Cea mai bună cască pentru motocicletă

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (20 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Cum alegi cea mai bună cască pentru motocicletă? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă casca pentru motocicletă potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cea mai buna casca pentru motocicletaDacă ești un entuziast al călătoritului pe două roți, mai precis pe motocicletă, cu siguranță ești conștient de necesitatea unei căști de protecție potrivite. În prezent o cască de motocicletă este ușor de găsit la un preț bun, deci nu îți poți permite să călătorești fără.

Pe lângă faptul că îți protejează capul și poate face diferența dintre viață și moarte, o cască pentru motocicletă bună poate să îți asigure și confortul în timpul condusului, astfel încât să te poți bucura de cea mai bună experiență pe două roți.

Indiferent că este prima oară când îți cumperi un asemenea accesoriu de protecție, sau vrei să înlocuiești casca cu una mai sigură, iată cum poți alege cea mai bună cască pentru motocicletă.

De ce să alegi cea mai bună cască pentru motocicletă?

Mersul pe motocicletă poate să fie foarte practic și chiar distractiv sau relaxant. Cu toate acestea, cu toții putem să recunoaștem că nu este cel mai sigur mod de deplasare, mai ales pentru că de cele mai multe ori cei care merg pe motocicletă au tendința de a accelera motorul la viteze periculoase.

Din această cauză este important să te asiguri că atunci când mergi pe motocicletă ești echipat corespunzător. Nu merită să riști nimic deoarece o clipă de neatenție de poate costa viața pe care o cască de protecție ar fi putut să o salveze.

Cum alegi cea mai bună cască pentru motocicletă

Fie că e prima dată când vrei să alegi una, sau vrei să o înlocuiești pe cea pe care o ai deja, trebuie să te informezi bine pentru a afla care este cea mai bună cască de motocicletă pentru tine. Asta deoarece oferta de pe piață este foarte bogată și este posibil să ai tendința de a te lăsa furat de culori, design și un nume care te prinde.

În realitate însă, trebuie să analizezi în profunzime o cască pentru a te asigura că ți se potrivește, că îți va oferi protecția de care ai nevoie, și că își merită banii, deoarece o astfel de cască nu este tocmai ieftină. Ar fi deosebit de trist ca în cazul unui accident să se constate că o cască ce trebuia să te protejeze a eșuat. De aceea nu îți poți permite nici un risc, deci nu se lasă loc de improvizații sau de oferte extraordinare.

Casca moto de calitatePentru a afla cum și de unde îți poți alege cea mai bună cască pentru motocicletă citește acest ghid de cumpărături foarte bine documentat cu toate informațiile de care ai nevoie. La sfârșit vei știi clar toate criteriile care indică o cască de protecție de calitate, precum și cum poți să depistezi cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.

Te invităm să acorzi mare atenție următoarelor informații importante:

Standarde de siguranță

Alegerea unei căști pentru motocicletă ideală, depinde mult și de standardul de siguranță care diferă în funcție de zona în care intenționezi să circuli după cum urmează:

 • Europa – ECE 22.5
 • USA – DOT FMVSS 218
 • Australia – AS 1698
 • Japonia – JIS T8133
 • Brazilia – NBR 7471
 • India – IS 4151
 • Noua Zeelandă – NZ 5430
 • Snell M 2005

Acestea sunt standardele în funcție de zonă. Dacă e să le clasificăm în funcție de siguranță, standardele ECE și DOT sunt cele mai sigure. Bineînțeles, din punct de vedere legal vei avea nevoie de o cască pentru motocicletă ECE în cazul în care vrei să circuli în Europa, aceasta fiind considerată mai sigură decât DOT sau celelalte standarde.

Dacă nu vrei să te complici prea mult sau nu ești sigur, alege o cască de protecție „all World” sau una care are standardul Snell. Acesta din urmă este cel mai strict standard, dar mulți specialiști îl consideră exagerat. Asta deoarece în cazul unui accident atât de puternic încât se ridică la nivelul standardului, motociclistul ar muri oricum din cauza leziunilor interne, deci protecția craniană atât de ridicată își pierde din relevanță.

Protecție

Cea mai bună cască pentru motocicletă trebuie să protejeze cutia craniană și nu numai din cel puțin patru puncte de vedere:

 • Anti-impact

Casca moto certificare sigurantaProtecția împotriva impactului este cea mai importantă deoarece un impact puternic provoacă cele mai  grave afecțiuni. Ne referim direct la protecția creierului. În momentului unei lovituri puternice, din cauza impactului creierul are tendința de a se mișca rapid în interiorul cutiei craniene, ceea ce poate provoca leziuni interne grave.

Acesta este motivul pentru care casca este prevăzută în interior cu o combinație de căptușeli din polistiren, bureți și spumă de memorie, toate cu rolul de a absorbi cât mai bine șocul, împiedicând astfel mișcarea creierului.

 • Anti-frecare

Sau protecția anti-abraziune, are și ea un rol mare în absorbția șocului. Tocmai acesta este motivul pentru care casca de motocicletă este lucioasă. Materialul care există în exterior influențează foarte mult prețul unei căști. Cele mai multe păreri îți vor spune că cea mai bună cască pentru motocicletă este aceea care are startul exterior din kevlar, care este un mix din fibră de sticlă și fibră de carbon.

Acestea pot ajunge ca preț până la 400 de euro, în timp ce variantele ieftine cu înveliș din plastic dur costă doar 100 de euro. În realitate însă, protecția oferită de una sau de alta este cam la fel, cu diferența că cele din kevlar au avantajul de dispersa mai bine șocul în cazul impactului.

 • Anti-penetrare

Casca pentru motocicletă ideală trebuie să ofere și protecție anti-glonț sau împotriva obiectelor care ar putea ajunge să se comporte ca niște proiectile, precum bucățile mici de sticlă sau pietricelele mici.

 • Protecție termică

Ultimul tip de protecție este cel împotriva focului sau a temperaturilor ridicate. Asta înseamnă că pentru cel puțin o perioadă scurtă de timp, casca trebuie să protejeze capul de temperaturi ridicate. Asta se poate întâmpla dacă în cazul unui accident aterizezi cu capul lângă toba de eșapament sau lângă motor.

Tipul de cască pentru motocicletă

Vei observa că pe piață există mai multe tipuri de căști pentru motocicletă, fiecare reușind să asigure un grad diferit de protecție și confort. De fapt, compromisul dintre protecție și confort, este cel care a și determinat apariția mai multor tipuri de căști.

 • Casca „Full Face”

Casca moto full faceSau modelul de cască integrală este tipul de cască ce îți oferă cel mai mare tip de protecție. Asta deoarece reușește să acopere tot capul, inclusiv fața. Sunt ideale dacă ești o persoană care călătorește mult pe motocicletă, deoarece îți asigură protecție împotriva accidentelor dau și confort în timp ce conduci.

Vizorul este ușor detașabil, și poate fi înlocuit sau igienizat cu ușurință. Mai mult decât atât, spre deosebire de modelele din trecut, în prezent chiar și o cască „full face” este suficient de ușoară pentru a putea fi purtată fără a cauza un disconfort prea mare. Dacă este prima cască pe care o achiziționezi, recomandăm acest model de cască.

O variantă a acestei căști de protecție este cea pentru traseele off-road. Casca motocros are cea mai robustă structură și oferă un grad de protecție ridicat. Motivul este lesne de înțeles, având în vedere că aceste trasee care au adesea denivelări prezintă un risc de accidentare mai mare. Se disting prin faptul că oferă protecție sporită în zona bărbiei și sunt prevăzute cu un „cozoroc” care protejează împotriva noroiului. Sunt foarte voluminoase, motiv pentru care nu sunt recomandate pentru uz convențional.

 • Casca „flip up”

Sau casca modulară, vrea să fie un compromis între protecție și confort. Practic nu e nici cea mai confortabilă cască, dar nici nu îți oferă o protecție foarte mare. Este mai ușoară deoarece îi lipsește partea care protejează fața. În caz de accident însă, bărbia care este cel mai probabil să fie lovită, nu este suficient de bine protejată. Alege o asemenea cască doar în cazul în care vrei să circuli doar în oraș la viteze moderate.

 • Casca „open face”

Este o cască ce acoperă o treime din cap. Practic lipsește partea ce protejează fața și bărbia. Deși este un model mai ușor care pare mai confortabil, dacă mergi pe motocicletă la viteze considerabile echipat cu o asemenea cască, confortul va fi ultimul lucru pe care îl vei simți. Asta pentru că lipsind vizorul, ești expus vântului, impurităților din aer, precum și obiectelor ce pot ajunge în ochi.

De fapt este chiar obositor să conduci cu o asemenea cască. Din fericire, există variante care îți permit integrarea unui vizor. Dacă alegi o cască ce nu are vizor, atunci este obligatoriu să porți ochelari de protecție.

 • Casca „brain cup”

Este casca ce îți oferă cel mai puțin confort și cea mai puțină protecție, dar cea mai mare senzație de libertate. Deși poate corespunde standardelor de protecție, aceasta nu este deloc recomandată, deoarece nu te protejează aproape deloc. Singura situație în care ai putea să folosești această cască este în cazul unei parade de motocicliști, în care ai circula la o viteză minimă și riscul de accidentare este foarte mic.

Design și confort

Aici vei observa că trebuie să iei în considerare mai mulți factori: greutatea căștii, aerodinamica, ventilația și aerisirea, precum și izolarea fonică.

 • Greutatea – pentru a te putea bucura de un confort cât mai mare, casca de protecție trebuie să aibă o greutate cât mai mică. Cea mai bună cască pentru motocicletă din acest punct de vedere este cea care are stratul exterior din fibre, deoarece este mai ușoară. Totuși este și cea mai scumpă cască de pe piață.
 • Aerodinamica – O cască de protecție bună trebuie să reziste la viteze mari, care depășesc 100 de km/h. Dacă nu ai de gând să depășești acest prag, nu este cazul să îți faci griji. Totuși trebuie să știi că la o asemenea viteză ai nevoie de o cască foarte stabilă care să nu se miște pe cap, îngreunând astfel și vederea.
 • Ventilația – În cazul în care folosești motocicleta pentru a e deplasa în oraș, atunci ai nevoie de o cască ce are zone de aerisire bine definite, astfel ca în cazul în care temperaturile sunt foarte ridicate, să nu transpiri excesiv. Pe de altă parte, dacă folosești motocicleta pentru călătorii lungi, prea multă aerisire nu îți priește deoarece poți primi curent. De aceea ai nevoie de o cască cât mai ermetic închisă.
 • Izolarea fonică – E important să ai o cască cu un sistem de antifonare eficient atunci când călătorești mult. Asta pentru că zgomotul ambiant poate să deterioreze auzul pe termen lung. De aceea, cei mai mulți motocicliști își pun dopuri de urechi atunci când călătoresc mult pe un drum cu trafic redus. Dacă vrei să călătorești în oraș însă, izolarea fonică ar putea să fie riscantă, deoarece este posibil să auzi prea târziu manevrele mașinilor din trafic, și să te expui astfel unui pericol mare.

Ce alte caracteristici trebuie să aibă cea mai bună cască pentru motocicletă?

Protectie captuseala casca motoPrintre alte aspecte de care trebuie să ți cont în alegerea ta se numără și culoarea. Deși pare un aspect ce are legătură cu preferința personală, culoarea căștii de protecție poate juca un rol important în protecția ta. De cele mai multe ori atunci când un motociclist este accidentat de către o mașină, șoferul va spune că nu l-a văzut.

Așadar, casca te ajută să îți crești vizibilitatea în trafic. Evită căștile cu amestec de culori care sunt percepute cenușii de la distanță, precum și căștile roșii care nu se văd pe timp de noapte. Cea mai bună cască pentru motocicletă are o culoare fluorescentă cum ar fi galben, verde crud sau portocaliu neon, sau este pur și simplu albă.

Este foarte important să alegi o cască care să ți se potrivească. Asta înseamnă că este necesar să consulți bine tabelul de mărimi, precum și să acorzi atenție la forma acesteia. Casca trebuie să se potrivească perfect cu forma capului tău. Vei găsi astfel căști de tip Arai care se potrivesc capului rotund, sau de tip Shoei care se potrivesc capului oval. Oricum ar fi, nu trebuie să existe puncte de presiune care ar putea jena.

Dacă vrei o cască cu vizor, este important ca acesta să nu se aburească indiferent de temperatură. În acest caz casca trebuie prevăzută cu un sistem de ventilație special.

Concluzie

Având la îndemână toate aceste informații, ești gata să alegi cea mai bună cască pentru motocicletă. Îți recomandăm să cumperi online, dar niciodată o cască de protecție second hand. Asta pentru că materialele se degradează în aproximativ 4-5 ani și nu mai pot să îți ofere protecția necesară.

De asemenea, dacă deja ai o cască accidentată este neapărat să o schimbi chiar dacă încă nu este spartă. Evită firmele no-name și orientează-te înspre modele fabricate de producători cu o bună reputație.

Pentru a putea să îți faci o imagine cât mai completă asupra unui produs, consultă review-urile altor utilizatori sau cele profesionale dacă sunt disponibile pe internet.

Cea mai bună cască pentru motocicletă: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de casti pentru motocicletă care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Casca moto LS2 FF324 METRO SOLID

Casca moto LS2 FF324 METRO SOLIDCasca pentru motociclete si scutere.
Sistem avansat pentru montare perfecta.
Ochelari de soare interni cu functionare imbunatatita.
Viziera clara tratata anti-zgarieturi si anti-UV.
Sistem In & Out – ventilatie compusa dintr-un aport de aer reglabil pe barbie, iar unul pe partea superioara.
Rezistenta sporita la perforare precum si absorbtie eficienta a energiei in cazul unui accident.

Vezi detalii si pret

2. Casca moto Icon Alliance Dark

Casca moto Icon Alliance DarkCarcasa din policarbonat turnat prin injectie.
Interior Hydradry detasabil/lavabil.
Viziera cu schimbare rapida Proshield – Sistem de inchidere Prolock.
Testata in tunel de vant si rafinata.
Canal dublu Supervent pentru ventilare.
Orificii spate de evacuare pentru a prevenii supraincalzirea.
Standard Mondial, intruneste sau depaseste standardele de testare si siguranta.

Vezi detalii si pret

3. Casca integrala SCORPION EXO 490 AIR SOLID

Casca integrala SCORPION EXO 490 AIR SOLID

Interior detasabil usor de inlaturat, lavabil si respirabil, tratat antibacterian, marca KWIKWICK 2.
Ochelari de soare 100% UV SPEEDVIEW retractabili, integrati in interiorul castii.
Ventilatii performante la nivelul barbiei si al fruntii ce conduc aerul catre extractorul pozitionat spre ceafa.
Deflector de aer ce previne aburirea vizierei si confera castii o imagine agresiva.
Sistem de inchidere MICROMETRIC pentru o ajustare precisa si o deschidere rapida.

Vezi detalii si pret

4. Casca enduro cross fx41ds multi h-vi

Casca enduro cross fx41ds multi h-viDesign cu forma aerodinamica dintr-un aliaj inovator plastic si poly-alloy pentru o rezistenta marita si greutate scazuta.
Interior nylon hypo-alergenic, antimicrobian si bureti obraji demontabili.
Cavitati in dreptul urechilor pentru difuzoare.
Viziera flip-up, flush-fit, cu demontare montare rapida, suruburi de fixare cu o singura tura.
Viziera curbata din materiale ce nu distorsioneaza imaginea, rezistenta la zgarieturi si cu protectie UV.

Vezi detalii si pret

5. Casca moto AFX FX24 talon rosu mat

Casca moto AFX FX24 talon rosu matCarcasa eleganta in stil European conceputa dintr-un aliaj compozit cu poliester.
Captuseala si buretii pentru obraji sunt conceputi din nailon hipoalergenic anti-microbian.
Viziera flush-fit cu sase puncte de pozitionare ce este corecta din punct de vedere optic, curbata si rezistenta la zgarieturi si impotriva razelor UV.
Opt puncte de ventilare ce includ zona laterala, spate, fata, zona barbiei si a fruntii.
Certificare DOT si ECE 22.05.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată