Cuprins
- 1 Top 3 perdele recomandate
- 2 De ce sa alegi cele mai bune perdele pentru acasă?
- 3 Cum alegi cele mai bune perdele pentru acasă
- 4 Cele mai bune perdele pentru acasă: recomandări
Cum alegi cele mai bune perdele pentru acasă? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă perdelele potrivite nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Perdelele sunt un accesoriu important în aproape orice încăpere. Acestea pot transforma o cameră din una obișnuită și relaxată, în una dramatică și sofisticată.
Bineînțeles acesta sunt și foarte practice. Filtrează lumina controlând astfel atât confortul tău atunci când lucrezi sau urmărești ceva la TV, cât și confortul termic din încăpere.
Așa-numitele „perdele de soare”, au înfrumusețat ferestrele oamenilor de sute de ani, nu e de mirare că nu îți poți imagina viața fără ele.
Deoarece ești în căutarea unor perdele frumoase, dorim să te ajutăm să găsești cea mai bună perdea pentru acasă. Citește acest articol pentru a descoperi unde au găsit cei mai mulțumiți cumpărători perdele de calitate.
Top 3 perdele recomandate
De ce sa alegi cele mai bune perdele pentru acasă?
Cea mai bună perdea poate juca mai multe roluri. În primul rând, aceasta îți va permite să controlezi cantitatea de lumină pe care o vrei în casă. Astfel vei avea un oarecare control și asupra căldurii care pătrunde în casă în zilele caniculare de vară.
De asemenea, chiar și perdelele mai transparente, oferă un anumit nivel de intimitate. Acesta sunt practice mai ales dacă locuiești la parter, sau într-o zonă cu vecini foarte curioși.
O perdea aleasă cu gust, poate avea un efect estetic foarte atractiv, și nu ar trebui să te miri dacă oaspeții o vor complimenta și te vor întreba de unde ai luat-o.
Deoarece pot fi destul de voluminoase, acesta pot schimba total atmosfera dintr-o încăpere. Totuși, pentru rezultate bune trebuie să le alegi pe cele mai potrivite pentru camera în care le vei instala.
Cum alegi cele mai bune perdele pentru acasă
Cu o ofertă foarte variată pe piață, s-ar putea să îți fie greu să alegi o perdea potrivită, mai ales dacă nu ai mai cumpărat perdele până acum.
Ar trebui să te întrebi: Ce dimensiune îmi trebuie? Din ce material trebuie să fie fabricată perdeaua? Ce culoare va merge cel mai bine cu camera? Ce sistem de prindere este cel mai practic și mai estetic?
Cum alegi perdeaua potrivită în funcție de tipul de cameră?
Răspunsul la toate aceste întrebări te va ajuta să alegi cea mai bună perdea pentru acasă. Problema este că, pentru a găsi răspuns la toate, trebuie să investești mult timp pe care probabil nu îl ai la dispoziție.
Am decis să venim în întâmpinarea nevoilor tale și am pregătit acest ghid de cumpărături cu toate informațiile de care ai nevoie pentru a cumpăra cea mai bună perdea pentru acasă. La final, îți vom prezenta și cele mai bune variante ca raport calitate/preț de pe piață.
Așadar, pentru a face o achiziție care să te mulțumească, citește cu atenție următoarele informații importante.
Tipul de perdele
Produs finit
Ai posibilitatea de a cumpăra perdele gata făcute, pregătite pentru a fi agățate la fereastră. Aceasta este o opțiune foarte bună dacă ai un buget redus sau nu ai mult timp la dispoziție.
Nu mai trebuie să aștepți după un croitor deoarece perdelele pot fi agățate de îndată ce le-ai adus acasă din magazin. De asemenea, dacă urmezi instrucțiunile pe care producătorii le oferă de cele mai multe ori, poți lua singur măsurătorile.
Există, bineînțeles, și dezavantaje. Este posibil să nu iei măsurători bune, sau să nu găsești o variantă pentru tine, deoarece dimensiunile standard sunt limitate.
De asemenea, spre deosebire de cazul în care o faci la croitor și poți alege tu materialul, perdelele gata făcute pot fi fabricate din materiale de calitate mai scăzută. Totuși, sunt șanse foarte mari să găsești online sau în alt magazin perdele la preț bun care să te satisfacă.
Perdele la metru (produs nefinisat)
Dacă optezi pentru această variantă, ai posibilitatea să alegi materialul dorit, modelul, culoarea, stilul perdelei, exact așa cum îți place. Perdelele gata făcute au dimensiuni standard, dar ferestrele, de cele mai multe ori nu au. Mai ales dacă locuința ta este mai veche, este posibil să nu găsești o perdea gata făcută la dimensiunile potrivite.
Dacă alegi să îți faci perdelele la un croitor, acesta le va face la dimensiunile precise pe care i le vei oferi, astfel încât acestea să se potrivească perfect cu casa ta.
De asemenea, faptul că poți alege singur materialul, îți permite să îți pui amprenta asupra designului. Poți adăuga detalii personalizate ce nu se găsesc în nicio altă variantă gata făcută.
Timpul de așteptare, drumurile făcute și implicarea ta personală sunt cu siguranță câteva dezavantaje ale acestei opțiuni. Tot procesul poate dura între o săptămână și o lună.
Dimensiunea potrivită
Ținuta perdelei va fi mult influențată de alegerea dimensiunii potrivite. Pentru a reuși acest lucru este nevoie să iei măsurători. Este foarte important să știi cum se iau măsurătorile corect și să folosești unelte potrivite. Ai nevoie de o ruletă metalică care să îți permită să iei măsurători precise.
Atunci când iei măsurătorile va trebui să ții cont de sistemul de prindere al perdelei, precum și de distanța dintre podea și sistemul de prindere.
Iată mai jos câteva reguli de măsurare.
Cum se măsoară înălțimea perdelelor
În primul rând trebuie să decizi ce lungime vrei să aibă perdelele. Acestea pot fi disponibile în mai multe variante:
– Perdea scurtă: Sunt potrivite pentru bucătărie. Acestea coboară de la glaful geamului până la aproximativ 1,25 – 1,50 cm deasupra pervazului. Au rol decorativ.
– Perdea medie: Acestea sunt ideale pentru camera copilului, deoarece nu au lungimea suficientă pentru ca cel mic să o poată trage jos și să fie riscul de accidentare. Se agață cu 10-15 cm deasupra ferestrei și coboară până la 5 cm deasupra caloriferului.
– Perdea lungă: Este potrivită pentru dormitor și camera de zi. Acestea sunt lungi, dar nu ating podeaua. De regulă se opresc cu 1 – 2 cm deasupra.
– Perdea foarte lungă: Aceasta stă pe podea și este potrivită în camerele foarte înalte de zi, decorate în stil clasic. Sunt cu 15 -20 cm mai lungi decât modelul menționat anterior.
După ce ai ales o variantă din cele prezentate mai sus, trebuie să măsori distanța dintre sistemul de prindere și locul unde vrei să se termine perdeaua. În cazul în care folosești o bară pentru sistemul de derulare al perdelei, va trebui să adaugi câțiva centimetrii deasupra barei.
Dacă la fereastră vei avea și draperie, perdeaua trebuie să fie mai scurtă decât draperia pentru a se putea manipula mai ușor.
Lățimea perdelei
Lățimea se va calcula în funcție de sistemul de prindere și de modelul perdelei. Sistemul de prindere trebuie să fie aproape mereu (mai puțin în cazul perdelelor de bucătărie mici) mai lung decât ferestrele cu aproximativ 15 – 30 de cm. Ai două opțiuni:
– Perdea mai puțin stufoasă: Dacă vrei o perdea care să nu aibă multe pliuri, atunci vei calcula lungimea sistemului de prindere x 2.
– Perdea cu falduri – O perdea mai amplă are o ținută aparte. Dacă îți dorești o astfel de perdea vei înmulții cu 2,5 lungimea sistemului de prindere.
Orientarea și dimensiunea ferestrei
Pentru a te asigură că perdeaua îți poate oferi nivelul optim de intimitate și de control al luminozității pe care îl cauți, este bine să ții cont de următoarele detalii:
Dacă ai o fereastră mai mare, vei avea nevoie de o perdea care să controleze foarte bine cantitatea de lumină care intră în încăpere, având în vedere faptul că lumina va intra din belșug. Vei avea nevoie deci de o perdea mai stufoasă.
În acest caz, va trebui să înmulțești dimensiunea sistemului de prindere cu 2,5 sau 3. Astfel, densitatea pliurilor va face chiar și o perdea transparentă să îți ofere suficientă intimitate încât să te simți confortabil acasă.
Este bine să ții cont și de orientarea ferestrelor. De regulă, acelor care sunt plasate înspre sud sau vest li se potrivesc perdele mai groase, poate chiar semi-opace.
