Cel mai bun termostat pentru centrala

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (55 voturi, media: 4,89 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun termostat pentru centrală? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă termostatul potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun termostat pentru acasaOdată cu venirea sezonului rece, este recomandat să verifici sistemele de încălzire din locuința ta. Mai mult decât atât este necesar să verifici sistemele de verificare și reglaj al temperaturii ambientale.

Pentru a te bucura mereu de confort fără a avea un consum exagerat de energie, este recomandat să achiziționezi un termostat. Acest mic aparat îți oferă posibilități extinse de reglaj sau programare a temperaturii din casă, indiferent că vorbim despre centrală sau despre aparatul de aer condiționat.

Cel mai bun termostat de pe piață va putea să îți aducă mari câștiguri în casă, contribuind la economisirea energiei, fără ca membri familiei să sufere în vreun fel de lipsa unei temperaturi ambientale potrivite.

Top 3 termostate recomandate

Tabel comparativ 
Termostat inteligent Honeywell Smart WiFi Lyric T6RTermostat ambiental controlat prin internet Salus iT500Termostat de ambient CONTER CT3W fara fir
Termostat inteligent Honeywell Smart WiFi Lyric T6R cu comanda prin internetTermostat ambiental controlat prin internet Salus iT500Termostat de ambient CONTER CT3W fara fir
Se conectează la Internet pentru a vă oferi posibilitatea de a controla sistemul de încălzire de oriunde prin intermediul aplicaţiei Lyric.Termostat Salus iT500 vă controlează încălzirea și apa caldă de oriunde prin intermediul smartphone-ului sau laptopului.Utilizare: Centrale termice, climatizare
Functii: Wireless Programabil
Sensibilitate: 0,2°C sau 0,3°C
Frecventa: 868 MHz
Raza de actiune: ~30m in cladire

Așadar, pentru a afla cum poți alege cel mai bun termostat citește în continuare acest articol.

De ce să alegi cel mai bun termostat?

Un termostat de calitate te va ajuta să controlezi mult mai eficient nivelul de temperatură din locuință, reușind în același timp să faci economii consistente. De aceea decizia de a achiziționa un astfel de aparat este cu siguranță una potrivită.

Cu toate acestea, pentru a face cea mai bună alegere este necesar să fii bine informat. Deoarece oferta de pe piață este foarte bogată, poate fi dificil să alegi un termostat potrivit pentru nevoile locuinței tale.

De asemenea, reține că poți folosi un astfel de dispozitiv doar atunci când spațiul în care îl vei instala nu depășește 80 de metri pătrați.

Dacă vorbim de o suprafață mai mare va fi nevoie să apelezi la sisteme mai complexe de reglaj și programare termică.

Cum alegi cel mai bun termostat

Pentru a economisii cât mai mult din timpul și resursele tale limitate, îți recomandăm să te informezi bine cu privire la criteriile de selecție ale celui mai bun termostat, precum și unde îl poți găsi pe cel mai bun.

Termostat ambiental fara firPentru a-ți face munca mai ușoară, noi am întocmit un ghid de cumpărături detaliat, care să te ajute să identifici rapid cel mai bun termostat de pe piață. După ce îl vei citi cu atenție, îți garantăm ca va fi mai ușor să alegi un aparat care să te servească ani de zile fără a fi nevoie să îl repari sau să îl schimbi.

Pentru că un termostat este o investiție în viitorul calei tale, acordă o mare atenție următoarelor aspecte importante.

Tipul de termostat

  • Mecanic

Termostatul mecanic sau manual este cea mai ieftină variantă de pe piață, deoarece își va oferi și cele mai limitate opțiuni. Practic îți va permite doar să reglezi temperatura manual, în funcție de preferințele tale în materie de temperatură ambientală.

Este varianta potrivită pentru tine dacă nu vrei să investești mult în achiziționarea unui termostat, și dacă nu ai pretenții prea mari de la el. Se potrivește mai ales locuințelor vechi. Vei folosi termostatul pentru a controla momentul în care temperatura din casă trebuie să crească sau să scadă, astfel încât confortul termic să fie constant.

Nu va trebui să te complici cu procedura de reglaj, dar implicarea ta în proces va fi mult mai mare, deoarece va trebui să oprești încălzirea manual odată ce s-au atins gradele dorite.

