Cuprins
Sony Bravia KD-55XD8577 este un televizor LED 4K cu diagonala de 139 de centimetri, ce foloseste rezolutia Ultra HD de 3840 x 2160 pixeli pentru a oferi imagini de pana la 4 ori mai detaliate decat un televizor standard FullHD.
In plus, televizorul beneficiaza de tehnologii avansate cum ar fi procesarea HDR, tehnologia Sony Triluminous si MotionFLow XR avand in spate procesorul 4K X1 HDR pentru a oferi imagini mai clare, culori mai realiste si un contrast excelent. Sistemul de operare folosit este Android TV care ofera functii avansate de redare si control al oricarui tip de continut multimedia.
Prin amabilitatea celor de la eMAG am testat televizorul Sony Bravia KD-55XD8577 timp de o saptamana si va prezint mai jos concluziile mele.
Specificatii Sony Bravia 55XD8577:
- diagonala de 139 de cemtimetri, rezolutie Ultra HD 4K de 3840 x 2160 pixeli, ecran LED edgelit Triluminous, 100Hz
- functii avansate HDR, 4K X-Reality PRO, Procesorul 4K X1 de la Sony, Advanced Contrast Enhancer, MotionFlow XR 1000Hz
- sistem de operare Android TV – aplicatii si jocuri smart, conectivitate extinsa cu orice device prin Screen Mirroring si Wi-Fi Direct, Google Cast incorporat
- telecomanda Sony cu microfon incorporat si comanda vocala pentru a gasi usor continutul dorit
- conectivitate extinsa cu 4 porturi HDMI, conexiune RF, intrari video compozit si component, iesire audio digitala, iesire audio analogica si iesire casti, iesire subwoofer, 3 porturi USB, conexiune Ethernet si Wireless LAN, intrare PC HDMI.
- dimensiune de 123.1 x 77.0 x 26.3 cm si o greutate de 18,6 kg cu tot cu stand
- design subtire si elegant, fiind potrivit oricarui decor
Instalare si accesorii incluse
Televizorul vine in cutie cu standul central de sustinere (inclusiv suruburi de prindere), adaptorul AC + cablu alimentare, telecomanda, manuale si 2 baterii.
Montarea este facila si se realizeaza prin infiletarea a cate 4 suruburi pe fiacare laterala a standului pentru a asambla bridele de prindere. Practic dupa ce prindeti bridele de suport televizorul se aseaza usor in ele iar apoi mai trebuie doar securizate cu 2 suruburi. Datorita dimensiunii si greutatii mari, veti avea nevoie de 2 persoane pentru a aseza televizorul fara emotii in suport. Pentru suruburi va trebuie doar o simpla surubelnita in cruce.
Design
Sony Bravia 55XD8577 se remarca de la prima privire prin cadrul foarte subtire al ecranului realizat din aluminiu si suportul argintiu care conlucreaza la o imagine eleganta a televizorului. Suportul este amplasat central, si este simplu si stabil si datorita pozitionarii centrale iti va permite sa amplasezi televizorul pe orice suprafata plana ai la dispozitie.
Televizorul ofera suport si pentru montarea pe perete, in acest sens potrivindu-se cu orice suport de prindere pe perete compatibil VESA (200 x 200).
Telecomanda
Telecomanda care vine in cutia televizorului are un aspect elegant cu unele butoane „ingropate” si altele mici si frumoase. Personal mi s-a parut greu de folosit tocmai datorita faptului ca butoanele nu sunt egale si unele dintre ele nu ies destul in relief. De asemenea la actionarea acestora se aude un sunet click destul de puternic.
Pe telecomanda regasim butoane dedicate pentru acces rapid la Google Play si aplicatia Netflix, iar in partea superioara pe mijloc avem butonul de comanda vocala ce se realizeaza prin intermediul microfonului incorporat.
Conectivitate
Modelul Sony Bravia 55XD8577 ofera conectivitate extinsa cu 4 porturi HDMI, conexiune RF, intrari video compozit si component, iesire audio digitala, iesire audio analogica si iesire casti, iesire subwoofer, 3 porturi USB, conexiune Ethernet si Wireless LAN, intrare PC HDMI.
De asemenea, televizorul se poate conecta si wireless cu diverse dispozitive prin Bluetooth, Wi-Fi Direct si Google Cast. Este prezent si portul pentru cardurile CI+ si eu am folosit in acest test cardul de la DIGI care a functionat impecabil.
Calitatea imaginii
Televizorul Sony Bravia KD-55XD8577 ofera imagini excelente. Chiar si filmele care nu sunt la rezolutie 4K se vad exceptional, cu culori realiste si calitate superba. M-am uitat cu placere la o gramada de filme la rezolutie 4K de pe Youtube si tot ce pot sa spun este ca imaginile sunt desavarsite, nu te mai saturi sa le privesti, culorile sunt foarte naturale si realiste. Iar vizionarea posturilor TV HD este o placere continua.
Datorita tehnologiei X-Reality PRO, procesorul televizorului analizeaza imaginile afisate si face upscaling imaginilor de rezolutie inferioara pentru a fi vizionate in conditii optime. Fiecare pixel este analizat si imaginile sunt rafinate in timp real pentru o claritate superioara.
Pe langa X-Reality PRO televizorul foloseste display-ul denumit Triluminous dezvoltat special pentru a produce culori mai reale si mai naturale. In plus, tehnologia Motionflow XR 1000Hz este si ea prezenta pentru a fluidiza imaginile cu miscari rapide cum ar fi competitiile sportive sau jocurile video, astfel generand imagini cursive si realiste.
Tehnologia 4K HDR – imbunatateste si mai mult detaliile rezolutiei Ultra HD oferind mai mult contrast, mai multa culoare si mai multe detalii. Spre deosebire de majoritatea televizoarelor unde contrastul este imbunatatit doar de-a lungul curbei de la negru la alb, tehnologia 4K HDR de la Sony analizeaza fiecare obiect din imagine individual si regleaza contrastul in timp real pentru a oferi imagini cu detalii incredibile.
Pe langa display-ul uimitor poti folosi diferite moduri de reglaje de imagine presetate cum ar fi: Vivid, Standard, Custom, Cinema Pro, Cinema Home, Sports, Animation, Photo-Vivid, Photo-Standard, Photo-Custom, Game, Graphics si HDR Video, cuplate cu Dynamic Backlight Control pentru reglarea automata a intensitatii iluminarii ecranului.
Sunet
Televizorul este echipat cu doua difuzoare puternice de cate 10W fiecare care livreaza un sunet puternic. Modurile de sunet prestabilite sunt Standard/ Cinema/ Live Football/ Music.
Modulul DSEE (Digital Sound Enhancement Engine) imbunatateste sunetul slab al unui videoclip youtube de rezolutie mica, a fisierelor mai vechi sau oricaror altor tipuri de fisiere compresate pentru a livra o experienta auditiva cat mai buna de fiecare data. In plus, puteti activa si optiunea S-Force Surround pentru a va bucura de un sunet spatios folosind numai cele doua difuzoare frontale ale televizorului. Optiunea ClearAudio+ regleaza cu precizie sunetul televizorului pentru a separa si clarifica elementele sunetului cum ar fi muzica, dialogurile si efectele surround.
Sistemul este compatibil si cu un subwoofer wireless modelul SWF-BR100 pe care il poti conecta alaturi de cele doua difuzoare incorporate pentru sunete joase mai profunde. In plus, daca esti pretentios si doresti sa conectexi televizorul la un sistem audio de calitate ai la dispozitie iesiri digitale de sunet cu suport integral pentru Dolby® Digital, Dolby® Digital Plus si Dolby® Pulse.
Caracteristici speciale
Sony Bravia KD-55XD8577 foloseste Android TV ca sistem de operare, sistemul de operare dezvoltat de Google care faciliteaza conectarea si integrarea fara cusur cu alte dispozitive mobile, cum ar fi smartphone-urile sau tabletele. Desi este un sistem de operare modern, solutia Android TV este un pic incurcata si alambicata pentru un televizor si s-ar putea sa iti ia ceva timp sa te obisnuiesti cu ea.