Acestea vor controla mai bine cantitatea de lumină care pătrunde în încăpere, și trebuie să te asiguri că vor fi ușor de controlat, pentru a le putea trage atunci când camera devine prea întunecată.
Dacă ai o cameră care este slab luminată, fie din cauza orientării, fie din cauza clădirilor sau a copacilor care blochează lumina, ai nevoie de o perdea vaporoasă, transparentă, într-o culoare delicată. Astfel, camera va părea mai luminoasă și mai caldă.
Aceasta este o alegere bună și dacă la fereastra ta beneficiezi dă o priveliște deosebită: un parc, o grădină sau alt peisaj ce merită admirat fără obstacole.
Materialul perdelelor
Pe piață poți găsi perdele din material sintetic sau din material natural. Interesul tău este să alegi o perdea dintr-un material care să fie rezistent, atât la uzură cât și la acțiunea razelor de soare care este posibil să fie destul de puternică.
Iată care sunt opțiunile tale:
Material natural
Ca de obicei, produsele din materiale naturale sunt cele mai recomandate, deoarece au o rezistență sporită, o ținută aparte se potrivesc foarte bine cu stilul rustic, mediteraneean sau clasic. De asemenea, sunt materiale mai opace, care pot fi fabricate în modele deosebite.
Dezavantajul este prețul, deoarece acestea sunt mult mai scumpe decât materialele sintetice. De asemenea, acesta sunt mai sensibile, au nevoie de o întreținere mai meticuloasă și se pot deforma la spălare.
Bumbacul este unul din acesta materiale. Acesta adaugă o notă fină de eleganță oricărei camere. O perdea din bumbac este ușoară și poate să păstreze camera răcoroasă, în timp ce permit brizelor ușoare de vânt să pătrundă în încăpere atunci când fereastra este deschisă.
Sunt mai rezistente la căldură în comparație cu fibrele sintetice. Se curăță mai ușor, sunt ușor de călcat și nu trebuie să te dai peste cap ca să le păstrezi în formă bună.
Inul este un alt material natural ușor care se potrivește cu încăperile în decor rustic. Sunt o variantă foarte potrivită pentru bucătărie.
De asemenea, izolează mai bine decât materialele sintetice. Acestea au și un raport calitate/preț foarte bun. O altă variantă mai luxoasă este mătasea.
Material sintetic
O perdea din material sintetic nu este cea mai rezistentă. Cu toate acestea, clienții le preferă deoarece sunt mai ieftine și se întrețin foarte ușor.
Poliesterul este unul din cele mai întâlnite materiale deoarece e puternic, durabil și îți păstrează culoarea foarte bine. De asemenea, își păstrează forma bine și nu se șifonează ușor. De asemenea, se pot spăla în mașina de spălat.
Comparativ cu materialele naturale acestea sunt mai ieftine. De asemenea sunt rezistente la deformare, ceea ce înseamnă că le poți aspira o dată pe lună pentru a evita depunerile de praf.
Viscoza este de asemenea, un material sintetic folosit pentru perdele. Acesta are o textură mătăsoasă și chiar seamănă cu mătasea. Acestea sunt foarte potrivite dacă vrei să adaugi o notă luxuriantă încăperii.
Combinate cu poliester acestea pot rezista foarte bine la umiditate și căldură. De asemenea, este un material rezistent la șifonare.
O variantă de mijloc este aceea a perdelelor din poliester combinate cu detalii din in. Aceasta este o opțiune care e pe gustul celor mai multora deoarece este elegantă și nu pare ieftină.
Culoarea perdelelor
Atunci când alegi culoarea perdelelor, trebuie să știi că ai de ales dintre două variante: fie alegi ceva ce să se armonizeze cu restul camerei, fie alegi o culoare contrastantă.
Majoritatea specialiștilor însă, spun că ar trebui să nu îndrăznești prea mult, deoarece o culoare puternică poate deveni deranjantă în timp. Tonurile calme și deschise sunt o alegere excelentă pentru majoritatea perdelelor. Ai putea să fii mai îndrăzneț în cazul draperiilor.
Perdelele ar trebui să fie evidențiate discret. În alegerea unei culori potrivite, este bine să ții cont de nuanța pereților, a mobilierului și a podelei, sau a altor elemente de decor din încăpere.
Dacă ai o cameră unde majoritatea obiectelor de mobilier sunt într-o culoare închisă, este o idee bună să alegi o perdea într-o nuanță caldă, dar discretă, pentru a aduce luminozitate camerei.
