Televizor LCD sau LED? Care este diferenta?

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (45 voturi, media: 4,98 din 5)
Se încarcă...

Care este diferenta dintre un televizor LED sau unul LCD? Tehnologia LED este mai noua si printre avantajele fata de tehnologia LCD se numara in principal consumul mai mic de energie si contrastul mai bun al imaginii. Dar sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele televizoarelor LED fata de LCD. Oare merita diferenta de pret?

Led tv

Ce este un televizor LED?

La baza, LED-ul (prescurtarea de la Light Emitting Diode) este o sursa de lumina foarte eficienta. Intalnesti LED-urile aproape oriunde incepand cu aparatele electronice si electrocasnice pana la luminitele de Craciun si farurile masinilor.

Televizoarele LED sunt pur si simplu televizoare LCD care folosesc LED-uri pentru iluminare in loc de tuburile fluorescente CCFL folosite in televizoarele LCD traditionale. Pentru exactitate ele se numesc corect televizoare LCD iluminate cu LED.

Televizoare LED cu iluminare laterala (edge-lit) versus cele cu iluminare din spate (back-lit)

Exista doua tipuri de iluminare a ecranului televizoarelor cu LED: iluminare laterala si iluminare din spate. Televizoarele LED cu iluminare din spate pur si simplu inlocuiesc tuburile CCFL din modelele LCD cu LED-uri. Televizoarele LED cu iluminare laterala folosesc LED-uri pe marginea ecranului (ascunse in rama) si distribuie lumina uniform cu ajutorul unor filtre.

Avantajul iluminarii laterale este ca permite fabricarea de televizoare mai usoare si mai subtiri, unele modele fiind mai subtiri de 1 cm. De asemenea, permite folosirea a mai putine LED-uri contribuind astfel la un consum redus de energie si la un pret mai mic.

Exista insa un lucru pe care televizoarele LED cu iluminare din spate il pot face si cele cu iluminare laterala nu.

Intunecarea locala la televizoarele LED

Televizoarele LED cu intunecare locala (local-dimming) sunt capabile sa analizeze imaginea afisata la orice moment si sa reduca intensitatea luminii in spatele zonelor intunecate ale acesteia si sa o amplifice in zonele luminoase. Acest lucru permite unui televizor cu intunecare locala sa afiseze corect culoarea neagra cand este nevoie. Televizoarele LED cu intunecare locala (denumite si dynamic LED TV) sunt primele televizoare LCD care pot afisa culoarea negru la fel de bine ca un televizor cu plasma sau CRT.

RGB-LED

RGB LEDPentru modelele din zona superioara de pret veti observa ca televizoarele LED se impart in „White LED” si „RGB-LED”. Televizoarele RGB-LED au iluminarea din spate alcatuita din grupuri de LED-uri rosii, verzi si albastre (RGB) care sunt controlate individual. Astfle, televizoarele RGB-LED afiseaza culori mai apropiate de realitate decat cele White-LED (cu lumina alba) deoarece pot afisa culori de baza reale.

Desi aceste tipuri de display par fantastice, diferenta de pret este putin exagerata pentru standardele video actuale, asadar un televizor RGB-LED nu e atat de important precum un televizor cu intunecare locala. Totusi, pentru anumite aplicatii specializate sau pentru cei foarte pretentiosi, acesta este cel mai avansat tip de display disponibil la momentul actual pe piata. In general e bine sa luati in calcul ca e mai ieftin sa platiti o diferenta acum, decat sa faceti upgrade peste 6-12 luni de la un televizor LED fara RGB.

Dar cum ramane cu tehnologia OLED/AMOLED?

Tehnologia OLED/AMOLED (Active Matrix Organic Light-Emitting Diode) este complet diferita si nu are nici o legatura cu tehnologiile LED-LCD. Ecranele AMOLED nu au iluminare separata ci sunt formate din pixeli de plastic alimentati individual. AMOLED-ul este in prezent varful tehnologiei pentru ecrane tv, dar este greu de produs la dimensiuni mari si de aceea se intalneste in aparate mai mici cum ar fi media playerele portabile sau telefoanele mobile.

Avantaje

LED-urile sunt surse de lumina foarte eficiente. Televizoarele LCD cu LED consuma mai putina energie decat modelele LCD cu iluminare CCFL si mult mai putina decat Plasma TV.

Televizoarele LED cu intunecare locala pot concura cu ecranele plasma pentru un negru real, si cele RGB-LED pot afisa mai multe culori decat orice alta tehnologie.

Televizoarele cu iluminare laterala pot fi foarte subtiri si usoare, permitand un design mai indraznet si fiind potrivite pentru cei care tin la aspectul acestora.

Dezavantaje

Principalul dezavantaj este pretul. Televizoarele LED sunt mai scumpe decat cele cu CCFL. Totusi, LED-urile au o durata de viata mult mai mare si consuma mult mai putina energie.

Al doilea dezavantaj il constituie faptul ca intunecarea locala nu este foarte bine implementata in anumite modele si poate crea efecte de halou in jurul obiectelor luminoase sau intunecate si cateodata pulsatii de lumina deoarece nu reuseste sa se adapteze destul de repede la imaginea de pe ecran. In functie de pret, este bine sa vedeti in actiune un televizor inainte sa il cumparati pentru ca atunci cand functioneaza cum trebuie un televizor LED poate furniza imagini extraordinare.

Modele de televizoare LED recomandate

1. Televizor LED Smart TV SAMSUNG UE32ES5500

LED Smart TV SAMSUNG UE32ES5500Diagonala: 80 cm (32 inch)
Tip: Slim LED
Rezoluţie: 1920 x 1080 FullHD
Sunet: Dolby Digital Plus / Dolby Pulse, SRS TheaterSound HD, DTS 2.0
Wide Color Enhancer Plus
Filtru de zgomot digital disponibil
Clear Motion Rate 100Hz
Samsung SMART TV

• Mai multe culori vibrante pentru o imagine mai bună
• Bucuraţi-vă de aplicaţii, videoclipuri, Skype, navigare pe Web şi altele
• Rămâneţi conectat cu excelentele apeluri video Skype pe ecran lat
• Biblioteca media personală

Vezi specificatii complete si pret

 

2. Televizor Smart TV 3D LED PHILIPS 42PFL4307H/12

Televizor Smart TV 3D LED PHILIPSDiagonala: 107 cm (42 inch)
Contrast dinamic al ecranului: 500.000:1
Rezoluţie: 1920 x 1080 FullHD

TV Full HD cu Pixel Plus HD pentru detalii şi claritate mai bună
Imagini LED excepţionale cu un contrast extraordinar
Easy 3D Clarity 400 pentru o experienţă cinematografică 3D confortabilă
Mod unic pentru ecran complet pentru jocuri în doi pentru jocurile 2D
Perfect Motion Rate (PMR) 200Hz pentru claritate extraordinară a mişcării

Vezi specificatii complete si pret

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată