Cuprins
- 1 Top 3 ventilatoare de podea recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun ventilator de podea?
- 3 Cum alegi cel mai bun ventilator de podea
- 4 Cel mai bun ventilator de podea: recomandări
Cum alegi cel mai bun ventilator de podea în 2025? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă ventilatorul de podea potrivit nevoilor tale individuale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Nimic nu iese bine atunci când trebuie să îți desfășori activitatea în condiții de disconfort termic.
Temperaturile ridicate din timpul verii îți pot afecta în mar măsură productivitatea, buna dispoziție, și îți pot răpi o mare parte din timpul tău prețios.
Nu este de mirare că ești în căutarea unei metode a răcori în mod eficient aerul din încăpere.
Indiferent că vei vrea să răcorești aerul pe timpul nopții sau pe durata zilei, un ventilator de podea poate fi cea mai bună soluție pentru tine.
Dacă acest tip de ventilator de dovedește a fi potrivit pentru încăperile din locuința ta, citește în continuare acest articol pentru a afla cum alegi cel mai bun ventilator de podea.
Top 3 ventilatoare de podea recomandate
- Ventilator de podea Zelmer ZFF0450
- Diametru 45 cm – 3 palete.
Ajustare viteza. - Maner transport.
Picioruse antiderapante. - Vezi detalii si pret
- Ventilator turn Taurus BABEL RC. 45W
- Acest ventilator este caracterizat prin functionarea sa extrem de silentioasa, care combinata cu temporizatorul sau, il face ideal pentru utilizarea pe timpul odihnei.
- Vezi detalii si pret
- Ventilator de podea, Home, 35cm
- Diametrul nominal al lamei 35 cm.
Materialul lamei este metal. - Unghi reglabil de inclinare a capului 90°.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun ventilator de podea?
Ventilatorul de podea poate fi o soluție de răcorire potrivită atât dacă vrei să o folosești de sine stătătoare, sau în completarea unui alt sistem de răcorire a aerului deja prezentă în încăpere.
Deși este un model care va sta, în cele mai multe cazuri, așezat direct pe podea, este capabil să răcorească eficient aerul din întreaga încăpere, bineînțeles în limitele în care dimensiunile camerei nu cer un sun sistem de răcorire ceva mai puternic.
Unul din cele mai importante avantaje ale acestui tip de ventilator este mobilitatea. Având dimensiuni relativ reduse, va putea fi amplasat pe diverse suprafețe, inclusiv pe o masă, sau va putea fi mutat cu ușurință dintr-o încăpere în alta.
Așadar, dacă ești în căutarea unui ventilator care să ocupe puțin spațiu și să aibă o portabilitate ridicată, acest model este cu siguranță cel mai potrivit pentru tine.
Cum alegi cel mai bun ventilator de podea
Prețul unui astfel de ventilator variază destul de mult în funcție de performanțe, și cu o ofertă destul de generoasă care există azi pe piață, ar putea fi destul de dificil să identifici cel mai bun raport calitate/preț.
De asemenea, investiția într-un ventilator nu este una pe care să o tratezi cu superficialitate, având în vedere că nu vrei să cumperi un ventilator nou în fiecare vară.
Pentru a alege din prima un ventilator de podea ideal, care să te servească mulți ani de acum încolo este necesar să cunoști criteriile care indică un ventilator de podea bun.
Care sunt indicii de putere pe care trebuie să îi îndeplinească? Cu ce elemente de protecție trebuie echipat? Care sunt funcțiile pe care trebuie să le dețină obligatoriu?
Pentru a afla răspunsul la toate aceste întrebări îți recomandăm să consulți acest ghid de cumpărături. Cu siguranță, la sfârșitul acestui articol îți va fi mult mai ușor să faci o achiziție pe care să nu o regreți.
Ține cont de următoarele informații atunci când alegi cel mai bun ventilator de podea.
Tipuri
Există două tipuri de ventilator care intră în sfera ventilatoarelor de podea. Ventilatorul clasic cu elice și ventilatorul vertical. Îl vei alege pe cel mai potrivit pentru încăperea ta.
Ventilator de podea circular
Modelul clasic de ventilator, cel care ne apare prima dată în minte atunci când ne gândim la un ventilator, modelul circular este varianta cea mai ieftină a ventilatorului de podea.
Se remarcă prin faptul că ocupă foarte puțin spațiu și poate fi mutat cu ușurință atât prin cameră, cât și dintr-o încăpere în alta. Performanța lor este însă deseori limitată în cazul modelelor mai vechi. Modele mai noi însă sunt dotate la rândul lor cu funcții moderne, care pot asigura răcorirea aerului din cameră.
Atenție însă, acest tip de ventilator nu va face față încăperilor mari. Este cel mai recomandat în spațiile închise de mici dimensiuni. De asemenea, datorită taliei scunde poate fi amplasat atât direct pe podea, cât și pe masă sau pe orice altă suprafață din casă, astfel încât fluxul de aer să fie distribuit cât mai eficient, și în modul dorit de tine.
Ventilator de podea vertical/turn
Ventilatorul vertical este o variantă mult mai modernă și mai performantă, drept urmare și mai costisitoare. Se așează direct pe podea, dar are o talie mai mare decât modelul analizat anterior.
Ventilatoarele verticale sunt mai lungi și mai înguste. Se pot așeza oriunde în cameră, având un design plăcut și stilat care se va potrivi cu orice decor.
În general, sunt destul de puternice pentru a acoperi o suprafață mai mare, de exemplu o sală de living. Vin dotate cu mai multe funcții si moduri de funcționare, inclusiv cu presetări pentru funcționare pe timp de noapte.
Sunt avantajoase și din prisma zgomotului, cele mai multe modele având un model de zgomot ce nu depășește 60 dB, ceea ce înseamnă că vei putea purta conversații și urmări emisiunile preferate fără a fi deranjat de zgomotul produs de ventilator.
Este o variantă deosebit de portabilă, și nu îți va impune nici o problemă legată de spațiu.
Materiale
Materialul din care sunt fabricate elicele este cel care va face marea diferență dintre eficiența unui ventilator, în comparație cu altul.
De regulă, ventilatoarele cu elice din metal sunt mai eficiente deoarece sunt capabile să producă un flux de aer mult mai puternic. Cu toate acestea sunt mult mai zgomotoase decât elicele din plastic. Indiferent de alegerea ta, asigură-te că materialul din care este fabricat este de calitate superioară.
De regulă calitatea materialului se va reflecta în preț, deci nu căuta cu orice preț cel mai mic preț. Elicele mai pot fi fabricate din materiale ușoare precum bucăți de țesătură sau cauciuc, dar ține cont că acestea nu vor fi la fel de eficiente.
Puterea și consumul de energie
Forța de propulsare a aerul în încăpere este dictat de debitul de aer, exprimat în valoarea de metrii cubi pe minut sau oră. Această valoare îți oferă un indiciu destul de puternic cu privire la eficiența ventilatorului în funcție de dimensiunile încăperii în care vrei să îl folosești.
De regulă un flux de aer cu o valoare de 100mc/min este suficientă pentru un ventilator de interior, și ar trebui să îți indice un ventilator de calitate.
De asemenea, cel mai bun ventilator de podea se va încadra într-o clasă energetică superioară, pentru a nu îți provoca cheltuieli prea mari la electricitate. Astfel caută un ventilator cu o clasă energetică A sau A+, va consuma cu până la 40% mai puțin decât un ventilator aparținând unei clase energetice C sau D.
Având în vedere că cel mai probabil ventilatorul va rămâne în funcțiune multe ore la rând, probabil chiar pe durata nopții, este de dorit ca acesta să consume cât mai puțină energie electrică posibil.
De asemenea, ventilatoarele care aparțin unei clase energetice superioare s-au dovedit a avea o durata de viață mult mai mare.
Opțiuni de reglaj și control
Chiar dacă va costa mai mult, este recomandat să optezi pentru un ventilator de podea cu telecomandă care să îți permită să îi activezi stările de la distanță.
De asemenea, orientează-te spre modelele mai noi care permit ajustarea unghiului de înclinare și rotire. Este recomandat ca parte cu elice să se poată roti circular pentru a putea propulsa aerul în direcția dorită de tine.
De asemenea, unele modele permit și oscilații stânga dreaptă, pentru a împrăștia cât mai natural aerul în încăpere.
Este de asemenea important ca ventilatorul să îți permită să alegi din mai multe viteze, sau chiar să aibă un mod special de funcționare care să alterneze vitezele. Cu cât va avea mai multe opțiuni de acest fel, cu atât te vei putea bucura de o atmosferă cât mai naturală și mai plăcută în încăpere.
Dimensiuni și portabilitate
Deși nici ventilatorul de podea, nici cel turn sau vertical nu ocupă în general mult spațiu, verifică dimensiunile acestuia în cazul în care spațiul de care dispui în încăpere este extra-limitat.
Alege mereu un ventilator care să nu te încurce sau să nu îți aglomereze camera. De asemenea, este bine să acorzi atenție și la lungimea elicelor. Acestea trebuie să depășească mereu 40 de cm pentru a fi destul de eficiente în orice încăpere.
Cât despre portabilitate, asigură-te că ventilatorul nu va fi prea greu, pentru ați fi ușor să îl ridici și să îl muți în încăpere sau prin locuință.
Dar nu foarte ușor pentru ca cei mici să poată să îl manipuleze și să îți pună siguranța în pericol. Dacă ai de gând să îl muți des, optează pentru un model dotat cu roți și mâner.
Măsuri de protecție și mentenanță
Absolut toate modele de ventilator cu elice trebuie să fie dotate cu un grilaj de metal în jurul elicelor pentru a preveni accidentările. Acest grilaj trebuie să fie suficient de des pentru a împiedica degețelele mici ale copiilor curioși să pătrundă până la elice.
De asemenea, baza ventilatorului trebuie să fie destul de solidă și stabilă pentru a nu putea fi doborât cu ușurință de copii sau de animalele de companie.
În general, nu va trebui să întreprinzi operațiuni de întreținere complexe. Cu toate acestea, este probabil ca la o anumită perioadă de timp să fie necesar să ștergi elicele ventilatorului.
Pentru a face acest lucru cu ușurință, verifică grilajul pentru ca acesta să poată fi îndepărtat cu ușurință.
Nivelul de zgomot
Fiind un aparat care va funcționa ore în șir în încăpere este important să nu creeze un disconfort sonor prea mare. Marele paradox al ventilatoarelor este raportul inegal dintre performanță și nivelul de zgomot.
Cu alte cuvinte, cu cât un ventilator va fi mai eficient, cu atât zgomotul pe care îl va produce va fi mai deranjant. Din fericire, variantele mai noi și ventilatoarele turn nu prezintă nici o problemă în ceea ce privește zgomotul.
Poți verifica nivelul de zgomot produs în descrierea produsului. Atâta timp cât nu depășește 60 dB, nu ar trebui sa te deranjeze.
Ce funcții trebuie să aibă cel mai bun ventilator de podea?
- Panou de control – un panou cu butoane pentru a controla vitezele sau a activa modulele de funcționare.
- Opțiuni de comandă la distanță – modele ceva mai costisitoare sunt dotate cu telecomandă care îți permite să controlezi ventilatorul de la distanță.
- Setări prestabilite – sau diverse module de funcționare, cele mai întâlnite fiind normal, soft și somn.
- Funcționare oscilatorie – o funcție care permite oscilarea vitezelor la un anumit interval de timp, de obicei la 30 de minute, astfel încât atmosfera din încăpere să fie menținută la un nivel optim.
- Timer – unele modele sunt dotate cu un temporizator care le va dezactiva la o perioadă de timp setată de tine.
- Display LCD – un ecran pe care pot fi afișate informații cu privire la setările aparatului, temperatura din încăpere sau nivelul de umiditate.
- Senzori de mișcare – Determină pornirea sau oprirea aparatului în momentul în care se detectează sau nu prezența cuiva în încăpere.
Preț și garanție
Îți recomandăm să faci achiziția online, deoarece vei găsi aceiași calitate la prețuri mult mai accesibile.
De asemenea, beneficiezi la acces rapid la toate informațiile de care ai nevoi, precum și la părerile altor utilizatori despre un produs. Astfel vei putea să îți formezi o părere cât mai completă asupra calității reale a aparatului.
Cel mai bun ventilator de podea va veni la pachet cu o garanție de minim 2 ani. Astfel, dacă vei remarca erori din fabricație, nu va trebui să suporți costurile de reparare.
Cel mai bun ventilator de podea: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de ventilatoare de podea care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Ventilator de podea Zelmer ZFF0450
Putere 120 W.
Diametru 45 cm – 3 palete.
Ajustare viteza.
Maner transport.
Picioruse antiderapante.
Design special al paletelor care impreuna cu puterea permite o ventilatie puternica.
2. Ventilator turn Taurus BABEL RC. 45W
Acest ventilator este caracterizat prin functionarea sa extrem de silentioasa, care combinata cu temporizatorul sau, il face ideal pentru utilizarea pe timpul odihnei.
Usor de transportat in casa, datorita dimensiunilor sale compacte si manerului de transport.
Functie swing – cel mai eficient mod de a distribui fluxul de aer.
Temporizator pentru oprire automata.
3. Ventilator de podea, Home, 35cm
Diametrul nominal al lamei 35 cm.
Materialul lamei este metal.
Unghi reglabil de inclinare a capului 90°.
Nu exista oscilatie.
Etapele ventilatorului 3.
Putere 60 W.
4. Ventilator industrial de podea MWP-18 MPM
Ventilatorul de podea MWP-18 are un control al fluxului de aer in 3 trepte pentru a regla viteza la asteptarile dumneavoastra.
Ventilatorul poate regla debitul de aer la un unghi de 360 de grade, astfel aerul poate fi directionat in orice directie.
Datorita bazei sale antiderapante, ventilatorul MWP-18 este sigur de utilizat si nu aluneca pe podea.
5. Ventilator de podea metalic AIG HVFL30
3 viteze ale ventilatorului.
Reglarea unghiului ventilatorului.
Baza robusta cu picioare antiderapante.
Diametru de pana la 30 cm.
Lungime cablu ~180 cm.
Consumul maxim de energie: 40W.
Alimentare: 220-240V 50Hz.