Cuprins
- 1 Top 3 sisteme wireless MESH recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun sistem wireless MESH?
- 3 Cum alegi cel mai bun sistem wireless MESH
- 3.1 Ce este și cum funcționează un sistem wireless MESH?
- 3.2 Sistem MESH versus amplificatoare WIFI
- 3.3 Când ar trebui să îți cumperi cel mai bun sistem MESH și când ar trebui să spui pas?
- 3.4 Aria de acoperire
- 3.5 Viteză și frecvență
- 3.6 Canal dedicat
- 3.7 Porturi
- 3.8 Dimensiunea sistemului wifi MESH
- 3.9 Ușurința în configurare
- 3.10 Ce faci dacă ai deja un router?
- 3.11 Producători
- 3.12 Concluzii
- 4 Cel mai bun sistem wireless MESH: recomandări
Cum alegi cel mai bun sistem wireless MESH? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă sistemul wireless MESH potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Dacă locuiești într-o casă mare, poate chiar cu mai multe etaje sau la locul de muncă ai nevoie de internet de foarte bună calitate oriunde te-ai afla tu sau angajații tăi.
Un sistem wireless MESH poate fi o soluție mai convenabilă și mai eficientă decât aceea de a-ți cumpăra routere adiționale sau extendere wifi.
Acestea îți promit o viteză și un semnal WIFI foarte bune, sub aceeași rețea wireless.
Dacă vrei să afli unde au găsit alții un astfel de sistem la un preț foarte bun, dar și cum poți alege cel mai bun sistem wireless MESH, te invităm să citești acest articol.
Top 3 sisteme wireless MESH recomandate
- Sistem Mesh Wi-Fi ASUS ZenWiFi AC Mini CD6
- Sistemul ZenWiFi AC Mini este format dintr-un router ASUS AC1500 si doua noduri extinse, oferind tehnologii unice care va asigura conexiuni WiFi super rapide, sigure si de incredere.
- Vezi detalii si pret
- Sistem Wi-Fi Mesh TP-Link Deco M5 (3-pack)
- Cele 3 unitati Deco M5 iti ofera o acoperire Wi-Fi pe o suprafata de pana la 510mp. Cu Deco M5 ai conexiuni rapide si stabile cu viteze de pana la 1267 Mbps de la oricare furnizor de Internet.
- Vezi detalii si pret
- Sistem Wi-Fi Mesh Huawei WS5800-20 (3-pack)
- Sistemul de Wi-Fi AC2200 Mesh cu trei benzi. Cu ajutorul tehnologiei Huawei Share, reteaua HUAWEI WiFi Mesh te conecteaza pe tine si pe prietenii tai rapid si fara efort.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun sistem wireless MESH?
În prezent, viața fără internet este de neimaginat. Această rețea globală ne oferă un acces foarte rapid și convenabil la informații, dar îți dă și posibilitatea de a lucra de la distanță, ceea ce este un avantaj extraordinar.
Fie că lucrezi sau nu de acasă, fie că ai nevoie de internet pentru muncă sau pentru divertisment, un lucru este sigur, nimeni nu vrea să se confrunte cu un semnal WIFI prost.
Dacă ai WIFI în casă sau la muncă, scopul acestuia este acela de a-ți asigura o viteză optimă de Internet oriunde te-ai afla în incintă. Ce te faci însă, dacă în unele zone, semnalul dispare?
Cum alegi cel mai bun sistem wireless MESH
O astfel de situație este foarte frustrantă, dar aici vine în ajutor sistemul wireless MESH. Acesta este conceput pentru a elimina necesitatea unui al doilea router WIFI.
Format dintr-o unitate de bază și mai multe noduri, acesta se întinde la fel ca o „plasă„, de unde denumirea MESH (eng. Plasă) prin toată casa, receptând și emițând mai departe semnalul WIFI.
Totuși, pentru a te putea bucura de avantaje maxime, este necesar să cercetezi piața și să te informezi deoarece sunt foarte multe variante dintre care ai putea alege și, ca orice cumpărător, vrei să te asiguri că achiziționezi doar cele mai bune produse.
Varianta ideală pentru tine ar putea varia în funcție de buget și de necesitățile reale. De aceea în acest ghid de cumpărături te vom ajuta să alegi cel mai bun produs pentru tine.
Iată, așadar care sunt aspectele de care trebuie să ții cont.
Ce este și cum funcționează un sistem wireless MESH?
O rețea de tip MESH este o soluție de Internet fără fir, creată pentru a depăși limitările impuse de un singur router wireless.
Sistemul folosește două sau mai multe puncte de acces legate între ele prin conexiuni wireless, astfel încât acestea vor forma o singură rețea.
Toate sunt controlate de un singur punct de acces, desemnat ca fiind router. Totuși, fiecare componentă arată, de regulă, la fel ca celelalte. Excepție pot face porturile care s-ar putea să existe sau nu în spate.
Folosind un sistem MESH, poți depăși provocările lansate de acoperirea deficitară a semnalului WIFI acasă, cauzat cel mai adesea de pereții groși din beton, izolarea tavanului sau apropierea de aparate precum cuptorul cu microunde sau un telefon mobil.
Atunci când sunt alese și poziționate corect, aceste dispozitive ar trebui să fie capabile să îți ofere o acoperire completă.
În plus, dacă vei avea nevoie de o acoperire mai mare, poți alege mereu puncte de acces sau noduri noi, pe care să le adaugi sistemului.
Sistem MESH versus amplificatoare WIFI
Amplificatoarele WIFI sunt, de asemenea, dispozitive care au rolul de a asigura o conexiune la rețea mai stabilă, prelungind semnalul de la router în acele zone în care acesta se pierde. Totuși, acestea funcționează ușor diferit de un sistem MESH.
Un amplificator WIFI se va conecta la o priză electrică, comunicând direct cu routerul, administrând atât semnalul care vine de la acesta cât și cele care merg către router. Acesta trebuie pus într-o zonă în care semnalul WIFI este încă puternic, pentru a-l putea extinde mai departe.
O neplăcere pe care mulți utilizatori au întâlnit-o este aceea că un astfel de aparat funcționează în propria rețea WIFI. Cu alte cuvinte va avea o altă denumire și parolă decât cea a routerului.
Asta înseamnă că dispozitivele pe care le folosești vor trebui să se deconecteze de la internetul transmis direct de la router, și să se conecteze apoi la cel transmis prin extender, de fiecare dată cât vor să îl folosească.
Această problemă nu există la sistemele MESH. Acestea nu comunică fiecare cu unitatea de bază, ci fiecare între ele. Asta duce în primul rând la o calitate mai bună a semnalului.
În plus, toate funcționează sub o rețea unică, adică același nume de internet și parolă. Nu va mai trebui să faci trecerea de la o rețea la alta.
Când ar trebui să îți cumperi cel mai bun sistem MESH și când ar trebui să spui pas?
Orice cumpărătură este justificată de nevoie. Dacă nu ai nevoie de cu adevărat de un astfel de sistem, chiar dacă îl cumperi pe cel mai bun, achiziția ta nu va fi una de succes întrucât vei fi cheltuit bani pe un produs pe care nu îl vei folosi niciodată la potențial maxim.
Iată așadar când ar trebui și când nu ar trebui să cumperi un astfel de sistem.
Alege un sistem MESH atunci când:
- Trăiești într-o locuință cu mai multe etaje sau o clădire veche cu pereți foarte groși iar semnalul WIFI se pierde foarte ușor și frecvent.
- Folosești foarte multe dispozitive electronice portabile pe care le conectezi la internet prin WIFI, mai degrabă decât prin cablu
- Ai multe dispozitive pe care le folosești în toată casa, inclusiv în curte sau grădină.
- Tu și cei care locuiesc cu tine, suprasolicitați în mod simultan rețeaua existentă.
- Ai mai multe dormitoare ocupate și fiecare are nevoie de acces la internet.
- Ai o curte foarte mare unde nu prinzi semnal WIFi.
Spune pas atunci când:
- Majoritatea dispozitivelor sunt plasate în una sau doua camere aproape de router.
- Poți conecta majoritatea dispozitivelor prin cablu.
- Locuiești într-o casă mică și ai nevoie să extinzi semnalul doar într-o porțiune mică din locuință.
- Locuiești singur sau cu încă o persoană deci nu vei solicita rețeaua excesiv.
- Ai deja un router care își face treaba bine în majoritatea timpului.
Aria de acoperire
Înainte de a cumpăra un sistem MESH de internet este important să știi precis care este zona pe care vrei să o acopere, luând în considerare atât suprafața totală a locuinței, incluzând curtea, dacă este cazul, cât și volumul acesteia, atunci când ai o casă cu etaj.
Ai de ales între variante care pornesc de la doi sateliți. Majoritatea pachetelor vin cu 3 noduri, dar poți găsi ușor și variante cu mai multe, sau poți achiziționa sateliți extra dacă este nevoie.
Acestea îți pot oferi o acoperire între 370 mp și pot ajunge ușor la peste 900 mp. În medie, fiecare satelit va oferi o acoperire adițională de aproximativ 180-200 mp.
Viteză și frecvență
Pe piață vei găsi sisteme care funcționează pe o singură frecvență (2.4 GHz), dual band, care include și frecvența 5 GHz, sau, mai noi, există modele tri-band.
Motivul pentru care există modele dual band este faptul că prima bandă se poate aglomera ușor, din moment ce este utilizată și de către alte dispozitive. În acest caz, ai posibilitatea de a trece pe o frecvență mai puțin solicitată.
Unele modele Tri-band împart frecvența de 5 GHz în două canale pentru a crea încă una sau două rețele. Altele operează rețele discrete pe benzile 2.4 și 5 GHz, și o a treia rețea folosind un spectru disponibil pe frecvența 6 GHz, deși această tehnologie s-a dovedit a fi mai puțin de succes în ultima perioadă.
Totuși, cele mai rapide modele sunt acelea care folosesc tehnologia tri-band.
Totuși, dacă crezi că nu vei avea nevoie de viteze atât de mari, ci doar o acoperire care să ajungă la maxim doi utilizatori, atunci te poți scuti de o cheltuială mai mare și să alegi un sistem MESH dual band.
Canal dedicat
Cele mai bune sisteme wireless MESH utilizează trei benzi de frecvență de mare viteză, creând un racord sau un backhaul dinamic. Această caracteristică este disponibilă doar în cazul modelelor cu trei benzi.
Acest racord folosește o bandă de frecvență dedicată, ce nu poate fi accesată de alți utilizatori sau alte dispozitive din casă, ceea ce înseamnă că nu vor exista interferențe sau aglomerări de rețea. Astfel conexiunea va fi mai rapidă și mai stabilă.
Porturi
Unii sateliți pot avea până la două porturi Ethernet, în timp ce alții au doar unul. Dacă este posibil, ia unul care să aibă două astfel de porturi.
Acestea sunt utile pentru a conecta dispozitive cu fir direct la router, de exemplu consola de jocuri, serverul media, imprimanta sau difuzoarele streaming.
Limitările în numărul de porturi, poate însemna că va trebui să cumperi un adaptor extra pentru a avea posibilitatea de a face mai multe astfel de conexiuni în mod simultan.
Dimensiunea sistemului wifi MESH
Este lesne de înțeles că, cu cât vei avea mai multe noduri împrăștiate în casă, cu atât vei avea un semnal mai stabil și mai puternic. Dimensiunea sateliților însă, și nu doar cea a sistemului, contează destul de mult.
În primul rând, trebuie să te asiguri că sistemul pe care îl cumperi are dispozitive ce au o dimensiune cu care ești confortabil, deoarece va trebui să plasezi fiecare nod pe o suprafață.
Ai suficient spațiu? Te va enerva din punct de vedere estetic? Există variante la fel de bune care să îți convină mai bine din acest punct de vedere?
Pe lângă asta, trebuie să știi că sateliții mai mari sunt cei mai buni. Aceștia au loc pentru un ansamblu mai mare de antene dedicate.
Cele mai bune sunt cele cu un ansamblu de 4×4 antene pentru frecvența radio, și 2×2 pentru destinația finală a semnalului.
Aceste antene sunt ascunse în interiorul dispozitivelor, deci cel mai bine este să verifici specificațiile produsului pentru a determina configurarea antenelor.
Ușurința în configurare
Toate sistemele MESH presupun folosirea unui laptop sau a unui dispozitiv mobil pe care va trebui să descarci o aplicație cu rolul de a configura rețeaua.
De regulă, acestea sunt însoțite de un program de instalare foarte intuitiv și cu instrucțiuni.
Cel mai probabil va trebui doar să îți dai acordul, să apeși Next de câteva ori, să completezi niște câmpuri simple și treaba ar trebui să fie gata în câteva minute.
După instalare și configurare, aplicația va putea fi în continuare utilizată pentru a monitoriza rețeaua și a face eventuale modificări la nevoie.
Ce faci dacă ai deja un router?
În mod normal, stația satelit principală dintr-un sistem wifi MESH vine cu un PPPoE, pe care îl poți folosi pentru a-l conecta la modemul tău, înlocuind astfel complet routerul principal pe care îl foloseai până atunci.
Totuși, cea mai mare limitare va fi faptul că nu vei mai avea 5 porturi Ethernet ca la vechea stație WIFI, ci doar unul sau două.
În acest caz este posibil să îți dorești să păstrezi vechiul router și să îl salvezi ca nod principal. Ar trebui să poți adăuga toți sateliții la acesta, reușind astfel să extinzi semnalul WIFI fără să pierzi aceste porturi.
Totuși, pentru a fi sigur că routerul tău și sistemul wifi MESH pe care îl dorești sunt compatibile, cel mai bine este să iei legătura cu producătorul și să ceri detalii în acest sens.
Producători
Când vine vorba de electronice stai departe de brandurile no-name, și alege să cumperi de la producători cunoscuți.
Ai astfel șanse mai mari să achiziționezi un produs de calitate superioară. Cele mai recomandate branduri sunt: TP-Link, ASUS, Eero, Orbi, Google, Netgear.
Concluzii
Îți recomandăm să cauți cel mai bun sistem wireless MESH online. Aici vei găsi mai multe variante, inclusiv cele mai recent lansate pe piață, reușind astfel să beneficiezi mereu de cele mai performante produse pentru casa ta.
Nu uita că poți verifica părerea altor cumpărători înainte de a face o achiziție. Astfel, vei putea să te ferești de un produs care nu se ridică la nivelul așteptărilor, sau nu corespunde cu descrierea producătorului.
Acum că ai parcurs aceste informații ești gata să cumperi cel mai bun sistem wireless MESH.
Cel mai bun sistem wireless MESH: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de sisteme wireless MESH pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Sistem Mesh Wi-Fi ASUS ZenWiFi AC Mini CD6
Sistemul ZenWiFi AC Mini este format dintr-un router ASUS AC1500 si doua noduri extinse, oferind tehnologii unice care va asigura conexiuni WiFi super rapide, sigure si de incredere.
ZenWiFi AC Mini funcționează perfect cu serviciile pentru case inteligente – inclusiv cu abilitățile Alexa.
AiProtection Classic cu control parental este gratuit pe viata.
Tehnologie AiMesh – Configurare usoara. Management flexibil.
2. Sistem Wi-Fi Mesh TP-Link Deco M5 (3-pack)
Deco utilizeaza un sistem compus din 3 unitati pentru a obtine o acoperire Wi-Fi fara intreruperi si o acoperire optima in intreaga casa.
Cele 3 unitati Deco M5 iti ofera o acoperire Wi-Fi pe o suprafata de pana la 510mp.
Cu Deco M5 ai conexiuni rapide si stabile cu viteze de pana la 1267 Mbps si este compatibil cu oricare furnizor de Internet.
TP-Link HomeCare iti ofera o suita de caracteristici si functii personalizate pentru securizarea retelei.
3. Sistem Wi-Fi Mesh Huawei WS5800-20 (3-pack)
Sistemul de Wi-Fi AC2200 Mesh cu trei benzi.
Cu ajutorul tehnologiei Huawei Share, reteaua HUAWEI WiFi Mesh te conecteaza pe tine si pe prietenii tai rapid si fara efort.
Sase amplificatoare de semnal, Wi-Fi puternic peste tot.
O retea optima de Wi-Fi care te urmeaza oriunde.
HUAWEI HomeSec™ iti protejeaza reteaua.
4. Sistem Mesh TP-Link Deco X20
Cu noua generatie Wi-Fi 6, Deco X20 ofera viteze de pana la 1800 Mbps – 1201 Mbps in banda de 5 GHz si 574 Mbps in banda de 2.4 GHz.
Ofera acoperire Wi-Fi fara intreruperi pentru intreaga locuinta, cu ajutorul unui semnal mai puternic, furnizat de noua generatie Wi-Fi 6.
Conexiuni Gigabit – 2 porturi Ethernet Gigabit LAN/WAN per unitate.
Criptarea WPA3 si TP-Link HomeCare™ ofera functii personalizate, inclusiv Control Parental, Antivirus si Calitatea serviciilor (QoS).
5. Sistem wireless mesh Tenda Nova MW6
Indiferent de structura, un set de trei unitati nova ar putea acoperi pe deplin pana la 557 m².
Nu exista un loc de ascundere pentru spatii goale, astfel incat sa va puteti bucura de o experienta WiFi rapida si consistenta oriunde ati merge.
Optimizare automata a retelei pentru a va mentine online – daca o nova este deconectata, se va reconecta la o nova disponibila.
Nova poate gestiona conexiuni simultane de la mai multe dispozitive si lucreaza, de asemenea, cu Alexa pentru a va controla dispozitivele compatibile.
6. Sistem wireless mesh Xiaomi DVB4287GL (2-pack), AX3000
Xiaomi Mesh System AX3000 (2-Pack) se combina intr-o retea mesh care ofera acoperire Wi-Fi 6 in toata casa.
Semnalul se deplaseaza intre diferite routere in mod automat si fara probleme, permitandu-va sa va jucati in timp ce va deplasati.
Xiaomi Mesh System AX3000 ofera benzi de 2,4 GHz si 5 GHz, fiecare cu tehnologie 802.11ax.
Cele doua benzi ofera o viteza wireless dual-band combinata de pana la 2976Mbps.