Cel mai bun uscător de rufe electric

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (80 voturi, media: 4,88 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun uscător de rufe electric? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă uscătorul de rufe potrivit pentru tine? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun uscator de rufe electricDeși nu este un bun de strictă necesitate, un uscător de rufe îți va ușura enorm munca în casă, și pentru că timpul este prețios, orice produs electrocasnic care îți poate salva timp și energie este mai mult decât binevenit. Un uscător de rufe promite o uscare rapidă o oricărui tip de material.

Odată ce vei scoate hainele din aparat, acestea vor fi gata de purtat. Este o variantă comodă și foarte economică în privința timpului. Așadar, cum alegi cel mai bun uscător de rufe?

Cu siguranță știi că durează ore bune pentru o haină să se usuce, chiar dacă a fost stoarsă foarte bine, iar iarna poate dura chiar câteva zile. E adevărat că nu stai lângă haine până se usucă, dar tot petreci destul de mult timp atârnând hainele pentru a se usuca, în plus nu vei putea purta haina dorită până nu s-a uscat în totalitate.

Cel mai bun uscător de rufe elimină aceste probleme. Fiind foarte asemănător la aspect cu o mașină de spălat, este foarte ușor de folosit și nu are cum să nu îți prindă bine.

Cel mai bun uscător de rufe: cum alegi

Partea bună este că ai de unde alege. Pe piață au apărut deja mai multe modele și variațiuni de uscătoare de rufe, pe lângă cele integrate în cuplul mașină de spălat-uscător de rufe. Așa cum am menționat mai sus, un uscător de haine de acest tip poate fi foarte util într-o gospodărie, dar asta doar dacă este ales corect, în așa fel încât să se plieze în primul rând pe nevoile familiei tale.

Pentru că sunt foarte multe tipuri însă, alegere poate fi destul de grea, iar o investiție proastă o să te afecteze atât pe tine cât și pe familia ta. Cum poți alege cel mai bun uscător de rufe pentru tine? Care sunt aspectele de care trebuie să ții cont? Cum se diferențiază un uscător de altul.

Îți recomandăm să consulți un ghid pentru cumpărături ca acesta de față pentru a afla răspunsul la întrebările de mai sus și pentru a putea să faci cea mai bună decizie. În alegerea ta ține cont de următoarele aspecte importante.

Tipul de uscare

Uscator rufe anti sifonareÎn funcție de metoda de uscare a hainelor, uscătoarele de rufe să împart în două mari tipuri: cu condensare sau cu evacuare. În timp ce cele care usucă prin condensare sunt mai populare decât cele cu evacuare, acestea din urmă sunt mai eficiente.

Uscătorul de rufe ce funcționează prin evacuare este ceva mai incomod de amplasat întrucât vine la pachet cu un burlan prin care este eliminat aerul umed. Este o variantă mai eficientă de uscare, dar va ocupa mai mult spațiu, și e posibil să fie nevoie să apelezi la un specialist pentru instalarea lui. De asemenea, este o variantă care consumă mai puțin curent electric.

Uscătorul de rufe cu condensator, pe de altă parte, este ușor de instalat și folosit. Principiul de funcționare este simplu. Aburul care iese din haine este condensat și colectat într-un rezervor pentru apă. Printre cele mai mari avantaje se numără faptul că poate fi pus în funcțiune imediat după cumpărare, și îi vei putea găsi rapid un loc în casă, ulterior având posibilitatea chiar să îl repoziționezi cu ușurință.

Pe piață mai există și tipuri de uscătoare de rufe în funcție de tipul de alimentare. Aceasta poate fi pe bază de gaz sau de curent electric. În România marea majoritate a acestui tip de aparat electrocasnic funcționează pe curent electric. Dar e bine de reținut că indiferent de modalitatea de alimentare, performanțele vor fi aceleași.

Capacitatea de uscare

Volumul uscătorului de rufe sau capacitatea lui variază de la model la model, la fel cum se întâmplă și în cazul mașinilor de spălat. A ține cont de acest aspect are legătură directă cu nevoile familiei tale, cu consumul de energie și cu timpul tău. Un uscător de rufe cu capacitate mai mare va putea usca mai multe rufe într-un singur ciclu de uscare ceea ce îți va salva timp și resurse energetice.

Ca regulă generală,  capacitatea uscătorului de rufe trebuie să fie mai mare decât cea a mașinii de spălat pe care o folosești. Pe piață poți găsi variante de volum între 7 kg și 10 kg. Dacă ai o familie de 4-5 persoane sau chiar mai multe, cel mai bun uscător de rufe pentru tine este unul de 8-10 kg.

O funcție care te va ajuta mult este senzorul de încărcare care te va avertiza dacă volumul de haine încărcat este prea mare pentru capacitatea mașinii. Bineînțeles, aceasta va putea funcționa în continuare, dar rufelor le va lua mai mult timp să se usuce, este posibil ca unele să nu se usuce bine, resursele energetice vor fi mai solicitate și riști să deteriorezi semnificativ uscătorul. Cel mai bun uscător de rufe are această funcție, deci verifică înainte să cumperi.

Protejarea hainelor – senzor de umiditate

Senzorul de umiditate este un aspect care trebuie să existe atunci când vorbim despre uscătorul de rufe ideal pentru oricine. Acesta are un dublu rol. În primul rând, atenționează aparatul atunci când hainele sunt gata uscate, ceea ce determină uscătorul să se oprească automat. Astfel hainele tale nu riscă să se deterioreze din cauza căldurii. În al doilea rând, senzorul de umiditate te ajută să reduci cât mai mult consumul de curent electric, deoarece uscătorul nu va funcționa dacă nu va fi nevoie.

Sfat: încearcă să sortezi hainele în funcție de material înainte de a le pune la uscat. Astfel vei asigura o uscare uniformă și nu vei risca deteriorarea unor țesături.

Pe piață mai există destul de multe modele care nu au acest senzor de umiditate ci un termostat. Acest termostat însă nu face față cu bine procesului și expune țesăturile la pericolul de deteriorare datorită căldurii excesive. De aceea cel mai bun uscător de rufe este cel cu senzor de umiditate.

Consumul de energie electrică

Uscator electric de rufe pentru acasaClasa energetică în care se încadrează acest aparat este un aspect care te va afecta în mod direct. De aceea nu trebuie ignorat și este bine să stabilești dinainte care este clasa energetică minimă în care vrei să se încadreze. Cel mai potrivit uscător de rufe pentru nevoile oricui se încadrează cel puțin în clasa energetică A, urmând bine înțeles clasele A+, A++, A+++.

Trebuie să ai în vedere că un uscător de rufe consumă mai multă energie electrică decât o mașină de spălat. Chiar dacă are un preț mai mare, un uscător de rufe clasa A este mai o variantă mai bună pe termen lung.

Nivelul de zgomot

Un alt aspect care ține de confort este nivelul de sunet. Trebuie să ai în vedere faptul că uscătoarele de rufe fac destul de mult zgomot, ceea ce te va afecta în special dacă uscătorul este amplasat în apropierea dormitoarelor. Verifică mereu nivelul de decibeli pe care îl emite. În general, un model care nu depășește 70 dB nu ar trebui să fie foarte deranjant.

Ce funcții și programe trebuie să aibă uscătorul de rufe ideal?

 • Senzor de încărcare – informează utilizatorul atunci când aparatul este supraîncărcat pentru a asigura o uscare optimă, un consum redus de energie, și o durată de funcționare a uscătorului mai mare.
 • Senzorul de umiditate – informează aparatul atunci când hainele sunt uscate, iar acesta se oprește imediat, protejând hainele și economisind energie.
 • Filtrul de scame – La fel ca la mașina de spălat, și uscătorul de rufe are un filtru pentru scame care trebuie curățat. În caz contrar pot apărea probleme mari, chiar incendii. Este și mai bine dacă aparatul are un indicator luminos pentru filtrul de scame. Alege un model care are filtrul de scame poziționat la exterior deoarece accesul este mai facil decât dacă ar fi montat în tambur.
 • Telecomandă sau control smartphone – cele mai scumpe modele îți permit accesul de la distanță prin telecomandă sau printr-o aplicație specială pe smartphone. Vei putea controla funcții precum ciclul de uscare sau monitorizarea parametrilor.
 • Sistemul de abur – cele mai bune modele de uscător de rufe au un sistem pentru abur încorporat. Acesta este practic pentru eliminarea mirosurilor și pentru a reduce din cute, ceea ce face ca țesătura să fie mult mai ușor de călcat. De asemenea, aburul poate să și curețe hainele.
 • Panoul de control – panourile de control îți permit să setezi sau să personalizezi în detaliu modul de funcționare al uscătorului de rufe. În cazul panourilor cu touch, ai chiar posibilitatea de a salva preferințele tale fără a fi nevoie să resetezi aparatul la fiecare ciclu de spălare. Cu toate acestea, un panou de control mai avansat este și un panou de control mai greu de învățat și de stăpânit. O variantă mai simplă este panoul de contro electric care îți oferă de asemenea, o gamă largă de opțiuni.
 • Ciclul de rotire extinsă – pentru a evita ca rufele să își creeze cute, unele modele au o funcție de rotire extinsă care permite rotirea continuă a cuvei, chiar dacă ciclul de uscare și sistemul de încălzire s-a oprit.
 • Ciclul de uscare diverse – de obicei, orice aparat de uscat rufe are trei cicluri diferite de uscare: uscare totală, uscare parțială, și o combinație între primele două. Uscarea parțială reține un anumit procent de umiditate, iar în funcție de producător apar variațiuni pe această temă. Cele mai populare sunt totuși ciclul de uscare parțială pentru dulap sau pentru călcare.
 • Grilajul tamburului – acest grilaj permite uscarea rufelor fără a se porni procesul de rotire, astfel se evită cât mai mult formarea cutelor.
 • Programul pentru uscare delicată – o funcție specială foarte utilă pentru materialele delicate sau mai sensibile cum ar fi cămășile.
 • Program mixt – o funcție total opțională care permite uscarea în funcție de tipul de țesătură: perdea, lenjerie, haine etc.
 • Program sport – un program special destinat uscării articolelor vestimentare dedicate sportului.
 • Programul pentru jeans – facilitează uscarea rapidă a materialelor mai dure ce rețin apa mai bine
 • Programul pentru lână – deși nu este recomandat să usuci articolele de îmbrăcăminte din lână în acest mod, pentru a evita micșorarea lor, există totuși programe de uscare care fac acest lucru posibil fără riscuri prea mari.

Prețul unui uscător de rufe ideal

Prețurile întâlnite pe piață variază în funcție de clasa energetică aleasă, de noutatea și performanțele modelului, precum și multitudinea funcțiilor și programelor pe care le oferă. Prețul unui uscător de rufe bun pornește de la 1200 lei și poate ajunge până la 2000 de lei.

Garanția

Garanția este de 2 ani, la fel ca în cazul majorității produselor electrocasnice. Dacă însă ți se oferă posibilitatea de a achiziționa o extra-garanție de până în 2 ani, este bine să profiți de ea.

Cel mai bun uscător de rufe: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta de pe piață si părerile cumpărătorilor, vă recomandăm in continuare câteva modele de uscătoare de rufe electrice care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Uscator de rufe Beko DPY8405GXB2

Uscator de rufe Beko DPY8405GXB2Tehnologia inovativa Dry&Save a uscatoarelor de rufe BEKO cu pompa de caldura este o combinatie intre un uscator in condensatie si un aparat de aer conditionat.
DAILY PROGRAM – SPALARE ZILNICA – asigura performante optime la uscarea a 4 kg de rufe, in doar 1 ora.
Baby Protect – Acest program va permite uscarea rufelor bebelusului cu grija maxima si un control atent al climatului din interiorul cuvei.

Vezi detalii si pret

2. Uscator de rufe Whirlpool Supreme Dryer HSCX 80420

Uscator de rufe Whirlpool Supreme Dryer HSCX 80420Cu Supreme Dryer ai programe de uscare gata adaptate in functie de tipul tesaturii sau timpul pe care il ai la dispozitie.
Display-ul prietenos LCD cu design sofisticat va duce spre o utilizare cat mai confortabila.
Rezultate de uscare remarcabile cu tehnologia “Wool Excellence“ potrivita uscarii hainelor din lana.
Steam care – Descopera puterea naturala a aburului, pentru o uscare puternica si delicata.

Vezi detalii si pret

3. Uscator de rufe Electrolux EDP2074GW3

Uscator de rufe Electrolux EDP2074GW3

Cu functia Pornire cu intarziere puteti amana pornirea urmatorului ciclu pentru ca acesta sa se termine exact atunci cand doriti.
Functii inteligente, usor de selectat si controlat
– Pe langa faptul ca dispune de functii inteligente, acest uscator asigura accesibilitatea totala a acestora datorita comenzilor tactile usor de utilizat.
Doriti rufe usor de calcat? – Acest uscator se roteste in ambele directii, dezlipeste hainele si previne incurcarea acestora, oferind rezultate mai putin “sifonate”.

Vezi detalii si pret

4. Uscator de rufe Heinner HCD-80B

Uscator de rufe Heinner HCD-80B

Senzor de caldura si sensor de umiditate – Aparatul se opreste automat cand rufele sunt uscate, astfel hainele sunt in deplina siguranta si determina folosirea eficienta a aparatului.
Capacitate de incarcare 8kg – Ofera flexibilitate crescuta. Ideala pentru toata familia.
Lumina cuva – Cuva se lumineaza atunci cand se deschide usa.
Anti sifonare – Miscarile tamburului sunt blande astfel incat se previne sifonarea hainelor.

Vezi detalii si pret

5. Uscator de rufe cu condensare Beko DU7133GA0

Uscator de rufe cu condensare Beko DU7133GA0

AquaWave – Conturul unic al tamburului si forma paletelor permit o miscare fluida a rufelor in timpul uscarii, imitand ritmul natural al valurilor.
Auto Anti-Sifonare – Rufe gata ca si calcate, numai bune de purtat. Functia anti-sifonare va incheia in mod automat ciclul de uscare.
Program Jeans – Uscare perfecta si omogena chiar si pentru tesaturile groase.
Programul creat special pentru uscarea camasilor asigura protejarea tesaturii si un timp mai indelungat de viata.
Capacitate incarcare 7 kg – Functionalitate adaptata la nevoile familiei.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată