Cuprins
Cum alegi cel mai bun scanner? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă scannerul potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Cine își mai poate imagina acum un birou fără un scanner?
Acest dispozitiv foarte practic, este necesar și foarte folosit în munca de birou pentru digitalizarea documentelor și a fotografiilor care sunt disponibile doar în format tipărit.
Spre deosebire de acum câțiva ani, scannerele sunt foarte accesibile la preț acum și au integrate mai multe funcții speciale care le fac să fie un adevărat ajutor în munca cu documentele.
Dacă este în căutarea unui astfel de aparat, descoperă în acest articol cum poți cumpăra cel mai bun scanner pentru casa sau biroul tău.
Top 3 scannere recomandate
De ce să alegi cel mai bun scanner?
Indiferent că vrei un model de scanner pentru casă sau pentru birou, cu siguranță îl vrei pe cel mai bun.
Un astfel de aparat îndeplinește practic sarcina opusă imprimantelor, transformând informația tipărită în informație digitalizată.
Cu cât sunt mai performante, cu atât vei avea imagini sau chiar documente editabile în urma scanării, la o calitate și claritate mai bună.
În plus, cel mai bun scanner se va plia perfect nevoilor tale reale, deoarece este lesne de înțeles că un utilizator convențional care va avea de scanat câteva documente sau imagini pe săptămână, nu va avea nevoie de un aparat la fel de bun ca un birou de secretariat spre exemplu, unde se scanează poate chiar zeci de documente în fiecare zi.
Cum alegi cel ami bun scanner
În plus, oferta de pe piață este foarte diversificată.
Există foarte multe modele, de la cele multifuncționale până la scannerele de sine stătătoare, portabile sau nu, cu design compact sau mai mare, potrivite doar pentru anumite dimensiuni și formate, sau capabile să scaneze documente foarte mari.
Cum știi atunci care este cel mai bun model pentru tine, sau dacă produsul în care ești interesat va funcționa la nivelul așteptărilor tale?
Este necesar să fii foarte bine informat înainte de a face o astfel de achiziție, chiar dacă produsul nu este chiar atât de scump.
Pentru a alege cel mai bun scanner din prima, îți recomandăm să consulți un ghid de cumpărături cum este și acest articol.
Am adunat aici pentru tine toate sfaturile și observațiile specialiștilor cu privire la aceste aparate. Astfel, până la final vei fi pregătit să investești într-un produs care îți va face munca mai ușoară cu adevărat.
Iată deci de ce anume trebuie să ții cont.
Tipuri de scannere
Mai ales în ultimii ani oferta în ceea ce privește scannerele pentru documente și imagini s-a diversificat destul de mult, tehnologii noi și avansate făcându-și loc pe piață.
Cum știi care este cea mai potrivită pentru tine?
Clasificarea de mai jos te va ajuta să înțelegi diferența dintre ele, împreună cu avantaje și dezavantaje.
Scanner de birou sau flatbed
Acesta este cel mai comun tip de scanner, disponibil în majoritatea birourilor, fiind ușor de utilizat, rapid și oferind o digitalizare a informației la o calitate foarte bună. Sunt apreciate de majoritatea utilizatorilor întrucât sunt foarte versatile.
Pe lângă clasica foaie A4, acestea sunt capabile să scaneze fără probleme documente și fotografii de dimensiuni mai mici.
Dacă suprafața de scanare este una mai mare, vei putea scana chiar și documente mai mari de A4, de exemplu un afiș sau un ziar.
Mai mult decât atât, flexibilitatea capacului este un atribut care facilitează scanarea obiectelor ce depășesc grosimea unei foi. Vorbim despre coperți de CD sau DVD-uri, sau chiar cărți ceva mai voluminoase.
Dezavantajul este acela că ocupă destul de mult spațiu pe birou, așa că este recomandat să compari mereu dimensiunea aparatului cu spațiul pe care îl ai la dispoziție. Nu aproxima, folosește mereu o ruletă!
Scanner foto
Scanner-ele foto sunt mai puțin versatile.
Dacă pentru trecerea în format digital a fotografiilor imprimate, un scanner de birou bun face o treabă minunată, pentru digitalizarea negativelor și a diapozitivelor ai nevoie de un scanner foto.
Dacă totuși, vrei să fii siguri că dispozitivul de scanat nu va afecta calitatea fotografiilor odată ce formatul acestora este schimbat, alege un model care să aibă o rezoluție cât mai mare.
Scanner cu alimentator de copii
Iată un tip de scanner care nu este recomandat atunci când este necesară convertirea fotografiilor.
Rolul acestuia este acela de a procesa un număr mai mare de documente, imprimate pe foi libere, procesul de scanare fiind cât mai automatizat posibil.
Astfel, în loc să stai lângă aparat pentru a schimba și întoarce mereu foaia ce necesită scanarea, va fi suficient să introduci un grup de foi, iar aparatul va trage pe rând fiecare coală, o va scana și va trece automat la următoarea.
Un alt avantaj este design-ul mai compact. Acesta nu va ocupa la fel de mult spațiu pe birou ca primul tip de scanner despre care am vorbit.
Scanner portabil
Dacă ești în situația în care ai nevoie să scanezi documente chiar dacă nu ești la birou, un scanner portabil poate fi o soluție bună.
Acestea nu au o rezoluție foarte mare, deci nu sunt deloc recomandate pentru a scana orice altceva decât documente.
Cât despre design, unele sunt asemănătoare cu un cititor de coduri de bare, iar alte modele seamănă cu un pix de dimensiuni mai mari.
Nu sunt cele mai rapide, nici cel mai ușor de folosit. Asta pentru că claritatea imaginii obținute depinde de constanta cu care vei deplasa foaia sau dispozitivul, precum și de viteza cu care le manevrezi.
Este posibil să trebuiască să repeți procesul pentru a fi mulțumit de rezultat.
Scanner multifuncțional
Acestea sunt tot modele populare care îndeplinesc și funcția de imprimare. Tehnologia poate să fie de tip inkjet (cerneală) sau cu laser.
Avantajele celor cu cerneală constau în calitatea formei digitalizare obținute, precum și în prețul redus de achiziție.
Au nevoie de întreținere și de achiziționarea periodică a consumabilelor, adică de reîncărcarea cartușelor cu cerneală.
De asemenea, unele permit scanarea automată a hârtiilor, teancul de foi putând fi între 50 și 150 în funcție de capacitatea modelului.
Scannerele cu laser plusează prin faptul că au o viteză de procesare mai mare, deși costă mai mult și rezoluția nu este la fel de bună.
Pot procesa până la 250 de foi odată, iar la capitolul imprimare, cartușul trebuie înlocuit doar după 2000 de pagini, spre deosebire de modelul cu cerneală unde după 250 de coli trebuie să faci un refill.
Dacă totuși ai nevoie ca un scanner-ul să fie foarte bun, un model independent ar putea oferi o calitate mai mare și mai multe funcții speciale dedicate.
Scanner de tip drum scanner
În cazul în care biroul tău este de fapt o tipografie sau o agenție digitală, un astfel de scanner este mai potrivit. Acesta oferă cea mai ridicată calitate a fișierelor digitale obținute.
De data aceasta, documentele sunt fixate pe o suprafață cilindrică.
Tehnologia de scanare
Un alt criteriu de diferențiere care poate afecta prețul și calitatea produsului este tehnologia folosită pentru scanare. În prezent există două tehnologii principale despre care ar trebui să știi mai multe:
CCD (Charged Coupled Device)
O tehnologie asemănătoare cu cea folosită în cazul aparatelor fotografice. Practic o lentilă reduce dimensiunea inițială a imaginii astfel încât aceasta să poată fi cuprinsă de spațiul mic al unui senzor digital special.
Sunt mai scumpi, dar foarte calitativi, rezoluția fiind mai mare, iar spectrul de culoare mai larg, motiv pentru care sunt recomandate aceste scanner pentru fotografii.
CIS (Contact Image Sesor)
Mai multe lentile fabricate din fibră optică captează și transferă divizii de imagine în mărime naturală, pe o serie de senzori.
Procesul are destule lacune, rezoluția fiind mai mică și spectrul de culori redus. Dar au avantajul de a fi mai ieftine, fiind potrivite pentru documente.
Rezoluția scannerului
Rezoluția este cel mai bun indiciu pentru claritatea imaginii digitalizare. Este măsurată în dots per inch (dpi) sau pixeli per unchi (ppi).
În funcție de numărul de pixeli pe care aparatul îi poate detecta pe suprafața scanată, vei obține o imagine mai mult sau mai puțin clară.
Cu cât valoarea dpi este mai mare, cu atât vorbim despre un scanner mai performant.
Bineînțeles, rezoluția nu este atât de importantă dacă vrei să scanezi doar documente. De regulă, chiar și o rezoluție de 300 dpi este potrivită pentru o sarcină atât de simplă.
Totuși, un scanner de birou bun va avea o rezoluție mai mare de 1200 x 1200 dpi. În cazul celor mai bune modele această valoare poate ajunge chiar la 4800 x 9600 dpi.
Dacă vrei să scanezi fotografii, alege un model cu o rezoluție cât mai mare, dar minim 600 dpi. Dacă alegi valoarea minimă, asigură-te că vei folosi imaginile afișate pe dimensiuni mici de ecran.
Când îți dorești să poți imprima ulterior fotografiile, poate chiar să creezi materiale promoționale de dimensiuni mai mare, alege ceva peste 6400 dpi.
Aici trebuie să acorzi atenție la o valoare ce este oferită uneori de producători, dar care nu este relevantă.
Ceea ce trebuie să urmărești este rezoluția optică de scanare, nu rezoluția digitală interpolată. Aceasta din urmă este o tehnologie care presupune adăugarea de pixeli la nivel de software, pixeli ce nu a fost posibil să fie captați în momentul scanării.
Deși ajută, ea nu va putea niciodată să egaleze o rezoluție optică de scanare mare.
Adâncimea de culoare
Este exprimată în biti și reprezintă capacitatea scannerul de a distinge cât mai multe tonuri și nuanțe din spectrul RGB (roșu, verde, albastru).
La fel ca în cazul rezoluției și aici trebuie să fii foarte atent la ceea ce spune producătorul. Majoritatea modelelor, inclusiv cele clasice, au o adâncime de 24 de biti sau 36 de biti.
Ca să înțelegi mai bine, te poți să te gândești că la o adâncime de 24 biti, scanner-ul este capabil să distingă aproximativ 16.7 milioane de nuanțe.
Cele de 48 de biti promit captarea a 250 de trilioane de nuanțe.
Viteza de scanare
Acest parametru te va interesa doar dacă ai un volum mare de documente pe care trebuie să le scanezi mai mereu.
În acest caz, va trebui să accepți faptul că o viteză mai mare înseamnă o rezoluție mai mică.
Unii producători nici măcar nu oferă această valoare, deoarece nu este relevantă pentru majoritatea utilizatorilor.
Ca idee însă, scannerele pot procesa câteva pagini pe minut (chiar și 20) la o rezoluție scăzută de 300 dpi sau 600 dpi.
Trebuie să înțelegi că o imagine poate fi scanată mai rapid decât alta, iar dimensiunea acesteia nu este un criteriu relevant. Mai degrabă contează detaliile din imagine, dacă este color sau alb negru.
În cazul în care viteza este foarte importantă pentru tine, caută acele aparate care pot identifica spațiile neocupate de pe pagină, apoi le ignoră, reușind să proceseze documente la o viteză mult mai mare.
Ce funcții are cel mai bun scanner?
- Funcționare fără fir – Pentru un utilizator convențional, un scaner care se conectează la sistemul de calcul printr-un cablu USB este mai mult decât suficient. Pentru un birou însă, unde mai multe persoane împart același aparat, este mai convenabil un scanner wireless, acesta încorporând mai multe funcții care permit, printre altele, transmiterea informațiilor digitalizare pe computere diferite.
- Programe prestabilite – programele cu care vine un scanner sunt foarte importante, în special dacă dorești să îl folosești la birou. Iată câteva dintre cele care merită menționate:
- Programe pentru editarea imaginilor – un editor simplu care îți permite să ajustezi unele caracteristici ale imaginilor scanate.
- Funcția OCR – Optical Caracter Recognition este un program care este capabil să recunoască caracterele folosite într-un document. Asta înseamnă că, după scanare, documentele cu text pot fi salvate nu doar ca imagine, ci și ca documente editabil, permițându-ți să faci modificări de text.
Concluzii
Poți cumpăra cel mai bun scanner online. Aici vei putea să găsești foarte multe modele la prețuri mai bune decât în magazinele fizice. În plus, ai de unde alege.
Nu uita să verifici mereu secțiunea de review-uri pentru a vedea care a fost experiența altora cu produsul de care ești interesat.
Astfel vei reuși să eviți o investiție regretabilă și că cumperi cel mai bun scanner pentru birou sau acasă din prima, fără experiențe neplăcute, așa cum au deseori cei care nu se informează bine înainte.
Cel mai bun scanner: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de scannere care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Scanner Canon DR-F120, A4
Mentineti nivelul inalt de productivitate cu scanarea duplex de 20 ppm si cu alimentatorul duplex automat pentru 50 de coli.
Scanati carti, reviste sau materiale fragile cu ajutorul suportului plat integrat.
Obtineti rezultate o calitate exceptionala a imaginilor la o rezolutie de scanare de pana la 2400 dpi.
Scanati cu usurinta folosind CaptureOnTouch 3 si butoanele „cu o singura atingere” pentru operatii frecvente.
2. Scanner Epson Perfection V19
Tip scanner: Flatbed – Format: A4
Utilizare: Birou – Interfata USB
Viteza scanare (s/pagina): 30
Adancime culoare (biti): 48
Rezolutia optica de scanare (dpi): 4800 x 4800
Latime mediu de scanare (mm): 216 x 297
Sursa lumina: LED cu 3 culori (RGB)
3. Scanner Canon Lide 400, A4
Un scaner premium cu suport plat cu viteza superioara si capacitate de scanare la inalta rezolutie pentru a economisi spatiu, energie si timp.
Designul sofisticat, suportul vertical compact si conexiunea unica de alimentare prin USB de tip C sunt ideale pentru utilizare acasa sau la birou.
Cu tehnologia LiDE de la Canon, creati in mod eficient scanari de inalta rezolutie la 4800 x 4800 dpi ale fotografiilor sau documentelor, in doar 8 secunde.
4. Scanner foto si film Kodak Scanza
Scannerul digital de film de la Kodak iti permite sa scanezi, salvezi sau sa partajezi cu usurinta vechile poze si amintiri.
Scanerul digital are un ecran LCD de 3.5″, care iti permite sa observi fiecare imagine in detalii clare, de inalta definitie.
Digitizeaza si optimizeaza o varietate de filme vechi, incluzand negative de 35mm, 126, 110 super 8 si 8mm.
5. Scanner portabil Iris IRIScan Book 3, A4
IRIScan Book 3 este un scanner portabil ce va permite sa scanati carti si reviste oricand, oriunde si fara ruperea paginilor.
Doar glisati pe documentul dorit de dvs. si scanarea dvs. va fi salvata automat direct pe cardul MicroSD, fiind pregatita pentru transferul pe PC-ul dvs sau Mac.
Rezolutia optica de scanare (dpi): 300
Format fisier: JPEG, PDF – Ecran LCD