Cel mai bun sac de dormit
Cuprins
Cum alegi cel mai bun sac de dormit? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă sacul de dormit potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Dacă tocmai ţi-ai descoperit pasiunea pentru excursiile cu cortul şi vrei să îţi cumperi un sac de dormit s-ar putea să fi descoperit deja că acest lucru poate ridica probleme celor care nu sunt iniţiaţi în arta drumeţiilor.
Pentru că acesta este un element esenţial al unor călătorii sigure şi relaxante mai jos vei găsi o serie de aspecte de care să ţii cont, astfel încât să alegi cel mai bun sac de dormit.
Top 3 saci de dormit recomandaţi
- Sac de dormit cu puf Montane Minimus
- Montane Minimus este un sac de dormit impermeabil, cu shell Pertex® Shield+ si cu umplutura din puf natural de gasca.
- Vezi detalii si pret
- Sac de dormit Outwell Camper Supreme
- Sacul de dormit Outwell Camper Supreme de 4 sezoane asigura izolarea excelenta si un confort termic sporit.
- Vezi detalii si pret
- Sac de dormit Robens Trailhead 1500
- Robens Trailhead 1500 este un sac de dormit de 2-3 sezoane, in forma de mumie, cu izolatie AirThermo.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun sac de dormit?
Un sac de dormit bun trebuie să fie nelipsit din arsenalul tău de vacanţă, pe lângă cort, rucsac şi haine impermeabile.
Fie că eşti la munte sau la mare, după îndelungi plimbări este minunat să te poţi odihni sub cerul liber, iar toată experienta capătă un mare plus dacă ai sacul de dormit potrivit, sigur şi confortabil.
De fapt, s-ar putea să fi surprins să afli că mulţi oameni folosesc sacii de dormit chiar şi atunci când se cazează la diferite cabane dacă nu sunt mulţumiţi de condiţiile oferite, aşa că n-ar strica să ai unul de rezervă chiar dacă nu plănuieşti să faci camping.
Cum acasă nu îţi cumperi pat foarte des, aşa nu vei avea nevoie nici de alt sac de dormit pentru drumeţii prea curând, dacă faci din prima o alegere inspirată şi, mai ales, documentată. N-are rost să faci experimente pe cheltuiala ta şi nici să-ţi strici vacanţele din cauza unui sac de dormit prost.
Cum alegi cel mai bun sac de dormit?
Achiziţionarea unui sac de dormit este o treabă uşoară pentru pasionaţii de drumeţii, care ştiu ce aspecte să verifice la acesta, însă dacă e prima dată când vrei să-ţi cumperi un astfel de produs s-ar putea să fii copleşit de noi informaţii.
Nu e deloc uşor, dar dacă citeşti cu atenţie ghidul de mai jos eşti cu un pas mai aproape de alegerea ideală. Iată ce trebuie să urmăreşti:
Zona termică de confort
Acest prim element duce la clasificarea sacilor de dormit în modele de iarnă, de vară, pentru expediţii şi saci 3 sezoane.
Zona termică face referire la intervalul de temperatura pentru care sacul va fi confortabil în raport cu temperatura exterioară. Cu cât această temperatură scade, cu atât indicele de confort scade şi el.
Aceste valori se regăsesc în fişa de informaţii a sacului şi e important să ştii că sunt descrise pentru persoane cu o condiţie fizică foarte bună, iar ca valorile se vor resimţi diferit la femei, bărbaţi sau copii.
De asemenea, dacă ştii că eşti o persoană friguroasă ar fi bine să nu iei informaţiile ad litteram.
Concret, dacă vrei un sac de vară, alege un model cu zona de confort la temperaturi pozitive. În schimb, dacă vrei că sacul să îl poţi folosi vară, primăvară şi toamna, zona de confort trebuie să cuprinsă şi temperaturi negative.
Pentru călătoriile pe munte sau cele din sezonul rece o să ai nevoie de un sac cu o zonă termică scăzută, până spre -25 grade Celsius.
Sacii de dormit pentru expediţii sunt performanți, având zona de confort la -40 – -45 de grade Celsius, însă şi preţul lor este unul pe măsură.
Volumul sacului de dormit
Când pleci pe munte, trebuie să foloseşti cât mai eficient spaţiul din rucsac, aşa că volumul sacului de dormit este o caracteristică foarte importantă. Când urci pe panta fiecare sută de grame contează şi la fel şi un volum prea mare al rucsacului.
Astfel, vei găsi în magazine modele cu volum mic, moderat sau extins. Pentru un sac de adult alege un model de maxim două kilograme dacă trebuie să îl cari în spate, cu o husă protectoare care să îl comprime cât de mult posibil.
Pentru copii, sacul ar trebui să aibă maxim 1 kilogram. Dacă mergi la locul de camping cu maşina, volumul sacului de dormit nu mai este o problemă, aşa că poţi alege şi un model mai voluminos şi mai greu.
Designul sacului de dormit
După forma lor, sacii se clasifica în modele convenţionale, tip plapuma sau mumie, fiecare dintre acestea fiind recomandate în anumite vacanţe.
