Cuprins
- 1 Top 3 tocătoare de crengi recomandate
- 2 Avantajele celui mai bun tocător de crengi
- 3 Cel mai bun tocător de crengi: cum alegi
- 3.1 Tipul de tocător de crengi
- 3.2 Puterea motorului tocătorului de crengi
- 3.3 Diametrul de tăiere al tocătorului de crengi
- 3.4 Capacitatea rezervorului de colectare a resturilor
- 3.5 Debitul de procesare al tocătorului de crengi
- 3.6 Dimensiunile și greutatea tocătorului de crengi
- 3.7 Materialul cuțitelor tocătorului de crengi
- 3.8 Mentenanța tocătorului de crengi
- 3.9 Siguranța tocătorului de crengi
- 3.10 Producători și garanție
- 4 Cel mai bun tocător de crengi: recomandări
- 5 Întrebări frecvente despre tocătoarele de crengi
Cum alegi cel mai bun tocător de crengi pentru acasă în 2025? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă tocătorul de crengi potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Grădinăritul este o activitate foarte plăcută atunci când nu te va obosi peste măsură.
Dacă te ocupi deja de ceva vreme de propria gradină, atunci ești de acord că pregătirea sau curățarea grădinii după iarnă sau după o furtună este una din cele mai solicitante sarcini de grădinărit care poate să îți taie destul de mult cheful.
Din fericire, există pe piață mai multe utilaje care pot face viața de grădinar mult mai ușoară, astfel încât tu să te poți bucura doar de partea frumoasă a acestui hobby.
Un astfel de utilaj este tocătorul de crengi. Află aici cum alegi cel mai bun tocător de crengi?
Top 3 tocătoare de crengi recomandate
- Tocator pentru crengi si resturi vegetale HECHT 6421, benzina 13 CP
- Tocator semiprofesional recomandat pentru taierea in aer liber fara necesitatea racordarii acestuia la curent electric.
- Vezi detalii si pret
- Tocator crengi si resturi vegetale electric Makita UD2500
- Este un tocator electric silentios pentru casa si gradina avand un panou de comanda cu sistem anti-blocare si buton inainte/inapoi.
- Vezi detalii si pret
- Tocator de crengi si resturi vegetale electric Bosch AXT Rapid
- Motor Highspeed Powerdrive Bosch cu un cuplu de 12 Nm. Capacitate de taiere de pana la 35 mm pentru o tocare in forta.
- Vezi detalii si pret
Avantajele celui mai bun tocător de crengi
O astfel de mașinărie este ideală pentru a putea curăța rapid și foarte eficient crengile și alte reziduuri vegetale care pot apărea în grădina casei tale. Cu siguranță îți dorești o grădină cu un gazon curat, sau un sol suficient de curat încât să îl poți prelucra fără probleme.
În ambele situații tocătorul de crengi este cea mai bună alegere. Nu doar că vei avea o grădină mult mai curată, dar resturile tocate le vei putea refolosi ulterior ca îngrășământ natural pentru plante.
Cel mai bun tocător de crengi: cum alegi
Trebuie să știi că prețul unui asemenea utilaj variază foarte mult în funcție de puterea motorului, dimensiune, brand sau noutate. Poate că te întrebi care este diferența dintre un tocător de crengi de 800 de lei și unul de 4000 de lei.
Ei bine, înainte de a face o investiție este necesar să cunoști toți factorii luați în calcul în stabilirea unui preț. Cum îți poți da seama că produsul la care te uiți are cel mai bun raport calitate/preț, și de unde știi că este alegerea potrivită pentru casa și grădina ta? Ne propunem să îți răspundem cât de bine putem la aceste întrebări în acest ghid de cumpărături.
Vei afla care sunt principalele caracteristici pe care cel mai bun tocător de crengi trebuie să le aibă pentru a se plia perfect pe necesitățile gospodăriei tale. Așadar, în alegerea ta ține cont de următoarele aspecte importante:
Tipul de tocător de crengi
Există mai multe tipuri de tocător de crengi care se diferențiază în funcție de tipul de alimentare sau de metoda de mărunțire. Așadar, principalele tipuri de tocătoare de crengi sunt:
- Tocătorul de crengi cu alimentare pe bază de carburant
Tocătorul pe bază de benzină este o alegere bună dacă ai o grădină de dimensiuni mai mari și este necesar să fărâmițezi crengi ceva mai voluminoase. Deoarece sunt dotate cu un motor cu ardere internă, acestea sunt cele mai performante tipuri de tocătoare de resturi vegetale, dar au și un preț ceva mai mare.
Deoarece nu depinde de o sursă de electricitate, vei putea plasa și folosi acest tocător în orice colț al gospodăriei tale, deci pe partea de portabilitate, tocătorul pe bază de carburant este mai avantajos.
Dezavantajul apare, evident la preț, atât cel de achiziționare cât și cel de întreținere, și la zgomotul emis, care este mai deranjant decât în cazul tocătorului electric.
- Tocătorul de crengi cu alimentare pe bază de electricitate
Conectat la o priză, tocătorul de crengi electric este capabil să fărâmițeze iarba, frunzele, spinii sau arbuștii mici. Este varianta ideală dacă ai o grădină mică a cărei nevoi de curățare nu sunt foarte ample sau solicitante.
Asta pentru că motorul nu are o putere la fel de extinsă ca în cazul tocătorului pe carburant. Ca avantaje importante însă, putem amintii prețul mult mai redus și eliminarea poluării, fiind un tocător foarte prietenos cu mediul înconjurător.
- Tocătorul de crengi de impact
Tocătorul cu mărunțire prin impact este modelul convențional, cel mai ușor de găsit și cel mai accesibil ca preț. Cu toate acestea, este și cea mai zgomotoasă variantă. Resturile vegetate sunt secționate și porționate prin intermediul unei lame interne rotative, proces care produce un zgomot destul de intens și deranjant.
Chiar dacă pe tine nu te deranjează zgomotul, este necesar să ții cont și de vecini, în special dacă locuiești în mediul urban.
- Tocătorul de crengi cu strivire
Un tocător care funcționează cu ajutorul unei turbine ce mărunțește foarte bine iarba, frunzele sau crengile din grădină. Resturile ce se colectează în urma procesului vor putea fi refolosite ca îngrășământ natural pentru plante, sau ca pansament termic pe timp de iarnă pentru rădăcini sau tuberculi.
Ai avantajul unui proces de funcționare silențios și un produs final care poate fi reciclat. Unicul dezavantaj îl constituie prețul, și îți recomandăm să cumperi un asemenea tocător doar dacă ai un buget generos.
Puterea motorului tocătorului de crengi
Cel mai bun tocător de crengi are o putere a motorului ce depășește 2000W și poate ajunge până la 3500W. Se recomandă un tocător cu o putere de minim 2000W pentru o utilizare moderată, atunci când nu vei folosi foarte frecvent tocătorul și nici nu vei toca crengi, ci doar iarbă, frunze sau arbuști tineri.
Dacă ești în căutarea a ceva mai performant, intenționând să folosești tocătorul ceva mai des și să îi soliciți forța pentru sarcini mai complexe, ai nevoie de un motor cu o putere mai mare, între 2500W și 3500W.
Dacă ai grădini mai mari sau vei folosi tocătorul în culturile pomicole, cel mai bun tocător de crengi pentru tine este unul pe bază de carburant, cu un diametru de tăiere mai mare, și cu o putere a motorului cât mai mare.
Diametrul de tăiere al tocătorului de crengi
Se referă la diametrul maxim pe care îl poate avea o creangă pentru a putea să fie mărunțită. Este bine să ții cont de acest detaliu și să nu forțezi utilajul cu crengi de diametru mai mare, deoarece îl vei degrada destul de rapid.
Asigură-te că vei cumpăra un tocător de crengi, nu de iarbă, de multe ori diferența constând chiar în acest indice de funcționare. Cele mai multe tocătoare de crengi au un diametru maxim de tăiere de până la 35mm.
Capacitatea rezervorului de colectare a resturilor
În mod evident, după fărâmițare resturile vor fi colectate într-un rezervor sau sac. Interesul tău este ca acest sac să fie cât mai mare pentru a nu fi nevoit să îl golești foarte des. Orice valoare ce depășește 50l este o alegere bună.
Atunci când evaluezi capacitatea sacului de colectare, lucrează cu dimensiunile și volumul grădinii tale. Dacă ai o grădină extinsă cu mulți arbori, un tocător cu un sac generos îți va economisi mult timp și efort. Cu toate acestea, dacă persoana care îl utilizează nu este la fel de puternică, un sac mare si plin ar putea fi greu de mutat sau de golit.
Designul tocătorului este, de asemenea, important. Unele tocătoare de crengi au un design care facilitează golirea și manipularea sacului de colectare, ceea ce poate fi extrem de convenabil. Asigură-te că încerci să golești și să pui la loc sacul înainte de a face o achiziție, pentru a evalua dacă procesul este confortabil și accesibil pentru tine.
În cele din urmă, calitatea construcției sacului poate influența durabilitatea și funcționalitatea tocătorului de crengi în timp. Investește într-un tocător cu un sac rezistent, confecționat din materiale care să nu se deterioreze ușor și care să poată suporta greutatea resturilor de crengi mărunțite.
Debitul de procesare al tocătorului de crengi
Debitul de procesare se referă la cantitatea de material pe care tocătorul o poate mânui într-o anumită perioadă de timp, de obicei măsurat în kilograme pe oră (kg/h). Acesta poate varia în funcție de puterea motorului, diametrul de tăiere, tipul de material care urmează a fi tocat și viteză.
Debitul de procesare este un factor cheie de luat în considerare, deoarece poate avea un impact semnificativ asupra eficienței tocătorului de crengi. Un debit de procesare mare înseamnă că puteți toca o cantitate mai mare de deșeuri într-un timp mai scurt, ceea ce poate fi un avantaj real, mai ales dacă aveți o mulțime de deșeuri de grădină de procesat.
E important să îți alegi tocătorul în funcție de debitul de procesare care îți satisface cel mai bine nevoile. Dacă tocătorul tău va fi folosit în principal pentru curățarea după tăierea arborilor sau pentru trecerea la o viață mai verde prin compostare, un model cu debit de procesare mai mic poate fi suficient. Însă, pentru proiecte mai mari sau utilizări comerciale intensive, un tocător cu debit de procesare mare poate fi necesar pentru a gestiona volumele mari de deșeuri.
Dacă vei folosi tocătorul pentru casă, un debit de 80-100 kg/h este mai mult decât suficient pentru nevoile tale care nu sunt foarte pretențioase. Dacă tocătorul va fi folosit în scop profesional, pentru pomicultură de exemplu, ai nevoie de un debit ce depășește 200 kg/h.
Dimensiunile și greutatea tocătorului de crengi
Cu cât un tocător de crengi este mai voluminos, fie că vorbim despre volumul motorului sau al rezervorului, și cu cât puterea motorului va fi mai mare, cu atât va fi mai greu. De aceea asigură-te că vine echipat cu roți rezistente și destul de mari pentru a putea fi manevrat cu ușurință, chiar și de o singură persoană.
Pâlnia, locul prin care vor intra crengile prima dată trebuie să fie cât mai mare. Cele mai bune modele includ un capac pentru pâlnie și un dispozitiv pentru împingerea crengilor în tocător.
Materialul cuțitelor tocătorului de crengi
Calitatea cuțitelor este foarte importantă pentru a garanta și prelungii funcționarea optimă a utilajului. Acestea trebuie să fie fabricate mereu din oțel, tăiate cu laser și foarte bine ascuțite pentru a face față cu succes oricărui tip de reziduu vegetal introdus în tocător.
De asemenea, este important să ții cont de durata de viață a cuțitelor alese. Cuțitele din oțel inoxidabil oferă o durabilitate și o rezistență superioară, dar costă mai mult decât cele convenționale. De asemenea, este esențial să ții minte că cuțitele vor trebui să fie înlocuite sau ascuțite în timp, așa că verifică dacă tocătorul vine cu cuțite de schimb sau dacă acestea sunt ușor de găsit pe piață.
Mentenanța tocătorului de crengi
Mentenanța este esențială când vine vorba de alegerea unui tocător de crengi. În timp, componente cheie precum cuțitele, filtrul de aer sau motorul pot avea nevoie de înlocuire sau reparații.
Tocătoarele de crengi electrice se bucură de un avantaj deosebit în acest sens. Cum sunt alimentate de la rețea, ele necesită o mentenanță minimă. Este nevoie doar de curățarea regulată a rezervorului de resturi și de înlocuirea sau ascuțirea cuțitelor atunci când se constată că acestea au devenit tocite sau uzate. Nu va fi necesară întreținerea motorului, schimbul de ulei sau înlocuirea bujiilor, ca în cazul unui tocător cu motor pe benzină.
Pe de altă parte, tocătoarele de crengi cu benzină necesită o grijă mai mare. În afară de curățare, trebuie verificate și schimbate regulat uleiul, filtrul de aer și bujiile. De asemenea, se recomandă înlocuirea sau ascuțirea cuțitelor după un anumit număr de utilizări. Aceste operațiuni cer un timp și un buget mai mare, însă avantajele constau în puterea și fiabilitatea superioară pe care acestea o oferă.
Indiferent dacă optezi pentru un tocător de crengi electric sau pentru unul cu benzină, este important să ții cont de toate aspectele care implică mentenanța în calculul inițial al costului. Astfel îți vei putea face o idee clară despre cât de mult ai de investit.
Siguranța tocătorului de crengi
Este normal să îți dorești să lucrezi în siguranță cu un astfel de utilaj, la urma urmei vorbim de niște cuțite foarte ascuțite, și un motor care poate prezenta pericole atunci când este defect. De aceea este bine de știut că sunt modele ce includ o funcție ce nu permite pornirea utilajului, dacă toate componentele sale nu sunt montate în mod corect.
În plus față de caracteristica menționată mai sus, există și alte particularități legate de siguranță pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când cumperi un tocător de crengi. Un sistem de oprire automată este o altă funcție esențială. Acesta oprește mașina în situații de urgență, sau dacă detectează o suprasarcină. Astfel, riscul de avarii sau accidente domestice scade semnificativ.
Dincolo de aceste particularități tehnice, este important să ții cont și de echipamentul de protecție personal. Întotdeauna trebuie să porți ochelari de protecție, mănuși și încălțăminte adecvată atunci când folosești un tocător de crengi. Acestea te vor proteja de bucățile de lemn care pot fi aruncate și de eventualele accidente care pot surveni în timpul utilizării.
De asemenea, nu uita să te asiguri că aparatul are un întrerupător de siguranță la îndemână. Acesta îți permite să oprești imediat mașina în caz de urgență fără a fi nevoie să te deplasezi pentru a găsi întrerupătorul principal.
În final, instrucțiunile de utilizare sunt un element cheie în utilizarea în siguranță a oricărui echipament. Acestea oferă detalii despre utilizarea corectă a mașinii, despre modul de întreținere și despre măsurile de siguranță care trebuie luate. În acest sens, este vital să recitești manualul înainte de a folosi tocătorul de crengi.
Producători și garanție
Ca de obicei, o reputație bună a unei firme producătoare, garantată de părerile pozitive a celorlalți utilizatori mulțumiți, îți va face alegerea mult mai ușoară.
Și în acest caz există furnizori consacrați pentru produsele lor ce se adresează profesioniștilor, și furnizori cu produse semi-profesionale, numai bune de folosit în curtea casei.
Brand-urile Bosch, Makita, Al-Ko sau Zanon, sunt consacrate pentru produsele lor de mare calitate. Acestea sunt perfecte pentru profesioniști, dar și prețul este pe măsura reputației.
Puțin mai jos se clasează: Skil, Einhell, Hecht, Fieldman, sau Stayer, producători de tocătoare de crengi la un preț mai accesibil, de calitate destul de bună, dar care nu se ridică la standarde de profesionalism ridicate. Sunt varianta ideală pentru o gospodărie.
Garanția trebuie să fie neapărat de minim 2 ani.
Cel mai bun tocător de crengi: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, dar și de părerile cumpărătorilor, vă recomandăm în continuare câteva modele de tocătoare de crengi care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Tocator pentru crengi HECHT 6421, benzina 13 CP
Tocator semiprofesional recomandat pentru taierea in aer liber fara necesitatea racordarii acestuia la curent electric.
Cu motor pe benzina, de 13 CP, este capabil sa ofere o putere suficienta pentru taierea lina si precisa a crengilor.
Tocatorul are o capacitate mare de taiere a crengilor, cu grosimi de pana la 50 mm.
Este dotat cu sasiu metalic, rezistent la socuri, totusi mentinand o greutate scazuta pentru o deplasare si manevrabilitate cat mai usoara.
2. Tocator crengi si resturi vegetale electric Makita UD2500
Tocator electric de crengi ce combina un design modern si un motor puternic.
Este un tocator silentios pentru casa si gradina avand un panou de comanda cu sistem anti-blocare si buton inainte/inapoi.
Capacul frontal de aluminiu permite vizualizarea nivelului de umplere a containerului, fiind usor de indepartat pentru schimbarea si curatarea cutitului.
Roti mari cauciucate pentru un transport facil si care confera totodata si un control mai bun asupra tocatorului.
3. Tocator de resturi vegetale Bosch AXT Rapid
Motor Highspeed Powerdrive Bosch cu un cuplu de 12 Nm.
Dop practic pentru impingerea din spate fara probleme si trecerea rapida a materialului de tocat.
Cutit din otel calit extra.
Capacitate de taiere de pana la 35 mm pentru o tocare in forta.
Palnie pentru un volum mare de umplere si antrenare usoara.
Debit ridicat de material, de pana la 80 kg/h.
4. Tocator crengi si resturi vegetale electric Villager VC 2500
VC 2500 este echipat cu un sistem de lame conice care taie crengile in cele mai mici piese.
Biomasa astfel obtinuta este potrivita pentru fabricarea brichetelor de lemn de foc.
Rotile pentru manevrare usoara.
Constructie usoara.
Potrivit pentru producerea biomasei.
Putere: 2500 W.
Volum cos colector: 40 l.
5. Tocator pentru crengi electric Hecht 626 Silent 2600W
Tocatorul de gradina Hecht 626 Silent se utilizeaza in gradina pentru tocarea crengilor dar si a frunzisului.
Tocatorul are o capacitate mare de taiere a crengilor, cu grosimi de pana la 40 mm.
Confort crescut la pornire, datorita motorului electric cu protectie la suprasarcina.
Utilizare in mod continuu pentru o perioada indelungata datorita modului inovator de concepere al motorului.
Întrebări frecvente despre tocătoarele de crengi
Atunci când ești în căutarea unui tocător de crengi eficient, este posibil să ai întrebări despre aspectele pe care trebuie să le iei în considerare. Iată cinci întrebări frecvente și răspunsurile lor pentru a-ți facilita alegerea.
Ce este un tocător de crengi?
Un tocător de crengi este o unealtă special concepută pentru a zdrobi, măcina sau tăia crengi și resturi vegetale în bucăți mici, care pot fi folosite ca îngrășământ sau eliminate mai ușor.
De ce să folosesc un tocător de crengi în loc să ard resturile?
Utilizarea unui tocător de crengi în loc să arzi resturile are mai multe avantaje. În primul rând, te ajută să reduci cantitatea de deșeuri de grădină. În al doilea rând, crengile măcinate pot fi folosite ca îngrășământ natural pentru sol, îmbunătățind calitatea acestuia. În cele din urmă, arderea crengilor poate fi periculoasă și este de multe ori ilegală.
Cum pot alege tocătorul de crengi cel mai potrivit necesităților mele?
Alegerea unui tocător de crengi depinde de mai mulți factori, printre care tipul de vegetație pe care îl ai în grădină și cât de des dorești să-l folosești.
De asemenea, puterea motorului, diametrul de tăiere și capacitatea rezervorului de colectare a resturilor sunt detalii importante de luat în considerare.
Cât de des trebuie să înlocuiesc cuțitele unui tocător de crengi?
Înlocuirea cuțitelor variază în funcție de frecvența de utilizare a tocătorului și de tipul de crengi pe care le procesezi. În general, se recomandă să înlocuiești cuțitele o dată pe an sau atunci când observi că eficiența tocătorului scade.
Există riscul ca tocătorul de crengi să se blocheze?
În ciuda proiectării lor eficiente, există întotdeauna posibilitatea ca un tocător de crengi să se blocheze dacă încerci să procesezi crengi prea mari sau prea dure. Prin urmare, este important să alegi un model care dispune de un sistem eficient de reversare pentru a preveni eventualele blocaje.