Cuprins
- 1 Top 3 videoproiectoare recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun videoproiector?
- 3 Cum alegi cel mai bun videopriector
- 4 Cel mai bun videoproiector: recomandări
Cum alegi cel mai bun videoproiector? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă videoproiectorul potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Până acum câțiva ani, videoproiectorul era un instrument folosit în cadrul instituțiilor, mai ales cele cu caracter educativ, pentru afișarea prezentărilor în lipsa unui ecran foarte mare și costisitor.
În ultimii ani însă, acest dispozitiv și-a făcut din ce în ce mai mult loc și în locuințele oamenilor, înlocuind cu succes televizorul, datorită numeroaselor funcții speciale pe care le poate încorpora.
Dacă ești și tu interesat să îți procuri un astfel de aparat foarte versatil și util, iată cum poți alege cel mai bun videoproiector.
Top 3 videoproiectoare recomandate
- Videoproiector Laser EPSON EB-L200SX
- Opțiuni de afișaj cu format luminos, de dimensiuni mari de până la 112″. Tehnologie laser fără întreținere pentru liniște și siguranță.
- Vezi detalii si pret
- Videoproiector portabil Samsung The Freestyle
- Freestyle ajusteaza automat imaginea, oferindu-ti o experienta de vizonare perfecta. Tot ce trebuie sa faci este sa-l pornesti.
- Vezi detalii si pret
- Videoproiector
BenQ MW536 - 4000 ANSI Lumeni, 20000: 1 Contrast. Obiective din sticlă pentru o imagine într-o claritate strălucitoare. Trapezoid vertical automat – aliniere perfectă.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun videoproiector?
Televizoarele smart sunt o normă în zilele noastre, acestea oferind multe funcții fără de care mulți dintre noi nu și-ar mai putea imagina viața.
Deși acestea sunt încă foarte căutate, o atenție din ce în ce mai mare o primesc videoproiectoarele care pot înlocui cu succes un televizor.
Un videopriector de calitate are avantajul de a-ți permite să reglezi după bunul plac „diagonala” imaginii, precum și locul în care vrei să vizionezi programele de televiziune favorite, sau alt tip de conținut disponibil online.
Cum alegi cel mai bun videopriector
Totuși, există deja pe piață mai multe opțiuni și noi lansări în această zonă au loc din ce în ce mai des.
De aceea, pentru a te putea bucura de toate avantajele acestora, va trebui să știi cum să le identifici pe cele mai bune.
De asemenea, este important să stabilești încă de la început dacă vrei un videoproiector pe care să îl folosești pentru prezentări sau pentru propriul divertisment acasă.
Asta deoarece diferența de preț dintre aceste doua categorii de videoproiectoare este foarte mare, iar dacă vrei unul pentru acasă care să țină loc de televizor, în funcție de performanța acestuia, trebuie să fii pregătit să scoți din buzunar o sumă destul de mare.
Pentru a face cea mai bună achiziție din prima este important să fii foarte bine informat.
Am pregătit pentru tine acest ghid de cumpărături, care conține toate informațiile de care ai nevoie pentru a face o achiziție înțeleaptă pe care să nu o regreți mai târziu. De asemenea, la final poți consulta și o listă cu recomandări pe care le-am ales pe baza criteriilor de selecție enunțate de către specialiști în domeniu.
Iată așadar care sunt detaliile la care trebuie să fii atent:
Tipul de videoproiector
Videoproiectoarele se pot deosebi în funcție de mai multe criterii. Mai jos vom vorbi despre două dintre ele: tipul de conținut și portabilitatea.
Tipul de conținut
Imaginea proiectată poate să difere în funcție de tipul de conținut pe care îl abordează. Poate fi vorba despre imagini, video, prezentări/text sau jocuri.
Deși practic orice videoproiector poate să redea toate aceste tipuri de conținut, unele sunt construite ca să funcționeze mai bine cu un anumit tip de format de imagine.
Astfel, în majoritatea spațiilor comerciale fizice sau online, aceste aparate sunt împărțite în videoproiectoare business și videoproiectoare home cinema.
Videoproiector business
Acestea sunt recomandate pentru folosirea în scop specific administrativ sau educativ, în cadrul instituțiilor sau la locul de muncă. Sunt ideale pentru ședințe sau chiar pentru predarea cursurilor.
Punctul lor forte sunt imaginile fixe. Poți afișa cu succes mai ales prezentările PowerPoint, sau alte tipuri de grafice. Totuși, pot reda fără probleme și materiale video.
La capitolul conectivitate, majoritatea au nevoie de o conexiune cu fir. Așadar un cablu HDMI este necesar pentru transferul imaginii și a sunetului de pe un dispozitiv la videoproiector.
Este ușor de instalat iar, atunci când este ales cu grijă, are o calitate a imaginii foarte bună, indiferent de luminozitatea de afară.
Videoproiector Home Cinema
Dacă divertismentul este un aspect important pentru tine, atunci o sa vrei acest aparat. Este ideal pentru redarea filmelor, a programelor sportive sau pentru afișarea jocurilor video.
Îți permite să ajustezi dimensiunea imaginii, aceasta putând fi chiar și de câteva zeci ori mai mare decât în cazul unui televizor obișnuit. În plus, experiența de vizionare este una imersivă, putând simți că ești în mijlocul acțiunii.
Spre deosebire de cele business, acestea pun un accent mai mare pe rezoluție, luminozitate și contrast, imaginea fiind mult mai clară, iar culorile mai intense.
De asemenea, acestea pot include un modul special pentru recepționarea semnalului pentru televiziune, dar și să se conecteze fără fir la dispozitivele mobile, preluând astfel informația chiar și de pe un smartphone.
Portabilitate
Poți găsi videoproiectoare cu montare fixă sau modele portabile.
Videoproiectoare fixe
Cele mai multe modele nu sunt portabile. Majoritatea fac parte din categoria videoproiectoarelor business. Acestea se montează într-un loc și vor fi folosite doar în încăperea respectivă până la o eventuală demontare.
Instalarea se poate face pe un suport de videoproiector. Uneori acesta poate fi chiar retractabil în tavan, putând să controlezi orientare imaginii cu ajutorul unei telecomenzi.
Sunt destul de robuste, dar motivul este unul lesne de înțeles. Acestea sunt deseori mai performante, iar componentele interne sunt mai puternice, ceea ce duce la imagini foarte clare la o calitate care poate ajunge chiar la 4K.
Videoproiectoare portabile
Videoproiectoarele portabile au dimensiuni mult mai mici și mai sunt cunoscute sub denumirea de videoproiectoare Pico.
Pot încăpea fără probleme într-un rucsac sau într-o geantă, unele fiind suficient de mici încât să le poți cuprinde în palmă.
Deși sunt mici, modelele moderne mai ales, sunt destul de performante. Le poți folosi pentru divertisment oriunde te-ai afla.
Dacă ești o persoană care călătorește mult, sau dacă mergi des în camping și vrei să te poți bucura de un film sub cerul liber, atunci un astfel de videoproiector este ideal pentru tine, fiind și foarte ușor.
Deoarece sunt mai mici, dimensiunea imaginii nu va fi foarte mare, iar luminozitatea poate să sufere și ea, deci folosește-le în condiții optime pentru o experiență cât mai buna.
Luminozitatea videoproiectorului
Atunci când vine vorba de performanța videoproiectorului, luminozitatea este unul dintre cele mai importante caracteristici. Pentru a putea alege un model bun însă, este important să înțelegi modul de funcționare al acestui aparat.
Procesul constă în emiterea unui fascicul de lumină puternică de către o lampă. În interiorul acestui fascicul forma digitală a imaginii este proiectată.
Când lumina generată intră în contact cu o suprafață, imaginea cu culori și contraste devine vizibilă pentru toată lumea.
De calitatea imaginii în ceea ce privește contrastul și culorile, este responsabilă luminozitatea, adică densitatea și intensitatea acestui fascicul de lumină. Unitatea de măsură pentru acest indice este ANSI lumeni.
Producătorii tind să scoată în evidență foarte mult acest indice.
Totuși, mai important decât alegerea unui videoproiector cu ANSI mare, este înțelegerea modelului în care acesta se corelează cu folosirea videoproiectorului într-un spațiu corespunzător.
Poți avea un videoproiector cu ANSI destul de mic, dar care să funcționeze perfect în livingul tău, atâta timp cât condițiile sunt optime.
Spre exemplu, un videoproiector cu luminozitate de 2000-2500 ANSI, este recomandat pentru camerele special pregătite pentru a semăna cât mai bine cu o sală de cinema.
Adică foarte puțină lumină ambientală. Un astfel de proiector poate afișa cu succes imagini până la o distanță de 6 metri. Poate funcționa bine și într-un apartament, dacă încăperea nu este foarte mare.
Atunci când vrei să înlocuiești complet televizorul cu un videoproiector, ai nevoie de unul cu minim 4500 ANSI deoarece îl vei folosi, cel mai probabil și ziua în condiții de lumină puternică. Același lucru se aplică și dacă vrei să proiectezi imagini în aer liber noaptea.
Ia în considerare și suprafața pe care vrei să proiectezi cel mai des. Asta este important deoarece dispersată pe o suprafață mai mare, imaginea va deveni mai difuză, intensitatea culorilor, a contrastului și chiar claritatea fiind afectate.
