Cuprins
Cum alegi cele mai bune gantere? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă ganterele potrivite nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Fără îndoială, ganterele sunt printre cele mai populare piese de echipament fitness. Reprezintă una dintre piesele de bază folosite aproape în orice tip de antrenament, cu scopul de a mări forța.
De aceea, acestea sunt parte a rutinei de exerciții a milioane de oameni de pe tot globul. Nu este de mirare dacă și tu ești în căutarea lor, întrucât exercițiul cu greutăți libere este foarte eficient.
Multe persoane au reușit să își cumpere gantere care le-au ajutat să facă schimbări majore în ceea ce privește modul în care a arătat corpul lor.
Noi suntem hotărâți să te ajutăm și pe tine să cumperi cele mai bune gantere.
Top 3 gantere recomandate
De ce să alegi cele mai bune gantere?
Greutățile libere sunt instrumente simple concepute pentru exercițiile fitness. Cu alte cuvinte, acestea sunt făcute pentru a mări calitatea altor exerciții, precum și rezultatele acestora. Cele mai folosite greutăți libere sunt ganterele.
Acestea pot fi adăugate în aproape orice tip de exercițiu, pentru a-i mări dificultatea și pentru a îmbunătății performanța antrenamentului. Folosirea acestora te va ajuta să fii în formă și să te menții așa, să dezvolți masă musculară, dar și să tonifiezi musculatura.
Acestea sunt foarte bune și pentru a fi folosite în cadrul exercițiilor de acasă. Deoarece sunt simplu de utilizat și nu ocupă mult spațiu, oricine se poate bucura de beneficiile lor.
Cum alegi cele mai bune gantere
Pentru a te putea bucura pe deplin de beneficiile lor, este nevoie să știi cum să alegi cele mai bune gantere.
Crezi sau nu, piața este împânzită de oferte pentru aceste instrumente fitness. De multe ori, prețul acestora variază în așa măsură încât nu știi care este diferența dintre un set de gantere și un altul.
Care este tipul de gantere potrivit pentru tine? Contează materialul? Ce trebuie să știi despre mâner? Cu ce greutăți ar trebui să lucrezi?
Îți oferim răspuns la toate aceste întrebări în acest ghid de cumpărături. În cele ce urmează vom analiza fiecare aspect de care trebuie să ții cont pentru a nu îți arunca banii aiurea.
De asemenea, îți vom prezenta ofertele pe care le-am descoperit noi pe piață, selectate conform criteriilor analizate mai jos, și disponibile acum la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Așadar, pentru a fii sigur că investești într-un echipament de calitate, acordă atenție informațiilor ce urmează.
Tipul de gantere
Acestea se clasifică în funcție de gradul de ajustabilitate al greutăților, după cum urmează:
Gantere cu greutate fixă
Așa cum sugerează și denumirea, acestea sunt gantere care au un singur bloc solit de greutăți. Capetele cu greutăți sunt fie sudate pe bară, fie se înșurubează pe mânerul ganterei.
În majoritatea cazurilor ganterelor cu greutate fixă, capetele sunt dificil de îndepărtat sau de înlocuit, deoarece conexiunea dintre acestea și mâner este foarte strânsă. Acesta este și motivul pentru care aceste greutăți sunt foarte rezistente la uzură.
Greutățile sunt fabricate de obicei din fontă și, în funcție de brand, pot avea forme diferite. Pot fi cilindrice, sferice, pătrate Totuși, cea mai folosită formă este cea hexagonală, și pe acestea le vei întâlni cel mai adesea.
Acestea prezintă și multe avantaje. De exemplu, atunci când le pui pe podea, nu se vor rostogoli. De asemenea, sunt potrivite pentru exerciții precum flotările cu gantere deoarece oferă mai multă stabilitate, și utilizatorul se poate concentra pe poziția corpului, nu pe echilibru, ceea ce rezultă într-un antrenament mai bun.
Ganterele fixe pot avea diferite finisaje, atât pe greutăți cât și pe mâner. De regulă este vorba de un smalț rezistent, vopsea cromată, luteran, cauciuc.
Printre avantajele acestui tip de gantere se numără faptul că sunt foarte ușor de folosit, foarte rezistente, au o dimensiune mai redusă decât modelele ajustabile. În plus, nu sunt zgomotoase și nu se mișcă atunci când sunt folosite. Printre dezavantaje, putem amintii că ocupă mai mult spațiu, deoarece fiecare ganteră cu greutate diferită va ocupa propriul spațiu.
Și greutatea unui set de gantere fixe va fi mai mare decât în cazul ganterelor cu greutate ajustabilă. De asemenea, sunt mai costisitoare decât ganterele ajustabile.
Gantere cu greutate ajustabilă
Există aici două tipuri de gantere cu greutate ajustabilă: modelele clasice cu discuri, și modelele cu schimbare rapidă a greutăților. Vom vorbi despre fiecare în cele ce urmează:
Ganterele ajustabile clasice sunt formate dintr-un mâner, discuri de greutăți, și clipsuri de fixare a greutăților pe bara ganterei. Un alt sistem de securizare este prin folosirea unor șuruburi. Vei găsi modele olimpice care au o bară de 50,8 mm diametru, și discuri care au același diametru pentru găuri. Zona de prindere, va avea, de obicei, un diametru mai mic.
Modelele standard au o gaură cu un diametru mai mic, de 25,4 mm, și vei avea nevoie de discuri cu greutăți, cu un diametru corespunzător. Lungimea barelor pentru ganterele standard, variază între 35,5 cm și 55.8 cm.
Discurile de greutăți sunt fabricate, de obicei, din fontă, cu diferite finisaje. Cele mai ieftine sunt făcute din beton sau alte materiale, îmbrăcate într-un strat de vinil. Acestea sunt mai groase și nu vei putea să pui la fel de multe pe aceiași bară de gantere. De asemenea, sunt mai puțin rezistente.
Avantajul acestora este faptul că sunt sigure și fiabile. De asemenea, nu ocupă mult spațiu și sunt foarte portabile. Este ușor să găsești discuri de greutăți de vânzare. Printre dezavantaje menționăm faptul că încărcarea și descărcarea greutăților poate fi deranjantă pentru unii utilizatori, și, dacă nu sunt securizate cum trebuie, există riscul de accidentare cu greutăți.
Ganterele reglabile rapid funcționează ușor diferit. Acestea vin deja asamblate, iar greutatea se reglează prin răsucirea unui buton atunci când gantera este fixată în suport. În momentul în care ridici gantera, doar numărul selectat de greutăți vor rămâne în suport. Discurile de greutăți pentru acest tip de ganteră sunt fabricate cel mai des din oțel, îmbrăcate în luteran sau plastic dur.
Avantajul este schimbarea rapidă a greutăților, cu minim de efort, în timp ce te bucuri de portabilitate și de economie de spațiu. Totuși, acestea sunt ușor mai voluminoase, și mai puțin rezistente decât modelele clasice. De asemenea, costă mai mult.
Mânerul ganterelor
Există câteva aspecte pe care trebuie să le verifici legat de mânerul ganterelor. În primul rând, există două tipuri mari de mânere: din oțel, cu finisaj cromat sau vopsit, sau mânere îmbrăcate în luteran, neopren sau spumă cauciucată.
Un utilizator experimentat nu va avea probleme în a folosi orice tip de mânere, dar un începător care folosește mânere din oțel, ar putea face repede bășici în palmă. În acest caz se recomandă folosirea mânușilor.
Pe de altă parte, mânerele la care s-a adăugat un strat protector, oferă un confort și o aderență mai mare. Bineînțeles, un mâner mai confortabil va însemna un preț mai ridicat pentru gantera dorită.
Și forma mânerului poate fi diferită. Acestea pot fi cilindrice sau arcuite. Cele arcuite sunt mai ergonomice, și sunt prezente în cazul ganterelor ajustabile cu schimbare rapidă. Modelele standard și olimpice au un mâner texturat.
Materialul ganterelor
Pe măsură ce vei compara ganterele vei observa că acestea pot să arate foarte diferit. Asta deoarece materialul acestora poate varia, fiind vorba de cele mai multe ori de materialul care îmbracă materialul din care este fabricată greutatea.
Gantere din metal
Majoritatea ganterelor sunt realizate dintr-un bloc solid de fontă. Chiar dacă ar putea avea un aspect nefinisat, mulți preferă să investească în acest tip de greutăți libere, deoarece sunt mai aderente.
Acestea vor avea numărul care indică greutatea, gravat direct pe capetele ganterelor. Majoritatea utilizatorilor profesioniști aleg acest tip de gantere pentru antrenament. În plus, este o opțiune foarte bună pentru începători.
Gantere vopsite
În general vopseaua este folosită pentru a proteja ganterele împotriva ruginii. De aceea, se folosesc vopsele pe bază de ulei. Bineînțeles, cu cât va fi mai ieftin setul de gantere, cu atât va fi mai slabă calitativ vopseaua, care ar putea să se cojească după un timp. Pe de altă parte, ganterele pot oricând să fie revopsite.
Crom
La fel ca în cazul vopselei, scopul finisajului cu crom este acela de a proteja anti coroziune. De asemenea, acestea oferă un finisaj foarte estetic, ceea ce poate constituii uneori un factor motivațional foarte bun.
Pe de altă parte, dacă nu este de calitate, acesta se poate ciobii la fel ca vopseaua, mai ales dacă ganterele sunt scăpate pe jos sau se lovesc între ele. De asemenea, sunt mai scumpe decât cele vopsite.
Cauciuc
În general, acestea au un aspect profesional. Cauciucul oferă protecție împotriva ruginii, dar îți protejează și podeaua de daune, în caz că scapi gantera din mână. Totuși, există și dezavantaje.
În funcție de tipul de cauciuc folosit, poate lăsa urme pe podea sau pe textile. De asemenea, poate emana un miros neplăcut pentru o perioadă, mai ales dacă sunt puse într-o încăpere mică și prost aerisită. Au un preț mai mare decât modelele cromate sau vopsite.
Vinil
Acest material se folosește în cazul ganterelor cu greutăți din beton. Acest tip de greutăți este mai ieftin decât cele din fontă. Deoarece betonul are o densitate mai mică decât fierul, aceste greutăți sunt mai voluminoase.
Acestea nu sunt la fel de rezistente, mai ales dacă sunt utilizate foarte des. Vinilul mai este folosit și pentru ganterele fixe, mai ales cele mai mici, cele utilizate în exercițiile aerobice.
Luteran
Luteranul este un material mult mai rezistent decât plasticul. Are un nivel specific de elasticitate și de duritate. Este utilizat de regulă în cazul ganterelor cu greutăți ajustabile și schimbare rapidă, acoperind greutăți din oțel sau din fontă.
Astfel, acestea au un aspect mai compact. De asemenea, va trebui să ai grijă la greutățile din luteran, deoarece tind să fie mai puțin rezistente.
Greutatea ganterelor
Cum știi ce greutăți trebuie să aibă cele mai bune gantere în cazul tău? Ei bine, este important să evaluezi nivelul tău de fitness. Pentru bărbații începători, este recomandat un set de gantere cu greutăți reglabile.
La început, puterea ta de ridicare va fi limitată între 15-25kg. Deci ai nevoie de greutăți care să se încadreze în acest prag.
Deoarece femeile au o structură musculară diferită, acestea trebuie să înceapă cu greutăți foarte mici. Este recomandat un set de gantere pentru exerciții aerobice, care pornesc de la 0,25kg și pot ajunge la 5kg, și mai mult pe măsură ce corpul se obișnuiește cu efortul.
Dacă obiectivul tău este acela de a crește masa musculară, ai nevoie de gatere cu greutăți de peste 50kg.
Depozitare
Pentru a nu avea gantere împrăștiate peste tot pe podea, este indicat să ai un suport pentru depozitarea acestora. Dacă acesta este inclus în oferta producătorului, ar trebui să profiți numaidecât.
Ganterele din cauciuc, luteran sau fontă se pot depozita pe standuri verticale sau orizontale. Rafturile orizontale pot susține până la 10, 12 perechi de gantere, iar cele verticale, pot susține un număr similar.
Producători
Ganterele vor rezista mai mult, și te vor ajuta mai mult, atunci când sunt de calitate. Dacă acest aspect este important pentru tine, este recomandat să te interesezi în legătură cu brandurile cele mai bune.
Acestea se străduiesc să producă marfă care să fie la înălțimea așteptărilor clienților, păstrând astfel o reputație bună. Printre cele mai recomandate branduri disponibile pe piața din România se numără: Rovera, Sporter, Head, Kettler, Xplorer Sports.
Concluzii
Îți recomandăm să comanzi cele mai bune gantere online. Aici vei găsi cele mai multe oferte și vei putea să alegi mai ușor cele mai bune gantere pentru antrenamentul tău.
Pe lângă faptul că nu trebuie să îți modifici programul pentru a vizita un magazin convențional pentru a le cumpăra, acestea sunt livrate direct la adresa aleasă de tine. În plus, ai ocazia de a le achiziționa la un preț avantajos, ofertele speciale fiind mai frecvente online.
Înainte de a face orice fel de achiziție online, fii foarte atent la descrierea produsului, dar și la părerea altor utilizatori. Poți astfel să îți dai seama dacă achiziționarea modelului dorit nu este potrivită pentru tine.
Acum că ai parcurs toate aceste informații suntem siguri că ești gata să cumperi cele mai bune gantere.
Cele mai bune gantere: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de gantere pentru antrenament care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Set 2 ganetere Zipro, 2x10kg
Gantere Zipro constand din doua bare de otel scurte de 40 cm lungime, cu o greutate totala de 20 kg.
Placile sunt realizate din ciment acoperit cu un strat de plastic, care protejeaza pardoseala in caz de cadere si ajuta la depozitare la sfarsitul seriei.
Kitul Zipro consta dintr-un total de 16 incarcaturi: 4 cantaresc 1 kg, 4 cantaresc 1,25 kg si 4 cantaresc 1,25 kg.
Datorita acestui lucru, ganterele pot fi utilizate in diferite configuratii de greutate – in functie de exercitii, planul de antrenament sau nivelul de pregatire.
2. Ganteră Hex Dumbbell 10KG DOMYOS
Echipa noastră de pasionați a conceput acest produs pentru cross- training.
Gantere polivalente, pentru dezvoltarea musculaturii și exerciții funcționale (flotări).
Forma hexagonală asigură stabilitate.
Învelișul din cauciuc rezistent protejează suprafețele de contact.
Prindere ergonomică – Mâner cu striaţii pentru aderenţă mai bună. Forma favorizează prinderea în mână.
3. Ganteră KETTLEBELL 12KG DOMYOS
Pentru definirea musculaturii şi cardio!
Antrenamentele cu Kettlebell vă permit să lucraţi în întregime corpul şi să vă îmbunătățiți rezistenţa!
Durabilitate – Cauciuc foarte rezistent, protecţie împotriva şocurilor şi protecţie pentru sol.
Prindere ergonomică – Mâner lat pentru prindere cu 1 sau 2 mâini, în funcţie de exerciţiul efectuat.
4. Gantere burete 2×1 kg Energy Fit
Curea ajustabila in functie de marimea mainii.
Nivel pregatire: Incepatori.
Material: Metal – Spuma poliuretanica.
Culoare: Rosu.
Numar bucati/set: 2.
5. Gantere TONEDUMBELL 3 Kg x2 NYAMBA
Produs conceput pentru tonifierea corpului. Există 6 greutăți disponibile, pentru a se adapta nevoilor tale.
Îți va plăcea: – Aderența perfectă – Forma care împiedică rostogolirea.
Vei adora: Polivalența, care îți va permite să intensifici genuflexiunile, fandările, bicepșii.
Întreținere – Învelișul neted este ușor de curățat și nu lasă urme pe sol.
Mulțumesc! Foarte folositor!