Cel mai bun termoșemineu pentru acasă

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (51 voturi, media: 4,59 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun termoșemineu pentru acasă? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă termoșemineul potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun termosemineuUnul din principalii factori care sunt necesari pentru a avea un cămin confortabil este încălzirea. Confortul termic este considerat de mulți ca fiind o cerință esențială, mai ales în țara noastră unde clima implică temperaturi foarte scăzute pe timpul iernii.

Progresul tehnologic a dus la apariția multor forme de încălzire a locuințelor, precum și a încălzirii apei. Una dintre aceste invenții este termoșemineul, care nu trebuie confundat cu șemineul clasic pe care îl cunoaștem toți deja. Mulți au instalat un astfel sistem de încălzire și au fost mai mult decât mulțumiți.

Dacă vrei să afli unde au găsit un astfel de produs la preț foarte bun, dar și cum poți alege chiar tu cel mai bun termoșemineu pentru locuința ta, citește acest articol în continuare.

De ce să alegi cel mai bun termoșemineu?

Mult mai pretențioase decât șemineurile clasice, acestea sunt instalații complexe menite să asigure confortul termic într-o încăpere sau în toată casa, dar și să îndeplinească rolul de încălzire a apei. Unele modele pot fi folosite și pentru a găti, cu condiția să fie dotate cu o plită.

Deoarece este un produs despre care nu se știe prea multe, s-ar putea să îți fie greu să alegi modelul potrivit pentru nevoile tale. Pentru a te putea bucura de confort fără a scoate sume imense din buzunar atât la achiziție cât și în fiecare lună, trebuie să acorzi atenție câtorva parametrii de performanță precum puterea, clasa de eficiență sau tipul de combustibil.

Cum alegi cel mai bun termoșemineu

Cu o ofertă din ce în ce mai bogată pe piață, sarcina de a alege cel mai bun termoșemineu ți- s-ar putea părea copleșitoare. Cum poți atunci să faci o alegere bună? Îți recomandăm să fii foarte bine informat înainte și să anticipezi nevoile tale în detaliu.

Pentru a învăța cât mai multe despre un termoșemineu și care sunt criteriile pe care trebuie să le atingă cel ideal pentru tine, te sfătuim să consulți acest ghid de cumpărături în care îți prezentăm în detaliu toate aspectele la care trebuie să fii atent. La final, îți vom prezenta și cele mai bune oferte de pe piață ca raport calitate/preț.

Așadar, pentru a face o alegere de care să fii mândru, ține cont de următoarele informații importante.

Combustibil

Termosemineu lemne carbuni sau peletiTermoșemineurile pe care le vei găsi pe piață, pot funcționa cu mai multe tipuri de combustibil printre care: lemne, cărbune sau peleți.

Unul din primele lucruri pe care ar trebui să fii hotărât să le respecți, este recomandarea producătorului în privința combustibilului care trebuie folosit. Majoritatea instalațiilor pot funcționa și prin arderea altui tip de material decât cel menționat în descriere, cu toate acestea sunt câteva riscuri la care nu vrei să te supui.

De exemplu, dacă decizi să arzi lemne într-un termoșemineu pentru peleți, nu doar că vei observa o scădere a eficienței energetice, dar vei pune în pericol instalația riscând să îi provoci mari defecțiuni.

Uneori, chiar și în cazul aceluiași tip de material pot exista variațiuni calitative. Unele termoșemineuri pe peleți de exemplu, funcționează optim doar cu peleți de o anumită calitate

În continuare vom analiza instalațiile pe peleți și cărbune, deoarece acestea sunt cele mai puțin cunoscute.

  • Termoșemineu pe peleți

Peleții sunt alcătuiți din rămășițele rezultate în urma prelucrării lemnului. Este un combustibil prietenos cu mediul deoarece descurajează risipa, profitând astfel la maxim de resursele naturale care oricum sunt din ce în ce mai limitate. De asemenea, fiind ecologici nu emit în casă sau atmosferă emisii de gaze periculoase.

În privința costurilor, trebuie să recunoaștem că în comparație cu un model pe lemne, un termoșemineu pe peleți poate costa de până la 2-3 ori mai mult. Investiția s-ar amortiza în timp însă, întrucât costurile ulterioare (a combustibilului și a energiei) sunt cu 20%-30% mai mici decât în cazul lemnelor.

Întreținerea unui unei astfel de aparaturi depinde foarte mult de calitatea peleților. Folosirea peleților de calitate inferioară va cauza depunerea de reziduuri pe arzător, ceea ce va însemna că va trebui să îl cureți zilnic sau odată la 2 zile. În schimb, cenușa rezultată se va putea îndepărta ușor dacă există un dispozitiv de colectare, și va putea fi folosită ca îngrășământ pentru grădină sau flori.

O altă problemă ține de dimensiunea termoșemineului. Aceste instalații sunt foarte robuste de cele mai multe ori, și vor trebui depozitate într-o încăpere specială care să servească doar acestui scop.

  • Termoșemineu pe cărbune

Cărbunele are avantajul de a fi mai ieftin decât lemnul sau peleții. Cu toate acestea nu îți recomandăm să folosești acest tip de combustibil decât dacă îți este imposibil să faci rost de lemne sau dacă nu te descurci nicicum altfel pe plan financiar.

Asta deoarece cărbunele este un material care nu se regenerează, deci nu faci niciun bine mediului înconjurător, mai ales că noxele pe care le scoate sunt cele mai toxice în comparație cu celelalte două variante.

Puterea termică

Cel mai bun termoșemineu trebuie să aibă o putere termică suficient de mare pentru a încălzi corespunzător spațiul pe care îl deții. În funcție de preferințe, acesta trebuie să fie capabil să ridice temperatura până la 15-20 de grade Celsius, în timp scurt și cu minim de combustibil.

Termosemineu incalzire centralaPuterea este exprimată în Kilowati (kw) și nu trebuie să te sperie cifrele mici, deoarece acestea pot exprima o putere mare de încălzire. Este de asemenea util, să găsești în descrierea produsului dimensiunea suprafeței totale ce poate fi încălzită optim, valoare exprimată de unii producători.

Termoșemineurile pe peleți sunt foarte eficiente energetic. Un model care are o putere de 25 de kw este capabil să încălzească o suprafață de aproximativ 180 mp, echivalentul a 3 apartamente medii.

De regulă cu cât este numărul de kw mai mare, cu atât va putea fi încălzit un spațiu mai mare. Și tipul de combustibil contează, dar există și aparate pe lemne sau cărbune care la o putere de 15 kw pot încălzi fără probleme o suprafață de sub 100 mp.

Bineînțeles, mențiunile producătorilor sunt orientative. Datele pe care le găsești în descriere exprimă puterea maximă de funcționare a termoșemineului în condiții optime de utilizare. În realitate însă, eficiența va fi influențată de factori precum gradul de izolație al casei (exterioară și interioară), arhitectura pereților, temperatura de afară etc.

În acest caz este înțelept să alegi o variantă echilibrată. Nu vrei un model cu o putere mică, deci este mai bine să alegi ceva cu o putere mare pe care să îl folosești la capacitate redusă.

Totuși nu investi degeaba într-un aparat cu o putere prea mare, care pe lângă faptul că nu îl vei folosi în așa fel încât să merite banii, poate să îți transforme casa într-o saună dacă arderea nu este monitorizată corect.

Tipul de tiraj

Ca în cazul tuturor sistemelor de încălzire care implică emisii de gaze, și termoșemineurile pot funcționa cu tiraj forțat sau natural.

  • Tiraj natural – implică eliminarea noxelor și susținerea arderii focului în mod natural. Aceasta se poate face numai prin construirea unui coș de evacuare prin tavan. Este și cel mai simplu și mai puțin costisitor tip de tiraj, dar poate fi realizat doar la case. Ai mare grijă dacă în casă ai o hotă spre exemplu, deoarece ar putea să aspire noxele în interiorul casei.
  • Tiraj forțat – dacă locuiești la bloc sau nu ai posibilitatea de a costuri un coș de evacuare, poți alege un termoșemineu cu tiraj forțat. Acesta presupune evacuarea noxelor utilizând un ventilator. Este dotat cu un sistem de admisie pentru susținerea arderii și este necesar realizare unui sistem de racordaj. Se va folosi un burlan prin care vor fi eliminate noxele printr-o gaură din peretele exterior. Un sistem de tiraj forțat este mai costisitor, dar este mai eficient.

Siguranță

Vorbim despre aparate care funcționează cu ardere, deci reprezintă un pericol real pentru orice locuință. Cel mai bun termoșemineu trebuie să fie dotat cu elemente de protecție, dar și tu trebuie să fi conștient de toate măsurile de siguranță pe care le poți lua.

Cele mai performante modele sunt de regulă cele pe peleți. Acestea au o tehnologie specială, fiind deseori foarte automatizate. De aceea, se pot dota cu un termostat care să împiedice arderea atunci când apar probleme, sau supape cu rolul de a controla flăcările.

Termosemineu din fontaTirajul forțat este una din măsurile de siguranță. Cu siguranță cunoașteți cazurile în care fumul se întoarce în încăpere sau nu este bine eliminat de coșul de evacuare. Astfel poate să apară riscul de intoxicare cu fum, mai ales pe timpul nopții. În cazul tirajului forțat însă această problemă este eliminat.  

Rezervorul cu apă poate să înghețe atunci când temperaturile sunt deosebit de scăzute ceea ce poate duce la defecțiuni însemnate. Un sistem anti-îngheț este în acest caz binevenit.

În cazul în care optați pentru un model cu tiraj natural, va trebui să supravegheați focul pentru că acesta poate scăpa de sub control oricând.

Dacă folosești termoșemineul pentru încălzirea centrală cu calorifere, va trebui să verifici temperatura la care ajunge apa precum și presiunea. Aceste valori trebuie să fie compatibile cu sistemul de țevi și radiatoare pe care l-ai ales. Altfel sistemul se va defecta și riști să îți pui în pericol viața ta sau a familiei tale.

Tot ca măsură de siguranță trebuie să menționăm instalarea termoșemineului. Indiferent de tipul acestuia nu este loc de improvizații. Instalarea trebuie făcută mereu de un profesionist, iar folosirea se va face exclusiv urmând instrucțiunile producătorului.

Randamentul

Sau eficiența energetică a produsului va dicta în ce măsură vei putea face economii folosindu-l. Cu cât valoarea randamentului va fi mai mare, cu atât vei sta mai bine în privința cheltuielilor.

Practic, cu o cantitate mai mică de combustibil vei putea obține un nivel de căldură mare. În acest caz randamentul este bun. Valoarea acestuia se exprimă în procentaje, iar termoșemineurile sunt împărțite pe clase de eficiență A,B …etc.

Bineînțeles că cel mai bun termoșemineu va avea clasa energetică A, ceea ce însemnă că randamentul va fi de 90%-94%, cu alte cuvinte doar 10% sau 6% din energia produsă prin ardere se pierde fără a fi valorificată. În mod evident, clasele inferioare oferă un randament inferior, ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de mai multe lemne pentru a atinge același nivel de confort.

Randamentul mare poate fi influențat de tipul de combustibil folosit, dar mai ales de tehnologia implementată pentru a susține arderea. Cu cât o umplere arde mai mult timp, cu atât termoșemineul are mai mult timp să preia căldura și să o degaje în exterior.

De obicei, modelele cu tehnologie avansată sunt cele mai scumpe. Investiția merită însă, deoarece folosirea celui mai bun termoșemineu va necesita ai puțin combustibil deci faci multă economie pe partea aceasta.

Dimensiune

Termosemineu lemne design modernȘi în privința dimensiunii sunt două mari tipuri de termoșemineuri și va trebui să alegi modelul pe care îl poți găzdui cel mai bine. Modelele complexe și foarte voluminoase vor avea cel mai probabil nevoie de o cameră doar pentru ele.

Poți să îți construiești sau să transformi un spațiu pe care îl ai deja, într-o cameră tehnică, unde poți instala termoșemineul și poți depozita lemnele sau alte tipuri de combustibil.

Dacă visezi la o variantă pentru sufragerie, poți găsi modele de termoșemineuri de dimensiuni mai mici. Totuși asigură-te că verifici foarte bine dimensiunile pentru a te asigura că ai spațiu suficient.

Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cel mai bun termoșemineu?

În funcție de nevoile și particularitățile locuinței tale, ar putea fi de folos să alegi un model care are câteva funcții speciale sau permite atașarea unor accesorii utile.

  • Pompă și vas de expansiune pentru apa caldă.
  • Termostat – dacă modelul este dotat cu un termostat ambiental, va regla automat arderea pentru a păstra temperatura constantă odată ce pragul dorit a fost atins.
  • Panou de control LCD – pentru controlul arderii și al ventilației.
  • Telecomandă – ai posibilitatea de a accesa opțiunile de control direct de pe canapea.
  • Ventilator cu tiraj forțat – acesta trebuie neapărat să fie inclus în pachetul de livrare.
  • Conectare la boiler extern – dacă ai în cază o variantă separată pentru încălzirea apei, este practic să alegi un model de termoșemineu care se poate conecta la această instalație.

Producători

Chiar dacă probabil nu ai idee care sunt cele mai bun branduri producătoare de soluții pentru încălzire, trebuie să afli că sunt câteva firme care s-au făcut remarcate și pe această nișă.

Îți recomandăm să nu alegi deci un termoșemineu produs de un producător oarecare deoarece este foarte probabil ca standardele de calitate la care au fost produse să fie cel puțin îndoielnice. Sfatul specialiștilor este să alegi mereu o variantă produsă de un brand cunoscut care ține la reputația sa și nu riscă să și-o piardă producând ceva de slabă calitate.

Cele mai apreciate branduri disponibile pe piața din România sunt: Fornello, Ferroli, Prity, IKL.

Nu în ultimul rând, îți recomandăm să cumperi cel mai bun termoșemineu online. Vei găsi mult mai ușor o variantă potrivită pentru buzunarul tău, precum și variante high tech care îți oferă cele mai bune rezultate.

În plus, online vor exista mereu promoții și reduceri pe care ar fi păcat să le ratezi, ca să nu mai vorbim de faptul că nu este necesar să te deplasezi personal după termoșemineu și să îl transporți singur.

Înainte de a face orice achiziție te sfătuim să consulți și părerea altor utilizatori atunci când aceasta este disponibilă online. Astfel vei putea să anticipezi eventualele erori și să îți dai seama mai bine dacă respectivul model se potrivește într-adevăr nevoilor tale.

Acum că ai la dispoziție toate aceste informații ești gata să cumperi cel mai bun termoșemineu pentru locuința ta.  

Cel mai bun termoșemineu: recomandări

Analizând părerile cumpărătorilor, ținând cont de sfaturile de mai sus  și de oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de termoșeminee pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Termosemineu centrala peleti Burnit PM Comfort 25 kw Plus 4G

Termosemineu centrala peleti Burnit PM Comfort 25 kw Plus 4GPe langa aspectul placut si designul frumos, aceasta soba poate functiona ca o centrala termica pentru ca se poate racorda la calorifere.
Are un rezervor de peleti ce trebuie umplut periodic.
Arderea peletilor se face cu eficienta de 90 – 93% si autonomia la soba pe peleti variaza in functie de izolatia casei, temperatura exterioara si alti factori ajungand la intervale cuprinse intre 15 pana la 36 ore.
Pentru o functionare buna trebuie folositi peleti de inalta calitate cu diametru de 6 mm, care sunt arsi cu un consum de 0,8 /- 3 kg/h.

Vezi detalii si pret

2. Termosemineu centrala pe peleti Fornello Royal 25 kw

Termosemineu centrala pe peleti Fornello Royal 25 kw

Putere nominala: 25 kw – Randament: 91.2 %.
Fara risc de intoxicare – Sistem controlat electronic.
Autoaprindere – 5 trepte de reglare a vitezei de ardere.
Functioneaza in circuit inchis.
Control pentru temperatura camerei.
Sertar de cenusa mare pentru curatare saptamanala.
Program de lucru saptamanal.

Vezi detalii si pret

3. Termosemineu pe lemne Lava din fonta

Termosemineu pe lemne Lava din fontaTermosemineul pe lemne fabricat in Serbia din fonta cu un design special creat pentru casa sau cabana ta.
Se poate folosi pentru incalzirea spatiului dumneavoastra avand un randament de 82%, dar si pentru pregatirea apei calde menajere sau a mancarii.
Putere nominala: 15.5 kW – Randament (%): 82.
Diametru cos fum/gaze arse: 120 mm.
Greutate: 168 Kg.

Vezi detalii si pret

4. Termosemineu centrala pe lemn Fornello Aqua Plus 25 kw

Termosemineu centrala pe lemn Fornello Aqua Plus 25 kwPutere termica nominala: 25 kW.
Tip combustibil: Lemn, brichete de lemn.
Randament energetic: 80%.
Temperatura medie gazelor de ardere la iesire din cos: 131,2 ⁰C.
Racord cos: Ø150 mm.
Volumul camasii de apa: 33 l.
Recomandat pentru incaperi pana la: 120 m².

Vezi detalii si pret

5. Termosemineu incalzire centrala PRITY S3W17

Termosemineu incalzire centrala PRITY S3W17Termosemineu PRITY S3W17 este un termosemineu modern destinat incalzirii cu lemne sau carbune a locuitelor de pana la 196 mp (izolate termic).
Avand cazan de apa incorporat, avand un volum de 22 litri, acest model de termosemineu poate incalzi pana la 7-8 calorifere tip 22 x 600 x 1000 cm.
Avand o putere de 5 kW degajata in camera in care se monteaza si focar cu geam termorezistent, acest tip de termosemineu va infrumuseta locuinta.
Putere totala: 22 kw – Volum boiler: 22 litri.
Diametru evacuare cos: 130 mm – Combustibil: carbuni si lemne.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată