Cuprins
Cum alegi cea mai bună cutie portbagaj auto? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă cutia portbagaj auto potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Atunci când ai o familie numeroasă poate fi o adevărată provocare să mergeți toți în vacanță cu mașina personală, mai ales dacă aceasta nu dispune de un spațiu de depozitare generos. Atunci când nu reușești să îi faci pe copii să își ia cu ei doar strictul necesar, ai putea ajunge în situația în care vei avea bagajele pe post de pasageri.
Poți evita această situație neplăcută prin achiziționarea unei cutii portbagaj auto, care poate fi montată fie în spatele mașinii, fie pe plafon.
Dacă vrei să afli unde au găsit ceilalți șoferi o asemenea cutie la un preț accesibil, dar și cum să alegi cea mai bună cutie portbagaj auto, citește cu atenție acest articol.
Top 3 cutii portbagaj auto recomandate
- Cutie portbagaj Thule Pacific 780 Antracit, 420 litri
- Cutia portbagaj Thule Pacific 780 este practica si functionala pentru diferite necesitati.
- Vezi detalii si pret
- Cutie portbagaj Neumann Adventure 130 Gri
- Din gama portbagajelor de mici dimensiuni, potrivita masinilor cu plafonul scurt.
- Vezi detalii si pret
- Cutie portbagaj MODULA Ciao, Black, 430l
- Ciao este o cutie portbagaj creata pentru functionabilitate mare si accesibilitate.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cea mai bună cutie portbagaj auto?
Cutia portbagaj auto este o soluție practică și la îndemână atunci când haionul sau portbagajul nu îți oferă suficient spațiu de depozitare. Pentru ca lucrurile tale să fie în siguranță pe drum însă, ai nevoie de cea mai bună cutie portbagaj auto.
O alegere neînțeleaptă ar putea să fie problematică din privința capacității de depozitare sau a dimensiunii efective a cutiei.
Ce fel de cutie vei alege? Una pentru plafon sau una care se fixează în spatele mașinii? Care este cea mai convenabilă variantă pentru mașina ta? Înainte de a face orice achiziție, trebuie să te informezi foarte bine.
Cum alegi cea mai bună cutie portbagaj auto
Oferta de piață în privința acestor accesorii auto este foarte abundentă. Prețurile variază mult, iar la prima vedere, poate fi greu de explicat diferența de preț, deoarece aparent, toate arată la fel.
De asemenea, înainte să cumperi o cutie portbagaj auto, trebuie să găsești răspuns la câteva întrebări. Contează greutatea cutiei? Care este dimensiunea și forma potrivită pentru mașina ta? Care sunt măsurile de siguranță ce trebuie să le asigure cutia? Cum alegi o cutie care să fie ușor de montat și ușor accesibilă?
Găsești răspuns la toate aceste întrebări în acest ghid de cumpărături special conceput pentru a te ajuta să investești banii într-un produs care îți va fi cu siguranță de folos. La sfârșitul acestui articol vei fi cu siguranță pregătit să cumperi cea mai bună cutie portbagaj auto la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Așadar, citește cu mare atenție următoarele informații importante.
Dimensiune și forma
Forma și dimensiunea contează mai mult decât crezi. Acestea influențează direct atât capacitatea de care dispui, măsura în care vei mai putea pune ceva pe lângă cutie, precum și ușurința la condus și la parcat.
Pe piață vei găsi cutii în mai multe forme și dimensiuni, lățimea, lungimea și înălțimea, fiind indicate de către producători în descrierea produsului.
Pentru a alege un model compatibil cu mașina ta, asigură-te că dimensiunile îți permit să montezi ușor cutia pe barele de pe plafon. Vei observa că cel mai adesea vei da de un model mai lung și îngust, mai lat și scurt, sau mai lat și lung.
Cutia portbagaj auto mai lungă și îngustă este potrivită pentru a transporta în siguranță undițele sau schiurile, precum și alte obiecte lungi care încap în cutie.
Avantajul acestui tip de cutie este resimțit mai ales de familiile cu copii, care pe lângă cutie, mai vor să folosească plafonul pentru a transporta una sau două biciclete, un snowboard sau alte obiecte mari necesare în vacanță.
Dacă cele mai late și mai scurte ți se par mai potrivite, află că nici acestea nu vor ocupa tot spațiul de pe plafon. Cel mai probabil îți va mai rămâne spațiu pentru a transporta încă o bicicletă pe plafon, dar nicidecum două. Așadar, dacă ai copii, aceasta s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru tine.
De asemenea, trebuie să fii gata să faci un compromis. Atunci când ai o familie numeroasă, cel mai probabil vei fi gata să optezi pentru cea mai încăpătoare cutie, chiar dacă îți va acapara tot plafonul.
Modelul lat și lung este cel mai încăpător și mai mult ca sigur, va fi capabil să găzduiască toate bagajele pe care portbagajul mașinii nu le mai poate înghiții. Dezavantajul este faptul că un model atât de mare, are cel mai probabil o dimensiune mai mare decât lățimea sau lungimea plafonului mașinii. Acest inconvenient ar putea să te încurce puțin la condus sau la parcare, deci optează pentru un astfel de model doar atunci când ești sigur pe abilitățile tale avansate de șofat.
O variantă mai comodă care îți oferă destul de mult spațiu și este mai ușor accesibilă precum și mai ușor de montat, este aceea de a folosi două cutii portbagaj auto, ambele lungi și înguste. Astfel vei avea parte de aproximativ aceiași capacitate de stocare ca în cazul modelului anterior analizat, doar că nu te vei confrunta cu dezavantajele aferente.
Capacitatea de stocare
Capacitatea unei astfel de cutii de depozitare este exprimată în litrii. Dacă vei scana rapid piața, vei observa că limitele se încadrează undeva între 200 de litri și 700 de litri.
Deși îți oferă un indiciu solid referitor la volumul pe care îl vei putea folosi, nu te aștepta să poți folosi tot volumul indicat. Motivul este simplu. Unele modele au margini mai proeminente sau capacul are o formă deformată. Aceste aspecte restrâng capacitatea de stocare. Așadar, vei putea folosi mult mai puțin spațiu decât cel indicat. Gândește-te deci realist, care este spațiul efectiv pe care l-ai putea exploata.
Un alt lucru la care trebuie să fii atent este înălțimea cutiei portbagaj auto. Asta deoarece cu cât aceasta este mai înaltă, cu atât vei putea depozita mai multe obiecte în ea. Pe de altă parte, dacă alegi un model mai puțin înalt, nu doar că nu vei putea să o umpli cu la fel de multe obiecte, dar o astfel de cutie este mai puțin rezistentă la vânt, iar când acesta este puternic, inclusiv consumul de combustibil este amplificat.
Material
Materialul va dicta ușurința la depozitare, rezistența produsului precum și comoditatea la condus. Pe piață există atât cutii confecționate din material textil, cât și fabricate din plastic.
Cele din material textil sunt mai rar alese de către șoferi. Cu toate acestea, acest model permite mai multă flexibilitate, întrucât poate fi ușor de montat, dar și de depozitat atunci când nu mai folosești cutia, deoarece materialul textil se poate plia.
Nu trebuie să îți faci griji în privința umidității deoarece cutia este tratată pentru impermeabilitate. De asemenea, închiderea se face din fermoar, și când acesta se strică este mult mai ușor de reparat decât închizătoarele unei cutii din plastic.
Modelele din plastic sunt recomandate celor ce își doresc ceva mai durabil. Înainte să cumperi o cutie portbagaj auto din plastic, asigură-te că plasticul este ABS. De asemenea, un plastic mai greu și mai solid, se va putea fixa mai bine, asigurând comoditate în timpul condusului și rezistând cu brio la viteze mai mari.
Modelele din plastic mai slab se vor uza mai repede, în special la niturile de prindere. Materialul se va uza ceea ce va afecta fixarea cutiei, cauzând vibrații pe plafon în timpul condusului, mișcări care te vor deranja cu siguranță. Chiar dacă va trebui să investești mai mult într-un model din plastic mai gros, ține minte că aceasta este o investiție de lungă durată.
Închiderea cutiei
Mecanismul de închidere al cutiei portbagaj auto este un alt aspect pe care trebuie să îl iei în considerare. Acesta poate fi un criteriu important de diferențiere pentru că, în funcție de ce alegi, va fi nevoie de una sau de două persoane pentru a putea închide cutia.
Cel mai des întâlnit mecanism de închidere este cel de închidere centrală în trei puncte. Acesta este și cel mai incomod deoarece presupunerea încuierea cu cheie, dar scoaterea acesteia este permisă doar când toate cele trei puncte sunt închise complet. Deoarece trebuie să scoți cheia în același moment în care se închid toate cele trei puncte, s-ar putea să ai nevoie de încă o persoană care să te ajute.
Variante ușor mai comode de închidere a cutiei sunt ușor de găsit pe piață. În cazul unui model mai ergonomic, închiderea se face automat. Este suficient să aștepți până auzi un zgomot care indică închiderea, după ce ai apropiat capacul, și ești liber să scoți cheia.
Alt model nu are deloc cheie. Acestea sunt cutiile cu buton care se prind în trei puncte, fiecare punct fiind prevăzut cu un buton. Bineînțeles, în privința securității acest model nu stă foarte bine.
Deschiderea cutiei
Măsura în care ei avea acces la bagajele din cutie va fi destul de mult afectată de sistemul de deschidere, sau mai degrabă, de partea pe care se deschide. Există atât modele care se deschid dintr-o singură parte, în general cea dreaptă, cât și din spate, precum și pe ambele părți.
Dacă ai o cutie mai mică, nu va fi nici o problemă dacă deschiderea se va face dintr-o sigură parte. Asta atâta timp cât cutia nu va fi poziționată fix pe mijloc și mai degrabă pe o parte. În cazul în care va fi plasată pe centru, s-ar putea să ai nevoie de un scaun pentru a putea avea acces la cutie.
Dacă ai un model mai mare, deschiderea pe a singură parte nu este recomandabilă din mai multe cauze. În primul rând, îți va fi mult mai greu să încarci cutia uniform și eficient. Spațiul fără deschidere ar putea să rămână destul de gol, în timp ce te vei chinui să îndeși toate obiectele într-o singură parte.
De asemenea, îți va fi mai greu să organizezi corect bagajele, obiectele mai grele trebuind poziționate pe centrul cutiei, pentru ca acesta să nu se dezechilibreze ulterior și să nu afecteze atât de mult consumul de combustibil. Nu în ultimul rând, o cutie cu deschidere dublă este mai practică atunci când parchezi paralel cu o poartă sau un perete, și nu ai acces la o parte anume.
Ce facilități trebuie să aibă cea mai bună cutie portbagaj auto?
- Sistem anti-furt – dacă nu este protejată corect, cutia sau obiecte de cutie pot fi ușor furate atunci când nu ești în jurul mașinii, sau atunci când o parchezi peste noapte la hotel.
- Spațiu compartimentat – dacă vrei ți la organizarea bagajelor, alege o cutie care este dotată cu compartimente speciale de depozitare.
- Mâner – poziționat extern, contribuie la o montare precum și la o deschidere și închidere mult mai ușoare.
- Capac din cauciuc – atunci când călătorești pe timp de ploaie sau în sezonul rece, yala este expusă înghețului și umidității ce poate cauza rugină. Aceste capace din cauciuc care se pun pe yală reprezintă o măsură importantă de protecție.
- Suprafață antiderapantă – plasată în interiorul cutiei, împiedică mișcarea haotică a bagajelor în timpul condusului.
- Husă de protecție – pentru a proteja suprafața din plastic (de cele mai multe ori lucioasă), atunci când nu folosești cutia și vrei să o depozitezi.
- Adaptor – dacă dimensiunea cutiei nu se potrivește perfect pe barele transversale de pe plafon, poți cumpăra un adaptor pentru a rezolva această problemă.
- Lampă de iluminare – Pentru a putea avea vizibilitate optimă pe timp de noapte atunci când scoți bagajele.
- Chingi și curele de fixare.
Producători
La fel ca în cazul oricărui alt produs, și în cazul cutiei portbagaj auto producătorul poate reprezenta un indiciu important al calității.
Ferește-te de firmele No-Name care comercializează astfel de produse la prețuri dubios de bune. Cel mai probabil, produsul va lăsa mult de dorit. Ca de fiecare dată, îți prezentăm o listă cu firmele pe care șoferii le recomandă: Thule, Hydra, Dacia, Modula, Farad.
Mulți șoferi au găsit produsul potrivit online, deci îți recomandăm să începi și tu căutările online. Vei găsi produse de calitate la prețuri foarte avantajoase, fără a fi nevoie să te deplasezi de acasă.
De asemenea, nu uita ca înainte de a cumpăra un produs să verifici părerile altor șoferi despre el. Comparând experiența lor cu așteptările tale îți vei da seama mai ușor dacă este produsul potrivit pentru tine.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, ești pregătit să cumperi cea mai bună cutie portbagaj auto.
Cea mai bună cutie portbagaj auto: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus și analizând oferta curentă, precum și părerile cumpărătorilor, vă recomandăm în continuare câteva modele de cutii portbagaj auto care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Cutie portbagaj Thule Pacific 780 Antracit Aeroskin Dual Side, 420 litri
Cutia portbagaj Thule Pacific 780 este practica si functionala pentru diferite necesitati. Beneficiaza de un design optimizat pentru cea mai buna eficientizare a spatiului de incarcare.
Material special culoare aeroskin cu aspect extravagant.
Sistem rapid de prindere pentru o instalare usoara si sigura, cu o singura mana.
Caracteristica Dual-Side a cutiilor portbagaj Thule permite ca acestea sa se poata deschide din ambele parti laterale.
Sistemul de blocare cu inchidere centralizata asigura o siguranta maxima.
2. Cutie portbagaj Neumann Adventure 130 Gri
Daca pana acum cutiile Neumann se remarcau in special prin fiabilitate, noua gama de cutii, Adventure, exceleaza la toate aspectele: design, calitate, functionalitate.
Sistemul de prindere clasic cu surub U asigura un montaj usor si sigur pe orice tip de bare transversale.
Capacitatea de incarcare de 50 Kg si volumul sau de 300 litri completeaza cu success nevoia de spatiu pentru transportul bagajelor.
Este fabricata din ABS si are deschiderea pe partea dreapta.
3. Cutie portbagaj MODULA Ciao, Black, 430l
Ciao este o cutie portbagaj creata pentru functionabilitate mare si accesibilitate.
Design-ul italian, simplu, face cutia sa aiba o utilizare completa si sa fie incarcata usor.
Volum (l): 430 – Culoare: Negru
Lungime (cm): 175
Dimensiuni exterioare (cm): 175 x 80 x 44
Greutate maxima (Kg): 75
Deschidere: Pe o parte
4. CUTIE PORTBAGAJ MENABO MARATHON DARK 320L
Volum: 320L
Grupa constructiva: Cutie bagaje, suport pavilion.
Grupa montaj: Vehicule de transport.
Cutie portbagaj cu prindere pe bare transversale.
Capacitate maxima de incarcare 50 kg.
Dimensiuni 138x79x37 cm, sistem de prindere profil „U” pe bare transversale cu latime maxima de 6 cm, deschidere pe o parte, sistem antifurt.
5. Cutie portbagaj Junior X-treme 450
Cutiile Junior X-treme sunt fabricate din PS cu protectie UV si beneficiaza de 3 ani garantie. Paleta coloristica este disponibila in 2 nuante: negru metal si gri metal.
Echipate cu sistem de inchidere centralizata in 3 puncte (deschiderea facandu-se pe partea dreapta), cutiile portbagaj Junior X-treme sunt omologate pentru a transporta o sarcina maxima de 50 kg.
Prinderea pe barele transversale se face cu usurinta si sigur, gratie sistemului Ultrarapid patentat de firma Junior.