Cel mai bun tocător de crengi

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (13 voturi, media: 4,69 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun tocător de crengi pentru acasă? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă tocatorul de crengi potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun tocator de crengiGrădinăritul este o activitate foarte plăcută atunci când nu te va obosi peste măsură.

Dacă te ocupi deja de ceva vreme de propria gradină, atunci ești de acord că pregătirea sau curățarea grădinii după iarnă sau după o furtună este una din cele mai solicitante sarcini de grădinărit care poate să îți taie destul de mult cheful.

Din fericire, există pe piață mai multe utilaje care pot face viața de grădinar mult mai ușoară, astfel încât tu să te poți bucura doar de partea frumoasă a acestui hobby.

Un astfel de utilaj este tocătorul de crengi. Află aici cum alegi cel mai bun tocător de crengi?

Top 3 tocătoare de crengi recomandate

Avantajele unui tocător de crengi

O astfel de mașinărie este ideală pentru a putea curăța rapid și foarte eficient crengile și alte reziduuri vegetale care pot apărea în grădina casei tale. Cu siguranță îți dorești o grădină cu un gazon curat, sau un sol suficient de curat încât să îl poți prelucra fără probleme.

În ambele situații tocătorul de crengi este cea mai bună alegere. Nu doar că vei avea o grădină mult mai curată, dar resturile tocate le vei putea refolosi ulterior ca îngrășământ natural pentru plante.

Cel mai bun tocător de crengi: cum alegi

Trebuie să știi că prețul unui asemenea utilaj variază foarte mult în funcție de puterea motorului, dimensiune, brand sau noutate. Poate că te întrebi care este diferența dintre un tocător de crengi de 800 de lei și unul de 4000 de lei.

Ei bine, înainte de a face o investiție este necesar să cunoști toți factorii luați în calcul în stabilirea unui preț. Cum îți poți da seama că produsul la care te uiți are cel mai bun raport calitate/preț, și de unde știi că este alegerea potrivită pentru casa și grădina ta? Ne propunem să îți răspundem cât de bine putem la aceste întrebări în acest ghid de cumpărături.

Vei afla care sunt principalele caracteristici pe care cel mai bun tocător de crengi trebuie să le aibă pentru a se plia perfect pe necesitățile gospodăriei tale. Așadar, în alegerea ta ține cont de următoarele aspecte importante:

Tipul de tocător de crengi

Tocator de crengi performantExistă mai multe tipuri de tocător de crengi care se diferențiază în funcție de tipul de alimentare sau de metoda de mărunțire. Așadar, principalele tipuri de tocătoare de crengi sunt:

  • Tocătorul cu alimentare pe bază de carburant

Tocătorul pe bază de benzină este o alegere bună dacă ai o grădină de dimensiuni mai mari și este necesar să fărâmițezi crengi ceva mai voluminoase. Deoarece sunt dotate cu un motor cu ardere internă, acestea sunt cele mai performante tipuri de tocătoare de resturi vegetale, dar au și un preț ceva mai mare.

Deoarece nu depinde de o sursă de electricitate, vei putea plasa și folosi acest tocător în orice colț al gospodăriei tale, deci pe partea de portabilitate, tocătorul pe bază de carburant este mai avantajos.

Dezavantajul apare, evident la preț, atât cel de achiziționare cât și cel de întreținere, și la zgomotul emis, care este mai deranjant decât în cazul tocătorului electric.

  • Tocătorul cu alimentare pe bază de electricitate

Conectat la o priză, tocătorul de crengi electric este capabil să fărâmițeze iarba, frunzele, spinii sau arbuștii mici. Este varianta ideală dacă ai o grădină mică a cărei nevoi de curățare nu sunt foarte ample sau solicitante.

Asta pentru că motorul nu are o putere la fel de extinsă ca în cazul tocătorului pe carburant. Ca avantaje importante însă, putem amintii prețul mult mai redus și eliminarea poluării, fiind un tocător foarte prietenos cu mediul înconjurător.

  • Tocătorul de impact

Tocătorul cu mărunțire prin impact este modelul convențional, cel mai ușor de găsit și cel mai accesibil ca preț. Cu toate acestea, este și cea mai zgomotoasă variantă. Resturile vegetate sunt secționate și porționate prin intermediul unei lame interne rotative, proces care produce un zgomot destul de intens și deranjant.

Chiar dacă pe tine nu te deranjează zgomotul, este necesar să ții cont și de vecini, în special dacă locuiești în mediul urban.

  • Tocătorul cu strivire

Un tocător care funcționează cu ajutorul unei turbine ce mărunțește foarte bine iarba, frunzele sau crengile din grădină. Resturile ce se colectează în urma procesului vor putea fi refolosite ca îngrășământ natural pentru plante, sau ca pansament termic pe timp de iarnă pentru rădăcini sau tuberculi.

Ai avantajul unui proces de funcționare silențios și un produs final care poate fi reciclat. Unicul dezavantaj îl constituie prețul, și îți recomandăm să cumperi un asemenea tocător doar dacă ai un buget generos.

Puterea motorului

Cel mai bun tocător de crengi are o putere a motorului ce depășește 2000W și poate ajunge până la 3500W. Se recomandă un tocător cu o putere de minim 2000W pentru o utilizare moderată, atunci când nu vei folosi foarte frecvent tocătorul și nici nu vei toca crengi, ci doar iarbă, frunze sau arbuști tineri.

Dacă ești în căutarea a ceva mai performant, intenționând să folosești tocătorul ceva mai des și să îi soliciți forța pentru sarcini mai complexe, ai nevoie de un motor cu o putere mai mare, între 2500W și 3500W.

Dacă ai grădini mai mari sau vei folosi tocătorul în culturile pomicole, cel mai bun tocător de crengi pentru tine este unul pe bază de carburant, cu un diametru de tăiere mai mare, și cu o putere a motorului cât mai mare.

Diametrul de tăiere

Diametru de taiere tocator crengiSe referă la diametrul maxim pe care îl poate avea o creangă pentru a putea să fie mărunțită. Este bine să ții cont de acest detaliu și să nu forțezi utilajul cu crengi de diametru mai mare, deoarece îl vei degrada destul de rapid.

Asigură-te că vei cumpăra un tocător de crengi, nu de iarbă, de multe ori diferența constând chiar în acest indice de funcționare. Cele mai multe tocătoare de crengi au un diametru maxim de tăiere de până la 35mm.

Capacitatea rezervorului de colectare a resturilor

În mod evident, după fărâmițare resturile vor fi colectate într-un rezervor sau sac. Interesul tău este ca acest sac să fie cât mai mare pentru a nu fi nevoit să îl golești foarte des. Orice valoare ce depășește 50l este o alegere bună.

Debitul de procesare

Este un aspect important deoarece poate să îți ofere un indiciu cu privire la viteza de lucru. Bineînțeles că îți dorești ca un astfel de tocător să își facă treaba cât mai repede, iar cu cât debitul de procesare este mai mare, cu atât mai rapid vei termina treaba.

Dacă vei folosi tocătorul pentru casă, un debit de 80-100 kg/h este mai mult decât suficient pentru nevoile tale care nu sunt foarte pretențioase. Dacă tocătorul va fi folosit în scop profesional, pentru pomicultură de exemplu, ai nevoie de un debit ce depășește 200 kg/h.

Dimensiuni și greutate

Cu cât un tocător de crengi este mai voluminos, fie că vorbim despre volumul motorului sau al rezervorului, și cu cât puterea motorului va fi mai mare, cu atât va fi mai greu. De aceea asigură-te că vine echipat cu roți rezistente și destul de mari pentru a putea fi manevrat cu ușurință, chiar și de o singură persoană.

Pâlnia, locul prin care vor intra crengile prima dată trebuie să fie cât mai mare. Cele mai bune modele includ un capac pentru pâlnie și un dispozitiv pentru împingerea crengilor în tocător.

Materialul cuțitelor

Calitatea cuțitelor este foarte importantă pentru a garanta și prelungii funcționarea optimă a utilajului. Acestea trebuie să fie fabricate mereu din oțel, tăiate cu laser și foarte bine ascuțite pentru a face față cu succes oricărui tip de reziduu vegetal introdus în tocător.

Mentenanță

Dacă investițiile ulterioară într-un astfel de utilaj nu îți surâd, te sfătuim să alegi un tocător electric. E ușor de întreținut și nu presupune multe cheltuieli de mentenață. Pe de altă parte, performanța sporită a tocătorului cu benzină, te va costa în timp, deoarece e mai dificil de întreținut, se strică mai des și trebuie să investești în combustibil.

Siguranță

Siguranta tocator de crengiEste normal să îți dorești să lucrezi în siguranță cu un astfel de utilaj, la urma urmei vorbim de niște cuțite foarte ascuțite, și un motor care poate prezenta pericole atunci când este defect. De aceea este bine de știut că sunt modele ce includ o funcție ce nu permite pornirea utilajului, dacă toate componentele sale nu sunt montate în mod corect.

Producători și garanție

Ca de obicei, o reputație bună a unei firme producătoare, garantată de părerile pozitive a celorlalți utilizatori mulțumiți, îți va face alegerea mult mai ușoară. Și în acest caz există furnizori consacrași pentru produsele lor ce se adresează profesioniștilor, și furnizori cu produse semi-profesionale, numai bune de folosit în curtea casei.

Brand-urile Bosch, Makita, Al-Ko sau Zanon, sunt consacrate pentru produsele lor de mare calitate. Acestea sunt perfecte pentru profesioniști, dar și prețul este pe măsura reputației.

Puțin mai jos se clasează: Skil, Einhell, Hecht, Fieldman, sau Stayer, producători de tocătoare de crengi la un preț mai accesibil, de calitate destul de bună, dar care nu se ridică la standarde de profesionalism ridicate. Sunt varianta ideală pentru o gospodărie.

Garanția trebuie să fie neapărat de minim 2 ani.

Cel mai bun tocător de crengi: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, dar și de părerile cumpărătorilor, vă recomandăm în continuare câteva modele de tocătoare de crengi care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Tocator de crengi pe benzina Hecht 6173

Tocator de crengi pe benzina Hecht 6173

Tocator semiprofesional recomandat pentru taierea in aer liber fara necesitatea racordarii acestuia la curent electric.
Motor pe benzina, puternic, de 6 CP, propulsat de un motor cu 4 timpi HECHT OHV, este capabil sa ofere o putere suficienta pentru taierea lina si precisa a crengilor.
Este dotat cu sasiu metalic, rezistent la socuri, totusi mentinand o greutate scazuta pentru o deplasare si manevrabilitate cat mai usoara.

Vezi detalii si pret

2. Tocator de resturi vegetale Bosch AXT Rapid

Tocator de resturi vegetale Bosch AXT RapidMotor Highspeed Powerdrive Bosch cu un cuplu de 12 Nm.
Dop practic pentru impingerea din spate fara probleme si trecerea rapida a materialului de tocat.
Cutit din otel calit extra.
Capacitate de taiere de pana la 35 mm pentru o tocare in forta.
Palnie pentru un volum mare de umplere si antrenare usoara.
Debit ridicat de material, de pana la 80 kg/h.

Vezi detalii si pret

3. Tocator pentru crengi electric Hecht 626 Silent 2600W

Tocator pentru crengi electric Hecht 626 SilentTocatorul de gradina Hecht 626 Silent se utilizeaza in gradina pentru tocarea crengilor dar si a frunzisului.
Tocatorul are o capacitate mare de taiere a crengilor, cu grosimi de pana la 40 mm.
Confort crescut la pornire, datorita motorului electric cu protectie la suprasarcina.
Utilizare in mod continuu pentru o perioada indelungata datorita modului inovator de concepere al motorului.

Vezi detalii si pret

4. Tocator de gradina electric GSS 2500

Tocator de gradina electric GSS 2500Tocator de crengi de inalta performanta si fara zgomot cu un sistem automat de absorbtie a socurilor, fara recul si care poate taia copaci mai mari, garduri vii, arbusti.
Are o gura de umplere mare care usureaza introducerea crengilor pentru taiere.
Comutatorul de siguranta integrat ofera un maxim de securitate.
Cu atragere automata si silentioasa pentru tocarea extrem de confortabila.
Capacitate de taiere de pana la 40 mm pentru o tocare in plina forta.
Cutie colectoare practica 55 l.

Vezi detalii si pret

5. Tocator resturi vegetale Heinner VTRV001

Tocator resturi vegetale Heinner VTRV001Tocator resturi vegetale Heinner VTRV001 este un produs special pentru gradina si curte, dedicat curateniei de iarna si primavara absolut necesare pentru a avea o gradina si un gazon perfect.

Putere mare: 2500 W – Turatie: 4500 rpm
Grosime maxima: 4,5 cm lemn.
Usor de transportat.
Greutate redusa.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată