Cuprins
Cum alegi cel mai bun umidificator de aer? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă umidificatorul de aer potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Ceea ce respirăm ne influențează într-o măsură foarte mare, nu doar sănătatea căilor respiratorii, ci sănătatea întregului organism.
Întrucât ne petrecem o mare parte din timp acasă, vrem să fim siguri că aerul pe care îl respirăm în încăperi, atât noi cât și copii, are toate proprietățile pentru a susține sănătatea familiei.
Un aer suficient de umed, va încuraja o respirație mai bună, pielea va avea un aspect mai sănătos, nivelul de energie va crește, iar alergiile vor fi prevenite.
În cazul în care te gândești ai observat că aerul din casa ta este prea uscat, ai nevoie urgentă de cel mai bun umidificator de aer. Află în continuare cum îl poți alege.
Top 3 umidificatoare de aer recomandate
Tabel comparativ | ||
Umidificator si purificator Clean Air Optima CA605 | Umidificator de aer Philips HU4803/01 | Umidificator de aer digital Klarstein Monaco Ultrasonic |
![]() | ![]() | ![]() |
De ce este important să cumperi cel mai bun umidificator de aer?
Calitatea aerului dintr-o încăpere poate fi influențată de schimbările de anotimp, zona geografică în care locuiești, precum și de particularitățile locuinței tale. De aceea este foarte probabil să ai nevoie de un astfel de aparat.
În nici-un caz nu ar trebui să privești cu superficialitate calitatea aerului din casă. Un aer prea uscat poate pune în pericol mai ales sănătatea copiilor, dar efecte negative vor apărea ușor și în cazul adulților.
Acestea se pot manifesta prin iritarea căilor respiratorii, piele iritată și foarte uscată, pleoape iritate, usturime în gât, și o respirație îngreunată, mai ales în timpul somnului.
Copiii au cea mai mare nevoie de un astfel de aparat care să refacă echilibrul umidității din aer, întrucât ei nu au capacitatea de a se adapta ușor,la fel ca adulții, la condiții de umiditate scăzută. Sănătatea, dar și confortul din casă, sunt profund influențate de un aspect aparent banal.
Pentru a nu te confrunta cu problemele enumerate mai sus ai nevoie ca nivelul de umiditate din aer să fie cuprins între 40% și 60%, și vei observa că pentru a ajunge la aceste valori vei avea nevoie cel mai probabil de cel mai bun umidificator pentru aer.
Cum alegi cel mai bun umidificator de aer?
Nu îți va fi greu să găsești nenumărate oferte pe piață la astfel de umidificatoare. Însă tocmai aceasta ofertă diversificată îți va face decizia mai dificilă.
Trecând peste partea de aspect, diferențele dintre umidificatoare sunt destul de subtile, ceea face dificilă depistarea unui umidificator de aer ideal pentru locuința ta.
Pentru a face cea mai buna alegere este necesar să cunoști câteva lucruri de bază despre aceste aparate. Cum funcționează de fapt?
Care este tipul de umidificator care ți se potrivește cel mai bine? Ce funcții trebuie să aibă pentru a-și justifica prețul mai ridicat?
Pentru a afla răspunsul la aceste întrebări te îndemnăm să consulți un ghid de cumpărături ca acesta de față. La sfârșitul acestui articol vei fi complet pregătit să faci o alegere pe care nu o vei regreta. Află deci, cum alegi cel mai bun umidificator de aer?
Tipul de umidificator
În funcție de modul de acțiune există 4 tipuri de umidificatoare de aer: cu jet de apă rece sau cald, cu ultrasunete sau cu ionizator. Vom aminti pe scurt câteva detalii despre fiecare.
- Umidificator cu aer rece
Are avantajul de a elimina riscul de arsuri prezent în cazul unui umidificator cu aer cald. Se cunosc două tipuri de funcționare, fie prin pulverizarea unui jet de apă fin, fie prin folosirea unui ventilator pentru crearea unui curent ce trece peste un recipient cu apă.
Ambele metode sunt la fel de eficiente. De asemenea, acest tip de umidificator poate fi folosit indiferent de anotimp fără a influența în vreun fel temperatura încăperii.
Cu toate acestea, umidificatorul cu aer rece are un dezavantaj destul de mare. Deoarece nu fierbe apa, bacteriile nu sunt eliminate corespunzător și există riscul ca acestea să fie răspândite în încăpere.
Umidificatorul este un mediu favorizant pentru dezvoltarea bacteriilor, iar dacă acesta nu este curățat temeinic, bacteriile se vor dezvolta și răspândi în voie. Asigură-te că eviți acest lucru prin curățarea cât mai deasă și temeinică a aparatului.
- Umidificatorul cu aer cald
Umidificatorul cu aer cald funcționează prin propulsarea unui jet de abur cald în încăpere, echilibrând astfel nivelul de umiditate din aer. Principalul avantaj, pe lângă efectul evident de umidificare, este faptul că aburul emis este complet sterilizat.
Asta deoarece aparatul va fierbe apa, omorând toate bacteriile, înainte de a elibera aburul. Un alt avantaj este faptul că ajuta la prevenirea răcelilor de sezon, în special în cazul celor mici.
Dezavantajul apare tocmai din cauza temperaturii aburului. Acest tip de umidificator are capacitatea de a încălzi aerul din încăperi cu până la 2 grade Celsius, de aceea nu este recomandată utilizarea lui pe timp de vară.
Deși poate fi folosit cu succes pe timp de iarnă sau în momentele în care temperaturile din casă sunt mai scăzute, trebuie să ai în vedere faptul că jetul de abur eliberat va fi totuși foarte fierbinte.
Acest lucru îți va condiționa alegerea locului în care vei amplasa umidificatorul. Copii curioși nu trebuie să aibă sub nici o formă acces la acest umidificator pentru că le poate provoca arsuri destul de urâte.
- Umidificatorul cu ultrasunete
Deși mai costisitor, umidificatorul cu ultrasunete este poate cel mai bun umidificator de aer. Este un produs mai nou pe piață și este cunoscut pentru performanțele sale remarcabile.
Funcționează datorită ultrasunetelor care provoacă vibrații rapide ce dispersează particule fine de apă în aer. Comparativ cu un umidificator tradițional, acesta are avantajul de a nu emite un sunet deranjant, ceea ce contribuie considerabil la confortul și atmosfera plăcută din casă.
Este o variantă care poate funcționa fie cu particule de apă caldă, fie cu particule de apă rece.
Cele mai performante modele vor funcționa în ambele moduri, permițându-ți să alegi temperatura particulelor evaporate în funcție de anotimp sau preferințele tale. Cu excepția costului de achiziție care poate fi mai ridicat, acest tip de umidificator nu prezintă alte dezavantaje.
- Umidificatorul cu ionizare
Cu toate că este un model destul de controversat, acesta nu are cum să facă vreun rău. Este un tip de umidificator îmbogățit cu un filtru de ionizare. Unii sunt de părere că astfel ar contribui la eliminarea particulelor de praf din încăpere, în timp ce alții sunt mai rezervați în ce privește această afirmație.
De asemenea, un alt avantaj ar putea consta în refacerea echilibrului de ioni. Se consideră că aparatele electronice elimină o cantitate mare de ioni pozitivi în aer, ceea ce ar putea avea un efect negativ asupra sănătății noastre.
Un umidificator cu ionizator eliberează ioni negativi care ar trebui să refacă echilibrul.
Capacitatea camerei și a rezervorului
Dimensiunea camerei în care vei folosi umidificatorul va influența mult alegerea ta. Vei avea nevoie de un aparat cu o capacitatea de umidificare mai mare sau mai mică, precum și cu o presiune și o putere potrivită în funcție de dimensiunile camerei.
Capacitatea de umidificare ce indică raza de acoperire a aparatului va fi indicată în descrierea produsului. Cu toate acestea, producătorii au tendința de a fi prea optimiști în ce privește această valoare.
Alege deci mereu un umidificator destinat unei încăperi ceva mai mari decât cea din locuința ta.
Capacitatea rezervorului va influența confortul de folosire. Cu cât rezervorul va fi mai mare, cu atât va fi necesar să îl umpli mai rar. Și pentru că știm că ai un stil de viață alert, este bine să alegi un umidificator cu un rezervor suficient de mare.
Acesta poate fi de cel puțin 1 litru și poate ajunge chiar la mai mulți litri. Notează însă faptul că cu cât capacitatea rezervorului va fi mai mare, cu atât umidificatorul va ocupa mai mult spațiu și va fi totodată mai greu.
Orientează-te înspre un umidificator care să îți asigure cel puțin 12 ore de funcționare fără a necesita să îi refaci plinul. De asemenea, folosește mereu apă distilată.
Aceasta va prelungi durata de funcționare a aparatului, dar va și preveni iritația căilor respiratorii provocate de mineralele din apa nedistilată.
Trepte de putere
Cel mai bun umidificator de aer îți va permite să reglezi treptele de putere. În funcție de nevoile locuinței tale, vei putea să setezi ca umidificatorul să funcționeze la o treaptă inferioară sau una superioară.
Folosit la o putere inferioară, consumul de energie electrică va fi mai redus. Cu toate acestea, chiar dacă va funcționa la o putere superioară, un umidificator nu va consuma o cantitate îngrijorătoare de curent electric.
Higrometrul
Cel mai bun umidificator de aer are un higrometru încorporat. Acesta este un măsurător de umiditate și îți recomandăm să nu cumperi un umidificator dacă nu are încorporat un higrometru.
Cu ajutorul acestui dispozitiv vei putea consulta nivelul de umiditate din aer, și chiar să îl setezi. Mai mult decât atât, cel mai bun umidificator de aer echipat cu un higrometru va porni automat atunci când nivelul de umiditate va scădea sub cel setat de tine, și se va opri în momentul în care va atinge pragul dorit.
Va scădea astfel considerabil nivelul tău de implicare în funcționarea aparatului. Tot ce va trebui să faci este să te asiguri că există suficientă apă în rezervor.
Ce funcții trebuie să aibă cel mai bun umidificator de aer?
- Indicator de nivel al apei – În cazul în care vrei să alegi un umidificator care nu are un rezervor transparent, o funcție de acest gen îți va fi foarte utilă. Astfel în momentul în care apa se va termina, vei fi notificat printr-un semnal vizual sau sonor.
- Oprire automată – În momentul în care nu va mai exista apă în rezervor această funcție va provoca oprirea automată a aparatului. Astfel durata de funcționare a umidificatorului va fi prelungită, iar accidentele nedorite, precum incendiile provocate de circuite încinse, vor fi prevenite.
- Senzori pentru umiditate și temperatură – Dacă umidificatorul pe care îl dorești nu are încorporat un higrometru, verifică existența acestor senzori de umiditate și de temperatură. Cu ajutorul acestora, puterea umidificatorului va fi reglată automat astfel încât să se asigure un nivel optim de umiditate.
- Reglarea direcției de pulverizare – îți va permite să ajustezi poziția tijei de eliminare a aburului în așa fel încât să fie îndreptată mereu spre un spațiu neocupat din încăpere.
- Nivelul de zgomot – Alege mereu un umidificator de aer cu un nivel de zgomot scăzut indiferent de treapta de putere pe care este setat. Întrucât acesta va funcționa mai ales pe timpul nopții, este necesar ca zgomotul să nu deranjeze.
- Recipient pentru aromaterapie – unele modele vor fi echipate cu un astfel de recipient ceea ce îți va permite să le folosești și pe post de difuzor pentru aromaterapie. Trebuie doar să acorzi o atenție specială tipului de ulei deoarece unele pot afecta în mod negativ căile respiratorii ale copiilor.
- Cablul de alimentare – trebuie să fie suficient de lung pentru a-ți permite să așezi umidificatorul la o înălțime considerabilă față de priză.
- Display – pe un ecran cu lumini LED vor fi afișate informațiile cu privire la temperatura aburului, procentul de umiditate sau nivelul de apă din rezervor.
Garanție
Deși puțin probabil, se poate întâmpla ca aparatul ales să aibă unele defecte de fabricație, sau să se defecteze în timp din motive independente de tine. În acest caz garanția de la producător va fi deosebit de utilă. Alege un producător care îți va oferi o garanție cuprinsă între 12 și 24 de luni.
De asemenea, nu te baza doar pe descrierea produselor atunci când vei cumpăra un umidificator. Pentru a te asigura că vei achiziționa cel mai bun umidificator de aer este bine să consulți să părerile altor cumpărători. Așa îți vei putea face o părere completă despre un anumit model.
Cel mai bun umidificator de aer: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de umidificatoare de aer care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Umidificator si purificator Clean Air Optima CA605
Umidificator cu vapori reci sau calzi, potrivit pentru spatii de pana la 65mp.
Dotat cu display digital care indică valoarea umidității relative dorite și umiditatea relativă reală din incapere
Foarte silentios putand fi folosit si pe timpul noptii.
Functie de Ionizare care poate fi folosita doar cand doriti sa purificati aerul din incapere.
Timer oprire 12 ore – Telecomanda
Protectie sporita impotriva calcarului si a bacteriilor cu ajutorul filtrului ceramic nano-silver, care nu necesita schimbare periodica, acestea se pot curata cu otet.
2. Umidificator de aer Philips HU4803/01
Acest umidificator de aer Philips ofera un sistem de evaporare avansat cu trei etape si tehnologia NanoCloud, ceea ce ofera un aer umed, sanatos si confortabil, fara sa se formeze ceata in casa ta.
Distribuie uniform aerul umidificat in intreaga camera.
Umidificatorul de aer Philips iti permite sa alegi intre o umiditate a aerului de 40%, 50% si 60%, pentru confort maxim.
Modul automat utilizeaza senzorul digital pentru a monitoriza constant umiditatea aerului si va porni si opri umidificatorul ori de cate ori este necesar.
3. Umidificator de aer digital Klarstein Monaco Ultrasonic
Ionizator pentru a combate mirosurile neplăcute.
Ceață fină de apă, grație tehnologiei cu ultrasunete (180-400ml/h).
Filtru antibacterian, împotriva prafului, bacteriilor și ciupercilor.
Funcție automată cu reglare inteligentă a umidității.
Rezervor de apă de 6 litri – 3 nivele de putere.
Display cu LED – Telecomanda.
Piciorușe cauciucate, anti-alunecare.
4. Umidificator cu ultrasunete ARGO HYDRO DIGIT
ARGO HYDRO DIGIT este un umidificator cu ultrasunete, prevazut cu control digital si higrostat incorporat pentru o umidificare exacta a aerului.
Produce vapori de apa reci, cu un consum redus de energie si este recomandat pentru camere de copii, locuinte sau spatii tip office.
Higrostat incorporat: regleaza cu exactitate gradul de umiditate dorit in incapere.
Filtru cu schimb de ioni: regleaza cu exactitate gradul de umiditate dorit in incapere.
5. Umidificator de aer cu ultrasunete Klarstein Stavanger
Umidificator economic pentru îmbunătățirea climatului camerei.
Umidificator cu ultrasunete: Nu există nicio ieșire de abur fierbinte.
Potrivit pentru funcționare continuă: consumul de energie 25 W.
Puterea infinit variabilă de evaporare la 300 ml/h.
La o performanță maximă de evaporare, rezervorul de 3,5 litri umplut la maxim este suficient pentru aprox. 12 de ore de funcționare continuă.
Caracteristică aromatică prin adăugarea uleiurilor aromatice esențiale și convenționale.
Am pus si eu un umidificator in functiune si in scurt timp a pornit senzorul de fum, nu stiu ce legatura are, sincer. Aerul imi pare putin innecacios, poate pentru putin timp, pana ma obisnuiesc. Acum ma intreb ce oare sa aleg, sa nu mai am aer uscat in camera s-au sa fiu in siguranta impotriva incendiilor…..?