Cuprins
Cum alegi cel mai bun uscător de rufe electric în 2024? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă uscătorul de rufe potrivit pentru tine? Citește ghidul nostru și alege informat.
Deși nu este un bun de strictă necesitate, un uscător de rufe îți va ușura enorm munca în casă, și pentru că timpul este prețios, orice produs electrocasnic care îți poate salva timp și energie este mai mult decât binevenit. Un uscător de rufe promite o uscare rapidă o oricărui tip de material.
Odată ce vei scoate hainele din aparat, acestea vor fi gata de purtat. Este o variantă comodă și foarte economică în privința timpului. Așadar, cum alegi cel mai bun uscător de rufe?
Cu siguranță știi că durează ore bune pentru o haină să se usuce, chiar dacă a fost stoarsă foarte bine, iar iarna poate dura chiar câteva zile. E adevărat că nu stai lângă haine până se usucă, dar tot petreci destul de mult timp atârnând hainele pentru a se usuca, în plus nu vei putea purta haina dorită până nu s-a uscat în totalitate.
Cel mai bun uscător de rufe elimină aceste probleme. Fiind foarte asemănător la aspect cu o mașină de spălat, este foarte ușor de folosit și nu are cum să nu îți prindă bine.
Top 3 uscătoare de rufe recomandate
- Uscator de rufe Bosch WTH85207BY
- Sensitive Drying System: uscare delicata si uniforma datorita tamburului cu structura unica. Afisaj cu LED-uri usor de utilizat, cu comenzi tactile si numeroase functii.
- Vezi detalii si pret
- Uscator de rufe Electrolux PerfectCare800 EW8H458B
- Tehnologia cu pompă cu căldură aduce rezultate fără precedent din punctul de vedere al eficienţei energetice. Opţiune start întârziat – Programe speciale de uscare.
- Vezi detalii si pret
- Uscator de rufe Samsung DV90TA040AX/LE
- Tehnologia OptimalDry oferă uscare inteligentă cu rezultate excelente. Senzorii de umiditate și temperatură ajustează timpul de uscare pentru cele mai bune rezultate.
- Vezi detalii si pret
Cel mai bun uscător de rufe electric: cum alegi
Partea bună este că ai de unde alege. Pe piață au apărut deja mai multe modele și variațiuni de uscătoare de rufe, pe lângă cele integrate în cuplul mașină de spălat-uscător de rufe. Așa cum am menționat mai sus, un uscător de haine de acest tip poate fi foarte util într-o gospodărie, dar asta doar dacă este ales corect, în așa fel încât să se plieze în primul rând pe nevoile familiei tale.
Pentru că sunt foarte multe tipuri însă, alegere poate fi destul de grea, iar o investiție proastă o să te afecteze atât pe tine cât și pe familia ta. Cum poți alege cel mai bun uscător de rufe pentru tine? Care sunt aspectele de care trebuie să ții cont? Cum se diferențiază un uscător de altul.
Îți recomandăm să consulți un ghid pentru cumpărături ca acesta de față pentru a afla răspunsul la întrebările de mai sus și pentru a putea să faci cea mai bună decizie. În alegerea ta ține cont de următoarele aspecte importante.
Tipul de uscare
În funcție de metoda de uscare a hainelor, uscătoarele de rufe să împart în două mari tipuri: cu condensare sau cu evacuare. În timp ce cele care usucă prin condensare sunt mai populare decât cele cu evacuare, acestea din urmă sunt mai eficiente.
Uscătorul de rufe ce funcționează prin evacuare este ceva mai incomod de amplasat întrucât vine la pachet cu un burlan prin care este eliminat aerul umed. Este o variantă mai eficientă de uscare, dar va ocupa mai mult spațiu, și e posibil să fie nevoie să apelezi la un specialist pentru instalarea lui. De asemenea, este o variantă care consumă mai puțin curent electric.
Uscătorul de rufe cu condensator, pe de altă parte, este ușor de instalat și folosit. Principiul de funcționare este simplu. Aburul care iese din haine este condensat și colectat într-un rezervor pentru apă. Printre cele mai mari avantaje se numără faptul că poate fi pus în funcțiune imediat după cumpărare, și îi vei putea găsi rapid un loc în casă, ulterior având posibilitatea chiar să îl repoziționezi cu ușurință.
Pe piață mai există și tipuri de uscătoare de rufe în funcție de tipul de alimentare. Aceasta poate fi pe bază de gaz sau de curent electric. În România marea majoritate a acestui tip de aparat electrocasnic funcționează pe curent electric. Dar e bine de reținut că indiferent de modalitatea de alimentare, performanțele vor fi aceleași.
Capacitatea de uscare
Volumul uscătorului de rufe sau capacitatea lui variază de la model la model, la fel cum se întâmplă și în cazul mașinilor de spălat. A ține cont de acest aspect are legătură directă cu nevoile familiei tale, cu consumul de energie și cu timpul tău. Un uscător de rufe cu capacitate mai mare va putea usca mai multe rufe într-un singur ciclu de uscare ceea ce îți va salva timp și resurse energetice.
Ca regulă generală, capacitatea uscătorului de rufe trebuie să fie mai mare decât cea a mașinii de spălat pe care o folosești. Pe piață poți găsi variante de volum între 7 kg și 10 kg. Dacă ai o familie de 4-5 persoane sau chiar mai multe, cel mai bun uscător de rufe pentru tine este unul de 8-10 kg.
O funcție care te va ajuta mult este senzorul de încărcare care te va avertiza dacă volumul de haine încărcat este prea mare pentru capacitatea mașinii. Bineînțeles, aceasta va putea funcționa în continuare, dar rufelor le va lua mai mult timp să se usuce, este posibil ca unele să nu se usuce bine, resursele energetice vor fi mai solicitate și riști să deteriorezi semnificativ uscătorul. Cel mai bun uscător de rufe are această funcție, deci verifică înainte să cumperi.
Protejarea hainelor – senzor de umiditate
Senzorul de umiditate este un aspect care trebuie să existe atunci când vorbim despre uscătorul de rufe ideal pentru oricine. Acesta are un dublu rol. În primul rând, atenționează aparatul atunci când hainele sunt gata uscate, ceea ce determină uscătorul să se oprească automat. Astfel hainele tale nu riscă să se deterioreze din cauza căldurii. În al doilea rând, senzorul de umiditate te ajută să reduci cât mai mult consumul de curent electric, deoarece uscătorul nu va funcționa dacă nu va fi nevoie.
Sfat: încearcă să sortezi hainele în funcție de material înainte de a le pune la uscat. Astfel vei asigura o uscare uniformă și nu vei risca deteriorarea unor țesături.
Pe piață mai există destul de multe modele care nu au acest senzor de umiditate ci un termostat. Acest termostat însă nu face față cu bine procesului și expune țesăturile la pericolul de deteriorare datorită căldurii excesive. De aceea cel mai bun uscător de rufe este cel cu senzor de umiditate.
Consumul de energie electrică
Clasa energetică în care se încadrează acest aparat este un aspect care te va afecta în mod direct. De aceea nu trebuie ignorat și este bine să stabilești dinainte care este clasa energetică minimă în care vrei să se încadreze. Cel mai potrivit uscător de rufe pentru nevoile oricui se încadrează cel puțin în clasa energetică A, urmând bine înțeles clasele A+, A++, A+++.
Trebuie să ai în vedere că un uscător de rufe consumă mai multă energie electrică decât o mașină de spălat. Chiar dacă are un preț mai mare, un uscător de rufe clasa A este mai o variantă mai bună pe termen lung.
Nivelul de zgomot
Un alt aspect care ține de confort este nivelul de sunet. Trebuie să ai în vedere faptul că uscătoarele de rufe fac destul de mult zgomot, ceea ce te va afecta în special dacă uscătorul este amplasat în apropierea dormitoarelor. Verifică mereu nivelul de decibeli pe care îl emite. În general, un model care nu depășește 70 dB nu ar trebui să fie foarte deranjant.
Ce funcții și programe trebuie să aibă uscătorul de rufe ideal?
- Senzor de încărcare – informează utilizatorul atunci când aparatul este supraîncărcat pentru a asigura o uscare optimă, un consum redus de energie, și o durată de funcționare a uscătorului mai mare.
- Senzorul de umiditate – informează aparatul atunci când hainele sunt uscate, iar acesta se oprește imediat, protejând hainele și economisind energie.
- Filtrul de scame – La fel ca la mașina de spălat, și uscătorul de rufe are un filtru pentru scame care trebuie curățat. În caz contrar pot apărea probleme mari, chiar incendii. Este și mai bine dacă aparatul are un indicator luminos pentru filtrul de scame. Alege un model care are filtrul de scame poziționat la exterior deoarece accesul este mai facil decât dacă ar fi montat în tambur.
- Telecomandă sau control smartphone – cele mai scumpe modele îți permit accesul de la distanță prin telecomandă sau printr-o aplicație specială pe smartphone. Vei putea controla funcții precum ciclul de uscare sau monitorizarea parametrilor.
- Sistemul de abur – cele mai bune modele de uscător de rufe au un sistem pentru abur încorporat. Acesta este practic pentru eliminarea mirosurilor și pentru a reduce din cute, ceea ce face ca țesătura să fie mult mai ușor de călcat. De asemenea, aburul poate să și curețe hainele.
- Panoul de control – panourile de control îți permit să setezi sau să personalizezi în detaliu modul de funcționare al uscătorului de rufe. În cazul panourilor cu touch, ai chiar posibilitatea de a salva preferințele tale fără a fi nevoie să resetezi aparatul la fiecare ciclu de spălare. Cu toate acestea, un panou de control mai avansat este și un panou de control mai greu de învățat și de stăpânit. O variantă mai simplă este panoul de contro electric care îți oferă de asemenea, o gamă largă de opțiuni.
- Ciclul de rotire extinsă – pentru a evita ca rufele să își creeze cute, unele modele au o funcție de rotire extinsă care permite rotirea continuă a cuvei, chiar dacă ciclul de uscare și sistemul de încălzire s-a oprit.
- Ciclul de uscare diverse – de obicei, orice aparat de uscat rufe are trei cicluri diferite de uscare: uscare totală, uscare parțială, și o combinație între primele două. Uscarea parțială reține un anumit procent de umiditate, iar în funcție de producător apar variațiuni pe această temă. Cele mai populare sunt totuși ciclul de uscare parțială pentru dulap sau pentru călcare.
- Grilajul tamburului – acest grilaj permite uscarea rufelor fără a se porni procesul de rotire, astfel se evită cât mai mult formarea cutelor.
- Programul pentru uscare delicată – o funcție specială foarte utilă pentru materialele delicate sau mai sensibile cum ar fi cămășile.
- Program mixt – o funcție total opțională care permite uscarea în funcție de tipul de țesătură: perdea, lenjerie, haine etc.
- Program sport – un program special destinat uscării articolelor vestimentare dedicate sportului.
- Programul pentru jeans – facilitează uscarea rapidă a materialelor mai dure ce rețin apa mai bine
- Programul pentru lână – deși nu este recomandat să usuci articolele de îmbrăcăminte din lână în acest mod, pentru a evita micșorarea lor, există totuși programe de uscare care fac acest lucru posibil fără riscuri prea mari.
Prețul unui uscător de rufe ideal
Prețurile întâlnite pe piață variază în funcție de clasa energetică aleasă, de noutatea și performanțele modelului, precum și multitudinea funcțiilor și programelor pe care le oferă. Prețul unui uscător de rufe bun pornește de la 1200 lei și poate ajunge până la 3000 de lei.
Garanția
Garanția este de 2 ani, la fel ca în cazul majorității produselor electrocasnice. Dacă însă ți se oferă posibilitatea de a achiziționa o extra-garanție de până în 2 ani, este bine să profiți de ea.
Cel mai bun uscător de rufe: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta de pe piață si părerile cumpărătorilor, vă recomandăm in continuare câteva modele de uscătoare de rufe electrice care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Uscator de rufe Bosch WTH85207BY
Sensitive Drying System: uscare delicata si uniforma datorita tamburului cu structura unica.
AutoDry: uscare delicata a tesaturilor cu ajutorul senzorilor de umiditate ce determina cu exactitate gradul de uscare necesar.
EasyClean cu A++: uscare foarte eficienta. Cu curatarea usoara a filtrului de condensare.
Afisaj cu LED-uri usor de utilizat, cu comenzi tactile si numeroase functii suplimentare, precum pornirea temporizata si durata de timp ramasa.
Uscator de rufe ecologic cu cel mai ecologic agent (R290).
2. Uscator de rufe Electrolux PerfectCare800 EW8H458B
Tehnologia cu pompă cu căldură aduce rezultate fără precedent din punctul de vedere al eficienţei energetice.
Senzor de uscare: uscătorul simte atunci când hainele sunt uscate până la nivelul specificat.
Acţiunea inversă de rotire permite întinderea rufelor şi previne încâlcelile şi cutele.
Tip afişaj: Tactil, LCD – Opţiune start întârziat – Programe speciale de uscare.
Indicator status uscare pentru: Uscare, Racire, Antisifonare/Sfarsit.
3. Uscator de rufe Samsung DV90TA040AX/LE
Eficiență energetică A++ cu tehnologie Heat Pump.
Alege direcția în care se deschide ușa reversibilă, pentru a se potrivi interiorului casei tale.
Tehnologia Wrinkle Prevent – Păstrează hainele uscate, fără cute, fără să le calci.
Tehnologia OptimalDry oferă uscare inteligentă cu rezultate excelente. Senzorii de umiditate și temperatură ajustează timpul de uscare pentru cele mai bune rezultate.
Noul filtru 2 în 1 este ușor de curățat și ajută la menținerea performanțelor de uscare și a eficienței energetice.
4. Uscator de rufe Arctic DAPLH732PB
Uscatorul de rufe Arctic DAPLH732PB este dotat cu pompa de caldura, care te ajuta sa economisesti energie datorita conservarii aerului cald si recircularii acestuia.
Clasa energetica A++ garanteaza o economie substantiala de energie.
Functia Auto Antisifonare se activeaza automat daca rufele nu sunt scoase din uscator dupa terminarea programului timp de 2 ore.
Capacitate incarcare 7 kg – Afisare timp uscare ramas.
Unghiul de deschidere de 155°al usii permite accesarea facila a interiorului cuvei.
5. Uscator de rufe Heinner HCD-V804B
Capacitate de incarcare 8kg – Ofera flexibilitate crescuta.
Aparatul se opreste automat cand rufele sunt uscate, astfel hainele sunt in deplina siguranta si eficienta aparatului este crescuta.
Anti sifonare – Activarea acesti functii previne sifonarea hainelor chiar daca acestea nu sunt scoase din uscator imediat dupa finalizarea ciclului de uscare.
Poti regla gradul de uscare al hainelor in functie de necesitati.
Afisare timp ramas si a stadiul ciclului de uscare.