Cuprins
- 1 Top 3 stabilizatoare de tensiune recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun stabilizator de tensiune?
- 3 Cum alegi cel mai bun stabilizator de tensiune
- 3.1 Ce este și ce face cel mai bun stabilizator de tensiune?
- 3.2 Tipul de stabilizator de tensiune
- 3.3 Tipul de curent
- 3.4 Capacitatea stabilizatorului de tensiune
- 3.5 Autonomia stabilizatorului de tensiune
- 3.6 Protecții
- 3.7 Caracteristici importante ale celui mai bun stabilizator de tensiune
- 3.8 Montarea celui mai bun stabilizator de tensiune
- 4 Întrebări frecvente despre stabilizatoarele de tensiune
- 5 Concluzie
- 6 Cel mai bun stabilizator de tensiune: recomandări
- 6.1 1. Stabilizator de tensiune hibrid monofazic Conter SVRH-15000 VA/11250 W
- 6.2 2. Stabilizator de tensiune cu triac automat WELL Agile 3000VA/2100W
- 6.3 3. Stabilizator de tensiune Electropower EP-SVC-1000VA, 800W, servomotor
- 6.4 4. Stabilizator de tensiune cu servomotor Well Constant 1000VA 600W
- 6.5 5. Stabilizator automat de tensiune cu releu Well Slimpower 500VA/300W
Cum alegi cel mai bun stabilizator de tensiune în 2024? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă stabilizatorul de tensiune potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Fluctuațiile bruște și mari de voltaj sunt una dintre principalele cauze pentru care consumatoare mari de energie din locuință se defectează iremediabil.
Centrala termică, aparatul de aer condiționat, frigiderul sau televizorul, toate au nevoie de protecție, iar aceasta poate fi asigurată de un stabilizator de tensiune.
Dacă vrei să cumperi unul, dar nu înțelegi foarte bine ce trebuie să verifici la un astfel de aparat sau cum anume funcționează mai exact, citește acest articol.
Vei afla unde au găsit alții stabilizatoare de tensiune ieftine, dar și cum poți alege cel mai bun stabilizator de tensiune.
Top 3 stabilizatoare de tensiune recomandate
- Stabilizator de tensiune hibrid monofazic Conter SVRH-15000 VA/11250 W
- Modelul SVRH reprezinta un varf al tehnologiei, stabilizarea efectuandu-se atat in regim de relee cat si de servomotor. Afisare tensiune: duala digitala multiled.
- Vezi detalii si pret
- Stabilizator de tensiune cu triac automat WELL Agile 3000VA/2100W
- Putere nominala: 3000VA/2100W, Tensiune de intrare AC: 140V~250V, Frecventa de intrare: 45Hz~65Hz, Tensiune de iesire AC: 230V.
- Vezi detalii si pret
- Stabilizator de tensiune Electropower EP-SVC-1000VA, 800W
- Functioneaza pe baza unui servomotor si are o putere de 1000 VA / 800 W. Este usor de folosit, atat afisajul digital, precum si panoul de comanda fiind foarte intuitive.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun stabilizator de tensiune?
De ce ai nevoie de în stabilizator de tensiune? Pe scurt pentru protecția aparatelor consumatoare de curent din locuință, în special acelea care consumă mai mult curent și pe care le-am menționat deja mai sus.
Fluctuațiile de voltaj pot cauza anomalii legate de curent ce pot deteriora permanent circuitele electrice.
Astfel un aparat precum un frigider care nu s-ar fi defectat din altă cauză, poate deveni irecuperabil în câteva secunde. Întreaga casă este de fapt în pericol deoarece în caz de scurtcircuit pot apărea incendii.
Cum alegi cel mai bun stabilizator de tensiune
Alegerea celui mai bun stabilizator de tensiune însă nu este mereu ușoară. Dacă este prima dată când cumperi un astfel de aparat și dacă nu ești bine familiarizat cu acest domeniu, poate fi foarte dificil să faci o alegere bună.
Este necesar așadar să te informezi foarte bine înainte de a porni în căutarea unui produs. Unde poți găsi informații explicate pe înțelesul oricui? În acest ghid de cumpărături.
Vei afla în doar câteva minute care sunt criteriile de selecție pentru a cumpăra cel mai bun stabilizator de tensiune pentru tine.
Vei putea să faci ușor diferența dintre un produs care este prea scump sau unul care este la o ofertă de preț foarte bună pentru caracteristicile pe care le are. De asemenea, vei învăța despre caracteristici pe care doar experții le cunosc, astfel vei putea face alegerea ca un specialist.
De asemenea, la final găsești o listă cu cele mai avantajoase stabilizatoare de tensiune ca raport calitate preț de pe piață, disponibile chiar acum, astfel îți va lua chiar mai puțin timp să găsești varianta potrivită.
Iată așadar aspectele de care trebuie să ții cont.
Ce este și ce face cel mai bun stabilizator de tensiune?
Ai nevoie de un stabilizator de tensiune? Pe scurt, dacă ai aparate care folosesc electricitate, da.
Cauze precum condițiile de atmosferă (descărcări electrice sub formă de fulgere) sau legate de amplasarea locuinței (de exemplu aproape de un câmp electromagnetic puternic sau dacă instalația este conectată la cabluri de înaltă tensiune) pot duce la fluctuații bruște și mari de tensiune electrică.
Aceste variații bruște, indiferent dacă tensiunea este mai mare sau mai mică decât ar trebui, pot crea defecțiuni. Cum ne ajută deci stabilizatorul de tensiune?
Acesta este un aparat prin care tensiunea curentului este adusă la un echilibru. Astfel, dacă tensiunea de intrare a curentului este una mare, aparatul o va aduce la un nivel potrivit. Astfel tensiunea de ieșire va fi una sigură pentru toate aparatele conectate.
Un astfel de aparat este îndeosebi util iarna când furnizorii de electricitate tind să aibă cele mai multe probleme legate de fluctuațiile de curent. Dacă vei avea un astfel de stabilizator, centrală termică va fi protejată.
Unii găsesc utilă utilizarea unui stabilizator de 12 volți pentru mașină. Dacă au o rulotă sau obișnuiesc să folosească diferite aparate electrice conectate la bateria mașinii, un astfel de stabilizator poate proteja acele aparate.
Tipul de stabilizator de tensiune
Vei avea de ales dintre două tipuri de stabilizatoare de tensiune: cu releu sau cu servo-motor. Iată ce trebuie să știi despre fiecare:
Stabilizator de tensiune cu transformator sau releu
Este varianta mai ieftină de pe piață. Datorită modului de declanșare doar la valori fixe de tensiune, este potrivit doar pentru aparate electrice care consumă mai puțin. Acesta este modelul potrivit dacă vrei să îți protejezi doar unitatea PC, precum și alte consumatoare mici precum fierul de călcat, cuptorul cu microunde, radiatorul electric, etc.
Pentru a alege un model potrivit pentru aparatele tale, caută care este puterea acestora în W. Ia suma respectivă și înmulțește-o cu 1,5 sau 2. Rezultatul obținut trebuie să fie apropiat de valoarea VA a stabilizatorului de tensiune potrivit pentru tine.
Specialiștii sunt rezervați atunci când recomandă acest tip de stabilizator, deoarece tinde să aibă o marjă de eroare în stabilizare ce poate fi semnificativă: ±5 – ±10%. De asemenea, unii utilizatori au raportat întreruperea alimentării în timpul utilizării, precum și o viteză de reglare a tensiunii nesatisfăcătoare.
Stabilizator de tensiune cu servomotor
Este un model mai potrivit pentru consumatoare mai mari, având o marjă de eroare în stabilizare de 1%. Spre deosebire de modelele cu releu, acesta nu controlează doar valori fixe de tensiune.
Are capacitatea de a analiza valorile variate ale tensiunii la intrare. În momentul în care detectează o neregulă, va stabiliza tensiunea astfel încât tensiunea de ieșire să aibă o valoare intermediară sigură. Acest mod de lucru limitează foarte mult erorile, ceea ce oferă o protecție mai sigură pentru aparate precum centrala termică, frigider, mașină de spălat etc.
Pentru ca modelul ales să fie potrivit pentru tine, valoarea totală în Watti a electrocasnicelor ce urmează a fi conectate, trebuie să se regăsească de 2-3 ori mai mare în valoarea VA a stabilizatorului.
Fiind modele mai performante, este lesne de înțeles că acestea vor avea un preț de achiziție mai mare. Costurile însă nu se opresc aici.
Se pare că acestea au nevoie de o întreținere mai atentă decât cele cu releu, ceea ce ar putea implica unele cheltuieli extra. Chiar și așa, acestea reprezintă o variantă mai avantajoasă decât un model cu transformator.
Stabilizator de tensiune hibrid
Un stabilizator de tensiune hibrid reprezintă o soluție avansată pentru protecția echipamentelor electrice împotriva variațiilor de tensiune. Acest dispozitiv combină tehnologia de stabilizare prin relee cu cea a servomotoarelor, oferind astfel o precizie crescută în stabilizarea tensiunii.
Principalele componente ale unui stabilizator hibrid sunt transformatorul cu priză variabilă și circuitul de control electronic. Transformatorul cu priză variabilă asigură reglarea grosieră a tensiunii, în timp ce circuitul electronic se ocupă de reglajul fin și de răspunsul rapid la variațiile de tensiune.
Avantajele utilizării unui stabilizator de tensiune hibrid includ:
- Răspuns Rapid: Datorită componentei electronice, stabilizatorul poate reacționa rapid la fluctuațiile de tensiune, protejând astfel echipamentele sensibile.
- Eficiență Ridicată: Combinând tehnologiile electromecanice și electronice, stabilizatorul hibrid oferă o eficiență mai mare în comparație cu stabilizatoarele tradiționale.
- Durabilitate: Componenta electromecanică asigură o durată de viață lungă a stabilizatorului, în timp ce componenta electronică reduce uzura mecanică.
Utilizarea stabilizatoarelor de tensiune hibride este recomandată în aplicații unde echipamentele sunt foarte sensibile la fluctuațiile de tensiune, precum în domeniul medical, în laboratoarele de cercetare sau în industria de producție. Acestea protejează echipamentele de deteriorări, prelungindu-le durata de viață și asigurându-le funcționarea optimă.
Stabilizator de Tensiune pentru Centrala Termică
Centrala termică, fiind un echipament esențial în multe gospodării și instituții, necesită o alimentare electrică stabilă pentru a funcționa eficient și în siguranță. Fluctuațiile de tensiune, fie că sunt scăderi sau creșteri bruște, pot afecta performanța centralei și pot chiar să o deterioreze sau să scurteze durata sa de viață. Aici intervine stabilizatorul de tensiune pentru centrala termică.
Un stabilizator de tensiune pentru centrala termică este un dispozitiv conceput special pentru a regla și stabiliza tensiunea electrică care alimentează centrala. Acesta asigură că centrala primește o tensiune constantă, indiferent de fluctuațiile din rețea.
Principalele avantaje ale utilizării unui stabilizator de tensiune pentru centrala termică sunt:
- Protecție: Previne deteriorarea componentelor centralei termice cauzată de variațiile de tensiune.
- Performanță Optimă: Asigură funcționarea eficientă a centralei, evitând oprirea sau repornirea frecventă datorată problemelor de tensiune.
- Durată de Viață Prelungită: Reducând stresul asupra componentelor centralei, durata de viață a acesteia este prelungită.
Tipul de curent
Curentul cu care te alimentezi este monofazic sau trifazic? Majoritatea consumatorilor casnici sunt conectați la curent monofazic, în timp ce cei industriali vor folosi curent trifazic.
Stabilizatorul de tensiune trebuie ales și în funcție de acest aspect. Astfel un stabilizator de tensiune trifazic va oferi o tensiune la ieșire de 380-400V, iar cel monofazic va scoate valori mult mai mici de 220-240V.
Capacitatea stabilizatorului de tensiune
Alegerea celui mai bun stabilizator de tensiune implică puțină matematică. Așadar te vom ajuta să îți calculezi necesarul de putere fără să te complici prea mult. Puterea sau capacitatea stabilizatorului de tensiune este exprimată cel mai adesea în VA. Unii producători însă oferă și puterea convertită în W.
Dacă aceasta din urmă nu este oferită, o poți afla ușor folosind formula: W=VA x pf. Valoarea pf reprezintă factorul de putere, raport regăsit în descrierea produsului. Astfel, pentru exemplificare, dacă puterea exprimată în VA este de 3000, iar pf de 0.8, valoarea corespondentă în W va fi de 2400 W.
Acum că ai stabilit puterea reală a stabilizatorului de tensiune, va trebui să afli puterea totală în W a consumatorilor pe care dorești să îi conectezi la aparat. După ce ai această valoare, va trebui să cauți un stabilizator de tensiune cu o putere mai mare decât a tuturor electrocasnicelor conectate.
Autonomia stabilizatorului de tensiune
În cazul în care va exista o întrerupere de electricitate, unele modele pot continua să funcționeze pentru încă câteva minute, oferindu-ți timp să salvezi, spre exemplu, proiecte sau documente importante pentru a nu le pierde.
Stabilizatoarele de tensiune cu acumulator sunt încadrate de regulă într-un aparat de tip UPS. Dacă ai conectați consumatori mai mici cum este PC-ul, un stabilizator cu o autonomie de 10 minute va fi suficient. Pentru consumatori mai mari, cum este centrală termică pe lemne, va fi nevoie de o autonome mai mare, poate chiar de câteva ore.
Protecții
Cel mai bun stabilizator de tensiune trebuie să fie dotat cu anumite funcții cu rol de protecție după cum urmează:
- Protecție la supra-sarcină – dacă ai conectați consumatori a căror valoare totală să spunem că accidental ar depăși capacitatea stabilizatorului, atunci ai nevoie de această funcție de protecție. În acest caz, variațiunile de tensiune vor fi controlate cu succes.
- Protecție la scurtcircuit – necesară pentru a asigura integritatea aparatelor conectate în cazul întreruperilor bruște de curent.
- Protecție la supratensiune – în rețea pot apăra uneori valori de tensiune mult mai mari decât cele nominale. În acest caz este utilă această protecție. De cele mai multe ori, va fi o funcție ce se regăsește în descrierea modelelor cu servomotor.
Caracteristici importante ale celui mai bun stabilizator de tensiune
Printre cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le regăsești în descrierea produsului se numără întârzierea la pornire precum și funcția de comutator la tensiunea de intrare.
Variația – variația este o valoare exprimată în procente și ce trebuie tu să reții este că vrei să fie cât mai mică. o variație mică înseamnă un procent de sub 10%. Ca să înțelegi mai bine vom face un exemplu. Tensiunea de referință în România este de 220V pentru majoritatea gospodăriilor. Dacă variația stabilizatorului va fi de 10%, tensiunea primită de aparatele conectate va fi între 198 și 242 de volți, ceea ce reprezintă o valoare de variație oricum destul de riscantă.
Conectori – Fiecare stabilizator de tensiune bun trebuie să fie dotat cu un stecher compatibil cu modelul folosit la noi în țară. Dacă vei găsi un model care îți convine ca preț și caracteristici, dar nu are un ștecher potrivit, poți să utilizezi un adaptor. Există destul de multe modele cu contactor de tip IEC 230 deci trebuie să fii atent și la acest aspect.
Randament – stabilizatorul de tensiune este la rândul său un consumator, deci vei vrea ca randamentul acestuia să fie cât mai mare, pentru a nu reprezenta o sursă de consum de electricitate păguboasă. Caută modele cu un randament de minim 95%. Oricum, acesta nu este un aspect care să îți influențeze prea mult decizia de cumpărare deoarece orice valoare în plus la factura de curent va fi compensată de valoarea aparatelor salvate prin folosirea acestui stabilizator.
Zgomot – în funcție de modelul ales, stabilizatoarele de tensiune pot emite un zgomot mai mult sau mai puțin deranjant. Te interesează acest aspect doar atunci când vrei să instalezi aparatul într-un spațiu în care petreci mult timp, cum ar fi biroul. În acest caz, vei vrea va valoare decibelilor sa fie cât mai mică, preferabil sub 60 dB. Dacă vei instala aparatul într-o cameră izolată sau una tehnică, poți alege un model mai zgomotos la un preț mai avantajos.
Display – Dacă vrei să poți verifica în orice moment, chiar de la distanță starea dispozitivului precum și unele valori legate de curent, alege un model cu ecran și indicatoare LED. Nu este un aspect care influențează performanța aparatului și poate adăuga la valoarea prețului de achiziție, dar este o caracteristică foarte apreciată de majoritatea utilizatorilor. Același ecran poate să afișeze și erorile ce pot apărea, Astel încât tu să le poți depista și repara mai ușor.
Montarea celui mai bun stabilizator de tensiune
Există modele cu montare terestră, adică pe podea sau pe masă, sau cele cu montare pe perete.
Recomandarea specialiștilor este să alegi mereu modele cu montare pe perete, deoarece astfel aparatul este ferit de contactul cu umezeala sau apă, factori ce pot deteriora puternic dispozitivul, și chiar pune în pericol siguranța copiilor sau a animalelor de companie.
Un model cu montare pe podea este potrivit atunci când este de mici dimensiuni, de regulă unul folosit pentru protecția calculatorului și ce se va ascunde destul de ușor sub un birou.
Întrebări frecvente despre stabilizatoarele de tensiune
Ce este un stabilizator de tensiune și la ce servește?
Un stabilizator de tensiune este un dispozitiv electronic conceput pentru a menține o tensiune constantă într-un circuit electric. Acesta protejează echipamentele electrice împotriva variațiilor de tensiune, care pot cauza daune sau funcționare defectuoasă.
Cum funcționează un stabilizator de tensiune?
Stabilizatorul de tensiune monitorizează continuu tensiunea de intrare și, atunci când detectează o tensiune sub sau peste nivelul stabilit, ajustează automat tensiunea de ieșire pentru a o menține în limitele dorite. Acest lucru se poate realiza prin utilizarea relee, servomotoare sau alte tehnologii.
Este necesar să am un stabilizator de tensiune pentru echipamentele mele electrice?
Depinde de calitatea rețelei electrice din zona dvs. și de sensibilitatea echipamentelor dvs. Dacă locuiți într-o zonă cu variații frecvente de tensiune sau dacă aveți echipamente sensibile, cum ar fi computere, televizoare sau echipamente medicale, un stabilizator de tensiune este recomandat pentru a preveni daunele și pentru a asigura o funcționare optimă.
Concluzie
Poți găsi cel mai bun stabilizator de tensiune pentru tine online. În magazinele online vei găsi stocuri mai mari și mai variate decât în cele fizice, având posibilitatea de a studia liniștit piața și de a găsi rapid recomandări și răspunsuri la eventualele întrebări, fără a te simți presat să faci o achiziție.
Este foarte important aș consulți secțiunea de recenzii de la produsele în care ești interesat Chiar dacă este foarte lăudat de producător, părerea utilizatorilor poate fi una diferită. Vei reuși astfel să eviți o investiție neavantajoasă și să te îndrepți spre un produs mai bun.
Acum că ai parcurs toate aceste informații ești gata să cumperi cel mai bun stabilizator de tensiune pentru tine.
Cel mai bun stabilizator de tensiune: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de stabilizatoare de tensiune care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Stabilizator de tensiune hibrid monofazic Conter SVRH-15000 VA/11250 W
Regulatorul monofazic de tensiune, sau AVR (SVR), cum mai este cunoscut pe piata, este un dispozitiv electronic deosebit, capabil sa stabilizeze tensiunea de la retea, oferindu-i caracteristicile pe care ar trebui sa le confere.
Afisajul dublu digital, permite citirea cu precizie, atat a tensiunii de intrare (retea), cat si pe cea stabilizata, de la iesire.
Modelul SVRH reprezinta un varf al tehnologiei, stabilizarea efectuandu-se atat in regim de relee cat si de servomotor.
2. Stabilizator de tensiune cu triac automat WELL Agile 3000VA/2100W
Tensiune de intrare AC: 140V~250V – Frecventa de intrare: 45Hz~65Hz.
Tensiune de iesire AC: 230V – Frecventa de iesire: Identica cu Frecventa de intrare.
Precizia de iesire fara sarcina: ±4%
Timp de reactie: Temperatura de operare: -10°C~40°C – Umiditate de operare: 0~90% (fara condensare).
Timp de intarziere: 6/180 secunde selectabil
Protectie: Tensiune scazuta la iesire, Supratensiune, Supraincalzire, Scurt Circuit.
3. Stabilizator de tensiune Electropower EP-SVC-1000VA, 800W, servomotor
Output: Capacitate putere: 800W.
Voltaj (V): 230V ±2.5% – AVR.
Conectori output: 2 x prize Schuko.
Input: Frecventa input: 50/60 Hz – Voltaj nominal input: 145-255V AC.
Protectie supraincalzire – Protectie scurtcircuit – Protectie suprasarcina.
Temperatura: -10 +40 °C – Umiditate: 90% fara condens.
4. Stabilizator de tensiune cu servomotor Well Constant 1000VA 600W
Tensiune de intrare AC: 140 – 250 V – Frecventa de intrare: 50/60 Hz.
Tensiune de iesire AC: 230 V +/- 3% – Frecventa de iesire: 50/60 Hz.
Putere nominala: 600 W – Factor de putere: 0.6 – Eficienta: > 95%.
Afisare digitala tensiune intrare / tensiune iesire.
Tehnologie: servo motor – Timp de intarziere: 6s /240s selectabill.
Protectie: Tensiune scazuta, Supratensiune, Supraincalzire, Scurtcircuit, Supraincarcare.
5. Stabilizator automat de tensiune cu releu Well Slimpower 500VA/300W
Regulator Automat de Tensiune- 500VA – Capacitate: 300W
Tensiune de intrare : 150-260V AC – Frecvența de intrare: 45Hz~65Hz,
Tensiune de ieșire : 230V AC – Frecvența de ieșire: Sincronizat cu rețeaua.
Precizia de ieșire : +4% -8% (fara sarcina) – Factorul de putere: 0.6 – Eficiență: >0.95
Temperatura de operare: -10˚C~40˚C.
Timp de întârziere: 6/180 secunde selectabil.
Protecție: Tensiune scăzută la ieșire, Supratensiune, Supraîncălzire, Scurt Circuit.