Cel mai bun router wireless 2020

Cum alegi cel mai bun router wireless? Ce funcții și caracteristici trebuie sa aibă routerul wireless potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun si rapid router wirelessAlegerea unui router wireless bun nu este o sarcină tocmai ușoară, mai ales pentru o persoană care nu posedă cunoștințe tehnice cuprinzătoare când vine vorba de rețelistică și de performanța echipamentelor necesare. Piața e invadată de zeci de modele de routere wireless, unele mai performante și unele mai slabe.

Pentru a te ajuta să alegi un router wireless stabil și rapid o sa încercăm în cele ce urmează să explicam pe scurt principalele criterii de avut în vedere în alegerea unui router wireless performant la un preț corect.

De ce sa alegi un router wireless bun?

La fel ca în cazul telefoanelor mobile, producătorii de routere wireless adaugă la fiecare model nou tehnologii îmbunătățite fata de generația precedentă care ajută utilizatorul sa se bucure de conexiuni mai rapide și mai stabile.

Routerul wireless potrivit pentru fiecare difera în funcție de necesități, însă devine din ce in ce mai importanta alegerea unui router cu o conexiune rapidă și stabilă, care să suporte o multitudine de dispozitive simultan.

Dacă pana nu demult, aveai nevoie de o conexiune wireless doar pentru laptop, acum exista în casa fiecăruia o mulțime de dispozitive care necesită conexiuni fără fir, cum ar fi televizoarele inteligente, telefoanele mobile, tabletele și în curând aparatele electrocasnice.

Cum alegi un router wireless performant: ghidul cumpărătorului 2020

Pentru a te asigura ca routerul ales iți oferă funcțiile și performanta necesare, trebuie sa ai în vedere mai multe criterii de alegere pe care le voi detalia în cele ce urmează.

Standardul wireless folosit

Standarde wireless router bunDe la model la model, producătorii de routere implementează noi standarde wireless care sunt mai puternice și oferă conexiuni mai stabile.

Standardele wireless cum sunt 802.11g, 802.11n, 802.11ac, 802.11ax nu sunt doar niște cifre trecute la întâmplare în specificațiile produselor, ci reprezinta capabilitățile acestora.

Cel mai nou standard wireless pentru rețelistică este denumit Wi-Fi 6 sau “AX WiFi” sau „802.11ax WiFi” care permite conexiuni wireless cu viteze de pana la 10 Gbps, de 10 ori mai rapid decât standardul 802.11ac care suporta viteze de pana la 1 Gbps. Pe lângă vitezele de transport mult mai mari, noul standard Wi-Fi 6 permite mai multe conexiuni simultane cu mai multe echipamente, lățimi de bandă mărite pentru canalele wireless și un management mai bun al fluxurilor de date.

802.11ac este standardul Wi-Fi care suporta conexiuni fără fir de peste 1 Gigabit, mult mai rapide decât standardul anterior 802.11n care suporta viteze de până la 600 Mbps. La fel ca în cazul standardelor anterioare, noul standard 802.11ac este compatibil și cu dispozitivele mai vechi care nu sunt echipate cu cele mai noi placi de rețea.

Dacă cumperi un router wireless nou, caută un model care sa suporte standardul AC sau AX. Poate că în prezent nu ai dispozitive care să suporte standardul AX, dar în viitorul apropiat toate vor avea acest suport și nu are rost să cumperi un router nou peste doar 1 an.

În plus, routere echipate cu tehnologia AX suportă mai multe conexiuni simultane și permit transmiterea de conținut video FullHD si 4K fără niciun pic de efort.

Printre cele mai performante modele echipate cu tehnologia 802.11ac remarcam la vârful gamei modele cum ar fi ASUS RT-AC88U, Linksys EA9500 Max-stream sau D-Link DIR-885L.

În gama de mijloc, care oferă un raport calitate/preț mult mai bun, găsim modele precum ASUS RT-AC87U, TP-LINK Archer C9 sau D-Link DIR-860L.

Când vine vorba de routere wireless ieftine, dar care totuși oferă standardul 802.11ac recomandam TP-LINK Archer C2, Asus RT-AC51U sau D-Link DIR-842.

Viteza conexiunii unui router wireless

Viteza unei conexiuni wirelessO să găsiți în specificațiile routerelor viteze wireless intre 350Mbps și 5400Mbps. Aceste viteze listate ca viteze totale combinate a routerelor respective, sunt vitezele teoretice pe care acestea le pot atinge în condiții ideale. De fapt, viteza reala a conexiunii la routerul wireless este influențată de distanta față de acesta și de numărul și tipul de obstacole (pereți, uși, mobilă, etc.) care se afla între router și dispozitivul conectat.

Din fericire, routerele wireless echipate cu tehnologie la standardul 802.11ac sau 802.11ax ar trebui sa fie capabile de transmisiuni de date în banda larga (filme la rezoluție mare, streaming audio, etc.) pe distante rezonabile dacă nu se afla prea multe obstacole în fata dispozitivului conectat.

De asemenea, toate routere wireless sunt dotate și cu porturi de rețea pentru conexiunile prin fir. La modelele mai ieftine, aceste porturi suporta o viteză de pana la 100 Mb/secundă, însă modelele mai noi au porturi de rețea Gigabit care suportă viteze prin cablu de 1000Mb/secunda. După părerea mea, nu merită investiția într-un router fără porturi Gigabit.

Securitatea conexiunii wireless

Router wireless ac super performantSecurizarea rețelei wireless este foarte importantă. O rețea nesecurizată poate permite accesul oricărui „binevoitor” la dispozitivele conectate în rețea, fapt care poate permite accesarea fișierelor personale din rețea, infectarea cu viruși și tot felul de alte probleme.

Orice router wireless de calitate suportă minim standardul WPA2 de securitate. Dispozitivele care accesează rețeaua trebuie să suporte același standard de securitate ca și routerul. Rețeaua ta este la fel de sigură ca cel mai slab dispozitiv conectat la ea. Standardul WPA este acceptabil, însă nu folosi niciodată standardul WEP, deoarece acesta este ușor de „spart” cu unelte care se găsesc ușor pe Internet.

Unele modele mai performante de routere oferă configurări de securitate avansate, cum ar fi monitorizarea conexiunilor, adăugarea unor straturi suplimentare de encriptare, blocarea utilizatorilor nedoriți sau monitorizarea activității online a dispozitivelor conectate.

Benzile de frecvente

Router wireless dual bandÎn general, un router wireless bun oferă doua benzi de frecventa (dual-band) pentru utilizare, iar cele mai noi și performante modele oferă chiar trei benzi.

Dual-band înseamnă ca routerul este echipat cu doua transmițătoare radio care operează pe frecvente diferite, de obicei o banda pe frecventa 2.4 GHz și cealaltă banda pe frecventa de 5.0GHz. Aceasta caracteristică permite configurarea a 2 rețele wireless în paralel pentru care pot împărți dispozitivele pe doua frecvente pentru a evita supra-aglomerare uneia dintre ele. În plus, frecventa de 5GHz oferă viteze mai mari de conexiune și este folosită mai des pentru dispozitivele care descarcă din rețea conținut multimedia sau fișiere de dimensiuni mari.

Routere wireless tri-band (cu 3 benzi de frecvente) oferă încă o conexiune suplimentara de 5.0GHz pentru o eficiență mai mare și o administrare mai buna a fluxurilor de date. Acest tip de routere nu sunt necesare de obicei într-o locuință, fiind mai des folosite în birouri sau în cămine de studenți.

Ce router sa cumperi: preț versus performanță

Router wireless conexiuni multiplePrețurile routerelor wireless variază destul de mult în funcție de caracteristici, funcții, numărul de antene și multe altele. În medie, un router wireless bun are un preț ce variază intre 300 și 1000 de lei.

Vei găsi și routere mai mici și mai ieftine, precum și routere super performante care depășesc chiar și un preț de 2000 de lei, însă majoritatea routerelor wireless decente se vor încadra în plaja de preț menționată. Dacă nu ai un buget generos, se găsesc destule routere decente la preturi sub 200 de lei, însă nu te aștepta să ofere cele mai noi și mai bune funcții.

Routere ieftine care oferă performanțe foarte scăzute nu pot fi luate în discuție. Atunci când cauți un router bun, părerile cumpărătorilor îți pot forma cea mai buna idee referitoare la performanta acestuia.

Pentru a știi dacă un router wireless este potrivit pentru tine și nevoile tale, cea mai bună metodă este utilizarea acestuia în locuința ta. Atunci când cumperi un router wireless, asigura-te ca magazinul îți oferă o politica de retur lejeră și rapidă, pentru a nu rămâne cu un produs nepotrivit pe cap.

Cel mai bun router wireless: recomandari

Routere wireless de mai jos oferă un raport calitate/preț/performantă cat mai bun. Am ales modelele recomandate bazându-ne pe specificațiile producătorului, dar și pe părerile cumpărătorilor care au încercat produsele în situațiile de zi cu zi.

