Cuprins
- 1 Top 3 tocătoare electrice recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun tocător electric?
- 3 Cum alegi cel mai bun tocător electric
- 4 Concluzie
- 5 Cel mai bun tocător electric: recomandări
Cum alegi cel mai bun tocător electric în 2024? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă tocătorul electric potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Fructele și legumele trebuie să fie parte principală a alimentației noastre.
Totuși, mulți nu reușesc să le includă în dieta lor în măsura în care și-ar dori și pentru că e nevoie de mult timp pentru a le pregăti pentru un preparat.
Un tocător electric de legume însă îți salvează foarte mult timp, astfel că poți petrece mai puțin timp în bucătărie, reușind să te bucuri în același timp de o dietă mai diversificată și mai sănătoasă.
Află din acest articol cum poți alege cel mai bun tocător de legume electric.
Top 3 tocătoare electrice recomandate
- Tocator KitchenAid Classic Empire Red 5KFC3516EER
- Aparatul are 2 viteze de functionare: una rapida (butonul Chop) si una mai inceata pentru realizarea piureurilor (butonul Purée).
- Vezi detalii si pret
- Tocator Russell Hobbs Desire 24660-56
- Mini Tocatorul Desire combina performantele extraordinare cu aspectul impresionant intr-un design compact.
- Vezi detalii si pret
- Tocator Bosch MMR08R2, 400 W, 0.8 l, Rosu
- Aparat de maruntit compact, pentru procesare rapida prin mixare sau maruntire.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun tocător electric?
Cel mai bun tocător electric este un electrocasnic mic ce își poate găsi loc și utilitate în orice bucătărie. Este o unealtă utilă indiferent dacă îți place sau nu să gătești. Atunci când este ales corect, va fi folosit din plin și se va dovedi a fi o alegere foarte bună.
Acesta este capabil să toace aproximativ cât de mărunt vrei legume și fructe, fără a fi nevoie de prea mult efort din partea ta și într-un timp foarte scurt.
Cum alegi cel mai bun tocător electric
Oferta de pe piață este foarte bogată. De aceea poate fi dificil să îți dai seama care model este cel mai bun pentru tine. Primul pas este acela de a-ți cunoaște foarte bine obiceiurile și nevoile culinare.
De asemenea, este bine să ții cont de cât de des și pentru câte persoane gătești. Vei găsi modele mai mult sau mai puțin performante, cu mai multe funcții speciale sau foarte simple.
Diferențele de preț sunt un bun indiciu al calității, dar, de cele mai multe ori, prețurile mai mari sunt dictate de funcționalități speciale de care se poate să nu ai nevoie. De aceea, trebuie să studiezi foarte bine, ce caracteristici sunt necesare în cazul tău.
Vei putea face o achiziție fiind foarte bine informat după ce vei studia acest ghid de cumpărături.
După ce îl vei parcurge vei înțelege ce putere, capacitate, funcții și elemente de siguranță trebuie să aibă cel mai bun tocător de legume în cazul tău.
Mai mult, la final găsești o listă cu cele mai bune tocătoare disponibile chiar acum la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Iată așadar detaliile pe care trebuie să le cunoști:
Materialul tocătorului electric
Va trebui să urmărești acest aspect dacă vrei un aparat fiabil care să poată fi folosit pentru o mare varietate de legume. Te va interesa atât materialul lamelor, cât și materialul bolului sau al carcasei.
Materialul bolului
Bolul poate fi din plastic sau sticlă. Este obligatoriu ca acesta să fie din material transparent, de preferat necolorat. Variantele colorate sunt potrivite în cazul opțiunilor ce îți permit să faci Smoothie-uri pe care să le păstrezi în același recipient. O sticla sau un plastic colorat va împiedica razele de lumină să altereze mai rapid preparatul.
Cât despre variantele de sticlă versus plastic, vei observa că cele de sticlă vor fi mai scumpe. În ciuda faptului că poate fi spartă sau crăpată ușor într-un moment de neatenție, sticla este un material foarte potrivit pentru alimente.
Se curăță foarte ușor, chiar la mașina de spălat vase, nu se pătează și nu păstrează mirosul alimentelor. De asemenea, nu există riscul de toxicitate ce se poate transfera în alimente. Un dezavantaj este greutatea recipientului.
Acesta poate fi greu de manevrat de persoane în vârstă sau bolnave. Alege un aparat cu un recipient din sticlă cu pereți cât mai groși.
Tocătoarele de legume cu recipient din plastic sunt ușoare și, deși se pot crăpa, șansele sunt mai reduse decât în cazul celor din sticlă. Cu toate acestea, plasticul va rămâne impregnat de mirosuri puternice, cum e cel de ceapă și usturoi și se va păta, mai ales de la morcovi sau suc de roșii.
Pe de altă parte, aparatele cu recipient din plastic vor fi mai ieftine. Plasticul trebuie să fie fără BPA pentru a fi sigur în contact cu alimentele. Caută simbolul sau mențiunea BPA FREE.
Materialul aparatului
Poate fi din plastic sau metal. Cele din metal sunt mai trainice și mai scumpe. Sunt recomandate pentru o utilizare mai intensă. Utilizatorul convențional se va bucura de un aparat cu corp din plastic dur de bună calitate.
Acesta poate fi mat sau lucios, cu mențiunea că variantele lucioase sunt mai ușor de curățat. Dar amprentele vor fi mai vizibile. Variantele mate vor reține mai bine petele, dar se murdăresc în general mai greu.
Materialul lamelor
Lamele pot fi fabricate din oțel sau din inox. Evident, vei vrea să cauți un model cu lame din inox. Cele din oțel de slabă calitate sunt încorporate în modele care sunt foarte ieftine.
Deci dacă un tocător de legume electric este foarte ieftin, cel mai probabil s-a făcut compromis și la calitatea materialului lamelor și vei vrea să eviți asta.
Lamele de slabă calitate sunt susceptibile la rugină, îndoire ciobire și chiar rupere. Vei observa că nu fac față stocării legumelor mai dense cum ar fi cartoful sau dovleacul.
Lamele din oțel inoxidabil însă sunt mult mai rezistente din toate punctele de vedere. Nu se pătează, nu se ciobesc, le poți spăla la mașina de spălat vase și nu vor ruginii.
Dacă producătorul nu menționează materialul lamelor, acesta este deja un semnal de alarmă.
Totuși, poți consulta părerea altor utilizatori pentru a afla dacă aceștia au avut experiențe neplăcute cu lamele. Inclusiv mențiunile referitoare la supraîncălzirea aparatului pot indica o calitate slabă a lamelor. Când acestea nu sunt de calitate se vor bloca forțând motorul aparatului.
Capacitatea tocătorului electric
Numărul de persoane care vor mânca la aceeași masă te vor ajuta să iei cea mai bună decizie când vine vorba de capacitatea tocătorului de legume electric. Acesta are în mod natural o dimensiune mai mică decât un robot de bucătărie, ceea ce poate fi în avantajul tău dacă gătești pentru 2-3 persoane.
O familie mică, ce mănâncă un număr moderat de legume în fiecare zi va beneficia cel mai mult de un model cu o capacitate mai mică. În cazul celor cu familii de 4-5 membrii sau mai mulți, este recomandat să se aleagă modele cu capacitate mai mare, care să permită tocarea tuturor legumelor necesare într-o singură sesiune.
În general poți folosi tocătorul electric de legume și pentru a face piureuri, supe cremă, smoothie-uri sau sosuri. În acest caz, vei aprecia un recipient care este gradat.
Puterea tocatorului electric
Puterea unui astfel de aparat este calculată în watti. Un număr mai mare de Watti va însemna un model mai puternic.
Ce poate face un model mai puternic? Poate toca o cantitate mai mare de legume într-un timp mai scurt, cu uzură minimă asupra motorului. Îl vei putea folosi la sarcini mai grele pentru perioade mai îndelungate, fără ca aparatul să se supra-încălzească.
Valorile de pe piață variază între 60 W pentru modele foarte mici, la 600 W pentru modele avansate.
O valoare de mijloc este ideală pentru un utilizator convențional, în timp ce aceia care lucrează în domeniul culinar vor avea nevoie de aparate cu o putere cât mai mare. Acestea au și o durata de funcționare în timp mai mare, deci investiția merită în majoritatea cazurilor.
Ca dezavantaj intervine prețul. Cu cât puterea este mai mare cu atât aparatul costă mai mult și consumul de energie este mai mare.
Lamele tocătorului electric
Pe lângă materialul din care este realizată lama aparatului, trebuie să fii atent și la design-ul acesteia. Cel mai bună tocător de legume electric, va veni la pachet cu mai multe modele de lame, folosite pentru a obține tipuri de tăieturi diferite.
Astfel pachetul de livrare poate include lame interschimbabile după cum urmează:
- Lamă pentru tocarea legumelor moi
- Lamă pentru feliere
- Lamă pentru răzuire
De asemenea, aparatul poate oferi opțiuni de tocare diferite, sub forma unor programe predefinite pentru salsa, supe semi-cremă, tocănițe, ceapă și usturoi tocate fin, etc.
Întreținerea tocatorului electric
Unele persoane știu că dacă aparatul va avea nevoie de o întreținere minuțioasa, pur și simplu vor evita sa îl utilizeze chiar dacă îl au.
Așadar, este important să alegi un modele care este foarte simplu de curățat, de preferat la mașina de spălat vase.
De regulă, cu cât are mai puține părți, dintre care multe sunt detașabile, cu atât va fi mai simplă igienizarea acestuia după fiecare utilizare.
Dacă te întrebi, da, pentru buna funcționare a aparatului și din motive de siguranță alimentară, acesta trebuie spălat după fiecare utilizare urmând instrucțiunile producătorului.
În general însă, un tocător pentru legume electric este foarte ușor de curățat, acesta fiind singurul pas de întreținere care este necesar. Așadar, se poate dovedi cu adevărat un aparat pe care să îl folosești din plin.
Următoarele măsuri de întreținere te vor ajuta să prelungești viața acestuia:
- Fă-ți timp pentru a citi instrucțiunile de utilizare înainte de a folosi aparatul pentru prima data. Asta va rezolva eventualele confunzi ce pot duce la forțarea unor elemente.
- Spală componente foarte bine, mai ales dacă au fost utilizate pentru tocarea cărnii.
- Lamele trebuie spălate cu apă și săpun și cu un burete non abraziv.
- Asigură-te că toate componentele sunt uscate înainte de a le depozita.
- Dacă observi o scădere a performanței, în sensul că legumele nu sunt tăiate la fel de rapid sau eficient ca la început, cel mai probabil înseamnă că va trebui să înlocuiești lamele. Verifică dacă producătorul oferă lame la vânzare separat și dacă poți face singur acest schimb.
Tipul de alimente
În general, vei putea să procesezi așa cum dorești cam orice tip de fructe și legume. Totuși, unele modele sunt mai sensibile și va trebui să acorzi atenție la tipul de alimente pe care le adaugi.
De exemplu, unii producători vor recomanda să nu procesezi alimente cu sâmburi, nuci, semințe sau fructe și legume cu coajă.
Ce funcții și accesorii are cel mai bun tocător de legume electric?
Iată care sunt funcțiile speciale pe care un astfel de aparat simplu poate să le aibă. Nu uita că, cu cât funcțiile vor fi mai multe, cu atât prețul va crește.
- Trepte de viteză – în general vor exista minim 2 viteze. Acestea vor influența viteza și forța cu care legumele sunt tocate. De regulă, prima viteză este suficientă pentru o tocare superficială, sau chiar măruntă, în timp ce a doua viteză va tocă foarte mărunt legumele sau va crea paste sau piureuri.
- Buton turbo sau puls – când acesta este apăsat, și doar atunci când apăsarea este menținută de utilizator, va face ca lamele să se miște la maximul de viteză. Este o funcție ce permite un mai bun control al dimensiunii alimentelor tocate.
- Sistem de siguranță – lamele nu vor putea fi utilizate decât atunci când capacul recipientului este închis etanș.
- Accesoriu tip răzătoare
- Accesoriu de spiralare
- Lame de diferite forme și dimensiuni
- Recipient pentru băuturi din fructe
- Bol extra sau de rezervă.
- Funcție de centrifugare – înlătură surplusul de lichid de pe fructe și legume după tocarea acestora. Funcții apreciată de iubitorii de salate.
Producători
Cel mai bun tocător de legume electric va fi comercializat de un brand cu renume și cu o bună reputație. Inclusiv din motive de siguranță este recomandat să eviți produsele de la branduri no-name. Chiar dacă sunt mai ieftine, acestea nu prezintă încredere și se pot dovedi păguboase sau chiar periculoase.
Cele mai apreciate branduri existente pe piața din România pentru acest domeniu sunt: Tefal, Heinner, Oursson, Bosch. Ai cele mai multe șanse la un produs de calitate dacă alegi de la unul dintre aceste branduri.
Concluzie
Poți alege cel mai bun tocător de legume electric online. Aici vei putea găsi numeroase variante din care îl vei putea selecta destul de ușor pe cel mai potrivit pentru tine.
Spre deosebire de magazinele fizice, vei observa că online ai o mai mare varietate de produse și o mai mai mare libertate de alegere. Vei putea compara caracteristici și prețuri fără presiunea unui vânzător insistent.
Nu uita să verifici mereu și părerea altor utilizatori pentru a putea evita eventualele erori.
Acum că ai parcurs toate aceste informații ești gata să alegi cel mai bun tocător de legume electric.
Cel mai bun tocător electric: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de tocătoare electrice care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Tocator KitchenAid Classic Empire Red 5KFC3516EER
Mini chopper marca KitchenAid, ideal pentru maruntirea rapida a legumelor, fructelor si pregatirea piureurilor, totul printr-o simpla apasare de buton.
Aparatul are 2 viteze de functionare: una rapida (butonul Chop) si una mai inceata pentru realizarea piureurilor (butonul Purée).
Bolul de 830 ml nu contine BPA si poate fi spalat fara probleme in masina de spalat vase.
2 viteze de functionare: rapida (butonul Chop) si inceata pentru piureuri (butonul Purée).
Capac cu deschidere conceputa pentru a incorpora ingrediente lichide in timpul procesarii.
2. Tocator Russell Hobbs Desire 24660-56
Mini Tocatorul Desire combina performantele extraordinare cu aspectul impresionant intr-un design compact.
Intr-un contrast rosu aprins cu negru puternic, acest tocator este pe cat de aratos, pe atat de performant.
Acesta este mana de ajutor ideala din bucatarie, care va toca, marunti si felia orice ai nevoie.
Avand un singur buton simplu de utilizat, tot ce trebuie sa faci este sa il tii apasat pentru a felia, a taia cuburi si a toca orice ingredient intr-un timp foarte scurt.
3. Tocator Bosch MMR08R2, 400 W, 0.8 l, Rosu
Aparat de maruntit compact, pentru procesare rapida prin mixare sau maruntire. Poate marunti ceapa, nuci, carne frageda, iar datorita discului de emulsifiere puteti prepara creme sau albus de ou.
Container de 800 ml, pretabil pentru microunde si masina de spalat vase. Componente usor de curatat in masina de spalat vase.
Disc de emulsifiere inclus pentru creme sau albus de ou
Mod de functionare intermitenta prin apasare
4. Tocator pentru alimente Biovita Storm
Tocatorul Biovita Storm este un ajutor important in bucatarie.
Poate toca orice legume precum ceapa, fasole, cartofi, morcovi, telina dar si carne frageda.
Poate toca arahide, migdale, nuci, alune pentru a prepara unt din seminte!
Tocatorul dispune de 4 lame ascutite, din inox.
Cuplajul e din metal foarte durabil in timp.
Model foarte silentios.
5. Tocator de legume Heinner, bol sticla 1.5L
Tocatorul are un motor puternic de 500W, special construit pentru rezultate rapide si eficiente.
Tocatorul vine la pachet cu un bol de sticla de 1.5L, in care pot fi tocate cantitati considerabile de legume.
Cele trei cutite din inox sunt eficiente si durabile.
Angrenajul metalic al tocatorului asigura performanta ridicata, cu rezultate exceptionale.
Foloseste in siguranta tocatorul datorita bazei prevazute cu picioruse anti-alunecare, dar si a sistemului special creat care nu permite actionarea cutitelor fara a avea capacul montat.
6. Tocator electric Sokany SK-7002A, 300 W
Toaca carne, orice tip de legume precum ceapa, fasole, cartofi, morcovi sau telina.
Poate toca arahide, migdale, nuci, alune pentru a prepara unt din seminte.
Bol din Inox 2L Incapator si rezistent.
2 trepte de viteza – Puteti seta viteza in functie de consistenta si ingredientele folosite.
4 cutite din Inox – Sunt menite sa taie fin orice tip de aliment vrei sa folosesti in retetele tale.
Foloseste in siguranta tocatorul datorita bazei prevazute cu picioruse anti-alunecare.