  • Electronic

Termostatul care te va ajuta cu adevărat să faci economii considerabile la consum este cel electronic au programabil. Deși puțin mai scump, acesta îți oferă opțiuni extinse de reglaj și programare. Setările îți vor permite să programezi termostatul în așa fel încât să se păstreze o temperatură constantă în locuință.

Este recomandat mai ales atunci când ai o rutină bine stabilită. Așa vei putea programa termostatul să pornească și să oprească centrala la intervale de ore stabilite de tine. În acest fel vei putea să te întorci acasă de la muncă într-o locuință deja încălzită.

Pe timp de vară, termostatul te va ajuta să controlezi mai bine acțiunea aparatelor de aer condiționat, pornindu-le și oprindu-le la anumite ore, sau în funcție de temperatura pe care o dorești în încăpere.  

Cel mai mare avantaj al unui astfel de aparat este faptul că este capabil să oprească funcționarea aparatelor de încălzire sau răcire, atunci când s-a atins temperatura dorită de tine. Se înregistrează astfel mari economii la consum. De fapt, se estimează că cel mai bun termostat poate să îți determine un consum cu până la 30% mai redus.

Sistemul de încălzire

Înainte să alegi un termostat trebuie să te asiguri că acesta va fi compatibil cu sistemul tău de încălzire sau răcorire, mai ales dacă ai mai multe astfel de sisteme în locuință.

Termostat inteligent pentru centrala termicaDin fericire oferta de pe piață este suficient de variată pentru a-ți permite să găsești un termostat pentru orice sistem termic, indiferent că vorbim despre centrală termică, aparat de aer condiționat, convector electric, etc.

Dacă în casa ta funcționează diverse sisteme termice, de exemplu aer condiționat, centrală și convector de perete, este bine să te asiguri că termostatul pe care îl alegi va fi capabil să gestioneze bine toate aceste aparate.

În cazul în care casa ta este încălzită doar cu o centrală termic, deja lucrurile se simplifică mult, și vei putea să găsești foarte ușor un model de termostat potrivit.

Fiecare centrală termică este echipată cu un termostat propriu. Acesta nu este însă suficient, având doar rolul de a regla temperatura apei circulate. Pentru reglajul temperaturii ambientale este nevoie de un termostat separat.

Din fericire, toate modelele de centrală termică din ultimele doua decenii au un loc special pentru montarea termostatului, numit regletă. Acest termostat va putea să citească temperatura din cameră și să controleze centrala în așa fel încât temperatura ambientală să se păstreze una constantă.

În cazul în care ai sisteme mai complexe termice, sau vrei să controlezi temperatura într-un spațiu restrâns s-ar putea să ai nevoie de un termostat special.

Pentru un ventiloconvector vei avea nevoie de un termostat simplu, dar dacă ai în locuință, un acvariu, un terariu sau un incubator, vei avea nevoie de un termostat special. Poate chiar un model cu sondă sau cu ventuză.

Tipul de montaj

În funcție de modul de montare impus de model vom deosebi două tipuri de termostat: termostat bimetal de contact sau termostat cu imersie. În cazul în care vei dori doar să controlezi temperatura ambientală în general, primul tip de termostat, cel simplu de contact, este suficient pentru nevoile tale. De asemenea, este și mai ușor de montat.

În momentul în care vrei să controlezi o temperatură specifică dintr-un spațiu restrâns din încăpere, sau în locuința ta funcționează o centrală pe lemne, un termostat cu imersie este mult mai potrivit. Acestea pot controla inclusiv temperatura apei care circulă în centrală. Sunt mai apreciate de către specialiști fiind considerate mai performante, deoarece au o acuratețe mult mai mare.

Calculul temperaturii va fi mult mai precis, iar marja de eroare este de plus/minus o unitate. Dezavantajul apare abia la montaj. Montarea unui termostat cu imersie sau cu sondă este ceva mai complexă, și este probabil să ai nevoie de ajutorul unui specialist, în cazul în care nu dispui de unele cunoștințe specifice.

Cu fir sau wireless

Vei găsi atât modele de termostat cu fir, cât și modele wireless moderne ce funcționează pe bază de semnal Wi-Fi. În funcție de buget dar și de preferințe, vei alege varianta cea mai convenabilă pentru tine. Cea mai bună variantă este cea a termostatului fără fir.

