Cuprins
- 1 Top 3 scaune pentru gaming recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun scaun pentru gaming?
- 3 Cum alegi cel mai bun scaun pentru gaming
- 4 Cel mai bun scaun pentru gaming: recomandări
Cum alegi cel mai bun scaun pentru gaming în 2024? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă scaunul pentru gaming potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Dacă ești un împătimit al jocurilor video, cu siguranță ți se întâmplă să petreci ore întregi în fața calculatorului, într-o poziție cel puțin nesănătoasă. Văzute la început ca un moft, scaunele pentru gaming au reușit să își justifice rapid utilitatea.
Acestea îți permit să te bucuri de jocurile preferate, dintr-o poziție comodă, dar și sănătoasă. Există multe astfel de scaune fabricate special pentru persoanele care joacă mult timp jocuri video, și sunt compromisul perfect între un scaun de birou și nevoile specifice unui gamer.
De la funcționalități, până la design, scaunul pentru gaming este o achiziție pe care trebuie să o iei în considerare, în primul rând pentru sănătatea ta. Dacă vrei să afli unde găsești un astfel de scaun la prețuri bune, dar și cum poți alege cel mai bun scaun pentru gaming, citește cu atenție acest articol.
Top 3 scaune pentru gaming recomandate
- Scaun Gaming Arozzi Torretta, Textil
- Designul ergonomic distinctiv al Arozzi face utilizarea acestui scaun mai ușoară pentru spatele și postura ta pe perioade mai lungi de timp.
- Vezi detalii si pret
- Scaun Gaming Arka Chairs B147 Pro
- Confort si ergonomie de prima clasa asigurate de chingile elastice din interiorul spatarului si al sezutului care ofera o ergonomie maxima.
- Vezi detalii si pret
- Scaun gaming
Serioux Torin - Scaunul ergonomic cu spatar reglabil, cu un unghi de siguranta de 90° pana 170 °. Muncesti , te joci, te relaxezi in orice pozitie doresti.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun scaun pentru gaming?
Nu este nici un secret faptul că generația aceasta de tineri este cea mai expusă la probleme de sănătate din cauza sedentarismului. Și din moment ce nu indiferent de intențiile noastre, ni se întâmplă să fim nevoiți să petrecem ore în șir în șezut, sau pur și simplu pierdem noțiunea timpului și uităm să facem mișcare, este normal să ne dorim să facem minimul pentru a avea grijă de sănătatea noastră.
Deformările de coloană, tasarea organelor interne, deteriorarea permanentă a nervilor precum și o respirație săracă în oxigen, sunt doar câteva afecțiuni provocate de statul excesiv în scaun, într-o poziție necorespunzătoare.
Un scaun cu un design ergonomic, care să îți impună prin construcție o postură corectă este exact lucrul de care ai nevoie.
Cum alegi cel mai bun scaun pentru gaming
Cu toate acestea, nu orice scaun care se numește scaun pentru gaming este comod sau sănătos. Având în vedere și că acestea au în general un preț mult mai mare decât un scaun de birou convențional, este bine să te informezi foarte bine înainte de a cumpăra un scaun de birou.
Care sunt criteriile de care trebuie să ții cont, precum și cum să nu te lași furat de un scaun cu un design atrăgător, dar a cărui calitate nu se ridică la valoarea lui? Pentru a putea face cea mai bună alegere, este necesar să fii foarte bine informat, astfel încât oferta bogată de pe piață să nu te copleșească.
În acest sens, am pregătit pentru tine un ghid de cumpărături, menit să te ajute să iei cea mai bună decizie. La sfârșitul acestui articol vei putea identifica ușor cel mai bun raport calitate/preț de pe piață, care să se încadreze și în bugetul tău.
Așadar, pentru a afla cum poți să alegi cel mai bun scaun pentru gaming, acordă atenție următoarelor aspecte importante.
Tipul de scaun
Scaun pentru gaming pentru PC
Varianta cea mai apropiată ca design de clasicul scaun pentru birou, acesta este cel mai comun model pe care îl veți găsi pe piață. Principalele diferențe față de un scaun de birou, sunt reprezentate de adițiile speciale în zona lombară sau cea cervicală, care asigură o poziție corespunzătoare.
Restul diferențelor țin de ergonomie, și de faptul că îți permite un acces cât mai rapid la tastatură sau mouse. Unele scaune de acest fel permit un balans mai mare fără să se dezechilibreze, decât ar face-o un simplu scaun de birou.
Pe piață există variante cu roți sau variante fixe. Alegerea o vei face în funcție de ce îți dorești. Dacă ești o persoană care apreciază mobilitatea, te vei simți mai bine folosind un scaun cu rotile. Dacă, în schimb, știi că ai obiceiul să te miști mult și ești mai agitat atunci când joci, un scaun de gaming cu roți poate să te enerveze mai mult.
