Cuprins
- 1 Top 3 scaune de birou recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun scaun de birou?
- 3 Cum alegi cel mai bun scaun de birou
- 4 Cel mai bun scaun de birou: recomandari
Cum alegi cel mai bun scaun de birou? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă scaunul de birou potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Munca la un birou poate fi o provocare și chiar epuizantă, deși nu presupune mult efort fizic. Totuși, uneori, după o zi cu multe sarcini și proiecte intense, poți ajunge să te simți ca după un maraton în momentul în care te ridici de la birou.
Deoarece un astfel de job presupune să stai mult timp așezat, este important să alegi cel mai bun scaun de birou. În caz contrar, atât sănătatea ta, cât și productivitatea la muncă, vor fi sever afectate.
Iată în continuare, care sunt elementele care te ajută să găsești și să cumperi cel mai bun scaun de birou.
Top 3 scaune de birou recomandate
- Scaun Ergohuman v2 Plus Elite
- Scaunul Ergohuman v2 cu suport picioare se preteaza atat ca scaun directorial, scaun de birou cat si ca scaun de relaxare. Suport picioare.
- Vezi detalii si pret
- Scaun birou
Actona Winslow - Scaunul de birou este decorat cu imitație de piele maro extravagantă și are o înălțime reglabilă, între 42 și 52 cm. Capacitate max.: 110 kg.
- Vezi detalii si pret
- Scaun ergonomic QMOBILI ERGO LINE HI Negru
- Combinatia reusita intre confort si functionalitate si imbina perfect caracteristicile ergonomice cu elementele structurale inovatoare.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun scaun de birou?
Indiferent de job, dacă acesta presupune să stai așezat la o masă mai multe ore pe zi, este crucial să folosești un scaun potrivit. Alegerea este mai importantă decât ai crede, din cel puțin două motive:
Primul este sănătatea ta. Nu este niciun secret că este vital să te îngrijești de corpul tău. Asta include și timpul pe care îl petreci la muncă. Însă, dacă folosești un scaun de birou nepotrivit, acesta poate să îți afecteze negativ sănătatea.
De exemplu, dacă scaunul nu are dimensiunile necesare, vei simții că ai dureri musculare și foarte mult disconfort. Pe termen lung, vei observa și apariția unei schimbări în postură.
În al doilea rând, scaunul de birou ales greșit, poate să îți afecteze negativ productivitatea. Motivul este lesne de înțeles: nimeni nu poate lucra cu spor atunci când simte disconfort și durere. Îți vei pierde concentrarea, iar performanța la muncă va începe să scadă.
Cum alegi cel mai bun scaun de birou
Din nefericire, oferta de pe piață este copleșitoare, deoarece sunt atât de multe modele de scaun de birou, încât poate fi greu să îți dai seama cum poți să îl alegi pe cel mai bun.
Pentru a te ajuta să cumperi informat, am pregătit acest ghid de cumpărături. Acesta cuprinde toate informațiile de care ai nevoie pentru a alege un scaun de birou care să susțină o postură bună și care să îți permită să lucrezi în fiecare zi, fără probleme.
La final, poți găsi și recomandările noastre de produse din această categorie, disponibile acum pe piață, la cel mai bun raport calitate/preț.
Tipuri de scaune de birou
În funcție de tipul de activitate pe care o desfășori la birou, unul dintre următoarele tipuri de scaune ți se va potrivi mai bine:
Scaun de birou directorial
Acest tip de scaun are, în general, o dimensiune destul de mare, având un spătar înalt și brațe. Tot scaunul este tapițat. Deoarece au multe opțiuni de ajustabilitate, sunt ideale pentru zilele lungi la birou.
De regulă, sunt variante foarte durabile, datorită calității materialului, adică a pielii. Un scaun directorial de calitate, te poate susține chiar și 5 ani.
Dezavantajul apare la preț. Acestea sunt printre cele mai costisitoare scaune de birou de pe piață. Cu cât este mai mare valoarea acestora, cu atât înseamnă că pielea folosită pentru a-l îmbrăca are o calitate mai bună, iar scaunul va rezista mai mult. Un alt dezavantaj ține de varietate, diversitatea cromatică fiind limitată la nuanțe de negru și maro.
Dacă găsești un astfel de scaun la un preț suspicios de mic, cel mai probabil pielea este una sintetică și de proastă calitate. Sunt variante potrivite pentru cei care lucrează în funcții de conducere, secretare, etc.
Scaun de birou ergonomic
Sunt scaune recomandate pentru oricine lucrează multe ore la birou, deoarece oferă echilibrul perfect între suport și confort. Spatele și postura suferă dacă folosești un scaun care nu îți oferă un suport corespunzător pentru coloana vertebrală, dar aceste scaune sunt create special pentru a îngriji bine spatele și gâtul.
Sunt deosebit de ajustabile. Totul, de la brațe, la spătar și înălțime, poate fi adaptat pentru corpul tău. De asemenea, îți permit să te miști cu ușurință deoarece au roți și sunt și rotative. Unele îți oferă chiar un suport extra pentru spate, prin niște accesorii tip pernă pentru zona lombară.
La capitolul confort, le ajunge pe cele de tip directorial, dar pot fi cumpărate la un preț mult mai rezonabil. De cele mai multe ori, materialul este o plasă combinată cu material textil. De nenumărate ori, acestea s-au dovedit a fi eficiente în tratarea durerilor de spate, deoarece pot fi ajustate pentru a atinge nevoile specifice de confort.
O altă problemă cu care te poți confrunta la birou este circulația sângelui în picioare, care poate fi uneori obstrucționată. Scaunele de birou ergonomice îți permit să orientezi capătul șezutului ușor în jos, pentru ca sângele să poată circula mai bine în picioare.
Deși sunt mai ieftine decât cele directoriale și acestea pot costa destul de mult. Totuși, având în vedere că este un obiect de care te folosești zilnic și poate preveni unele probleme de sănătate, investiția merită cu siguranță.
Scaun de birou cu suport pentru tibii
Acesta este probabil cel mai nepopular model de pe piață, deoarece are o formă total diferită decât cea cu care am fost obișnuiți.
Conceptul este unul ergonomic, menit pentru a elibera presiunea care este pusă, în mod normal, pe spate și gât, menținând cu ușurință o poziție corectă a corpului, deși nu au un spătar. În schimb te forțează să stai într-o poziție care protejează curbura coloanei vertebrale.
Poate să corecteze poziția picioarelor, a pelvisului, dar și a zonei lombare. În plus, sunt modele ajustabile, astfel că le vei putea folosi fără probleme, indiferent de dimensiunea mesei tale de birou. În ciuda aparențelor, un astfel de scaun poate fi chiar foarte confortabil.
Un alt avantaj este faptul că aproape orice persoană îl poate folosi, mai ales pentru că, de regulă, au un preț foarte rezonabil.
Din păcate, nu poate fi folosit de persoanele care au probleme la genunchi. De asemenea, există o anumită perioadă de acomodare. La început, s-ar putea să simți puțin disconfort, dar după doar câteva zile, îți vei da seama că ar fi trebui să îți iei un astfel de scaun de birou mai repede.
Materialele scaunului de birou
Atunci când trebuie să alegi un scaun pentru birou, vei observa că există o mare varietate de materiale, în diverse culori, din care poți să alegi. Iată ce informații cu privire la materiale ar trebui să ai în minte înainte să alegi un model:
Material textil:
Scaunele îmbrăcate în material textil sunt simple, accesibile la preț și plăcute la atingere. De fapt, acest material este o variantă populară în cazul scaunelor de birou. Acest tip de material este disponibil într-o mare diversitate de culori și chiar imprimeuri, așadar poți alege unul care se potrivește cel mai bine cu spațiul tău.
Piele:
Scaunele de birou care sunt tapițate cu piele sunt foarte confortabile, mai ales pentru că, de regulă, șezutul este foarte bine buretat. Acest material este durabil și rezistent la uzură. Dacă este întreținut bine, are abilitatea de a trece proba timpului.
Plasă:
Acest material este ideal pentru persoanele care lucrează în zone foarte călduroase, deoarece are rolul să îi permită pielii să respire, nivelul de transpirație fiind astfel foarte diminuat. De obicei, acestea au și o formă ergonomică, ceea ce înseamnă că îți oferă suportul necesar și sunt foarte confortabile, chiar dacă stai așezat mai multe ore.
Ajustabilitate
Dimensiunea contează mai puțin atunci când vine vorba de un scaun de birou, deoarece, ceea ce contează și mai mult, este ajustabilitatea.
Cel mai bun scaun de birou este cel care îți permite să ajustezi fără probleme o multitudine de zone, după cum urmează:
Înălțimea șezutului
Acesta este cel mai important element ajustabil pe care trebuie să îl cauți. Asta pentru că, pentru a avea o poziție corectă a corpului, picioarele ar trebui să se odihnească perfect pe podea. Spatele coapselor nu ar trebui să se simtă presate.
Pentru că este foarte puțin probabil să poți ajusta înălțimea mesei, ai nevoie de un scaun ajustabil pe înălțime. În mod ideal, ar trebui să îți cobori scaunul până când cotul este chiar mai sus de blatul mesei. Dacă picioarele încă nu ajung jos, va trebui să cumperi un suport pentru picioare de birou.
Adâncimea șezutului
Poziția corectă la birou trebuie să permită spatelui să se odihnească pe spătar, fără însă ca spatele genunchilor să fie presați de marginea șezutului. Din acest motiv, spătarul ar trebui să poată fi reglat pe orizontală, astfel încât să fie mai departe sau mai aproape de șezut, în funcție de nevoie.
Pentru a face ajustarea, stai așezat cu spatele lipit de spătar, astfel încât zona lombară să fie bine susținută. Apoi fă ajustările necesare. Acest detaliu este în mod deosebit important pentru cei care suferă de dureri lombare.
Suport lombar
Scaunul de birou ideal, ar trebui să aibă un spătar cu o formă și o dimensiune potrivită pentru tine. Acesta ar trebui să susțină baza spatelui dar și zona de mijloc foarte bine. Scaunul trebuie să fie un ajutor pentru a susține curbura de S a spatelui. În același timp, brațele și umerii ar trebui să se miște cu ușurință, fără a afecta poziția spatelui.
Deoarece nu toți avem corpuri la fel, spătarul ar trebui să poată fi ajustat pe înălțime, pentru a se putea mula perfect pe forma spatelui.
Înclinarea spătarului
Cel mai bun scaun pentru birou are spătarul ajustabil și în alt mod. Practic, acesta se poate înclina pe spate. Astfel poți adopta mai multe poziții: perfect drept atunci când lucrezi, sau ușor lăsat pe spate atunci când vrei să te relaxezi.
Unghiul dintre coapse și spate ar trebui să fie în jur de 95-105 grade. În același timp, abdomenul și pieptul trebuie să fie deschise spre exterior, nu presate spre interior.
Această postură îți permite să respiri mai bine, ceea ce va trimite mai mult oxigen la mușchi, dar și la creier, astfel vei fi mai productiv.
Brațele
Deoarece vei tasta destul de mult, ai nevoie de ceva care să susțină greutatea brațelor. Dacă alegi un scaun de birou cu brațe, este ideal ca înălțimea acestora să fie ajustabilă. Astfel, acestea pot fi reglate pentru a putea intra fără probleme sub masă. Scaunele de birou ergonomice îți permit să ajustezi și lățimea dintre brațe, adaptându-se astfel la lățimea corpului tău.
Ține minte că aceste elemente nu ar trebui să te împiedice să te apropii de masă, în caz contrar, vei ajunge să nu mai stai cu spatele rezemat de spătar.
Scaun staționar sau cu roți?
Dacă stai așezat în mijlocul mesei de birou și ai nevoie să apuci obiecte din cel mai îndepărtat colț, ai nevoie de un scaun cu roți.
Chiar dacă ai o masă mică, abilitatea de a te deplasa în timp ce rămâi așezat, va împiedica disconfortul pe care ți l-ai putea cauza străduindu-te să accesezi obiecte care sunt așezate mai departe, sau în altă parte decât biroul la care lucrezi.
Asigură-te că investești într-un scaun de birou cu o bază cu roți bine construită. Aceasta ar trebui să se miște foarte ușor pe podea. Unele sunt concepute special pentru a se mișca cu ușurință pe covor sau mochetă. Ideal ar fi ca roțile să aibă cel puțin marginile din cauciuc, ceea ce este potrivit pentru suprafețele mai tari.
Baza pentru mișcări rotative
Pe cât de importante sunt roțile, pe atât de important este să te poți roti, mai ales dacă lucrezi la un birou în formă de L sau U. Dacă scaunul tău nu se poate întoarce, corpul tău va trebui să facă asta, iar asta poate rezulta în oboseală și stres în plus.
Mai mult, dacă te întinzi prea tare pentru a ajunge la unele obiecte, poți să ajungi să îți accidentezi mușchii. Alege deci un scaun de birou care este potrivit pentru mediul tău de muncă.
Concluzii
Poți găsi cel mai bun scaun pentru birou online. Aici vei putea verifica mai multe modele decât într-un magazin fizic. De asemenea, este foarte posibil să dai peste oferte foarte bune, deci să cumperi modelul preferat la un preț mai bun.
Nu uita să consulți și părerea altor utilizatori. Așa vei putea să vezi dacă descrierea producătorului a fost sau nu corectă. Acum ești pregătit să cumperi cel mai bun scaun de birou.
Nu toate scaunele de birou disponibile pe piata iti ofera sustinerea necesara pentru a sta confortabil la birou o zi intreaga. Lipsa suportului sau ergonomiei pot avea ca efect dureri si amorteli care se pot croniciza.
Din fericire, ai o gramada de optiuni care iti pot satisface nevoile atunci cand vine vorba de confort, usurinta in folosire si aspect.
Cel mai bun scaun de birou: recomandari
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de scaune de birou pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Scaun Ergohuman v2 Plus Elite, mesh negru, Suport picioare
Scaunul Ergohuman v2 cu suport picioare se preteaza atat ca scaun directorial, scaun de birou cat si ca scaun de relaxare.
Scaun de birou cu sezut si spatar din plasa, tetiera reglabila.
Mecanism synchron cu antisoc. Sezut reglabil pe adancime – Spatar reglabil in inaltime,
Brate pivotante 4D si reglabile in inaltime. Reglaj lombar auto – Suport picioare
Baza aluminiu lucios diametru 650 mm cu role pentru toate tipurile de podea.
2. Scaun birou Actona Winslow
Actona este un brand danez care se încrede în ideea că pentru a avea un design modern, nu putem uita trecutul.
Scaunul de birou este decorat cu imitație de piele maro extravagantă și are o înălțime reglabilă, între 42 și 52 cm. Capacitate de încărcare: 110 kg.
Caracteristici: Cu roți , Înălțime ajustabilă, cu cotiere, rotativ.
Culoarea picioare: Negru – Material picioare: Metal.
Tapițerie: Imitație de piele – Compoziție țesătură: 100% Poliuretană.
3. Scaun ergonomic QMOBILI ERGO LINE HI Negru
Cu o silueta distincta, scaunul ERGO LINE HI intruchipeaza combinatia reusita intre confort si functionalitate si imbina perfect caracteristicile ergonomice cu elementele structurale inovatoare.
Spatarul inalt, ergonomic, cu linii cursive ajuta la mentinerea unei pozitii corecte si ofera utilizatorului un grad de relaxare ridicat. “Coastele” flexibile din care este alcatuit se adapteaza individual la miscarea corpului utilizatorului, sprijinind in acelasi timp toate punctele coloanei vertebrale.
4. Scaun de birou ergonomic Bedora Lotte, Mesh
Acest scaun de birou este conceput pentru a-i oferi utilizatorului o sedere confortabila, fiind perfect pentru mentinerea coloanei vertebrale intr-o pozitie corecta.
Rotire 360 de grade – Ajustare inaltime scaun.
Roti silentioase ce nu zgarie parchetul – Amortizor cromat.
Spatar lat si arcuit ce ofera o pozitie confortabila.
Manere din plastic ce asigura suport pentru brate.
Mecanism Butterfly.
5. Scaun de birou ergonomic Kring Bokai, Piele ecologica
Asigura prestanta si o pozitie confortabila chiar si in conditiile unei munci indelungate.
Atat sezutul cat si spatarul ofera un confort deosebit, ele fiind tapitate cu piele ecologica de buna calitate.
Bratele de sprijin solide si robuste confera siguranta necesara unei utilizari indelungate oferind, in acelasi timp, un confort sporit datorat tapitarii.
Scaunul prezinta un mecanism cu sistem hidraulic ce permite reglarea in inaltime a sezutului, pentru o pozitie cat mai ergonomica la birou.