Cuprins
- 1 Routere wireless Gigabit
- 2 Routere wireless Gigabit pentru RDS Fiberlink 500 si 1000
- 2.1 1. Router wireless AX11000 TP-Link Archer Next-Gen
- 2.2 2. Router wireless ASUS RT-AX88U, Dual-Band
- 2.3 3. Router Wireless Wi-Fi 6 TP-Link Archer AX20
- 2.4 4. Router Wireless Asus RT-AC86U, AC2900, AiProtection, Dual-Band, Gigabit
- 2.5 5. Router Wireless ASUS AC1200G Plus, Dual-Band, Gigabit
- 2.6 6. Router Wireless D-Link DIR-842 Dual Band AC1200
La inceputul lunii Decembrie a anului trecut, compania RCS-RDS a lansat doua noi abonamente de acces Internet cu viteze uluitoare.
Aceste abonamente sunt DigiNet Fiberlink 500 si DigiNet Fiberlink 1000 cu viteze de download de 500 Mbps, respectiv 100o Mbps.
Preturile sunt extrem de accesibile, cel de 500 Mbps costand 49 de Lei pe luna, in timp ce abonamentul de 1000 Mbps costa 59 de lei pe luna.
Datorita noilor viteze foarte mari poti descarca un film FullHD in numai cateva minute si te poti bucura in general de un Internet mult mai rapid.
Dar, exista o problema!
Pentru a suporta astfel de viteze ametitoare de citire si scriere a datelor, computerul tau trebuie sa fie de generatie noua si sa fie dotat cu minim o placa de retea Gigabit si un Hard Disk foarte rapid sau un SSD.
Pe computerele mai vechi Internetul va functiona normal, insa nu te vei putea bucura de viteza superioara oferita de noul abonament de Internet datorita limitarilor fizice ale componentelor mai vechi.
Routere wireless Gigabit
Sa zicem ca ai un computer de generatie noua care suporta vitezele ultra-rapide oferite de Internetul de 1 Gbps. Totusi, in aceasta ecuatie trebuie luat in calcul un alt echipament extrem de important: routerul wireless folosit.
Modele ieftine de routere nu suporta viteze mai mari de 100 Mbps, nefiind nici macar dotate cu porturi de retea mai mari.
Exista si routere cu porturi Gigabit care se vor bloca in clipa in care vei incerca sa descarci un fisier cu viteze peste 150-300 Mbps.
Pentru a te bucura din plin de viteze ametitoare de download va trebui sa investesti intr-un router Gigabit putin mai scump si mult mai puternic decat modelele entry-level. Bugetul minim pentru un astfel de router se invarte in jurul a 100 EURO echivalentul in lei.
Dupa ce am cercetat cu atentie piata, am intrebat in stanga si indreapta, ne-am documentat pe site-urile si forumurile de specialitate, si am testat personal cateva modele de routere, iti putem recomanda cateva dispozitive care iti vor oferi viteza si stabilitatea necesare pentru un abonament de internet de 500 Mbps sau chiar 1000 Mbps.
Daca nu doresti sa investesti intr-un router puternic, nu merita schimbarea abonamentului de Internet, deoarece vei plati bani in plus fara a te bucura de o viteza mai mare.
Routere wireless Gigabit pentru RDS Fiberlink 500 si 1000
1. Router wireless AX11000 TP-Link Archer Next-Gen
Echipat cu Wi-Fi 6, Archer-ul AX11000 devine dispozitivul care ofera viteze mari de rulare a semnaului Wi-Fi, de pana la 10756 Mbps cu gama extinsa.
Tehnologia revolutionara OFDMA are rolul de a imbunatati debitul mediu de 4 × si de a reduce latenta.
Sistemul de securitate HomeCare™ ofera protectie antivirus completa, care asigura securitatea totala in timp ce va jucati online.
Fiind echipat cu 1.8 GHz Quad-Core CPU si 1 GB RAM, are capacitatea de a gestiona debitul urias si de a elimina intarzierile.
2. Router wireless ASUS RT-AX88U, Dual-Band
RT-AX88U este un router dual-band 4×4, care ofera canale de 160MHz modulate 1024-QAM pentru obtinerea unor conexiuni fara fir mult mai rapide.
Asigurand o viteza totala de circa 6000Mbps – 1148Mbps in banda de 2.4GHz si 4804Mbps in cea de 5GHz – RT-AX88U este de 2.3X mai rapid decat routerele dual-band 802.11ac 4×4.
Combinand intr-un mod revolutionar tehnologia OFDMA cu MU-MIMO, standardul 802.11ax ofera capacitate si eficienta de pana la 4X mai mari in mediile cu trafic intens.
3. Router Wireless Wi-Fi 6 TP-Link Archer AX20
Archer AX20 este echipat cu cea mai noua tehnologie wireless, Wi-Fi 6, pentru viteze mai rapide, capacitate mai mare si congestionare redusa a retelei.
Viteze Next-Gen de 1.8 Gbps: Bucura-te de streaming, descarcare de fisiere si jocuri fara intreruperi.
Procesorul Quad-Core de 1,5 GHz asigura comunicarea dintre router si toate dispozitivele conectate, oferind conexiuni fara intreruperi.
Tehnologia Beamforming, FEM-ul independent si cele patru antene ofera semnal Wi-Fi pentru dispozitivele conectate, chiar si de la distanta.
4. Router Wireless Asus RT-AC86U, AC2900, AiProtection, Dual-Band, Gigabit
Standard Wi-Fi: 802.11ac – Porturi LAN: 4 x 1000 Mbps
Securitate: 64/128 WEP encryption, WPA-PSK / WPA2-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, WPS
Antena: 4 x antena externa – Suport 3G/4G – Printserver
Rata de transfer WI-FI (Mbps): 600 + 1734
Functii avansate: SPI intrusion detection, DoS protection, Parental Control, Network service filter, Printer Server, Download master, 3G/4G data sharing, ASUS AiCloud, Multiple SSIDs
5. Router Wireless ASUS AC1200G Plus, Dual-Band, Gigabit
Router-ul gigabit dual-band Wireless-AC1200 ASUS RT-AC1200G+ este echipat cu patru antene cu rata de achizitie a semnalului foarte ridicata si tehnologie de amplificare a semnalului pentru o arie de acoperire foarte extinsa.
Performanta superioara si viteza oferita de interfata 802.11ac sunt perfecte pentru transmiterea de continut video 4K Ultra HD si jocuri online.
Port-ul multifunctional USB 2.0 permite conectarea unei imprimante, unitati de stocare de date si partajarea accesului la modem-uri 3G/4G.
6. Router Wireless D-Link DIR-842 Dual Band AC1200
Routerul Wireless AC1200 Dual Band Gigabit combina functia de Wi-Fi Dual Band de ultima generatie 802.11 ac cu porturile Gigabit Ethernet pentru a realiza o retea care functioneaza fara intreruperi.
Caracteristicile sale avansate de securitate pastreaza datele in siguranta, in timp ce acoperirea extinsa si fiabilitatea tehnologiei Wireless AC iti permit sa stai conectat chiar si atunci cand reteaua este utilizata intens sau semnalul Wireless este slab.
Informatie utila si scurta.
Bun! Bravo!
Din cate stiu eu pe testate:
– am acasa fiberlink 500 si un router TP-Link TL-WDR4900 care se conecteaza prin cablu la 498 MBps (testat cu RDS Speed test).
Acest router suporta Hardware NAT.
Anumite routere (de ex Apple Time Capsule 2013) nu suporta si am viteza injumatatita (266 Mbps pe cablu, in loc de 500). Daca cablez direct in PC obtin 500 (498, ma rog).
– din nefericire nu e atat de performant pe wireless (obtin max 180 Mbps desi conexiunea e 450 Mbps la router)
Intrebarea mea este daca Linksys EA6700 supoarta hardware NAT si se pot obtine pe cablu viteze maxime ?
Poti posta in Mbps (sau MB/s) vitezele maxime atinse pe cablu si pe wireless 2.4 si 5 Ghz la aceste routere ?
Salut baieti.
Eu am un router NETGEAR WNR 3500 v2 si linia de la RDS este de 500 Mbps.
Prin wireless routerul imi limiteaza la 300 Mbps, deoarece atat are.
Totodata are 4 porturi de 1 Gbps in spate, iar cablul de retea pleaca de la el dintr-un port in notebookul meu, avand placa de retea tot de 1 Gbps.
La test pe site-ul RDS, mi se duce acul pana la 300 Mbps, avand wireless dezactivat.
Sa-mi limiteze routerul la 300 Mbps desi el are porturi de 1 Gbps ?
Daca bag cablul RDS in notebook, si ma conectez cu user si parola mi se duce la test pe site-ul RDS pana la 500 Mbps 🙂
Nu stiu unde sa fac setarea la router ca nu gasesc niciunde in setari sa se duca testul pana la 500 Mbps.
Daca ma uit la STATUS la ruter imi apare la WAN 1000M/Full si pe port la LAN -> 1000M/Full. Totodata la WLAN 300M
Salut,
am si eu o nedumerire, ca un om total atehnic 😀 : mi s-a pus pata sa imi cumpar un smart tv, 4k. de asemenea mentionez ca detin un lap top destul de vechi: l-am luat nou in 2008 si are wi fi. Net am de la RDS, cred ca de 100.
Nu inteleg cum se conecteaza smart tv-ul la net !
Imi trebuie un router wi fi ?
Daca da, cam ce ar fii potrivit sa cumpar pentru a ma bucura pe deplin de smart tv ? si de lap top in acelasi timp. Lap topul nu l-as schimba, dar daca e cazul….shimb tot !!!
Sincer, in baietii din magazine nu am incredere…ei vor sa vanda cat mai mult si nu sunt convins ca sunt specialisti in retelistica…
Ma juta si pe mine cineva cu un raspuns… va rog ! 🙂
Cu exceptia daca il vei folosi ca monitor pentru PC, 4k e inutil, cel putin pentru cativa ani in Romania (mai isi aduce aminte cineva de 3D?????) si iti va trebui sigur o placa video puternica . Ca sa te conectezi cu televizorul la net este evident ca iti trebuie o retea locala, respectiv un router. Daca il ai si este wireless, trebuie sa configurezi conexiunea wireless in televizor (cu conditia evidenta sa aiba adaptor wireless integrat sau USB). In momentul in care iti detecteaza SSID-ul retelei, mai trebui sa introduce parola de wireless si totul se rezolva. Succesuri (ca sa parafrazez pe cineva….)
PS: SmartTV-ul te limiteaza mult mai mult fata de laptop…Iesirea HDMI bagata in televizor si vezi orice…..Banuiesc ca nu vrei doar sa faci browsing si sa vezi numai YouTube.
Eu am un router Dlink DIR-860L. Teotretic ar trebuia sa mearga pe conexiunea de RDS de 1000Mbps….Si totusi nu reusesc sa ma conectez cu mai mult de 150Mbps, cu tot calculatorul Core i7 Quad si SSD-ul afferent. Are cineva vreo sugestie?
Multumesc.
Da-l înapoi de unde l-ai luat ca și eu l-am tot testat am vb.și cu cei de la d link și încă nu au un firmware pentru ver B,dacă ai ver A găsești firmware 1.07.B.. care merge pe Rds