Cel mai bun router wireless

Ca sa alegem cel mai bun router wireless trebuie sa tinem cont de cativa factori importanti. In acest articol va explicam ce este un router wireless si cum putem alege cel mai bun router wireless.

Cel mai bun router wireless

Caracteristici si standarde wireless

Ce caracteristici trebuie sa aiba un router wireless? La fel ca in cazul unui smartphone, noi standarde wireless apar mai des ca niciodata. Standardul actual este 802.11n. Aproape toate routerele de pe piata ar trebui sa fie compatibile cu acest standard, iar acesta apare de obicei scris mare pe cutia produsului astfel incat nu iti va fi greu sa il identifici.

Exista doua standarde noi care vor inlocui 802.11n in curand: 802.11ac si 802.11ad. Cel din urma mai are cateva luni pana la implementare, dar routere care suporta 802.11ac sunt deja disponibile pe piata, de exemplu D-Link DIR-865L sau ASUS RT-AC66U. Acest nou standard suplimenteaza vechiul 802.11n si ofera viteze de transfer considerabil mai mari, dar acest nou standard nu este suportat de dispozitivele pe care majoritatea omenilor le detin deja. Asadar, daca iti cumperi un router 802.11ac, acesta va fi compatibil cu dispozitivele pe care le detii, dar probabil ca va trece o vreme pana cand vor aparea si alte dispozitive care sa beneficieze de avantajele noului standard.

Datorita progresului rapid al standardelor wireless, daca ai dispozitive wireless mai vechi, ar trebui sa te asiguri ca noul router va fi compatibil cu acestea (de exemplu:  802.11a, 802.11b, and 802.11g). Daca vrei sa fii sigur ca noul tau router wireless va functiona cu dispozitivele pe care le detii (de exemplu: o placa de retea wireless, un media player, etc.), cauta logo-ul Wi-Fi Alliance’s Wi-Fi Certified pe cutia produsului. Companiile membre ale acestei aliante conduc teste diverse pentru a se asigura ca toate produsele care adera la standardul 802.11 functioneaza impecabil intre ele.

Viteza retelei Wi-Fi

Viteza declarata de producator poate varia foarte mult, asa ca nu te baza pe ea. Vei intalni diverse viteze „teoretice” de 300 sau 450 Mbps (megabiti per secunda), dar nu vei atinge niciodata in realitate vitezele declarate de producator datorita factorilor externi care pot influenta conexiunea: distanta, pereti, usi, aparate electronice si multe alte obstacole ce pot interfera cu conexiunea routerului. Cel mai probabil viteza medie pe care o vei atinge folosind o conexiune wireless este de 100 Mbps la maxim 2-3 metri de router si mult mai mica la distante mai mari.

Pretentiile de 300 Mbps nu sunt inventii sau minciuni ale producatorilor, doar ca nu se bazeaza pe conditii din viata de zi cu zi. DIn fericire, majoritatea routerelor cu standardul 802.11n ar trebui sa transmita fara nici o problema un fisier video HD pe o distanta rezonabila, daca nu are prea multe obstacole.

Toate routerele wireless au si porturi fizice pentru conexiunea prin cablu la retea, insa modelele mai ieftine au porturi de 100 Mbps. Merita fiecare leu in plus alegerea unui router cu porturi de retea Gigabit (adica 1000 Mbps). Un router gigabit nu va mari viteza download-ului fisierelor de pe Internet, dar va conta foarte mult la viteza de transfer a fisierelor intre dispozitivele conectate la retea.

Securitatea retelei wireless

Securitate wirelessRetelele wireless sunt la fel de nesigure pe cat sunt de comode in utilizare. Daca nu te asiguri ca ti-ai securizat reteaua, oricine se afla in raza de actiune a routerului se va putea conecta la acesta si iti poate supraveghea activitatile online, iti „fura” din banda de Internet si poate accesa fisierele stocate pe calculatorul tau sau si mai rau te poate infecta cu virusi informatici sau poate cauza tot felul de alte probleme.

Daca ai un model mai vechi de router care suporta doar standardul WEP (Wired Equivalent Privacy) este echivalent cu a nu avea nici un fel de securitate. Spargerea parolelor WEP este o joaca de copii. Routerul pe care il vei cumpara trebuie sa suporte minim stantadul WPA2 (a doua generatie de securitate Wireless), dar in acest fel si dispozitivele care se vor conecta la router trebuie sa suporte WPA2. Reteaua ta este la fel de sigura ca cel mai slab dispozitiv conectat la aceasta.

Routere dual-band si tri-band

Producatorii vand routere dual-band de ani bun, si mai nou au incebut sa apara si modele tri-band. Ce inseamna un router dual-band sau tri-band? Dual-band inseamna ca routerul este echipat cu doua antene radio: una care opereaza in frecventa de 2.4 GHz si una care opereaza in banda de 5 GHz. Acest lucru iti permite sa configurezi doua retele wireless care pot fi utile daca folosesti una dintre retele exclusiv pentru transferul de fisiere si una pentru streaming-ul de fisiere media, de exemplu. Asigura-te totusi ca citesti cu atentie textul marunt – unele routere au o singura antene care opereaza ori pe banda de 2.4 GHz ori pe banda de 5 GHz, nu pe amandoua simultan. Routerele Linksys EA4500 sau ZyXEL NBG-5715 sunt perfect capabile sa ruleze cele doua benzi de 2.4 GHz si 5 GHz simultan.

Routerele tri-band sunt destul de noi si sunt momentan greu de gasit pe piata. Daca citesti acest articol dupa nul 2014, probabil ca deja sunt o gramade de modele tri-band disponibile pe piata. Aceste routere au o a 3-a antena radio suplimentara care opereaza in frecventa nelicentiata de 60 GHz. Folosind o noua tehnologie denumita „beamforming” acestea se conecteaza direct la antenele dispozitivelor din retea si permit viteze de pana la 7 Gbps cu mult superioare limetelor actuale de 300-450 Mbps.

Daca doar vrei acces la Internet fara toate aceste facilitati sofisticate, vei fi mai mult decat multumit cu unul dintre modelele cu o singura banda in stantardul 802.11n cum ar fi D-Link DIR-605L sau Asus RT-N12-C1.

Quality of Service

Conexiune wirelessDesi ai putea crede ca se refera la calitatea conexiunii la Internet, Quality of Service (QoS) este un set de mecanisme in firmware-ul routerului care aloca anumite resurse pentru aplicatii specifice. Daca folosesti un provider de VoIP QoS iti permite sa aloci o prioritate mai mare serviciului de voce, astfel incat daca altcineva din casa ta descarca un fisier mare in timp ce vorbesti la telefon, calitatea convorbirii nu va fi afectata.

QoS mai poate fi folosit si pentru optimizarea performantei jocurilor online, streaming-ului video si a altor aplicatii similare. QoS nu poate mari viteza conexiunii de Internet, dar ajuta la folosirea optima a resurselor online pe care le folosesti.

Conexiune USB

Porturile USB sunt prezente pe multe modele de routere. Anumite modele folosesc portul USB pentru a permite incarcarea de configurari catre un client din retea, in timp ce modelele mai avansate permit atasarea unui stick sau hard-disk extern pentru a fii folosit ca NAS (network-attached storage). E de ajuns sa conectezi un hard disk incapator acestui port si va putea fi folosit ca storage intre toate computerele din retea pentru a partaja fisiere de tot felul. De exemplu, routerul ASUS RT-N56U ofera doua porturi USB la care se pot conecta tot felul de dispozitive de storage in retea si chiar o imprimanta de retea.

Ce sa cumperi: pret vs. performanta

In functie de modelul ales un router wireless poate costa intre 80 si 1500 de lei. Routerele cu standardul 802.11ac vor fi probabil mai scumpe. Produsele ieftine vor sacrifica in favoarea pretului facilitati avansate cum ar fi QoS, conexiunea USB si antenele dual sau tri-band. De asemenea, routerele wireless ieftine pot fi dificil de configurat si s-ar putea sa nu beneficieze de suportul tehnic necesar atunci cand ai nevoie. Daca nu ai nevoie de facilitatile avansate si stapanesti foarte bine partea tehnica, aceste neajunsuri nu vor conta prea mult.

Totusi, un router ieftin care nu furnizeaza un minim de calitate ar trebui evitat cu orice cost. Diverse recenzii de pe Internet te vor ajuta sa iti faci o idee despre ce model sa iti cumprei, dar testul final va fi de abia dupa ce il instalezi la tine acasa, deoarece fiecare locatie este unica cand vine vorba de campuri electromagnetice si obstacole fizice ce pot afecta performanta retelei wireless. Asigura-te atunci cand cumperi ca magazinul respectiv are o politica relaxata a retururilor si schimburilor de produse.

Noi recomandam eMag pentru achizitia unui router wireless, deoarece poti returna sau schimba orice produs in 30 de zile de la achizitie fara nicio problema.

Ne poti impartasi experienta ta cu diferite modele in zona de comentarii de mai jos.

 
8 Responses la “Cel mai bun router wireless”
 1. magic spune:
 2. madalin spune:
  • croif spune:
 3. antony spune:
 4. trasca spune:
  • Sorin spune:
 5. dan spune:
  • Mihai Croitoru spune:

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *