masurate: Pulsul: 25-250 bpm acuratete : ±2% SpO2: 35-99% acuratete : ±2% pentru intervalul 70%~100% , sub 70% nespecificat.
4. Pulsoximetru medical pentru deget iMDK C101H1
Pulsoximetru deget cu afisaj digital OLED este utilizat pentru masurarea saturatiei oxigenului pulsului si a frecventei pulsului prin deget.
Produsul este potrivit pentru utilizare de acasa, in spital, asistenta medicala comunitara si ingrijire fizica in sport.
Masoara nivelurile de saturatie a oxigenului din sange (SpO2) si rata pulsului la adulti.
Este certificat FDA si CE – Afiseaza rezultatele in mai putin de 6 secunde.
5. Pulsoximetru de deget Profesional Yonker YK-82
Ecran in 2 culori OLED, mai multe moduri de afisaj.
Consum scazut, operare continua de 40 ore.
Indicator de voltaj scazut.
Semnal sonor – Alarma la valori mari.
Oprire automata de 8 secunde atunci cand nu este semnal.
Dimensiune mica, greutate usoara (28g fara baterii) si usor de purtat.