Cuprins
Cum alegi cel mai bun soundbar în 2024? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă soundbar-ul potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
În ultimul timp momentele de destindere au devenit atât de rare încât este firesc să îți dorești ca acestea să fie de calitate. Deseori, pentru a te putea bucura de muzica preferată sau de vizionarea unui film bun acasă, ai nevoie de o tehnologie destul de bună, pentru a nu întâmpina defecțiuni ce ți-ar putea strica buna dispoziție.
Un sunet prea slab, sau bruiat poate să îți cauzeze frustrări și să strice momentele tale de relaxare. De aceea este firesc să îți dorești să învestești într-un sistem audio de calitate.
În momentul în care nu îți permiți achiziționarea unui sistem Home Cinema sau hi-fi, sau nu ai spațiul necesar pentru instalarea acestora, cel mai bun Soundbar poate deveni soluția ideală pentru tine.
Prezentând mai multe avantaje, printre care și un preț rezonabil, un Soundbar îți poate îndeplini dorințele în materie de destindere. Află din acest articol cum alegi cel mai bun Soundbar.
Top 3 soundbar-uri recomandate
- Soundbar JBL BAR 500 5.1
- Soundbar-ul JBL Bar 500 îți aduce filmele la viață cu MultiBeam™ și sunet surround Dolby Atmos® 3D. Subwoofer wireless inclus.
- Vezi detalii si pret
- Soundbar Sonos Beam 2
- Sunetul Dolby Atmos creeaza un efect 3D, astfel incat sa experimentati avioane ca si cum ar zbura pe deasupra capului sau sa auziti pasi in camera.
- Vezi detalii si pret
- Soundbar Bose TV Speaker
- Este mic, dar puternic, oferind o experienta audio clara, echilibrata si naturala, care imbunatateste dialogul si performanta basului.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun Soundbar?
Atunci când ai un buget și un spațiu limitat, un Soundbar este cu siguranță o soluție mai bună decât un sistem audio mai complex. Oferind cu siguranță un sunet mai puternic și mai clar decât cel oferit de televizor, un Soundbar se încadrează perfect în orice încăpere de dimensiuni mici sau medii, mai ales într-o sufragerie.
Are dimensiuni reduse și un design care favorizează difuzarea cât mai uniformă a sunetului, motiv pentru care este perfect pentru orice utilizator convențional.
De asemenea, instalarea unui astfel de aparat este foarte facilă, iar opțiunile de conectivitate sunt variate. Vei putea lega ușor un sound bar la TV sau la alte dispozitive electronice din casă.
Cum alegi cel mai bun soundbar
Deși este un dispozitiv relativ nou intrat pe piață, cu o tehnologie mai degrabă recentă, deja există suficiente oferte pe piață din care poți alege.
În timp ce faptul de a avea multe opțiuni este mereu un avantaj, trebuie să recunoaștem că poate fi copleșitor să identifici cel mai bun Soundbar pentru tine, mai ales atunci când nu ai multe noțiuni despre ce criterii ar trebui să îndeplinească acesta. De asemenea, nu poți alege orice. Te vei folosi cu siguranță de acest aparat în fiecare zi, deci trebuie să te asiguri că va rezista cu brio unui uzaj intens.
Pentru a te ajuta să faci cea mai bună alegere, te sfătuim să cumperi informat. Am pregătit un ghid de cumpărături cu toate informațiile de care ai nevoie pentru a putea verifica calitatea unui produs, încă înainte de a-l achiziționa. La sfârșitul acestui articol vei fi capabil să identifici în scurt timp cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Pentru a te bucura mere de momente de destindere perfecte, ține cont de următoarele aspecte importante.
Tipologie
Model clasic
Modelul tradițional este potrivit atunci când obișnuiești să faci mutări dese în camere. Dacă ai tendința de a reorganiza des mobilierul, sau nu ai un loc permanent pentru televizor sau alte dispozitive multimedia, un Soundbar orizontal este o alegere foarte bună. Asta deoarece îți va permite să îl amplasezi unde dorești tu, iar locația lui nu trebuie să fie neapărat permanentă.
Design-ul sub forma unei bare favorizează poziționarea facilă a acestuia. De asemenea, în cazul în care dorești să economisești cât mai mult spațiu posibil, este posibil să amplasezi un astfel de aparat direct pe perete. Sunetul va fi bine distribuit, iar aspectul camerei va fi unul estetic și modern.
Îl poți plasa oriunde, dar evită zonele în care semnalul de la telecomandă ar putea să interfereze cu sistemul de Soundbar. Deși asta ar putea crea probleme, în majoritatea cazurilor, nu s-au înregistrat multe plângeri de acest gen. Boxele subwoofer îți vor asigura un sunet excelent indiferent de volumul ales.
Model piedestal
Modelul piedestal este cel care servește drept suport pentru TV sau monitor. Practic arată ca o placă subțire cu boxe încorporate, ce poate fi plasat cu succes sub orice monitor. Este o soluție bună atunci când ai un loc bine stabilit pentru Tv sau alte dispozitive multimedia.
Are un design discret, nu va ocupa mult spațiu și va oferi un sunet de calitate. Cu toate acestea, spre deosebire de modelul tradițional, acesta nu este echipat cu o boxă subwoofer, ceea ce va însemna că sunetele de frecvență joasă nu vor fi redate la fel de bine.
Componente
Cel mai bun Soundbar trebuie să includă mai multe tipuri de boxe. Combinația ideala ar include două boxe tweeter, două boxe mid range și un subwoofer. O alternativă bună la un sistem home cinema sau la un sistem 5.1, este un Soundbar cu subwoofer separat. Aceste două dispozitive pot fi poziționate după bunul plac, astfel încât sunetul să fie cât mai bine difuzat în încăpere. Legătura din aceste doua dispozitive se va face facil prin conexiune wireless.
Modelul piedestal este recomandat atunci când îți dorești doar o îmbunătățire a sunetului comparativ cu cel oferit de TV sau de alte dispozitive multimedia. Acesta nu va ocupa mult spațiu și poate să îți ofere o experiență sonoră de înaltă calitate la un preț accesibil.
De asemenea, semnalul telecomenzii nu va fi bruiat, așa cum s-ar putea întâmpla în cazul unui Soundbar clasic. În cazul unui model piedestal, verifică numărul de difuzoare. Cu cât vor vi mai multe, cu atât sunetul va fi mai clar și mai puternic.
Format de redare
Este important ca Soundbar-ul să fie capabil să recunoască și să redea cât mai multe formate de redare. Printre cele obligatorii se numără: MP3, AAC, OGG, FLAC, WMA, WAV. Este necesar să ai siguranța că indiferent de formatul fișierului pe care vrei să îl asculți, Soundbar-ul să aibă capacitatea de a-l reda fără probleme.
De asemenea, asigură-te că aparatul va putea să redea diverse frecvențe sonore cu mare claritate, în funcție de comenzile pe care le vei dicta de la player. Volumul trebuie să poată fi setat și de pe un dispozitiv multimedia, și direct de la Soundbar.
În lipsa unui amplificator acustic, pentru a te asigura că aparatul va putea reda o gamă variată de frecvențe sonore și va face față rigorilor acustice, este bine ca acesta să aibă o funcție de amplificare digitală. Atunci când performanța sonoră te preocupă în mod deosebit, urmărește aceste detalii în descrierea produsului.
În caz contrar, majoritatea acestor aparate vor putea deja să îți ofere performanțe satisfăcătoare, iar cele mai mari criterii de selecție vor fi prețul, dimensiunile și design-ul.
Conectivitate multimedia
Interfața aparatului trebuie să îți ofere opțiuni variate de conectivitate. Este necesar ca acesta să includă următoarele porturi: USB și HDMI, Audio In si Audio Optic In. De asemenea, dacă este vorba de un Soundbar cu subwoofer separat, acesta trebuie să permită conexiunea wireless a acestor două dispozitive.
Pentru a reduce cât mai mult nevoia de cabluri care devine din ce în ce mai incomodă, mulți producători au introdus conexiunea bluetooth. Aceasta îți permite să conectezi ușor la aparatul Soundbar, orice dispozitiv electronic compatibil, cum ar telefonul mobil sau tableta. Prin intermediul unei aplicații vei putea să execuți comenzile dorite direct de pe dispozitiv.
De asemenea, cel mai bun sistem soundbar va include și o telecomandă care îți va permite să îl controlezi de la distanță. De cele mai multe ori aceasta va putea să preia și funcția de comandă a televizorului.
De asemenea, o telecomandă a unui televizor Smart, va putea la rândul ei să controleze și sistemul soundbar. Dacă nu vrei să te complici cu o telecomandă, sau nu o ai la îndemână, există diverse aplicații care îți pot transforma telefonul într-o telecomandă.
Poziționare și design
Indiferent de tipul de Soundbar ales, piedestal sau tradițional, asigură-te că acesta este plasat la un nivel central. Ideal este ca acesta să fie la același nivel cu urechile celor din încăpere. În cazul în care nu îl vei poziționa corespunzător, nu te vei putea bucura de un sunet de calitate, indiferent de performanța reală a aparatului.
Așadar, înainte de a face o achiziție, analizează cu atenție spațiul de care dispui, precum și dimensiunile și componentele sistemului Soundbar, pentru a te asigura că îl vei putea amplasa în așa fel încât să îi permiți să funcționeze la potențialul lui maxim.
Încearcă, de asemenea, să combini armonios design-ul televizorului cu cel al sistemului Soundbar. Pentru a nu exista un dezacord estetic și pentru a te asigura că Soundbar-ul va fi suficient de performant, alege unul care să se potrivească cu televizorul.
Dacă ai în sufragerie un televizor cu o diagonală impresionantă și ecran curbat, este recomandat să alegi un Soundbar curbat de asemenea, care să aibă lungimea egală cu cea a televizorului. Dacă e vorba de un ecran clasic, drept, alege un Soundbar piedestal de dimensiuni apropiate.
Atunci când ai un ecran atașat pe perete, este recomandat să alegi un Soundbar clasic pe care să îl așezi sub televizor tot pe perete. Subwoofer-ul va putea fi apoi poziționat în orice loc în funcție de preferințe.
Producători
Pentru a avea garanția calității, indiferent că vei cumpăra acest aparat pentru prima oară sau nu, orientează-te înspre companii bine cunoscute, cu o reputație bună în fabricarea de dispozitive electronice. Acestea îți vor putea oferi o garanție de minim 2 ani cel mai adesea.
Chiar dacă au prețuri mai mari, vei avea siguranța unui produs care te va servi fără probleme. Printre cele mai recomandate branduri se numără: Bose, Samsung, Sony, LG sau Panasonic.
De asemenea, îți recomandăm să faci o achiziție online. Aici găsești mai ușor cele mai bune prețuri și poți face mai rapid și mai confortabil cea mai bună alegere. Vei putea consulta cu ușurință descrierea produsului și nu numai. Unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a cumpăra orice produs, este acela da a consulta secțiunea de review.
Atunci când ai posibilitatea să verifici părerea altor utilizatori despre produsul pe care intenționezi să îl cumperi, vei putea să îți faci o imagine cât mai reală și mai completă în legătură cu veridicitatea informațiilor prezentate în descrierea produsului. Dacă majoritatea recenziilor sunt pozitive, este foarte probabil ca alegerea ta să fie una înțeleaptă.
Cel mai bun soundbar: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de soundbar care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Soundbar JBL BAR 500 5.1
Soundbar-ul JBL Bar 500 îți aduce filmele la viață cu MultiBeam™ și sunet surround Dolby Atmos® 3D.
În timp ce tehnologia PureVoice optimizează claritatea vocii pentru a vă asigura că nu pierdeți niciun cuvânt.
Simțiți bass-ul palpitant de la subwooferul wireless de 10 inchi.
Și cu AirPlay, Alexa Multi-Room Music (MRM) și Chromecast built-in™, aveți peste 300 de opțiuni simple de streaming din care să alegeți.
2. Soundbar Sonos Beam 2
Sunetul Dolby Atmos creeaza un efect 3D, astfel incat sa experimentati avioane ca si cum ar zbura pe deasupra capului sau sa auziti pasi in camera.
Inginerii de sunet castigatori de premii Oscar au ajutat Beam la reglarea fina pentru a va asigura ca auziti fiecare cuvant si ca puteti urmari intotdeauna povestea.
Procesarea audio avansata asigura un sunet echilibrat de la perete la perete la orice nivel de volum.
Tehnologia de reglare Trueplay adapteaza sunetul pentru acustica unica a camerei.
3. Soundbar Bose TV Speaker
Difuzorul TV Bose este o solutie simpla, intr-un singur pas, pentru un sunet mai bun la televizor.
Este mic, dar puternic, oferind o experienta audio clara, echilibrata si naturala, care imbunatateste dialogul si performanta basului.
Difuzorul Bose TV Speaker are, de asemenea, conectivitate Bluetooth, astfel incat puteti asculta ce doriti, cand doriti.
4. Soundbar Sony HT-X8500
Vertical Surround Engine, cea mai recenta tehnologie surround a noastra, va permite sa va bucurati de senzatiile formatelor Dolby Atmos® si DTS:X® de pe o singura unitate subtire.
Tehnologia noastra avansata de procesare a semnalelor digitale transforma chiar si sunetul stereo in sunet surround de nivel cinematografic, prin simpla apasare a unui buton de pe telecomanda.
Modelul HT-X8500 are un subwoofer dual puternic incorporat in centru, astfel incat sa va puteti bucura de sunet de bas profund redat de un echipament minimalist.
5. Soundbar Samsung HW-B550/EN
Dolby Audio / DTS Virtual:X – Tehnologie audio captivanta, care misca sunetul in jurul tau.
Dezvolta-ti experienta de a asculta, cu subwoofer-ul inclus in soundbar-ul tau.
Soundbar-ul analizeaza automat sursele tale de sunet, pentru a optimiza pista audio, adaptata continutului tau specific.
Auzi dialogul clar – Voice Enhance.
Te conectezi, asculti, te bucuri – Conexiune multipla Bluetooth®.
O telecomanda pentru control total – One Remote Control.