Cuprins
- 1 Top 3 sisteme multimedia auto recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun sistem multimedia auto?
- 3 Cum alegi cel mai bun sistem multimedia auto
- 4 Cel mai bun sistem multimedia auto: recomandări
Cum alegi cel mai bun sistem multimedia auto în 2024? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă sistemul multimedia auto potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Dacă nu îți imaginezi o excursie cu mașina fără a asculta piesele tale preferate în mașină, dacă nimic nu te bine dispune mai bine decât să asculți radioul preferat dimineața în drum spre muncă, sau dacă pur și simplu vrei să poți să îți conectezi telefonul la mașină pentru a comunica mai facil, atunci ai nevoie de cel mai bun sistem multimedia auto.
Tehnologia a evoluat mult și în cadrul soluțiilor de divertisment în mașină, așadar acum poți uita de radiourile cu casetă, și să achiziționezi un sistem multimedia ce îți va permite să profiți din plin de toate avantajele progresului in tehnologie.
Iată în acest articol unde au găsit alți șoferi un astfel de sistem ieftin, dar și cum poți alege cel mai bun sistem multimedia auto pentru mașina ta.
Top 3 sisteme multimedia auto recomandate
De ce să alegi cel mai bun sistem multimedia auto?
Un sistem multimedia de calitate va fi atât estetic, cât și eficient. Nu doar va arăta foarte bine pe bord, dar va fi capabil să livreze un sunet de calitate, care va fi pe placul tuturor din mașină.
Cu o putere mai mare și circuite mai bune, un sistem multimedia nou nu e pur și simplu mai zgomotos decât un radio de mașină vechi. Sunetul este mai clar, mai bogat, mai detaliat. De fapt multe sisteme îți permit să controlezi tonalitatea sunetului, astfel încât aceasta să fie foarte fină.
De asemenea, cel mai bun sistem multimedia auto îți permite mai mult decât să redai muzică de la radio sau de pe un CD.
Vei putea atașa un stick de memorie, să redai muzică în diferite formate, să îți conectezi telefonul mobil sau să îl folosești pe post de GPS.
Cum alegi cel mai bun sistem multimedia auto
Toate aceste avantaje merită o investiție nouă, dar cum știi că produsul pe care vrei să îl cumperi este bun, că se va potrivi cu mașina ta și că te vei putea folosi de toate funcțiile acestuia.
Este prețul lui justificat? Este optimizat pentru nevoile tale? Are toate funcțiile pentru care dorești să îl cumperi? Pentru a alege cel mai bun sistem multimedia auto, e nevoie să petreci puțin timp pentru informare.
Cu o ofertă din ce în ce mai bogată pe piață, poate fi dificil să îți dai seama care este cea mai bună decizie în cazul tău. Din fericire, noi ți-am făcut deja treaba mai ușoară.
În acest articol vei descoperii un ghid de cumpărături care conține toate informațiile de care ai nevoie pentru a face o alegere bună. De asemenea, la final am pregătit o listă cu cele mai bune sisteme multimedia auto, disponibile acum la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Iată de ce trebuie să ții cont pentru a face o alegere bună:
Sursa audio
Ce folosești mai des? Un CD? DVD-uri? USB? E important să stabilești care va fi sursa sunetelor pe care dorești să le redai în mașină.
În funcție de răspunsul tău, trebuie să decizi dacă vrei să optezi pentru un CD-player clasic, sau un sistem avansat cu display mare și color pe care vei putea reda și imagine.
Chiar dacă ai o colecție impresionată în caseta de CD-uri, sunt mari șanse ca tu sau pasagerul tău să optați pentru a reda muzică direct de pe telefon sau de pe un media player.
Asigură-te că noul sistem multimedia pentru mașină include cel puțin un port USB pentru MP3, sau WMA, și că poate citi stick-uri de memorie sau carduri de memorie. De asemenea, o mufă analog de 3,5 mm nu strică niciodată.
Aplicații și integrarea smartphone-ului
Sistemele multimedia auto moderne, îți permit să conectezi direct telefonul mobil la mașină, astfel redând muzică de pe acesta și fiind capabil să efectueze și să preia apeluri telefonice în mașină.
