Cel mai bun răcitor de aer

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (58 voturi, media: 4,62 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun răcitor de aer? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă răcitorul de aer potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun racitor de aerAtunci când vara înseamnă caniculă, iar căldura îți face viața imposibilă, este momentul să iei măsuri. Pentru cei care nu suportă aerul condiționat, dar nu găsesc nicio eficiență într-un ventilator, un răcitor de aer ar putea fi o soluție ideală.

Acesta funcționează diferit de variantele cu care ne-am obișnuit, și poate să fie eficient pentru persoanele care nu au acces la alte metode de răcorire a spațiului în care locuiesc.

Află din acest articol cum au scăpat alții de căldura insuportabilă cumpărând un răcitor de aer ieftin, dar și cum poți alege cel mai bun răcitor de aer pentru tine.

Top 3 răcitoare de aer recomandate

De ce să alegi cel mai bun răcitor de aer?

Care este motivul pentru care ai apela la această formă, mai puțin populară de răcorire a atmosferei? Ei bine, este cunoscut faptul că, atunci când aerul este foarte cald, majoritatea ventilatoarelor nu mai sunt de ajutor.

De asemenea, unele persoane au probleme grave legate de aerul condiționat, acestea ajungând să nu îl suporte în niciun context. În acest caz, cel mai bun răcitor de aer se poate dovedi o soluție salvatoare deoarece funcționează diferit.

Răcitoarele de aer se folosesc de procesul natural de evaporare a apei pentru a răci aerul cald și folosește un ventilator puternic pentru a dispersa aerul răcit. Astfel, temperatura aerului scade destul de mult atunci când apa lichidă este transformată în vapori.

De asemenea, un răcitor de aer este diferit de un aparat de aer condiționat deoarece procesul este diferit. În cazul AC-urilor se utilizează o substanță chimică pentru a absorbii și a condensa aerul cald, transformându-l în aer rece. Aerul cald trebuind eliberat în afara camerei.

În cazul răcitorului de aer, nu este implicată nicio substanță chimică, iar costurile de consum și întreținere sunt mai reduse.

Cum alegi cel mai bun răcitor de aer

Racitor si purificator de aerPentru a te putea bucura de toate beneficiile unui răcitor de aer trebuie să te asiguri că îl alegi pe cel mai bun. Este nevoie să îți faci timp pentru a te informa corespunzător. Doar așa vei reuși să faci o investiție pe care să nu o regreți.

Mai ales pentru că este un sistem de răcire nepopular, ai nevoie să faci mai multă muncă de cercetare. Ce tip, dimensiune, și ce funcții sunt necesare pentru nevoile tale? Află răspuns la toate aceste întrebări în acest ghid de cumpărături.

De asemenea, la final te așteaptă o listă cu cele mai bune răcitoare de aer disponibile acum pe piață la cel mai bun raport calitate/preț. Așadar, pentru a face o alegere bună citește cu mare atenție informațiile următoare.

Avantaje și dezavantaje

Avantajele unui răcitor de aer

 • Costul – Acesta este primul și cel mai evident avantaj al unui răcitor de aer. Un răcitor de aer bun, ales corect în funcție de nevoile fiecăruia, poate costa până în 800-1000 de lei, în timp ce un aparat de aer condiționat bun are prețuri ce încep de la 1500 de lei.
 • Consum – Un aparat de răcire a aerului nu îți va face gaură în buzunar, așa cum este posibil să o facă un aparat de aer condiționat. Asta înseamnă că vei avea valori mai scăzute în factura de electricitate.
 • Natura – Un răcitor de aer folosește un proces natural pentru a răcorii încăperea. Spre deosebire de un AC, acest aparat nu va încălzi aerul din jurul compresorului.
 • Portabilitate – răcitoarele de aer sunt foarte portabile, și le poți muta dintr-o cameră în alta după bunul plac.
 • Umiditate – aceste aparate au capacitatea de a mări umiditatea din aer. Asta este un lucru de dorit acolo unde aerul este foarte uscat, nemaifiind necesar să se folosească un umidificator pentru aer.
 • Alergii – Un răcitor cu aer filtrează aerul înainte de al dispersa în încăpere, ceea ce înseamnă că vei respira aer curat ir riscul de a se declanșa o alergie, cum ar fi ce ala polen, este foarte scăzut.
 • Silențios – deoarece nu au un compresor, ca un AC, sunt mult mai silențioase, nivelul de zgomot fiind cam la același nivel cu un ventilator convențional.

Dezavantajele unui răcitor de aer

 • Eficiența – pentru ca un răcitor de aer să fie eficient, acesta trebuie să fie funcționeze în condiții optime. Particularitățile climei pot influența eficiența acestuia, deoarece nu se dovedește a fi bun în spații cu o umiditate crescută.
 • Mentenanță – Pentru a folosi aparatul, va trebui să te asiguri mereu că rezervorul este plin cu apă. În funcție de capacitatea acestuia, va trebui să îl reumpli după 2-3 ore de utilizare.

Tipuri de răcitoare de aer

Vom clasifica răcitoarele de aer în funcție de dimensiunea zonei de răcit după cum urmează:

 • Răcitor de aer pentru spații mai mari

Acestea se folosesc pentru a răcorii camere medii sau de mari dimensiuni. Au o capacitate a rezervorului mai mare, între 3 și 6 de litrii, și au o dimensiune mai mare, deoarece mărimea ventilatorului este mai mare. De asemenea, este ușor mai scump față de un răcitor de aer pentru spații mai mici.

Acestea sunt foarte potrivite pentru zonele cu aer foarte uscat. Acestea pot fi folosite cu succes și în exterior, cum ar fi pe o terasă sau în curte.

 • Răcitor de aer personal

Acestea sunt mai mici în dimensiuni față de modelul precedent și sunt special concepute pentru a fi utilizate pentru zone specifice dintr-o încăpere. Au un consum de energie mai redus și sunt mai silențioase.

Capacitatea rezervorului de apă este mai mic, dar pot chiar și așa să răcorească o cameră pentru ore. În cazul lor, capacitatea rezervorului este undeva între 2 și 3 de litri, și sunt mai ieftine.

Dimensiunea potrivită

Reumplere rezervor racitor de aerPentru ca răcitorul de aer să facă față zonei pe care o dorești răcorită, trebuie să te asiguri că alegi unul care are o dimensiune corectă. Iată cum poți verifica acest aspect:

Trebuie să verifici mereu descrierea produsului și să ajungi la specificația „aria acoperită” sau ”capacitatea de răcire”, ori altă denumire asemănătoare.

De asemenea, ar trebui să știi cu exactitate care este dimensiunea zonei pe care o vrei răcorită. Raza de acțiune a răcitorului ar trebui să fie mai mare decât această zonă sau cel puțin egală cu ea.

Puterea răcitorului de aer

Puterea este un alt indiciu care te va ajuta să alegi un răcitor de aer potrivit pentru încăperea ta. Puterea unui astfel de aparat este calculată în W (watti). Puterea aparatului este direct proporțională cu eficiența, dar și cu consumul acestuia.

Cu alte cuvinte, plaja de putere se întinde de la 40W la 70 W, dar cu cât se apropie mai mult de 70W, cu atât vor crește numerele din factura ta la electricitate.

Orientativ, trebuie să știi că un model de 70W este potrivit pentru o suprafață de aproximativ 20-25 mp.

Debitul de aer

Se referă la cantitatea de aer rece ce va fi dispersat în încăpere într-o oră. Cu cât debitul este mai mare, cu atât încăperea se va răcori mai rapid, dar și apa se va evapora mai repede.

Alegerea o vei face în funcție de dimensiunea încăperii pe care o dorești răcorită, dar o valoare cuprinsă între 450 și 60 mc/h (metrii cubi per oră) ar trebui să fie suficientă pentru 20-25mp.

Capacitatea rezervorului

Dacă nu vrei să ai bătăi de cap prea mari cu întreținerea răcitorului de aer, alege unul cu un rezervor cât mai mare. Cu cât rezervorul de apă are un volum mai mare, cu atât va funcționa răcitorul de aer fără să fie nevoie să îl reumpli.

De asemenea, trebuie să te asiguri că rezervorul are o dimensiune compatibilă cu necesitățile tale reale de zi cu zi.

Pentru o cameră mai mare e o idee bună să alegi un rezervor mai mare. De exemplu, dacă alegi unul cu un rezervor de 4 litrii, va trebui să îl încarci doar o dat pe zi, deoarece consumul va fi de doar 400ml/h. După 10 ore va trebui să reumpli rezervorul.

Tipul de filtru

Filtru performant racitor de aerFiltrul de răcire este un element important al unui astfel de aparat. Acestea absorb apa și permit aerului să pătrundă prin ele, răcorind astfel apa, și, implicit, aerul. Cu cât acestea sunt mai groase, cu atât va fi mai bun efectul de răcorire.

Este bine ca grosimea acestora să fie de cel puțin 90mm.  Există două tipuri de filtre:

 • Tip fagure – Acestea sunt făcute din celuloză și au un aspect de fagure de miere. Nu sunt pretențioase deci nu au nevoie de multă mentenanță. Sunt eficiente și durabile, la un preț puțin mai mare decât modelul de mai jos.
 • Filtru textil – un filtru pe bază de fibră de lemn de plop care are textura de iarbă. Acesta necesită o mentenanță mai mare, este mai puțin durabil și mai puțin eficient. Cu toate acestea, este o variantă mai ieftină.

Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cel mai bun răcitor de aer?

 • Viteză variabilă – Este bine să poți controla viteza ventilatorului. În trecut existau doar variante cu două viteze. Azi însă, ai mai multe trepte de viteză pe care le poți controla cu ajutorul unui panou sau al unei telecomande. Această opțiune utilă mai ales noaptea, când încăperea se răcorește și nu ai nevoie de același debit de aer rece.
 • Control automatic – Cel mai bun răcitor de aer are un sistem de alternarea a vitezei automat. De asemenea, poate fi programat să se pornească sau să se pornească automat în baza unor parametrii prestabiliți.
 • Tavă pentru gheață – pentru un efect cât mai răcoros, unele răcitoare de aer îți permit să ți o tăviță cu gheață sau baterii cu gheață într-un compartiment special. Asta va păstra apa cât mai rece până ce gheața se va topi.
 • Purificare – Cel mai bun răcitor de aer îl va și purifica, astfel nu va trebui să te temi de alergii și vei respira un aer curat. De asemenea, se vor elimina astfel și mirosurile neplăcute.
 • Telecomandă – este foarte practic, și comod să poți controla setările răcitorului de aer cu ajutorul unei telecomande.
 • Indicator pentru nivelul de apă – La fel cum la unele modele este indicat nivelul bateriei, tot așa un răcitor modern va putea să îți afișeze nivelul rezervorului de apă pentru a fi pregătit să îl încarci din timp.
 • Roți – Dacă vrei un răcitor de aer ultra-portabil, alege unul care are roți. Astfel oricine va putea să mute răcitorul de apă dintr-o cameră în alta în funcție de nevoi.
 • Atenționare pentru rezervor gol – Când nivelul de apă scade sub nivelul necesar, aparatul va porni o alarmă care va indica nivelul scăzut al apei. Această funcție este valabilă doar la modelele foarte scumpe, dar este o funcție utilă, din moment ce dacă răcitorul de aer funcționează fără apă, poate să se deterioreze rapid.

Design

Nu trebuie să uiți că un astfel de aparat va fi destul de vizibil, indiferent unde alegi să îl pui, deci este bine să te asiguri că se va potrivit cu restul esteticii camerelor tale. În ceea ce privește design-ul acestor aparate, ai de ales între diferite forme și culori.

Forma poate fi una compactă sau mai desfășurată. Cu cât acesta va fi mai compact, cu atât îți va fi mai ușor să îi găsești un loc. Poți găsi modele pătrate scurte sau modele înalte, sau în formă dreptunghiulară cu detalii rotunde în partea superioară.

În privința culorii, este bine să alegi ceva ce să nu iasă în evidență. Dacă ai un decor deschis la culoare, alege un model alb, și negru în caz contrar.

