Cuprins
- 1 De ce să alegi cel mai bun șlefuitor cu vibrații?
- 2 Cum alegi cel mai bun șlefuitor cu vibrații
- 3 Cel mai bun șlefuitor cu vibrații: recomandări
Cum alegi cel mai bun șlefuitor cu vibrații? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă șlefuitorul cu vibrații potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Dacă este să vorbim despre sculele necesare unui tâmplar amator sau profesionist deopotrivă, nu putem să nu menționăm un șlefuitor de înaltă calitate.
Procesul de finisare al lemnului trebuie executat în detaliu pentru ca rezultatul final să fie demn de laudă, și un meseriaș care se respectă se va asigura că lucrează cu cele mai bune scule care îl vor ajuta să termine treaba în cel mai scurt timp și cu cele mai bune rezultate.
Există mai multe tipuri de mașini de șlefuit pe piață, dar pentru operațiunea de finisare și de șlefuire în detaliu, un șlefuitor cu vibrații este cea mai bună alegere din punctul de vedere al profesioniștilor.
Află în acest articol cum îl poți alege cel mai bun șlefuitor cu vibrații, chiar de la prima achiziție.
De ce să alegi cel mai bun șlefuitor cu vibrații?
Un șlefuitor cu vibrații poate fi o unealtă practică atât pentru cei începători în prelucrarea lemnului, cât și pentru cei care au deja ani de experiență.
Fiind un instrument ușor de manevrat, acesta este recomandat în executarea retușurilor, în răzuirea luciului de pe lemn, sau în parcurgerea etapei de șlefuire fină a lemnului. Atunci când alegi cel mai bun aparat de acest tip, calitatea pieselor din lemn pe care le vei realiza, va crește considerabil.
Totuși, îți spunem de pe acum că doar un șlefuitor cu vibrații nu va fi suficient pentru întreg procesul de șlefuire, mulți tâmplari având în atelierul lor și un șlefuitor orbital sau șlefuitor cu excentric.
Cum alegi cel mai bun șlefuitor cu vibrații
Oferta de pe piață este din în ce în ce mai variată, marii producători de instrumente pentru bricolaj susținând profesioniștii scoțând mereu pe piață modele de ultimă generație cu scopul de a crește eficiența lucrului.
În timp ce ne bucurăm pentru această diversitate, trebuie să recunoaștem că, mai ales un începător poate fi destul de copleșit de oferta vastă de pe piață, atunci când încearcă să aleagă cel mai bun șlefuitor cu vibrații. Dacă te afli în această situație, nu este cazul să te intimidezi, și nici să pierzi aiurea vremea căutând.
Ți-am pregătit cel mai complex articol pe acest subiect sub forma unui ghid de cumpărături. La sfârșitul acestui articol vei avea un bagaj de cunoștințe bogat referitor la acest subiect, și îți vom prezenta și cele mai bune oferte de pe piață.
Așadar, pentru a face cea mai bună alegere, citește cu atenție următoarele informații importante.
Avantaje și dezavantaje – șlefuitor cu vibrații VS șlefuitor orbital
Atunci când alegi un șlefuitor ești mereu pus în fața unei alegeri, iar aceasta va fi cel mai adesea între un șlefuitor cu vibrații și unul orbital.
Trebuie în primul rând să înțelegi diferența dintre acestea și scopul fiecăruia. Oricum specialiștii sunt de părere că ai nevoie de ambele modele dacă ești un profesionist.
Diferențele constau în mai multe însușiri. În timp ce un șlefuitor orbital are un disc pe care se atașează o folie specială de șmirghel, șlefuitor cu vibrații are o formă pătrată sau dreptunghiulară, și îi poți atașa orice bucată de șmirghel decupată sau pre-tăiată.
De asemenea, în timp ce un șlefuitor cu vibrații funcționează cu mișcări în sus și în jos, cel orbital se va și roti în timp ce face mișcările de vibrare. Care sunt avantajele șlefuitorului cu vibrații deci?
Avantaje
- Portabilitate – șlefuitorul cu vibrații are de regulă dimensiuni mici, deci poate fi purtat și depozitat cu foarte mare ușurință. De regulă, acestea cântăresc până în 2,5 kg.
- Vibrațiile – nu sunt atât de agresive. Aceasta înseamnă că va fi mai ușor de ținut în mână și de controlat.
- Siguranță – spre deosebire de alte tipuri de șlefuitoare, cum ar fi șlefuitorul cu bandă, acesta este mai sigur, deoarece sunt mai puține șanse să te tai în șmirghel.
- Consumabilele – bucata de șmirghel pe care o poți folosi poate să fie cumpărată în dimensiuni mari și apoi tăiată după nevoie. Acest lucru este un avantaj în comparație cu fiole de șmirghel pentru șlefuitorul orbital care sunt mai scumpe.
- Stabilitate – modele de șlefuitoare cu vibrații tind să fie mult mai stabile și mai robuste, ceea ce este un indiciu bun al durabilității în timp, și însemnă să nu este un aparat sensibil la șocurile dese ce pot apărea într-un atelier.
- Prinderea – este deseori mai trainică deoarece mânerele sunt executate ergonomic și îmbunătățite cu sistem anti-alunecare.
- Finisarea – șlefuitoarele cu vibrații sunt cea mai bună opțiune pentru finisare deoarece, în comparație cu cele orbitale, acțiunea lor este mai delicată și nu riști să crezi denivelări pe suprafața lemnului.
- Preț – adesea aceste modele au un preț de achiziție mai bun decât alte tipuri de aparate similare, motiv pentru care sunt foarte potrivite pentru începători.
- Unghiurile de 90 de grade – pot fi ușor accesibile cu un asemenea aparat. Atunci când trebuie să șlefuiești margini sau în unghi, un șlefuitor orbital ar putea să nu fie eficient datorită formei. Șlefuitorul cu vibrații însă, va putea prelucra astfel de suprafețe fără nicio problemă.
- Zgomot – în comparație cu alte tipuri de șlefuitoare, acesta nu emite un zgomot la fel de puternic și de deranjant.
Dezavantaje
- Puterea – este mai mică. De aceea nu este recomandat pentru a prelucra suprafețe mari de lemn.
- Tăierea – sau scurtarea lemnului nu poate fi realizată cu acest tip de șlefuitor.
- Consumabilele – trebuie înlocuite mai des în funcție de frecvența utilizării.
- Timpul de lucru – tinde să dureze ceva mai mult decât dacă ai folosi alt tip de șlefuitor. Asta deoarece mișcările de vibrații sunt mai superficiale și nu sunt capabile să netezească suprafețe foarte dure.
- Lasă urme – din cauza formei cu colțuri, acest tip de șlefuitor poate lăsa urme pe suprafața lemnului dacă nu este folosit cu mare atenție.
Gama de performanță
Unul din cele mai importante lucruri de luat în considerare atunci când vrei să alegi cel mai bun șlefuitor cu vibrații, este categoria de performanță în care se încadrează. Cu alte cuvinte, este bine să decizi în ce măsură vei folosi acest aparat: în regim hobby, semi-profesional sau profesional.
Asta deoarece producătorii au scos pe piață produse adaptate nevoilor reale al fiecărui nivel de exploatare, și nu ai vrea să cumperi un model pentru amatori atunci când tu folosești un astfel de șlefuitor în fiecare zi.
Șlefuitor cu vibrații hobby
Dacă ai nevoie de un șlefuitor electric pe lângă casă sau pentru proiecte mici și personale, un șlefuitor cu vibrații din gama hobby este suficient. Acestea se recunosc ușor având un preț foarte accesibil, de obicei sub 50 de euro.
De asemenea, tind să aibă o putere mai scăzută, deoarece atunci când nu ai nevoie să îl folosești zilnic, nu ai nevoie nici de o putere foarte mare. Funcțiile și opțiunile de control sunt mai puține, și practic vei da banii pe un model cât mai simplu.
Șlefuitor cu vibrații semi-profesional
Atunci când vrei să te apuci de meserie, dar ești un începător, este puțin probabil să îți permiți să investești într-un aparat foarte performant. Tocmai de aceea, un șlefuitor cu vibrații din gama semi-profesională poate fi ideal pentru tine, în acest punct al profesiei tale.
Nu are o putere foarte mare, deci îl vei putea folosi doar pe suprafețe limitate de lemn, dar este totuși mai performant decât un model hobby. Nu este recomandat să îl suprasoliciți, folosindu-l ore în șir zilnic, dar sunt modele perfecte pentru uz moderat în sarcini simple.
Șlefuitor cu vibrații profesional
Dacă din prelucrarea lemnului îți câștigi deja existența, nu este cazul să cauți altceva decât un model profesional. Producătorii îți vor indica în descrierea produsul de multe ori dacă acesta se încadrează în gama profesională, dar dacă îți e greu să recunoști un astfel de model, cel mai simplu este să te ghidezi după putere.
Un model din gama profesională va avea mereu o putere peste 500 W. De asemenea, aceste modele au mai multe funcții, mai multe opțiuni de control și au un design mai ergonomic, menit să îți permită să folosești zilnic aparatul cu cea mai mare ușurință posibilă.
Rezistența lor la uzură este mult mai mare, dar fiind un șlefuitor de finisare, tot nu va putea fi folosit pentru corpuri voluminoase de lemn sau sarcini complexe.
Tipul de alimentare
La fel ca în cazul altor instrumente asemănătoare de bricolaj, există două metode de alimentare: fie direct la rețeaua de curent, fie cu acumulator.
Cu fir
Șlefuitoarele cu vibrații cu fir sunt modele care tind să fie mai puternice, deoarece nu este nevoie de putere mai redusă pentru a conserva energia din baterie.
Dacă lucrezi într-un atelier sau pe lângă casă, și nu îți este greu să folosești un prelungitor, aceasta este o alegere foarte bună pentru tine. Bineînțeles, va trebui să verifici lungimea firului, deoarece îți va influența în mod direct mobilitatea.
Cu acumulator
Șlefuitoarele care funcționează pe bază de baterie sunt ideale pentru aceia care nu vor să depindă de conectarea la rețeaua de curent, sau acest lucru nu este posibil în mediul în care lucrează. Dacă vrei să faci această alegere, va trebui să acorzi atenție la tipul bateriei.
Cele mai recomandate sunt cele Li-Ion. De asemenea, raportul dintre autonomie și perioadă de încărcare este foarte important. Vrei un model care să se încarce cât mai rapid, și o baterie care să reziste cât mai mult timp. Asigură-te că șlefuitorul are trepte de performanță pe care le poți schimba pentru a salva mai multă energie.
Deoarece au acumulatorul încorporat, acestea vor fi mai robuste și vor cântări mai mult, dar modelele mai moderne sunt concepute în așa fel încât să fie ușor de manevrat. Alege modele cu acumulator între 10 -14 sau chiar 18 V.
Puterea
Puterea celui mai bun șlefuitor cu vibrații este primul parametru de performanță pe care îl vom analiza. Acesta va putea indica atât în ce gamă de performanță este încadrat, cât și uzura la care vei putea supune aparatul.
Având în vedere că șlefuitorul cu vibrații se folosește pentru lucrări de finisare, nu trebuie să cauți un model cu o putere foarte mare, chiar dacă lucrezi în regim profesionist.
Doar pentru că un șlefuitor cu bandă poate avea peste 1500 W putere nominală, nu înseamnă că un șlefuitor cu vibrații din gama profesională trebuie să aibă un motor la fel de puternic. De fapt, pentru profesioniști, orice model care se încadrează în pragul de putere 400 – 600 W este suficient.
Pentru cei ce caută un model pentru uz casnic, puterea poate fi, evident, chiar mai mică. De regulă, orice aparat care se încadrează între valorile 200 – 400 W este un instrument pe care te poți baza fără probleme.
Există și modele mai ieftine care pornesc de la 150 W ca prag de putere, dar îți recomandăm să optezi pentru ceva mai puternic dacă vrei într-adevăr cel mai bun aparat.
Viteza maximă
Viteza este un criteriu important deoarece va determina rapiditatea cu care vei putea să termini de șlefuit suprafața dorită. Spre deosebire de alte tipuri de mașini de șlefuit, șlefuitorul cu vibrații are viteze mari și foarte mari, necesare pentru a se putea realiza un finisaj fin și lucios chiar.
Viteza maxim este exprimată în rotații pe minut (rpm) sau oscilații pe minut (opm). Modelele pentru uz casnic pornesc de la 10 000 rpm, iar cele semi-profesionale se încadrează în intervalul de viteză 13 000 – 16 000 rpm.
Dacă ești un profesionist, cel mai probabil vei vrea un aparat care să îți facă treaba cât mai repede, de aceea îți recomandăm un șlefuitor cu o viteză maximă cât mai mare. Cel mai bun șlefuitor cu vibrații pentru profesioniști are chiar 24 000 rpm, sau chiar mai mult.
Tot în privința vitezei de lucru, menționăm și faptul că este practic să alegi un aparat care îți permite să ajustezi viteza cu care vrei să lucrezi. Aceasta opțiune este benefică din mai multe puncte de vedere.
În primul rând, viteze diferite de șlefuire vor duce la o finisare diferită, și vei observa că vei prefera să lucrezi cu o anumită viteză pe un anumit tip de lemn. În al doilea rând, atunci când lucrezi cu un model cu acumulator, faptul că poți face reglajul turației, poate duce la extinderea duratei bateriei.
Tot aici poți fi atent și la randament, care este exprimat de către producători ca raport între viteza de lucru selectată și Intervalul de timp în care vei putea șlefui o anumită suprafață. Bineînțeles, vrei un model cu o viteză cât mai mare și un randament asemenea.
Suprafața de contact
Și acest parametru este un bun indicator al performanței. Vei observa pe piață modele mai compacte care au o suprafață de contact pătrată, în timp ce unele sunt dreptunghiulare. De regulă fiecare se încadrează într-o categorie standard de dimensiune.
Regula pe care trebuie să o ții minte este că, cu cât este mai mare suprafața de contact, cu atât vei putea acoperi o suprafață mai mare de material mai rapid. De asemenea, cu cât va fi mai mare această suprafață, cu atât aparatul va fi mai greu și mai robust.
Sistemul de prindere
Se împarte în două mari categorii: prindere cu cleme sau prindere velcro. Modelele ceva mai vechi, au un sistem de prindere cu cleme. Și acesta poate fi mai ușor sau mai greoi în funcție de model, dar îți permite să cumperi foi abrazive mai mari la preț mai bun, pe care le vei putea tăia pentru a obține dimensiunea dorită.
Variantele cu velcro sunt specifice modelelor mai noi și sunt foarte practice deoarece permit înlocuirea foarte rapidă a foilor abrazive. De cele mai multe ori însă, aceste aparate au o suprafață de contact cu găuri, necesare pentru aspirarea prafului. Asta înseamnă că vei avea nevoie de foi abrazive specifice pe care trebuie să le cumperi gata tăiate.
Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cel mai bun șlefuitor cu vibrații?
- Colector de praf – cele mai bune modele vor fi dotate cu un sistem de aspirare și cu un mini compartiment de colectare a prafului rezultat în urma șlefuirii. Acestea trebuie să poată fi conectate și direct la un aspirator. Astfel nu va trebui să te îngrijoreze faptul că vei umple spațiul de colectare.
- Protecția la căderi de tensiune – este o funcție care oprește aparatul atunci când electricitatea nu este uniformă. Astfel funcționarea motorului este protejată.
- Mâner – acesta fa trebui să fie robust și va trebui să permită o prindere trainică pentru a asigura controlul ușor al aparatului. Suprafața este de preferat să fie din cauciuc pentru ca mâna, de cele mai multe ori cu mânușă să nu alunece de pe mâner.
- Ghidaje laser – această funcție este specifică instrumentelor din gama profesională, și este întrebuințată pentru a executa lucrări de mare precizie.
- Cheie sau dispozitiv de fixare – atunci când fixarea foilor abrazive cere folosirea acestor accesorii, asigură-te că producătorul le include în pachet.
- Acumulator și încărcător – dacă alegi un model pe baterii este necesar să te asiguri că vei primi în pachetul de livrare și încărcătorul necesar. De asemenea, verifică tipul acumulatorului și posibilitatea de a achiziționa rezerve pe care să le poți introduce gata încărcate în momentul în care o baterie cedează.
- Foi abrazive – cei mai buni producători vor include în pachetul de livrare un set de câteva foi abrazive cu duritate diferită, pe care să le poți folosi în voie până va fi necesar să le înlocuiești.
Producători
Atunci când vrei cel mai bun șlefuitor cu vibrații, una din cele mai sigure metode prin care poți obține o garanție a calității este aceea de a alege un producător renumit. Specialiștii recomandă cu cumperi sub nicio formă de la o firmă necunoscută, indiferent de cât de bun este prețul. Asta deoarece riscul de a te trezi cu un produs de slabă calitate este foarte mare.
Marii producători de materiale pentru bricolaj și construcții, depun mari eforturi pentru a scoate pe piață produse ce vor mulțumi clienții, protejând astfel reputația pe care și-au format-o în ani de zile. Așadar, alege un șlefuitor de la unul din următoarele branduri foarte apreciate în România: Bosch, Makita, Skil, Festool, Matrix, Stern.
Îți recomandăm să cauți cel mai bun șlefuitor cu vibrații online. În primul rând, ai acces la o gamă mult mai variată de produse, deci ai mai multe șanse să găsești instrumentul care îți va deveni cel mai bun tovarăș de lucru pentru mult vreme.
De asemenea, online găsești mai des oferte și reduceri cu care nu te-ai întâlni într-un magazin tradițional. Înainte de a face o achiziție, nu uita să consulți și părerea altor utilizatori. Astfel vei putea anticipa eventualele probleme și vei putea hotărî mai ușor dacă este un produs potrivit pentru tine.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, ești gata să alegi cel mai bun șlefuitor cu vibrații.
Cel mai bun șlefuitor cu vibrații: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de șlefuitoare cu vibrații care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Slefuitor cu vibratii Bosch PSS 250 AE, 250 W
Masina de slefuit verde de la BOSCH PSS 250 AE este un model ideal pentru o slefuire foarte fina si foarte precisa.
Vei lucra curat: masina de slefuit PSS 250 AE are un sistem unic de microfiltrare
Rozeta de reglare permite utilizatorului selectia numarului de vibratii pentru a adapta masina de slefuit la modul optim pentru materialul care trebuie slefuit.
Masina de slefuit PSS 250 AE vine echipata si cu o cutie profesionala destul de incapatoare si pentru piesele adiacente
2. Slefuitor cu vibratii Makita BO3710, 190 W
Design compact pentru o buna manevrabilitate.
Motor heavy duty cu performante ridicate obtinute prin reproiectarea sistemului de racire.
Corpul ergonomic, asigura o priza deosebita si o manuire confortabila atat in cazul lucrului cu o mana cat si in cazul lucrului cu ambele maini.
Suprafetele de prindere au insertii de cauciuc, pentru confort si control sporit, minimizand oboseala.
Cleme de prindere a hartiei usor de manuit.
3. Slefuitor cu vibratii Skil 7338AA, 160 W
Slefuitor cu raza larga de slefuire pentru finisari rapide si netede.
Control al vitezei cu reglaj continuu pentru performante optime la slefuirea diferitelor materiale.
Sistem integrat de colectare a prafului cu sac pentru praf – Racord integrat pentru aspirator.
Sistem Velcro si cleme pentru utilizarea hartiei.
Maner soft grip pentru control si confort optim – Zgomot si vibratii reduse.
4. Slefuitor cu vibratii Black & Decker KA320EKA
Ideal pentru slefuirea suprafetelor mari.
Sistem de montare a foilor abrazive standard.
Sistem de aspirare a prafului cu sac de colectare a acestuia integrat pentru ca banca de lucru sa fie mereu curata.
O mai mare flexibilitate si usurinta in utilizare.
Viteza variabila pentru un control mai mare in timpul slefuirii.
Ideal pentru utilizarea pe suprafete verticale, cum ar fi usi si pereti.
5. Slefuitor cu vibratii Bosch Professional GSS 23 A
Sistemul integrat de microfiltrare Bosch asigura un grad ridicat de colectare a prafului.
Forma constructiva ergonomica si suprafetele mari cu softgrip fac posibil lucrul fara efort.
Constructie robusta si sistem optimizat de fixare cu cleme pentru o durata de viata maxima.
Placa de slefuire extra dura.
190 W pentru un randament ridicat de indepartare.