Diagrama conexiuni termostat wirelessCu toate acestea, dacă deții o centrală clasică și nu vrei să te complici cu cheltuieli în plus, un termostat cu fir este o opțiune destul de bună. Cu toate acestea vor exista câteva limitări. Pentru a-l seta va fi necesar să te deplasezi mereu în camera în care este instalată centrala. Iar pentru a avea acces din altă încăpere, va trebui să faci mai multe improvizații inestetice în pereți. Dacă lipsa confortului nu te deranjează însă, aceasta este o variantă ieftină și eficientă.

Termostatul fără fir îți va permite să îl controlezi de la distanță. Este normal așadar să fie ceva mai costisitor. Nivelul de confort va fi unul ridicat, dar îți recomandăm să te evaluezi cu sinceritate pentru a decide dacă vei folosi sau nu funcția de control la distanță.

În cazul în care ajungi la concluzia ca nu o vei folosi este mai bine să alegi un model clasic mai puțin costisitor. Cu toate acestea, varianta fără fir este una foarte lăudată. Ea îți permite să controlezi temperatura din orice încăpere. De exemplu, dacă vrei să pornești temperatura sau să o reglezi în timpul nopții poți face acest lucru fără sa te ridici din pat, termostatul putând fi plasat chiar pe noptieră.

Majoritatea modelelor de termostat fără fir îți permit control extins prin intermediul dispozitivelor electronice, telefon sau tabletă. De asemenea, ar trebui să ai posibilitatea să controlezi temperatura din locuință chiar dacă te afli la locul de muncă, astfel încât casa să fie deja încălzită când te întorci.

Limitările țin doar de puterea semnalului WI-FI. Acesta poate fi influențat de structurile fizice din casă, ajungând să fie blocat. Asigură-te deci să termostatul va rămâne plasat într-o zonă în care va putea avea o legătură de semnal puternică. De asemenea, raza de acțiune a semnalului tinde să se scurteze tot mai mult în timp.

Unele modele ajung să mai poată funcționa doar dacă sunt la o distanță de 1 metru de sistemul de încălzire pe care îl controlează, asta la doar un an sau doi de utilizare.

Histereza

Histereza este un parametru de funcționare al termostatului. Acesta este un termen care denumește diferența necesară dintre temperatura ambientală și cea setată pe termostat pentru ca acesta să pornească.

Termostat de pereteDe exemplu, pentru a păstra o temperatură constantă de 20 de grade în încăpere, termostatul va permite ca temperatură sa scadă cu câteva grade, înainte de a activa centrala pentru a readuce temperatura în parametrii doriți. Cu cât va permite să scadă mai puține grade, cu atât termostatul va fi unul mai eficient.

Se consideră că orice termostat cu o histereză mai mică de 2 grade, este unul eficient. În cazul în care ai nevoie de un termostat pentru un spațiu controlat termic, cum ar fi un acvariu, histereza trebuie să fie mai mică de 1 grad Celsius, poate chiar de 0,5 grade.  

Sensibilitatea

Se referă la acuratețea cu care termostatul va citi valoarea temperaturii ambientale. În general, majoritatea termostatelor vor putea măsura temperatura ambientală grad cu grad, iar sensibilitatea de până la 1 grad Celsius este ideală.

Dacă este nevoie de controlul temperaturii într-un acvariu, terariu sau incubator, vei avea nevoie de un termostat cu o sensibilitate mai mare, eventual cu o valoare mai mică de 0.5 grade Celsius.

Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cel mai bun termostat?

  • Baterii – majoritatea termostatelor sunt alimentate cu baterii. Alege un model care funcționează pe bază de acumulatori reîncărcabili, sau baterii care se găsesc ușor pe piață la un preț bun.
  • Panou de control electronic – îți va permite să efectuezi ușor setările dorite. Alege un model cât mai simplu și intuitiv.
  • Display electronic – vei putea vizualiza pe un ecran date despre temperatura ambientală.
  • Timer – sau ceas afișat pe ecran. De asemenea, vei avea posibilitatea să realizezi un program de funcționare al centralei.
  • Indicator pentru baterie – pentru a nu fi luat prin surprinde atunci când termostatul rămâne fără baterie, fa fi util să vezi pe ecran un indicator pentru nivelul de baterie, astfel încât să fii pregătit din timp.
  • Afișaj Celsius și Fahrenheit – unele termostate permit vizualizarea gradelor în ambele sisteme. Alege varianta cea mai convenabilă pentru tine. Nu uita însă să verifici mereu care este sistemul de afișaj al gradelor, pentru a nu te speria sau a avea surprize neplăcute

Producători

Îți recomandăm să cumperi un termostat de la firme cu o bună reputație în producerea lor. Nu uita să verifici mereu părerea celorlalți utilizatori pentru a te convinge că producătorul nu te induce în eroare prin datele ce le expune în descrierea produsului.

Printre cele mai recomandate branduri disponibile pe piața din Romania se numără și: Computherm, Salus, Immergas, Motan sau Ferroli. Alege cu încredere un model produs de una din aceste companii. Acum că ai la dispoziție toate informațiile necesare, ești gata să alegi cel mai bun termostat.

Cel mai bun termostat: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de termostate pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Termostat inteligent Honeywell Smart WiFi Lyric T6R cu comanda prin internet

Termostat inteligent Honeywell Smart WiFi Lyric T6R cu comanda prin internetSe conectează la Internet pentru a vă oferi posibilitatea de a controla sistemul de încălzire de oriunde prin intermediul aplicaţiei Lyric.
Vizualizaţi şi modificaţi de la distanţă setările sistemului de încălzire.
Opţiuni de programare diverse, adaptabile oricărui stil de viaţă.
Programarea se poate face zilnic sau 5-2 cu 6 perioade temporale pe zi.
Programare inteligentă: folosiţi o combinaţie de geofencing şi programare orară adaptabilă unui stil de viaţă ocupat
Programare de grup pentru dispozitive şi locaţii multiple.

Vezi detalii si pret

2. Termostat ambiental controlat prin internet Salus iT500

Termostat ambiental controlat prin internet Salus iT500Termostat Salus iT500 vă controlează încălzirea și apa caldă de oriunde prin intermediul smartphone-ului sau laptopului.
Termostat cu comandă prin telefon smartphone cu opțiuni pentru încălzirea și controlul apei calde sau 2 zone de încălzire.
Programele de încălzire se setează simplu, pe 7 sau 5/2 zile.
Sistemul acestui termostat ambient fără fir este wireless, astfel încât să fie ușor de instalat.
Alertă de locație geografică când sunteți la o distanță fixă ​​față de casa dvs.

Vezi detalii si pret

3. Termostat ambiental programabil Division Gas DG908 GT fara fir

Termostat ambiental programabil Division Gas DG908 GT fara firControl Wireless – Receptor tip priza.
Programabil 5+1+1 ( 4 sau 6 programe pe zilnice) sau 7 zile individual.
Ecran iluminat de dimensiuni generoase.
Raza de actiune : 125 m in camp deschis.
Memorarea programelor chiar si in cazul unei pene de curent
Functie anti-inghet – Functie protectie pompa centrala
Histereza : ±0.5ºC

Vezi detalii si pret

4. Termostat inteligent + Comanda pornit/oprit centrala

Termostat inteligent + Comanda pornit/oprit centralaTermostat inteligent de camera (zona), cu display, cu interconectare via RadioFrecventa cu receptorul ce actioneaza pornirea/oprirea Centralei Termice.
Declansarea pornirii/opririi centralei se efectueaza la depasirea mai mare sau egala cu +/-0.3 grade Celsius a temperaturii tinta.
Receptorul ce actioneaza pornirea/oprirea Centralei Termice are 2 canale de intrare ce ii permite primirea comenzilor de la 2 termostate.

Vezi detalii si pret

5. Termostat de ambient CONTER CT3W fara fir

Termostat de ambient CONTER CT3W fara firTermostat universal ce poate controla o intreaga gama de echipamente de incalzire si racire incluzand centrale termice pe gaz.
Sensibilitatea de comutare: 0,2°C sau 0,3°C .
Domeniul de reglaj al temperaturii: 10-30°C, din 0,5°C in 0,5°C.
Temperatura antiinghet: 7°C.
Raza de actiune: ~30m in cladiri.
Tensiunea de alimentare: 2 x 1,5V, baterii alcaline tip AA (R6).

Vezi detalii si pret

6. Termostat de ambient Computherm Q7 RF, wireless, programabil

Termostat de ambient Computherm Q7 RFTermostatul este mobil, nu necesita legatura electrica prin cablu la cazan, el este un emitator care trimite semnale de radiofrecventa receptorului.
Poate comanda un aparat de incalzire sau racire, climatizare
Sensibilitatea acestuia este de +-0.1, +-0.2 sau +-0.3 grC.
Afisaj electronic iluminat ce indica atat temperatura setata cat si temperatura din camera.
Permite program separat pentru fiecare zi a saptamanii.
Functia COPY permite copierea programului pe alta zi.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată