Cuprins
Cum alegi cel mai bun ventilator de baie? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă ventilatorul de baie potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Igiena este unul din aspectele cruciale pentru tine și familia ta influențând direct confortul și sănătatea. Deși toată casa trebuie să fie curată, spațiul care are nevoie de o igienă deosebită este baia.
Cu toate acestea, baia este și spațiul cel mai expus la riscul de a dezvolta bacterii, microbi sau mucegai.
Datorită nivelului de umiditate crescut, baia poate deveni ușor un spațiu propice pentru dezvoltarea microorganismelor ce pot cauza boli mai târziu.
Una din cauzele principale este lipsa unui sistem de aerisire al aerului corespunzător.
Dacă te confrunți cu această problemă, este foarte probabil să iei în considerare achiziționarea unui ventilator de baie care ar putea cu ușurință să rezolve această problemă.
Află în acest articol cum alegi cel mai bun ventilator de baie.
De ce să alegi cel mai bun ventilator de baie?
Faptul de a instala un ventilator de baie poate aduce multe avantaje și va fi un aparat de folos nu doar din prisma igienei, ci și din prisma confortului.
Este de asemenea, o modalitate ieftină și eficientă pentru prevenirea formării aburului excesiv în baie, iar principiul de funcționare face ca până și cel mai ieftin model de ventilator de baie să poată fi eficient.
Vei putea scăpa astfel de riscul dezvoltării mucegaiului, dar și de oglinzi aburite și atmosfera greoaie din baie.
Cum alegi cel mai bun ventilator de baie
Cu toate acestea, trebuie să acorzi în continuare o atenție deosebită la ce anume vei cumpăra. Oferta de pe piață este bogată, și la prima vedere diferențele de calitate dintre ventilatoarele de baie nu sunt evidente.
La fel ca în cazul oricărui alt produs, este posibil să faci o investiție neînțeleaptă dacă nu ești bine informat, și având în vedere că un ventilator de baie trebuie să te servească mult timp, este important să îl alegi pe cel mai bun.
Pentru a identifica cel mai bun raport calitate/preț îți recomandăm să consulți un ghid de cumpărături cu toate informațiile de care ai nevoie în acest sens.
Află care sunt caracteristicile prin care poți identifica cel mai bun ventilator de baie în cele ce urmează.
Capacitatea de ventilare
Capacitatea de ventilare este criteriul de bază în funcție de care vei alege ventilatorul potrivit. Aceasta îți va indica spațiul în care se potrivește un anumit model, dar va dicta și prețul acestuia.
Cu alte cuvinte, cu cât camera de baie este mai mică, cu atât un nivel de ventilare mai scăzut va fi suficient. De asemenea, o capacitate de ventilare mai mare va impune un preț considerabil crescut al ventilatorului.
De exemplu, pentru o cameră de baie mică ce nu depășește 10-12 metri cubi, un ventilator de baie cu o capacitate de ventilare mică ar trebui să fie suficient.
Va fi nevoie de un ventilator capabil să schimbe sau să ruleze complet aerul din încăpere de cel puțin 8 ori într-o oră, adică 80 de metri cubi pe oră. În cazul în care vorbim de o baie mai mare, cum e cea din cadrul apartamentelor cu 2 camere, vei avea nevoie de un ventilator cu ventilare intermediară.
În mod evident, acesta va trebui să circule o cantitate mai mare de aer, deci ventilarea va trebui să fie mai ridicată. Orice valoare care se învârte în jurul celei de 160 metri cubi pe oră este acceptabilă.
Abia în cazul băilor foarte mari debitul de ventilare va trebui să atingă valori de peste 180 metri cubi pe oră.
Modalitatea de montare
Există două tipuri se sisteme de montare, iar tu va trebui să îl alegi pe cel potrivit în funcție de particularitățile de construcție ale băi din casa sau apartamentul tău. Acestea pot fi montate fie în perete, fie conectate la sistemul de aerisire al blocului.
În cazul în care baia ta are deja o fereastră ale cărei dimensiuni însă, nu face față umidității, vei avea nevoie de un ventilator de baie care se montează în perete. Mai precis, fereastra va trebui eliminată și în locul ei va fi montat ventilatorul.
În funcție de forța și cunoștințele tale, vei decide dacă ai nevoie sau nu de ajutor la montare, procesul fiind relativ simplu în definitiv. Unicul dezavantaj va fi faptul că luminozitatea asigurată de fereastră va fi pierdută.
Ventilatorul ce se montează în locașul pentru aerisire este potrivit pentru blocurile ce nu au un sistem de aerisire modern. Dacă locuiești într-o astfel de clădire, este foarte probabil ca baia ta să nu aibă o fereastră, ci doar o gură de aerisire.
Vei alege deci un ventilator centrifugal, întrucât aceasta este singura soluție potrivită.
Zgomotul emis
Orice ventilator de baie va produce un anumit nivel de zgomot. Cu toate acestea, este bine de știut ca ventilatoarele sunt în general aparate silențioase.
Nivel de zgomot este influențat de capacitatea de ventilare și influențează la rândul său prețul aparatului. Un ventilator de baie mai silențios, având un preț mai mare.
Cel mai bun ventilator de baie va produse un sunet silențios care se încadrează între valorile de 20-25dB. În comparație cu vocea omului care atinge 60dB la nivel conversațional, această valoare nu este deloc deranjantă.
Cu cât capacitatea de ventilare va crește, cu atât va crește și intensitatea zgomotului.
Un ventilator cu capacitate de ventilare intermediară va emite un sunet de 25-35 dB, și numai ventilatoarele folosite în clădiri industriale, foarte performante, vor emite un sunet mai puternic ce poate atinge 40dB.
Senzor de umiditate
Cel mai bun ventilator de baie, dar și cel mai costisitor este dotat cu un senzor de umiditate. Acesta îi permite să se oprească, să pornească, sau să adapteze turațiile automat în funcție de nivelul de umiditate din încăpere.
Funcționarea aparatului va fi mai eficientă și mai economică, iar în momentele în care faci duș sau baie și umiditatea crește brusc, aparatul va fi capabil să controleze cu succes nivelul de umiditate.
Deși sunt mai scumpe, modele dotate cu un senzor de umiditate sunt mai fiabile, rezistând mai mult în timp fără a fi nevoie de reparații consistente sau înlocuire.
Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cel mai bun ventilator de baie?
- Clapetă de protecție împotriva aerului din exterior – sau clapeta anti-retur, este un accesoriu care va împiedica aerul din afară să intre în încăpere. Nu vei avea mare nevoie de aceasta dacă ai instalat un ventilator de perete, dar dacă ventilatorul este montat pe gura de aerisire, cu siguranță vei avea nevoie de clapetă.
Aceasta va împiedica mirosurile neplăcute din rețeaua de aerisire să pătrundă în încăpere. - Protecția motorului – Un ventilator de baie fiabil va fi dotat cu o protecție suplimentară pentru motor. Aceasta va determina oprirea automată a aparatului în cazul defecțiunilor electrice. Astfel durata de viață a aparatului va fi extinsă, și riscul de accidente redus considerabil.
- Turație reglabilă – Cel mai bun ventilator de baie îți va permite să reglezi frecvența turațiilor astfel încât acesta să corespundă cât mai bine cu nevoile băii tale. O turație mai mică înseamnă mai puțin zgomot și un consum de energie redus.
- Telecomanda – Un accesoriu opțional, dar deosebit de util atunci când îți dorești să controlezi aparatul de la distanță. Asigură-te însă că telecomanda nu este unica opțiune de control.
Aparatul trebuie să fie totuși dotat cu butoane sau elemente ce îți permit să îl pornești sau să îl oprești, precum și să îi reglezi caracteristicile, montate direct pe el. Astfel, în cazul în care nu vei găsi telecomanda, nu vei pierde controlul asupra aparatului. - Senzori – Aparatele moderne încearcă să reducă foarte mult implicarea omului în funcționarea unui aparat, acesta este și motivul pentru care unele ventilatoare de baie sunt dotate cu senzori. Este vorba de senzorul de umiditate despre care am vorbit mai sus, care condiționează funcționarea ventilatorului în funcție de nivelul de umiditate.
Vei mai întâlni însă și senzorul de prezență care pornesc aparatul doar atunci când este o persoană în încăpere. Deși sunt foarte practice, dacă ești limitat de un buget, poți trece cu vederea aceste aspecte întrucât nu sunt absolut necesare.
De asemenea, dacă îți dorești un aparat cu senzor de prezență, dar nu îți permiți unul, poți lega întrerupătorul aparatului de cel de la becul din baie, astfel încât acestea să se activeze simultan. - Temporizator – Indiferent dacă ventilatorul este sau nu dotat cu senzori, acesta trebuie să aibă și un temporizator.
Pentru a fi cu adevărat eficient trebuie să funcționeze o vreme și după ce părăsești încăperea sau stingi lumina, iar pentru asta este nevoie de un temporizator. Verifică deci acest aspect înainte de achiziție.
Garanție
Având în vedere că nu este un aparat pe care să îl înlocuiești des, termenul de garanție trebuie să fie de cel puțin un an. Cu toate acestea, ia în considerare posibilitatea de a plăti pentru extra-garanție atunci când acest lucru este posibil.
Îți recomandăm, de asemenea, să cumperi online. Vei găsi calitate la preț mic, și vei putea să consulți foarte ușor și părerea alto cumpărători pentru a-ți forma o imagine cât mai completă despre un produs.
Alege să cumperi de la firme consacrate, care și-au format deja o reputație trainică în ceea ce privește calitatea produselor.
Cel mai bun ventilator de baie: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de ventilatoare pentru baie care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Ventilator de baie FRESH Intellivent 2.0
Fresh Intellivent 2.0 este destinat pentru a fi instalat in cabine de dus sau toalete, in spalatorii si alte spatii care au nevoie de ventilatie si de eliminare a umiditatii.
Durata de viata: 60000 h – Extrem de silentios – doar 21 dB (A)
Capacitate de extractie a aerului ridicata – 134 mc/h
Sistem inteligent de detectare automata a umiditatii.
Timer reglabil – Posibilitate de selectare a treptei de viteza
Functie de evacuare automata a aerului.
2. Ventilator de baie Vortice VARIO 150/6″ AR-LL-S
Noua serie de ventilatoare de extractie/introducere VORTICE VARIO ofera o solutie moderna si flexibila pentru imbunatatirea calitatii aerului pe care il respiram.
Carcasa externa este realizata din material plastic rezistent la radiatii UV.
Piesele interne sunt realizate din material rezistent la socuri mecanice iar elicea din polipropilena incarcata cu fibra de sticla.
Viteza maxima (rpm): 2110 – Debit maxim: 380 m³/h – 215 m³/h
Nivel zgomot: 49.6 dB – Putere: 35 W – Clasa de protectie: IP X4
3. Ventilator de baie ELICENT Elegance 150T
Design modern cu panou frontal si aspiratie perimetrala.
Motor Long Life dotat cu rulmenti cu bile- care asigura o functionare continua fara probleme timp de 30000 ore.
Clapeta antiretur, cu ajutorul careia se evita patrunderea din exterior a aerului si a diverselor corpuri straine in interiorul incaperii.
Timer reglabil intre 3 si 25 minute.
Grad de protectie IPX4 – protectie impotriva jeturilor de apa.
Debit de aer mare, nivel de zgomot redus si putere consumata mica.
4. Ventilator de extractie pentru baie Soler & Palau Silent 100 CZ Silver
Motor montat pe blocuri elastice silentioase care absorb vibratiile si permit un nivel de zgomot scazut.
Toate ventilatoarele sunt fabricate din mase plastice turnate si sunt prevazute cu obturator automat.
Obturatorul previne intrarea aerului si limiteaza scurgerile de caldura cand extractorul nu merge.
CARACTERISTICI: Lumina pilot – Obturator – Rulmenti cu bile
5. Ventilator de baie ELICENT Elegance 120
Debit de aer mare, nivel de zgomot redus si putere consumata mica.
Grad de protectie IPX4 – protectie impotriva jeturilor de apa.
Ventilatorul poate fi pornit/oprit prin intrerupator.
Dublu izolat, ventilatorul nu necesita legare la impamantare.
Debit de aer maxim (mc/h): 165
Nivel de zgomot maxim dB(A): 36.7