Cuprins
- 1 Ce este un televizor LED?
- 2 Modele de televizoare LED recomandate
- 2.1 1. Televizor LED Smart LG, 123 cm, 49UJ635V, 4K Ultra HD
- 2.2 2. Televizor LED Smart Samsung, 101 cm, 40MU6102, 4K Ultra HD
- 2.3 3. Televizor LED Smart Panasonic, 125 cm, TX-50EX703E, 4K Ultra HD
- 2.4 4. Televizor LED Curbat Smart Samsung, 138 cm, 55MU6202, 4K Ultra HD
- 2.5 5. Televizor LED Philips, 108 cm, 43PFT4112/12, Full HD
Care este diferenta dintre un televizor LED sau unul LCD? Tehnologia LED este mai noua si printre avantajele fata de tehnologia LCD se numara in principal consumul mai mic de energie si contrastul mai bun al imaginii.
Dar sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele televizoarelor LED fata de LCD. Oare merita diferenta de pret?
Ce este un televizor LED?
La baza, LED-ul (prescurtarea de la Light Emitting Diode) este o sursa de lumina foarte eficienta. Intalnesti LED-urile aproape oriunde incepand cu aparatele electronice si electrocasnice pana la luminitele de Craciun si farurile masinilor.
Televizoarele LED sunt pur si simplu televizoare LCD care folosesc LED-uri pentru iluminare in loc de tuburile fluorescente CCFL folosite in televizoarele LCD traditionale. Pentru exactitate ele se numesc corect televizoare LCD iluminate cu LED.
Televizoare LED cu iluminare laterala (edge-lit) versus cele cu iluminare din spate (back-lit)
Exista doua tipuri de iluminare a ecranului televizoarelor cu LED: iluminare laterala si iluminare din spate. Televizoarele LED cu iluminare din spate pur si simplu inlocuiesc tuburile CCFL din modelele LCD cu LED-uri. Televizoarele LED cu iluminare laterala folosesc LED-uri pe marginea ecranului (ascunse in rama) si distribuie lumina uniform cu ajutorul unor filtre.
Avantajul iluminarii laterale este ca permite fabricarea de televizoare mai usoare si mai subtiri, unele modele fiind mai subtiri de 1 cm. De asemenea, permite folosirea a mai putine LED-uri contribuind astfel la un consum redus de energie si la un pret mai mic.
Exista insa un lucru pe care televizoarele LED cu iluminare din spate il pot face si cele cu iluminare laterala nu.
Intunecarea locala la televizoarele LED
Televizoarele LED cu intunecare locala (local-dimming) sunt capabile sa analizeze imaginea afisata la orice moment si sa reduca intensitatea luminii in spatele zonelor intunecate ale acesteia si sa o amplifice in zonele luminoase. Acest lucru permite unui televizor cu intunecare locala sa afiseze corect culoarea neagra cand este nevoie. Televizoarele LED cu intunecare locala (denumite si dynamic LED TV) sunt primele televizoare LCD care pot afisa culoarea negru la fel de bine ca un televizor cu plasma sau CRT.
RGB-LED
Pentru modelele din zona superioara de pret veti observa ca televizoarele LED se impart in „White LED” si „RGB-LED”. Televizoarele RGB-LED au iluminarea din spate alcatuita din grupuri de LED-uri rosii, verzi si albastre (RGB) care sunt controlate individual. Astfle, televizoarele RGB-LED afiseaza culori mai apropiate de realitate decat cele White-LED (cu lumina alba) deoarece pot afisa culori de baza reale.
Desi aceste tipuri de display par fantastice, diferenta de pret este putin exagerata pentru standardele video actuale, asadar un televizor RGB-LED nu e atat de important precum un televizor cu intunecare locala. Totusi, pentru anumite aplicatii specializate sau pentru cei foarte pretentiosi, acesta este cel mai avansat tip de display disponibil la momentul actual pe piata. In general e bine sa luati in calcul ca e mai ieftin sa platiti o diferenta acum, decat sa faceti upgrade peste 6-12 luni de la un televizor LED fara RGB.
Dar cum ramane cu tehnologia OLED/AMOLED?
Tehnologia OLED/AMOLED (Active Matrix Organic Light-Emitting Diode) este complet diferita si nu are nici o legatura cu tehnologiile LED-LCD. Ecranele AMOLED nu au iluminare separata ci sunt formate din pixeli de plastic alimentati individual. AMOLED-ul este in prezent varful tehnologiei pentru ecrane tv, dar este greu de produs la dimensiuni mari si de aceea se intalneste in aparate mai mici cum ar fi media playerele portabile sau telefoanele mobile.
Avantaje
LED-urile sunt surse de lumina foarte eficiente. Televizoarele LCD cu LED consuma mai putina energie decat modelele LCD cu iluminare CCFL si mult mai putina decat Plasma TV.
Televizoarele LED cu intunecare locala pot concura cu ecranele plasma pentru un negru real, si cele RGB-LED pot afisa mai multe culori decat orice alta tehnologie.
Televizoarele cu iluminare laterala pot fi foarte subtiri si usoare, permitand un design mai indraznet si fiind potrivite pentru cei care tin la aspectul acestora.
Dezavantaje
Principalul dezavantaj este pretul. Televizoarele LED sunt mai scumpe decat cele cu CCFL. Totusi, LED-urile au o durata de viata mult mai mare si consuma mult mai putina energie.
Al doilea dezavantaj il constituie faptul ca intunecarea locala nu este foarte bine implementata in anumite modele si poate crea efecte de halou in jurul obiectelor luminoase sau intunecate si cateodata pulsatii de lumina deoarece nu reuseste sa se adapteze destul de repede la imaginea de pe ecran. In functie de pret, este bine sa vedeti in actiune un televizor inainte sa il cumparati pentru ca atunci cand functioneaza cum trebuie un televizor LED poate furniza imagini extraordinare.
Modele de televizoare LED recomandate
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de Televizoare LED care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Televizor LED Smart LG, 123 cm, 49UJ635V, 4K Ultra HD
Panoul IPS 4K al televizorului LG UHD iti ofera culori bogate si contrast puternic, care raman uniforme chiar si la unghiuri mai largi de vizualizare.
Active HDR ofera o gama vasta de continuturi HDR.
Ultra Luminance si Local Dimming imbunatatesc luminozitatea si intensifica detaliile.
Cel mai nou si mai avansat sunet surround de la LG, pe sapte canale virtuale.
Cu telecomanda Magic Remote si webOS 3.5 poti patrunde intr-o lume infinita de continuturi premium.
2. Televizor LED Smart Samsung, 101 cm, 40MU6102, 4K Ultra HD
Rezolutie UHD – Experimenteaza detalii vii cu rezolutia de 4 ori mai mare decat a unui televizor HD.
Obtine experienta unei culori naturale cu PurColor. Lasa-te cuprins de ce poate oferi televizorul si vei privi toate culorile naturii in detalii precise.
Priveste imagini in detalii realiste. Vei avea parte de o adevarata experienta HDR cu luminozitate impresionanta si umbre pline de detalii.
Elegant si rafinat, ofera un aspect desavarsit indiferent de locul unde il asezi.
3. Televizor LED Smart Panasonic, 125 cm, TX-50EX703E, 4K Ultra HD
Tehnologia noastra 4K HDR are la baza know-how-ul Panasonic privind calitatea imaginii pentru redarea de imagini frumoase, realiste si exacte.
Utilizand tehnologia speciala Wide Colour Phosphor, capabila sa reproduca o gama larga de culori, se acopera peste 90 % din standardele DCI.
Televizoarele Panasonic accepta acum mai multe formate HDR, cum ar fi HDR10, iar acum si Hybrid Log Gamma.
my Home Screen 2.0 – Acces rapid si intuitiv exact la continutul dorit.
4. Televizor LED Curbat Smart Samsung, 138 cm, 55MU6202, 4K Ultra HD
Delecteaza-te cu frumusetea designului curbat. Inspirandu-se din natura, fie ca e pornit sau oprit, televizorul intruchipeaza eleganta intr-o stare pura.
Rezolutie UHD – Experimenteaza detalii vii cu rezolutia de 4 ori mai mare decat a unui televizor HD. Tot ceea ce privesti va arata mai bine datorita culorilor si luminozitatii realiste.
Auto Depth Enhancer regleaza nivelurile de contrast pe mai multe straturi pentru o senzatie de profunzime sporita.
5. Televizor LED Philips, 108 cm, 43PFT4112/12, Full HD
Tip TV: Non Smart TV.
Rezolutie: Full HD – Rezolutie ecran (pixeli): 1920 x 1080.
Luminozitate: 260 cd/m² – Aspect imagine: 16:9.
Caracteristici superioare imagine: Digital Crystal Clear.
Program: Pauza TV – Inregistrare USB – Buton Home multifunctional
Indicator putere semnal – Ghid de programe electronic pentru 8 zile – Autozoom, Superzoom – Extindere film 16:9, Nescalat, 4:3, 16:9.