Cuprins
- 1 Top 3 ceasuri inteligente recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun smartwatch – ceas inteligent?
- 3 Cum alegi cel mai bun smartwatch – ceas inteligent
- 4 Cel mai bun smartwatch – ceas inteligent: recomandări
Cum alegi cel mai bun ceas inteligent smartwatch? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă smartwatch-ul potrivit pentru tine? Citește ghidul nostru și alege informat.
În ultimii ani, odată cu progresul tehnologic impresionant, tot mai multe companii au dezvoltat unul sau mai multe modele de smartwatch sau ceas inteligent, cu scopul de a oferi acces la aplicații sau la notificări direct de pe încheietura ta.
Variind mult în funcție de funcții și design, un astfel de dispozitiv poate să te ajute să economisești timp și să îți dezvolți mai multe obiceiuri sănătoase. Multe ceasuri inteligente sunt achiziționate pentru funcții precum GPS sau monitorizarea ritmului cardiac.
Majoritatea acestor dispozitive funcționează ca o pereche pentru telefonul inteligent pe care îl ai deja. Dacă te întrebi care este cel mai bun smartwatch pentru tine sau pentru telefonul tău, citește în continuare acest articol.
Top 3 ceasuri inteligente recomandate
De ce să alegi cel mai bun smartwatch – ceas inteligent?
Un smartwatch este genul acela de dispozitiv pe care nu ai cum să îl eviți. La un moment dat se va transforma din moft în necesitate, deci este normal să începi acum să te folosești de unul.
Fiind legat la telefonul tău, un smartwatch îți permite să vizualizezi notificări, să răspunzi la telefon sau să faci apeluri direct de pe el, precum și să controlezi diverse aplicații direct de la încheietură. De asemenea, funcții speciale din ce în ce mai practice continuă să fie implementate în cazul acestui dispozitiv.
Cumpărând cel mai bun smartwatch vei putea avea acces la cât mai multe dintre ele, și nu vei simții nevoia să îl înlocuiești atât de rapid.
Cum alegi cel mai bun smartwatch – ceas inteligent
Faptul că tehnologia progresează într-un ritm atât de alert poate fi atât un avantaj cât și un dezavantaj. Poate fi destul de greu să găsești un ceas inteligent care să aibă un preț justificat de nevoile tale, și care să facă încă față nevoilor care vor apărea în următorii doi ani de exemplu.
De asemenea, oferta de pe piață poate să fie copleșitoare, și dintre atât de multe modele, poate fi o provocare să îl alegi pe cel potrivit pentru tine. Pentru a face o alegere înțeleaptă în aceste condiții, este nevoie să fii foarte bine informat.
Acesta este motivul pentru care am făcut cercetările necesare în locul tău, și am comasat toate informațiile de care ai nevoie în acest ghid pentru cumpărături. Dacă îl vei parcurge cu atenție, la final vei putea să îți dai seama și care este cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Așadar, pentru a nu cumpăra ceva ce vei regreta mai târziu, acordă o atenție deosebită următoarelor informații importante.
Compatibilitatea
Cu siguranță cel mai importat detaliu pe care trebuie să îl verifici înainte de a-ți cumpăra un ceas inteligent este compatibilitatea cu telefonul pe care îl folosești sau pe care vrei să îl achiziționezi.
Majoritatea funcțiilor unui astfel de ceas depind de relația cu un telefon inteligent, și doar foarte puține modele pot funcționa independent. Nu ai vrea să investești într-un smartwatch care să nu se poată conecta la telefonul tău.
Pentru a nu face o gafă, verifică mereu compatibilitatea cu sistemul de operare ce rulează pe telefonul tău. Există și variante care tolerează și conectarea la sisteme de operare diferite, dar în majoritatea cazurilor, și aceste modele funcționează mai bine cu un anumit sistem de operare decât cu altul.
În general, ceasurile care funcționează atât cu Android cât și cu un iPhone de exemplu, au un extra-feature pentru Android (obținea de răspuns rapid la mesaje). Un sistem de operare este deci în mod clar favorizat.
Și ceasurile de la Google (Google’s wear OS) pot fi compatibile cu mai multe sisteme de operare. Poți verifica compatibilitatea în pagina WearCheck de pe site-ul wearos.google.com.
Vei putea observa că unele modele pot fi conectate la multe dispozitive și funcționează atât cu Android cât și cu iPhone. Totuși în cazul iOS, funcția de conectare direct la WI-FI sau de adăugare a aplicațiilor nu este disponibilă.
Așa cum era de așteptat, ceasurile de la Apple, Apple Watch, funcționează exclusiv cu dispozitive iOS.
Ecranul
Aproape toate ceasurile inteligente disponibile azi au fie un ecran LCD, fie unul OLED, care îți permite să vezi imagini, aplicații și alte tipuri de conținut în culori mai bogate și cu mai multă luminozitate.
Partea proastă este că, cu cât luminozitatea este mai mare, cu atât durata bateriei este mai scăzută. De aceea, producătorii lucrează în continuu pentru a rezolva această problemă.
Ecranele color consumă foarte multă energie, de aceea majoritatea ceasurile își opresc complet ecranul atunci când sunt în modul repaus, astfel încât nu vei putea vedea nici măcar ora fără să îl activezi.
Display-ul LCD este puțin mai gros decât cel OLED. Dacă vrei un ceas care să fie cât mai ușor și discret, alege unul produs de Apple sau de Samsung, fiind foarte probabil ca acestea să aibă un ecran OLED.
Butoane sau touchscreen?
La prima vedere, faptul de a cumpăra un smartwatch cu touchscreen ar putea părea o opțiune la mintea cocoșului. Cu toate acestea, uneori ar putea fi dificil să accesezi aplicații sau diverse comenzi de pe un astfel de ecran, mai ales dacă display-ul este destul de micuț și tu ai degete mari.
De asemenea, unele gesturi de control predefinite, ar putea să nu fie tocmai intuitive, deci dispozitivul s-ar putea dovedi greu de folosit. De exemplu, pentru a închide un mesaj sau o notificare, poate fi suficient să dai un swipe. Dar poate fi nevoie de multe astfel de swipe-uri pentru a accesa sau închide alte aplicații.
Cele mai noi și mai bune ceasuri inteligente, te lasă sa scapi de notificări și să închizi aplicații printr-o simplă mișcare din încheietură.
Unii producători, ca cei de la Apple au produs ceasuri inteligente care combină controlul digital cu cel tactil. Astfel, pe lângă suportul tactil, pe marginea dispozitivelor mai sunt și două butoane cu care poți fie să dai zoom fie să dai scroll.
De asemenea, poți seta unul din butoane pentru a te ajuta să revii la ecranul cu aplicațiile pe care le folosești frecvent. Cel mai bun smartwatch cu ecran tactil este acela care folosește tehnologia Force Touch, care poate face diferența între o simplă atingere și una lungă.
În concluzie, majoritatea ceasurilor inteligente au un ecran tactil, cu toate acestea cele mai bune sunt acelea care combină suportul tactil cu butoane.
Design
Din moment ce ceasul va fi un accesoriu pe care îl vei purta zilnic trebuie să alegi ceva cu un design care ți se potrivește. Cel mai bun smartwatch este acela care îți permite să îl personalizezi. Unele branduri pot să îți ofere mai multe opțiuni de schimbare a curelei, sau chiar să adaugi o curea personalizată produsă de alt brand.
Multe branduri de azi îți permit să personalizezi cât mai mult ceasul înainte de a-l cumpăra. Poți să alegi materialul sau culoarea curelei care ți se potrivește cel mai mult. De asemenea, poți alege culoarea ceasului, finish-ul mat sau lucios, sau unul care imită un material anume, și chiar dimensiunea acestora.
De asemenea, în alegerea design-ului ar trebui să iei în calcul și confortul. Ușurința și viteza cu care poți să îți pui ceasul pe încheietură va conta mult. Mulți recomandă modele care se închid ca un ceas normal, și îi sfătuiesc pe cumpărători să evite modelele cu capse care necesită multă forță pentru a se închide sau deschide.
Dacă ți-ai dori un ceas care să aibă un cadran rotund, află că din ce în ce mai mulți producători scot la vânzare modele cu cadran clasic. Modele și mai noi, sunt chiar mai subțiri și mai elegante.
Marii creatori de ceasuri tradiționale își unesc forțele prin colaborări cu Apple sau Google pentru a scoate pe piață modele de ceasuri cu un aspect tradițional analog, dar cu funcțiile unui ceas inteligent. Bineînțeles, un asemenea ceas are un preț pe măsură.
Notificări
Cele mai bune ceasuri inteligente te vor notifica atunci când primești un mesaj sau un apel, într-un mod foarte discret printr-o simplă vibrație pe încheietură. Dacă ești o persoană care folosește din plin și rețele de socializare, ar fi bine să găsești un ceas care are opțiunea de a-ți transmite și notificările și mesajele de pe Facebook, Instagram, Messenger, Twitter, WhatsApp, etc.
De asemenea, asigură-te că dispozitivul îți permite să verifici notificările care s-au adunat în timp, chiar dacă nu ai avut posibilitatea să le verifici imediat. De exemplu, ceasurile Apple și Wear OS îți permit să deschizi un panou prin care poți să observi toate notificările.
Este posibil să nu îți dorești ca toate notificările să fie transmise la ceasul tău. Caută un model care să îți permită să alegi care notificări să îți fie transmise și care nu. Modelul Samsung gear S3 este dotat cu această opțiune. De asemenea, unele ceasuri îți permit să deschizi aplicația care a transmis notificarea pe telefon, în mod automat în momentul în care ai ridicat telefonul.
Aplicațiile disponibile
În alegerea celui mai bun ceas inteligent va trebui să ții cont și de aplicațiile pe care le vei putea instala pe acesta. Pe un model produs de Apple, poți alege din peste 20.000 de aplicații, printre care se regăsesc și cele mai importante prin care poți comanda transport, mâncare, monitoriza alimentația și sănătatea, precum și aplicații de orientare.
În cazul ceasurilor Google, există de asemenea mii de aplicații care pot fi instalate, deși nu la fel de multe ca în cazul iOS-ului. Cu toate acestea, ai acces la cele mai importante și mai practice aplicații, în aceiași măsură ca în cazul celor de la Apple. Avantajul este acela că poți instala aplicații direct pe ceas, fără ca mai întâi să fie necesar să le instalezi pe telefon.
Cel mai slab la capitolul aplicații stau ceasurile de la Samsung. Doar 1400 aplicații pot fi disponibile și pe un ceas inteligent.
Cele mai importante funcții ale unui smartwatch
Cel mai bun smartwatch sau ceas inteligent îți va oferi acces la cât mai multe funcții speciale. În mod evident nu vei folosi ceasul doar pentru a verifica ora, așadar iată mai jos funcțiile principale pe care trebuie să le aibă un astfel de dispozitiv:
Fitness
Tot mai mulți producători se străduiesc din ce în ce mai mult să dezvolte aplicații pentru monitorizarea activității fizice, întrucât aceasta funcție primește din ce în ce mai multă atenție. Unele ceasuri inteligente, încă se bazează pe telefon pentru a monitoriza activitatea, cu toate acestea modelele mai recente au încorporat cel puțin un pedometru (pentru cuantificarea pașilor).
Dacă plănuiești să folosești ceasul în primul rând pentru monitorizarea sănătății și a activității fizice, poți alege un dispozitiv special creat pentru asta, dar care îți oferi și funcții asemănătoare cu cele ale unui smartwatch obișnuit.
Ceasurile inteligente fitness îți permit încă să schimbi ecranul pentru a vizualiza notificările de pe telefon. Cele mai performante astfel de modele, permit o monitorizare specializată în funcție de sexul purtătorului. De exemplu, pentru femei apare funcția de monitorizare a ciclului menstrual, permițând înregistrarea datelor despre simptome, odihnă și activitate, pentru o monitorizare cât mai corectă.
Monitorizare ritm cardiac
Majoritatea dispozitivelor normale au inclusă o opțiune de monitorizare a ritmului cardiac, cu toate acestea, se pare că doar ceasurile inteligente special fabricate pentru fitness, oferă informații acurate în acest sens. Dintre toate brandurile, se pare că cele produse de Apple au cel mai exact sistem de monitorizare a ritmului cardiac.
GPS
Atât modele normale cât și cele sport, includ un sistem de localizare GPS. Acesta este foarte practic atât pentru cei care vor să facă mișcare în aer liber sau să meargă într-o drumeție la munte, cât și pentru cei care vor să călătorească într-un oraș total nou. Ține minte însă că, atunci când este activat, GPS-ul consumă rapid bateria.
Efectuare apel telefonic
Cele mai bune și mai noi modele îți permit să inițiezi apeluri telefonice direct de pe smartwatch. Unele îți permit acest lucru doar când telefonul este în apropiere, altele te lasă să faci acest lucru chiar și atunci când telefonul este închis, deși poți folosi același număr.
Sistem de plată
Modele care au inclus un chip NFC, îți permit să efectuezi plățile pe care le-ai face în mod normal cu telefonul, direct cu ceasul. Plătești ușor folosind direct încheietura. Bineînțeles, poți să folosești aceasta formă de plată doar în magazinele care permit acest lucru.
Autonomia bateriei
Majoritatea ceasurilor inteligente rezistă o zi sau chiar două între încărcări. În funcție de modul în care le folosești, unele modele rezistă chiar mai puțin de o zi, așadar trebuie să analizezi bine cât de des ești dispus să îl pui la încărcat.
Dacă intenționezi să folosești ceasul cu rolul de telefon, trebuie să te aștepți ca bateria să nu reziste foarte mult timp. Un Apple Watch rezistă în mare până la 18 ore cu o singură încărcare.
Acordă atenție și la modul de încărcare. Cele mai noi modele se încarcă wireless, ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de un încărcător special. Asigur-te că acesta este inclus în pachetul de livrare.
Producători
Bineînțeles că pe piață vei găsi și variante foarte ieftine, dar care sunt produse de o firmă necunoscută.
Te sfătuim să eviți astfel de modele, deoarece, în ciuda prețului bun, acestea nu au o durată de funcționare mare, având multe probleme în principal la nivelul bateriei. Cel mai bune modele sunt cele care aparțin unui brand recunoscut. Îți recomandăm deci următoarele branduri: Apple, Samsung, Garmin, Huawei, Fitbit.
Îți recomandăm să cauți online cel mai bun smartwatch, deoarece este foarte probabil să găsești rapid și la un preț foarte bun ceea ce cauți. Nu uita să consulți și părerea altor cumpărători înainte de a face o achiziție.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații ești gata să alegi cel mai bun ceas inteligent sau smartwatch.
Cel mai bun smartwatch – ceas inteligent: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de ceasuri inteligente – smartwatch care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Ceas inteligent Apple Watch 5, GPS, 44mm
Cu afisajul Retina mereu activat, poti vedeea intotdeauna ora si celelalte informatii de pe cadran.
Verifica-ti rapid ritmul cardiac si primeste notificari cand pare a fi prea ridicat sau prea scazut.
Exista exercitii pentru orice tip de antrenament si masuratori avansate pentru sportivii de orice nivel.
Dotat cu busola si masurarea elevatiei de la sol, e facut pentru toate intorsaturile vietii, cu suisuri si coborasuri.
2. Ceas smartwatch Samsung Galaxy Watch Active 2
Spațiu maximizat cu ajutorul unui ecran fără margini amplasat pe o carcasă elegantă, dotată cu o ramă tactilă pentru comenzi rapide.
Galaxy Watch Active2 îți poate urmări mișcările, așa că pune-l la mână și începe antrenamentul.
Galaxy Watch Active2 te poate însoți în orice situație, datorită rezistenței la apă și praf conform standardelor IP68 și 5ATM, la care se adaugă o rezistență la șocuri de clasă militară, pentru a-l putea utiliza în orice condiții.
Compatibilitate ridicată cu o gamă larga de smartphone-uri.
3. Ceas smartwatch Garmin Vivoactive 4
Conectati-va corpul si tonifiati-va cu smartwatch-ul GPS Vívoactive 4.
Are cea mai larga gama disponibila de functii de monitorizare a sanatatii pentru toate zilele, precum urmarirea respiratiei, monitorul de energie al Body Battery™, Pulse Ox si multe altele.
Descarcati playlistul dumneavoastra preferat Spotify®, Amazon Music sau Deezer direct in ceas pentru a asculta fara telefon in timpul antrenamentelor.
Ramaneti conectat cu notificari inteligente pentru apeluri primite, mesaje text, mementouri de calendar si multe altele.
4. Ceas Smartwatch Huawei Watch W2
Smartwatch-ul imbina tehnologia edge-to-edge cu design-ul traditional al ceasurilor, pentru a satisface nevoile tuturor.
Inelul ceasului este realizat folosind 23 de procese separate, este de 6 ori mai dur decat otelul inoxidabil si este foarte rezistent la abraziune fiind in acelasi timp foarte usor.
Monitorul de ritm cardiac functioneaza in mod continuu cu mare precizie.
Cu o rezistenta IP68 impotriva apei si a prafului, Huawei Watch 2 este proiectat pentru a rezista in orice conditii.
5. Ceas smartwatch Fitbit Versa 2
Descopera Fitbit Versa 2, un smartwatch potrivit pentru orice moment al zilei.
Optiunea de ecran always-on iti permite sa verifici permanent cat este ceasul sau care sunt rezultatele antrenamentelor in timp ce faci sport.
Testeaza si plata rapida cu ceasul prin Fitbit Pay si afla detalii despre calitatea somnului tau cu ajutorul notei Sleep Score.
Nu in ultimul rand, profita de toate avantajele unui smartwatch: aplicatii, notificari, monitorizarea ritmului cardiac 24/7, posibilitatea memorarii a peste 300 de melodii.