Printre avantajele principale insa gasim bibloteca de aplicatii si jocuri extrem de cuprinzatoare oferita de magazinul Google Play, si datorita integrarii cu contul Google putem benficia de toate facilitatile acestuia cum ar fi Google Play Music si Google Play Games.
Playerul video dezvoltat de Sony reda fara probleme fisierele multimedia aflate pe dispozitive de stocare ce pot fi conectate la porturile USB sau din retea. Un dezavantaj ar fi ca nu am reusit sa vizionez subtitrarile filmelor. Insa aici intervine avantajul Google Play, de unde am putu instala playerul VLC care suporta toate formatele de fisiere video si in plus citeste fara probleme orice fel de subtitrari interne si externe.
Televizorul vine preinstalat cu aplicatia Netflix, iar daca aveti un abonament superior puteti viziona continutul 4K oferit de acestia. Si pe telecomanda exista un buton dedicat pentru lansarea directa a aplicatiei.
Exista si posibilitatea inregistrarii programate a emisiunilor TV pe un dispozitiv de stocare conectat la unul dintre porturile USB.
Prezentare video
Am realizat prezentarea video de mai jos pentru a prezenta principalele functii ale televizorului si a va putea face o idee asupra utilizarii acestuia. La final este si un test de gaming cu jocul Asphalt 8.
Test gaming
In ceea ce priveste utilizarea televizorului pentru jocuri m-am jucat de pe PC prin conexiune HDMI jocul DOOM 2016 si experienta a fost de top. Datorita dimensiunii ecranului, daca vrei sa rulezi jocurile PC la rezolutie FullHD sau 4K va trebui sa ai o placa video performanta. Placa mea video mi-a permis sa ma joc la 1080p si pot sa spun ca am fost multumit de rezultat.
Pentru jocurile disponibile in Google Play este recomandat sa ai un controller (gamepad) wireless. Sony recomanda controllerul Dualshock 4 (cel de la PlayStation 4), insa televizorul va functiona fara probleme cu orice gamepad wireless compatibil cu Android. Deoarece nu am avut la dispozitie un gamepad am reusit sa ma joc cu telecomanda, insa acest truc nu va functiona pentru toate jocurile, mai ales pentru cele care necesita controale mai complexe. Am instalat si am rulat fara probleme Asphalt 8 Airborne din Google Play si Hill Climb Racing. Puteti viziona in prezentarea video un test de gaming cu Asphalt 8 instalat direct pe televizor.
Bineninteles ca atunci cand vine vorba de jocuri pe televizor este recomandat sa folosesti o consola, iar pentru ca vorbim de un televizor de la Sony, recomandata ar fi PlayStation 4 sau chiar noua PS4 Pro care va suporta jocuri la rezolutie 4K si va fi disponibila din Noiembrie 2016 pe piata.
Concluzii Pro / Contra
Ce mi-a placut | Ce nu mi-a placut |
---|---|
Ecranul este uimitor, iar calitatea imaginilor te lasa fara cuvinte | Sistemul Android TV este ciudat si greu de navigat initial |
Design-ul elegant cu margine subtire a ecranului | Telecomanda, desi eleganta ca aspect, este destul de greu de manevrat |
Suportul central care permite amplasarea facila |
La sfarsit de test, pot spune despre Sony Bravia KD-55XD8577 ca este un televizor bun care ofera imagini excelente si o utilizare facila. Datorita tehnologiilor proprietare Sony pentru imbunatatirea imaginii si a procesorului puternic, probabil ca va fi greu de gasit o calitate asemanatoare a imaginii la modele similare, dar mai ieftine, de la alti producatori. Dimensiunea ecranului este potrivita unei camere de zi normale si recomand din suflet achizitionarea unui televizor cat mai mare pentru a va bucura din plin de imaginile excelente.
Sistemul de operare Android TV ofera o biblioteca generoasa de continut smart si multimedia si va permite conectarea cu usurinta la alte dispozitive prin Google Cast. Singura problema este navigarea destul de complicata si anevoioasa in meniul televizorului, dar odata cu trecerea timpului si acest aspect se va imbunatati, sunt sigur. Tot la capitolul minusuri din punctul meu de vedere este si designul si modul de folosire al telecomenzii.