În acest caz, ar putea fi mai util să optezi pentru un scaun fix. Când alegi un astfel de scaun, asigură-te că masa sau biroul îți va permite să te rotești cu ușurință cu scaunul pentru a ieși, fără să te incomodeze în mod deosebit.
Scaun balansoar
Scaunul pentru gaming tip balansoar poate fi o opțiune bună pentru cei care joacă jocuri pe consolă și se uită la un ecran mare, posibil din sufragerie în timp ce se joacă. Sunt practice pentru că permit o poziție comodă. Cu toate acestea, nu sunt cele mai ergonomice.
Acestea sunt lipsite de postament. Sunt în forma literei L, iar singurele componente sunt spătarul și zona de șezut care sunt strâns prinse împreună. Astfel nu există riscul de a te rostogolii. Cu toate acestea s-ar putea să îți fie greu să găsești o poziție confortabilă, și este destul de dificil să te repoziționezi.
De asemenea, este un scaun voluminos și greu. Deoarece nu are rotițe, poate fi greu de transportat sau de pus în poziția dorită. De aceea, este recomandat doar în cazul în care joci predominant jocuri pentru consolă.
Design-ul voluminos din partea de jos însă, permite inserarea boxelor, a unor porturi pentru conectivitate, sau alte elemente de care este foarte probabil să te vei folosi.
Scaun pentru gaming tip piedestal
Combinația ideală între scaunul pentru PC și cel tip balansoar, scaunul pentru gaming tip piedestal îți permite să joci atât jocuri pe consolă cât și jocuri pentru PC, atâta timp cât ecranul se află la un nivel confortabil pentru tine.
Design-ul ergonomic al scaunelor pentru PC este combinat cu forma celui tip balansoar. Acesta este sprijinit într-o bază tip piedestal foarte joasă, care îți permite totuși să îl reorientezi prin rotire. Cu toate acestea, la fel ca în cazul scaunului balansoar, acestea este foarte greu și dificil de mutat.
Avantajul este acela că îți asigură o mai mare stabilitate decât cel tip balansoar. Spătarul, dar și brațele sunt împrumutate de la scaunul clasic pentru PC asigurând astfel o poziție mult mai comodă.
Baza scaunului este la fel de proeminentă ca în cazul scaunului balansoar. Acest lucru permite încorporarea boxelor, a conectorilor de tip USB sau audio, pentru a putea să conectezi ușor căști sau chiar un mouse și o tastatură la acest scaun. Cele mai multe modele includ și elemente speciale pentru suportul tastaturii sau a mouse-lui.
Scaun pentru simulatoare
Este un scaun potrivit atunci când jocurile tale preferate sunt cele de racing. La acesta poate fi atașat un simulator de șofat sau de aviație. Se aseamănă ușor cu un scaun de birou, dar are un design specific. Este dotat cu o bară specială din metal și cu suport pentru volan și pentru pedale.
Suportul pentru pedale poate să fie ajustat astfel încât orice jucător să le poată accesa cu ușurință, indiferent de lungimea piciorului. În cazul în care achiziționezi un volan fără pedale, acel suport poate fi folosit pentru sprijinirea picioarelor.
La fel ca în cazul ultimelor două tipuri de scaun prezentate, acesta este destul de greu, deoarece este fix și nu permite rotația. Acesta este motivul pentru care înainte de a-l achiziționa trebuie să te gândești bine unde îl vei amplasa, deoarece ocupă foarte mult spațiu și nu este ușor de mutat.
Și suportul pentru volan poate fi ajustat din mai multe unghiuri, astfel încât să poată fi poziționat cu ușurință în cel mai confortabil loc pentru tine. Este recomandat să verifici ca volanul pentru jocuri achiziționat să se potrivească cu suportul atașat scaunului pentru simulatoare.
Dacă alegi un sistem complet care include butoane, schimbător de viteze sau alte elemente, asigură-te că alegi cel mai bun scaun de gaming pentru simulator care să îți ofere toate suporturile de sprijin.
Scaunul sac
Nu este neapărat un scaun pentru gaming, dar este o variantă care le surâde multora. Chiar dacă pare foarte confortabil, acest tip de scaun nu este nici sănătos nici ergonomic.
Acesta este motivul pentru care, chiar dacă achiziționezi un astfel de scaun care este foarte accesibil ca preț, nu este bine să petreci multe ore jucând din el. Maxim o jumătate de oră este recomandarea specialiștilor. Poate fi o variantă mult mai bună ca scaun pentru oaspeți cu care vrei să te bucuri de o sesiune nu foarte lungă de joc.
Ergonomie
Pentru a determina dacă un scaun este sau nu ergonomic, trebuie să verifici patru aspecte: spătarul, brațele, șezutul și zona pentru piedestalul sau piciorul scaunului. În cazul spătarului, cel mai bine este să optezi pentru un scaun cu spătar ajustabil. Acesta trebuie să îți permită să te stai rezemat pe spate, fără să fie necesar să te miști din poziția inițială a șezutului.
Spatele trebuie să poată să stea într-o poziție sănătoasă și cât mai confortabilă pentru a evita durerile ulterioare. Dacă simți o ușoară senzație de disconfort sau de arsură în zona lombară sau a cefei, scaunul trebuie să îți permită să faci ajutări pentru a scăpa de aceste senzații de durere sau disconfort. Optează pentru un scaun care are zone speciale, cum ar fi pernuțe pentru ceafă și zona lombară.
Atunci când folosești un gamepad, tastatură sau mouse atunci când joci, vei aprecia un loc pe care să îți poți sprijinii comod brațele. Alege un scaun cu brațe tapițate și ajustabile. Acestea trebuie să se poată mișca atât pe lățime, cât și pe înălțime. Astfel brațele tale nu vor obosi, și nici umerii nu vor simții oboseală.
Zona șezutului trebuie să poată fi ajustabilă de asemenea. Nu trebuie să fie nici prea mare nici prea mică. Atunci când este prea mare, va trebui să stai prea în față deoarece nu vrei ca genunchii să se sprijine în marginea scaunului, iar spătarul nu va mai face astfel contact cu spatele.
Dacă este prea mică, din nou nu va putea asigura o poziție confortabilă. Ideal ar fi ca șezutul să îți permită să stai lipit de spătar cu zona lombară și genunchii să fie ușor depărtați de marginea scaunului.
Piciorul scaunului trebuie să poată fi ajustat astfel încât utilizatorul să se poată bucura de o poziție confortabilă. Asta presupune că scaunul pe care îl vei achiziționa trebuie să poată atinge dimensiuni foarte joase sau foarte înalte.
Genunchii trebuie să fie mereu flexați la 90 de grade și să atingă podeaua. În caz contrar fie se va punea prea multă presiune pe gambe, fie vei fi obligat să forțezi coloană într-o poziție inconfortabilă.
Scheletul scaunului
Cel mai bun scaun de gaming trebuie să aibă un schelet trainic. Urmărește cu atenție materialele din care este fabricat. Cel mai adesea producătorii vor folosi un plastic dur pentru zonele care nu sunt tapițate. În zonele cheie doar, modelele de calitate vor avea inserții de metal.
Cel mai bine este să verifici îmbinările. Uită-te mai întâi la îmbinarea brațelor, deoarece acestea cedează primele în general. Sistemul de prindere al zonei de șezut cu cea a spătarului, trebuie să fie foarte rezistent de asemenea. Piciorul scaunului trebuie să fie cât mai gros. Cu cât este mai gros, cu atât va fi mai rezistent.
Picioarele din metal au o durabilitate mai mare. Maneta de ajustare a înălțimii trebuie să se miște ușor și să nu te oblige să o forțezi. În caz contrar, mecanismul de ajustare s-ar putea defecta.
Dacă vrei un scaun pe roți, alege unul cu rotile îmbrăcate în cauciuc pentru nu a zgâria parchetul. În cazul unui scaun tip balansoar, acesta trebuie să fie dotat cu zone antiderapante pentru a nu aluneca din poziție.
Materialul pentru tapițerie
Scaunele de gaming care au tapițerie din piele sunt printre cele mai costisitoare. Deși pielea este un material rezistent care arată foarte bine și dă un plus de eleganță oricărui spațiu, aceasta nu este neapărat cea mai recomandată pentru un scaun pentru gaming.
Asta deoarece nu permite pielii să respire corespunzător, poate să provoace transpirație, și se poate păta destul de urât cu transpirație, pete care nu pot fi scoase decât printr-o curățare chimică specială.
Alege un astfel de scaun doar atunci când știi că temperatura din spațiul în care te vei juca va fi constantă. Nu uita că pielea absoarbe temperatura camerei, deci dacă este rece în încăpere, nu va fi deloc confortabil să stai pe un astfel de scaun.
Acordă atenție și la tipul de piele, și nu alege niciodată o piele sintetică sau vinil. În ordinea calității, de la cea mai slabă la cea mai bună, menționăm următoarele tipuri de piele: Bonded Leather, Suede, Genuine, Top Grain, Full Grain.
Cel mai bun scaun pentru gaming are tapițeria din materiale textile ce permit pielii să respire. E bine să existe mai multe straturi de material. Cea mai bună alegere este ca cel de la suprafață să fie din plasă, iar cel din interior să hipoalergic, să nu reziste la umiditate și să fie foarte rezistent.
Pernele trebuie să fie fabricate dintr-un material care să nu rețină apa și mirosurile neplăcute. În general spuma poliuretanică este cea mai populară opțiune. Spuma cu memorie este o altă opțiune foarte bună, mai ales pentru perna pentru zona lombară și cervicală.
Ce funcții și accesorii suplimentare are cel mai bun scaun pentru gaming?
- Suprafață specială pentru mouse și tastatură – scaunele piedestal sau pentru simulator sunt dotate cu astfel de zone speciale. Acestea trebuie să fie rigide și suficient de spațioase pentru a susține o tastatură de gaming masivă, și pentru a permite deplasarea nestingherită a mouse-lui.
- Difuzoare – Scaunul cu balansoar sau piedestal permite integrarea unor difuzoare care îți permite o sursă apropiată de sunet. Acestea pot fi dotate cu două sau chiar patru difuzoare. Primesc semnal digital sau analogic, de la consolă, PC, gamepad sau tastatură.
- Conectivitate – cele mai scumpe modele îți oferă multe opțiuni de conectivitate. Ai posibilitatea de a conecta gamepad-ul pentru încărcare în timp ce îl folosești, posibilitatea de a reda muzică de pe un card cu ajutorul unui card reader sau posibilitatea conectării audio wireless sau prin Bluetooth.
Producători
Ferește-te de produsele no-name, care nu îți vor asigura o poziție corectă, iar materialele din care este fabricat scaunul lasă de dorit. Orientează-te înspre firme consacrate precum: DXRacer, Noblechairs, AKRacing, Kring Kago.
Nu uita să consulți părerea altor cumpărători pentru a putea anticipa mai ușor dacă respectivul scaun ți se potrivește. Vei găsi cu ușurința astfel de review-uri atunci când cumperi online. Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, ești gata să alegi cel mai bun scaun pentru gaming.
Cel mai bun scaun pentru gaming: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă recomandăm în continuare câteva modele de scaune pentru gaming care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Scaun Gaming Arozzi Torretta, Textil
Designul ergonomic distinctiv al Arozzi face utilizarea acestui scaun mai ușoară pentru spatele și postura ta pe perioade mai lungi de timp.
Este echipat cu două perne de suport moi: o pernă lombară pentru spate și o pernă pentru sprijinul gâtului și capului.
Țesătura durabilă a tapițeriei – Brațe tridimensionale.
Funcție de balansare care înclină șezutul și spătarul până la 12°
Cadru metalic rezistent care suportă până la 120 kg / 265 lbs.
2. Scaun Gaming Arka Chairs B147 Pro
Confort si ergonomie de prima clasa asigurate de chingile elastice din interiorul spatarului si al sezutului care ofera o ergonomie maxima.
Structura interna realizata din otel – Sistem de rabatare a spatarului la o pozitie aproape paralela cu solul.
Amortizor cu reziztenta de 150 kg – Baza metalica superstrong 150kg.
Role gumate ce nu zgarie parchetul si nu fac zgomot.
Brate reglabile pe inaltime cu structura metalica si parte superioara din material moale.
3. Scaun gaming Serioux Torin
Scaunul ergonomic cu spatar reglabil, cu un unghi de siguranta de 90° pana 170 °. Muncesti , te joci, te relaxezi in orice pozitie doresti.
Perna lombara cu design ergonomic si perna pentru cap ofera gatului si taliei sprijin complet atunci cand va sprijiniti.
Piele sintetica – Greutate maxima admisa: 120kg.
Piston pe gaz, clasa 4 – Manere 2D reglabile – Baza stea cu 5 picioare.
Inaltime reglabila 126-134 cm – Latime 67 cm – Adancime 63 cm – Inaltime spatar 83 cm.
4. Scaun Gaming Reglabil idealSTORE Racing eSPORT COLLECTION
Proiectat pentru a asigura pozitia si confortul corect al corpului in timpul sedintelor lungi la computer. Spatar profilat si scaun pentru confort si comoditate.
Doua perne cu capacitatea de a regla pozitia pentru a mentine pozitia corecta in timpul utilizarii. Cotiere reglabile confortabile (sus / jos).
Modificarea unghiului spatarului pana la 180 °.
Servomotor de inalta clasa, cu optiunea de a ridica si cobori inaltimea scaunului.
5. Scaun Gaming Profesional Dr.Shield SV Racer
Sacuan de gaming ce ofera un designul exceptional si confort sporit.
Cotiere Robuste Easy Adjust 2D – ofera o ajustare rapida pentru bratele laterale iar datorita materialului moale veti avea un plus de confort.
Perna Cervicala – Datorita fabricatiei din spuma poliuretanica High Resilience cu functie Memory ofera o sustinere excelenta a capului si a gatului.
Perna Lombara – Fabricata ca si perna cervicala tot din spuma poliuretanica ofera o pozitie optima pentru coloana vertebrala.