Deoarece perdelele sunt obiecte mari, ar trebui să fii conștient de efectul pe care îl vor avea cromatica lor. Perdelele în culori vii, sunt potrivite acolo unde decorul este unul minimalist, luminos, în nuanțe deschise.
Poți alege un portocaliu, verde, roșu, chiar un galben puternic, mai ales în sezonul cald. Ține minte însă că, dacă fereastra primește mult soare, culorile stridente tind să se decoloreze, deci va trebui să înlocuiești perdeaua mult mai rapid.
Echilibrul trebuie să îl păstrezi și atunci când vine vorba de cât de aglomerați sunt pereții. De exemplu, dacă ai multe elemente de decor, sau poate tapet decorativ, cea mai bună perdea pentru acasă este una simplă, fără prea multe detalii.
Lucrurile se schimbă însă dacă ai pereții albi sau într-o singură culoare, caz în care poți pune o perdea cu un model mai complex.
În ce cameră le vei pune?
Vei observa că va fi necesar să iei decizii diferite în cazul perdelelor în funcție de camera în care dorești să le montezi. Asta deoarece funcționalitatea lor este ușor diferită.
De asemenea, este puțin probabil ca atât camera de zi, cât și dormitorul să îți fie decorate în aceiași culoare. Așadar, iată cum poți face alegerea potrivită în funcție de cameră.
Perdele pentru living
Având în vedere că aceasta va fi camera în care vei primii majoritatea oaspeților, ai nevoie de o perdea elegantă, cu o ținută deosebită.
Este important să ții cont de nuanțele și de stilul în care îți este decorat livingul. Pereții, podeaua, mobilierul, precum și alte elemente de decor textile, pot fi indicii valoroase în alegerea unei perdele potrivite.
De asemenea, materialul trebuie să aibă o ținută elegantă. Inul și mătasea sunt două opțiuni care arată foarte bine și care adaugă o notă de eleganță oricărei încăperi.
Dimensiunea perdelei trebuie să fie lungă sau foarte lungă. Asta va crea iluzia de cameră mai spațioasă, efectul pe care ți-l dorești cu siguranță în camera de zi.
Nu uita de accesoriile pentru perdele, precum și de perdelele cu model aparte. Broderiile sunt foarte apreciate și sunt o alegere excelentă pentru sufragerie.
Perdele pentru dormitor
Dormitorul este un spațiu intim în care îți poți lua mai multe libertăți stilistice. Totuși, perdelele trebuie să fie în continuare, asortate cu restul mobilierului și a decorului din dormitor.
Un material potrivit este bumbacul, și este o idee bună să alegi o țesătură care să nu fie chiar transparentă. Variantele din poliester în combinație cu in, sau doar din poliester sunt o opțiune mai ieftină și potrivită pentru dormitor.
Lungimea celei mai bune perdele pentru dormitor trebuie să fie până în podea. Te poți juca cu culorile, dar este o idee bună să alegi nuanțe deschise. De asemenea, ai posibilitatea de a alege un model cu imprimeu, poate ceva în stil floral sau geometric.
Perdele pentru camera copilului
Camera copilului este mereu veselă și foarte colorată. În aceiași notă ar trebui să alegi și perdelele. Alege perdele în culori vii care să complimenteze restul decorului din cameră.
De asemenea, o variantă foarte bună și foarte apreciată de cei mici sunt perdelele cu personaje animate din desenele animate preferate, perdele cu mașini, cu prințese, sau alte desene iubite de cei mici.
În privința lungimii, alege perdele de lungime medie sau până în podea. De asemenea, optează pentru materiale care se curăță ușor, deoarece este foarte probabil ca cel mic să murdărească des perdelele. Variante bune sunt materialele sintetice sau bumbacul.
Perdele pentru bucătărie
Perdeaua scurtă este cea mai bună alegere pentru geamul din bucătărie, deoarece în acest fel nu te va încurca atunci când gătești sau când vrei să faci curățenie în bucătărie. Perdelele până la podea nu sunt recomandate.
În alegerea culorii potrivite este o idee bună să te ghidezi după culoarea faianței și a gresiei, precum și cea a mobilei de bucătărie.
Imprimeurile rustice sunt foarte potrivite în aceasta încăpere. Motivele florale sau cu fructe dau foarte bine. Cât despre material, bumbacul și inul arată excelent.
Sistemul de prindere
Va trebui să cumperi o perdea care să aibă un tip de prindere ce se potrivește cu sistemul de prindere pe care îl ai instalat în casă. Printre cele mai întâlnite sisteme de prindere se numără: clasica bară sau șina.
Galeria și șina sunt două sisteme discrete potrivite atât pentru perdele cât și pentru draperii. Acesta pot fi din metal, lemn sau PVC.
Perdeaua pe care o vei alege poate avea una din următoarele modalități de prindere:
- Perdea cu inele – o variantă potrivită pentru sistemele cu bară. Inelele trebuie să fie în acest caz mai mari în diametru ca bara.
- Perdea cu rejansă – Acestea se pot instala atât pe șină cât și pe galerie. Trebuie să fie atent ca rejansa să fie rezistentă, deoarece unele sfori se pot rupe ușor. Perdele pe rejansă sunt foarte elegante.
- Perdea pe bride – Iată încă o variantă potrivită pentru bară. Aceste bride sunt niște bretele din material textil, prin care se introduce bara perdelei.
Producători
Prețul unei predele va varia mult în funcție de detaliile pe care le-am prezentat mai sus, dar acum că ai aflat toate aceste criterii, ești mai pregătit să faci diferența dintre o perdea bună și una care lasă de dorit.
Producătorii buni își vor comercializa marfa în magazine de încredere, deci dacă ești în căutarea unei perdele de calitate, cumpără doar din surse ce au o reputație foarte bună.
Îți recomandăm să cumperi cea mai bună perdea pentru acasă online. Aici vei găsi foarte multe modele care îți vor satisface preferințele funcționale și stilistice, și este foarte probabil să găsești modele peste care nu ai da într-un magazin fizic.
De asemenea, este mult mai probabil să le găsești la prețuri mult mai bune decât le-ai găsi într-un magazin normal, deoarece online reducerile și promoțiile sunt mult mai frecvente și mai accesibile.
Înainte de a face orice achiziție online, este important să verifici părerea altor clienți cu privire la respectivul produs. Aceasta este foarte valoroasă deoarece este o perspectivă reală asupra produsului, perspectivă ce poate să fie diferită de ceea ce a descris producătorul sau de așteptările tale. Astfel te protejezi de o achiziție pe care ai putea să o regreți.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații ești gata să alegi cea mai bună perdea pentru acasă.
Cele mai bune perdele pentru acasă: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de perdele pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Perdea Mendola Interior Samantha, 300×245 cm
Cu o broderie florala delicata, perdeaua Samantha este o perdea care transmite romantism si seninatate.
Samantha face parte din colectia Riviera.
Perdeaua Samantha poate fi potrivita atat pentru un living luminos, cat si pentru un dormitor decorat in nuante pudrate.
Material: Poliester – Culoare: Alb – Imprimeu: Cu model.
Sistem de prindere: Rejansa – Stil: Romantic.
2. Perdea voal cu rejansa Basic Liz Line, 600×245 cm
Tip perdea: Simpla
Tip prindere: Rejansa
Model: Uni
Utilizare: Interior
Imprimeu: Uni
Material: Poliester
Culoare: Alb
3. Perdea Mendola Interior Zina, 400×260 cm
Perdeaua Zina face parte din colectia de articole destinate bucatariei si prezinta un model recurent de flori mov, care se repeta pe toata inatimea perdelei.
Material: Poliester.
Culoare: Mov.
Imprimeu: Cu model.
Sistem de prindere: Rejansa multifunctionala.
Stil: Romantic.
4. Perdea transparenta, 135 x 259 cm, Alb/Verde
Material de inalta calitate 100% poliester.
Ideal pentru: camera copiilor, living, sufragerie.
Garniturile de 8 x 4 cm sunt suficient de late pentru majoritatea sinelor de pe piata, ceea ce faciliteaza deplasarea.
Spalati manual sau spalati in masina in apa rece (mai putin de 30 ° C), fara inalbitor, calcati la temperatura scazuta.
Tip prindere: Inele.
5. Perdea Eurofirany, Esim, 140×250 cm
Perdeaua simpla si gratioasa Esim are un finisaj mat, transparent si aerisit si decoreaza fereastra intr-un mod foarte natural.
Realizata intr-o nuanta subtila de roz deschis, perdeaua este perfecta pentru interioare unde dorim sa rupem monotonia si sa le adaugam putina culoare.
Material: Poliester.
Culoare: Roz deschis – Imprimeu: Monocolor.
Sistem de prindere: Inele – Stil: Glam.