Cuprins
- 1 Top 3 scaune cu rotile recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun scaun cu rotile?
- 3 Cum alegi cel mai bun scaun cu rotile
- 3.1 Tipul de scaun cu rotile
- 3.2 Greutatea scaunului cu rotile
- 3.3 Depozitarea scaunului cu rotile
- 3.4 Frecvența utilizării
- 3.5 Roțile scaunului cu rotile
- 3.6 Suporturi pentru picioare
- 3.7 Brațele scaunului cu rotile
- 3.8 Frânele scaunului cu rotile
- 3.9 Dimensiunea scaunului cu rotile
- 3.10 Ce accesorii trebuie să aibă cel mai bun scaun cu rotile?
- 3.11 Concluzii
- 4 Cel mai bun scaun cu rotile: recomandări
- 4.1 1. Scaun cu rotile electric din aluminiu multipozabil ANTAR AT52313
- 4.2 2. Scaun cu rotile electric, pliabil, usor, Intellisense
- 4.3 3. Fotoliu rulant cu antrenare manuala Vermeiren Belgia
- 4.4 4. Scaun cu rotile (fotoliu rulant) ultrausor din aluminiu CML-05LABJ-20
- 4.5 5. Scaun cu rotile din otel, pliabil, albastru, Caremax
Cum alegi cel mai bun scaun cu rotile? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă scaunul cu rotile potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Scaunul cu rotile nu este o achiziție pe care majoritatea oamenilor plănuiesc să o facă, dar este binevenită pentru cei care au nevoie de ea.
Suntem recunoscători pentru asemenea invenții care le fac viața celor cu dizabilități și a celor care le poartă de grijă mai ușoară.
Odată la câțiva ani, de regulă din 5 în 5, este recomandat ca o persoană care nu se poate deplasa singură să schimbe scaunul cu rotile.
Această schimbare este necesară fie pentru că cel vechi s-a uzat prea tare, fie pentru că persoana a crescut.
Deoarece siguranța unui om care nu se poate proteja singur, depinde uneori de calitatea unui astfel de mijloc de deplasare este important sa alegi doar cel mai bun scaun cu rotile. Iată în acest articol cum poți face cea mai bună alegere.
Top 3 scaune cu rotile recomandate
- Scaun cu rotile electric multipozabil ANTAR AT52313
- Autonomia de 20km confera un grad mare de libertate utilizatorului iar designul asigura confortul pe perioade lungi.
- Vezi detalii si pret
- Scaun cu rotile electric, pliabil, usor, Intellisense
- Centura siguranta – Cotiere Rabatabile – Sistem anti-rasturnare – Pozitie dispozitiv control: Interschimbabil.
- Vezi detalii si pret
- Fotoliu rulant cu antrenare manuala Vermeiren Belgia
- Fotoliu rulant cu antrenare manuala, ergonomic, pliabil si cu design modern. Este usor manevrabil de catre utilizator.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun scaun cu rotile?
Într-o lume ideală, aceste produse nu ar exista. Din nefericire, în lumea în care trăim, trebuie să fim recunoscători pentru existența lor, deși motivul pentru care există nu este unul plăcut.
Dacă trebuie să alegi un scaun cu rotile pentru tine sau pentru o persoană pe care o ai în grijă, este important să cauți cel mai bun scaun pentru ea.
Nu toate persoanele cu dizabilități sau aceleași probleme. Din acest motiv nici toate scaunele cu rotile nu sunt create la fel.
Cum alegi cel mai bun scaun cu rotile
De exemplu, unele sunt realizate special pentru persoanele care reușesc să mențină un stil de viață activ, care se pot deplasa singure cu ajutorul acestui scaun, în timp ce altele sunt special concepute pentru cei care nu au o musculatură suficient de puternică pentru a se putea deplasa singuri. Este important să alegi scaunul în funcție de nevoile particulare ale celui în nevoie.
Asta înseamnă că va fi necesar să cercetezi puțin piața și să afli mai multe despre criteriile de selecție a celui mai bun scaun cu rotile.
Dimensiunea, design-ul, tipul de funcționare, diametrul roților, și multe alte detalii trebuie analizate.
În acest ghid de cumpărături îți vom prezenta cum poți face această analiză pentru a selecta scaunul cu rotile perfect din prima. La final, vei vedea și câteva variante pe care le găsești online, la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Tipul de scaun cu rotile
Scaunele cu rotile se pot clasifica în multe feluri: în funcție de utilizator, de modul de funcționare sau de opțiunile suplimentare. În cele ce urmează îți oferim câte informații despre principalele tipuri de scaune cu rotile:
Scaun cu rotile manual
Cel mai comun scaun cu rotile este cel care este acționat manual. Sunt destinate fie pentru a le permite altora să manevreze pacientul, fie pentru a-i permite acestuia să se deplaseze singur rotind chiar el roțile cu ajutorul mâinilor.
Modelele sunt disponibile în variante diverse, care se deosebesc, de regulă, în funcție de greutatea scaunului. Cele ușoare cântăresc singure între 12 și 16 kilograme, ceea ce este foarte puțin pentru un scaun cu rotile.
Cele standard pot ajunge să cântărească chiar și 20 de kilograme.
De asemenea, trebuie să știi că există și variante extra late și cu o capacitate de susținere a unei greutăți mari, ideale pentru persoane obeze, oferind mai mult confort și stabilitate.
Majoritatea scaunelor cu rotile manuale sunt pliabile și ușor de depozitat. Suporturile pentru picioare sunt detașabile ceea ce face căruciorul cu rotile să fie chiar mai compact. Dacă știi că ai nevoie de unul pe care să îl pui în mașină des, alege unul care este cât mai ușor și compact.
Scaune cu rotile realizate special pentru transport
Dacă persoana care este în scaun cu rotile trebuie împinsă de un îngrijitor, atunci acest tip de scaun cu rotile este cel mai bun.
Sunt ușoare și sunt create special pentru a transporta o persoană. Asta înseamnă că sunt ideale pentru a transporta persoanele de la mașină la un birou sau în alt loc, într-un mod cât mai convenabil și ușor posibil. Acestea sunt, de obicei, foarte ușoare, cântărind aproximativ 7 kilograme.
Au un design foarte simplu deoarece nu sunt făcute pentru ca persoana să stea foarte mult timp în ele. Pot avea diferite suporturi pentru brațe și picioare, în funcție de nevoile persoanei cu dizabilități.
Roțile pot avea un diametru de 20 de centimetrii sau 30 cm. Pentru suprafețe cu mochetă sau covor, sau terenuri de afară, sunt mai bune roțile de 30 cm.
Unele sunt dotate cu frâne de mână ce pot fi activate de persoana care stă în el. Altele au frână de picior care este activată de îngrijitor.
Scaun cu rotile electric
Acestea sunt cele mai scumpe variante de pe piață, dar și cele mai eficiente și mai plăcute pentru o persoană cu dizabilități. Atâta timp cât are discernământ aceasta poate folosi scaunul pentru a se deplasa singură, cu minim de efort.
Acestea funcționează pe bază de electricitate, fiind alimentate de două baterii de capacitate foarte mare. Din acest motiv, este mai greu de transportat cu un vehicul, acesta fiind foarte greu, mai ales după ce sunt adăugate și bateriile.
Utilizatorul va putea dirija scaunul controlând direcția de deplasare viteza, pornirea sau oprirea prin intermediul unor butoane sau a unui joystick foarte intuitiv și ușor de utilizat, chiar dacă persoana nu are multă forță în mâini.
De asemenea, este dotat cu lumini de trafic și un claxon.
Pe lângă aceste variante mai există altele speciale, care operă posibilitatea de a se înclina
Greutatea scaunului cu rotile
Greutatea scaunului cu rotile este unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le iei în considerare, deoarece va influența mult modul în care vei putea manevra și transporta scaunul.
Cu cât cadrul acestuia este mai ușor, cu atât îți va fi mai ușor să îl ridici și să îl pui în portbagaj. De asemenea, va fi mai facil de împins atunci când o persoană este așezată în el, putând vira fără probleme.
Deși sunt mai bune, prețul scaunelor cu rotile mai ușoare este mai mare. Majoritatea scaunelor standard sunt construite folosind un cadru din oțel. Cele ușoare sunt făcute dintr-un cadru de aluminiu care poate costa considerabil mai mult.
Un alt factor pe care este bine să îl păstrezi în minte este numărul de părți detașabile ale scaunului. Majoritatea au suport pentru picioare și brațe detașabile. Asta va reduce semnificativ greutatea scaunului atunci când îl vei ridica.
Depozitarea scaunului cu rotile
Majoritatea scaunelor cu rotile se pliază pe verticală scaunul fiind împins în jos. Este vorba despre un mecanism tip foarfecă care aduce aproape roțile.
În funcție de tipul se scaun, o serie de piese pot fi detașabile cum sunt suporturile pentru picioare, brațele sau roțile.
Unele permit chiar și plierea spătarului la jumate. Astfel scaunul este mai ușor de transportat și depozitat.
Frecvența utilizării
Cât de des vei folosi scaunul cu rotile este un alt aspect pe care trebuie să îl consideri. Unele modele sunt create pentru utilizare ocazională, cum ar fi plimbări scurte la magazin, în timp ce altele sunt făcute să reziste la o utilizare constantă.
Este important să te asiguri că scaunul ales este potrivit pentru frecvența de utilizate de care ai nevoie, deoarece dacă îl vei folosi constant, este necesar să alegi unul cu o construcție foarte durabila.
Acestea sunt mai confortabile, având puncte de eliberare a presiunii ceea ce contribuie la experiență mai plăcută a celui care stă așezat.
Roțile scaunului cu rotile
Roțile din spate vor fi fie cu pneumatice fie din cauciuc solid. Anvelopele pneumatice absorb șocurile mai bine decât cele solide dar se pot sparge și dezumfla. Cele solide au avantajul de a fi mai rezistente la înțepături, dar plimbarea va fi mai puțin plăcuta.
Multe roți de spate au un buton pentru detașare rapidă. Acesta este un aspect care ajută mult la transportarea mai facilă a scaunului.
Roțile din față au, de regulă, cauciucuri solide care se pot roti la un unghi de 360 de grade. Pot exista roți mici și în spatele cadrului cu rolul de a împiedica răsturnarea pe spate a scaunului, poziționate ușor ridicat deasupra solului.
Deși sunt o bună măsură de siguranță, acestea pot fi incomode atunci când o persoană împinge scaunul în pantă. De aceea trebuie să te asiguri că rotilele sunt ajustabile pe înălțime și chiar detașabile.
Suporturi pentru picioare
Majoritatea suporturilor pentru picioare pot fi răsucite în afară pentru a facilita așezarea persoanei în scaunul cu rotile.
De asemenea, posibilitatea de a detașa de tot aceste elemente este importantă pentru transportul în mașină al scaunului. De obicei acestea sunt reglabile pentru a susține cât mai corect picioarele.
Este posibil să cumperi și extensii cu burete pentru aceste elemente dacă picioarele celui care stă așezat sunt mai scurte.
Brațele scaunului cu rotile
Brațele scaunului cu rotile sunt foarte importante pentru a oferi un suport corect atunci când o persoană stă așezată. Totuși, pot și un obstacol pentru transport. Din acest motiv, este recomandat să alegi un model cu brațe detașabile.
O alternativă a acestora sunt cele care se pot ridica spre spatele scaunului. Unele includ ambele opțiuni.
Un impediment atunci când aceste brațe sunt prezente este accesul la mese. Înălțimea normală a brațelor nu îi permite utilizatorului să stea bine la o masă normală, deoarece brațele vor lovi marginea mesei. Din acest motiv, producătorii au dezvoltat brațe care sunt mai scunde ceea ce permite împingerea căruciorului mai adânc sub masă.
Modele mai sofisticate sunt dotate cu brațe ajustabile pe înălțime. Asta este în mod deosebit folositor atunci când trebuie să folosești un burete cu puncte de presiune pe șezut, ceea ce va face va brațele utilizatorului să fie poziționate mai sus decât de obicei.
Frânele scaunului cu rotile
De cele mai multe ori vor exista frâne de mână situate în apropierea cauciucurilor. Acestea trebuie activate mereu atunci când persoana se așază sau se dă jos din scaun.
Unele modele care sunt special concepute pentru o persoană care are nevoie permanentă de însoțitor, au frâna poziționată aproape de mânere. Astfel însoțitorul are un control mai mare asupra vitezei scaunului atunci când coboară trepte sau rampe. Singurul dezavantaj este acela că utilizatorul nu poate activa singur frânele.
Dimensiunea scaunului cu rotile
Aici sunt mai multe aspecte pe care trebuie să le verifici:
Greutatea utilizatorului
Toate scaunele cu rotile au o greutate maximă pe care o pot suporta. Nu ar trebui niciodată ca utilizatorul să depășească această limită, deoarece va anula garanția produsului, dar mai ales, poate duce la accidente grave.
Limita de greutate pentru majoritatea scaunelor cu rotile este de 100-115 kg. Dacă depășești această greutate, va trebui să cauți scaune speciale.
Dimensiunea șezutului
Trebuie să te asiguri că greutatea ta corporală va fi distribuită egal pe suprafața șezutului pentru a putea sta confortabil în scaun.
