Cuprins
Cum alegi cel mai bun televizor OLED? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă televizorul OLED potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Care este televizorul ideal pentru tine? Dacă te-ai hotărât că ai nevoie de unul nou, sunt mari șanse să te simți copleșit de oferta foarte bogată de pe piață.
De la branduri cunoscute, la nume pe care nu le-ai mai auzit până acum, sunt zeci de producători care vor să te convingă să le cumperi produsele. De asemenea, toate modelele par a fi foarte asemănătoare.
Tehnologia OLED totuși, a început să atragă atenția a tot mai mulți utilizatori. Te numeri printre ei? Atunci iată care sunt aspectele la care trebuie să fii atent înainte de a cumpăra un televizor OLED.
Top 3 televizoare OLED recomandate
De ce să cumperi cel mai bun televizor OLED?
Dacă ești în căutarea unui TV nou, cel mai probabil îți dorești o imagine mai bună, culori mai intense, unghiuri de vizualizare mai mari și un contrast mai bun, precum și o rezoluție satisfăcătoare.
Găsești toate aceste avantaje în cazul majorității televizoarelor OLED. Această tehnologie este superioară celei LED sau QLED, de aceea trebuie să fii atent să nu încurci acești termeni.
De ce este tehnologia OLED superioară? Merită o astfel de investiție? Ce alte aspecte trebuie să mai verifici înainte de a te hotărî să iei decizia cea mare?
Indiferent că vrei să cumperi televizorul OLED din magazin sau online, este nevoie să fii foarte bine informat dacă vrei să fii sigur că banii tăi au ajuns acolo unde trebuie. Unde poți găsi informațiile de care ai nevoie?
Cum alegi cel mai bun televizor OLED
Cu o ofertă atât de mare pe piață, nu este de mirare că ai apelat la mediul online pentru a te documenta mai bine. Ei bine, chiar aici poți citi un ghid de cumpărături în care ți se va prezenta tot ce trebuie să știi despre achiziționarea unui televizor OLED.
De asemenea, pentru a putea să iei cea mai bună decizie cât mai rapid, la final vei găsi și o listă cu cele mai bune recomandări de televizoare de pe piață, la un raport calitate/preț excelent.
Ce trebuie să știi despre tehnologia OLED?
În acest moment pe piața televizoarelor moderne, există două tipuri de tehnologii ale ecranelor: LED și OLED. Probabil ai remarcat că prețul celor OLED este cu mult mai mare decât al celor LED sau LCD.
Care este diferența între ele și de ce un ecran OLED este superior? Vom răspunde la această întrebare făcând o comparație între cele două.
Practic, ecranul OLED oferă o imagine mai intensă cu un contrast mai mare. Acesta înglobează peste 8 milioane de pixeli care luminează individual, fiind controlați specific cu o mare precizie.
Deoarece fiecare pixel poate fi activat sau oprit complet, contrastul dintre lumină și întuneric este foarte îmbunătățit, obținându-se astfel un alb fantastic și un negru foarte adânc. Asta îți va permite să vezi detalii mai precise, texturi în scenele întunecate, ceea ce face acest ecran ideal pentru urmărirea filmelor preferate.
Datorită imaginilor create din milioane de pixeli controlați individual, totul apare mai clar, chiar și imaginile cu mișcări rapide, cum sunt cele de la sport.
De asemenea, această tehnologie oferă unghiuri de vizualizare mai mari, culorile păstrându-și intensitatea spre margini la fel de bine ca pe centrul ecranului.
Spre deosebire de televizoarele OLED, cele LCD sunt luminate folosind tehnologia LED. Deși există și variante îmbunătățite ale tehnologiei, cum ar fi adăugarea HDR pentru culori mai intense și tehnologia QLED, acestea nu se vor compara calitativ cu un televizor OLED.
Rezoluția ecranului
Rezoluția televizorului va dicta nivelul de claritate pe care imaginea o va avea pe ecran. Cu cât rezoluția este mai mare, cu atât imaginea va fi mai clară, mai ușor de urmărit și mai plăcută.
Primele modele de televizoare Smart erau HD, adică aveau o rezoluție de 720 pixeli. Următoarea generație a fost de 1080 pixeli, adică Full HD. Imaginea nu era extraordinară, dar în cazul ecranelor care nu aveau o diagonală foarte mare, aceasta era decentă.
Rezoluția 4K înseamnă de 4 ori Full HD și se mai găsește sub denumirea Ultra HD. Aceasta este o îmbunătățire majoră. Indiferent de tipul de TV pe care îl alegi, dacă mergi pe 4K imaginea va fi considerabil mai bună decât o altă opțiune.
Majoritatea televizoarelor OLED au o rezoluție 4K. Chiar dacă nu există mult conținut 4K în acest moment, majoritatea fiind divertismente pe care va trebui să le cauți online, posturile TV nelivrând conținut la această calitate încă, există unele avantaje de care trebuie să fii conștient:
- Un televizor 4K va afișa chiar și conținutul HD mai bine decât unul cu o rezoluție mai mică. Asta deoarece există o tehnologie de upgradare a pixelilor cu care televizorul tău ar putea fi dotat.
- Pe un ecran 4K, chiar și pozele de pe telefon sau filmele vechi vor fi mai detaliate, permițându-ți să te bucuri mai tare de imagine.
- Filmele și jocurile vor fi mult mai plăcut de privit, iar imersiunea va fi mai mare.
Concluzia? Chiar dacă au un preț mai mare, ar trebui să alegi cu siguranță un televizor 4K.
Dacă vrei să fii pregătit pentru viitor și ai un buget extrem de generos, poți să cumperi un televizor 8K. Această rezoluție poate să livreze imagini spectaculos de realiste la o calitate foarte mare.
Totuși, în prezent, cu excepția a câtorva materiale video online și jocuri, nu există conținut care să fie filmat la această calitate.
Dacă banii nu sunt o problemă pentru tine și ai vrea să ai un televizor pe termen lung sau chiar foarte lung, atunci, de ce nu, poți alege și această variantă.
Dimensiunea televizorului OLED
Este puțin probabil să găsești un televizor OLED la o diagonală mică. De regulă acestea încep de la o dimensiune de 139 cm în diagonală. Ideea este că televizorul azi nu mai este ce a fost.
Majoritatea cumpărătorilor regretă destul de rapid că nu au cumpărat un model mai mare. Asta pentru că posibilitatea de a te bucura de o imagine amplă și foarte calitativă, te face să îți dorești mai mult de la televizorul tău.
Sfatul specialiștilor este să îți analizezi bugetul și să cumperi un televizor OLED la cea mai mare dimensiune pe care ți-o permiți, și care este ok pentru spațiul pe care îl ai la dispoziție.
În cazul modelelor OLED, vei găsi și variante de 164 cm în diagonală, dar și un model recent cu o diagonală de 223 cm. În cazul acestuia din urmă, rezoluția ecranului este de 8K, fiind nevoie de o calitate mai mare a imaginii.
Dimensiunea ecranului este importantă și pentru alegerea locului în care vei amplasa televizorul. Analizează cât spațiu ai la dispoziție în acea încăpere.
Dacă vrei un televizor cu o diagonală foarte mare, este indicat să alegi montarea pe perete folosind un suport TV mobil. Astfel îi vei putea ajusta poziția în funcție de nevoie. Poate fi riscant să plasezi un televizor cu diagonală mare pe un corp de mobilier, mai ales dacă ai animale de companie sau copii, acesta putând fi răsturnat foarte ușor.
Distanța la care trebuie să stai față de TV, pentru a-ți proteja sănătatea ochilor și a-l putea privi confortabil, trebuie să fie de aproximativ 2 metri, poate chiar 2,5 m dacă diagonala este până în 139 cm, și de 3 m la diagonale de până în 177 cm.
Asigură-te că dacă vei cumpăra un TV cu diagonala mai mare, vei plasa canapeaua sau zona în care te vei așeza pentru a-l privi, la o distanță direct proporțională cu dimensiunea acestuia.
Dacă nu ești sigur care este distanța optimă la care ar trebui să te așezi, poți găsi online tabele și grafice care să te ajute în acest sens, acestea conținând informații furnizate de către experți.
Unii se întreabă dacă ar trebui să cumpere un televizor OLED curbat sau unul cu ecran plat. Specialiștii sunt de părere că ecranul curbat a fost doar o fiță de moment și că acesta nu livrează, în realitate, o imagine mai bună decât unul plat.
În schimb, o variantă curbată ar putea fi mai greu de reparat și de amplasat. Așadar, cel mai bine ar fi să rămâi la ecranul plat.
Compatibilitate HDR
HDR este un atribut al televizoarelor moderne. Combinat cu o rezoluție 4K, acesta este capabil să afișeze imagini cu un contrast mai bun, astfel încât acestea sunt mai intense, mai realiste și plăcute.
Cu HDR, culoarea pe televizor își păstrează autenticitatea. Fără HDR, televizorul poate să reproducă unele imagini nerealist sau distorsionat. Cu alte cuvinte, pielea prezentatoarei de la știri ar putea apărea roșiatică, deși aceasta nu este sub nicio formă realitatea.
Majoritatea aplicațiilor de streaming TV online, cum ar fi Netflix sau HBO Go, oferă conținut HDR 4K de care vei vrea să te poți bucura. De aceea, e important să verifici dacă televizorul tău OLED are sau nu HDR.
Funcția SMART
Este greu să găsești un televizor cu tehnologia OLED care să nu fie smart. Posibilitatea de a accesa internetul și aplicațiile preferate precum YouTube sau Netflix, devin ușor o necesitate pentru utilizatori.
Deoarece îți permite să te conectezi la WI-FI, ai posibilitatea de a conecta ecranul telefonului direct la TV, astfel putând afișa pozele din vacanță pe un ecran mult mai mare.
De asemenea, poți folosi telefonul ca o telecomandă. În acest fel, nu va mai trebui să îți faci griji că nu găsești telecomanda televizorului, deoarece vei avea mereu o altă variantă la dispoziție.
Multe televizoare au o interfață Android pentru meniul din care poți accesa aplicațiile și funcțiile preferate. Altele precum LG sau Samsung, au propriul sistem de operare. Este o idee bună să mergi într-un showroom și să le testezi pe fiecare, pentru a vedea pe care dintre acestea te descurci mai bine.
Conectivitate
Chiar dacă îți cumperi un televizor OLED, este foarte probabil să vrei să conectezi la el o consolă de gaming, un sistem audio performant sau un cablu HDMI. Pentru ca toate acestea să fie posibile, verifică ce tip de conexiuni permite modelul pe care îl dorești.
Cel mai bun televizor OLED ar trebui să aibă mai multe porturi HDMI, port USB, VGA, SCART, RJ45. Unele dintre acestea îți permit conectarea unui stick de memorie pentru a reda conținut de pe acesta sau chiar să conectezi aparate mai vechi.
Ar fi bine să integreze și funcția Bluetooth. Astfel vei putea folosi căști Bluetooth în timpul sesiunilor de gaming, sau să asculți doar tu muzica sau filmele preferate, fără a-i deranja pe ceilalți, deși este trecut de ora de culcare.
De asemenea, unele telecomenzi cu funcții speciale, au nevoie de conexiune Bluetooth pentru a funcționa.
Sunet
Chiar și în cazul unui televizor OLED, sunetul poate să lase de dorit. Asta pentru că, cu ecrane din ce în ce mai subțiri, producătorii nu au cum să integreze sisteme de sunet de înaltă calitate.
Cel mai probabil vei fi nevoit să cumperi un sistem home cinema sau un soundbar pentru a te bucura de un sunet mai realist atunci când urmărești filmele preferate sau când urmărești canalele favorite de muzică.
Garanție și producători
Obligatoriu un televizor OLED trebuie să fie livrat cu o garanție pentru cel puțin 2 ani de zile. Dacă producătorul nu o poate oferi, poți să uiți complet de produs, înseamnă că nu merită. Aruncă o privire atentă și la branduri.
Deși majoritatea televizoarelor OLED sunt fabricate la standarde înalte de calitate, un producător poate oferi ceva mai mult decât altul la același preț, sau la o diferență foarte mică. Sub nicio formă, nu cumpăra un produs din această categorie de la un producător al cărui nume nu îți inspiră încredere.
Printre cele mai renumite sunt: Sony, LG, Philips, Panasonic.
Concluzii
Ai putea găsi cel mai bun televizor OLED online. Aici oferta este actualizată, deci poți găsi mai bine și mai rapid ultima lansare din domeniu. Dacă nu cauți un produs de ultimă generație, vei putea găsi opțiuni la prețuri mai bune decât în magazinele online.
Nu uita să verifici și părerea altor cumpărători. Astfel vei putea să îți dai seama dacă produsul merită sau nu investiția ta, sau dacă este cu adevărat potrivit pentru nevoile tale și ale familiei.
Cel mai bun televizor OLED: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de televizoare OLED care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Televizor LG OLED OLED55C21LA
Accentuarea frumusetii pline de viata a pixelilor auto-iluminati LG OLED. Cu ajutorul procesorului α9 Gen 5 AI, Brightness Booster duce rafinamentul la nivelul urmator, oferind cu pana la 20% mai multa luminozitate.
Dynamic Tone Mapping Pro, complet nou, este mai profund pentru a imbunatati imaginea.
Procesorul α9 Gen 5 AI Processor remixeaza sunetul pe 2 canale in sunetul pe 7.1.2 canale.
Dolby Vision IQ si Dolby Atmos isi dau intalnire pentru o imersiune de senzatie.
2. Televizor Samsung OLED 55S95B
Spre deosebire de OLED-ul traditional, OLED-ul unic Samsung ofera un negru profund, de neegalat, un alb curat si nuante pline de culoare intensa.
Procesorul Neuronal Quantum 4K de la Samsung creeaza cea mai buna experienta de vizionare.
Designul ultra subtire, modern si elegant ofera televizorului un profil unic si frumos.
Noile difuzoare pozitionate in partea superioara ofera experienta nivelului urmator Dolby Atmos si o experienta de gaming imersiva, cu un sunet multidimensional.
3. Televizor OLED Sony 55A83J
Bucurati-va de un contrast OLED uluitor, cu imagini profunde, naturale si realiste.
Cu contrastul OLED oferit de Cognitive Processor XR, luminozitatea este reglata pentru a oferi varfuri mai evidente in zonele stralucitoare si nuante de negru mai profunde in umbre.
Cognitive Processor XR™ permite afisajului nostru unic sa ofere o paleta larga si sa reproduca fiecare culoare cu diferente subtile, ca cele din lumea reala.
Indiferent de continut sau sursa, va veti bucura de divertisment cat mai aproape de rezolutia 4K gratie conversiei extinse la 4K a Cognitive Processor XR.
4. Televizor OLED Philips 55OLED936/12
Sunet 3D captivant. Bowers & Wilkins intalneste Dolby Atmos.
Cu Philips Ambilight pe 4 laturi, fiecare moment este trait mai intens. LED-urile inteligente de pe marginea televizorului reactioneaza la actiunea de pe ecran si emit o lumina stralucitoare care este pur si simplu captivanta.
Cele doua procesoare cu AI ofera o imagine atat de realista incat ai impresia ca poti pasi dincolo de ecran.
Un televizor Philips OLED+ 4K UHD este compatibil cu principalele formate HDR.
5. Televizor LG OLED OLED48A23LA
PIXELI OLED AUTO-ILUMINATI – Intunericul adevarat dezvaluie mai multa lumina.
Procesorul LG α7 Gen 5 AI foloseste imbunatatirea prim-planului si a fundalului pentru a maximiza profunzimea campului si a produce o imagine extraordinar de realista.
Dynamic Tone Mapping foloseste capacitatile procesorului α7 Gen 5 AI pentru a produce HDR natural, contrast profund si detalii fine.
Procesorul α7 Gen 5 AI converteste sunetul pe 2 canale in sunet virtual pe 5.1.2 canale.
Combinatia dintre Dolby Vision IQ si Dolby Atmos ofera un realism senzational.