Asigură-te deci că sistemul multimedia pe care îl alegi este compatibil cu sistemul de operare de pe telefonul tău, în cele mai multe cazuri acesta fiind Android sau IOS.
Indiferent de sistemul de operare, asigură-te că sistemul multimedia auto permite conectarea prin Bluetooth, deoarece acesta este canalul pe care îl vei folosi pentru a-ți conecta telefonul la sistem. Astfel poți reda muzică fără a fi nevoie de un suport adițional cum ar fi un CD, și nu vei avea nevoie nici de mai multe fire care să te încurce.
Multe sisteme multimedia audio performante, sunt dotate cu un sistem de operare intern, astfel vei putea instala și accesa diferite aplicații. Poți descărca aplicația pentru radioul preferat de exemplu, astfel reușind să asculți emisiunile preferate și în zonele cu semnal radio slab.
Ar fi o idee bună să afli cum vor fi acestea accesate și afișate pe display. Pentru a nu fi distras în timpul condusului, este recomandat să cumperi un display cu control prin atingere, și să ai aplicațiile preferate în homepage.
Radio HD sau prin satelit
Majoritatea mașinilor de pe piață au un radio AM/FM prin care se pot prinde posturile locale de radio. Totuși, unii șoferi ar putea dori o îmbunătățire, și astfel să opteze pentru un radio HD care va îmbunătăți mult calitatea sunetului de la radiourile locale.
Dacă un sunet de calitate este o prioritate pentru tine, un sistem multimedia auto cu un radio HD încorporat este alegerea corectă. Radioul HD aduce îmbunătățiri în modul în care sunt transmise undele AM și FM. Oferă o calitate a sunetului incredibilă comparativ cu un radio normal.
În plus, dacă ești un călător harnic, și parcurgi mai mereu distanțe mari cu mașina, s-ar putea să îți dorești să poți asculta din orice loc posturile preferate de radio de la tine din zonă.
Radioul prin satelit, la fel ca televiziunea prin satelit sau cablu de acasă, le oferă ascultătorilor sute de canale de radio cu muzică, evenimente sportive, vreme sau discuții interesante, și o mulțime de programe de divertisment.
În special modelele de top ale sistemelor multimedia auto, pot face mai mult decât să redea muzică. Acestea sunt destul de utile, ajutându-te să ajungi la destinație prin navigația GPS.
Bineînțeles, te poți folosi oricând de sistemul de navigație de pe telefonul tău, care este, de fapt, mai bun.
În comparație cu orice sistem de navigație propus de un sistem multimedia pentru mașini, aplicațiile de pe telefon cum ar fi Google Maps sau Waze îți vor oferi mereu o grafică mai bună, informații de drum actualizate, comenzi și indicații vocale și o mai bună căutare a destinației.
Cu asta în minte, caută un sistem multimedia auto care să îți ofere ce e mai bun din ambele situații, adică unul cu funcția MirrorLink, Apple CarPlay sau Android Auto.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că informația care va apărea de regulă pe ecranul telefonului, va fi proiectată pe ecranul sistemului multimedia și vei putea controla totul fie de pe telefon, fie din sistemul instalat în mașina ta.
Dacă nu vrei să cheltuiești atât pe un sistem de navigație, poți opta pentru un alt truc. Ai posibilitatea oricând să montezi tableta sau telefonul undeva la vedere pe bord, în timp ce, prin conexiunea Bluetooth, indicațiile vocale vor fi transmise direct în sistemul audio al mașinii.
Sistem multimedia auto: 1DIN sau 2DIN
Termenii 1DIN și 2DIN în legătură cu sistemele multimedia pentru mașini, se referă la două clase de sisteme, una superioară alteia.
Sistem multimedia auto 1DIN
1DIN se referă la un sistem de bază cu funcționalități reduse. Are dimensiuni mici și este foarte asemănător cu radioul clasic de bord. Este potrivit pentru mașinile mai vechi, care au spațiu limitat pe bord și, unde nu se poate instala un sistem multimedia cu un ecran mai mare.
Există și modele mai complexe 1DIN, de exemplu un DVD Player pentru mașină 1DIN care poate avea un ecran retractabil în bord.
În majoritatea cazurilor însă, vei avea doar o unitate care îți va permite să redai muzică, sau video, dar pe ecrane care sunt localizate în altă parte, pe tetiere spre exemplu.
Sistem multimedia auto 2DIN
Sistemele multimedia auto 2DIN sau Double DIN sunt dotate cu un ecran de dimensiuni destul de mari, cu control tactil, adică touchscreen, spre deosebire de unitățile 1DIN care au control prin butoane.
În acest aspect, taberele sunt împărțite. Mulți șoferi apreciază ușurința cu care pot controla Sistemul multimedia cu ajutorul butoanelor fizice. Adevărul este că, în lipsa unui ecran tactil care să fie foarte receptiv la stimuli, selectarea opțiunilor prin atingere poate deveni o adevărată distragere de la condus și un motiv de frustrare.
Cu toate acestea, unitățile 2DIN sunt mult mai ofertante în ceea ce privește funcțiile speciale: navigație GPS, sistem de operare, proiectare ecran smartphone, conectare la Internet etc.
Bluetooth pentru apeluri și muzică
Niciodată nu este recomandat să faci apeluri sau să răspunzi la telefon atunci când conduci. Totuși, decât să folosești telefonul pentru convorbiri telefonice, este mai bine să poți vorbi, fără a fi necesar să ții telefonul la ureche.
Funcția Bluetooth, îți permite să conectezi telefonul la vehicul. Astfel din sistemul multimedia vei putea efectua sau prelua apeluri telefonice, iar vocea corespondentului va fi redată prin sistemul audio al mașinii.
De asemenea, tehnologia Bluetooth îți permite să redai orice sunet de pe telefon, melodiile preferate sau podcastul preferat, fără a fi nevoie să conectezi telefonul la radio printr-un cablu.
Putere audio
Fiecare sistem multimedia auto este dotat cu un amplificator intern, care are rolul de a transmite sunetul la difuzoarele din mașină. Pentru a afla puterea, caută indicele RMS. Acesta este exprimat mereu în wați (W).
Puterea poate fi moderată sau extinsă în funcție de model. Te va interesa acest indice mai ales dacă boxele sunt deja încorporate. În acest caz va trebui să verifici compatibilitatea puterii boxelor cu puterea amplificatorului intern al sistemului multimedia.
De regulă, puterea RMS este distribuită în 4 canale. Modelele ieftine au o putere de 4 X 30 W, dar poți găsi variante accesibile și la 4 X 45 W.
Dacă vrei un sistem multimedia auto cu o putere RMS mai mare, pentru a te putea bucura de un sunet clar la un volum cât mai mare, trebuie să știi că aparatele cu putere extinsă sunt mai scumpe. Vei găsi valori între 4 X 50 W sau 4 X 55W.
Opțiuni de control
Controlul unui sistem multimedia auto se poate face prin butoane, prin ecran tactil, sau prin telecomandă. Butoanele și ecranul tactil sunt cele mai populare opțiuni.
De regulă, șoferii mai tineri preferă un sistem multimedia cu ecran tactil, dar doar dacă acesta este foarte receptiv la atingere. Altfel ar putea să te încurce mai mult decât să te ajute să accesezi rapid opțiunile dorite.
Telecomanda este o opțiune de control potrivită pentru familii. De multe ori, atunci când în spate sunt copii și în mașină se aude o melodie care nu este pe placul lor, aceștia vor ruga insistent șoferul să schimbe melodia, iar acesta din urmă va fi distras de la condus.
Pentru ca acest lucru să fie evitat, pasagerii din spate se pot folosi de telecomandă pentru a accesa opțiunile disponibile în sistemul multimedia.
O altă opțiune utilă este posibilitatea de a conecta căști la sistemul multimedia. Astfel, pasagerul are posibilitatea de a audia materialul dorit la volumul dorit, fără ca șoferul să fie distras sau să fie deranjat de acest lucru.
Concluzii
Îți recomandăm să cumperi cel mai bun sistem multimedia auto online. Vei avea posibilitatea de a găsi mai ușor un model care să fie compatibil cu bordul mașinii tale, cu puterea boxelor din dotarea mașinii, dar și cu nevoile tale personale.
De asemenea, online reducerile și ofertele speciale sunt mai frecvente, ceea ce înseamnă că ai posibilitatea de a găsi modelul proferat la cel mai bun preț.
Înainte de a cumpăra orice fel de produs online, analizează cu atenție fotografiile și descrierea completă a produsului. De asemenea, este util să arunci o privire și peste părerea altor cumpărători. Astfel vei putea să îți dai seama dacă produsul este bun pentru nevoile tale, dacă are defecte ce nu pot fi văzute online, sau dacă este o achiziție pe care nu trebuie să o ratezi.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, ești gata să alegi cel mai bun sistem multimedia auto pentru tine.
Cel mai bun sistem multimedia auto: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de sisteme multimedia auto care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Multimedia Player auto JVC KW-M450BT
Receptor digital media cu ecran tactil transparent de 6,2 inci (6,2 „WVGA) si tehnologie wireless Bluetooth (R) incorporata.
Cu aplicatia Mirroring pentru JVC instalata pe smartphone, puteti afisa ecranul smartphone-ului pe ecranul receptorului JVC si puteti asculta fie audio al smartphone-ului dumneavoastra, fie sursa curenta a receptorului.
Puteti conecta doua telefoane full time prin Bluetooth, cu o asociere sigura si simpla. Apelurile la oricare telefon pot fi primite printr-o apasare a unei taste pe receptor.
2. Multimedia Player auto Sony XAVAX5650
Bucurati-va de un control simplu si cursiv pentru fiecare calatorie.
Ecranul tactil capacitiv de 17,6 cm (6,95″) se activeaza imediat dupa ce porniti contactul si va ofera control intuitiv asupra muzicii, a comunicatiilor etc.
Conectivitatea HDMI recent adaugata va permite sa conectati un dispozitiv de sursa audio sau video extern.
Conectati smartphone-ul Apple sau Android compatibil pentru a obtine indicatii rutiere, pentru a transmite muzica si multe altele.
3. Sistem Multimedia Auto Pioneer SPH-DA160DAB
SPH-160DAB 2-Din poate fi conectat la un telefon compatibil iPhone sau Android cu un singur cablu USB, permitandu-va sa controlati in mod convenabil si in siguranta Apple CarPlay, Android Auto si Waze (prin Android Auto sau Apple CarPlay) de pe tabloul de bord.
Reda radio digital DAB/DAB+ si continut audio/video de pe dispozitive USB.
Are functionalitate Bluetooth, astfel incat sa va puteti transmite muzica in flux fara fir sau sa efectuati apeluri hands-free.
EQ-ul grafic cu 13 benzi va permite sa ajustati setarile de sunet la propriile preferinte.
Procesor Octa-core 8 x 1.6Ghz 28nM – Procesor DSP (Digital Signal Processor) – Semnal radio excellent.
Datorită conexiunii Bluetooth 5.1, te bucuri de o calitate înaltă a sunetelor în timpul apelurilor telefonice și de o redare excelentă a melodiilor preferate.
Conectivitate 4G LTE & WIFI 2.4G – Conexiune stabilă cu o acoperire largă, cu un consum scăzut de energie.
Compatibilă cu comenzile volanului.
Navigația dedicată Android pentru BMW Seria 3 (E46) include Android 13, cu suport pentru peste 60 de limbi, procesor Quad Core 1.3Ghz, 1GB RAM și 16GB stocare extensibilă până la 128GB.
Ecranul de 7 inch HD multi-touch și GPS-ul Samsung de 48 canale asigură o utilizare eficientă și navigare precisă. Include conectivitate Wi-Fi, Bluetooth, USB, RCA, AUX.
Compatibilitate Plug & Play cu volanul mașinii, un sistem audio de 4 x 45W cu radio FM și suportă utilizarea simultană a funcțiilor de muzică și navigație.