Așadar, dacă îți dorești o imagine cât mai mare, ai nevoie de un videoproiector cu ANSI corespunzător.
Contrastul videoproiectorului
Dacă nu ești deja familiarizat cu termenul, contrastul imaginii se referă la diferența dintre cea mai închisă și cea mai deschisă culoare redată prin proiecție.
Cu cât contrastul este mai mare, cu atât intensitatea culorilor crește. Un contrast prea mic sau prea mare poate face proiecția greu de urmărit, chiar neplăcută.
Există două tipuri de contrast în cazul videoproiectoarelor.
Contrastul nativ-dinamic este mai puțin recomandat. La nivele mari, acesta poate să afecteze mult calitatea imaginii. Specialiștii recomandă mai degrabă contrastul static. Valorile pe care trebuie să le urmărești se încadrează între 2000:1 și 15000:1.
Este posibil să te bucuri de o imagine bună și cu un contrast mai mic, dar condițiile din încăperea în care proiectezi trebuie să fie optime: spațiu mic și întuneric.
Mai mult, trebuie să știi că și aparatele cu contrast ridicat, nu se descurcă foarte bine atunci când este multă lumină în încăpere sau dacă suprafața pe care proiectezi este colorată.
Aspect ratio
Fasciculul luminos va proiecta, de cele mai multe ori, imaginea într-un raport de dimensiune standard. Cele mai populare opțiuni sunt 4:3, 16:9, 21:9.
Cu toate acestea, materialele pe care vrei să le proiectezi este posibil să fie disponibile într-un raport de imagine diferit. În acest caz, în efortul de a adapta imaginea, este posibil ca aceasta să fie proiectată decupat, sau să apară chiar două bare negre pe acestea.
Cea mai sigură alegere este un videoproiector cu aspect radio de 16:9, acesta fiind cel mai popular, fiind și formatul în care transmit majoritatea televiziunilor. Acesta este raportul ideal și pentru jocuri video.
Throw ratio
Acesta este un indice important care te ajută să înțelegi dacă videoproiectorul este potrivit pentru spațiul în care ai vrea să îl folosești.
Asta deoarece îți spune la ce distanță față de suprafața obstacol, ar trebui să plasezi aparatul pentru a putea viziona cea mai de calitate imagine.
De regulă, cei care pot proiecta direct pe un perete, nu vor fi limitați de acest aspect. În cazul în care ai o planșă sau un ecran pe care vrei să proiectezi, trebuie să te asiguri că imaginea nu îi va depăși marginile.
În acest caz acest indice devine foarte folositor și este recomandat să îl verifici mereu în descrierea produsului.
Rezoluția videoproiectorului
Cu cât rezoluția este mai mare, cu atât va fi mai clară imaginea proiectată. Cum faci alegerea cea mai bună? Gândește-te la tipul de conținut pe care îl vei afișa astfel.
În cazul jocurilor video, o rezoluție HD Ready este suficientă. În cazul în care vrei să proiectezi filme, televiziune sau materiale de tip widescreen, mergi la sigur cu o rezoluție XGA.
Lampa videoproiectorului
Deși probabil nu te-ai gândit la asta, videoproiectoarele au părți consumabile, iar lampa va fi cea mai costisitor de înlocuit.
Aceasta va avea o durată de funcționare de 2000 și 4000 de ore, după care va trebui înlocuită. Din acest motiv este recomandat să cauți aparatele care au funcție de economie a energiei.
Această funcție poate ajuta la prelungirea duratei de funcționare a lămpii. Durata menționată mai sus este valabilă în cazul lămpilor UHP.
Modelele mai noi însă sunt dotate cu lampă laser. Dacă ai posibilitatea cumpăr un astfel de model, deoarece lampa va rezista mult mai mult, durata de viață fiind între 10000 și 20000 de ore.
O astfel de lampă nu trebuie să fie înlocuită, în mod normal, deoarece rezistă fără probleme până la momentul în care trebuie să renunți la aparat din cauza unor defecțiuni de altă natură.
Ecranul de proiecție
Unii utilizatori preferă să proiecteze imaginea direct pe perete, în timp ce alții folosesc un ecran special pentru videoproiecție.
Ecranele albe sunt cele mai răspândite, dar utilizarea unui ecran de proiecție gri îți va oferi un contrast mai mare.
După cum spuneam mai sus, camera unde vizionezi imaginile proiectorului trebuie sa fie cât mai întunecată. Totuși, dacă este greu să întuneci complet camera, un ecran gri va fi cu atât mai folositor.
În comparație cu ecranul alb, ecranul gri nu va reflecta la fel de puternic lumina din exterior, fapt care duce la o calitate mai bună a imaginii.
În ceea ce privește dimensiunea ecranului, aceasta depinde de dimensiunea camerei unde îl vei folosi. Nu ai de ce să cumperi cel mai mare ecran disponibil dacă îl vei folosi într-o încăpere de dimensiuni reduse.
Dacă ai o cameră exclusivă pentru vizionatul filmelor, gândește-te să cumperi un ecran mai mare ce poate fii montat permanent.
Va trebui sa alegi intre doua tipuri de ecran: 4:3 (ecran plin, patrățos) sau 16:9 (ecran lat, ideal pentru filme). Recomandam sa alegeți un ecran 16:9, deoarece majoritatea conținutului video produs în zilele noastre respecta acest format.
În acest fel nu vei avea margini negre sus și jos atunci când vizionezi un film, așa cum este cazul ecranului 4:3.
În ceea ce privește ecranul, poți cumpăra unul fix ce se va monta pe perete, sau unul portabil, ce se strânge și poate fi mutat cu ușurință.
Dacă nu ai de gând să te muti în viitorii 10 ani, mergi pe varianta fixa.
Concluzii
Poți găsi cel mai bun videoproiector online. Aici vei găsi mai multe modele decât în magazinele tradiționale, la oferte avantajoase.
De asemenea, este o metodă care îți permite să faci o alegere fără să fii influențat de interesele ascunse ale unui vânzător care dorește să obțină un comision cu orice preț, spre exemplu.
Indiferent de modelul pe care vrei să îl cumperi, nu uita să consulți părerea altor utilizatori.
Dacă nu o găsești la secțiunea review, merită chiar să cauți online mai multe informați. De multe ori poți găsi chiar și videoclipuri de prezentare ca să poți vedea clar cu va arată produsul odată ce ajunge la tine acasă.
Având aceste informații la dispoziție ești gata să cumperi cel mai bun videoproiector.
Cel mai bun videoproiector: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de videoproiectoare care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Videoproiector Laser EPSON EB-L200SX
Proiector laser, versatil, pentru redarea unui conținut de înaltă calitate pe un ecran mare care poate fi extins, cu opțiuni de conectivitate wireless sau prin cablu.
Opțiuni de afișaj cu format luminos, de dimensiuni mari de până la 112″.
Tehnologie laser fără întreținere pentru liniște și siguranță.
Vizualizare din fiecare unghi – Nu există unghiuri, umbre, strălucire sau puncte oarbe.
Extinde conectivitatea prin dispozitivele BYOD, camerele VC și multe altele.
2. Videoproiector portabil Samsung The Freestyle
Portabil, puternic si surprinzator de simplu – Experienta de vizionare portabila – Unghi Dinamic de 180˚.
Freestyle ajusteaza automat imaginea, oferindu-ti o experienta de vizonare perfecta. Tot ce trebuie sa faci este sa-l pornesti.
Freestyle focalizeaza automat, pentru a oferi o imagine clara in cateva secunde.
Auto Leveling se asigura ca ecranul tau ramane drept pe orice suprafata.
Magie pe un ecran mare, de pana la 100″ – Sunet omnidirectional 360˚.
3. Videoproiector BenQ MW536
HDMI dual oferă o conectivitate mai flexibilă între dispozitive.
4000 ANSI Lumeni, 20000: 1 Contrast.
Obiective din sticlă pentru o calitate a imaginii într-o claritate strălucitoare.
Trapezoid vertical automat pentru aliniere perfectă.
Modul SmartEco economisește până la 70% din energia lămpii.
Pornire instantanee – Porniți din nou proiectorul la 90 secunde după ce l-ați oprit.
4. Videoproiector Acer X118HP, DLP 3D
Proiectati cu claritate cu proiectorul X118HP.
Obtineti imagini luminoase si clare chiar si in camerele de lumina medie, bine luminate, cu pana la 4.000 de lumeni de luminozitate.
Culorile adevarate sunt posibile datorita Acer LumiSense ™, ColorBoost3D ™ si Color Safe II, in timp ce Acer BlueLightShield ™ va protejeaza ochii.
Reproduceti culori reale si imagini stralucitoare cu tehnologia Acer ColorBoost3D ™.
5. Videoproiector portabil Loosafe® YG430 WiFi
8000 lumeni – Rezolutie 1920 x 1080.
Conectivitate: HDMI, AV, USB, Card SD, Miracast (WiFi).
Telecomanda – Ultra-portabil – Conectare iPhone/Android.
WiFi – Dolby® Sound Certificat – Difuzor incorporat.
Contrast 4000:1 – Focus manual – LED.
iti multumesc pe informatii!
la ce ajuta rezolutia???? ca asta nu inteleg! ms de raspuns anticipat