Cuprins
Cum alegi cel mai bun spațiu de joacă pentru copii? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă spațiul de joacă pentru copii potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Pentru părinți, puține lucruri le aduc mai multă bucurie decât faptul de a-și vedea copiii că se joacă și să le audă râsetul colorat atunci când aceștia se bucură de distracție.
În timp ce figurinele și jucăriile mici pot provoca imaginația copiilor, un spațiu de joacă bine ales, îl ajută să își dezvolte nu doar imaginația, ci și condiția fizică, făcând exerciții care îi vor încuraja o dezvoltare armonioasă.
De asemenea, dacă alegi spațiul de joacă potrivit, copii vor putea să își exerseze și abilitățile de socializare, jucându-se și cu alți copii. Pentru a obține toate aceste avantaje, este necesar însă să alegi cel mai bun spațiu de joacă.
Află din acest articol unde au găsit alți părinți astfel de zone de joacă, dar și cum poți alege cel mai bun spațiu de joacă pentru copii.
Top 3 spații de joacă recomandate
- Complex de joaca Jungle Gym Castle-Swing
- Turn CASTLE – cu tobogan 2,3 m lungime si Modul SWING cu 2 leagane.
- Vezi detalii si pret
- Loc de joaca pentru gradina Jungle Gym Peak
- Nu este un leagan oarecare: are si loc de catarare si si un tobogan de 2,3 m!
- Vezi detalii si pret
- Centru de joaca Smoby Fun Center
- Componente: topogan, casuta, cos de baschet, catarator, poarta de fotbal si masuta de picnic.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun spațiu de joacă pentru copii?
Așa cum am analizat deja în introducere, joaca este un prilej foarte bun prin care copilul învață, explorează și se dezvoltă pe plan fizic, cognitiv și social. De asemenea, joaca îl face pe copil fericit, și ce altceva și-ar dori un părinte pentru copilul lui.
Totuși, pentru a putea să stai liniștit în timp ce copilul tău se aventurează în joacă, trebuie să fii complet sigur că spațiul de joacă nu îi pune în pericol siguranța.
De asemenea, pentru ca acesta să se bucure cu adevărat de joacă, este nevoie să ții cont de preferințele și nevoile sale, precum și de alte limite locomotorii impuse de vârsta sau de starea de sănătate a celui mic.
Cum alegi cel mai bun spațiu de joacă pentru copii
Bineînțeles, ai putea pur și simplu să duci copilul într-un spațiu de joacă comercial sau într-un parc, dar atunci când acestea nu sunt disponibile în apropiere de tine, sau când nu vrei să plătești tot timpul pentru ca cel mic să se poată juca, este o idee bună să îi creezi tu locul potrivit pentru joacă, în interior sau exterior, cu complexe de joacă potrivite pentru el.
Trebuie să mai ții cont și de preț și mentenanță, așadar, pentru a face o alegere bună, este necesar să fii foarte bine informat.
Oferta de pe piață este destul de bogată, ceea ce înseamnă că poate să îți fie destul de greu să alegi ceva potrivit, mai ales pentru că și prețurile sunt destul de diferite.
În continuare te îndemnăm să consulți acest ghid de cumpărături pe care noi l-am pregătit special pentru tine. Vei găsi aici toate criteriile de selecție de care ar trebui să ții cont atunci când vrei să cumperi cel mai bun spațiu de joacă pentru copii.
De asemenea, la final te așteaptă o listă cu cele mai bune oferte ca raport calitate/preț de pe piață astfel încât să nu fii nevoit să studiezi de unul singur piața și astfel să investești timp care pentru un părinte este foarte prețios.
Așadar, iată de ce trebui să ții cont.
Locație
Prima dată este necesar să hotărăști unde vrei să amplasezi spațiul de joacă: în exterior sau în interior. Alegerea este importantă deoarece va influența și selecția materialelor din care sunt confecționate spațiile de joacă.
De exemplu, toboganele din lemn arată foarte bine și sunt prietenoase cu copiii, dar nu sunt o opțiune bună pentru exterior.
Dacă alegi să îl instalezi la exterior, trebuie să fii atent la măsura în care spațiul de joacă va fi afectat de factorii de mediu. Indiferent că vorbim despre un tobogan, un leagăn, o căsuță în copac sau altfel de echipament de joacă, zona în care este amplasat ar trebui să fie una uscată, cu o scurgere bună a apei, prevenind astfel deteriorarea materialelor din cauza expunerii prelungite la apă.
De asemenea, ar trebui să eviți zonele cu suprafețe tari. Este un lucru obișnuit ca cei mici să aibă accidente sau să cadă în timp ce se joacă. În eventualitatea în care așa ceva s-ar întâmpla, asfaltul nu este cel mai bun loc pe care să aterizeze.
Același principiu se aplică și la interior. Trebuie să te asiguri că atunci când cade, copilul aterizează pe o suprafață moale. Trebuie să ai suficient spațiu atât pentru suprafața pe care o va ocupa locul de joacă în sine, cât și pentru ca cel mic să se poată mișca în voi în jurul lui.
Evită să le instalezi lângă corpuri de mobilier sau alte obiecte, pentru ca cel mic să nu se împiedice sau să se lovească de ele.
Vârsta copilului
În alegerea celui mai bun spațiu de joacă pentru copii, trebuie să ții cont și de vârsta celui mic.
Așa cum bine știm, copii se dezvoltă foarte rapid. Așa că trebuie să te gândești dacă merită să îi iei un spațiu de joacă când este mai mic, în contextul în care respectivele echipamente de joacă s-ar putea să se dovedească nepractice în următorul an.
De regulă, producătorii vor indica în descrierea produsului cărei categorii de vârstă este recomandat respectivul echipament de joacă. Cert este că piața este suficient de ofertată pentru a găsi ceva care să fie exact pe placul copilului tău.
Principalele clase de vârstă sunt următoarele:
- Între 6 și 23 de luni
- Între 2 și 5 ani
- Între 5 și 12 ani
Diferențierea este necesară deoarece în fiecare din aceste stagii, copilul are un nivel de dezvoltare fizică și un nivel de îndemânare diferit, ceea ce i-ar putea limita accesul la unele modalități de joacă.
Pentru copii între 6 și 23 de luni
Spațiile de joacă pentru copii care se încadrează în această categorie trebuie să includă spații de joacă care să le ofere suficient loc pentru a explora. De asemenea, ar trebui să le ofere suficient spațiu pentru a se târî, a se ridica și a umbla.
Spațiile de joacă din plastic trebuie să aibă colțuri rotunjite și suprafețe moi pentru a evita accidentări. Tinde spre spații de joacă din materiale moi, cum ar fi cauciucul sau spuma, pentru a nu îl expune pe cel mic la accidentări.
Pentru copii între 2 și 5 ani
Pentru această categorie de vârstă vorbim despre pași mici. În plus, acești copii adoră să se târască. Un spațiu de joacă potrivit include zone pentru mers de-a bușilea, platforme cu scară și rampă, piese atașate de rampe de care se pot prinde, mese de joacă.
O idee bună este să le oferi un spațiu de joacă cu apă, și obiecte pe care le pot manipula în apă. Alte echipamente potrivite ar fi un balansoar cu arcuri, sau tobogane instalate pe nisip.
Dacă intenționezi să montezi platforme, acestea nu ar trebui să fie mai mari de 1,2 metrii. Leagănele ar trebui să aibă spătar înalt, suport în partea din față și centuri. Căsuțele sau turnurile cu părți mobile le va încuraja mult imaginația.
De asemenea, toboganele ar trebui să aibă o pantă ușoară, în spirală sau nu mai lungă de 1,5 metri. Scările trebuie să fie simple și să aibă 5 trepte sau mai puțin. Caută spații care să îi ajute să își exerseze echilibrul.
Pentru copii între 5 și 12 ani
Aici se încadrează deja copii care sunt în clasele primare și în primii ani de gimnaziu. Deoarece au mai multă siguranță în mișcări, sunt potrivite spațiile de joacă care pretind cățărare, cu funii și lanțuri. Leagănele, toboganele, barele de cățărat sau piscinele cu bile sunt foarte potrivite.
Dacă vrei să le cumperi o platformă, aceasta nu trebuie să depășească 2m. Normele de siguranță pentru leagăne pot fi mai puțin restrictive, iar toboganele pot depăși o lungime de 2 metri.
Cumpără spații de joacă care să le permită copiilor să se joace cu prietenii. Astfel își vor forma și îmbunătății abilitățile sociale prin joacă.
Siguranță
Este foarte important să ții cont de siguranța copilului atunci când vei alege cel mai bun spațiu de joacă pentru copii.
Materialul din care acesta este realizat precum și materialul suprafeței pe care se află spațiul de joacă, sunt factori importanți care contribuie la siguranța generală.
Ține minte aceste date importante:
– Majoritatea accidentelor care au loc în spațiile de joacă se datorează căzăturilor.
– Accidentele pot apărea și pentru că un copil se joacă pe o structură care nu este compatibilă cu categoria sa de vârstă.
– Spațiile de cățărat prezintă cel mai mare risc de căzături.
Material
Atunci când alegi materialul spațiilor de joacă trebuie să ții cont de locația în care acestea vor fi instalate: la exterior sau în interior. Indiferent de alegere, materialul trebuie ales în așa fel încât să nu pună în pericol siguranța copilului.
Un alt factor de care trebuie să ții cont este durabilitatea materialului, precum și materialul care se află sub spațiul de joacă.
De obicei, suprafața pe care sunt plasate spațiile de joacă se interior este una moale, din cauciuc sau lemn, atenuând șocul căzăturilor, și fiind o opțiune convenabilă din punct de vedere al igienei.
Lemn
Lemnul este folosit constant pentru a construi spații de joacă pentru copii. Vei găsi multe spații de joacă fabricate din lemn, de la leagăne, la balansoare și măsuțe cu activități. Este un material bun pentru echipamentele de joacă care îl vor ajuta pe copil să dezvolte simțul direcției și abilitățile spațiale.
Măsuțele tip balansoar le permit copiilor să le folosească atât când aceștia sunt în picioare, cât și atunci când se află în genunchi, în șezut sau pe burtă. Le permite să exploreze ideea de spațiu și de echilibru într-un mod foarte distractiv. Adesea, acestea sunt fabricate din lemn.
Lemnul este o variantă durabilă, și convenabilă ca preț. Este preferat pentru spațiile de joacă pentru interior, dar, dacă locuiești într-un climat uscat, acestea pot fi instalate și afară.
Unele echipamente ar putea avea nevoie de întreținere specială, precum revopsire în fiecare an, pentru a face spațiul de joacă să fie cât mai durabil.
Metal
Făcut să reziste, metalul este un material bun pentru spațiile de joacă. Acestea sunt rezistente, durabile în condiții de atmosferă uscată, dar acestea se pot înfierbânta la soare și pot deveni periculoase pentru copii.
Dacă alegi acest material, caută un oțel tratat care are o rezistență mărită la rugină.
Plastic
Probabil cea mai populară alegere, plasticul este cel mai potrivit pentru spațiul exterior, deoarece nu este susceptibil la umiditate.
Cu toate acestea, spațiile de joacă din plastic sunt o alegere puțin sustenabilă, deoarece sunt destul de greu de reciclat. Este un material avantajos, deoarece e ieftin și foarte ușor de curățat și întreținut.
Materiale moi precum spuma sau cauciucul, sunt folosite pentru piscinele cu bile, sau pentru trambuline ori tobogane gonflabile.
Orice material ai alege, acesta trebuie să fie rezistent la apă, rezistent la acțiunea razelor UV, rezistent la mucegai și la ciobire.
Instalare
În funcție de complexitatea spațiilor de joacă pe care le alegi, vei avea sau nu nevoie de ajutor de specialitate. De exemplu, unele spații de joacă necesită turnarea cimentului pentru fixarea stâlpilor de rezistență, ceea ce este destul de dificil și este recomandat să îi lași pe profesioniști să se ocupe de asta.
Aproape orice spațiu de joacă va avea nevoie de montaj, și va trebui să folosești șuruburi, sau alte elemente de legătură, dar cu cele care nu necesită turnarea unei fundații este foarte probabil să te descurci singur.
Dacă alegi un spațiu de joacă gonflabil, vei avea nevoie doar să îl umfli cu o pompă pentru a-l instala.
Concluzii
Îți recomandăm să alegi împreună cu copilul tău cel mai bun spațiu de joacă online.
Dacă cel mic este suficient de dezvoltat cognitiv pentru a-și exprima clar preferințele, ține cont de ele atunci când alegi un spațiu de joacă pentru el. Online vei găsi modele la prețuri accesibile, și cu siguranță veți găsii ceva pe placul tuturor.
Nu uita că înainte de a decide care este varianta câștigătoare, e important să verifici și părerea altora, pentru a te asigura că produsul corespunde cu descrierea pe care a oferit-o producătorul. Astfel te protejezi de o investiție proastă.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, ești gata să cumperi cel mai bun spațiu de joacă pentru copii.
Cel mai bun spațiu de joacă pentru copii: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de spații de joacă pentru copii care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Complex de joaca Jungle Gym Castle-Swing
Loc de joaca de uz rezidential.
Acest complex de joaca contine urmatoarele turnuri/module/accesorii:
Turn CASTLE – cu tobogan 2,3 m lungime, culoare la alegere: rosu, galben, albastru, verde,verde mar, mov 1 buc.
Modul SWING cu leagane (cu 2 sezuturi simple).
Suprafata: 289 cm x 195 cm – Inaltime: 290 cm.
Materialul acoperisului: prelata – Materia prima: material lemnos brad impregnat.
2. Loc de joaca Jungle Gym Peak
Leaganul acesta este de milioane!Nu este un leagan oarecare:are si loc de catarare si si un tobogan de 2,3 m!
A trecut vremea sa stai la rand,gata! Pana cand surioara se da cu leaganul, fratiorul mai mare se joaca pe tobogan!
Suprafata: 240 cm x 370 cm – Inaltime: 220 cm.
Materia prima material lemnos brad impregnat.
Greutate: 80 kg.
3. Centru de joaca Smoby Fun Center
Centrul de joaca Smoby reprezinta un spatiu ideal pentru orice copil dornic de a se juca afara, in aer liber.
Centru de joaca Smoby este o jucarie multifunctionala pentru orice copil de la varsta de 2 ani.
Fiind alcatuit din mai multe componente: topogan, casuta, cos de baschet, catarator, poarta de fotbal si masuta de picnic.
Centrul de joaca Smoby este de cea mai buna calitate caracterizat prin stabilitate, rezistenta la conditiile meteorologice, datorita protectiei UV.
4. Loc de joaca copii Gonflabil Happy Hop Printese
Spatiu de joaca gonflabil pentru sarit. Spatiul de joaca este gata de folosit in maxim 2 minute si este conectat in permanenta la un compresor de aer.
Materialele folosite sint de o calitate foarte buna, plasa de siguranta din dotare asigura protectia utilizatorilor.
Material: PVC industrial cu cusatura dubla.
Dimensiuni dupa asamblare: L 225 x l 225 x H 175 cm.
Greutate proprie: 15 kg – Greutate maxima admisa: 90 Kg.
Maxim 2 jucatori in acelasi timp.
5. Centru de joaca 4 in 1 Happy Slide Multicolor Million Baby
Centrul de joaca 4 in 1 include doua tobogane (cu inaltimi ajustabile, in functie de varsta copilului), un leagan si un cos de baschet.
Toboganele au protectii laterale inalte pentru siguranta, sunt rezistente si sigure fiind dintr-un plastic de calitate.
Leaganul este dotat cu bara de protectie. Leaganul poate fi folosit si separat.
Dimensiuni: 213 x 150 x 126 cm.
Varsta recomandata: 18 luni + – Greutate: 29 kg.