Cuprins
- 1 Top 3 vase de expansiune recomandate
- 1.1 Cum funcționează și de ce să alegi cel mai bun vas de expansiune?
- 1.2 Cum alegi cel mai bun vas de expansiune
- 1.3 Tipul de vas de expansiune
- 1.4 Presiune
- 1.5 Presiune preîncărcată
- 1.6 Dimensiuni și greutate
- 1.7 Materialul vasului
- 1.8 Temperatura maximă
- 1.9 Amplasarea vasului de expansiune
- 1.10 Materialul diafragmei
- 1.11 Certificat pentru apă potabilă
- 1.12 Preț și producători
- 2 Cel mai bun vas de expansiune: recomandări
Cum alegi cel mai bun vas de expansiune? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă vasul de expansiune potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Fie că ai o instalație de pompare a apei, fie că ai o instalație cu apă caldă, ai nevoie de un vas de expansiune.
Deoarece ambele tipuri de instalații funcționează pe bază de presiune exercitată de expansiune, fiecare trebuie dotată cu un dispozitiv de control al presiunii, în acest caz fiind vorba de un vas de expansiune.
Înainte de a vorbi mai multe despre rolul unui astfel de dispozitiv și despre modul lui de funcționare, dorim să stabilim faptul că acesta este un element de care depinde toată instalația, iar în lipsa lui aceasta poate fi periculoasă și chiar compromisă.
Află din acest articol, unde au găsit majoritatea cumpărătorilor un vas de expansiune la un preț foarte bun, dar și cum poți alege cel mai bun vas de expansiune.
Top 3 vase de expansiune recomandate
Cum funcționează și de ce să alegi cel mai bun vas de expansiune?
Un vas de expansiune este folosit într-o instalație cu apă încălzită pentru a îndeplinii trei roluri principale: pentru a ajusta expansiunea termală a apei calde, pentru a păstra o presiune uniformă în tot sistemul, în orice moment, și pentru a păstra o absorbție net pozitivă în cazul pompelor hidraulice de apă caldă.
Cum funcționează?
Pe măsură ce temperatura apei crește în sistemul de încălzire, crește și presiunea în sistem ceea ce duce la expansiune termală în vas.
Într-un circuit închis, acest volum în plus nu are unde să meargă, ceea ce înseamnă că expansiunea va pune presiune pe elementele sistemului, putând să îl compromită. Vasul de expansiune funcționează ca un element de control și de siguranță.
Acesta este alcătuit din două camere: camera cu presiune ridicată (aer) și una cu apă caldă. Între ele există o membrană ce permite ajungerea la un echilibru. Practic, camera cu aer este ca o pernă de amortizare pentru presiunea din rețea.
Când presiunea este astfel ținută sub control, sistemul de încălzire nu doar că nu este pus în pericol, dar are și un randament mai bun deoarece nu există pierderi de energie inutile.
Cum alegi cel mai bun vas de expansiune
Totuși, dacă nu ești un expert, ar putea să îți fie foarte greu să alegi un vas de expansiune, echipamentele pentru încălzirea cu apă nefiind punctul forte al tuturor, și nici nu sunt ceva cu care te confrunți zilnic.
O alegere neînțeleaptă te-ar putea costa destul de mult, atât în bani cât și în timp. Va trebuie să alegi în funcție de: tipul de vas de expansiune, presiune, poziție, tipul diafragmei, dimensiuni și certificare.
Doar cel mai bun vas de expansiune îți va fi de folos și va fi potrivit pentru sistemul tău de încălzire cu apă caldă. Dar pentru a putea să îl alegi pe cel potrivit, te invităm să citești acest ghid de cumpărături. După ce îl vei fi parcurs, ai să poți să faci o alegere bună, chiar dacă nu ești un specialist.
De asemenea, la final, îți prezentăm și câteva variante pe care le-am identificat atunci când am scanat piața, la cel mai bun raport calitate/preț.
Așadar pentru o alegere bună, acordă o mare atenție următoarelor informații importante.
Tipul de vas de expansiune
Vasele de expansiune au mai multe aplicații. De exemplu, acestea pot fi folosite fie cadrul unei centrale termice, fie într-un sistem hidrofor. Este important să stabilești clar pentru ce ai nevoie de un astfel de vas, înainte de a începe să cauți unul.
Vas de expansiune pentru hidrofor
Hidroforul este un sistem de pompare a apei. Cu un hidrofor, apa este extrasă dintr-un loc, de cele mai mult ori o fântână, pentru a fi apoi folosită pentru sistemul de încălzire sau pentru instalația de apă menajeră din locuință.
Principala diferență dintre un vas de expansiune pentru hidrofor și unul pentru centrală este dimensiunea. Astfel de vase pentru hidrofor au un volum mai mare, de regulă între 25 litrii și 100 de litri.
Dimensiunea corectă se alege în funcție de puterea hidroforului și amploarea rețelei de apă din clădirea alimentată, cu cât acestea vor fi mai mari, cu atât mai mare va fi și volumul vasului de expansiune.
Astfel de dispozitive pot funcționa și cu apă rece.
Vas de expansiune pentru centrală
Modele pentru centrală se recunosc ușor deoarece volumul lor este mai mic. Acesta poate începe de la 8 litri și poate ajunge la 12 litri, presiunea suportată fiind și ea mai limitată. Acestea se conectează direct la cazan și suportă presiuni mai mici.
Ambele tipuri de vase de expansiune trebuie ferite de temperaturi scăzute. Acestea nu sunt rezistente la îngheț. Există totuși pe piață variante limitate care sunt special concepute pentru a rezista la temperaturi de până la -10 grade Celsius.
Presiune
Presiunea din interiorul vasului de expansiune este o valoare ce poate să difere, fiind influențată de puterea hidroforului și de temperatura maximă pe care apa o poate atinge. Pentru a alege un produs potrivit, este important să verifici presiunea maximă suportată. Această valoare trebuie să fie mai mare decât cea care poate fi exercitată de hidrofor sau de centrală.
Ca măsură de siguranță, toate vasele de expansiune ar trebui folosite cu un manometru atașat. Acest dispozitiv de măsurare a presiunii îți va permite să ții instalația în echilibru. Verificat cu regularitate, vei putea să îți dai seama când apar defecțiuni și să oprești instalația înainte să se producă vreun accident.
Pe piață vei vedea că în cazul vaselor pentru centrale, presiunea se încadrează între 3 și 6 bari. Modele mai mari pentru hidrofor însă, suportă presiuni de până la 8 bari fără probleme. Unele performante, pot suporta chiar și 10 bari.
Presiune preîncărcată
Se referă la presiunea camerei de expansiune, cea cu aer. Este o valoare care apare în descrierea produselor, dar puțini știu ce rol are. Această presiune are ca scop contracararea presiunii apei, asigurând un echilibru ce face sistemul să funcționeze fără pericole.
Vasul de expansiune vine încărcat cu această valoare. Presiunea este mai mare decât atmosfera pentru a putea funcționa corespunzător. De exemplu, în condițiile în care presiunea atmosferică este de 1 bar, presiunea camerei de expansiune trebuie să fie de 1,5 sau 1,7 bari.
Dimensiuni și greutate
Am discutat deja despre volum atunci când am stabilit tipologia vaselor de expansiune. Pentru a alege o valoare potrivită este necesar să cunoști puterea hidroforului și dimensiunea rețelei de apă. Online poți găsi calculatoare care te ajută să găsești ușor valoarea potrivită pentru vasul de expansiune.
Te va mai interesa dimensiunea efectivă a vasului precum și forma acestuia, deoarece va ocupa spațiu iar tu va trebui să te asiguri că ai suficient spațiu la dispoziție pentru a-l instala. Forma acestora poate varia.
De exemplu, un vas cu un volum de 50 de litri, poate avea un diametru de 50 cm și poate fi scund de 45 cm, în timp ce altul poate avea un diametru mai mic și să fie mai alungit.
Greutatea vasului de expansiune poate fi un indiciu al calității acestuia și poți să îți dai seama de rezistența și durabilitatea materialelor din această valoare. Te va interesa greutatea la gol. De exemplu, o valoare bună pentru un vas de 50 litri este 7,5 kilograme.
Dacă găsești modele mai ușoare, concluzia pe care trebuie să o tragi este că pereții sunt mai subțiri, ceea ce nu este de dorit, deoarece rezistența la presiune este mai mică, iar acesta nu este genul de produs cu care să dai greș în ceea ce privește calitatea.
Materialul vasului
Materialul vasului ar trebui să aibă o certificare de siguranță, pentru a-ți garanta faptul că va rezista presiunii. Majoritatea sunt fabricate din oțel. Cu cât vasul este mai greu, cu atât înseamnă că pereți sunt mai groși, deci vor rezista mai bine.
Temperatura maximă
Fiecare vas de expansiune are o temperatură maximă la care poate să reziste, indiferent dacă aceasta este pozitivă sau negativă. De regulă, atunci când e vorba de temperaturi negative, foarte puține vase pot să reziste, deci cel mai bine este să nu le expui la temperaturi de sub zero grade.
În privința temperaturilor pozitive, limita vasului de expansiune trebuie să fie cât mai ridicată, cel puțin acesta este recomandarea specialiștilor, care are și logică. Nu este sănătos pentru buna funcționare a sistemului pe termen lung ca vasul să fie supus adesea la temperatura maximă suportată.
În aceste condiții, cel mai bun vas de expansiune este unul care suportă temperaturi între 90 și 99 de grade Celsius, adică chiar sub punctul de fierbere.
Amplasarea vasului de expansiune
Poziția vasului de expansiune va influența mult modul în care îl vei instala. Pe piață sunt disponibile modele pe orizontală sau pe verticală.
În general, modele verticale sunt mai prietenoase cu spațiul, deoarece pot ocupa spațiu vertical care nu prea influențează traficul. Astfel economisești spațiu de podea. Este indicat să optezi și pentru un diametru redus, de aproximativ 45 cm.
Poziția vasului de expansiune nu îi influențează deloc modul de funcționare, ci doar modul de amplasare. Bineînțeles, un model orizontal poate ocupa mai mult spațiu de podea, dar o soluție ingenioasă este să îl amplasezi pe o etajeră sau un raft, astfel folosind spațiu de perete.
Materialul diafragmei
Diafragma vasului de expansiune este una din cele mai uzate elemente ale acestuia. Este piesa ce e supusă la presiune frecvent, ceea ce îi accelerează uzura, deci trebuie să te asiguri că va fi foarte rezistentă. Poți face aceasta verificând materialul din care este fabricată.
Specialiștii recomandă cauciucul EPDM. Acronimul vine de la etilen-propilen-dien-monomer. Are avantajul de a fi foarte etanșă, ceea ce face diafragma foarte rezistentă la căldură, ozon, abur, și alte circumstanțe nefavorabile.
Este bine să nu optezi pentru un alt material, deoarece ai mari șanse ca aceasta să se defecteze mult mai rapid. Alegând una din acest material însă, vei avea siguranța unei funcționări ideale.
Cel mai bun vas de expansiune este dotat cu o diafragmă detașabilă. Aceasta se poate schimba la un interval de timp când aceasta s-a întins, sau înlocuită odată ce s-a deteriorat sau a cedat. Astfel nu va trebui să investești într-un nou vas de expansiune, cheltuială care ar fi în mod sigur mai mare și mai dezavantajoasă.
Certificat pentru apă potabilă
Dacă vrei ca apa din rețea să fie bună pentru consum, este necesar să te asiguri că vasul de expansiune este certificat pentru apă potabilă. Nu este suficient să bănuiești asta. Criteriul trebuie specificat obligatoriu în descrierea produsului.
Dacă acest detaliu nu apare, sau este specificat că apa nu va fi potabilă, atunci poți folosi vasul de expansiune doar pentru centrală. Pentru hidrofor este necesară o certificare pentru apă potabilă.
Preț și producători
Oferta de pe piață este destul de variată cât să te pună în încurcătură. Mai mulți producători au scos modele pe piață, unii făcând un pas în față și lansând modele care sunt mai rezistente, chiar și la temperaturi negative, cum este modelul Hidrotank TD 100.
Este important să te interesezi despre producător. Dacă acesta are o reputație bună, ai mai multe șanse că cumperi un produs care să te mulțumească. De asemenea, brandurile sunt foarte atente la renumele pe care și-l fac.
Dacă deja au și-au construit un nume bun vor continua, cel mai probabil să producă marfă la standarde înalte, pentru a păstra clienți mulțumiți. Printre cei mai renumiți de pe piață se numără: Omnigena, Progarden, Zilmet, Oase, Hidrotank.
Îți recomandăm să cumperi cel mai bun vas de expansiune online. Astfel vei putea să găsești mult mai repede un produs potrivit, și vei avea acces mai ușor la date legate de calitatea acestuia, precum și la date despre producător.
Produsul va fi livrat direct la tine acasă, și ai posibilitatea de a-l returna în termen de 14 zile, fără să plătești în plus, în cazul n care nu ești mulțumit. De asemenea, poți găsi produse la preț mult mai bun, deoarece reducerile și promoțiile sunt mai frecvente online.
Nu uita nici să verifici review-urile altor cumpărători ori de câte ori cumperi online. Astfel poți să îți dai seama dacă produsul merită sau nu cumpărat.
Acum că ai parcurs toate aceste informații, ești gata să cumperi cel mai bun vas de expansiune.
Cel mai bun vas de expansiune: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de vase de expansiune care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Vas de expansiune vertical Aquasystem VAV100
Structura: Verticala – Forma: Cilindru.
Utilizat pentru: Hidrofoare.
Capacitate: 100 l.
Presiune maxima: 10 bar.
Temperatura maxima: 100° C.
Diametru racord: 1 inch.
Inaltime: 849 mm – Diametru: 495 mm.
2. Vas expansiune CRUWA orizontal 50 litri
Rezervor hidrofor orizontal cu capacitate de 50 litri.
Acest vas se foloseste in instalatiile de apa potabila rece.
Temperatura maxima de lucru: +70° C.
Temperatura minima de lucru: -10° C.
Filet racordare: 1“.
Presiune maxima de lucru: 10 bar.
Tip membrana: interschimbabila Epdm.
3. Vas hidrofor 100L ProGarden H100
Rezervor cilindric capacitate 100L pentru hidrofor.
Suport pre-gaurit pentru fixarea pompei.
Membrana interschimbabila EPDM.
Temperaturi de lucru cuprinse intre -10 si +90 grade Celsius.
Presiune maxima de lucru 8 bari.
Dimensiuni: 70 x 46 x 48 cm.
4. Rezervor orizontal Omnigena pentru hidrofor, capacitate 50 litri, manometru
Diafragmele rezervoarelor sunt realizate din cauciuc EPDM.
Sunt rezervoare de inalta calitate, datorita utilizarii in productia lor a foii de tabla mai groasa decat alte produse similare de pe piata.
Sosesc din fabrica presurizate la valoarea de 1,7 bari.
Manometrul indica presiunea aerului din rezervor.
Capacitate: 50 l – Temperatura maxima: 90° C.
Diametru racord: 2.54 mm.
5. Vas de expansiune vertical Ferroli VEF 24
VEF sunt vase de expansiune verticale cu functionare la presiune ridicata.
Potrivite pentru aplicatii de incalzire, racire, apa potabila si solarii.
Corp complet sudat.
Membrana interschimbabila de inalta calitate din cauciuc in acord cu DIN 4807-3.
Temperatura minima de lucru -10° C.
Temperatura continua de lucru 70° C.