Cum alegi cele mai bune schiuri? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă schiurile potrivite nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Ai așteptat un an de zile pentru a putea practica sporturile tale de iarnă preferate. Dacă printre acestea se numără și schiul, probabil că te vei folosi de fiecare weekend pentru a te bucura pe pârtie.
Pentru o experiență satisfăcătoare, ai nevoie de cele mai bune schiuri. Indiferent că este prima oară când achiziționezi așa ceva, sau că vrei să înlocuiești o pereche de schiuri pe care deja le ai, este nevoie să fii foarte bine informat dacă vrei să faci o achiziție care să merite.
Pârtia te așteaptă cu cele mai bune dotări. Noi te ajutăm să le obții dacă vei citi articolul de mai jos.
Top 3 schiuri recomandate
- Schiuri pentru adulti Fischer Progressor Race TPR
- Pentru viraje agile si agresive dar si actiune lina; Aderenta optima pe canturi.
- Vezi detalii si pret
- Schiuri Fischer RC4 SuperRace Black
- Miezul de lemn din constructia clasica de tip sandwich confera o flexibilitate armonioasa.
- Vezi detalii si pret
- Schiuri pentru adulti Head V- Shape V4 SW LYT PR
- Pentru schiori intermediari, ce doresc sa isi perfectioneze tehnica.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cele mai bune schiuri?
Schiatul este un sport foarte distractiv. Dacă îl practici cu plăcere, probabil adori adrenalina pe care o simți atunci când cobori o pârtie abruptă în viteză.
Totuși, pentru a te putea bucura de cea mai frumoasă experiență pe pârtie, nu poți să îți cumperi prima pereche de schiuri pe care o găsești. Mai întâi trebuie să te asiguri că acestea au o dimensiune potrivită pentru corpul tău, astfel încât să le poți controla ușor, iar sportul acesta să nu fie obositor.
Alte detalii precum profilul schiurilor, terenul pe care îl preferi sau flexibilitatea, îți pot influența major alegerea.
Cum alegi cele mai bune schiuri
Deoarece există foarte multe variante pe piață cu opțiuni de design foarte diferite, asigură-te că alegi varianta potrivită pentru stilul tău și bugetul tău.
Pentru asta vei avea nevoie să fii foarte bine informat, lucru pe care îl vei reuși doar consultând acest ghid de cumpărături. Astfel, la final, îți va fi mai ușor să selectezi o pereche de schiuri la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Iată toate aspectele pe care trebuie să le știi pentru a cumpăra ca un expert.
Dimensiuni
Factori ca înălțimea și greutatea utilizatorului, vor influența dimensiunea aleasă pentru schiuri. Totuși, tipul de schiuri, tipul de zăpadă și de teren precum și preferințele personale, pot influența alegerea finală.
Regula generală este că lungimea schiurilor trebuie să se încadreze între bărbie și vârful capului utilizatorului. Utilizatorii avansați, ar putea alege variante ușor mai lungi, în timp ce începătorii tind să prefere variante mai scurte.
Schiurile mai scurte sunt potrivite pentru începători și pentru cei cu o greutatea corporală mai mică decât majoritatea. Dacă îți place să faci întoarceri rapide și scurte, o lungime mai scurtă te ajută să realizezi asta mai ușor. De asemenea, modelele mai scurte tind să aibă un profil Flat, preferat de unii.
Schiorii de nivel mediu și avansat vor prefera o pereche de schiuri mai lungi, mai ales dacă au mai multe kilograme decât majoritatea. Întoarcerile vor fi mai rapide, mai deschise și mai lungi. Dacă preferi stilul de schi powder și îți place să iei curbe largi la vale, acestea sunt mai potrivite.
O lungime mai mare este recomandată și pentru schiurile cu formă twin și profil rocker. De asemenea, acestea oferă o stabilitate mai mare.
Lățimea părții centrale ale schiurilor este un alt aspect pe care trebuie să îl iei în calcul. Aceasta are o influență în ușurința cu care vei putea vira, și cum vei putea schia pe terenuri neamenajate.
Cele mai înguste sunt bune pentru a face întoarceri mai rapide, în timp ce cele mai late te ajută să aluneci mai ușor pe zăpadă înaltă sau măruntă.
Raza de întoarcere
Raza de întoarcere se referă la cercul pe care schiul îl descrie atunci când se face un viraj. Cu cât talia schiurilor în raport cu coada și vârful este mai îngustă, cu atât raza de întoarcere este mai mică. Cu acestea vei putea face întoarceri mai rapide.
Dacă raza de întoarcere este una mare, deci talia este mai lată, vei avea o stabilitate mai mare la viteze mai mari, dar îți va fi mai greu să faci întoarceri.
Profilul schiurilor
Profilul poate fi rocker, camber, flat, sau o combinație între acestea:
Schiuri camber
Acesta este profilul tradițional pentru schiuri. Camber se referă la o curbă ridicată de la mijlocul schiurilor, acestea făcând contact cu zăpada doar spre capetele schiurilor. Cu astfel de schiuri va trebui să fii mai precis în mișcări atunci când inițiezi întoarcerile, dar sunt ideale pentru zăpadă mai tare și terenuri neamenajate.
Greutatea utilizatorului pune o presiune egală și concentrată pe margini, ceea ce rezultă într-o aderență mai bună și un „pop” mai bun la ridicări. De asemenea, cei care preferă schiurile racer sau pârtie, aleg acest profil.
Schiuri Rocker
Schiurile rocker sunt un camber inversat. Acestea oferă o putere de alunecare superioară pe zăpada moale și întoarceri mai ușoare cu risc scăzut de a „mușca” zăpada cu marginile schiurilor.
De regulă, schiurile powder care sunt mai late, au acest profil, ceea ce le face mai ușor de controlat.
Schiuri rocker/camber
Acestea au un profil camber tradițional, dar cu un vârf alungit și mai ridicat decât modelul tradițional. Astfel punctele de contact sunt plasate mai departe de vârf, dar punctul de contact din spate rămâne în același loc.
Vârful ridicat permite o alunecare mai bună pe zăpada adâncă și o aderență mai scăzută pe cea tare. Spatele camber captează și transmite energie, în timp ce reține punctul de contact atunci când îți deplasezi spre spate greutatea.
Tot mai multe schiuri pentru toate tipurile de teren sunt construite pe acest profil. Datorită formei asimetrice, acest profil nu este la fel de bun pentru alunecări cu spatele, dar este ideal pentru schiul all mountain.
Rocker/camber/rocker
Punctele de contact sunt mai apropiate de mijlocul schiurilor, dar nu sub picior. Acest profil oferă o stabilitate mai mare, în timp ce capetele rocker ajută la o alunecare mai bună pe zăpada groasă.
Astfel utilizatorul poate face sărituri mai ușoare și aterizări mai stabile. Este ideal pentru cei care vor să schieze pe pârtii special amenajate cu rampe, sau pentru cei care vor să coboare pe terenuri neamenajate.
Sunt potrivite pentru începători și aduc versatilitate celor care au o singură pereche de schiuri.
Rocker/Flat/Rocker
O altă variație care este potrivită pentru zăpada dură. De asemenea, face virajele și alunecarea mai ușoare, contactul cu zăpada fiind mai mare sub picior.
Alegerea schiurilor în funcție de tipul de teren
All-Mountain
Așa cum sugerează numele, acestea sunt potrivite pentru a fi eficiente pe toate tipurile de pârtii. Alunecă bine pe toate tipurile de zăpadă, indiferent că este una fină, cu gheață, bătută, cu rampe, adâncă.
Cu toate acestea, nu vor excela în oricare dintre aceste stiluri de schi, deoarece sunt o soluție de compromis de lungă durată. Dacă vrei să deții doar o pereche de schiuri pentru toate ieșirile tale pe pârtie, cu siguranță ar trebui să le alegi pe acestea.
Acestea sunt disponibile într-o gamă variată de dimensiuni și forme, pentru a îndeplini necesitățile diferite ale fiecărui schior în parte. De regulă, lățimea lor variază între 80 și 110mm.
Cheia este să decizi pe ce tipuri de teren vei petrece cel mai mult timp. Dacă vrei versatilitate, atunci ar trebui cu siguranță să alegi acest tip de schiuri.
Freestyle
Aceste schiuri tind să fie mai scurte și sunt potrivite pentru pârtiile amenajate cu rampe. Îți va fi mai ușor să faci sărituri cu acestea, având o duritate mai mică, ceea ce asigură mișcări mai agile. Marginile au o duritate mai mare, iar vârfurile sunt twin.
Freeride
Sunt concepute pentru schiori care își petrec zilele în afara pistei pe un teren neamenajat. Acestea sunt mai dure, ușor mai lungi decât majoritatea, oferind viteză și stabilitate.
Race
Acestea sunt construite pentru viteză, concepute pentru întreceri. Dacă îți place competiția, acestea sunt schiurile potrivite pentru tine.
Nivelul de experiență
Nivelul de experiență este mai puțin relevant atunci când vrei să alegi cele mai bune schiuri. Asta pentru că tehnologia a făcut posibil ca până și un începător să se poată bucura de tot felul de schiuri.
Chiar și așa, există anumite aspecte care califică o pereche de schiuri mai potrivită pentru un expert, decât pentru un începător.
Schiuri pentru începători
Aici se încadrează schiorii începători sau cei care tocmai exersează primele întoarceri, sărituri și aterizări. În mod normal, calitățile unor schiuri pentru începători sunt: flexibilitate mai mare, lățimi mai mici, mijlocul lor este din spumă sau un lemn de esență moale.
Ideea este crearea unui schi care să fie ușor de virat și foarte îngăduitor cu greșelile pe care le faci. Este recomandată o pereche de schiuri cu profil rocker.
Schiuri pentru nivel intermediar
În această categorie pică majoritatea schiorilor. Indiferent că preferă pârtiile frumos aranjate, sau terenurile neatinse, acești utilizatori vor alege schiuri cu lățimea ușor mai mare și cu un lemn mai dur în stratul de mijloc.
În funcție de tipul de schi preferat, profilul acestora poate fi camber, rocker sau alte combinații.
Schiuri pentru nivel avansat și experimentat
Indiferent de tipul de teren ales, schiurile pentru nivel experimentat se adresează acelora care au un stil agresiv și plin de încredere de schiere. Materialele din care acestea sunt fabricate includ titan, carbon sau alte materiale menite să ridice performanța și viteza utilizatorului în condiții improprii.
Acestea tind să fie mai lungi și mai late decât cele de nivel începător și intermediar, deși sunt mai greu de manevrat la viteze mici. Se pretează pentru orice tip de teren și sunt disponibile într-o varietate de profiluri.
Flexibilitate
Flexibilitatea schiurilor ideale pentru tine, va fi determinată de greutatea ta, de agresivitatea cu care schiezi și de condițiile terenului. Dacă ești un utilizator experimentat sau mai greu, ar trebui să alegi schiuri mai dure deoarece pui mai multă presiune pe ele. Dacă schiurile sunt prea moi, acestea nu vor fi foarte receptive la viraje sau sărituri.
Schiurile foarte moi sunt recomandate pentru copii și pentru începători. Acestea facilitează procesul de învățare și sunt mai iertătoare atunci când faci erori.
Schiurile moi sunt mai potrivite pentru începători și cei care au mai avut puțină experiență pe schiuri. Acestea sunt mai ușor de controlat la viteze mici și medii, ceea ce va cere mai puțină energie și tehnică din partea utilizatorului, pentru a face schiurile să reacționeze.
Schiurile care au o flexibilitate medie sunt potrivite pentru schiorii care vor să experimenteze cu diferite viteze. Sunt mai stabile și mai ușor de controlat la viteze mici. Majoritatea schiurilor pentru teren neamenajat, au acest nivel de duritate. Cele care sunt prea tari au tendința de a se înfunda în zăpadă.
Schiurile rigide sunt mai receptive la viteze mari, ceea ce presupune exercițiu din partea utilizatorului, pentru a controla corect schiurile la astfel de viteze.
Schiurile foarte rigide sunt pentru cei experimentați care preferă un stil de schi foarte agresiv.
Profilul cozii
Acesta are un impact mare asupra receptivității schiurilor. În mare, schimbă modul în care schiurile virează și își revin dintr-un viraj.
Cele cu vârf twin au coada ridicată în sus foarte tare. Acest design îți permite să faci sărituri și aterizări cu spatele. Există multe variante pentru all-mountain, deși sunt mai des întâlnite în cazul schiurilor pentru freestyle. Cu astfel de schiuri vei putea ateriza stabil dintr-o săritură complexă.
Mai există schiuri cu coada îngustată și ușor ridicată în sus. Acesta este cel mai comun și mai versatil tip de coadă.
Producători
Acordă o atenție deosebită atât sursei cât și producătorului de la care îți cumperi schiurile. Cele mai bune schiuri sunt fabricate de producători cu renume și multă experiență în domeniu, care se străduiesc să aducă inovații în acest sport. Recomandările specialiștilor sunt: Head, Volkl, Rossignol, Fischer.
Concluzii
Recomandăm să cumperi cele mai bune schiuri online. Astfel vei putea alege dintr-o varietate de modele.
Acum că știi care sunt punctele principale pe care trebuie să le verifici când vrei să faci o achiziție bună, te poți concentra mai mult pe culori și design, astfel să ai o pereche de schiuri care vor arăta foarte bine pe pârtie.
Nu uita să verifici și părerea altor utilizatori. Aceștia pot indica în comentarii dacă alegerea lor a fost una bună sau dacă au fost dezamăgiți de produs. Astfel te poți feri de o achiziție pe care ai fi regretat-o mai târziu.
Cele mai bune schiuri: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de schiuri care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Schiuri pentru adulti Fischer Progressor Race TPR
Pentru viraje agile si agresive dar si actiune lina; Aderenta optima pe canturi.
Sidecut: 122-69-103 @ 165 cm.
Air Carbon Ti 0.5 ce consta in plasarea de fasii de titatniu intre straturile miezlului pentru aderenta sporita a canturilor si control crescut.
Tehnologie RaceTrack ce favorizeaza un flex liber; Sandwich Sidewall Construction-au pereti laterali (marginile schiului) conceputi sa ofere schiorului o mai mare stabilitate si durabilitate;
Legatura: RC4 Z11.
2. Schiuri Fischer RC4 SuperRace Black
Miezul de lemn din constructia clasica de tip sandwich confera o flexibilitate armonioasa.
Air Carbon TI 0.8 – Miezul de lemn este invelit intr-o folie dubla de titan care este intarita si cu air carbon. Marginile schiului sunt perfecte si au aderenta mare astfel schiatul va fi mai lin.
Beech Poplar – Stabilitate si greutate redusa pentru mai multa flexibilitate.
Sandwich Sidewall Construction – Pereti laterali (marginile schiului) conceputi sa ofere schiorului o mai mare stabilitate si durabilitate.
3. Schiuri pentru adulti Head V- Shape V4 SW LYT PR
Pentru schiori intermediari, ce doresc sa isi perfectioneze tehnica.
Sidecut: 132/73/113 (170 cm).
Material: Light Composite Core – miez foarte usor.
Tehnologii: LYT Tech Construction; ERA 3.0; Graphene; Power Sidewall Jacket Construction; Structured UHM C Base; Allride Rocker.
Raza: 12,5m @ 170cm – Marimi: 149/ 156/ 163/ 170/ 177.
Legatura: Da.
4. Schi pentru adulti Salomon E XDR 79
Caracteristici: Woodcore – placa de lemn laminat care se regaseste pe toata lungimea schiului. Precizie si stabilitate maxima fara a ingreuna schiul.
Single Ti Laminate-un singur strat de armare din titan pentru o aderenta excelenta si un transfer eficient de energie.
Tehnologie: All Terrain Rocker 2.0: face schiul super versatil si controlabil in orice conditii. Forma Camber situata in zona de mijloc a schiului mareste suprafata de contact a schiului cu zapada, si imbunatateste gripul canturilor; Pulse Pad
Sidecut: 126-79-108 @ 170 cm – Radius: 14 m @170 cm.
5. Schi Explosiv ALLROUNDER cu legatura SL100 + inaltator 10MM
Schiurile au o compozitie usoara cu „carver”, recomandat in primul rand pentru femei, cu trasaturi de a schia excelente pentru incepatori si putin mai avansati.
Constructie Aircell-cap, poliuretan spumos, suprafata de rulare cu P-Tex 900, cu protector de bot si coada, schi Twin-Typ, coada rotunjita in spate- ca si botul din fata- vine sus in bolta.
Forma „T-T” usureaza schimbarea directiei si ajuta la virarea schiurilor.
Multumita constructiei-cap in 3 dimensiuni, se comporta ca un adevarat „carver” in curbe.