Cuprins
- 1 Top 3 zdrobitoare de struguri recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun zdrobitor de struguri?
- 3 Cum alegi cel mai bun zdrobitor de struguri
- 4 Cel mai bun zdrobitor de struguri: recomandări
Cum alegi cel mai bun zdrobitor de struguri? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă zdrobitorul de struguri potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Vinul este băutura preferată a multor oameni. Perfectă pentru o seară romantică, dar și pentru a-ți reveni după o despărțire, vinul pare a fi băutura care place tuturor.
Majoritatea dintre cei ce locuiesc la țară, au una sau mai multe vii pe lângă casă, ceea ce le permite să recolteze struguri și să fac vin din producția proprie. Astfel se vor putea bucura de tot procesul de a obține și depozita vinul, dar și de degustare odată ce procesul de fermentare ia sfârșit.
După recoltarea strugurilor însă, primul pas spre obținerea unui vin de calitate este zdrobirea strugurilor. În trecut, oamenii dansau desculți pe struguri pentru a-i zdrobi.
În prezent însă, procesul s-a mai civilizat, deoarece putem folosi zdrobitoare de struguri. Află cum să alegi cel mai bun zdrobitor de struguri în cele ce urmează.
Top 3 zdrobitoare de struguri recomandate
De ce să alegi cel mai bun zdrobitor de struguri?
Cel mai bun zdrobitor de struguri te poate ajuta să obții un vin de calitate chiar la tine acasă. Asta înseamnă că vei putea să le oferi prietenilor o sticlă de vin din producție proprie, data viitoare când le vei face o vizită.
În plus, dacă vinul iese bun, ai posibilitatea să îl vinzi, mai ales dacă știi că via ta nu a fost compromisă de soluții chimice. Un zdrobitor de struguri te poate ajuta să aduci strugurii în forma necesară pentru a putea porni procesul de fermentare, și a obține zeama de struguri sub forma de must.
Gândește-te doar cât de mult vei economisi dacă, în loc să cumperi o sticlă de vin de fiecare dată când vrei să faci un cadou, ai oferi o sticlă din propriul vin.
Cum alegi cel mai bun zdrobitor de struguri
Pentru a te putea bucura de toate aceste avantaje însă, este necesar să cumperi cel mai bun zdrobitor de struguri. Pe piață vei observa că sunt foarte multe modele, și dacă nu ai mai folosit vreodată un astfel de aparat, este foarte probabil să te simți copleșit.
Ce tip de zdrobitor de struguri este mai potrivit pentru tine? Care este dimensiunea pe care ar trebui să o alegi? Ai nevoie de accesorii și funcții speciale? Care sunt lucrurile care îți scapă din vedere?
Găsești răspuns la toate aceste întrebări și nu numai, în acest ghid de cumpărături. Cu grijă am cercetat oferta de pe piață și am desprins cele mai importante criterii de selecții de care trebuie să ții cont atunci când vrei să fac o achiziție de succes. Apoi am cules cele mai bune oferte ca raport calitate/preț de pe piață, pe care ți le vom prezenta mai jos.
Așadar, pentru a face o alegere pe care nu o vei regreta, ține cont de următoarele criterii importante:
Tipul de zdrobitor de struguri
Zdrobitor de struguri clasic
Acestea sunt cele pe care le vei găsi cel mai adesea. Majoritatea sunt modele manuale. Practic atunci când vei folosi un astfel de aparat, vei pune în cuva zdrobitorului strugurii, iar aceștia vor fi zdrobiți de două role zimțate care se rotesc în sensuri opuse.
În cazul aparatelor clasice, strugurii zdrobiți vor cădea în colector cu tot cu ciucurele său, ceea ce afectează calitatea vinului obținut. Acesta va fi mai sărac în alcool și culoarea va fi mai puțin proeminentă.
Mai mult, unele substanțe chimice nedorite pot ajunge în vin, din cauza folosirii pesticidelor.
Zdrobitor de struguri cu desciorchinator
Un astfel de aparat poate atât să zdrobească strugurii, cât și să îi separe de ciucure. Funcționează folosind o sită care nu permite trecerea în vasul colector, decât a boabelor de struguri zdrobite.
Practic, dacă vrei să obții un vin pe care să îl pui la vânzare, ai nevoie de un astfel de aparat, chiar dacă este mai costisitor decât varianta clasică. Astfel vei obține o băutură aromată, cu o culoare intensă și o concentrație potrivită de alcool.
Bineînțeles, prețul puțin mai mare pe care îl vei plăti pentru un astfel de aparat, îl vei putea recupera ulterior dacă alegi să comercializezi vinul.
Mod de acționare
Pe piață vei găsi modele de zdrobitoare de struguri manuale sau care sunt acționate electric. Cum poți decide care variantă este mai potrivită pentru tine?
Zdrobitor de struguri manual
Un zdrobitor de struguri cu acționare manuală este cea mai ieftină variantă de pe piață. De regulă, cuva acestuia are dimensiuni mai mici decât cuva unui model electric, asta pentru că este destinat unei gospodării care nu are un nivel mare de struguri de procesat.
Modul de acționare se face prin învârtirea unei manete, ce activează rotirea rolelor care vor zdrobi strugurii. Motivul pentru care cantitatea de struguri nu trebuie să fie mare este faptul că învârtirea manetei poate fi o muncă obositoare, chiar grea atunci când se adaugă în cuva cantități mari de struguri.
Așadar, deși este avantajos din prisma faptului că nu este costisitor și nu produce consum electric, este dezavantajos din prisma efortului pe care va trebui să îl depui și a timpului mai mare pe care va trebui să îl investești în această operațiune.
Zdrobitor de struguri electric
O variantă mult mai rapidă de a zdrobi o cantitate mai mare de struguri este folosirea unui zdrobitor de struguri electric. Odată conectat la o sursă de curent, acesta va începe să învârtească singur rolele de zdrobire.
Astfel implicarea ta se va rezuma la umplerea cuvei cu struguri. Timpul de prelucrare se va reduce considerabil, având în vedere că electricitatea nu are nevoie de pauze pentru a-și reveni.
Dacă ai mai multe vii sau chiar o podgorie, atunci fără discuție ai nevoie de un aparat electric. Deși prețul de achiziție poate fi mai mare decât în cazul unui aparat manual, și va trebui să suporți cheltuieli ulterioare la factura de curent, investiția merită atunci când cantitatea de struguri este considerabilă.
Din nou, dacă vei alege să vinzi vinul, îți vei scoate investiția mai repede decât crezi.
Model casnic sau industrial?
Care sunt necesitățile tale reale? Ești un gospodar care vrea să vadă ce vin poate să îi producă via anul acesta, sau ești proprietarul unei podgorii destul de mari și ști sigur că vinul obținut va merge spre vânzare?
După ce hotărăști în ce categorie te încadrezi, iată care sunt opțiunile tale:
Zdrobitor de struguri pentru uz casnic
Acestea au dimensiuni mai mici și o rezistență redusă. Pot procesa câteva tone de struguri și sunt recomandate pentru gospodăriile mici care produc vin pentru consum propriu.
Sunt mult mai ieftine decât modelele industriale, care s-ar dovedi nepractice financiar pentru o utilizare rudimentară. În plus, modelele casnice, chiar și cele electrice, produc un consum energetic minim care nu îl va deranja pe utilizator.
Zdrobitor de struguri industrial
Odată ce strugurii sunt gata de recoltat și au fost rupți de pe vie, este nevoie să acționezi rapid, dacă vrei să obții un vin de calitate. Un zdrobitor de struguri mic, destinat uzului casnic, este insuficient atunci când ai o podgorie mai mare și ai de zdrobit o cantitate foarte mare de struguri. Nu doar că este posibil ca aparatul să nu reziste la nivelul de muncă la care vrei să îl supui, dar îți va lua mult mai mult timp decât ai la dispoziție.
De aceea, ar trebui să cauți din start doar modele industriale. Acestea au o dimensiune și greutate mai mare, precum și un indice de putere ridicat, permițându-ți astfel să zdrobești în timp scurt o mare cantitate de struguri.
Există și modele de mijloc. De exemplu, poți achiziționa un zdrobitor de struguri semi-profesional care are puterea de a zdrobi într-o oră până la 4 tone de struguri.
Material
Materialul din care este fabricat zdrobitorul de struguri este deosebit de important. Deoarece toți strugurii vor lua contact cu acest material, calitatea vinului poate fi afectată de particularitățile acestuia.
De asemenea, durabilitatea aparatului depinde foarte mult de materialul din care este fabricat. În trecut se foloseau zdrobitoare de struguri din lemn. Azi însă toate modelele sunt realizate din oțel.
Zdrobitor de struguri din oțel vopsit
Cele mai ieftine modele de pe piață sunt realizate din oțel vopsit cu vopsea alimentară. Această vopsea nu are substanțe toxice pe care struguri le-ar putea prelua. Totuși, durabilitatea aparatului nu este foarte mare.
În timp, acidul de la struguri va distruge vopseaua, lăsând la suprafață oțelul de sub aceasta, ceea ce va provoca ruginirea acestuia. Odată ce acesta va ruginii, calitatea vinului va fi compromisă, și este posibil să descoperi perforații în cuva aparatului de la un sezon la altul.
Zdrobitor de struguri din oțel și inox
În cazul acestor aparate, cuva în care vei pune strugurii, precum și componentele desciorchinătorului vor fi din oțel inoxidabil. Practic, toate părțile care vor lua contact cu strugurii vor fi realizate din inox.
Doar corpul principal al mașinăriei va fi realizat din oțel vopsit. Asta face mașinăria mai ușor de curățat și de întreținut, deci durabilitatea acesteia va fi mai mare.
Zdrobitor de struguri din inox
Oțelul inoxidabil este cel mai bun material pentru un zdrobitor de struguri. O mașinărie care este realizată complet din acest material, te va costa puțin mai mult, dar durabilitatea acesteia le întrece pe toate celelalte.
De asemenea, este mai rezistentă și mai ușor de curățat și întreținut. Cel mai adesea vei găsi aceste variante în cazul modelelor motorizate, deoarece costurile de producție sunt mai mari.
Celelalte două opțiuni le vei găsi atât în variantă motorizată, cât și în variantă mecanică.
Dimensiuni
Dimensiunea cuvei este cea care te va influența cel mai mult. Asta pentru că dimensiunea acesteia va influența direct modul de utilizare precum și viteza cu care vei zdrobi strugurii. Cu alte cuvinte, o cuvă prea mică va lungi procesul de umplere. Să spunem că ai strugurii culeși într-un sac sau în recipiente mai mari.
Dacă gura cuvei nu este suficient de mare pentru a îngloba tot conținutul sacului, va trebui să torni strugurii din sac în găleată, și apoi în cuva. Asta va mări atât timpul de lucru, cât și efortul tău.
Recomandarea specialiștilor este să alegi o cuvă care are diametrul de cel puțin 40cm. De asemenea, cu cât aceasta este mai adâncă, cu atât mai bine.
Dacă e să vorbim de dimensiuni trebuie să te gândești la locul în care vei depozita peste iarnă aparatul. Dacă acesta este foarte mare, îți va fi mai greu să găsești un loc potrivit pentru a-l proteja în sezonul în care nu ai nevoie de el.
Manevrabilitate
Este foarte important să te gândești cât de greu sau ușor îți va fi să ridici și să plasezi aparatul deasupra colectorului.
În acest sens, asigură-te că aparatul este dotat cu două bare paralele situate la baza acestuia. Astfel îți va fi mai ușor să îl apuci și să îl plasezi acolo unde îți dorești.
De asemenea, acestea vor acționa ca un punct de echilibru atunci când mașinăria va fi plasată pe gura vasului colector. Ține cont și de faptul că un zdrobitor de struguri mai ușor, va fi mai facil de manevrat.
Ce accesorii trebuie să includă cel mai bun zdrobitor de struguri?
- Sistem de reglare al distanței dintre role – Atunci când cilindrii sunt prea apropiați, riști să ajungi să zdrobești și sâmburii strugurilor. Acest lucru nu este de dorit, deoarece sâmburii au un gust amar. Așadar, doar boabele trebuie zdrobite.
- Paleta elicoidală – funcționează ca un ghidaj pentru fructe către rolele de strivire. Astfel, nu va trebui să fii tu cel care împinge strugurii în timp ce acționezi maneta aparatului.
- Role cu cuțite – există role zimțate sau role cu părți tăioase. Cele cu cuțite fac treaba mai repede și mai eficient, făcând mașinăria potrivită și pentru alt tip de fructe, cum ar fi merele.
Îți recomandăm să cumperi cel mai bun zdrobitor de fructe online. Astfel vei reuși să găsești rapid un model potrivit pentru tine, fără a fi necesar să pierzi o zi de lucru sau poate chiar mai mult, căutând unul în magazinele fizice. Nu uita să verifici părerea altor utilizatori înainte de a comanda un astfel de produs online.
Acum că ai parcurs toate aceste informații, ești gata să cumperi cel mai bun zdrobitor de struguri.
Cel mai bun zdrobitor de struguri: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de zdrobitoare de struguri care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Zdrobitor si desciorchinator struguri Profesional ENO 3 electric
Desciorchinatorul este dotat cu sita din inox, nu rugineste si asigura un gust natural al mustului.
Motor electric – 750W – capabil sa duca la capat orice sarcina de zdrobit.
Rotile dintate sunt confectionate din policarbonat, lucru ce asigura o durata mare de viata.
Materialul de compunere este vopsea electrostatica (smalt).
Distanta rolelor este reglabila pe mai multe dimensiuni pentru diferite tipuri de struguri
2. Zdrobitor fructe electric Micul Fermier MFE-0895
Este echipat cu un puternic motor electric monofazat de 1100W cu bobinaj 100% cupru ce-i asigura o viata indelungata.
Tamburii sunt confectionati din otel tratati special pentru a nu afecta calitatea materiei prime.
Cuva este confectionata din tabla vopsita si tratata impotriva coroziunii.
Numar rotatii : 1400 rpm.
Capacitate cuva : 15Kg.
Capacitate de productie: 300-500 kg/ora.
3. Zdrobitor Struguri cu Desciorchinator Micul Fermier MFE-1437
Operatia tehnologica initiala din cadrul prelucrarii primare a strugurilor este zdrobirea bobitelor si separarea ciorchinilor (desciorchinarea).
Confectionat din tabla vopsita antirugina.
Role de antrenare si zdrobire din material compozit cu o dantura speciala, astfel incat sa se asigure un pasaj de zdrobire sigur si continuu, progresiv, efortul depus fiind minim.
Capacitate cuva – 30 L – Material – Inox.
Capacitate productie – 500Kg/Ora.
4. Zdrobitor Struguri Manual PANDORA ANG-ALL-350
Zdrobitor construit din tabla groasa otelita de calitate superioara facut sa reziste multi ani de utilizare.
Capacitate zdrobire – 300-350Kg/Ora
Distanta cilindrii: 2-10 mm – Aparatoare valturi – Lungime role: 30 cm.
Material din tabla galvanizata vopsita antirugina si antistatic
Role din poliamida (uz alimentar)
Utilizarea: manuala – Volum cuva: 25 Litri – Cuva detasabila.
5. Zdrobitoare de struguri manuala Cezona HGP 50
Confectionat din tabla vopsita antirugina.
Actionare manuala.
Material tamburi din poliamida tratata pentru uz alimentar.
Volum cuva 25 L.
Dimensiuni 600x430x363 mm.
Capacitate de maruntire 300-500 kg/h.
Greutate 15 kg.