Acesta nu trebuie să fie prea lat, deoarece utilizatorul va avea tendința de a migra spre margini. La pol opus, un șezut prea îngust va fi inconfortabil și poate duce la apariția escarelor.
Mai trebuie să verifici și adâncimea șezutului. Dacă e prea scurt nu va suporta coapsele destul de bine, ceea ce va duce la amorțirea picioarelor. Dacă e prea lung, va pune presiune pe spatele genunchilor.
Înălțimea spătarului
Majoritatea scaunelor cu rotile au spătare neajustabile. De asemenea, spătarul se poate înclina în spate ușor în majoritatea modelelor.
Poți cumpăra tetiere atunci când utilizatorul are nevoie de suport și pentru cap.
Ce accesorii trebuie să aibă cel mai bun scaun cu rotile?
- Burete pentru șezut – conceput special pentru a aplica puncte de presiune încurajând astfel o poziție corectă a corpului.
- Protecție pentru ploaie – un material care poate fi pus peste picioarele utilizatorului pentru a le proteja împotriva frigului sau a ploi. Există și variante care protejează tot corpul.
- Genți pentru depozitare – potrivite atunci când utilizatorul are nevoi mai speciale și însoțitorul trebuie să poarte mereu diverse instrumente sau tratamente ce trebuie administrate.
Concluzii
Poți găsești cel mai bun scaun cu rotile online. Ai posibilitatea de a consulta mai multe modele și de a-l găsi pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor utilizatorului. Înainte de a comanda, este recomandat să cauți și îndrumarea unui medic în care ai încredere. Astfel poți alege cel mai bun scaun cu rotile.
Cel mai bun scaun cu rotile: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de scaune cu rotile care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Scaun cu rotile electric din aluminiu multipozabil ANTAR AT52313
Scaun cu rotile electric perfect pentru nevoile de mobilitate moderne.
Autonomia de 20km confera un grad mare de libertate utilizatorului iar designul asigura confortul pe perioade lungi.
Este usor de manevrat si foarte confortabil pentru transportul intraspiatlicesc al pacientilor cu diferite afectiuni locomotorii.
Cadrul este din aluminiu, spatarul si sezutul este confectionat din material sintetic moale, usor lavabil.
2. Scaun cu rotile electric, pliabil, usor, Intellisense
Actionare: Electrica si Manuala – Greutate maxima sustinuta: 100 kg.
Latime Sezut: 43 cm – Total 65 cm – Cadru: Otel vopsit Culoare cadru: Gri.
Centura siguranta – Cotiere Rabatabile – Sistem anti-rasturnare – Pozitie dispozitiv control: Interschimbabil Stanga – Dreapta.
Viteza maxima: reglabila 0-6 km – Urcare in rampa: 12 grade.
Autonomie: 15-20 km. In functie de numar baterii, stare drum, greutate utilizator si temp. ext.
3. Fotoliu rulant cu antrenare manuala Vermeiren Belgia
Fotoliu rulant cu antrenare manuala, ergonomic, pliabil si cu design modern. Este usor manevrabil atat de catre utilizator in mod independent cat si de catre ajutorul acestuia.
Rotile din spate sunt prevazute cu sistem rapid de montare/demontare pentru a ocupa mai putin spatiu atunci cand este transportat in masina.
Suporturile pentru brate sunt rabatabile.
Suporturile pentru picioare sunt ajustabile pentru trei pozitii si sunt detasabile.
4. Scaun cu rotile (fotoliu rulant) ultrausor din aluminiu CML-05LABJ-20
Este folosit pentru imbunatatirea mobilitatii, permitand persoanelor cu handicap locomotor sa se poata deplasa.
Scaunul cu rotile se poate utiliza in interiorul sau exteriorul locuintei, se poate deplasa actionat de utilizator sau ajutat de un insotitor, pe teren plat sau usor accidentat, pe pante moderate, pe vreme uscata.
Greutatea maxima a utilizatorului este de 120 kg.
Ergonomic – Ultrauşor – Suporti brate rabatabili.
5. Scaun cu rotile din otel, pliabil, albastru, Caremax
Este usor de manevrat si foarte confortabil, atat pentru interior cat si pentru exterior.
Cadrul este din otel, spatarul si sezutul este confectionat din piele ecologica foarte rezistenta.
Ultra usor are o manevrabilitate foarte buna. Suport fix pentru brate si picioare.
Rotile au un invelis de cauciuc siliconic cu durabilitate mare.
Este prevazut cu sistem de blocare a rotilor actionata manual de catre utilizator.