Cuprins
- 1 Top 3 UPS-uri pentru centrala termică recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun UPS pentru centrala termică?
- 3 Cum alegi cel mai bun UPS pentru centrala termică
- 3.1 Compatibilitatea UPS-ului pentru centrala termică
- 3.2 Puterea UPS-ului pentru centrala termică
- 3.3 Bateriea UPS-ului pentru centrala termică
- 3.4 Siguranța UPS-ului pentru centrala termică
- 3.5 Modul de lucru al UPS-ului pentru centrala termică
- 3.6 Montarea UPS-ului pentru centrala termică
- 3.7 Ce funcții suplimentare trebuie să aibă cel mai bun UPS pentru centrala termică?
- 3.8 E bine să cumperi un UPS pentru centrală termica second-hand?
- 3.9 Producători
- 4 Concluzie
- 5 Cel mai bun UPS pentru centrala termică: recomandări
Cum alegi cel mai bun UPS pentru centrala termică? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă UPS-ul pentru centrala termică potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Orice aparat care funcționează cu electricitate este în pericol de defectare atunci când apare o întrerupere imprevizibilă de curent electric.
Tocmai caracterul lor imprevizibil, îi face pe consumatori să se expună la riscul de a pierde investiții serioase atunci când un aparat important este afectat de un scurtcircuit.
Tehnologia însă vine cu o soluție simplă la această problemă: un dispozitiv UPS. Acesta este cea mai inteligentă investiție pentru protejarea tuturor bunurilor electronice din locuință.
Cel mai bun UPS pentru centrală termică poate fi selectat ușor atunci când ești bine informat. Află toate detaliile de care ai nevoie în acest ghid de cumpărături.
Top 3 UPS-uri pentru centrala termică recomandate
- UPS centrala termica VOLT sinus PRO-800E 800VA 500W
- Invertor sinusoidal DC / AC pur (unda sinusoidala pura), alimentator de urgenta UPS, stabilizator de tensiune AVR si incarcator de baterie.
- Vezi detalii si pret
- UPS centrala termica TED Electric 900VA 500W
- Incarcare inteligenta cu ajutorul microprocesorului incorporat. Stabilizator incorporat.
Tensiune de iesire sinusoidala pura. - Vezi detalii si pret
- UPS pentru centrale termice KEMOT 500W PRO Sinus
- Sursa de alimentare neintreruptibila KEMOT PROsinus-500. Este un invertor cu iesire sinus pur si are si functie de incarcare.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun UPS pentru centrala termică?
UPS este un acronim pentru Uninterrupted Power Supply. Aparatul nu este un generator electric, dar funcționează ca o sursă de siguranță în cazul întreruperilor de curent.
În română termenul poate fi tradus prin Sursa Neîntreruptibilă de Curent.
Scopul unui UPS este acela de a furniza un anumit număr de Watti atunci când apare o întrerupere de electricitate, suficient cât să îți permită să deconectezi aparatele de la curent pentru a evita o scurtcircuitare păguboasă.
Un UPS este utilizat adesea pentru calculatoare, deoarece sunt dispozitive mai sensibile. Există însă și modele special concepute pentru centralele termice. În cazul acestora se evită supraîncălzirea centralei care ar putea duce la defecțiuni grave, irecuperabile, bă chiar la accidente nedorite.
În plus, pentru o centrală termică cu combustibil solid, un UPS poate ajuta și cu monitorizarea consumului. Cu alte cuvinte, dacă va detecta supraconsum, UPS-ul va activa automat funcția de furnizare de energie suplimentară disponibilă din propriile acumulatoare.
UPS-urile sunt de asemenea utile pentru controlul mai multor aspecte ale electricității, printre care și stabilitatea tensiunii, protecția la suprasarcina sau scurtcircuit, inversarea polarității etc.
Toate aceste funcții au unicul scop de a proteja integritatea centralei, adică de a preveni defecțiunile.
Este o investiție care merită, deoarece o vei face o singură dată și vei avea garanția să aparatele electrice nu se vor defecta vreodată din cauza unei pene de curent.
Cum alegi cel mai bun UPS pentru centrala termică
Pentru a face cea mai bună alegere însă, este necesar să fii foarte bine informat, mai ales fiind un produs despre care auzi foarte rar și care are specificații foarte tehnice.
Dacă nu ești familiziaziat cu acest domeniu, ați a fi foarte greu să faci o alegere potrivită, de aceea este absolut necesar să te informezi corect cu ajutorul unui ghid de cumpărături cum este articolul pe care tocmai îl citești.
Găsești aici, pe înțelesul tău, toate informațiile de care ai nevoie pentru a face o achiziție corectă din prima.
Ca să îți fie chiar mai ușor, la final te așteaptă o listă cu cele mai bune oferte disponibile acum pe piață la un raport calitate/preț foarte bun.
Compatibilitatea UPS-ului pentru centrala termică
Cel mai important aspect de verificat este compatibilitatea cu centrala termică. Trebuie să știi că există mai multe tipuri de UPS. Diferența care te interesează foarte mult este tipul de undă sinusoidală.
Nu ai nevoie să știi multe detalii tehnice, dar trebuie să reții că un UPS pentru centrală termică va fi mereu unul cu undă sinusoidală pură.
Dacă în descrierea produsului este listat un alt tip de undă, acela este un tip de UPS potrivit doar pentru dispozitive de tip PC, laptop, electronice etc.
Acestea din urmă nu vor face față cerințelor unei centrale termice, ceea ce înseamnă că se vor supraîncălzi și se vor defecta rapid.
Din fericire, dacă vei cumpăra online, de cele mai multe ori în numele produsului, sau în descrierea acestuia producătorul va indica clar dacă produsul este sau nu potrivit pentru centralele termice.
Puterea UPS-ului pentru centrala termică
Pentru a putea alege puterea potrivită a UPS-ului, trebuie să ții cont de puterea centralei termice. Asta deoarece, în termeni cât mai simpli, UPS-ul trebuie să aibă o putere cu minim 10-20% mai mare, pentru ca aparatul să poată face față nevoilor centralei în cazul unei pene de curent.
Cum îți dai seama care este puterea UPS-ului. În descrierea produsului trebuie să verifici indicele VA (volt-amperi). Numărul de VA indică puterea adunată a consumatorilor ce pot fi alimentați din UPS.
Cu toate acestea, cel mai ușor îți va fi să ai puterea exprimată în W. Dacă acest lucru nu este afișat, va trebui să cauți factorul de putere, ce trebuie să fie inclus în descriere.
Orientativ te poți ghida după următorul exemplu. Dacă un UPS are o putere de 1000VA și un factor de putere de 0.6, acesta are de fapt o putere de 600W.
Vei găsi modele care au de la 500 W până la 2000W. Pentru a alege o putere potrivită și a nu plăti în plus pentru un model cu o putere pe care nu o vei folosi niciodată, asigură-te că puterea centralei este depășită cu 15-20% de puterea UPS-ului.
Bateriea UPS-ului pentru centrala termică
Când vine vorba de baterie, trebuie să știi că ai de făcut o alegere. În primul rând vei avea nevoie de baterie obligatoriu ca să folosești UPS-ul, deci trebuie să ai această cheltuială în vedere. Totuși, vei observa că unele modele de UPS sunt mai ieftine decât altele. Principala diferență o face existența sau lipsa bateriei integrate.
Cele cu baterie integrată sunt o variantă mai costisitoare pe moment, dar au avantajul de a fi gata pregătite pentru funcționare. În plus, este convenabil să le cumperi așa deoarece nu va trebui să investești timp în căutarea unei baterii compatibile pentru un UPS.
UPS-urile fără baterie integrată, sunt modele mai ieftine. Va trebui să investești timp și energie în căutarea unei baterii compatibile, dar ai libertatea de a alege o baterie care poate fi mai bună decât majoritatea celor integrate în cazul altor modele.
Dacă vei cumpăra singur bateria, trebui să acorzi atenție tipului de baterie. În acest sens, este foarte important să ții cont de recomandările experților. Poți folosi orice tip de baterie, dar cele VRLA cu structura AGM sunt cele mai potrivite. Deoarece au un electrolit absorbit și unul de tip gel, reușesc să păstreze energie pentru o perioadă mai mare de timp, cu pierderi minime în condiții de temperatură extremă.
Cele cu electrolit gelificat, se vor descărca mai repede atunci când temperatura va fi una negativă. În plus, acestea sunt mai scumpe, iar durata de funcționare este mai scurtă.
Autonomia bateriei este următorul aspect pe care trebuie să îl ai în vedere. Aceasta poate să varieze de la câteva minute la chiar și 10 ore. Dar totul depinde de necesarul de energie al consumatorilor conectați la UPS.
În cazul unei centrale termice, cel mai ușor te poți orienta după UPS-uri pentru centrală termică cu o autonomie de minim 2 ore. Astfel poți evita orice supraîncălzire și pericol de accident sau defecțiune.
Dacă trebuie să cumperi singur bateria, verifică și numărul de volți. Bateriile pot fi 12 sau de 24V. Pentru a știi care este modelul potrivit pentru UPS-ul cumpărat de tine, verifică manualul tehnic. Acolo ar trebui să fie listate și caracteristicile bateriilor compatibile.
Siguranța UPS-ului pentru centrala termică
Există unele funcții de siguranță pe care orice UPS trebuie să le aibă în dotare. Acestea împiedică eventualele defecțiuni posibil cauzate tot de anomalii legate de electricitate.
Astfel, în descrierea produsului verifică următoarele aspecte:
- protecție la scurtcircuit
- Protecție la suprasarcina
- Protecție la supratensiune
- Protecție la polaritate inversă
- Protecție la descărcare.
Toate aceste funcții au rolul de a dezactiva automat funcționarea aparatului. Astfel, nici UPS-ul, dar nici centrală termică ce este conectată, nu vor fi afectate.
Modul de lucru al UPS-ului pentru centrala termică
Există trei tipuri de UPS pentru centrală termică ce se pot deosebi prin modul de lucru. Acestea se desprind în trei categorii: off-line, line-interactive și on-line.
UPS pentru centrala termică off-line
Acestea sunt modele simple și cele mai ieftine.
Modul de funcționare este simplu. În setări au stabilite unele limite de voltaj pe care rețeaua trebuie să le mențină. În general acestea sunt între 170-270V.
Dacă voltajul rețelei iese din aceste limite, UPS-ul va schimba automat sursa de energie de la rețea la bateriile încorporate. În momentul în care voltajul din rețea revine la normal, aparatul va face din nou trecerea de la baterie la rețea.
Ce le lipsește acestor aparate este un stabilizator de voltaj. Căderile de curent pot fi frecvente mai ales pe timp de iarnă. Dacă aparatul trebuie să facă des trecerea de la rețea la propriile baterii, acest proces va duce destul de rapid la deteriorarea bateriilor sau chiar a întregului aparat.
UPS penru centrala termică Line-Interactive
Acestea se diferențiază de modelul de mai sus prin faptul că sunt dotate cu un stabilizator de voltaj. Acestea vor oferi un nivel de protecție mai mare și ca preț sunt în categoria de mijloc.
Modul de funcționare este identic cu cel al modelelor off-line, dar sunt aparate mai fiabile, deloc sensibile la fluctuațiile bruște de voltaj.
UPS pentru centrala termică online
Oferă cel mai ridicat nivel de protecție, dar sunt și cele mai scumpe.
Modul de lucru este ușor diferit. Acestea folosesc o dublă conversie a curentului. Voltajul AC care ajunge la aparat este mai întâi convertit în curent direct, iar apoi reconvertit în curent alternativ.
Tot procesul este unul stabil, ceea ce conferă cel mai înalt nivel de protecție pentru centrală termică legată. Asta pentru că centrală va primi mereu curent doar prin intermediul aparatului UPS.
Instalarea unui astfel de aparat implică și costuri suplimentare deoarece vei avea nevoie de un electrician mai priceput. Astfel, prețul pentru acest UPS, va fi mereu mai mare.
Montarea UPS-ului pentru centrala termică
UPS-urile pentru centrală pot să difere și prin tipul de instalare.
UPS pentru centrală termică de perete
Acestea sunt modele simple de mici dimensiuni, potrivite pentru uz casnic, echipate cu baterii de capacitate redusă. Uneori poți găsi variante care permit atașarea unei baterii externe cu o capacitate mai mare.
UPS pentru centrală termică de podea
Acestea sunt modele mai puternice capabile să suplimenteze cu energie electrică aparate cu cerințe semnificative, cum sunt cele din domeniul industrial.
Ce funcții suplimentare trebuie să aibă cel mai bun UPS pentru centrala termică?
Una dintre cele mai folositoare funcții este ecranul sau indicatoarele LED, care te vor ajuta să verifici rapid buna funcționalitate a aparatului.
De asemenea, utilizatorii apreciază foarte mult modelele care au un indicator pentru nivelul de încărcare al bateriei.
Este recomandat și să cauți un model cu funcție AVR (auto-voltage regulation). Aceasta funcționează ca un stabilizator de tensiune.
Astfel, UPS-ul va îndeplini și rolul de a păstra o tensiune de 230V AC aproximativ. La fel tensiunea la intrare și cea la ieșire este bine să fie afișată pe un display LED.
E bine să cumperi un UPS pentru centrală termica second-hand?
Aceasta este o posibilitate destul de fiabilă, cu condiția de a-l putea verifica înainte. De regulă, primul element care cedează este bateria, deci optează pentru variante la care poți înlocui acumulatorul sau unde poți atașa o baterie externă.
Producători
Este mereu o idee bună să faci și o analiză de brand atunci când găsești un produs de care ești interesat. Astfel, ai mai multe șanse să cumperi un produs cu adevărat calitativ.
Evita brandurile despre care nu poți găsi multe păreri sau care nu au un istoric solid.
Printre cele mai apreciate pe piața din România sunt Strong Euro Power, Volt, Caranda, Kemot, Intelli, Well.
Concluzie
Poți găsi cel mai bun UPS pentru centrală online. Aici vei găsi cea mai variată gamă de produse și este și mediul în care poți compara cel mai ușor caracteristicile și prețurile diferitelor produse concurente.
Astfel te poți asigura că plătești mereu cel mai bun preț, mai ales pentru că ofertele și reducerile sunt mult mai ușor de găsit online. Cumperi din confortul casei fără să mai pierzi timp și bani pe transport, iar produsul este livrat direct acasă.
Nu uita să verifici și secțiunea de comentarii pentru a descoperi părerea altor utilizatori despre produsul pe care îl dorești. Asfel poți să eviți o investiție păguboasă.
Acum că ai parcurs toate aceste informații, ești gata să cumperi cel mai bun UPS pentru centrală termică.
Cel mai bun UPS pentru centrala termică: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de UPS-uri pentru centrala termică care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. UPS centrala termica VOLT sinus PRO-800E 800VA 500W
Intr-un singur dispozitiv au fost incluse caracteristici cum ar fi invertor sinusoidal DC / AC pur (unda sinusoidala pura), alimentator de urgenta UPS, stabilizator de tensiune AVR si incarcator de baterie (incarcator).
Afisajul color va permite sa monitorizati cei mai importanti parametri ai sistemului.
Caracteristica care distinge invertoarele cu unde sinusoidale pure de convertoare simple clasice AC / DC este generarea tensiunii de iesire AC pe cursul unui sinusoidal pur, identic cu cel din retea.
2. UPS centrala termica TED Electric 900VA 500W
UPS TED Electric 900VA/500W.
Utilizeaza acumulator extern 12V, maxim 300A – Capacitate incarcare acumulator maxim 10A.
Incarcare inteligenta cu ajutorul microprocesorului incorporat.
Stabilizator incorporat.
Transformator de inalta calitate cu infasurare de cupru.
Proiectat sa functioneze continuu – Tensiune de iesire sinusoidala pura.
3. UPS pentru centrale termice KEMOT 500W PRO Sinus
Sursa de alimentare neintreruptibila KEMOT PROsinus-500. Este un invertor cu iesire sinus pur si are si functie de incarcare.
Acesta este conceput pentru a alimenta diversi consumatori la o tensiune nominala de 230 VAC si avand o putere maxima de 500W.
Impreuna cu o baterie de 12V formeaza o unitate completa neintreruptibila pentru alimentare cu 230 VAC.
Protectie la supraincarcarea bateriei, scurtcircuit, supratensiune si la supraincalzire.
4. Sursa UPS pentru centrale termice, pur sinus Well 300W
Putere: 300W.
Tensiune intrare: 150V ~ 280V AC.
Factor de putere: 1 – Unda sinusoidala pura.
Tensiune baterie externa: 12V
Curent de incarcare reglabil: pana la 15A
Cu bypass – Iesire – Schuko x 2.
5. UPS centrala termica Strong Euro Power 800VA 500W 12V
UPS folosit pentru centrale termice cu unda sinusoidala pura.
Functii start si diagnostic automatizate.
Carcasa cu design menit sa economiseasca energie in mod eficient.
Repornire automata la revenirea energiei electrice.
Incarcator inteligent al bateriei pentru o performanta optimizata a acesteia.
Curent de incarcare selectabil in functie de aplicatie.