1. Router wireless ASUS RT-AC88U Dual-Band AC3100 Gigabit

Router wireless ASUS RT-AC88U Dual-Band AC3100 Gigabit

RT-AC88U iti va duce instantaneu reteaua wireless la cel mai ridicat nivel de performanta.
Cea mai recenta tehnologie NitroQAM accelereaza vitezele de transfer Wi-Fi pentru toti clientii si dispozitivele de pe reteaua voastra foarte ocupata.
Oferind cea mai extinsa acoperire Wi-Fi, conexiuni USB ultra-rapide, viteze foarte ridicate WLAN/LAN plus securitate totala si 8 port-uri Gigabit LAN, RT- AC88U este un model foarte echilibrat, chiar daca este varf de gama.

Vezi pretul la: Altex | PCGarage | eMAG

2. Router Wireless D-Link DIR-885L, AC3150, Gigabit

Router Wireless D-Link DIR-885L, AC3150, Gigabit
Routerul WiFi AC3150, avand tehnologie Tri-Band si viteze de pana la 3.1 Gbps, asigura perfromantele super inalte de care e nevoie in cele mai conectate case – iata, deci, cel mai bun router wireless pentru jocuri.
O banda de 5 GHz si una de 2.4 GHz pentru cea mai mare viteza posibila pentru orice aparat.
Acces si control de la distanta.
Procesor Dual Core 1.4 GHz – Viteza de retea mai mare cu un router mai puternic.

Vezi pretul la: Altex | PCGarage | eMAG

3. Router Wireless Asus RT-AC86U, AC2900, AiProtection, Dual-Band, Gigabit

Router Wireless Asus RT-AC86U, AC2900, AiProtection, Dual-Band, Gigabit

Standard Wi-Fi: 802.11ac – Porturi LAN: 4 x 1000 Mbps
Securitate: 64/128 WEP encryption, WPA-PSK / WPA2-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, WPS
Antena: 4 x antena externa – Suport 3G/4G – Printserver
Rata de transfer WI-FI (Mbps): 600 + 1734
Functii avansate: SPI intrusion detection, DoS protection, Parental Control, Network service filter, Printer Server, Download master, 3G/4G data sharing, ASUS AiCloud, Multiple SSIDs

Vezi pretul la: Altex | PCGarage | eMAG

4. Router wireless Gigabit TP-LINK Archer C9, Dual-Band, 1900Mbps

Router wireless Gigabit TP-LINK Archer C9

Avand un design elegant, caracteristic familiei de produse Archer, noul dispozitiv ofera viteze wireless de pana la 1,9Gbps.
Archer C9 este echipat cu un procesor cu doua nuclee tactat la 1GHz, antene dual band si amplificatoare de semnal de mare putere, reprezentand solutia ideala pentru crearea unei retele stabile pentru jocurile online si pentru transmisia video Ultra HD 4K.
Cele trei antene dual band detasabile impreuna cu amplificatoarele de semnal garanteaza un semnal Wi-Fi puternic in intregul apartament.

Vezi pretul la: Altex | PCGarage | eMAG

5. Router Wireless ASUS AC1200G Plus, Dual-Band, Gigabit

Router Wireless ASUS AC1200G Plus

Router-ul gigabit dual-band Wireless-AC1200 ASUS RT-AC1200G+ este echipat cu patru antene cu rata de achizitie a semnalului foarte ridicata si tehnologie de amplificare a semnalului pentru o arie de acoperire foarte extinsa.
Performanta superioara si viteza oferita de interfata 802.11ac sunt perfecte pentru transmiterea de continut video 4K Ultra HD si jocuri online.
Port-ul multifunctional USB 2.0 permite conectarea unei imprimante, unitati de stocare de date si partajarea accesului la modem-uri 3G/4G.

Vezi pretul la: Altex | PCGarage | eMAG

6. Router Wireless D-Link DIR-842 Dual Band AC1200

Router Wireless D-Link DIR-842 Dual Band AC1200

Routerul Wireless AC1200 Dual Band Gigabit combina functia de Wi-Fi Dual Band de ultima generatie 802.11 ac cu porturile Gigabit Ethernet pentru a realiza o retea care functioneaza fara intreruperi.
Caracteristicile sale avansate de securitate pastreaza datele in siguranta, in timp ce acoperirea extinsa si fiabilitatea tehnologiei Wireless AC iti permit sa stai conectat chiar si atunci cand reteaua este utilizata intens sau semnalul Wireless este slab.

Vezi pretul la: Altex | PCGarage | eMAG

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată