Cuprins
Cum alegi cel mai bun sistem de panouri solare? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă sistemul de panouri solare potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Nu știi ce îți rezervă viitorul, dar un lucru e sigur, factura ta la energie nu va avea valori mai mici dacă vei fi în continuare conectat la rețeaua generală de energie. Asta deoarece resursele folosite pentru a genera energie electrică sau termică sunt epuizabile, și pe măsură ce vom înainta în ani, acestea vor fi din ce în ce mai scumpe.
Pentru a evita un astfel de rezultat dezastruos, mulți au ales să instaleze o alternativă gratuită pentru a genera energie electrică. Panourile solare sunt din ce în ce mai folosite pentru încălzirea apei sau pentru generarea curentului electric.
Dacă și tu ești interesat de achiziționarea acestora, află în continuare cum poți alege cel mai bun sistem de panouri solare?
Top 3 sisteme de panouri solare recomandate
- Kit fotovoltaic cu acumulatori Idella 1500W
- Kit-ul 6 panouri fotovoltaic Idella IPPP250W, 4 acumulatori cu GEL de 12v220Ah, un regulator de incarcare MPPT de 70A si un invertor cu redresor incorporat de 1600W.
- Vezi detalii si pret
- Kit fotovoltaic monofazat ONGRID 3KW
- Kit 3 kw compus din 6 panouri + invertor monofazat 3 000 w + smartmeter. Panoul solar Gentle Electric 550W series este produs cu celule multi-bar de înaltă eficiență.
- Vezi detalii si pret
- Sistem solar presurizat Sunsystem PК SL FP 2.0
- Panourile solare nu necesita montarea boilerului pe acoperis, boilerul poate fi pozitionat oriunde in locuinta, rezultand o pierdere minima de caldura pe timp racoros.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun sistem de panouri solare?
Un sistem de panouri solare bun reprezintă o metodă ideală de a produse energie termică sau electrică pentru o locuință, deoarece exploatează o sursa de energie inepuizabilă și gratuită: soarele.
Acest lucru poate sa aducă avantaje mari pe termen lung, deoarece îți poți produce propria energie electrică, și nu va mai fi nevoie să plătești facturi lunare.
Energia solară poate fi folosită fie pentru a produce electricitate, fie pentru a încălzi apa, deci pentru a produce energie termică.
Cum alegi cel mai bun sistem de panouri solare
Alegerea unui sistem de panouri bun însă, nu este una ușoară . Asta pentru că aceste sisteme sunt relativ noi pe piață, și puțină lume știe după ce să se uite atunci când trebuie să aleagă panouri solare.
De fapt, multă lume nu știe nici măcar cum funcționează acestea, ci doar că reprezintă o formă foarte rentabilă de a produce energie electrică sau termică.
Mai mult decât atât, aceste produse au un preț destul de mare de achiziție, investiția urmând să se amortizeze în câțiva ani. Cumpărătorii care sunt conștienți de acest lucru, petrec mult timp încercând să găsească cel mai bun sistem de panouri solare.
Dacă te afli în aceiași situație, ne-am hotărât să venim în întâmpinarea nevoilor tale, redactând acest ghid de cumpărături.
Dacă vei citi acest ghid în întregime, vei afla toate criteriile ce trebuie îndeplinite de cel mai bun sistem de panouri solare, și vei putea găsi mult mai ușor cel mai bun raport calitate/preț de pe piață. Așadar, pentru a putea face cea mai bună alegere, acordă o atenție deosebită următoarelor informații importante.
Tipuri de panouri solare
Fiind componenta de bază din întregul sistem, te poți ghida după calitatea panoului solar atunci când vrei să îți cumperi un sistem de panouri solare.
Pe piață există panouri solare ce fac parte din diverse clase. De cele mai multe ori vei găsi următoarele două categorii: fotovoltaice și termice.
Panouri solare termice
Panourile solare termice sunt folosite pentru a încălzi apa menajeră din locuință și nu numai. Deseori sunt folosite pentru încălzirea apei din piscină sau din bazine. Diferența în valoarea cifrei de pe factură se va vedea imediat.
Asta pentru că pe timp de vară, eficiența sistemului de panouri solare este de 100%, ceea ce înseamnă că nu va trebuie să folosești boilerul sau centrala pentru a încălzi apa.
Pe timp de iarnă panourile solare vor fi capabile să acopere între 60% și 80% din necesarul de energie pentru a încălzi apa, ceea ce va însemna din nou valori mai scăzute în facturi.
Panourile solare termice sunt și acestea disponibile în două variante. Cea mai cunoscută și probabil și cea mai ușor de găsit, este varianta panourilor solare termice cu tuburi vidate. Modul de construcție al acestor panouri, permite captarea foarte eficientă a razelor solare.
Acestea sunt formate din segmente tubulare din sticlă borosilicată, ceea ce permite căderea perpendiculară a razelor solare, din direcții variate. Unul din motivele pentru care clienții optează pentru panouri solare tubulare este faptul să sunt relativ ușor de întreținut.
Panourile solare plane sunt și ele o variantă rentabilă, cu toate ca au un randament mai scăzut decât cele tubulare. Motivul pentru care sunt alese însă este capacitatea mare de captarea a razelor solare. Construcția lor este una care favorizează acest proces.
Pe un cadru de aluminiu sunt plasate plăci de cupru, care sunt mai apoi acoperite cu sticlă. Datorită acestui mod de construcție, aceste panouri solare sunt potrivite pentru orice zonă geografică, și nu depind foarte mult de condițiile climatice.
Panouri solare fotovoltaice
Spre deosebire de panourile termice, panourile solare fotovoltaice sunt destinate producerii de energie electrică. Energia electrică care este produsă poate să fie consumată imediat, sau, pentru a nu pierde nimic, poate fi stocată în baterii de capacitate foarte mare, pentru a fi utilizată mai târziu.
Și acest tip de panouri poate fi la rândul său de mai multe feluri. Cele mai întâlnite sunt: monocristaline, policristaline și panourile cu strat subțire.
Modele de panouri solare monocristaline (sc-Si), sunt apreciate în primul rând pentru eficiența lor. Fabricate folosind un filon de siliciu pur, acestea transformă energia termică de la soare în energie electrică. Randamentul lor este considerat a fi unul foarte bun.
Din cantitatea totală de radiații solare, aceste panouri reușesc să convertească între 15-20% în energie electrică, ceea ce este un procent destul de mare.
De asemenea, sunt opțiunea multor cumpărători deoarece pot fi întreținute destul de ușor, și au o durată de funcționare foarte mare, de aproximativ 25 de ani. Unicul dezavantaj până acum este prețul, care este mai ridicat decât în cazul altor tipuri de panouri.
Prețul ridicat al panourilor monocristaline este dat de valoarea materialului. Acesta este și motivul pentru care panourile solare policristaline (mc-Si) sunt o variantă mai accesibilă la preț.
Nu mai vorbim de un material de fabricație sofisticat, ci de resturi de siliciu. Acest proces de fabricare le face să aibă un aspect neuniform al culorii și să semene cu un panou de sticlă spartă. Datorită acestui aspect distinctiv, sunt foarte ușor de remarcat și de recunoscut.
Nu doar prețul este mai scăzut însă, ci și randamentul. Numai 13-16% din radiațiile captate de la soare vor fi transformate în energie electrică. Cât despre durata de funcționare, aceasta rămâne tot de 25 de ani, în condițiile în care vor fi întreținute corespunzător.
La coada eficienței energetice se află panourile solare cu strat subțire. Acestea pot converti în energie electrică doar 6-12% din cantitatea de radiații solare captate. Cu toate acestea, oamenii continuă să le achiziționeze pe baza altor considerente. În primul rând, sunt flexibile și pot fi amplasate cu ușurință.
Prețul este unul destul de redus, iar aspectul lor este unul plăcut. Principalul avantaj însă este faptul că nu depind de temperatură. Panourile for continua să producă energie electrică indiferent că afara va fi senin sau umbră.
Se găsesc pe piață în cel puțin trei variante: seleniură de cupru-indiu-galiu (CIGS), telură de cadmiu (CdTe), sau siliciu amorf (a-Si).
Panouri solare hibrid
Probabil cele mai scumpe dar și cele mai bun panouri solare, sunt cele hibrid, o adiție relativ nouă pe piață. Acestea reușesc să combine sistemul de panouri monocristaline cu un strat de amorfă. Astfel se reușește optimizarea randamentului energetic.
Panourile solare vor produse multă energie electrică, fără a mai fi influențate de umbră. Deoarece fabricarea acestora este mai complexă însă, și prețul este mai ridicat.
Unde vrei să folosești panourile solare?
Scopul în care vei vrea să folosești un sistem de panouri solare, va influența mult achiziția ta. Atunci când vrei să achiziționezi un astfel de sistem este bine să ai în minte locul în care îl vei instala: la o locuință sau pe o rulotă. Acest lucru este important deoarece pe piață există variante optimizate pentru ambele variante.
În cazul în care locuiești la casă, este foarte probabil să fii deja legat la rețeaua de energie electrică. Asta înseamnă că vei dori în mare parte doar să reduci consumul de energie furnizată de rețeaua generală, apelând la o metodă eficientă și ecologică.
Un sistem de panouri solare on-grid este cel mai potrivit în acest caz. În cele mai bune zile, acelea călduroase când cerul este senin, sistemul de panouri solare va fi capabil să convertească suficientă energie electrică pentru a acoperi necesarul pentru respectiva zi.
În zilele mai puțin favorabil însă, va reuși să producă doar o parte din aceasta, restul fiind suportată de rețeaua de energie electrică la care ești racordat.
Acest tip de panouri însă are dezavantajele lui. Dacă într-o zi favorabilă este produsă mai multă energie decât este necesar, nu ai posibilitatea de a o stoca în acumulatori. Toată energia va fi transmisă în rețea sau va fi pierdută. De aceea, panourile fotovoltaice on-grid pot fi folosite doar ca sisteme suplimentare de energie electrică.
Potrivite pentru rulote sau locuințe izolate, panourile solare off-grid sau de sine stătătoare, sunt variante portabile care nu au nici o legătură cu rețeaua electrică locală. Acestea sunt preferate de cei care locuiesc în rulote, sau fac adesea excursii în natură.
De asemenea, sunt potrivite pentru cei care locuiesc izolat și nu au posibilitatea de a se racorda la o rețea de energie electrică. Aceste sisteme de energie electrică sunt dotate cu acumulator. Toată energia care nu este folosită pe parcursul zilei, este stocată și poate fi folosită pe timp de noapte sau în următoarele zile dacă aceasta este suficientă.
Majoritatea producătorilor vor indica dacă un sistem de panouri solare este potrivit pentru a fi legat la rețeaua electrică sau dacă este autonom. Atunci când acest lucru nu este menționat sau când nu ești sigur, poți verifica ușor acest aspect.
Sistemele de panouri solare on-grid se sunt dotate cu invertor și panouri care au încorporate 40, 50 sau 60 de celule și se instalează în serie. Spre deosebire de acestea, sistemul de panouri solare independent este dotat cu acumulator, iar numărul de celule este de cele mai multe ori de 32 sau 72.
Pentru a contribui la tensiunea de lucru, un sistem de panouri solare independent mai este dotat și cu un regulator de încărcare. Este bine să ai vedere aceste informații înainte de achiziție, deoarece ambele tipuri de panouri solare arată la fel, și nu le vei putea diferenția după aspect.
Productivitate
Înainte de achiziționa un sistem de panouri solare trebuie să ai în vedere necesitățile locuinței tale, numărul de persoane care locuiesc în reședința ta, precum și dimensiunea acoperișului.
Toate acestea sunt aspecte pe care le poți controla mai mult sau mai puțin. Ceea ce nu poți controla deloc sunt condițiile meteorologice, de aceea alegerea celui mai bun sistem de panouri solare trebuie făcută cu mare atenție.
În cazul panourilor solare termice, se consideră că între 30 și 40 de panouri cu tuburi vidate sunt suficiente pentru a încălzi apa dintr-un boiler de 200 l, suficientă pentru 2-4 persoane. Calculul poate avea la bază următoarea relație: pentru a încălzi 50 de litri de apă este necesar 1 metru pătrat de panouri solare.
În cazul sistemelor de panouri solare fotovoltaice, influența factorilor de temperatură va fi destul de importantă. În general, când temperatura scade sub 20 grade Celsius sau depășește 30 grade Celsius, eficiența acestor panouri solare va scădea. Este recomandat să se consulte în fișa tehnică a panoului solar puterea maximă pe care o poate furniza.
Trebuie avut în vedere faptul că această putere poate să varieze ușor de la un model la altul, însă în cazul panourilor solare fotovoltaice, și diferențele mici de valori pot face o diferența mare în producerea energiei electrice.
Un astfel de panou solar poate produce între 40 și 300 de W. Asta înseamnă că dacă vei vrea să produci electricitate exclusiv cu ajutorul panourilor solare, este necesar să calculezi exact cantitatea de energie de care ai nevoie.
Instalare și întreținere
Procesul de instalare și de mentenanță al panourilor solare trebuie făcute de către un specialist în domeniu. Asta deoarece și greșelile mici pot duce la o funcționare defectuoasă sau la deteriorarea sistemului de panouri solare.
Totuși este bine să cunoști câteva aspecte despre instalarea și întreținerea lor, astfel poți să îți dai seama și dacă sunt potrivite pentru tine. Orice panou solar trebuie să fie montat astfel încât să aibă o înclinare de 15 grade, cu orientare spre sud. Astfel se va optimiza procesul de captare a razelor solare, și se va facilita și procesul de autocurățire.
Un procedeu de întreținere important este reumplerea cu antigel solar. Acesta are rolul de a regla presiunea de circuit, și pentru o bună funcționare, procedeul trebuie făcut mereu doar de către un specialist.
Ce trebuie să conțină cel mai bun sistem de panouri solare?
- Cabluri de conexiune
- Regulator/invertor (în funcție de tipul de panouri solare)
- Acumulator (acolo unde este cazul)
- Panouri solare
- Boiler (opțional)
Optează mereu pentru sistemele de panouri solare complete chiar dacă par a avea un preț mai ridicat. Astfel nu va mai fi necesar să pierzi timp prețios căutând piese potrivite prin magazine.
Producători
Ca de obicei, atunci când vei cumpăra un sistem de panouri solare online, va fi mai simplu să afli rapid ce îți dorești. Pentru ca riscul achiziției să fie cât mai redus, orientează-te spre branduri consacrate în producția de sisteme de panouri solare.
Printre cele mai recomandate care sunt disponibile pe piața din România se numără: Solaro, Idella, Zantia. Îți recomandăm să verifici review-urile celorlalți cumpărători înainte de a face o achiziție. Astfel poți să îți dai seama mai bine dacă experiența ta cu respectivele panouri va fi sau nu una plăcută.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, ești gata să faci alegi cel mai bun sistem de panouri solare.
Cel mai bun sistem de panouri solare: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de sisteme de panouri solare care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Kit fotovoltaic Idella 1500W
Kit-ul 6 panouri fotovoltaic Idella IPPP250W, 4 acumulatori cu GEL de 12v220Ah, un regulator de incarcare MPPT de 70A si un invertor cu redresor incorporat de 1600W.
Produce 5kWh media zilnica anuala, bancul de acumulatori poate stoca 10.5kW.
Acumulatorii cu GEL au 750 de cicluri de incarcare-descarcare la 50%.
Ideal pentru iluminatul perimetral ar parcarilor, la cabane cu frigider, etc.
Regulatorul MPPT va capta cu 30% mai multa energie pe vreme nefavorabila si pe lumina difuza.
2. Kit fotovoltaic monofazat ONGRID 3KW
Kit 3 kw compus din 6 panouri + invertor monofazat 3 000 w + smartmeter.
Panoul solar Gentle Electric 550W series este produs cu celule multi-bar de înaltă eficiență.
Performanță excelentă în medii cu lumină scăzută (dimineața, seara și zilele înnorate).
Invertor Growatt – Eficiență maximă 98.4% – Raport DC/AC până la 1.4 – Trackere duble MPP.
Growatt Smart Meter este o soluție individuală pentru limitarea exportului în rețea și monitorizarea autoconsumului.
3. Sistem solar presurizat, panou solar plan Sunsystem PК SL FP 2.0
Panourile solare nu necesita montarea boilerului pe acoperis, boilerul poate fi pozitionat oriunde in locuinta, rezultand o pierdere minima de caldura pe timp racoros.
Panoul solar cu boiler bivalent a fost optimizat pentru a furniza apa calda menajera tot timpul anului.
Poate fi montat pe orice tip de acoperis si pe orice suprafata plana.
Circuitul de schimb termic (intre panou si boiler) contine agent termic pe baza de antigel, astfel ca poate fi folosit si pe timp de iarna.
4. Kit Fotovoltaic Off-Grid 600W + invertor 600W
Kit usor de asamblat. Ideal pentru rulote, case de vacanta si aplicatii mobile.
Panou fotovoltaic Kingdom Solar KD-M310-60 monocristalin – 2 buc.
Acumulator VRLA Ultracell 12V cu GEL, 200Ah UCG200-12 – 1 buc.
Invertor unda pura 600W 12V JYP600 – 1 buc.
Controller solar Powersave MPPT 20A 12/24V LCD display SR-ML2420 – 1 buc.
Set cablu solar 4mm (rosu 5m + negru 5m) – Set conectori MC4 – Set cablu acumulatori MYF 16mm.
5. Kit fotovoltaic Idella 250W
Acest kit solar produce 800Wh media zilnica anuala, acumulatorul poate stoca pana la 1080W.
Acumulatorul solar AGM de 90Ah are 650 de cicluri de incarcare-descarcare la 50%.
Ideal pentru iluminat perimetral si gradina, kit-ul poate alimenta timp de 10 ore doua reflectoare cu LED-uri pe 12 volti cu putere de 40W timp de 10ore.
Kitul fotovoltaic este alcatuit din panou fotovoltaic Idella de 250W, acumulator de 90Ah si regulator de incarcare de 10A.
Este cineva care are contractul aprobat cu AFM la programul inceput in 2019 ?
Buna ziua,
As dori un sfat in legatura cu incalzirea unei cabane , pe timp de iarna cit nu este locuita. Pentru mentinerea unei temperaturi pozitive in interior prin folosirea a 8 panouri fotovoltaice(300wat/buc,32volt/buc) si 6 panouri plane de apa calda. M-am gindit sa folosesc un boiler de 10 litrii pe post de centrala electrica iar preincalzirea sa o faca panourile de apa calda . circulatia facindu-se cu o pompa actionata tot de panourile solare deoarece pe timp de noapte sistemul va ramine in asteptare pina la aparitia soarelui. Volumul de agent termic din calorifere este de aproximativ 60 litri. Ce ar trebui sa mai aiu in considerare pentru realizarea obiectivului. Multumesc
Am două panouri fotovoltaice 310 W, un mppt victron 100 /50, două acumulatoare 12v 45ah legate paralel, un invertor AEG SW 1000. Problema este ca aplicația victron îmi arata 60-70v și doar 5-6w! Aveți cumva idee ce se întâmplă?
Acumulatorii sunt ultracell iar mppt are mai multe poziții (7) și eu am lăsat default. Poate fi asta cauza? Mulțumesc anticipat celor care mă pot ajuta!
Buna ziua!
Doresc foarte mult să mi instalez panouri solare la casă,dar nu stiu cum să procedez.Am citit ,m am documentat,totusi vreau si parerea unui proprietar care si a montat asa ceva si sa mi dea mai multe informatii.
Multumesc anticipat!