Astfel, dacă plănuieşti să mergi pe munte cel mai bine ar fi să investeşti într-un sac tip mumie, chiar dacă acesta îţi limitează mişcările şi nu ai foarte mult spaţiu în el. În schimb, este foarte călduros şi păstrează o temperatură confortabilă.
Dacă vrei un sac cu întrebuinţare largă, orientează-te către cel de tip convenţional. Acesta se aseamănă cu modelul sarcofag (mumie), însă oferă ceva mai mult spaţiu şi posibilitate de mişcare.
Sacii tip plapuma sunt recomandaţi pentru vară, fiind mai voluminoşi, dar nu grei. Aceştia sunt foarte încăpători şi confortabili, oferindu-ţi foarte multă libertate de mişcare.
Materialul din care este fabricat şi umplutura
Sacul de dormit are trei componente de bază: partea interioară care intră în contact cu corpul, umplutură şi învelişul exterior.
Foarte importantă este umplutură, aceasta putând fi din puf natural sau umplutură sintetică, ambele fiind la fel de practice, deşi diferite ca preţ, utilitate şi întreţinere.
Puful natural îşi pierde din caracteristici atunci când se udă, se usucă greu şi poate avea acarieni în timp, lucru inconfortabil mai ales pentru persoanele cu alergii respiratorii. Î
n schimb, umplutură sintetică se usucă repede, este mult mai uşor de întreţinut şi costă şi mai puţin. Fiecare dintre aceste două variante de umpluturi prezintă avantajele şi dezavantajele sale.
Concluzii
Plimbările în natură au farmecul lor şi e păcat să nu profiţi de ele la maxim şi să ai neplăceri tocmai din cauza echipamentului. Un sac de dormit bun îţi va asigura un somn confortabil şi odihnitor, ferit de intemperii, iar tu vei fi gata pentru o nouă zi de distracţie.
Indiferent pentru ce model de sac de dormit te-ai hotărât să optezi, pe internet vei găsi foarte multe modele, pentru toate buzunarele, aşa că ai de unde să alegi. Nu te grăbi, analizează cu mare atenţie produsele şi vezi care se potriveşte cel mai bine escapadelor pe care ai de gând să le faci pe viitor.
Cel mai bun sac de dormit: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de saci de dormit care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Sac de dormit cu puf Montane Minimus
Montane Minimus este un sac de dormit impermeabil, cu shell realizat din membrana impermeabila si respirabila Pertex® Shield+ si cu umplutura din puf natural de gasca.
Este conceput pentru expeditii, alpinism si ture rapide in care este esentiala protectie impotriva vremii capricioase.
Impermeabil: membrana Pertex Shield+.: 20 000 mm/H2O.
Respirabil: 25 000 MVTR.
Umplutura 360g de puf de gasca 90/10 cu putere de umplere 800 CUIN.
2. Sac de dormit Outwell Camper Supreme
Sacul de dormit Outwell Camper Supreme de 4 sezoane asigura izolarea excelenta si un confort termic sporit.
Poate fi utilizat in camping, excursii sau chiar in interiorul cabanei, refugiului, etc.
Umplutura utilizata la acest sac de dormit este Isofill in 2 straturi (2200 g) cu propritati de izolare ridicata.
Materialul exterior Polycotton (20 % bumbac/ 80% poliester) rezistent la rupere si umiditate, iar interiorul este imbracat intr-un flanel din bumbac 100%, ce ofera caldura, confort si respirabiliatea necesara.
3. Sac de dormit Robens Trailhead 1500
Robens Trailhead 1500 este un sac de dormit de 2-3 sezoane, in forma de mumie.
Forma si faptul ca izolatia este facuta cu AirThermo, recomanda Trailhead 1500 pentru orice activitate outdoor.
Realizat la exterior din 50D 260T micro poliester diamond ripstop si la interior cu poliester 190T brushed, Trailhead este un sac de dormit durabil si calduros.
Este prevazut cu fermoar in dublu sens, pentru a oferi o ventilare mai eficienta si mai accesibila, dar si pentru a oferi posibilitatea unirii a doi saci de dormit intr-unul singur.
4. Sac de dormit Easy Camp Orbit 200
Sac de dormit Easy Camp Orbit 200 este un sac de dormit tehnic, realizat in dublu strat, pentru a oferi izolatie termica superioara.
Orbit 200, realizat in intregime din poliester, este destinat uzului 3 sezoane.
Gluga ajustabila – Garda la fermoar.
Buzunar interior – Se poate uni cu un alt sac.
Bucle speciale pentru cuier.
Sac de compresie din poliester Oxford.
5. Sac de dormit Easy Camp Astro
Easy Camp Astro este un sac de dormit cu forma dreptunghiulara, potrivit pentru 1-2 sezoane.
Forma dreptunghiulara ofera un plus de confort cu un spatiu mai generos pentru picioare.
Fermoarul este dispus in forma de L si permite deschiderea completa a sacului si transformarea lui intr-o pilota.
Partea de sus este prevazuta cu o zona umpluta pentru a oferi sprijin capului, efectiv este o perna incorporata in sacul de dormit.