Concluzii

Îți recomandăm să alegi cel mai bun răcitor de aer online. Ai astfel acces la mai multe modele, le poți studia mai bine fără să fii sâcâit de insistențele vânzătorilor, și ai posibilitatea de a găsi un model care să ți se potrivească perfect.

De asemenea, reducerile și ofertele speciale sunt mai frecvente online, ceea ce înseamnă că ai posibilitatea de a găsi un răcitor de aer ieftin. Înainte de a face orice fel de achiziție online, verifică părerea altor cumpărători. Experiența pe care aceștia o au cu un produs poate să te ajute să eviți o achiziție neînțeleaptă.

Acum că ai parcurs toate aceste informații, ești gata să alegi cel mai bun răcitor de aer.

Cel mai bun răcitor de aer: recomandări

Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de răcitoare de aer pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Răcitor de aer Klarstein Rotator

Răcitor de aer Klarstein RotatorUnitate 4-în-1: răcitor de aer, ventilator, ionizator TACT și umidificator.
Briză revigorantă: prospețimea rece în procesul Breeze Cool cu 3 viteze de vânt.
Control intuitiv: confortabil cu telecomandă sau direct pe dispozitiv.
Luați o respirație profundă: reîmprospătează, hidratează și purifică aerul.
Caracteristici versatile: 3 moduri eoliene cu mod normal, normal și cu amânare și cu 8 ore de temporizare.
Ușor de utilizat: rezervor detașabil de apă cu volum de 7 litri.

Vezi detalii si pret

2. Racitor si purificator de aer mobil ARGO POLIFEMO

Racitor si purificator de aer mobil ARGO POLIFEMODesign original pentru un dispozitiv versatil, care, pe langa functia de racire a aerului intr-un mod natural (gratie tehnologiei evaporative), purifica aerul printr-un sistem dublu de filtrare a aerului, care consta in filtru anti-praf si panou evaporativ tip fagure.
Dispune de mai multe optiuni pentru reglarea racirii: Normal/ Natural/ Sleep.
Prevazut cu tehnologie evaporativa.
Purifica aerul gratie sistemului dublu de filtrare – Regleaza nivelul umiditatii.
Functia “Timer” – 0.5 – 7.5 ore – Filtru anti-praf si panou evaporativ tip fagure.

Vezi detalii si pret

3. Racitor de aer Trotec PAE 21

Racitor de aer Trotec PAE 21Răcitorul de aer PAE 21 este soluția ideală de răcire a aerului din încăpere în zilele călduroase de vară. De asemenea, PAE 21 poate fi utilizat și la împrospătarea aerului cu ajutorul filtrelor speciale. 
PAE 21 pune la dispoziție trei viteze ce pot fi setate manual, cu ajutorul clapelor de aerisire ori prin modul automatic de rabatare Swing.
Aircooler-ul este eficient energetic, având un consum de numai 50W. 
Rolele de transport din dotare și mânerele ergonomice facilitează transportul răcitorului de la o locație la alta.

Vezi detalii si pret

4. Răcitor de aer 3-in-1 OneConcept Kingcool

Răcitor de aer 3-in-1 OneConcept Kingcool3-in-1 aer conditionat pentru controlul climatului camerei cu un ventilator, răcitor de aer și ionizator.
Ventilator puternic, cu 3 nivele de putere pentru un debit de aer de până la 890 m³.
Răcitor de aer pe baza de evaporare pentru economie și ecologie.
Ionizator pentru legarea particulelor de praf și miros.
Rezervor: 8 litri cu indicator de nivel.
Funcțiile pot fi controlate prin telecomandă.

Vezi detalii si pret

5. Racitor de aer portabil Tristar AT-5452

Racitor de aer portabil Tristar AT-5452Racitorul de aer raceste aerul cu apa rece pentru a raci fluxul de aer, astfel incat sa puteti reduce temperatura cu cateva grade si sa va bucurati de o briza racoritoare.
Umpleti recipientul de 10 litri cu apa rece (sau cu gheata) si alegeti una din cele trei setari diferite de flux de aer: normal, natural si somn.
Racitorul de aer Tristar are un interval de timp de la 1 pana la 7 ore, astfel incat acesta se opreste automat ori de cate ori doriti.
Recomandat pentru incaperi pana la 20 m².

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată