Cel mai bun SSD extern

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (36 voturi, media: 4,92 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun SSD extern? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă discul SSD extern potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun SSD externSSD-ul era până nu demult viitorul stocării de date, doar pentru a ajunge în punctul de azi în care este deja prezentul. Cei care caută o metodă durabilă și foarte rapidă de stocare a datelor, trebuie să uite de clasicul HDD și să cedeze în favoarea SSD-urilor.

Cel mai slab SSD este mai bun decât un HDD, iar dacă ești în căutarea unui drive extern, acesta trebuie să fie neapărat SSD. Doar așa vei avea siguranța că datele tale sunt stocate în siguranță și că vei putea folosi informația de drive la o viteză optimă.

Mulți utilizatori mulțumiți au găsit SSD-uri bune la prețuri excelente. Dacă vrei să afli de unde poți găsi și tu astfel de oferte, dar și cum poți alege cel mai bun SSD extern, te invităm să citești în continuare acest articol.

De ce să alegi cel mai bun SSD extern?

Deoarece vorbim de o componentă tehnologică și știm că tehnologia nu stă nicio clipă în loc, mereu ne așteptăm ca pe piață să apară un model mai bun de SSD extern. Cu toate acestea, SSD-ul potrivit nevoilor tale s-ar putea să nu fie neapărat cel mai nou și cel mai scump.

Atunci când ai nevoie de extra spațiu de stocare, sau vrei să poți accesa informațiile de pe SSD și de pe alt dispozitiv, ori poate vrei să transmiți datele altei persoane, SSD-ul este cel mai potrivit drive extern, iar modelul potrivit nu îți va da bătăi de cap.

Cum alegi cel mai bun SSD extern

Oferta de pe piață este deosebit de variată și nu ne așteptăm să devină mai aerisită în următoarea perioadă. Cu avalanșa de noi lansări și de oferte deja existente pe piață, trecând peste recomandările cunoscuților, poți ajunge să cumperi cel mai bun SSD extern doar dacă ești foarte bine informat.

Alegerea trebuie făcută în baza necesităților tale deoarece un astfel de dispozitiv nu este deloc ieftin, și nu ai vrea să cumperi ceva prea ieftin pentru a descoperii că nu este suficient pentru tine, dar nici ceva prea scump pentru a-ți da seama că nu te poți bucura niciodată de potențialul lui maxim.

Așa cum am amintit deja, pentru a face cea mai bună alegere este nevoie să fii foarte bine informat. Asta ar putea însemna că ar trebui să petreci ore în șir pe site-uri de specialitate și studiind ofertele de pe piață. Nu este nevoie să te sperii deoarece am făcut noi treaba grea în locul tău.

Tot ce trebuie să faci este să citești cu atenție acest ghid de cumpărături care conține toate informațiile de care ai nevoie pentru a face cea mai bună alegere. La final îți vom face și câteva recomandări de produse la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.

Așadar, pentru a alege SSD-ul extern ideal pentru tine, iată de ce criterii trebui să ții cont.

Ce este un SSD?

SSD Extern rapid si durabilDacă nu ești familiarizat cu modul de operare a unui SSD îți va fi foarte greu să te decizi, deci trebuie să înțelegi cu exactitate ce și de ce cauți. SSD este prescurtarea de la solid-state drive. Practic acest dispozitiv poate să facă tot ce face un HDD, cu diferența că este mult mai bun.

Un HDD stochează informația pe niște platane, informație care este mai târziu accesată la comanda computer-ului cu ajutorul unui cap de citire. Platanele sunt părți care sunt mereu în mișcare pentru a permite citirea informațiilor, ceea ce înseamnă că dispozitivul este sensibil la șocuri sau lovituri, deci informația este vulnerabilă.

SSD-ul nu are nicio parte în mișcare, informația fiind stocată pe cipuri NAND. Vorbim de o tehnologie asemănătoare cu cea a stick-urilor de memorie cu care suntem deja obișnuiți, doar că aici cipurile sunt repartizate pe celule.

Bineînțeles că acestea nu sunt la fel de sensibile, deci datele tale vor fi păstrate în mai mare siguranță. În plus, spre deosebire de un HDD, informația de pe SSD se citește și se transferă mult mai repede.

Ce avantaje îți oferă cel mai bun SSD extern?

Cel mai bun SSD extern, așa cum am menționat deja nu este ieftin. Așadar, de ce să alegi un SSD și nu un HDD? Iată principalele motive:

  • Viteza – Un SSD are o viteză de operare între 35 și 100 micro-secunde, de aproape 100 de ori mai rapidă decât un HDD. Asta înseamnă că programele vor rula la o viteză mult mai mare, ceea ce este un mare avantaj pentru programele care procesează multe date, precum sistemul de operare sau programele de editare foto/video.
  • Fiabilitate – Un drive SSD nu are părți mișcătoare, folosește memorie de tip flash, ceea ce îi oferă o fiabilitate mai mare.
  • Energie – Un SSD folosește mai puțină energie electrică decât un HDD clasic. Asta poate însemna că vei avea mai puțin de plătit la factura de curent, iar bateria laptop-ului va rezista mai mult.
  • Zgomot – Deoarece nu are părți mobile, SSD-ul nu emite zgomote.
  • Dimensiune – în comparație cu un HDD extern sau nu, SSD-urile sunt mereu mai compacte, ceea ce este ideal mai ales pentru un model portabil.
  • Căldură – deoarece nu are părți mobile, SSD-ul produce mai puțină căldură decât un HDD, ceea ce înseamnă că va avea o durată de viață mai mare.
  • Magnetism – SSD-ul nu este afectat de magnetism.

Nu putem însă să nu menționăm și dezavantajele:

  • Preț – spre deosebire de un HDD, un drive SSD este mult mai scump.
  • Capacitate de stocare – deși este posibil să găsești pe piață SSD-uri cu un număr generos de GB, tot ce trece de 1 TB costă mult peste bugetul multora. Acesta este motivul pentru care laptop-urile cu SSD au o capacitate de stocare mai mică, sau au o combinație de HDD cu SSD.

Capacitatea de stocare

Primul lucru pe care trebuie să îl stabilești atunci când alegi un SSD extern este capacitatea de stocare de care ai nevoie. Mai exact, va trebui să stabilești în ce scop vei folosi drive-ul.

Dacă ai nevoie de un dispozitiv care să îți permită să stochezi câteva poze și eventual niște filme, poate este mai bine să te limitezi la un flash drive de capacitate puțin mai mare și scapi și mai ieftin.

Dacă ai nevoi mai mari, vrei să rulezi programe de pe SSD-ul extern sau poate chiar jocuri video, atunci ai nevoie de un dispozitiv cu o capacitate de stocare potrivită. Cu toate acestea, cel mai bun SSD extern pentru tine nu este acela care are cea mai mare capacitate de stocare, ci acela care poate să îți ofere suficient spațiu pentru nevoile tale reale.

E neînțelept să investești într-un dispozitiv al cărui spațiu de stocare nu îl vei folosi niciodată la adevăratul potențial. Trebuie să fii conștient că prețul pentru un SSD cu o mare capacitate poate să fie foarte mare, deci cumpără unul doar dacă este absolut necesar.

SSD rapid si incapatorPe piață găsești variante care pornesc de la 128 GB și ajung și la 1 TB. Cât despre prețuri, pentru cel mai limitat SSD prețurile pornesc de la 250 – 300 de lei, în timp ce unul de 1 TB poate ajunge să coste peste 2000 de lei.

Dacă ai nevoie de ceva mai mare de 1TB, este mai rentabil să alegi un HDD dacă nu dispui de un buget generos.

Viteza de transfer

Viteza de transfer este un parametru foarte important pe care trebuie să îl iei în considerare mai ales dacă ai transferat frecvent fișiere foarte mari. Deoarece trăim în era vitezei nimănui nu îi place să trebuiască să aștepte foarte mult pentru ca fișierele să se transfere de pe un drive pe altul.

Așadar, de multe ori viteza va conta mai mult decât capacitatea de stocare. Ca să nu mai menționăm că dacă folosești SSD-ul extern pentru gaming, viteza de bootare te va afecta în mod deosebit.

Deși toate SSD-urile au viteze de operare bune, trebuie să fii atent la informațiile oferite de producători. Ca regulă generală trebuie să înveți că producătorii vor oferii mereu valorile maxime sau cele opțiune în condiții optime de utilizare.

În cazul vitezei SSD-urilor, producătorul va indica viteza maximă, dar pe care este puțin probabil să o atingi vreodată. De aceea așteaptă-te mereu să primești mai puțin decât ți se promite și alege având asta în minte. Viteza de citire ar trebui să fie în jur de 400 MB/secundă în timp ce cea de operare trebuie să ajungă la 300 MB/secundă.

Interfața

Se referă la opțiunile de conectivitate. Cu ajutorul conectorilor vei putea să faci legătura dintre SSD-ul extern și laptop sau dintre SSD și dispozitivul mobil (telefon sau tabletă). Majoritatea modelelor folosesc o interfață USB, dar sunt câteva modele care se diferențiază, cu scopul de a oferi o viteză de transfer mai mare.

USB 2.0 este o interfață veche și ar trebui evitată dacă faci orice mai mult decât a stoca pur și simplu poze pe dispozitiv. USB 3.0 oferă o viteză de transfer notabil mai mare (cu până la 5 GB pe secundă). A doua generație de USB 3.1 este chiar mai performantă fiind capabil să suporte un transfer de 10 GB pe secundă.

Dispozitivele Apple, funcționează cu conector de tip Thunderbolt 3, care oferă o viteză de transfer de 40 GB pe secundă. De asemenea, asigură-te că pachetul de livrare include cabluri de conectare de tip USB – USB-C SAU USB-C la USB-C.

Portabilitate

Atunci când intenționezi să folosești un drive extern doar acasă pentru a-ți extinde pur și simplu spațiul de stocare, portabilitatea nu trebuie să te îngrijoreze cu nimic.

Trebuie să știi că, în general, SSD-urile externe care au o capacitate mai mare de stocare tind să aibă o dimensiune și o greutate ușor mai mare, lucru ce nu ar trebui să te deranjeze dacă folosești dispozitivul doar de acasă.

Dacă vrei un SDD extern pe care să îl porți cu tine, să îl folosești pe multiple computere sau dispozitive în diferite locații, ai nevoie de un model care să nu adauge multă greutate bagajului tău zilnic.

Din fericire, SSD-urile externe sunt în general mult mai mici decât orice HDD, și sunt capabile să stocheze mult spațiu într-un dispozitiv compact așa cum este de exemplu SSD-ul Samsung T5. Dacă vrei ceva extra-portabil, poți opta pentru un model care nu necesită cablu de alimentare.

Durabilitate

Durabilitate si securitate SSD externUn alt criteriu pe care ar trebui să îl iei în considerare este durabilitatea. În timp ce majoritatea driverelor externe vin echipate cu o carcasă destul de robustă pentru a proteja dispozitivul de deteriorări dacă l-ai lovi sau scăpa.

Chiar dacă, în comparație cu un HDD, riscul de a strica un SSD prin scăpare este mic deoarece nu are părți mobile, dacă știi că ești neîndemânatic, alege un SSD extern cu o carcasă trainică. Oricum, modelele de pe piață de SSD extern sunt mult mai bine protejate decât un HDD portabil.

Securitate

Dacă datele salvate pe SSD vor fi foarte importante și „top secrete” cel puțin pentru tine, atunci ai nevoie de un SSD extern cu un sistem de securitate puternic. Există multe modele pe piață care sunt compatibile cu sistemele de criptare software, adică cu parolă sau cifru digital.

Pentru majoritatea utilizatorilor convențional, aceste modele sunt suficiente, dar dacă datele care sunt stocate pe drive sunt deosebit de sensibile, ce mai bun SSD extern este unul dotat cu sistem de criptare fizic.

Cu alte cuvinte, la fel ca în cazul unui seif, va trebui să apeși butoane cu numere sau alte simboluri care corespund unui cod pin prestabilit pentru a putea accesa informația de pe dispozitiv.

Poți merge chiar mai departe și să alegi un SSD care este construit să îngreuneze cât mai mult manipularea informației. Cu alte cuvinte, pe lângă codul pin pe care trebuie să îl introduci, sub carcasa deja puternică, cipul este încastrat în rășină, fiind astfel foarte greu să se ajungă la informația de pe dispozitiv în cazul în care acesta este furat.

Producători

SSD extern viteza superioaraFiind un dispozitiv care dorești să te servească cel puțin câțiva ani, insistăm să te prevenim împotriva producătorilor no-name care au scos pe piață dispozitive aparent performante la un preț mai mult decât accesibil. Dacă sună prea bine ca să fie adevărat, cel mai probabil nu este adevărat, așa că nu risca și caută cel mai bun SSD extern la un producător de renume.

Cele mai apreciate branduri investesc mult în a scoate mereu modele cât mai performante care să nu le strice reputația și care să păstreze clienții mulțumiți. De aceea, ai mai multe șanse să găsești un produs de care să fii absolut mulțumit de la o firmă precum: Samsung, Kingston, Adata, SanDisk.

Îți recomandăm să cauți cel mai bun SSD extern online din mai multe motive. În primul rând, este cel mai bun loc pentru a găsi SSD-uri portabile la cel mai bun preț deoarece reducerile și ofertele speciale sunt mult mai frecvente decât în cazul unui magazin fizic.

În al doilea rând, este mult mai probabil să găsești modelul pe care îl dorești, dar economisești și foarte mult timp, deoarece comanda se face rapid și ușor, și primești produsul acasă fără a fi necesar să te deplasezi după el de multe ori.

Nu în ultimul rând, înainte de a cumpăra un model care te atrage, verifică părerea altor utilizatori atunci când aceasta este disponibilă. Astfel vei putea să îți dai seama mai bine dacă dispozitivul este potrivit nevoilor tale, chiar înainte să îl testezi personal.

Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, ești gata să cumperi cel mai bun SSD extern pentru tine.

Cel mai bun SSD extern: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de SSD-uri externe care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. SSD extern WD My Passport, wireless, 2TB

SSD extern WD My Passport, wireless, 2TBContinutul dvs. este protejat datorita carcasei rezistente la vibratii, socuri si picaturi de apa.
Cu o capacitate de 6700 mAh puteti incarcati un smartphone, DSLR sau alt dispozitiv cu USB, oriunde va aflati, cu My Passport Wireless Pro.
Organizati wireless, editati si partajati continutul media cu My Passport Wireless Pro.
Cu aplicatia mobila My Cloud aveti acces de oriunde la fisierele stocate pe SSD-ul extern prin intermediul tabletei sau smartphone-ului.

Vezi prețul la: PCGarage | eMAG

2. Solid State Drive (SSD) extern WD My Passport, 1 TB

Solid State Drive (SSD) extern WD My Passport, 1 TBProtectia prin parola si criptare hardware va ajuta sa pastrati continutul securizat.
Usor de utilizat, este rezistent la soc, compact, intr-un design rece si durabil.
My Passport SSD este cea mai rapida unitate My Passport pana in prezent, cu viteze de pana la 515MB / s, utilizand portul USB Type-C pentru a transfera rapid date.
Puteti seta o parola pentru a va mentine protejate fisierele cu criptare hardware AES 256-biti cu software-ul WD Security.
Construit sa reziste la cazaturi de pana la 2 metri.

Vezi prețul la: PCGarage | eMAG

3. SSD extern Samsung T5 portabil, 500 GB, USB 3.1

SSD extern Samsung T5 portabil, 500 GB, USB 3.1Cu memoria flash V-NAND si interfata USB 3.1 Gen 2, T5 ofera viteze de transfer pana la 540 MB/s, cu 4.9x mai rapide decat HDD-urile externe.
Designul din metal de sus pana jos si forma rotunjita dintr-o singura bucata se potriveste confortabil in palma mainii tale.
T5 are piese fixe si un corp solid de metal, astfel incat poate suporta caderi de la 2 metri.
Protectia optionala cu parola cu criptare hardware AES 256-bit iti pastreaza datele personale si private in siguranta.

Vezi detalii si pret

4. SSD extern Adata SD700, 512GB, USB 3.1

SSD extern Adata SD700, 512GB, USB 3.1SSD extern durabil, rezistent la praf și apă IP68, cu 3D NAND Flash.
Combină o serie de caracteristici și tehnologii inovatoare pentru a vă oferi performanță, rezistență și confort oriunde ați merge.
Învelit într-o carcasă dură cu rezistență la șoc de nivel militar,
Este de patru ori mai rapid decât HDD-urile externe (unități mecanice) cu viteze de citire și scriere de pana la 440 MB/s.
Conexiune via USB 3.1 Gen 1, SD700 este compatibil pe mai multe platforme cu Windows, Mac OS și Android.

Vezi prețul la: PCGarage | eMAG

5. SSD extern Silicon Power Bolt B80 120 GB, USB 3.1

SSD extern Silicon Power Bolt B80 120 GB, USB 3.1Acest SSD portabil in forma de OZN, futurist, este destinat persoanelor cu idei si realizari indraznete.
Indiferent de proiectul dvs., B80 este cea mai buna solutie de stocare a datelor.
Accesati rapid proiecte si amintiri cu viteze de pana la 500 MB/s.
Toate fisierele, imaginile si video-urile 4K sunt transferate rapid.
SSD-ul extern B80 este rezistent la praf si apa, ofera protectie completa impotriva patrunderii prafului si lichidelor.

Vezi prețul la: PCGarage | eMAG

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată