Cuprins
- 1 De ce să alegi cel mai bun router wireless?
- 2 Cum alegi cel mai bun router wireless
- 3 Cel mai bun router wireless: recomandări
Cum alegi cel mai bun router wireless? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă routerul wireless potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Era junglei de cabluri din apartament a apus de mult. Soluțiile date de tehnologia fără fir sunt din ce în ce mai accesibile pentru toți.
De fapt, dacă acum mai bine de zece ani, majoritatea încă aveam un singur dispozitiv conectat direct la internet în locuință, acela fiind calculatorul, în prezent, avem nu doar dispozitive electronice precum telefon, laptop, tabletă, dar chiar și unele electrocasnice smart. Funcționarea acestora este asigurată de un router wireless.
Dacă ai nevoie de unul și tu, iată în acest articol cum poți alege cel mai bun router wireless pentru tine.
De ce să alegi cel mai bun router wireless?
Routerul wireless este cel care face posibilă conectarea mai multor dispozitive la internet, în mod simultan și fără a avea necesitatea unui cablu. Acesta poate avea o rază de acțiune mare, astfel nu va fi nevoie să fii foarte aproape de el pentru a te bucura de acces la internet.
Dacă este prima dată când alegi un astfel de aparat și chiar dacă vrei să îl schimbi pe cel vechi, probabil nu ești familiarizat cu toate detaliile tehnice care îi pot indica performanța. În plus, trebuie să alegi un model potrivit pentru tine.
Când vine vorba de performanță este normal să vrei cel mai bun router wireless. Totuși, performanța costă, așadar trebuie să faci o achiziție atent.
Este adevărat că mai multe funcții speciale și o tehnologie avansată poate face experiența ta online mai fluidă, totuși, nu toată lumea are nevoie de o viteză de internet atât de mare, sau de posibilitatea de a conecta simultan un număr foarte mare de dispozitive.
Majoritatea utilizatorilor convenționali, vor avea o experiență impecabilă cu un model de performanță medie, pentru care vor plăti mai puțin. Din acest motiv este important să știi clar care sunt așteptările și nevoile tale reale.
Cum alegi cel mai bun router wireless
Oferta de pe piață este din ce în ce mai diversificată, de aceea ai putea să te pierzi în marea de opțiuni și să găsești copleșitoare misiunea de a alege un astfel de aparat la cel mai bun preț pentru tine.
Pentru a te ajuta am conceput acest ghid de cumpărături bine structurat și ușor de înțeles. Astfel vei putea să cumperi nu doar cel mai bun router wireless, dar să îl alegi și la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Iată lucrurile de care trebuie să ții cont:
Tipul de router wireless
Vei vedea două mari tipuri de router. Unul simplu destul de Basic ca tehnologie, și unul care oferă ceva mai mult cunoscut ca router mesh.
Router wireless standalone
Majoritatea utilizatorilor vor avea o experiență foarte bună cu acest router. Este și cel mai răspândit tip de dispozitiv, foarte ușor de găsit și de instalat. Practic această unitate se conectează la cablul de internet, reușind să emane apoi mai departe semnalul de internet.
Utilizarea lui ridică probleme doar atunci când locuința este pe etaje sau foarte mare, iar semnalul nu reușește să ajungă eficient în toate colțurile casei, ori nu te poți conecta atunci când ești în afara casei, de exemplu pe terasă.
În mod ideal, ar trebui să poți rămâne conectat și să folosești normal internetul, indiferent unde te afli în casă și în apropierea ei.
În afară de dimensiune și diferențe de nivel, materialul din care sunt construiți pereții casei sau alte interferențe, pot face semnalul wi-fi mai slab. Doar în acest caz, s-ar putea să iei în considerare achiziționarea unui router wireless în sistem mesh.
Materialele care afectează cel mai mult semnalul sunt aplicațiile din aluminiu care sunt prezente cel mai des în cazul unui cadru corporatist, dar și pereți și pardoseli cu izolație, sticlă, cărămidă, poartă.
Router wireless sistem mesh
Acesta reprezintă o soluție la problema semnalului slab sau insuficient. Practic vorbim despre mai multe routere, de regulă 3, care funcționează în tandem.
Cu alte cuvinte, va exista o unitate care se conectează la cablul de internet la fel ca un router simplu, în timp ce restul unităților vor fi conectate la routerul de bază, preluând și emițând mai departe semnalul.
Astfel se crează o rețea mesh (plasă cu noduri) foarte eficientă. Această tehnologie este recomandă și folosită mai ales în clădirile cu birouri, clădiri din spațiul HORECA, etc.
Performanța sau standardul WI-FI
Acest indice de calitate este foarte important, deoarece va influența direct viteza de transfer a datelor. Totuși, acesta nu este mereu relevant pentru tine.
Asta deoarece vitezele care corespund fiecărui standard, rămân undeva la nivel de teorie, valorile fiind obținute în condiții optime controlate, condiții care nu seamănă cu cele din casa utilizatorului. Totuși, există unele detalii care merită să le cunoști.
Viteza conexiunilor wi-fi a continuat să crească de-a lungul anilor, iar producătorii au în continuare echipe care lucrează pentru a lansa modele ce pot atinge viteze de transfer din ce în ce mai mari.
În trecut aceste standarde erau cunoscute ca wireless N care este mai slab, iar apoi Wireless AC care este mult superior. Pentru a se simplifica și mai mult treaba pentru utilizator, acestea sunt notate chiar mai ușor de înțeles sub forma WI-FI urmat de un număr.
Cele mai bune routere wireless din prezent trebuie să aibă un standard WI-FI 5 sau WI-FI 6. Deoarece informația crește calitativ și în dimensiune digitală din ce în ce mai mult, cel mai bine este să te asiguri că alegi un router wireless cu un standard cât mai avansat.
Astfel, când vei cumpăra dispozitive noi, acestea vor continua să navigheze pe internet la o viteză cât mai mare posibil.
Securitatea routerului wireless
Dacă ai reușit vreodată să te conectezi la internet folosind o conexiune Wi-Fi ce nu îți aparținea, atunci știi că alții ar putea face la fel în cazul tău. Este important să asiguri securitatea Wi-Fi-ului tău, pentru a putea astfel controla persoanele care îl pot folosi.
Cel mai bun router wireless va avea un standard de securitate WPA3. Totuși, în cele mai multe cazuri, un router Wireless cu WPA2 este suficient.
Diferența dintre acestea doua este una foarte tehnică și sunt detalii de care nu ai neapărat nevoie pentru a lua o decizie de cumpărare. În definitiv însă, poți să știi că WPA3 te va obliga să creezi o parolă mai puternică ce poate fi ghicită sau spartă mult mai greu.
Porturi
Cel mai bun router wireless va avea porturi LAN și USB, dar este ideal să le aibă un număr mai mare.
Portul LAN asigură conectarea cablului de internet. De regulă este vorba de o mufă de tip Ethernet. Pe lângă cablul de internet însă, s-ar putea să ai necesitatea de a conecta un alt cablu Ethernet pentru un alt dispozitiv, cum ar fi hub-urile de tip smart home.
Portul USB va permite conectarea unui stick de memorie, a unui hard extern, ori alte dispozitive precum imprimanta. În cazul în care ai nevoie de sloturi multiple, dar modelul pe care îl dorești este prea limitat din acest punct de vedere, există totuși posibilitatea achiziționării de adaptoare sau extensii cu porturile necesare LAN sau USB.
Dacă vrei cu adevărat perfomanța și ești dispus să plătești mai mult, recomandăm un router cu port de tip Gigabit. În comparație cu un port LAN sau Ethernet, acestea mai noi sunt de zece ori mai rapide. Îți asigură o viteză de 1 Gbps, ceea ce va eficientiza și stabiliza funcționarea celorlalte dispozitive.
Calitatea serviciului
Cei mai experimentați dintre utilizatori, vor aprecia opțiunile de control al traficului QoS. Ca să înțelegi mai bine ce înseamnă asta, trebuie să te gândești la situația în care mai multe dispozitive erau conectate simultan la rețeaua WI-FI, acest lucru ducând la încetinirea vitezei de îndeplinire a comenzilor de pe dispozitive. Este lesne de înțeles că, cu cât sunt mai puțin dispozitive conectate, cu atât viteza de transfer este mai mare.
Opțiunea de control al traficului îți permite să optimizezi setările routerului pentru a funcționa cel mai bine un anumit tip de sarcină.
De exemplu, dacă vrei să vezi un material video online la calitate mare și nu vrei să ai întreruperi, poți optimiza setările astfel încât aplicația folosită să primească o mai mare lungime de bandă, în detrimentul altor sarcini de pe alte dispozitive desfășurate în același timp, cum ar fi descărcarea unui fișier mare.
Aplicație pentru setări
Stabilirea unei parole noi, actualizarea router-ului, controlul traficului, și multe alte setări, pot fi făcute mult mai ușor dacă routerul vine la pachet cu o aplicație ușor de folosit.
Unele modele nu au deloc o astfel de aplicație, ci este necesar să accesezi anumite adrese web pentru a putea accesa astfel setările routerului. O aplicație însă este mult mai intuitiv de folosit și mult mai facil de accesat. Așadar, verifică și acest aspect înainte de a face o alegere.
Antenele routerului wireless
Antenele pot juca un rol important în dispersarea semnalului pe o rază de acțiune cât mai mare. Vei găsi atât modele cu antene cât și aparent fără.
Aparent deoarece acestea există, doar că sunt interne. Aceasta poate fi o opțiune de dorit pentru cei care nu își doresc o acoperire foarte mare, în schimb este important ca routerul să se potrivească cu decorul camerei și să nu deranjeze prea mult la privire.
Pe de altă parte, dacă partea funcțională este mai importantă pentru tine, atunci în funcție de spațiul de acoperit, alege un router cu cât mai multe antene.
Majoritatea au o singură antenă. Acesta nu este un lucru rău, atâta timp cât este reglabilă și ai nevoie să facilitezi semnalul într-o singură direcție.
Cele mai bune routere wireless au însă trei antene reglabile. Acestea pot astfel să transmită semnalul mai departe, în funcție de direcția spre care sunt îndreptate.
De asemena, trebuie știut că aparatul va transmite semnalul în unde circulare, așadar, zona ideală de amplasare este în centrul unei încăperi centrale din locuință.
Frecvențe
Un router wireless transmite undele de semnal pe o anumită frecvență, în cazul majorității aceasta fiind de 2,4 GHz.
Totuși, din moment ce sunt tot mai multe dispozitive ce folosesc aceeași frecventă, banda se poate aglomera, ceea ce poate duce la interferențe și întreruperi de funcționare.
Pentru a evita aceste probleme, modelele mai noi funcționează și sau exclusiv pe o altă frecvență.
Astfel iată ce înseamnă dacă un router wireless este:
- Single Band: este vorba despre modele deja destul de vechi care funcționează doar pe frecvența 2,4 GHz. Există și routere foarte noi care funcționează doar pe banda 5 GHz. Ambele sunt single band, și te limitează puțin.
- Dual Band: sunt modele ceva mai noi care îți oferă posibilitatea de a opta la nevoie între cele două frecvențe.
- Tri-Band: Sunt tot modele care permit optarea între cele două frecvențe, cu diferența că acestea nu se înlocuiesc între ele, ci se crează o rețea distinctă pe o nouă frecvență atunci când una dintre ele devine prea aglomerată.
Între frecvența 2,4GHz și cea de 5GHz există diferențe importante de performanță. Cea din urmă este mai liberă ceea ce o face ideală pentru streaming sau pentru jocuri video în rețea. Totuși, prima reușește să acopere o distanță mai mare. Asta înseamnă că pentru un router single band pe 5GHz este crucial să alegi un loc bun în care să îl poziționezi.
Producători
Un bun indicator al calității unui produs este și brandul producător. Încearcă să alegi un router care este produs de o companie cu o bună reputație.
De regulă, cu cât aduce pe piață mai multe produse și este evident că investește în noi tehnologii, cu atât este mai de încredere, acesta fiind un indiciu bun al faptul că încearcă mereu să își îmbunătățească produsele. Cele mai apreciate sunt: TP-LINK, ASUS, D-Link, NetGear.
Concluzii
Poți găsi cel mai bun router wireless online. Aici vei putea găsi foarte multe modele dintre care unul va fi ideal pentru tine din toate punctele de vedere. Părerea utilizatorilor este mult mai ușor de accesat în acest caz, deci încearcă să găsești cât mai multe review-uri pentru a-ți da seama dacă investiția este cea mai bună în cazul tău.
Acum că ai citit toate aceste informații, ești gata să alegi cel mai bun router wireless de pe piață.
Cel mai bun router wireless: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de routere wireless care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Router Wireless Gaming ASUS RT-AX86U, AX5700
WiFi 6 de nouă generație – Bucurați-vă de viteze ultra rapide de până la 5700 Mbps cu cel mai recent WiFi 6 (802.11ax) și canale pe 160 MHz.
Minimizați lag-ul și latența pentru jocurile mobile cu doar o atingere pe aplicația ASUS Router.
Conexiuni WAN agregate de 2 Gbps, port cablat de 2.5 Gbps și WiFi 6.
ASUS AiProtection Pro gratuit pe viață, oferit de Trend Micro™, cu WPA3 și control parental avansat pentru a vă proteja locuința.
2. Sistem Wi-Fi Mesh TP-Link Deco M4 (3-pack) AC1200
Deco utilizeaza un sistem de unitati pentru a obtine o acoperire Wi-Fi fara intreruperi pentru intreaga casa – eliminand zonele cu semnal slab pentru totdeauna!
Un pachet Deco M4 care contine trei unitati, ofera Wi-Fi pe o suprafata de pana la 370 m².
Deco M4 ofera conexiuni cu viteze de pana la 1167 Mbps si poate functiona pe majoritatea conexiunilor oferite de furnizorii Internet (ISP).
Controlul parental limiteaza timpul online si blocheaza site-urile web necorespunzatoare, conform profilurilor unice create pentru fiecare membru al familiei.
3. Router Wireless Asus RT-AC86U, AC2900
Viteze Wi-Fi AC2900 accelerate cu tehnologia NitroQAM™ prin banda de 5GHz quad-stream, pentru a face faţă cu uşurinţă chiar şi celor mai aglomerate medii de reţea.
Beneficiezi de conexiuni la reţea mai stabile şi de transferuri de date mai rapide mulţumită procesorului dual-core pe 64bit tactat la 1.8GHz, cu performanţe similare celor de PC.
Antenele foarte performante, tehnologiile ASUS AiRadar şi Range Boost elimină zonele moarte, iar MU-MIMO maximizează performanţele multi-dispozitiv.
4. Router wireless Tenda AC10U, Gigabit
Construit in jurul unui procesor de 1 GHz realizat in tehnologia de 28 nm, AC10U dispune de o putere de procesare si de capabilitati de reducere a consumului energetic impresionante.
AC10U lucreaza foarte bine si in cazul conexiunii prin fibra optica, la rate pornind de la 50 M, 100 M, 200 M ajungand la 1000 M, permitand o vizionare a filmelor HD si gaming online fara intreruperi.
Construit pe baza noului standard 802.11ac Wave 2.0, AC10U asigura o rata dual-band concurenta de pana la 1167 Mbps.
5. Router wireless TP-Link Archer C6 v3.2
AC1200 Dual-Band Wi-Fi Dual-Band – 867 Mbps la 5 GHz si 300 Mbps la banda de 2,4 GHz.
Tehnologie MU-MIMO – Transfera simultan date catre mai multe dispozitive pentru o performanta de 2× mai rapida.
Acoperire amplificata – Patru antene externe echipate cu tehnologia Beamforming extind si concentreaza semnalele Wi-Fi.
Suporta modul AP pentru a transforma conexiunea cu fir in retea wireless.
