Cuprins
Cum alegi cele mai bune anvelope de vară? Ce caracteristici și proprietăți trebuie să aibă anvelopele de vară potrivite nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Ritmul alert cu care ne confruntăm în prezent ne impune să folosim un mijloc de transport personal. Iar un șofer bun știe că de calitatea cauciucurilor mașinii, va depinde în mare măsură calitatea șofatului, viteza de deplasare, precum și ușurința deplasării în trafic, ca să nu mai vorbim de siguranță.
Cu siguranță ești conștient de faptul că anvelopele trebuie schimbate în funcție de sezon, și pentru că în sfârșit a venit vara, află cum alegi cele mai bune anvelope de vară.
Top 3 anvelope de vara recomandate
Tabel comparativ | ||
Anvelopa Vara Dunlop SP Bluresponse | Anvelopa Vara Michelin Energy Saver+ G1 Grnx | Anvelopa Vara Pirelli P4 Cinturato |
![]() | ![]() | ![]() |
De ce să alegi cele mai bune anvelope de vară?
Odată cu temperaturile calde, ce depășesc 7 C, condițiile asfaltului, dar și răspunsul cauciucurilor la aceste condiții, se schimbă. Așadar, ai nevoie de niște pneuri care să îți asigure aderență și control atât pe asfaltul înfierbântat, cât și pe cel ud.
Schimbarea cauciucurilor de iarnă cu cele de vară este absolut necesară din cel puțin două motive. Ai nevoie de cele mai bune anvelope de vară întrucât cele de iarnă nu sunt proiectate pentru a face față condițiilor extreme impuse de temperaturile văratice.
Mai concret, cauciucurile de iarnă devin mai moi vara ceea ce îți pune în pericol siguranța, deoarece distanța de frânare va fi mult mai mare decât în cazul cauciucurilor de vară.
În al doilea rând, cauciucurile de iarnă se uzează foarte mult pe carosabilul fierbinte, ceea ce înseamnă că e posibil nici măcar să n te țină tot sezonul cald, și să fii nevoit să le înlocuiești oricum. Iar o uzură de acest fel trebuie evitată pentru că știm cu toții că anvelopele de iarnă sunt destul de costisitoare.
Pe de altă parte, cele mai bune anvelope de vară sunt special proiectate pentru a-ți permite un șofat în siguranță în sezonul cald, asigurând o aderență mai bună la frânare și mai multă siguranță la luarea curbelor. De asemenea, acestea sunt mult mai rezistente la uzură decât cele de iarnă.
Cum alegi cele mai bune anvelope de vară?
Știm că îți dorești să ai cele mai bune anvelope de vară, dar știm și că probabil vrei să fie și cele mai ieftine.
Achiziționarea cauciucurilor este mereu o investiție și, pentru că va trebui să ai în vedere și investiția în cele de iarnă, este bine să îți formezi un plan cu privire la ce fel de cauciucuri merită o investiție mai mare.
Din moment ce iarna condițiile de drum sunt mult mai dificile, te sfătuim să iți stabilești un buget mai mare pentru cauciucurile de iarnă. În același timp, vom găsi împreună cele mai ieftine anvelope de vară foarte bune.
Pentru ca această alegere să fie un succes, ai nevoie să cunoști câteva detalii despre indicii de calitate ale pneurilor de vară. Vrei să faci o investiție avantajoasă financiar, dar nu vrei să fii nevoit să înlocuiești cauciucurile după o lună.
Pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie, am pregătit un ghid de cumpărături care conține toate informațiile de care ai nevoie. Așadar, ține cont de următoarele aspecte importante în alegerea ta.
Tipul de anvelope de vară
Când cauți o variantă bună de anvelope de vară, poți opta pentru cauciucuri all season sau cauciucuri destinate strict sezonului cald. Care sunt avantajele și dezavantajele în cazul fiecărui tip.
- Cauciucuri all-season
Cauciucurile all season sunt o variantă din ce în ce mai preferată deoarece nu necesită să le schimbi în funcție de sezon. Compoziția cauciucului precum și canalele de aderență sunt special concepute pentru a se adapta cu succes la orice tip de temperatură.
Nu putem nega faptul că sunt o alternativă extrem de comodă, dar comoditatea vine cu un preț. În comparație cu niște cauciucuri de vară, acestea sunt ceva mai scumpe. Mai mult decât atât, nu putem ignora factorul uzură care va fi destul de pronunțat având în vedere că vor fi folosite zilnic în orice sezon.
- Anvelopele de vară
O variantă mai rezistentă la uzură și mai prietenoasă financiar, sunt cauciucurile concepute strict pentru vară. Fiind folosite doar câteva luni pe an, sunt șanse mari să le poți folosi și vara următoare.
Acestea îți oferă o siguranță mai mare având în vedere condițiile de trafic problematice vara, și o distanță de frânare mai mică pe asfaltul umed. Putem concluziona că acestea încă sunt cele mai fiabile cauciucuri.
Dimensiune
Dacă este prima dată când achiziționezi anvelope noi, dimensiunea potrivită s-ar putea să îți ridice probleme. Pentru a evita mai multe drumuri degeaba la un service, este bine să cunoști cu exactitate dimensiunile.
Din fericire le poți găsi în cartea mașinii sub forma a trei valori, de exemplu: 195 65 R15, o combinație foarte populară, fiecare indicând aspecte diferite după cum urmează:
- „195” – Prima valoare se referă la lățimea anvelopei exprimată în milimetrii, deci în cazul nostru, cauciucul are o lățime de 195 mm.
- „65” – A doua valoare este în realitate un procent. 65% este un indice ce exprimă valoarea în procentaj a înălțimii secțiunii transversale pe anvelopă din lățimea acesteia.
- „R15” – Este o valoare ce reprezintă tipul de construcție și diametrul intern. Există două tipuri de construcție principale: R(radial – construcție radială) și B(biased – construcție oblică).
Anvelopele de tip R sunt recomandate vehiculelor de tip personal și turism, în timp ce cele de categorie B se vor regăsii în cazul mașinilor de mare tonaj, camioane sau mașini de teren. Indicele de diametru intern este exprimat în inch, în cazul de față 15, adică 38,1 cm. De asemenea, pentru a verifica anul de fabricație al modelelor, verificați valoarea O.T în care ultimele două cifre vor indica anul fabricației.
Clasa de frânare
Indiferent că alegeți cauciucuri de vară sau cauciucuri all season, ambele se vor încadra în aceleași clase de frânare. Acestea de desfășoară de la valoare A la valoarea F, clasa A indicând cauciucul cu cea mai mare aderență și cu o distanță de frânare foarte mică.
Alegerea clasei de frânare potrivite este importantă pentru că o clasă de frânare înaltă va costa mai mult, iar una prea mică îți va pune siguranța în pericol.
În acest sens, părerea specialiștilor, și a noastră în prealabil, este că pentru o mașină convențională cele mai bune anvelope de vară sunt cele de categorie E, acestea fiind accesibile ca preț și oferind o frânare destul de eficientă, atâta timp cât ești un șofer responsabil și nu îți stă în fire să faci scamatorii în trafic.
În cazul șoferilor de mașini mari sau a celor care apreciază șofatul pe ploaie, trebuie luate în considerare clasele de frânare mai înalte C,B și chiar A.
Indicele de sarcina
Indicele de sarcină te ajută să îți faci o idee cu privire la performanța anvelopelor. Practic ai nevoie de pneuri care să reziste sub presiunea mașinii atunci când este goală, dar mai ales când este încărcată, fie cu oameni, fie cu obiecte. Valorile acestui indice variază între 60 (250 kg) și 125 (1.650 kg).
Ține cont deci de greutatea mașinii în primul rând, iar apoi de greutatea membrilor familiei, întrucât ei vor călătorii cel mai des cu ea, dacă vorbim despre o mașină convențională. Totuși pentru ca aceste valori să fie valabile, anvelopa trebuie umflată corespunzător la o presiune optimă.
Indicele de viteză
Un alt indiciu asupra performanței îl constituie indicele de viteză, care se referă la numărul maxim de km/h pe care cauciucul îi poate suporta fără să se deterioreze. Este o valoare exprimată în litere de la F la Z, unde F este cea mai mică valoare și Z cea mai mare.
Categoria F înseamnă un maxim de 80 km/h suportați, iar alte valori mai mari pot fi chiar Y care înseamnă o viteză de peste 300 Km/h suportată. Cele mai bune anvelope de vară pentru România însă, sunt cele cu calificativ H, ce permit o viteză de 210 Km/h.
Zgomot la rulare
Nivelul de zgomot emis ar trebui să te intereseze pentru confortul propriu, dar și pentru a te asigura că nu vei încălca normele cu privire la poluarea fonică. Cele mai bune anvelope de vară emit un sunet de 70 dB, fiind foarte silențioase.
Cu toate acestea, au un preț destul de mare. Astfel ai putea lua în considerare un nivel de zgomot ceva mai mare, până în 75 de dB, care nu va fi foarte deranjant. Tot ce atinge și trece de 80 de dB însă, este extrem de deranjant atât pentru șofer cât și pentru pietoni.
Consumul de combustibil
Cele mai bune cauciucuri de vară te vor ajuta să faci economie la carburant. Anvelopele sunt împărțite în mai multe categorii în funcție de câtă economie îți pot oferi. Acestea se încadrează între calificativele de la A la G.
Cauciucurile de tip B te vor ajuta să economisești cu o jumătate de litru de carburant mai mult decât unul de tip G. Bineînțeles clasa A este cea mai bună și cea mai scumpă, dar în România cele mai ușor de găsit sunt cele de tip F, care vor încuraja un consum de carburant ceva mai mare.
Eticheta UE
Când cumperi anvelope de vară asigură-te că vin cu eticheta UE. Pe ea vei găsi exprimate toți indicii de consum de carburant, aderența pe mediul ud, precum și nivelul de zgomot emis.
Branduri – de la cine să cumperi cele mai bune anvelope de vară?
Furnizorii sunt conștienți că ești mereu în căutarea calității la preț bun. De aceea, în perioada în care cauți astfel de cauciucuri ei vin pe piață cu promoții care îți vor prinde foarte bine.
Printre cei mai buni producători se numără: Dunlop, Pirelli, Michelin, Bridgestone, Continental, Nokian, Yokohama sau Nexen. Aceste branduri și-au format o reputație foarte bună printre utilizatori, reușind să îți perfecționeze mereu produsele și să satisfacă nevoile oricărui șofer, toate astea la prețuri destul de accesibile.
Cele mai bune anvelope de vară: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de anvelope de vară care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Anvelopa Vara Dunlop SP Bluresponse
Feedback si viteza de reactie excelente pe drum.
Anvelopa SP FastResponse este prevazuta cu caneluri care disperseaza rapid apa pe vreme ploioasa, reducand riscul de acvaplanare.
Control precis la viraje – Suprafata asimetrica de rulare este prevazuta cu un bloc de cuplare rigid, pentru mentinerea stabilitatii la viraje.
Eficienta din punctul de vedere al consumului de combustibil si randament kilometric bun.
2. Anvelopa Vara Michelin Energy Saver+ G1 Grnx
Siguranta sporita: Suprafata de contact cu solul mai mare cu 10% pentru aderenta optima.
Economie mai mare de carburant si durata crescuta de exploatare: Noua tehnologie Eco’N’Grip utilizeaza o formula care imbunatateste coeziunea moleculara si limiteaza incalzirea anvelopei.
Economie mai mare de carburant: Un strat de polimeri sub banda de rulare, care imbunatateste rezistenta la rulare si reduce consumul de energie.
3. Anvelopa Vara Pirelli P4 Cinturato
Bun control atât în condiţii uscate cât şi umede, asigurând o experienţă confortabilă la volan. Reducerea rezistenţei la rulare, mai ales în traficul urban.
Designul benzii de rulare cu o secvenţă specifică a unghiurilor: silenţiozitate în interiorul vehiculului.
Materiale hibride şi un profil inovator al benzii de rulare.
Materiale noi şi compuşi inovatori, flancuri aerodinamice şi greutate redusă: un consum mai mic de combustibil şi emisii reduse de CO2.
4. Anvelope Bridgestone Ecopia Ep150
Tehnologia revoluționară Bridgestone Nano-Pro Technology™ controlează interacțiunea dintre elementele compusului, astfel încât energia este conservată și rezistența la rulare este redusă.
Blocurile conectate pentru o presiune de contact uniformă asigură niveluri mai bune de frânare și aderență pe ud.
CANALE CU ÎNCLINARE MARE – Rezistență mărită la acvaplanare.
Rigiditate mai mare a blocurilor pentru o manevrabilitate performantă, mai ales în viraje. Rezistență sporită la uzura neregulată și la zgomotul de profil.
5. Anvelopa vara BF Goodrich G-Grip
Umerii masivi si canalul central continuu asigura o capacitate de reactie sporita, la care se adauga un control optim si o manevrabilitate de exceptie.
Lamelele cu margini tesite cresc rigiditatea blocurilor de profil si sporesc capacitatea de franare pe suprafete uscate.
Profilul directional al benzii de rulare si forma unica a canalelor permit eliminarea eficienta a apei la deplasarea in linie dreapta.
In viraje, profilul „Vortex” asigura eliminarea apei si permite o franare eficienta si o manevrabilitate excelenta.