Cuprins
- 1 De ce să alegi cel mai bun șemineu pe lemne?
- 2 Cum alegi cel mai bun șemineu pe lemne
- 3 Cel mai bun șemineu pe lemne: recomandări
Cum alegi cel mai bun șemineu pe lemne? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă șemineul pe lemne potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Șemineul pe lemne a fost ani de zile principala metodă de încălzire a locuințelor, și, în multe cazuri, este piesa care se consideră că transformă o clădire într-o adevărată casă. Chiar dacă suntem în secolul 21, acest tip de încălzire nu și-a pierdut relevanța.
Folosirea lemnului pentru încălzire are încă multe avantaje, de la crearea unei ambianțe și a unu decor aparte, până la independența de facturile lunare plătite la rețeaua de gaz sau curent.
Atâta timp cât ești dispus să întreții mereu focul, te vei bucura de o experiență minunată cu un șemineu pe lemne.
Află din acest articol unde au găsit alți cumpărători mulțumiți un șemineu potrivit, dar și cum poți alege cel mai bun șemineu pe lemne.
De ce să alegi cel mai bun șemineu pe lemne?
Cele mai bune povești se spun la gura focului și suntem siguri că și tu visezi cu ochii deschiși la o noapte în sufrageria ta, lângă șemineu, bucurându-te de momente prețioase cu cele mai importante persoane din viața ta. Nicio altă formă de încălzire pe timp de sezon rece nu îți poate oferi aceeași senzație.
Cu toate acestea, pentru a te putea bucura de cele mai bune rezultate, și pentru a te scuti de multe frustrări legate în mare parte de aprinderea și întreținerea focului, este necesar să alegi cel mai bun șemineu pe lemne pentru locuința ta.
În caz contrar, momentele petrecute lângă acesta vor fi amintiri amare, nicidecum plăcute, ca să nu mai vorbim de investiția care se va dovedi nefericită.
Cum alegi cel mai bun șemineu pe lemne
În secolul 21 poate fi mult mai greu decât în trecut să găsești cel mai bun șemineu pe lemne. Asta deoarece atât nevoile oamenilor, cât și oferta de pe piață, s-au diversificat foarte mult.
În aceste condiții, s-ar putea să îți fie destul de greu să alegi un model sau altul, ar dacă faci o alegere impulsivă sunt foarte multe șanse să te trezești cu un produs total nepotrivit pentru nevoile tale reale.
Pentru a face cea mai bună achiziție deci, este nevoie să te documentezi foarte bine înainte.
Deoarece știm că asta ar putea să îți ia timp și energie de care nu dispui, am decis să facem munca pentru tine, și am pus la punct un ghid de cumpărături cu toate informațiile de care ai nevoie pentru a face cea mai bună alegere. Mai mult, te vom ajuta să găsești și cel mai bun raport calitate/preț de pe piață pentru momentul de față.
Așadar, dacă vrei să afli cum poți alege cel mai bun șemineu pe lemne pentru tine, acordă o atenție deosebită următoarelor informații.
Spațiul de încălzit
Prima și cea mai importantă informație pe care trebuie să o cunoști este suprafața pe care dorești ca un șemineu pe lemne să o încălzească. Ești în căutarea unui șemineu care să îți încălzească toată casa? Sau vrei doar un șemineu care să încălzească o cameră sau două? Fiecare alegere are avantaje și dezavantaje.
Șemineu pentru încălzire centrală
Când șemineul pe lemne este folosit pentru a încălzi toată casa, atunci vei fi capabil să păstrezi o temperatură plăcută și uniformă în toate încăperile din locuință. Lemnul folosit pentru a alimenta focul nu este la vedere de cele mai multe ori, și nu va trebui să te îngrijorezi că vei scăpa cenușă pe jos atunci când vei curăța șemineul.
Acestea sunt foarte potrivite pentru casele mai mari, dar vor oferi un grad de confort ridicat și într-o locuință de dimensiuni mai reduse.
Șemineu pe lemne pentru o singură cameră
Când este instalat corespunzător, un șemineu periferic poate să ofere și altor încăperi un anumit grad de căldură. De exemplu, dacă acesta este amplasat în sufragerie, camerele din jur, se vor bucura de o temperatură plăcută ceea ce înseamnă că vei putea face multe economii.
Tot aici putem să amintim și modelele mai aparte care îți permit să le folosești inclusiv pentru gătit.
Dezavantaje
În ambele cazuri sunt dezavantaje de care trebuie să ții cont. Un șemineu folosit pe post de centrală nu este cea mai bună alegere dacă ești o persoană care nu suportă praful, deoarece flăcările, praful de la lemne și cenușa, pot cauza mereu dezordine.
De asemenea, atunci când focul este puternic și locuința nu este prea mare, ai putea să simți un miros de fum deranjant pentru unii. Dacă folosești un șemineu mai mic pentru încălzire, în nopțile geroase camerele în care nu ai instalat un șemineu ar putea să nu se încălzească, iar conductele ar putea să înghețe.
Puterea
De cele mai multe ori, cel mai bine ar fi să apelezi la un profesionist pentru a te ajuta să determini cu acuratețe care este puterea termică pe care ar trebui să o aibă un șemineu potrivit pentru locuința ta.
Poți totuși să aproximezi cam în ce categorie de putere ar trebui să se încadreze un șemineu bun, dar va trebui să ții cont de multe variabile precum: suprafața de încălzit, nivelul de izolare a locuinței, tipul și calitatea tâmplăriei, zona climatică, condițiile meteorologice precum viteza vântului și cât de expusă este locuința la acțiunea fenomenelor meteorologice.
Orientativ, te poți ghida după următorul reper. Pentru 85 de metri pătrați ce trebui încălziți la o înălțime de 2,6 m, în condiții de climă temperată și un nivel de izolație foarte calitativ, un șemineu pe lemne cu o putere termică de 10 Kw va fi ideal pentru o astfel de locuința.
În general, producătorii sunt generoșii cu informațiile despre puterea termică, dar aceasta este adesea exprimată ca o valoare ce exprimă volumul total ce poate fi încălzit de șemineu, indice exprimat în metri cubi (mc).
Vei putea să afli care este puterea de care ai nevoie împărțind numărul de mc indicat de producător, la 2,6, înălțimea majorității încăperilor. Rezultatul îți va indica ce suprafață (mp) poate fi încălzită cu respectivul model.
Randamentul șemineului
Randamentul se referă la procentajul din combustibilul folosit ce va fi transformat în căldură. Cu alte cuvinte, cât la sută din energia produsă de lemnele care ard, este transformată în căldura de care ai nevoie.
Acest aspect este foarte important deoarece, dacă l-ai ignora, ai putea ajunge să constați că 15 sau 20%, ori chiar mai mult, din lemnele pe care le plătești, nu îți produc cu adevărat căldură, deci le irosești.
O valoare a randamentului pe care să o urmărești este de cel puțin 90%. Îți recomandăm să nu cumperi nimic sub acest prag.
Materialul șemineului
Materialul din care este fabricat șemineul contează într-o mare măsură. Asta deoarece determină măsura în care va trebui să întreții șemineul, precum și randamentul acestuia. Iată mai jos principalele tipuri de materiale.
Oțel căptușit cu samotă
Este ușor de găsit pe piață și este o variantă pe care aproape oricine și-o poate permite. Prezintă mai multe avantaje, precum durabilitatea deoarece zonele de îmbinare sunt în general sudate. De asemenea, este mai ușor de întreținut decât alte șemineuri din alte materiale, deoarece geamul de sticlă nu trebuie curățat după fiecare folosire.
Desigur, există și dezavantaje. Randamentul nu este chiar cel mai bun, acesta încadrându-se undeva între valorile de 80-85%. Asta înseamnă că nu va fi necesar să cheltuiești foarte mult pe lemne, dar oricum va trebui să folosești o cantitate mai mare de lemne decât ai avea nevoie în mod normal. Timpul de încălzire este de asemenea un aspect dezavantajos, deoarece în cazul acestui material durează destul de mult.
Fonta
La fel cum am analizat mai sus, și în cazul acestui material sunt avantaje și dezavantaje. Nici acest tip de șemineu nu este foarte scump. De fapt, diferența de preț dintre font să oțel căptușit nu este foarte mare. În plus, timpul de încălzire este foarte rapid, ceea ce înseamnă că nu va trebui să zgribulești de frig în casă mult timp.
Dezavantaje apar tot la durata de încălzire, mai precis este vorba despre faptul că căldura nu este reținută în încăpere mult timp de la stingerea focului, fonta răcindu-se destul de ușor. Nici la capitolul întreținere nu stă grozav.
Geamul de sticlă se murdărește după fiecare folosire, și trebuie curățat la fel de frecvent dacă vrei să vezi flăcările prin el. Au de asemenea, tendința de a fi mai puțin rezistente, specialiștii avertizând că vei avea probabil nevoie să întreprinzi lucrări de întreținere sau reparare mai însemnate, odată la 5 ani.
Cărămida
Materialul clasic din care sunt fabricate cele mai apreciate șemineuri pe lemn, este cărămida. Dacă spațiul îți permite construirea unui șemineu cu gura deschisă, adică fără geam, te sfătuim să alegi cu încredere cărămida.
Pe lângă faptul că este u material ideal și foarte rezistent, îți permite să construiești șemineul în mai multe tipuri de design, acesta fiind un centru de interes estetic în orice casă.
Căminul șemineului
Căminul șemineului, gura lui sau locul pe unde vei alimenta efectiv focul poate fi de două tipuri: închis sau deschis. Alegerea o vei face ținând cont în primul rând de factorul siguranței.
Cămin închis
Aceasta este varianta preferată de cei care caută un șemineu care să funcționeze cu cât mai puține riscuri. În timpul arderii nu există riscul ca jarul să ajungă pe covor sau pe podea, și nici animalele de companie sau copiii nu vor avea acces la foc.
Închiderea se face cu o ușă cu geam transparent care îți permite să admiri flăcările în voie fără a fi nevoie să îți faci griji pentru eventualele accidente neplăcute.
Cămin deschis
Este o variantă bună mai degrabă pentru o casă de vacanță decât pentru o locuință convențională. Asta deoarece, oricât de plăcut ar fi să te încălzești direct la flacără, să admiri frumusețea flăcărilor și trosnitul lemnelor împreună cu o persoană dragă, există unele dezavantaje care ți-ar strica zilele destul de mult într-o casă normală.
Asta deoarece jarul și scântei din șemineu pot zbura cu ușurință pe podea și chiar pe materiale textile. Dacă ai animale de companie sau copii mici, este bine să eviți acest tip de șemineu indiferent de ce ai văzut în filme sau reclame. Nu puteam să ignorăm nici noxele și mirosurile care sunt degajate și care se pot impregna în pereți și în haine.
Mărimea căminului
Atunci când aleg cel mai bun șemineu pe lemne, mulți se interesează în mod deosebit cu privire la materialul din care acesta este fabricat. Deși acesta este un aspect important, și mărimea căminului contează destul de mult, întrucât poate influența randamentul șemineului.
Cu cât căminul este mai mare, cu atât îți va permite să-l alimentezi cu bucăți mai mari de lemn care îți vor asigura o ardere mai îndelungată. Lungimea standard a unui cămin este de aproximativ 40 cm și este o variantă rezonabilă pentru majoritatea utilizatorilor.
În cazul șemineurilor pe lemne ce sunt destinate pentru a încălzi o singură cameră, vei urmării modele cu un cămin mai mic. Asta te va ajuta să faci economie la prețul de achiziție. Șemineurile de cameră nu au nevoie de o putere foarte mare, ceea ce înseamnă că poți alimenta doar cu câte lemne ai nevoie, evitând cu succes surplusurile.
Modelele care au un cămin de mărime mai mare sunt potrivite doar pentru locuințele foarte mari care au nevoie de un foc mai puternic. Acestea pot fi alimentate cu lemne de dimensiuni mai mari, dar aprinderea precum și alimentarea focului va fi mai greoaie.
Design
Deoarece șemineul pe lemne va si un element care va atrage categoric atât atenția ta, cât și atenția tuturor, nu poți ignora felul în care acesta se va potrivi cu restul design-ului încăperii sau chiar cu personalitatea și gusturile tale.
Din fericire, există pe piață numeroase modele cu stiluri diferite, și este foarte probabil ă îl găsești pe cel ce și se potrivește. Iată care sunt cele mai întâlnite:
- Clasic – cel mai ușor de găsit și cel mai des abordat deoarece se potrivește cu majoritatea locuințelor. Au un pre de achiziție accesibil pentru majoritatea, și deși se pot găsi la dimensiuni, forme și chiar culori diferite, în general poartă un aer de sobrietate.
- Minimalist – acestea pot fi sofisticate cu un aspect foarte simplist, sau din contră, în forme inedite, dar păstrând un tipar minimalist. Arată foarte bine în locuințele care sunt decorate în stil contemporan.
- Rustic – Locuințele care vor să păstreze un aer cald în stil vintage sau rustic, pot opta pentru un șemineu de dimensiuni mai ari, decorat cu migală, care poate transforma cu totul atmosfera dintr-o cameră, nu doar din punct de vedere termic, ci și estetic și chiar emoțional.
Montare
Stilul de montare, dar și locul în care alegi să îl instalezi va influența mult cheltuielile tale de achiziție, dar și pe cele ulterioare. Trebuie să știi că există modele care sunt foarte ușor de instalat. Practic acestea sunt prevăzute cu picioare, și odată ce le-ai făcut legătura cu o gură de evacuare a noxelor, pot fi puse în funcțiune fără probleme.
La pol opus se situează modelele ce pot fi încastrate în fontă sau cărămidă și care necesită un procedeu de montare ceva mai complex și mai anevoios. Dacă nu ești chiar tu un expert, va fi necesar să plătești, pe lângă prețul de achiziție, și manopera unui specialist care să monteze șemineul pe lemne.
În funcție de locul în care ai de gând să plasezi șemineul, poți alegi între modele pentru colțul camerei și modele pentru centrul peretelui.
Preț și producători
Dacă vrei să te bucuri ani de zile de cel mai bun șemineu pe lemne, fără a fi necesar să execuți intervenții pentru reparații sau a-l înlocui, este necesar să fii dispus să plătești o sumă corectă pentru un produs de calitate. Sugestia specialiștilor este să nu îți stabilești un buget sub 2500 de lei.
De asemenea, ar fi bine să te interesezi în legătură cu producătorii de șemineuri pe lemne, și să alegi o firmă care are o reputație bună. Printre cele mai apreciate disponibile în România se numără: Fornello, Prity, Wamsler, Gaftos.
Îți recomandăm să cauți modelul ideal pentru tine online. Mulți cumpărători au fost mai mult decât încântați de modele pe care le-au descoperit astfel.
Online poți găsi o gamă mai variată de modele, și ai parte de promoții și reduceri pe care nu le găsești într-un magazin convențional. Nu uita să verifici și părerea altor utilizatori despre produs atunci când ai ocazia. Astfel poți să îți dai seama mai bine dacă respectivul model ți se potrivește sau nu.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, ești gata să alegi cel mai bun șemineu pe lemne pentru tine.
Cel mai bun șemineu pe lemne: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de șeminee pe lemne pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. SEMINEU FERROLI MIRANO C 12 KW
Semineu pe combustibil solid destinat incalzirii camerei in care este instalat prin radiatie si convectie, creand totodata o ambianta placuta in incapere.
MIRANO C reprezinta varful gamei de seminee Ferroli. Tehnologia moderna de proiectare si fabricatie, precum si utilizarea materialelor de calitate asigura o functionare eficienta si sigura in conditiile respectarii instructiunilor de instalare si utilizare.
Semineul este dotat cu usa de alimentare cu geam din sticla termorezistenta, care confera siguranta in exploataresi aduce valente estetice produsului.
2. Termosemineu centrala pe lemn Fornello Aqua Plus 25 kw
Putere termica nominala: 25 kW.
Putere termica in circuit hidraulic: 17kW.
Puterea pentru incalzirea camerei: 8kW.
Randament energetic: 80%.
Vopsea termorezistenta: 600 ⁰C.
Sticla termorezistenta: 700 ⁰C.
Grosimea tablei de otel: 5 mm, 3 mm.
3. Termosemineu incalzire centrala PRITY S3W17,17+5 kW
Termosemineu PRITY S3W17 este un termosemineu modern destinat incalzirii cu lemne sau carbune a locuitelor de pana la 196 mp (izolate termic).
Avand cazan de apa incorporat ,avand un volum de 22 litri, acest model de termosemineu poate incalzi pana la 7-8 calorifere.
Avand o putere de 5 kW degajata in camera in care se monteaza si focar cu geam termorezistent, acest tip de termosemineu va infrumuseta locuinta.
Putere nominala: 22 kW – Capacitate rezervor apa: 22 l.
4. SEMINEU FERROLI PADOVA F 9 KW
Semineu pe combustibil solid destinat incalzirii camerei in care este instalat , prin radiatie si convectie creand totodata o ambianta placuta in incapere.
Semineul este dotat cu usa de alimentare cu geam din sticla termorezistenta, care confera siguranta in exploatare si aduce valente estetice produsului.
Corpul semineului este din tabla din otel tratata, sudata si vopsita cu vopsea termorezistenta.
Focarul placat cu caramida refractara (samota).
Gratarul de ardere din fonta asigura rezistenta si durabilitate in timp.
5. Semineu incalzit Prity K1 K 9 kW
Soba destinata incalzirii locuintelor de pana la 47 mp sau 110 mc.
Focarul este samotat, iar focarul are prezenta sticla termorezistenta.
Se recomanda a se utiliza burlane si cotul 130 mm.
Semineul este vopsit cu vopsea termorezistenta culoare negru Prity.
Dimensiuni: 45x38x95 cm.
Greutate: 67 kg.
Material: otel.