Configurare usoara -Configurati Wi-Fi-ul in cateva minute cu aplicatia TP-Link Tether.
Un basestation Wimax2 este compatibil cu dispozitive lte,wifi,ac,ad,n. ?exista basestation wimax in banda de 100 Ghz?(am inteles ca aceasta banda este free fara taxa de licenta?)
Ai uitat de cea mai noua vulnerabilitate :)) wps prin folosirea fortei brute asupra pinului ! de cele mai multe ori e nevoie de 5 minute pentru a forta pinul si dupa copierea parolei de orice fel fie wpa sau wpa2 :)) 80/100 din routerele noi au acest protocol …..
Mai studiaza un pic. Vulnerabilitatea parolei WPS este veche, iar securitatea prin WPA sau WPA2 este foarte buna daca ai o parola potrivita.
Multumesc si bravo pentru explicatiile simple si clare. Am sa gasesc poate un router acum ,mai usor datorita explicatiilor si detaliilor, cu toate ca sunt novice in cele ale netului.
Am apartament cu3camere.Am romtelecom , in prima camera am wi-fi dar in ultima( dupa baie si bucatarie)nu vrea decat foarte rar.Ce sa fac?
netul de la romtelecom e de regula cu latime de banda limitata de infrastructura locala (fire si casete pe stalpi, cu conectori ruginiti etc – in cartierele de case vechi din Bucuresti nu aveam mai mult de 8 Mbps latime de banda teoretica, cea reala trebuia impartita la 8) . conteaza daca routerul adsl e si wifi (cel de la ei e slab) sau ai 2 routere. ce-i drept, in unele cartiere noi, netul vine pe fir separat, ca la o retea de cartier (de ex. in Chitila, in cartierul german).
1 – prima solutie e sa instalezi routerul wifi la mijloc intre cele 2 camere (ori cu firul de telefon ori cu cel de net).
2 – foloseste un wireless repetear (un amplificator de semnal wifi).
3 – ia un router mai puternic, 2-3 antene de 3-5 db (vei fi oricum limitat de latimea de banda reala de la romtelecom).
4 – schimba providerul de net, daca se poate RDS cu conexiunea 1 GB (asta inseamna fibra optica trasa pana in casa – chiar la bloc. conditie obligatorie). eu ofera cu 5 lei / luna un tp-link (cre costa 250 lei, dual band pe wifi), dar la 140 este un trendnet iar pe la 170 lei ceva cu noua tehnologie ac de 750-900n si tot cu gigabyte pe fir. obligatoriu ia un cablu FTP-S cat 6 mufat 3-15 m intre router si PC desktop.
5 – incearca noua solutie 4g de la orange (daca e disponibila in locatia ta). presupune un modem wifi (din poate iesi si pe fir – de la orange sau la 350-450 lei)4g sau combinatia modem + router 4g (un modem 4g l-am luat cu 160 lei de pe okazii un ZTE si voi mai lua un router 300n Sapido la 80-100 lei sau altul – prefer portabil cand plec in provincie, am o baterie Li-Polimer de 10.000 mA de la care am net o zi – se pot cumpara sh sau refurbished si direct din china cu costuri zero dar cu riscuri si cu timp nedefinit de asteptare). la colibri 16 ai 10 gb la viteze 4g si dai 19 / 49 euro initial pe modem / modem wifi – poti sa le iei in test cateva zile fara obligatii. (Buhnici e impresionat de orange 4g). mai ofera si vdf si cosmo, nu stiu conditiile.
succes.
Salut. poate ma puteti ajuta: Am luat un router wifi dual band (ASUS RT-N53) si nu stiu daca functioneaza ambele retele (2,4 si respectiv 5 ghz). ar trebui sa se creeze doua retele wireless si cand scanez cu telefonul sa-mi apara in lista ambele? sau cum as putea sa-mi dau seama daca merge si cea de 5 ghz? multumesc.
Reteaua de 2.4 GHz si cea de 5 GHz functioneaza ca doua retele separate cu SSID unic. Acestea trebuie configurate individual din interfata de administrare a routerului.